ne bi naravno ali ja govorim o drugoj vrsti kontrole. danas cijelu istocnu evropu drzi njemacka kao na uzici. merkela okom oni skokom. e sad, sto se mene tice trebaju dati njemackoj da upravlja cijelom unijom. to je buducnost ALI jugoslavija se SIGURNO ne bi mogla kontrolisati kao sto to danas rade slovackoj, bugarskoj i ostalima. isto tako vjerujem da ni blizu ne bi stranci poklopili sve sto valja kao sto je danas slucaj kod nas a i opet na istoku evrope ( jer tamo pripadamo jel tako)Alfons Kauders wrote:naravno da se mogla kontrolisati... ekonomija nam je otisla u tri picke materine u osamdesetim, taman smo poceli stajati na noge pod markovicem, ali i to bi bilo kratkog daha bez priliva love - zaduzenja ili investicijaBodkin wrote:
sve ok ali dvije stvari:
-ne ozes ocekivati da zlovenci za 20 godina stignu jednu austriju
-ne uzimas u obzir cinjenicu da je tu nekad bila jedna drzava koja nije bas bila dno kakvo je danas istocna i jugoistocna evropa i da se ta drzava nije mogla kontrolisati, ni iz berlina, ni iz moskve ni iz vasingtona
da je juga ostala citava, u devedesetim bi se morala zaduzivati ko luda dok se ne stabilizuje i ne prodje tranziciju... stranci bi ulagali, rasla bi trgovinska razmjena - i onda bi svi imali interes da ostanemo stabilni, da kontrolisu situaciju... mislis da bi do rata doslo da si u jugoslaviji imao strane naftne kompanije, banke, osiguravajuce kuce i sl? bi al u kurcu
Sirija
-
Bodkin
#2926 Re: Sirija
- Kikibombona
#2927 Re: Sirija
Slazem se sa napisanim. Bice da me nisi najbolje shvatio.jeza u ledja wrote:
Plin prodavati iskljucivo u S. Koreju??? Kakav nonsens! Pola Evrope se grije na ruski plin. Ko ce zavrnuti tu pipu? Ameri Njemackoj? U Evropi kao i u Rusiji bi nastao kolaps. Ni vojno se izgleda ne mogu suprostaviti, a ekonomsko suprostavljanje ne dolazi uopste u obzir. Isto vazi za Kinu. Kapitalizam i slobodno kretanje roba je ono sto doprinosi miru vise nego nuklearno oruzje. Ko to ne shvata, ne zeli da bude dio sistema, ili uzurpira taj sistem - bice pregazen, jal fizicki, jal ekonomski.
To je vrlo jednostavno. A ako ti to ne shvatas, onda ti djaba sva ostala argumentacija.
- Alfons Kauders
#2928 Re: Sirija
i ovo objasnjava svu glupost tih teorija o zlom zapadu koji je sjebo jugu jer bi im mi ko fol oteli trziste... to mogu pricati samo oni koji se ne sjecaju onog sistema i proizvoda nase industrije, i koliko su isti bili konkurentni kada krajem osamdesetih dolazi to liberalizacije i poplave strane robevivaldi wrote:pa naravno da ne ocekujem, ali ako si primjetio slovenija uprkos tome sto je makismalno hajrovala od raspada, dosla je do koljena austriji, a sada je opet u silaznoj putanji: padaju plate, prodase mercator, prodase fructal, kriza ih drma u svim sektorima jer se nigdje nisu uspjeli znacajno probiti izvan ex yu, a ovde s godinama ipak polako guve trzisteBodkin wrote:sve ok ali dvije stvari:
-ne uzimas u obzir cinjenicu da je tu nekad bila jedna drzava koja nije bas bila dno kakvo je danas istocna i jugoistocna evropa i da se ta drzava nije mogla kontrolisati, ni iz berlina, ni iz moskve ni iz vasingtona
tacno je da smo bili bolji od ovog istocnijeg regiona, ali to nije bilo realno. Mi smo na neki nacin bili bas ko slovenija ovih poslijeratnih godina. Juga je koristila maksimalno hladni rat.
