Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Challenger__

#2926 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:
Challenger, citiraj nezavisne izvore za analizu novog ustava, a ne Ahram - isprazno blebetalo vojnog režima, ako si fakat zainteresovan za realno stanje stvari. Ili fakat :lol: vi i pored svih dokaza još uvijek ne vjerujete i ne vidite kako Saudija polako ali sigurno, mic po mic preuzima Egipat pod svoje u svakoj sferi života. Čak su uspjeli su da drastično smanje uticaj AlAzhara u novom ustavu. Naravo ko će drugi popuniti taj vakum nego oni. Mediji prikazuju tobožnje ustupke ako pobjedu sekularista, ali neće oni popunjavati vakum, nego selafijer jer jednostavo oni će imati pare da pomažu siromašnom narodu, a ne sekularisti. Jasno ko dan. Zato Egipatski blogeri koji se predstavljaju kao liberali za divljenjem opisuju političku prepredenost Nur partije i selafije.

MB nije imao veze za fašizmom, a protivnici MB-a su vrištali kako su MB fašisti. I sva ta maksimalna nepravednost će im se vratiti sa osvetom jer će za par godina će STVARNO imati režim koji će dobrano ličiti na fašistički, pa će se sa sjetom sjećati MB-a ili se masovno u nedostatku druge opcije obraćati u selafije kudeći sebe i svoju kratkovidnost. Tako im i treba. Rastući salafizam će im biti nešto kao zaslužena nagrada. (ovo bez sarkazma)
Jastuk.

- Ono što si TI ponudio kao "nezavisan izvor za analizu novog ustava" je pogled Amr Muse koji je bio šef Komiteta pedesetorice koji su pripremili izmjene Ustava iz 2012. On predstavlja kratore Ustava, a tekst kritiku istog bez uvida u cjelinu materije. Složićeš se da je to sve samo ne nepristrasan i "nezavisan" izvor;

- Polazeći od pretpostavke da postoje ljudi koji su istinski zainteresovani za materiju, ponudio sam dva linka od kojih jedan nudi komparaciju dijela članova (sa nekoliko irelevantnih zapažanja) Ustava iz '12 i '13 i čitav tekst nacrta Ustava. To je jedini način da ljudi sami donesu zaključak, lišeni provladinih ili antivladinih interpretacija;

- Ne znam da li je zadnji pasus upućen meni, ali želim da ti kažem da ihvanije (MB) nikada nisam držao za "fašiste", a u što se tiče njihove kratkotrajne vladavine u Egiptu, moja kritika je zasnovana samo i samo na kolosalnoj nekompetentnosti.

Nekompetentnost bez presedana.
Challenger__

#2927 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Server stalno pada, pa da odgovorim u najkraćim crtama: ponudio sam link sa komparacijama i tekst nacrta čitavog Ustava, pa neka ljudi sami prosude čije intepretacije su tačne: njegovih tvoraca (vlade) ili njegovih oponenata.
jastuk1

#2928 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger, autor analize novog ustava na mom linku je Michael Armanious, a ne Amr Musa. On između ostalog iznosi Amrovo i mišljenja drugih. Kao da nisi ni pročitao članak. Nisi ti držao MB za fašiste, ali jesu oni u Egiptu, govorim o protivnicima MB-a u Egiptu prije svrgavanja MB-a. MB jesu bili kolosalno nekompetentni, ali ne zaboravi da ustvari nisu ni bili preuzeli vlast u mnogim sferama. Jednostvno im protivnici sa političkog lijeva i desna nisu dali ni da prismrde vlasti i sve što je MB predlagao i ono što je bilo dobro i loše za Egipat je dočekano na nož i bilo osuđeno na propast. Zar ne?!

Malo više elemenata u jednačinu da bi postovi i razmišljanja bili pravedniji.
Co0l

#2929 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:OK Cool. Imao si više od akademskih 15 min da odgovoriš, a nisi. Svaki naredni odgovor ti se neće uzeti u obzir.

