RUSIJA

Post Reply
prog321

#2926 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

_BataZiv_0809 wrote:
Poenta je na tome da ih skoro pa nema ko nauciti. Jerbo OS BiH su na nivou prosjecnog lovackog drustva :D
To vas onaj PM uci? :-D
Ne brini se. Mi smo vise nego spremni za kokosare u okruzenju.
Nasi se oficiri skoluju po Turskoj, USA, i ostalim prijateljskim zemljama.
Evo upravo ide nova grupa vojnika da trenira sa americkim rendzerima. Ne vjerujte sve sta vam negativni, neuspjesni ljudi govore. Samo zato sto oni nisu sposobni, prebacuju na cijelo drustvo da je tako.
sumirprimus

#2927 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

_BataZiv_0809 wrote:
Poenta je na tome da ih skoro pa nema ko nauciti. Jerbo OS BiH su na nivou prosjecnog lovackog drustva :D
hjojjjj,majko ko neakav ruzan deja vu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2928 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

prog321 wrote: To vas onaj PM uci? :-D
Ne brini se. Mi smo vise nego spremni za kokosare u okruzenju.
Nasi se oficiri skoluju po Turskoj, USA, i ostalim prijateljskim zemljama.
Evo upravo ide nova grupa vojnika da trenira sa americkim rendzerima. Ne vjerujte sve sta vam negativni, neuspjesni ljudi govore. Samo zato sto oni nisu sposobni, prebacuju na cijelo drustvo da je tako.
Ne bi bilo zgorega da imas vise respekta za bivse borce.

A ti sto treniraju sa americkim i turskim vojnicima, grohotom se smijem. 10 000 KM i vojnik si.

Koga ba ti smatras uspjesnim :D Drustvo je, ako mislis na BiH, u teskom rasulu :izet:
jeza u ledja

#2929 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

madner wrote:Kada su granice Berlina promjenjene tokom hladnog rata?
Potrudi se pa nadji sam. :D
Industrija koja se 1933 nije nigdje nalazila nije nikog zaposljavala, posto je Njemacka dosta brzo dosla do potpunog zaposljavanja radnici vojnih fabrika su uglavnom dosli ili iz drugih industrija ili iz poljoprivrede.

Dresden je bio tako bitan industrijski centar da je pocetkom 1945 bio jedini veci Njemacki grad koji nije bombardovan. :D
Istina je da je zbog polozaja fronte Dresden kao komunikacijski cvor postao meta. Dresden, Leipzig i Chemnitz su bombardovani 1945 da bi se udovoljio Ruskom zahtjevu sa Jalte, tj. ne da se unisti industrija nego omete Njemacka armija.
Dresden je bio jedan od najbitnijih industrijskih centara Treceg Rajha. Nije bio bombardovan do pred kraj jer je bio daleko od linija fronte, a izabran je za bombardovanje nakon tog dogovora sa Jalte upravo zato sto je bio industrijski centar.

Nisam rekao da je Njemacka bila industrijski nerazvijena, niti to citati kazu.
Jok, ja sam rekao...
madner wrote:Poenta je da sama Njemacka nije bila industralizirana, a ne istocna Evropa.

Rekao sam da je Njemacka bila neravmnomjerno razvijena, sa modernim industrijskim centrima koji su po produktivnosti bili na nivou anglosaxonaca i nerazvijenim dijelovima, primarno u poljoprivredi, koji je znatno smanjio Njemacki prosjek.
Teritorij DDR je odlican primjer za to, te je shodno tome i prije rata taj dio bio siromasniji od zapadnog dijela. Velika vecina I. Evrope jeste bila neindustrijalizovana.
Fino ti je covjek napomenuo. Nigdje jos nisi napravio tacnu vezu izmedju tvoje tvrdnje da je I. Njemacka bila slabije razvijena i ovoga sto govoris.
Per capita GDP gdje je USA = 100
Belgija = 81%.
Austria = 56%
CZ = 39%
Madjarska = 30
Grcka = 38%
Poljska = 20%
Rumunia = 21%

Njemacka = 63%.
Naveo sam ti da je Njemacka vec u 19 vijeku bila prva po proizvodnji celika. Naravno, stosta se promjenilo do 1939e, ali moj navod je primjer da je Njemacka bila predvodnik industrijalizacije.
GDP per capita je kao sto vidis bio mnogo veci nego u I. Evropi. Nisi medjutim naveo Francusku, Britaniju, Italiju i SSSR, jedine zemlje s kojima bi Njemacku i trebao porediti. (Pretpostavljam da je u Britaniji bio nesto veci, kao i u Holandiji, ostalo - tropa)
Mislim mozemo mi nastaviti, ti sa teorijama bez pokrica, ja sa brojkama. :D
Dao sam ti bruku brojki.
madner

#2930 Re: RUSIJA

Post by madner »

Dakle zapravo ne znas da li su granice Berlina promjenjene, nego si samo ofrlje lupio. Ne valja to tako.