pogledaj slike sa smita nesvrstanih - preko 100 glava, a samo jedna bijela!
prodavali smo im sve i svasta, jer su oni bili dibidus nesposobni, ali imali naftu i pare i ogormno trziste koje se mjerilo u milijardama. nismo mi mi bili nikada vrhunski u bilo cemu, ali oni su htjeli od nas, a ne od zapada ili rusije.
sa raspadom sssr-a i tog svjetskog poretka, mi smo preko noci postali nekonkurentni u bilo cemu. Da ne kazem koliko smo na guove dobili milijaedi od amera sto nismo usli u varsvaski pakt.
sve je to nestalo preko noci. Balon je odjednom pukao i to je dovelo do pucanaj po svim savovima.
mogli smo se koprcat u nekim sektorima, mogli smo traziti strateske partnere za druge i sl... ali tvrditi da smo bili neka ekonomska sila koja bi bila faktor u evropi je u najanju ruku smijesno... pa dovoljno je uporediti bdp italije ili njemacke u tim godinama sa jugom
doduse u te bajke vjeruju ljudi koji jos uvijek mrtvi hladni izvale da je JNA bila cetvrta sila evrope
- vivaldi
#2929 Re: Sirija
ma jebe se zapadu, njima je svejedno da li bi kupili celicanu u slovackoj ili u zenici, ali nije svjedno nama i slovacima.Alfons Kauders wrote:zapad bi na jugi zaradio dosta vise da je ostala citava - trziste od 20 miliona ljudi, razvijenije od vecine okolnih zemalja, uvaljivali bi nam sve od igle do lokomotive, pokupovali sve sto valja, investirali u nerazvijene sektore koji su imali potencijala... jednostavno ne postoji nijedna ekonomska racunica po kojoj bi se zapadu vise isplatilo sjebati jugu nego sacuvati je - nijedna
ti danas kad kupis jebenu sijalicu ili kaladont na njemu pise made in poland ili made in hungary. Da su kod nas kupili pisalo bi poljaku made in bosnia.
ali zapadu je svejedno. kapital uvijek ima izbora, sirotinja bas i nema
- Alfons Kauders
#2930 Re: Sirija
bili smo blizu, itekako blizuBodkin wrote:ne bi naravno ali ja govorim o drugoj vrsti kontrole. danas cijelu istocnu evropu drzi njemacka kao na uzici. merkela okom oni skokom. e sad, sto se mene tice trebaju dati njemackoj da upravlja cijelom unijom. to je buducnost ALI jugoslavija se SIGURNO ne bi mogla kontrolisati kao sto to danas rade slovackoj, bugarskoj i ostalima. isto tako vjerujem da ni blizu ne bi stranci poklopili sve sto valja kao sto je danas slucaj kod nas a i opet na istoku evrope ( jer tamo pripadamo jel tako)Alfons Kauders wrote:naravno da se mogla kontrolisati... ekonomija nam je otisla u tri picke materine u osamdesetim, taman smo poceli stajati na noge pod markovicem, ali i to bi bilo kratkog daha bez priliva love - zaduzenja ili investicijaBodkin wrote:
sve ok ali dvije stvari:
da je juga ostala citava, u devedesetim bi se morala zaduzivati ko luda dok se ne stabilizuje i ne prodje tranziciju... stranci bi ulagali, rasla bi trgovinska razmjena - i onda bi svi imali interes da ostanemo stabilni, da kontrolisu situaciju... mislis da bi do rata doslo da si u jugoslaviji imao strane naftne kompanije, banke, osiguravajuce kuce i sl? bi al u kurcu
samo sto juga nikad nije imala rigidni komunisticki sistem kao okolne zemlje, pa se osjetio dasak zapada i progresa... te iste zemlje su nakon svega isplivale sa dosta obrazovanijim stanovnistvom i industrijom koja se dosta lakse mogla prilagoditi svjetskom trzistu... mi smo vazda bili sirotinja za cehe, madjare, poljake - samo sto su oni bili pod cizmom 50 godina pa nisu mogli napraviti nista na ekonomskom planu, a gdje su sad?
