Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#2926 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Kamo sreće da su ko OPEC, nafta nikad jeftinija :D .
Jbga , ko je imao 3,4,5 hiljda za peć na pelet imaće valjda i hiljadu da se vrati na drva.
moa

#2927 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by moa »

Evo vam moj savjet, koliko Vas ima ovdje na forumu ucepite se i kupite pelet naveliko. sad da ga uvozim i prodajem po 400 bio bi dobar 15 KM po toni. kupite u junu/julu tad je dosta povoljniji.
saimidin

#2928 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

Naravno da mozes kupiti po 240 I prodavat po 500, 1000, ako hoces, I ako ce ti neko platiti, to I jeste sav smisao poslovanja, da preuzmes rizik ulozis pare I ostvaris dobit.
Nista tu nema nezakonito.
Zamisli ti kupis po 240, kad ono padne cijena na 220, ostvarit ces gubitak.
Gubitak I dobit su riIk poslovanja.
Pa prije dvije godine je par fabrika peleta propalo, zbog niske cijene peleta, sa druge strane ugradjeno je preko 50000 peci na pelet, tako da se to opet moze promijeniti.
Ovo sto poredite plin, pa druze I plinu cijena ide gore I dole, samo sto je stabilnija proizvodnja I potrosnja, pa je manje odstupanja, a drugo ti imas ugovor za isporuku plina, dok za pelet nisi nista potpisao.
Vrati se na drva I budi rahat ili ako imas ulozi u izolaciju I invertere I budi gospodin.
Ove price o tuzbama za monopol su smijesne, o tuzbama za kasnjenje sa isporukom nisu, ali dok to se presudi, ko ziv ko mrtav.
Armin2013

#2929 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

A zašto bi se država upletala u tržište peleta, da se radi o recimo brašnu ok. Peleta je bilo ljeti i po 250 KM, a nije ni svačiji džep za peleta. Pelet je gospodsko grijanje, znam da neki nemaju izbora zbog raznih okolnosti ali većina koji su uveli pelet, a ja ih znam, uveli su pelet što nema cijepanja drva unošenja, pa unošenja uglja, pa sve to valja ubacat u peć pa većinu toga izvuć iz peći. Ugradiš fino narodno grijanje dok napraviš ručak i kuća ugrijana i voda bojleru.

Prošle godine u proljeće pelet je bio 200,00 KM ove godine 400,00 KM+ , zar nije prošla zima trebala osvijestit potrošače da traba nabavit na vrijeme.

Mi samo znamo po forumima pisat, ali evo uvode nam takse na tv, pa šta radimo ništa, povećavaju cijene goriva pa mi opet ništa, tako će i ovo završit.

Kada već spominjete državu koliko vas je tražilo fiskalni račun kad ste kupovali pelet?

Samo da kažem nemam firmu koja proizvodi pelet niti prodaje, nemam peć na pelet ali ću iduće godine vjerovatno nabavit zato što nemam kad ložit ugalj i kupat se svako jutro.

Nemojte zamjerit al ja gledam tako na ovu situaciju.

lp
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2930 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

gagy06 wrote:Pa ako to moze da se radi, jebemu misa, nisam ni ja valjda glup, sto ne bih i ja to radio. Recimo da uzmem kredit od 20k maraka, kupim pelet po 220 u proizvodnji, cekam septembar i tusnem po 400 stoje. Komsija ima kamion pa cemo da se utalimo. Imam i prostor za skladistenje. Jel "more" to?
Svi znamo na ovom forumu da "ne more". Dosla bi mi policija 3 dan.
Ako si pravno lice, moze naravno. Odgovorno tvrdim da ne krse niti jedan zakon. Primjer su vam hladnjacari. Otkupljuju malinu za 3KM, cekaju januar februar i izvoze po 8-9KM. Ove godine su snizili cijenu otkupa na jebenu marku, pa je li im iko sta moze? NE MOZE! Vlada se nesto malo kao angazovala, ali sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ne shvatam o kakvoj krizi pricate. Neko ima prozivod, cijeni ga 500KM, ne mozes ti njemu nametnuti manju cijenu. Jako malo trzista je regulisano nekim zakonom koji opet ne odredjuju direktnu cijenu.

Naveo sam primjer malina, primjer nafte. Koji jos primjer trebate da se ne uzdate u drzavu? Prvo jer nema zakonskog osnova da nesto uradi, a drugo sto i da ima, nece uraditi nista.
tcz

#2931 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by tcz »

onda nemojte kukat kad se u decembru smog nadvije nad gradom.
Zamolio bi sve ljude koji se griju na pelet da se vrate na cumur da doprinesu filtriranjem zraka za sve pametnjakovice.