:oops:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Al se ismija,jebo te zivot.Pa nije bas da stalno sjedim i refresham forum cekajuci da mi neko nesto napise pa da mu odmah odgovorim :-D Na osnovu cega tvrdim? Pa zar nije bilo ocito na osnovu cega kad sam komentarisao tekst na linku koji sam citirao 8-)
Challenger__

#2930 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Jastuk. Aman, napisao sam pogled Muse u tekstu koji predstavlja "kritiku istog". Nasuprot tim polarizacijama sam ponudio komparaciju i čitav Ustav.

Nastavićemo kada se stabilizuje server, ovo prelazi sve granice.
Challenger__

#2931 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Na osnovu cega tvrdim? Pa zar nije bilo ocito na osnovu cega kad sam komentarisao tekst na linku koji sam citirao 8-)
To što je "očito" ljudima koji žive u falsifikovanoj stvarnosti se mora potkrijepiti dokazima.
Co0l wrote: Dakle,po novom Ustavu... Šerijat je osnova Ustava,oni koji nisu Suniti,Krscani ili Jevreji su obespravljeni (cime su i Šije izbacene iz Ustava)...
Umjesto kreveljenja koje odaje nesigurnost, dokaži ovo što si napisao. Na osnovu čega to tvrdiš, na osnovu kog člana Ustava?
Co0l

#2932 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Article 2
Islam, Principles of Islamic Sharia
Islam is the religion of the state and Arabic is its official language. The principles of Islamic Sharia are the
principle source of legislation.
Article 3
Christian and Jewish religious affairs
The principles of the laws of Egyptian Christians and Jews are the main source of
laws
regulating
their
personal status, religious affairs, and
selection
of spiritual leaders.
Plus dodaj i onaj vec citirani komentar na Ustav koji pojasnjava ovo citirano ovdje i eto ti odgovora.
Kikibombona

#2933 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:Naravno da znaju bolje od nas tako da sekulama i kršćanima ne pada napamet da protestuju jer dobro znaju da neće ništa dobiti sem izglednog rastanka sa životom. Znaju da im je bolje da šute i trpe. I zato šute i trpe da im ne bi bilo još gore. Pretužno.
:zzzz:

Pretpostavka koju iznosis bez dokaza.

Ti kojim osporavas hrabrost su inicirali rusenje Mubaraka i Mursija. Ne vidim zasto bi sada svi kolektivno sutili ako ih ugrozava Sisi?

Naravno da to nema smisla. Dokaz za to je izlaznost na referendumu. Ako je izaslo 38.6 gradjana, racunaj da jos najmanje 20% podrzava novi ustav, ali iz nekog razloga nisu izasli na referendum.

Ne mislis valjda da selefije u egipatskom drustvu imaju udio preko 50%?
Challenger__

#2934 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ne može to tako Cool. To je infantilno i nema blage veze sa stvarnošću.

______

Član 2 Ustava kaže da je: "Islam državna religija, a arapski zvanični Jezik". Da su "principi šerijata glavni izvor zakonodavsta".
Article 2 Islam, Principles of Islamic Sharia
Islam is the religion of the state and Arabic is its official language. The principles of Islamic Sharia are the
- Dakle, izvor zakonodavstva a ne Ustava kako si lupio.

(Ovdje je bitno dodati da moderni arapski ustavi, NIKADA, ALI NIKADA nisu se nisu odricali šerijata kao jednog od izvora zakonodavstva. Jedina dilema koju iznosi struka je da li je šerijat primarni izvor (principle source) ili samo jedan od izvora zakonodavstva, a po pravilu u praksi vlada mješavina više izvora prava);

Član 2 nije izolovan od ostatka ustavne materije (preambule Ustava koji pominje judaizam, hrišćanstvo i islam ili od članova Ustava koji eksplicite štite nemuslimane (Član 3.) i koji kategorički pravno izjednačavaju sve građane Egipta bez obzira na "religijsku, jezičku, rasnu..." i svaku drugu razliku:

Article 3 Christian and Jewish religious affairs

The principles of the laws of Egyptian Christians and Jews are the main source of laws regulating their personal status, religious affairs, and selection of spiritual leaders.
Article 64

Freedom of belief is absolute. Freedom of religious practice and the establishment of houses of worship for the believers in heavenly religions [Islam, Christianity and Judaism] is a right regulated by law.
Article 53

Citizens are equal before the law; they are equal in rights, freedoms and public duties, without discrimination on the basis of religion, belief, gender, origin, race, colour, language, disability, social status, political affiliation, geographical location or any other reason.