Logika oko Dresdena ti je nidje veze. To da li je daleko od fronta ili ne je potpuno nebitno kod strateskog bombardovanja, jer napadas industrijsku bazu kako protivnik ne bi nesto proizveo. Pogon za gorivo, kljucni proizvod itd... To sto Dresden i Leipzig nisu bombardovani do februara 1945 dok Rusi nisu zatrazili pomoc ti jasno kaze koliko je Dresden bio industrijski bitan.
Izabran je za bombardovanje zato sto je bio zeljeznicki cvor.

Njemacka nije industralizirana zemlja 1939 zbog broja ljudi zaposlenih u poljoprivredi. Sto ne znaci da nije imala razvijenu industriju. Proces je bio u toku.

Sto nam kaze da je I. Evropa 1938 bila izuzetno nazadna, te da je smanjila razliku na zapad tokom komunizma.
Predpostavke su opasna stvar.

Francuska 72
Holandija 89
Britanija 89
Italija 49

Italija znatno bolja od CZ.

Nisi dao ni jednu brojku. Samo pogresne predpostavke i upitnu logiku. Ovo za Dresden je minus na kvadrat.
jeza u ledja

#2931 Re: RUSIJA

Post by jeza u ledja »

madner wrote:Mislim mozemo mi nastaviti, ti sa teorijama bez pokrica, ja sa brojkama. :D
madner wrote:Nisi dao ni jednu brojku. Samo pogresne predpostavke i upitnu logiku. Ovo za Dresden je minus na kvadrat.
Nisam?

jeza u ledja wrote: u zemlji koja je u svojoj kratkoj historiji od 4 decenije uspjela smanjiti broj za 15%
---->>> Brojka 1
Koliko vidim I. Berlin se sastojao od 8 od 20 sektora, tj naselja, sto je 40%.
---->>> Brojka 2
Danasnji broj stanovnistva tih 8 sektora iznosi 45% stanovnistva grada
---->>> Brojka 3
Junkers (44.015) i Heinkel (18.297
---->>> Brojke 4 i 5
Daimler-Benz (47.095 radnika), pa Opel (27.000) pa Audi (22.673), te BMW (16.968).
---->>> Brojke 6, 7, 8, i 9
Sta je tek onda bila Bavarska, koja je skoro pa iste velicine ko sto je bio DDR i koja je cinila 30% cijele Z. Njemacke?
---->>> Brojka 10
Vec 1910 Njemacka je bila najurbanizovanija zemlja na svijetu poslije V. Britanije (69.2%), Belgije (56.6%) i Holandije (50.5%).
---->>> Brojke 11,12, i 13
Pola njenog stanovnistva (48.8%) je zivjelo u gradovima vecim od 5000 stanovnika.
---->>> Brojka 14
Dakle, veca urbanizacija nego u SAD ili Kanadi (41.6%) i veca nego u Francuskoj (38.5%).
---->>> Brojke 14 i 15
O ostalim zemljama da ne govorimo. Ah da, jos u 19om vijeku je Njemacka bila najveci proizvodjac celika u svijetu. Njemacka ekonomija je pred sam pocetak rata bila 3 puta veca od Francuske.
Sto se tice I. Evrope - Cehoslovacka je 1938e bila deseta zemlja u svijetu po industrijskoj proizvodnji.
---->>> Jos malo brojki...

Vidi vidi sta je brojki!

Hoces izvore?

Citati koji potvrdjuju moje navode:

U vezi mijenjanja granica Berlina:
To eliminate this threat and alleviate this enormous inconvenience to the residents of Steinstücken, a road connecting the settlement to Kohlhasenbrück in West Berlin was built in 1972. This required an exchange of territory between East Germany and West Berlin, which in turn required the approval of the four occupation powers: the Soviet Union, United States, United Kingdom, and France. Following meetings of the Allied Commission, the four powers signed the Four Power Agreement on Berlin[1] on September 3, 1971, which led to a klix sliver of land connecting West Berlin to Steinstücken becoming part of West Berlin territory.