-
Bodkin
#2931 Re: Sirija
mi nismo bili vrhunski ali smo bili dobro. dan danas imas par zemalja koji su vrhunski u necemo. ostali su samo prosjek. onda tu imas neke koje su iznad prosjeka i njima je jako dobro.vivaldi wrote:pa naravno da ne ocekujem, ali ako si primjetio slovenija uprkos tome sto je makismalno hajrovala od raspada, dosla je do koljena austriji, a sada je opet u silaznoj putanji: padaju plate, prodase mercator, prodase fructal, kriza ih drma u svim sektorima jer se nigdje nisu uspjeli znacajno probiti izvan ex yu, a ovde s godinama ipak polako guve trzisteBodkin wrote:sve ok ali dvije stvari:
tacno je da smo bili bolji od ovog istocnijeg regiona, ali to nije bilo realno. Mi smo na neki nacin bili bas ko slovenija ovih poslijeratnih godina. Juga je koristila maksimalno hladni rat.
pogledaj slike sa smita nesvrstanih - preko 100 glava, a samo jedna bijela!
prodavali smo im sve i svasta, jer su oni bili dibidus nesposobni, ali imali naftu i pare i ogormno trziste koje se mjerilo u milijardama. nismo mi mi bili nikada vrhunski u bilo cemu, ali oni su htjeli od nas, a ne od zapada ili rusije.
sa raspadom sssr-a i tog svjetskog poretka, mi smo preko noci postali nekonkurentni u bilo cemu. Da ne kazem koliko smo na guove dobili milijaedi od amera sto nismo usli u varsvaski pakt.
sve je to nestalo preko noci. Balon je odjednom pukao i to je dovelo do pucanaj po svim savovima.
to trziste koje spominjes srbija dan danas koristi da uzme par stotina miliona godisnje, mozda i vise. dakle ako oni mogu na staru slavu nakon 20 godina, sta mislis sta bi jugoslavija mogla?
ono sto ja hocu da kazem je da nije bas tacno da zapad nije imao koristi od nestanka jugoslavije. glupo je reci da nisu imali umijesane prste. ne znaci to da su oni krivci za raspad ali su definitivno, kad je sve puklo, kontrolisati poprilicno tok desavanja.
kazes jugoslavija bi se zaduzila. pa pogledaj koliko su se zaduzile danasnje drzave. pogledaj u cijim su rukama telekomi ili banke. ko drzi neke rudnike, hemijsku industriju, mlijeko i ostalo
-
Bodkin
#2932 Re: Sirija
netacno. kazes oni su isplivali, kad to? iz koje perspektive govoris? pa mi smo imali 5 puta bolju startnu poziciju od njih i sigurno nismo bili manje obrazovani. zasto mislis da bi i dalje bili iznad nas da nije bilo rata? nikad mi nismo bili sirotinja za njih do 91. i danas hrvati i slovenci nisu sirotinja za madjare.Alfons Kauders wrote:
bili smo blizu, itekako blizu
samo sto juga nikad nije imala rigidni komunisticki sistem kao okolne zemlje, pa se osjetio dasak zapada i progresa... te iste zemlje su nakon svega isplivale sa dosta obrazovanijim stanovnistvom i industrijom koja se dosta lakse mogla prilagoditi svjetskom trzistu... mi smo vazda bili sirotinja za cehe, madjare, poljake - samo sto su oni bili pod cizmom 50 godina pa nisu mogli napraviti nista na ekonomskom planu, a gdje su sad?
Last edited by Bodkin on 29/08/2013 22:43, edited 1 time in total.