Discrimination and inciting hatred is a crime punishable by law.

The state is obliged to take the necessary measures to eliminate all forms of discrimination and the law regulates the establishment of an independent commission for this purpose.
Challenger__

#2935 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ukratko, niiti je Ustav zasnovan na šerijatu, kako si rekao, niti su nemuslimani (uključujući i šiite??) diskriminisani. Jedno je gledati svijet kroz optiku fantazija, a nešto sasvim drugo istina, istina i samo istina.

_____

Nemam više živaca za ove prekide na serveru, čitamo se kasnije, aBd.
jastuk1

#2936 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:Naravno da znaju bolje od nas tako da sekulama i kršćanima ne pada napamet da protestuju jer dobro znaju da neće ništa dobiti sem izglednog rastanka sa životom. Znaju da im je bolje da šute i trpe. I zato šute i trpe da im ne bi bilo još gore. Pretužno.
:zzzz:

Pretpostavka koju iznosis bez dokaza.

Ti kojim osporavas hrabrost su inicirali rusenje Mubaraka i Mursija. Ne vidim zasto bi sada svi kolektivno sutili ako ih ugrozava Sisi?

Naravno da to nema smisla. Dokaz za to je izlaznost na referendumu. Ako je izaslo 38.6 gradjana, racunaj da jos najmanje 20% podrzava novi ustav, ali iz nekog razloga nisu izasli na referendum.

Ne mislis valjda da selefije u egipatskom drustvu imaju udio preko 50%?
Svašta. Ne osporavam ja nikome hrabrost. OSPORAVAM PRAVEDNOST onima koji su srušili MB. Naravno da selafije TRENUTNO nemaju toliku popularnost. Ali sa daljim bijednim stanjem ekonomije, sumnjam da više (nakon što ih zabraniše) postoje mreže socijalne i zdravstvene pomoći koju je držao MB. Ko jedini može da popuni taj vakum i ponudi neko svijetlo milionima napaćene, siromašne fukare - sada jedino Nur. Niko drugi nema sigurne kanale humanitarnog finansiranja. Udavili su MB ekonomski, politički i socijalno i na kraju ih zabranili da bi ih zamijenile selafije. Helouuu already???

Da neće možda fukari pomagat bankrotirana država i kriminalna vojska mafija?! HA? Daj malo mućni više glavom - jasno je ko dan kuda ide Egipat.

NARAVNO NE PREKO NOĆI VEĆ ZA PAR GODINA. Fino sam napisao mic po mic.
Co0l

#2937 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Ne može to tako Cool. To je infantilno i nema blage veze sa stvarnošću.

______

Član 2 Ustava kaže da je: "Islam državna religija, a arapski zvanični Jezik". Da su "principi šerijata glavni izvor zakonodavsta".
Article 2 Islam, Principles of Islamic Sharia
- Dakle, izvor zakonodavstva a ne Ustava kako si lupio.

