@odesveuhonduras
Možda je to jedna krajnost koja nama izgleda iracionalno, međutim sasvim sam siguran da je naš mentalitet skloniji onoj drugoj krajnosti, u kojoj i najveći budu izloženi kad-tad odvratnim uvredama, a stare zasluge ignoranski zaboravljene. Primjer gospodina Ivice Osima to najbolje pokazuje i ona odurna skandiranja na Koševu i u Zenici tokom finala kupa, te svakodnevne uličarske priče na njegov račun.
Svejedno ne bih se složio s tobom da se radi o slijepom idolopoklonstvu, kad je u pitanju odnos navijača Liverpoola spram Kennya Dalglisha. Naprosto radi se o elementarnoj fudbalskoj kulturi i poštovanju, koje ima itekako jako uporište u zaslugama i konkretnim rezultatima tog čovjeka, a ne u nekakvim mitskim, maglovitim navijačkim konstrukcijama. Gledajući u globalu ovaj period od godinu dana kako se Kenny vratio, mislim (a to ću nešto kasnije i potkrijepiti činjenicama) da je uradio dobar posao, eventualno može se dovesti u pitanje transfer politika oko 1 ili 2 imena, ali ne onih igrača koji su dovedeni već oni koji nisu. Kenny je sa sobom poveo i Steve Clarkea, što ima za rezultat da je LFC primio najmanje golova poslije City-a u ligi.
Kenny Dalglish (2nd term) bought 9 players for £111,700,000
Kenny Dalglish (2nd term) sold 14 players for £78,850,000
uporedi to sa ciframa koje su u tom periodu
potrošili City, Chelsea i United
Nije Liverpool skorojevićki klub, pa da "sječe" tek tako trenerske glave. U preko 120-godišnjoj historiji kluba, izmjenilo se "samo" 17 trenerskih imena.
Baudelaire wrote:
Kenny je itekako kriv. Može se tražiti ovo ili ono opravdanje, ali u krajnjoj liniji ovakve rezultate ili makar približne sa sličnim ulaganjima mogao je ostvariti i veliki stručnjak Roy Hodgson. Nije stvar horion_bosona kakav je Kenny bio stručnjak, treneri budu i prođu baš kao fudbaleri jer ih pregazi vrijeme. Samo radi Carrolla Kenny zaslužuje velike kritike. Doveden što je Englez, ne što je igračina.
Upravu si kad kažeš "treneri budu i prođu baš kao fudbaleri jer ih pregazi vrijeme" i složio bih se da je Dalglish izbivao dugo iz fudbala, ali isto tako nemoguće je da je proveo svo ovo vrijeme u vremenskoj kapsuli.
Spomenuo sam u prošlom postu njegovu trenersku karijeru ukazujući da se ne radi samo o "bivšem velikom fudbaleru" i analfabeti kao stručnjaku. On je osvojio 4 titule, a o njemu najbolje govori podatak da je nakon osvojene 3 titule u Liverpoolu dao otkaz u treneutku kad je bio vodeći, da bi naredne sezone preuzeo drugoligaša s kojim je postao prvak u roku od tri godine, on je između ostalog "otkrio" jednog Shearera, itd...
Prilično sam se umorio od te priče oko Carrolla... plastične lopate koje inače koštaju 4-5 maraka, u jednom trenutku su bile 25. Naravno, ovo je uprošćeno viđenje čitave te trakavice, jasno je da on nikad nije vrijedio 35 miliona, ali nisu ni lopate 25 kaemova.
Stavi stvari u kontekst, Torres ultimativno traži transfer i to u najgore vrijeme zimskog prelaznog roka, koji biva realiziran u posljednim satima, s druge strane Newcastle je zatežući maksimalno iskoristio momenat. Ipak se ne radi o Master League-i na PESS-u pa da transferi idu glat. U takvim okolnostima nije se moglo drugačije odraditi. I da ponovim i to s ove vremenske distance - prodaja Torresa i Babela u zamjenu za Carrolla i Suareza je odličan posao. Već u prošloj sezoni Carroll je dao nagovjestiti zašto je doveden (utakmica protiv City-a), a ove nakon kuburenja sa samopouzdanjem, zadnjih mjesec i pol znatno se popravlja.
_______________________________________________________________________________________
U ovoj sezoni nisam gledao 3-5 (one u augustu i možda poslije 1-2) Liverpoolove utakmice. Opet ću se ponoviti po kozna koji put, "i dalje tvrdim da Liverpool ove sezone ne igra loše ili barem ne toliko loše koliko se stiče dojam gledajući samo rezultate i mjesto na tabeli. U većini utakmica igra nije bila problem, već realizacija mrtvih prilika." Sem utakmice u gostima protiv City-a, United-a i Spursa, te kući protiv Stoke-a i Spursa, zaslužili su u svim ostalim pobjede ili u najmanju ruku da ne budu poraženi.
Na predhodnoj stranici naveo sam statistiku oko broja šuteva i mizernom procentu realizacije, podatke o broju pogođenih okvira gola i promašenim penalima. Srećom kao faktorom, obično se koriste gubitnici. Međutim izađe danas k'o narušena sjajna analiza na korisnom sajtu
EPL Index (predhodno sam koristio njihove podatke oko broja šuteva), koja upotpunosti podržava moje tvrdnje o igri Liverpoola u ovoj sezoni.
Liverpool Dominate The Match But Fail To Win. As Usual.