- vivaldi
#2933 Re: Sirija
ja jebote. i to je jedna od najvecih nebuloza. navaljali kvantiteta u gvodzu pa na papiru ko neki kurtoni bili, a yapad kad je opleo srbiju od svog tog silnog oruzja 4 vojne sile nisu uspjeli vidjeti zivog neprijatelja, a kamoli mu se suprotstavit.Alfons Kauders wrote:doduse u te bajke vjeruju ljudi koji jos uvijek mrtvi hladni izvale da je JNA bila cetvrta sila evrope
ulagali ogromne pare u vojne rokove, u ishranu stotina hiljada vojnika, a samo var i celik. nigdje pameti, i nove tehnologije vec podjoni ruse ili daj neke fransize.
umjesto desetina hiljada pasteta koje smo placali svako jutro za dorucak silnoj vojsci bolje da smo ulagali u pamet, institute i nove tehnologije ko npr svedska pa da imamo bar nesto svoje, a napredno..
-
Bodkin
#2934 Re: Sirija
vivaldi nemoj zajebavati. ti si ozbiljan forumasvivaldi wrote:ja jebote. i to je jedna od najvecih nebuloza. navaljali kvantiteta u gvodzu pa na papiru ko neki kurtoni bili, a yapad kad je opleo srbiju od svog tog silnog oruzja 4 vojne sile nisu uspjeli vidjeti zivog neprijatelja, a kamoli mu se suprotstavit.Alfons Kauders wrote:doduse u te bajke vjeruju ljudi koji jos uvijek mrtvi hladni izvale da je JNA bila cetvrta sila evrope
ulagali ogromne pare u vojne rokove, u ishranu stotina hiljada vojnika, a samo var i celik. nigdje pameti, i nove tehnologije vec podjoni ruse ili daj neke fransize.
umjesto desetina hiljada pasteta koje smo placali svako jutro za dorucak silnoj vojsci bolje da smo ulagali u pamet, institute i nove tehnologije ko npr svedska pa da imamo bar nesto svoje, a napredno..
- Alfons Kauders
#2935 Re: Sirija
o kolumbo, pa kod pavelica ih je bilo jos vise, to nije nikakva tajna i nije nista o cemu je bilo zabranjeno pricati... pogotovo ne u americiSalihI wrote:Nije to nikakava zavjera vec samo nesto o cemu nije BILO dozvoljeno pricati. Isto kao sto nije bilo dozvoljeno spominjati da je Hitler u svojoj vojsci imao visokorangiranih oficira koji su bili jevreji.Alfons Kauders wrote:dakle anonimus na BHTu je raskrinkao najvecu zavjeru u istoriji covjecanstva?
Evo izvoli, ovdje mozes naruciti knjigu na tu temu:
http://www.kansaspress.ku.edu/righit.html
bilo je slicnih situacija i kod nas u ratu, imas temu na forumu sa masom imena bosnjaka koji su bili cetnici
- Alfons Kauders
#2936 Re: Sirija
suplje price? pa nadji mi to to na youtubeu, vidim da si strucnjak za te stvariSalihI wrote:Kanse ba suplje price. Zamisli da sada Bosnjaci masovno izadju i podrze Krajisnika koji se vraca iz Haskog kazamata.Alfons Kauders wrote: znas... pored youtubea postoje i knjige... a ocito te nikad nije islo citanje
druga je stvar sto je masakr pocinjen kada nije postojao youtube
hajd molim te, eto nadji i povlacim se s teme za sva vremena
- Alfons Kauders
#2937 Re: Sirija
jesmo imali dosta bolju startnu poziciju, ali ne znam kako je kvantificirati i reci pet puta ili dva puta bolju... cesi, poljaci, madjari su bili bolje obrazovani od nas, i danas su... a njihove drzave su i tad bile prilicno jake... pa ceha je imala autoputeve, metro i metar solidne industrije davno prije pada komunizmaBodkin wrote:netacno. kazes oni su isplivali, kad to? iz koje perspektive govoris? pa mi smo imali 5 puta bolju startnu poziciju od njih i sigurno nismo bili manje obrazovani. zasto mislis da bi i dalje bili iznad nas da nije bilo rata? nikad mi nismo bili sirotinja za njih do 91. i danas hrvati i slovenci nisu sirotinja za madjare.Alfons Kauders wrote:
bili smo blizu, itekako blizu
hrvati i slovenci nisu, ali uzmi u obzir da je slovenija imala duplo veci bdp od prosjeka juge, a hrvatska otprilike 40% veci... bih je bila i tad skoro duplo siromasnija od hrvatske... srbija malo jaca od bih, makedonija i cg krsh...