(Ovdje je bitno dodati da moderni arapski ustavi, NIKADA, ALI NIKADA nisu se nisu odricali šerijata kao jednog od izvora zakonodavstva. Jedina dilema koju iznosi struka je da li je šerijat primarni izvor (principle source) ili samo jedan od izvora zakonodavstva, a po pravilu u praksi vlada mješavina više izvora prava);

Član 2 nije izolovan od ostatka ustavne materije (preambule Ustava koji pominje judaizam, hrišćanstvo i islam ili od članova Ustava koji eksplicite štite nemuslimane (Član 3.) i koji kategorički pravno izjednačavaju sve građane Egipta bez obzira na "religijsku, jezičku, rasnu..." i svaku drugu razliku:

Article 3 Christian and Jewish religious affairs

The principles of the laws of Egyptian Christians and Jews are the main source of laws regulating their personal status, religious affairs, and selection of spiritual leaders.
Article 64

Freedom of belief is absolute. Freedom of religious practice and the establishment of houses of worship for the believers in heavenly religions [Islam, Christianity and Judaism] is a right regulated by law.
Article 53

Citizens are equal before the law; they are equal in rights, freedoms and public duties, without discrimination on the basis of religion, belief, gender, origin, race, colour, language, disability, social status, political affiliation, geographical location or any other reason.

Discrimination and inciting hatred is a crime punishable by law.

The state is obliged to take the necessary measures to eliminate all forms of discrimination and the law regulates the establishment of an independent commission for this purpose.
Nisam ja nista lupio nego si ti trazio izvor za moju citiranu tvrdnju a ja ti dao izvor koji si ti sam postavio ovdje a koji doslovno kaze ono o Serijatu i Islamu kao drzavnoj religiji.I radi se o nacrtu Ustava koji je kasnije i usvojen,dakle izvor jeste Ustav.Za ostale tvrdnje se oslanjam,osim teksta Ustava,na citirani tekst kao izvor.Dakle za sve si dobio izvor,to sto ti se ne svidja sto pise nije moj problem.
Jos da dodam da stvarnost se cesto dramaticno razlikuje od onog sto je napisano u Ustavu i zakonima a u sto smo se mogli uvjeriti nakon vojnog udara u Egiptu pa smo tako svjedocili da ipak nisu svi jednaki pred zakonom po osnovu politicke pripadnosti a sto mozemo procitati u Ustavu.Razlog vise da se vjeruje onom tekstu u kojem se spominje da vjerske skupine nemaju ista prava i da vlada diskrepancija izmedju onoga sto pise u Ustavu i stanja na terenu.
Challenger__

#2938 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Čitaš li ti sebe uopšte? Napisao si da je šerijat "izvor Ustava", a nije. Šerijat je jedan od izvora zakona, zakonodavstva i to nikada nije prestao biti. Napisao si da su nemuslimani diskriminisani, a ovaj Ustav (iz 2013) svaki oblik diskriminacije kategorički kriminalizuje, kao što kriminalizuje "podsticanje na mržnju".

Ah, da, kada se na svijet gleda očima Al-Lažire, hoće to tako, hoće... :lol:
jastuk1

#2939 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Ukratko, niiti je Ustav zasnovan na šerijatu, kako si rekao, niti su nemuslimani (uključujući i šiite??) diskriminisani. Jedno je gledati svijet kroz optiku fantazija, a nešto sasvim drugo istina, istina i samo istina.

_____

Nemam više živaca za ove prekide na serveru, čitamo se kasnije, aBd.

Joj pojede mi cijelu stranicu.... :|

Hajde da rezimiram. Nur nikada ne bi pristao na Ustav koji je je jasan i decidan. Šerijat je izvor zakonodavstva, pa iaoko su neka druga prava kao zagarantovana, taj tobože korak ka sekularizmu se može okačit mačku o rep. Ja bih volio da je više ružičasto kako ti tumačiš, ali teško da jeste. Tumači uvijek mogu reći to i to nije Islamski, iako fakat jeste. Uvijek mogu reći da iako to i to pravo postoji, šerijat ga kao ne priznaje ili ne prepoznaje. Uvijek mogu reći to ide u domen blasfemije, podrivanja itd. Uvijek mogu tumačiti po diskreciji i nahođenju direktiva iz Saudije. Zato su i razvalili dosadašnji uticaj Al Azhara. Sve planski. Saudijski stratezi zaradiše platu, malo je reć. Btw, nemam ništa protiv Saudije, dapače, niti bilo koje druge muslimanske ili nemuslimanske zemlje, samo iznosim svoja viđenja realnosti.
Co0l

#2940 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Čitaš li ti sebe uopšte? Napisao si da je šerijat "izvor Ustava", a nije. Šerijat je jedan od izvora zakona, zakonodavstva i to nikada nije prestao biti. Napisao si da su nemuslimani diskriminisani, a ovaj Ustav (iz 2013) svaki oblik diskriminacije kategorički kriminalizuje, kao što kriminalizuje "podsticanje na mržnju".