In return West Berlin ceded six uninhabited exclaves to East Germany and paid four million West German Deutsche Marks. The connecting road, Bernhard-Beyer-Straße, was then built on this sliver, allowing Steinstücken residents to cross unimpeded to West Berlin. As the new border enclosed the road on both of its sides, so did the Berlin Wall after East Germany extended it accordingly.
http://en.wikipedia.org/wiki/Steinst%C3%BCcken

U vezi ceske industrije:
In 1938 Czechoslovakia held a 10th place in the world industrial production.[37]
http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Repu ... hoslovakia
Tatra is the third oldest car maker in the world after Daimler and Peugeot.[1]
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatra_(company)

U vezi njemacke i francuske ekonomije:
In 1873......The French economy, which was approximately the same size as Germany's at the beginning of the period was just one-third as large by 1939.
http://www.rand.org/pubs/monograph_reports/MR1112.html - stranice 19 do 21. (populacija Njemacke je bila 79 miliona, a Francuske 45 miliona)

Sto se tice vaznosti Dresdena kao industrijskog centra:
...an official 1942 guide described the German city as "one of the foremost industrial locations of the Reich" and in 1944, the German Army High Command's Weapons Office listed 127 medium-to-large factories and workshops which supplied the army with materiel.[29] Dresden was the seventh largest German city and by far the largest unbombed built-up area left and thus was contributing to the defence of Germany itself.[126]

According to the USAFHD, there were 110 factories and 50,000 workers supporting the German war effort in Dresden at the time of the raid.[6] These factories manufactured fuses and bombsights (at Zeiss Ikon A.G.),[127] aircraft components, anti-aircraft guns, field guns, and small arms, poison gas, gears and differentials, electrical and X-ray apparatus, electric gauges, gas masks, Junkers aircraft engines, and Messerschmitt fighter cockpit parts.[6]
http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of ... rld_War_II

A zasto nisu bombardovani prije, evo za Leipzig, koji je btw bio sesti po velicini grad u Rajhu.
Prior to 1942, Leipzig had been considered relatively safe from potential aerial assaults because of the long flight route from Britain.
Sto se tice liste najvecih firmi u Rajhu:
Kao sto vidis, industrija vozila je zaposljavala najmanje stotinu hiljada ljudi (ti si rekao 4000 :oops: )

Sto se tice brojki o urbanizaciji, one su navedene ovdje, stranica 288:
http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream ... 080351.pdf

Na kraju sto se tice GDP per capita:

Od 1870e do 1939e GDP per capita u Njemackoj je bio sesti iza: GBR, Hol, Bel, USA i Sui, s tim sto su do WWI prestigli i Holandiju.
Cijelo ovo vrijeme su imali veci GDP per capita od Francuske osim u kratkom periodu za vrijeme Velike Depresije, kada su bili neznatno slabiji.

Sto se tice I. Evrope, ne samo Cehoslovacka, vec i Madjarska i Poljska su 1937e imale veci GDP per capita od recimo Spanije i Portugala, a Cesi veci i od Grcke (tj. Cehoslovaci, a kada bi se gledala samo razvijena Ceska ova bi brojka bila mnogo veca).
Danas su recimo i Spanija i Portugal ispred Madjarske i Poljske, a Spanci ispred Ceske.
Rumunija je 1937 imala GDP per capita tek neznatno manji od tadasnje Jugoslavije, a Bugari cak veci. Znamo gdje su pred nas zadnji rat bili Bugari i Rumuni, gdje mi. Zasto? Zbog toga sto su unisteni SSSRovom cizmom.
Izvor za ovo:
http://www.lse.ac.uk/economicHistory/pd ... roGDP2.pdf
(Stranice 20 i 24)

Naveo sam ti niz izvora, niz brojki. Ti jedino sto si mogao navesti je jedna knjiga koju tvrdis da si procitao a u sta pocinjem da sumnjam, jer si ocigledno ostao sa pogresnim zakljuccima. Navodis brojke bez izvora, u koje takodje pocinjem da sumnjam.

Jedino sto sam ja pogrijesio je sto sam rekao da je Berlin podjeljen pola-pola., a ne 60%-40%.

Za pricu o industriji u raznim dijelovima Njemacke si sa broja uposlenika presao na vrstu industrije kao da je poenta bila sta se proizvodilo a ne gdje se proizvodilo. Onda si se ukopavao nevjerovatnim akrobacijama tipa Njemacka nije industrijalizovana, do jeste, ali nije, ali je malo industrijalizovana, u stvari tek se industrijalizovala. :D Da bi na kraju poceo bukvalno lagati i ponavljati "nisi mi dao nikakve brojke" kao odgovor na moje uzastopne postove sa mnostvom podataka.

Jednostavno trolas do besvijesti i bez jasnog cilja osim da trosis ljudima vrijeme.