tu je i geografija... ljudi su naslonjeni na njemacku, centar evrope... a mi smo i danas slijepo crijevo
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2938 Re: Sirija
samo malo ... ponavljaš ovu riječ u svakom postu pa da odgovoriš na neka pitanjaSalihI wrote: Amerika i njeni arapsko-turski sateliti su iskupili najzadnji svjetski sljam, mundzose koje USA vec vise od decenije trijebi sirom svijeta a u onim situacijama gdje se njihovo djelovanje ne uklapa u americke interese, naoruzala ih i opremila te ih poslala u Siriju da siju smrt.
jesu li hezbolahovi borci koji obavljaju džihadsku dužnost u siriji mundžosi
jesu li razne šijske džihadske paravojske iz iraka mundžosi
da li su dobrovoljci iz irana i regije koji su se odazvali na poziv ajatolaha dženetija u džihad za spas asdovog režima mundžosi
- vivaldi
#2939 Re: Sirija
ma ne zajebavam, ali ameri su udarili samo koliko je trebalo. to je bukvalno bila intervencija u cilju upozorenja i dozivanja pameti. on bolan tebi posalje sa jadrana tomahawk koji ti pogodi zgradu u centru grada. to je pamet, znanje..jebes ti gomilanje gvozdja, to je ista doktrina ko sad u siriji - on je decenijama gomilao neke tenkove koje mu ovi sada unistavaju kineskim rpg-ovima koji kostaju 1-2 hiljade maraka, i to iz trece svercerske ruke.Bodkin wrote:vivaldi nemoj zajebavati. ti si ozbiljan forumassrbija 99 i jna 90 imaju zajednicko kao i osbih sa americkim marincima
ma sve je to minijaturno. pa jedan facebook, firma koja nista ne pravi i nista ne proizvodi, koju smisli jedan djecak danas vrijedi ko svi gdp-ijevi ex yu.Bodkin wrote:ono sto ja hocu da kazem je da nije bas tacno da zapad nije imao koristi od nestanka jugoslavije.
mi smo bolan tu nebitni.
-
Avetinho
#2940 Re: Sirija
Cekaj da otvorim mekdonalds ili supermarket. Zato su ih bobmardovali.vivaldi wrote:najpopuplarniji teroija godinama, a cak i danas je tako, je bila kako je raspad jugoslavije djelo amerike, njemacke, zapada..jer hoce nase resurse, hoce da nas pokradu, hoce jeftinu radnu snagu, hoce da kupujemo njihovo oruzje,a ne rusko...Alfons Kauders wrote:to objasnjene ti ne pije vode... jer je logicno
teoreticari zavjera se jednostavno ne mogu pomiriti sa takvim objasnjenjima... oni u svakom dogadjaju, od pada aviona, preko ratova, zemljotresa pa cak i onog meteorita u rusiji vide zavjeru
to su najprostije receno control freaks koji usljed ko zna cega ne mogu prihvatiti cinjenicu da se neka sranje desavaju bez ikakvog plana i povoda
ljudi su to masovno zagrizli, a ustvari kad pogledas sada, 20 godina poslije svega gdje sta se desilo?
- nijedna od bivsih republika nema para da natoci rezervoar tenka starog 40 godina, a kamoli da kupi jedan novi tenk, a da ne spominjem avione, brodove i ostale..
- jeftinu radnu snagu su toliko zeljeli da u srbiji daju bespovratni i po 10.000 eura po 1 otvorenom radnom mjestu samo da neko dodje investirati
- jedino sto se moglo pokrasti (par milijardi u bankama) nisu pokrali ni ameri, ni svabe, ni englezi, vec slovenci..