Ah, da, kada se na svijet gleda očima Al-Lažire, hoće to tako, hoće... :lol:
Aha,Serijat nije izvor Ustava nego je primarni izvor (ne samo jedan od izvora kako ti kazes) kompletnog zakonodavstva a sto stoji u Ustavu.Nisam ja napisao da su nemuslimani diskriminisani nego sam komentarisao napis o tome i to ne da su nemuslimani diskriminisani nego oni koji u Islamu ne vaze za narode knjige ukljucujuci i Sije.Da je tako ukazuje i clanak 3 u kojem se spominju samo Krscani i Jevreji.A posto vidimo kako se u Egiptu odnose prema politickim neistomisljenicima a sto ne bi trebali po Ustavu,puno je veca vjerovatnoca da je i taj napis o vjerskoj diskriminaciji tacan nego da nije.
Challenger__

#2941 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Jastuk. Saudija je paradigma prošlosti i nadolazeće propasti. Egipat sa tom paradigmom nema ama baš ništa. Novac da, vrijednosti ne. Egipat je uspostavio jednu novu paradigmu koja je antiteza zapadnoj proizvodnji unutrašnjih animoziteta, mržnje i uništenja.

Egipat je svjetlo na kraju tunela.
Co0l

#2942 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Jastuk. Saudija je paradigma prošlosti i nadolazeće propasti. Egipat sa tom paradigmom nema ama baš ništa. Novac da, vrijednosti ne. Egipat je uspostavio jednu novu paradigmu koja je antiteza zapadnoj proizvodnji unutrašnjih animoziteta, mržnje i uništenja.

Image
Challenger__

#2943 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Postavi i slike iz Sirije i iz Kijeva. Smrt i ćefini su jedina izvjesnost nacija koje se oslanjaju na "dobre usluge" stranaca i njihove pete kolone kao što su MB, Svoboda i slični.

Samo zaredaj kao onaj telal Al-Qaede, sliku za slikom.
jastuk1

#2944 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Jastuk. Saudija je paradigma prošlosti i nadolazeće propasti. Egipat sa tom paradigmom nema ama baš ništa. Novac da, vrijednosti ne. Egipat je uspostavio jednu novu paradigmu koja je antiteza zapadnoj proizvodnji unutrašnjih animoziteta, mržnje i uništenja.

Wow. To ono ko kad je burza ili cijena nekretnina na vrhuncu mjehura, pa se bajni analitičari javljaju da navuku ovce i sa osmjehom proklamiraju: "This time it's different, it is a new paradigm." :) :) :)

Eeeee kako bi bilo lijepo da je tako ali nije. NIJE. Nakon euforije uvijek dođe krah.

Dragi challenger, ova paradigma u Egiptu koju hvališ je zasnovana na zločinu protiv čovječnosti, na ubistvu hiljada civila, i bez obzira o kakvim ljudima koji su ubijeni je riječ, među njima je sigurno, sigurno bilo potpuno nevinih ne samo žena i djece, već i odraslih muškaraca. Padarigma zasnovana na zločinu nikada ne može i neće imati hajra i prosperiteta, jer su je prokleli oduzeti životi nevinih. Da nije bilo tih zločina, paradigma bi možda imala plodno tlo da uspije i da bude antiteza mržnji. Međutim, paradigma zaznovana na animozitetu, mržnji i uništenju prema milionima političkih neisomišljenika može samo imati svoj ishod i kraj u istoj takvoj mržnji, animotizetu i uništenju.