CIjena peleta je u laganom padu, pocinje se uvoziti sa svih strana. Samo da ne bude opet plac ''kupujmo domace'' tralalatralala
Last edited by tcz on 06/10/2017 13:38, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2932 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

Podrzavam :) Ako te vec drzava ne podrzava i subvencira, grij se na ono sto je najovoljnije za tvoj dzep i komfor.
drndalo

#2933 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by drndalo »

Problem ovdje je sporost i ne-volja da se utice na nepostene poslovne prakse... Kada neko na trzistu napravi ovakav disbalans, onda iole normalne drzave odobre interventni uvoz npr. 30% potrebnog proizvoda, ako treba oslobode ga svih dadzbina radi stabilizacije trzista, i gledaju kako se mesetari griju na sav lagerovani pelet iduce ljeto...

Ima mehanizama iz,isljenih u svijetu hejbet, samo neko treba htjeti/smjeti sta poduzeti...
isx

#2934 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Čitam Njemačka država subvencionira kupovinu Thermoflux kotlova 80€ po kilovatu. Minimalno 2000€ za kamin, a 3000€ za kotao. Dakle to često iznosi više od cijene samog kotla/kamina. Slični poticaji su mogući i u Austriji i Sloveniji.
toure123

#2935 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

isx wrote:Čitam Njemačka država subvencionira kupovinu Thermoflux kotlova 80€ po kilovatu. Minimalno 2000€ za kamin, a 3000€ za kotao. Dakle to često iznosi više od cijene samog kotla/kamina. Slični poticaji su mogući i u Austriji i Sloveniji.
Naravno, i tako treba u svakoj normalnoj drzavi. Jedino ovdje kada maloumnom Bosnji kazes da si uzeo pec na pelet, prvo sto ce ti reci je "eeeee i ti bi da budes gospodin e ne mozeeeeee, placaj ti 1000000000000 KM po toni kad hoces bit gospodin"...

Nemamo principa, nemamo postenja, nemamo trzista. Ovdje neka polupismena seljacina koja se ne zna ni potpisat kako treba kontrolize cijenu energenta koji u spicu sezone ne bi smio kostati vise od 260 KM po toni, s obzirom da nam uvaljuju pelet 50te klase!
maks_rs

#2936 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Zato budeš još veći gospodin i griješ se na invertere a ta ista država zbog socijalnog mira ti neće poskupiti struju.
isx

#2937 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

maks_rs wrote:Zato budeš još veći gospodin i griješ se na invertere a ta ista država zbog socijalnog mira ti neće poskupiti struju.
Da kada se radi o stanu od 50 kvadrata.
un1ted

#2938 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by un1ted »

maks_rs wrote:Zato budeš još veći gospodin i griješ se na invertere a ta ista država zbog socijalnog mira ti neće poskupiti struju.
Struja ce sigurno da poskupi.
bumerangss

#2939 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

un1ted wrote:
Nece da poskupi! A ako nekad i poskupi to ce biti za par procenata a nikad za 100% kao što je poskupio pelet :D
maks_rs

#2940 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

isx wrote:
Da kada se radi o stanu od 50 kvadrata.
Kakve veze ima kvadratura ako postoji pristojna izolacija?
un1ted wrote:
Ako i poskupi biće to u rangu 10% , zaista je treba koristiti dok je ovako povoljna .
Natavno , pod uslovom da se ne grije "hotel-promaja".
Maraschino

#2941 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

U ovakvoj drzavi ja ne bi uzimao inverter bez sporeta na cvrsto gorivo.
maks_rs

#2942 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Naravno, kamini na čvrsto gorivo su reda 300 KM , briket 250 po toni, grijalice ili TA peć za ispomoć i pelet može u istoriju :run: .
gagy06

#2943 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gagy06 »

Tesko je diskutovat ovdje, gdje kontam da je normalna raja (mislim na forum) a kamoli u stvarnom zivotu. Kakve, molim vas veze imaju- grijanje na pelet i status gospodina? Ko mi to dokaze da ima ikakve veze ja cu harakiri izvristi. Ma hajde bolan... :run:
probook

#2944 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

Delete
Last edited by probook on 06/10/2017 22:11, edited 1 time in total.
probook

