Jastuk.jastuk1 wrote:
Challenger, citiraj nezavisne izvore za analizu novog ustava, a ne Ahram - isprazno blebetalo vojnog režima, ako si fakat zainteresovan za realno stanje stvari. Ili fakatvi i pored svih dokaza još uvijek ne vjerujete i ne vidite kako Saudija polako ali sigurno, mic po mic preuzima Egipat pod svoje u svakoj sferi života. Čak su uspjeli su da drastično smanje uticaj AlAzhara u novom ustavu. Naravo ko će drugi popuniti taj vakum nego oni. Mediji prikazuju tobožnje ustupke ako pobjedu sekularista, ali neće oni popunjavati vakum, nego selafijer jer jednostavo oni će imati pare da pomažu siromašnom narodu, a ne sekularisti. Jasno ko dan. Zato Egipatski blogeri koji se predstavljaju kao liberali za divljenjem opisuju političku prepredenost Nur partije i selafije.
MB nije imao veze za fašizmom, a protivnici MB-a su vrištali kako su MB fašisti. I sva ta maksimalna nepravednost će im se vratiti sa osvetom jer će za par godina će STVARNO imati režim koji će dobrano ličiti na fašistički, pa će se sa sjetom sjećati MB-a ili se masovno u nedostatku druge opcije obraćati u selafije kudeći sebe i svoju kratkovidnost. Tako im i treba. Rastući salafizam će im biti nešto kao zaslužena nagrada. (ovo bez sarkazma)
- Ono što si TI ponudio kao "nezavisan izvor za analizu novog ustava" je pogled Amr Muse koji je bio šef Komiteta pedesetorice koji su pripremili izmjene Ustava iz 2012. On predstavlja kratore Ustava, a tekst kritiku istog bez uvida u cjelinu materije. Složićeš se da je to sve samo ne nepristrasan i "nezavisan" izvor;
- Polazeći od pretpostavke da postoje ljudi koji su istinski zainteresovani za materiju, ponudio sam dva linka od kojih jedan nudi komparaciju dijela članova (sa nekoliko irelevantnih zapažanja) Ustava iz '12 i '13 i čitav tekst nacrta Ustava. To je jedini način da ljudi sami donesu zaključak, lišeni provladinih ili antivladinih interpretacija;
- Ne znam da li je zadnji pasus upućen meni, ali želim da ti kažem da ihvanije (MB) nikada nisam držao za "fašiste", a u što se tiče njihove kratkotrajne vladavine u Egiptu, moja kritika je zasnovana samo i samo na kolosalnoj nekompetentnosti.
Nekompetentnost bez presedana.