I moram da navedem da je maksimalno katastrofalno (da ne korisktim teške riječi, a trebao bih) od tebe potpuno zanemariti jučerašnjih 50 mrtvih u Egiptu i pričati da u Egiptu vlada nova paradigma antiteza animoziteta koje prozivodi zapad. Izvini, mislim da su daleko od realnosti i da se dalje nema šta raspravljat.
Co0l

#2945 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Postavi i slike iz Sirije i iz Kijeva. Smrt i ćefini su jedina izvjesnost nacija koje se oslanjaju na "dobre usluge" stranaca i njihove pete kolone kao što su MB, Svoboda i slični.

Samo zaredaj kao onaj telal Al-Qaede, sliku za slikom.
To je bila samo ilustracija tvoje izjave sa iz paralelnog Univerzuma da je Egipat svjetlo na kraju tunela.Jest,ako je to svjetlo u obliku reda pobijenih neistomisljenika.
Sto se tice Al Kaide i njihovog sponzora iz Saudije,u Egiptu su oni na istoj strani sa Sisonjom,zajedno izvode Egipat iz mraka prema svjetlu na kraju tunela,sta li.
Challenger__

#2946 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ovako ću Jastuk. Da ne bi izlazili u reprizni program odavno iznesenih argumenata i kontraargumenata i nepeotrebnih uvreda staću ovjde sa nadom da će se ciklus stradanja u Egiptu okončati što prije.

Off line.
jastuk1

#2947 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Ovako ću Jastuk. Da ne bi izlazili u reprizni program odavno iznesenih argumenata i kontraargumenata i nepeotrebnih uvreda staću ovjde sa nadom da će se ciklus stradanja u Egiptu okončati što prije.

Off line.
OK. A ja ću za kraj ponoviti da paradigma izrasla na sjemenu zla i zločina uvijek završi u zlu i zločinu. Vazda bilo i biće. Zločini i zulumi učinjeni prema MB-u u Egiptu ne mogu izaći na dobro. Ja bih isto volio da mogu izaći na dobro, ali to je nemoguće jer nema sreće zasnovane na tuđoj nesreći. Da ima, ova planeta bi davno prevazišla stalne cikluse stradanja, zar ne.
Kikibombona

#2948 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Svašta. Ne osporavam ja nikome hrabrost. OSPORAVAM PRAVEDNOST onima koji su srušili MB. Naravno da selafije TRENUTNO nemaju toliku popularnost. Ali sa daljim bijednim stanjem ekonomije, sumnjam da više (nakon što ih zabraniše) postoje mreže socijalne i zdravstvene pomoći koju je držao MB. Ko jedini može da popuni taj vakum i ponudi neko svijetlo milionima napaćene, siromašne fukare - sada jedino Nur. Niko drugi nema sigurne kanale humanitarnog finansiranja. Udavili su MB ekonomski, politički i socijalno i na kraju ih zabranili da bi ih zamijenile selafije. Helouuu already???

Da neće možda fukari pomagat bankrotirana država i kriminalna vojska mafija?! HA? Daj malo mućni više glavom - jasno je ko dan kuda ide Egipat.

Rekao si da novi ustav pogoduje iskljucivo Nur stranci. Da je tako, na referendum bi izaslo 10% gradjana sa pravom glasa.

Da se Ustavu protive svi osim Nur stranke, valjda bi ljudi izasli i glasali protiv!?

Nur stranka je sastavljena od debila poput Vojinih radikala. Mogu posluziti jedino kao topovsko meso ako izbiju neki sukobi. Obicne ikebane koje se nikada nisu i nikada nece pitati.

Navodno dobrocinstvo Muslimanskog bratstva je obicna ubleha i propaganda. Narodu moze pomoci jedino drzava, nikako stranacki dzep.

Prihvatam da si naklonjen Bratstvu i da zalis sto su eliminisani sa politicke scene. Imas argumente na svojoj strani koliko se god sa njima ne slagao. Tvrdnja da je Nur stranka presudan faktor, da se ljudi koji su protestvovali protiv Mursija protive novom Ustavu.... nema nikakvo uporiste u dokazima i cinjenicama.
jastuk1

#2949 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:

Rekao si da novi ustav pogoduje iskljucivo Nur stranci. Da je tako, na referendum bi izaslo 10% gradjana sa pravom glasa.