#2945 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

gagy06 wrote:Tesko je diskutovat ovdje, gdje kontam da je normalna raja (mislim na forum) a kamoli u stvarnom zivotu. Kakve, molim vas veze imaju- grijanje na pelet i status gospodina? Ko mi to dokaze da ima ikakve veze ja cu harakiri izvristi. Ma hajde bolan... :run:
Pa otprilike sve ljude sto ja znam da su pelet uveli su onako kako da kazem - opusteno zive.
Plus dok su bili na drvima nisu nikada iscjepali ni jednp drvo...mislim da nisu nikada imali sjekiru u garazi.
I otprilike je prica...ko ce to stalno loziti...unositi...ovako saspes vrecu peleta i miran cijeli dan...ako je pec veca i duze...
betametazon

#2946 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Da, ja sam jedan od 50 000 njih koji su uveli grijanje na pelet ali po cijeni koja je tada bila, oko 250 Km/t. Da je neko nama rekao tada da ce cijena biti 400, 500 KM - od tih 50 000 ljudi odustalo bi brat bratu 49 000 ljudi. Dakle i tehnoloski i ekonomski cijena od 250 KM/t je isplativa.
S jedne strane slazem se da bi trziste samo trebalo da regulise cijenu ali ne ide mi u glavu da nema proizvodjaca koji ce sad pokrenuti proizvodnju i prodavati pelet po 300 KM po toni sto se sigurno isplati....rasprodao bi sad u ovom momentu odmah 1000 tona. To ti je isto da imas jedan kafic u gradu i 1000 ljudi koji svaku noc stoje ispred jer ne mogu uci ali opet niko ne otvara jos jedan kafic da to iskoristi?
hekaton

#2947 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

za 15tak dana planiram kupti pec na pelet, 3 500 KM, sve ostalo je spremno nanovo uradjeno, od 1.11 pocinje sezona grijanja (zivim u toplijim krajevima).
Citajuci ove vase postove upitam se jesam li ja normalan. :D

Medjutim bio sam svjestan cinjenice da cu platiti i do 200KM vise po toni jer cu pelet kupiti kad se ne kupuje (krajem oktobra). Smatram da kad se uzme u obzir da nema peglanja oko drva uglja, prevara koliko je tona/metara neko dovezao, ko ce ih unijeti, ko ce sloziti, ko ce ocistiti...da je pelet super gorivo.
Dogodine kupiti u aprilu-maju sloziti vrece i cekaj zimu.

EDIT: neke kolege kupuju neke peci na pirolizu, neki se vracaju na ugalj, neki prodaju peci i kupuju klime...ja se samo nadam da ce grijati a cijena ce doci na svoje.
maks_rs

#2948 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Šta će biti kad svi krenu u martu-aprilu-maju u nabavku? Zaboravite tu šuplju da će tad biti značajno jeftiniji .

P.S. @hekaton
Da ja živim u toplijim krajevima prvi izbor bi mi bila toplotna pumpa zrak-voda. Razmisli , još ti nije kasno :D .
gagy06

#2949 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by gagy06 »

probook wrote:
gagy06 wrote:Tesko je diskutovat ovdje, gdje kontam da je normalna raja (mislim na forum) a kamoli u stvarnom zivotu. Kakve, molim vas veze imaju- grijanje na pelet i status gospodina? Ko mi to dokaze da ima ikakve veze ja cu harakiri izvristi. Ma hajde bolan... :run:
Pa otprilike sve ljude sto ja znam da su pelet uveli su onako kako da kazem - opusteno zive.
Plus dok su bili na drvima nisu nikada iscjepali ni jednp drvo...mislim da nisu nikada imali sjekiru u garazi.
I otprilike je prica...ko ce to stalno loziti...unositi...ovako saspes vrecu peleta i miran cijeli dan...ako je pec veca i duze...
Nisi mi bas nesto objasnio :-)
isx

#2950 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

maks_rs wrote:Šta će biti kad svi krenu u martu-aprilu-maju u nabavku? Zaboravite tu šuplju da će tad biti značajno jeftiniji .

P.S. @hekaton
Da ja živim u toplijim krajevima prvi izbor bi mi bila toplotna pumpa zrak-voda. Razmisli , još ti nije kasno :D .
Sta ce biti, nestasica peleta? Cijene? Ma daj. Od vise proizvodjaca sam cuo da su na januarskih -25° ove godine skladista bila krcata, a javnosti se servirala “kriza”.

Ocito si promasio temu. Nije grijanje na struju.
Post Reply