- upravo ti isti slovenci su poslije rata jedini i pokorili ekonomski bivsu jugu mercatorima, pastetama, sokovima...od zapada ni traga ni glasa
- cak ni toj jednoj minijaturnoj sloveniji od mizernih 2 miliona stanovnika cijela ta ekonomska kolonija (bivsa juga) nije bila dovoljna da ekonomsko dodju do koljena jednoj austriji
ali dzaba.. sve je to maslo zapada
- Alfons Kauders
#2941 Re: Sirija
SalihI wrote:Ovo je vrlo vazan video jer prikazuje da teroristi imaju kapaciteta, suprotno od Obaminih tvrdnji, da ispaljuju hemijsko oruzje.Alfons Kauders wrote: i ovaj video... koliko jos puta? 10, 50, 100?
Nesto je improvizovano i ima funkciju da ispaljuje kojekakve gluposti na vece udaljenosti. U ovom slucaju plinsku bocu na koju su navarena krilca radi bolje preciznosti. Po tebi, je li ova boca mogla biti napunjena sarinom ili nekom drugom hemijom?Alfons Kauders wrote:i da li ces i dalje tvrditi da je ovo top?
nama... u bosni... koji smo prezivjeli rat... ovo je tebi top? znas li ti uopste sta je top, kako izgleda?
pa tvojom logikom i rpg bi bio dokaz da mogu ispaliti hemijsko oruzje... isto tako su mogli napuniti bojevu glavu za rgp, obicni minobacac ili haubicu
dalje... ovo nije jebeni top... ovo je improvizirani minobacac... sad fino procitaj ponesto o improviziranim minobacacima, recimo onim koje je pravila ira u sedamdesetim i osamdesetim... i onda ces valjda skontati zasto bas i nije najpametnije koristiti te stvari za ispaljivanje hemijskih sredstava
- Alfons Kauders
#2942 Re: Sirija
jna je i 90 bila kita u poredjenju s ostalim evropskim silamaBodkin wrote: vivaldi nemoj zajebavati. ti si ozbiljan forumassrbija 99 i jna 90 imaju zajednicko kao i osbih sa americkim marincima
prava snaga vojske se ne mjeri brojcanim stanjem... eto ti sjeverna koreja, dzaba im dva miliona ljudi kada jos uvijek koriste t34 i t55...
jna je koristila dooosta zastarjelog naoruzanja... nismo imali moderne avione osim 16 migova 29 nabavljenih 1987... m70 je zastarjela puska, zastarjela su nam bila protuoklpna sredstva itd itd... mogu do sutra, jednostavno bilo je brojcano stanje jako radi obaveznog vojnog roka i visokog prirastaja...
-
Avetinho
#2943 Re: Sirija
Ne samo to.Alfons Kauders wrote:opet youtube?SalihI wrote:U Pentagonu fale krila, u POensilvaniji cijeli avion, ali u Yew Yorku, zamisli, u gomili sagorjelog celika i betona nadjose pasos jednog od otmicaraJa Sam Odavle wrote: A fale i krila u Pentagonu.
pa kako ti ne dosadi covjece? jel to neki opsesivno-kompulsivni kurac ili sta vec?
nego... jel istina da na dan napada nije bilo Zidova u tornjevima?![]()
![]()
Nije ih bilo ni kad su slijatali na Mjesec. Ali cekaj, tu moramo prebrojat krvna zrnca. Ko zna za onog Armstronga, mozda je i on bio cifut.
Jedno zasigurno znamo, nema jevreja na Juznom Polu u suptroskoj klimi gdje Elvis pjeva Hitleru uz skampe svako vece koje traje 6 mjeseci. - a onda im nastupi zimski san.
Last edited by Avetinho on 29/08/2013 23:03, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#2944 Re: Sirija
vivaldi wrote:ma ne zajebavam, ali ameri su udarili samo koliko je trebalo. to je bukvalno bila intervencija u cilju upozorenja i dozivanja pameti. on bolan tebi posalje sa jadrana tomahawk koji ti pogodi zgradu u centru grada. to je pamet, znanje..jebes ti gomilanje gvozdja, to je ista doktrina ko sad u siriji - on je decenijama gomilao neke tenkove koje mu ovi sada unistavaju kineskim rpg-ovima koji kostaju 1-2 hiljade maraka, i to iz trece svercerske ruke.Bodkin wrote:vivaldi nemoj zajebavati. ti si ozbiljan forumassrbija 99 i jna 90 imaju zajednicko kao i osbih sa americkim marincima
ma sve je to minijaturno. pa jedan facebook, firma koja nista ne pravi i nista ne proizvodi, koju smisli jedan djecak danas vrijedi ko svi gdp-ijevi ex yu.Bodkin wrote:ono sto ja hocu da kazem je da nije bas tacno da zapad nije imao koristi od nestanka jugoslavije.