Da se Ustavu protive svi osim Nur stranke, valjda bi ljudi izasli i glasali protiv!?

Nur stranka je sastavljena od debila poput Vojinih radikala. Mogu posluziti jedino kao topovsko meso ako izbiju neki sukobi. Obicne ikebane koje se nikada nisu i nikada nece pitati.

Navodno dobrocinstvo Muslimanskog bratstva je obicna ubleha i propaganda. Narodu moze pomoci jedino drzava, nikako stranacki dzep.

Prihvatam da si naklonjen Bratstvu i da zalis sto su eliminisani sa politicke scene. Imas argumente na svojoj strani koliko se god sa njima ne slagao. Tvrdnja da je Nur stranka presudan faktor, da se ljudi koji su protestvovali protiv Mursija protive novom Ustavu.... nema nikakvo uporiste u dokazima i cinjenicama.
Na 2 mjesta imputiraš nešto što nisam rekao, a na trećem pogrešno zaključuješ!

Aaaaa što ti izvrčeš tuđe riječi. Nisam nigdje rekao da novi ustav pogodije Nur stranci? Zašto izvrćeš i boriš se za neiskrenost. Rekao sam malo po malo oni će preuzimati ono što je u društvu radio MB.

Dobročinstvo MB-a nije bila nikakava ubleha, već činjenca jer su godinama ponagali sigimašne imali svoju mrežu ljekarske pomoći. Šta misliš zašto su uopšte bili popularni prije podmetanja i diskreditacije.

Nisam nikako nakljoen MB-u niti žalim što su eliminsani, ali ponavljam da su nepravedno, nepravedno skinuti s vlasti. I o kakvom crnom presudnom faktoru pričaš. Ja nikakve presudne faktore nisam spominjao. Samo sam rekao da Nur ne bi odobrio ustav koji im ne bi išao na ruku.

Oni (novi ustavotvorci) su napravili male kozmetičke promjene ustava, koje u suštini nisu promjene uopšte, jer nisu jasno razgraničili prava. Odnosno postavili su više prava, sa šerijatom kao vrhovnim pravom, iznad svih prava. To je bio i u prošlom ustavu. Zamazali su oči sa UN jezikom spominjući kojekakva prava, i određene kategorije stanovništva, a uvijek mogu reći, kad se neko bude žalio zašto se prava ne probode, da nisu u skladu sa tim i tim tradicionalnim šerijatskim običajem i u prrncipu da se birinu sami o sebi, kao i do sada. Misliš da državi ostaje išta para za socijalu kad najveći dio provrede čini vojska. E zna se ko popunjava rupe. To je prije bio MB, a sada će malo pomalo selafije da se fikari dodvoravaju kao spasioci. I to onoj fukari koja im pokaže lojalnost naravno. Ja govorim o procesu koji je počeo i koji će trajati par godina, a ti kao da je to svršen čin. Svašta.... I ptice na grani vide kuda ide Egipat.
Challenger__

#2950 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote: Oni (novi ustavotvorci) su napravili male kozmetičke promjene ustava, koje u suštini nisu promjene uopšte, jer nisu jasno razgraničili prava. Odnosno postavili su više prava, sa šerijatom kao vrhovnim pravom, iznad svih prava.
Fakat ne razumijem odtkud potreba da se ovako, da tako kažem, izvrću činjenice. Kakvo, bolan, "vrhovno pravo"? Postoji najviši pravni akt, on se zove Ustav i svi niže pravne norme moraju biti u skladu sa Ustavom. Pravne norme mogu imati više pravnih izvora, uključujući i šerijat (kao što je uvijek bilo u Egiptu) ali moraju biti u skladu sa Ustavom i prihvaćenim međunarodnim konvencijama.
Post Reply