mi smo bolan tu nebitni.
pa bolan taj tomahavk bi zgovnao 95% svih vojski na svijetu. jebote poredis snagu jedne srbije nakon 3-4 rata sa jednom amerikom. jos ta srbija nije uopste referentna za snagu nekadasnje drzave ( koju bi btw isto razbucali ameri kao sto bi razbucali sve ostale osim rusije i mozda kine)
dalje, kakve veze fb ima. znaci fb i google, firme koje su osnovali djecaci danas vrijede kao gdp austrije
- Alfons Kauders
#2945 Re: Sirija
dobro nije amerika, ali jeste grcka, italija... spanija, francuska, britanija, njemacka, turska - sve su bile jace od juge, na kopnu, moru i u zraku... za istocni blok nisam siguran, ali su npr istocna njemacka, poljska, cehoslovacka imale dosta modernije snage od nas, mi smo mozda imali malu prednost u kvantitetuBodkin wrote:vivaldi wrote:ma ne zajebavam, ali ameri su udarili samo koliko je trebalo. to je bukvalno bila intervencija u cilju upozorenja i dozivanja pameti. on bolan tebi posalje sa jadrana tomahawk koji ti pogodi zgradu u centru grada. to je pamet, znanje..jebes ti gomilanje gvozdja, to je ista doktrina ko sad u siriji - on je decenijama gomilao neke tenkove koje mu ovi sada unistavaju kineskim rpg-ovima koji kostaju 1-2 hiljade maraka, i to iz trece svercerske ruke.Bodkin wrote:vivaldi nemoj zajebavati. ti si ozbiljan forumassrbija 99 i jna 90 imaju zajednicko kao i osbih sa americkim marincima
mi smo bolan tu nebitni.
pa bolan taj tomahavk bi zgovnao 95% svih vojski na svijetu. jebote poredis snagu jedne srbije nakon 3-4 rata sa jednom amerikom. jos ta srbija nije uopste referentna za snagu nekadasnje drzave ( koju bi btw isto razbucali ameri kao sto bi razbucali sve ostale osim rusije i mozda kine)
dalje, kakve veze fb ima. znaci fb i google, firme koje su osnovali djecaci danas vrijede kao gdp austrijeni to nije argument. mi smo imali potencijal da budemo iznad danasnje ceske i mozda poljske. bezzveze je to nipodostavan je zemlje koju nasa sadasnja zemlja, bosna, nece nikad dostici. znaci ni za iducih 200 godina ( govorim o onome sto je moglo biti)
jna kao cetvrta sila u evropi je nonsens
-
PeppermintSA
#2946 Re: Sirija
Ja ne mogu da vjerujem da i kod nas ima ovoliko ljudi koji navijaju za pobunjenike i nijhove imperijalističke šefove iz Vašingtona, Londona, Pariza i Brisela
Nisam ulazio mnogo na ovu temu, a sad sam je temeljito iščitao... Ja se samo nadam da će Rusija prva intervenisati i da će Assad istrajati u svojoj borbi protiv ovih islamističkih parazita. On je jedina nada za Siriju, a moguće i za cijeli bliski Istok...
Nisam ulazio mnogo na ovu temu, a sad sam je temeljito iščitao... Ja se samo nadam da će Rusija prva intervenisati i da će Assad istrajati u svojoj borbi protiv ovih islamističkih parazita. On je jedina nada za Siriju, a moguće i za cijeli bliski Istok...
- vivaldi
#2947 Re: Sirija
yomahawk sam samo naveo kao sinonim za znanje, mi nikad to nismo imali. Sjebali bi ameri svakoga, ali tkakvu vojnu industriju ima npr svedska? pa to je svemir za nas i ne mislim samo danas vec i prije.Bodkin wrote:pa bolan taj tomahavk bi zgovnao 95% svih vojski na svijetu. jebote poredis snagu jedne srbije nakon 3-4 rata sa jednom amerikom. jos ta srbija nije uopste referentna za snagu nekadasnje drzave ( koju bi btw isto razbucali ameri kao sto bi razbucali sve ostale osim rusije i mozda kine)
dalje, kakve veze fb ima. znaci fb i google, firme koje su osnovali djecaci danas vrijede kao gdp austrijeni to nije argument. mi smo imali potencijal da budemo iznad danasnje ceske i mozda poljske. bezzveze je to nipodostavan je zemlje koju nasa sadasnja zemlja, bosna, nece nikad dostici. znaci ni za iducih 200 godina ( govorim o onome sto je moglo biti)
sto se tice nipodastavanje, nije mi to uospe namjera bila. to je samo bila ilustracija protiv teorije o nekakvoj nasoj bitnosti, narocito ekonomskoj, u sirim razmjerama.
sto se tice polsjke i slovacke, slazem se da smo imali potencijal.
volio bih da te zemlje jos brze napreduju jer ce upravo njihov napredak i razvoj biti nasa naredna ozbiljna sansa da stanemo na noge. ocekujem da cemo tu sansu imati ya nekih 10-15 godina,
- snaga_znanja
#2948 Re: Sirija
Vjerujem ja da ti zalis sto Rusija nije intervenisala i kod nas!PeppermintSA wrote:Ja ne mogu da vjerujem da i kod nas ima ovoliko ljudi koji navijaju za pobunjenike i nijhove imperijalističke šefove iz Vašingtona, Londona, Pariza i Brisela![]()
![]()
![]()
![]()
-
Bodkin
#2949 Re: Sirija
rule of thumbAlfons Kauders wrote:
jesmo imali dosta bolju startnu poziciju, ali ne znam kako je kvantificirati i reci pet puta ili dva puta bolju... cesi, poljaci, madjari su bili bolje obrazovani od nas, i danas su... a njihove drzave su i tad bile prilicno jake... pa ceha je imala autoputeve, metro i metar solidne industrije davno prije pada komunizma
hrvati i slovenci nisu, ali uzmi u obzir da je slovenija imala duplo veci bdp od prosjeka juge, a hrvatska otprilike 40% veci... bih je bila i tad skoro duplo siromasnija od hrvatske... srbija malo jaca od bih, makedonija i cg krsh...
tu je i geografija... ljudi su naslonjeni na njemacku, centar evrope... a mi smo i danas slijepo crijevo
imas li podatak da su bili obrazovaniji od nas jer to vec drug put spominjes?
imala je ceska autoindustriju. smece od felicije nije daleko od juge
ako hrvati nakon rata danas nisu simasi za gore nabrojane, sta bi onda bili bez rata.
rumunija ima 3000$ veci gdp per capita od jedne srbije koja je 10 godina ratovala i bila pod sankcijama i jos joj svezali cusku tomahavcima. i ti meni govoris da bi bila ista meta isto odstojanje i danas
a u jugoslavija je bila odmah do italije i austrije.
- Alfons Kauders
#2950 Re: Sirija
imas jos koju teorijuSalihI wrote:Sta bijase sa avionom koji je pao u Pensilvaniji? Nadjose li igdje ista od njega ? IsparioJa Sam Odavle wrote: Nije ih bilo ni kad su slijatali na Mjesec. Ali cekaj, tu moramo prebrojat krvna zrnca. Ko zna za onog Armstronga, mozda je i on bio cifut.
Jedno zasigurno znamo, nema jevreja na Juznom Polu u suptroskoj klimi gdje Elvis pjeva Hitleru uz skampe svako vece koje traje 6 mjeseci. - a onda im nastupi zimski san.
i dje su mi ti famozni snimci iz Hame?