Ovo ti je vrhunac:
Prvo:
Poenta je da sama Njemacka nije bila industralizirana
pa onda:
Nisam rekao da je Njemacka bila industrijski nerazvijena, niti to citati kazu.
i na kraju:
Njemacka nije industralizirana zemlja 1939
:lol: :lol: :lol:

Vise puta sam se pokusao vratiti na temu ali ti nisi dozvolio.
Sovjeti jesu industrijalizovali veliki dio I. Evrope (ne racunajuci Cesku, DDR i dijelove Poljske, Slovacke i Madjarske), no industrijalizacija se desila u cijeloj Evropi nevezano za SSSR. Desila se i u Jugoslaviji, jednoj od najnazadnijih zemalja Evrope mada nije bila dio Marshall plana i nije bila dio SSSRove imperije. Znaci industrijalizacija bi se desila i bez Sovjeta, i vjerovatno na mnogo zdravijim osnovama. Primjer za to su zemlje koje su vec 70 godina ispred svih zemalja I. Evrope a bile su iza prije WWII. Primjer je i Jugoslavija, na kraju i sama BiH do 1990e za koju je Ceska prije WWII bila Svicarska, a u sovjetskom periodu bila primjer zajebancije na plazama Hrvatske. I na kraju najbolji primjer je sama Njemacka, odnosno dva njena dijela, koja se i danas muce sa komunistickom prosloscu.
To je nama dala majcica Rusija. I hvala kurcu pa ih je Tito odjebo, jer bi Bosna 90e bila na nivou Albanije.

To je moje zadnje s tobom na temu o SSSRu i njihovom uticaju na razvoj I.Evrope i DDR.
madner

#2932 Re: RUSIJA

Post by madner »

Napisao sam prije tebe kako je izvrsena podjela Berlina, gdje i zasto je populacija bila 60:40.
Prica je pocela kada si tvrdio da je podjela bila prvo u korist istocnog, pa onda 50:50, pa onda nisi vjerovao brojkama koje su bile stabilne i pokazale da je podjela bila zaista 40:30:30.
Dakle jedna ulica koja je pripala Z. Berlinu je po tebi razlog zasto se brojke 1945 i 1989 ne mogu usporediti? :D Strasno.

Brojke koje su decidno pogresne.
Francuska ekonomija nije bila ni duplo manja od Njemacke. Ni u totalu, ni po GDP po glavi stanovnika.

http://www.amazon.com/World-Economy-Dev ... s=Maddison

Tvoj izvor koristi stariju metodologiju, te sa pogresnim brojkama dolazi do pogresnih zakljucaka.

Bavaria, koja je 20% populacije Z. Njemacke je 1950 imala GDP po glavi od 87% Njemackog prosjeka.

Rekao sam da je AVIOindustrija 1933 zaposljavala 4000 radnika, te je Daimler bio manji proizvodjac automobila od Opela, ali imao vise radnika zbog proizvodnje za avioindustriju.

Logika za Dresden ti je blago receno retardirana. Ako je bitan industrijski centar, onda bi bio bombardovan ranije. Ako je to pomoc rusima, onda to nije bombardovanje industrije nego transportne infrastrukture.
Ovako ispade da je Bomber Command iz nekog razloga do Februara 1945 ostavio kljucne gradove netaknute. :roll:

Spanski GDP po glavi stanovnika je 1935 bio veci od bilo koje I.Evropske drzave. 1936 do 1939 su imali razlog za pad. :roll:

Neminovnost industralizacije je jos gora logika nego za Dresden. :roll:
haos1

#2933 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

vjezba ruskih strateskih raketnih snaga na sjeveru zemlje: http://www.ibtimes.com/russian-nuclear- ... ry-1814052

dodatno povecanje nuklearnog arsenala za odvracanje US/nato od bilo kakvog napada na suverenitet i integritet zemlje: http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/201 ... se-to-west
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2934 Re: RUSIJA

Post by pici »

JEDAN OD NEKADAŠNJIH NAJBLIŽIH PUTINOVIH SARADNIKA TVRDI
Bill Browder: Putin ima 200 milijardi dolara, a mene je protjerao kad sam otkrio da potkrada Rusiju

Fareed Zakaria je za CNN razgovarao s osnivačem Hermitage Capital Managementa i jednim od bivših najvećih stranih investitora u Rusiji Bill Browderom. On je ujedno i nekadašnji pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, i prošao je put od jednog od velikog investitora u toj zemlji do toga da je na njezinom popisu sankcioniranih

U intervjuu Browder među ostalim tvrdi kako je u prvih 8 ili 10 godina Putinove vladavine tom zemljom postojao princip "pokrasti Rusiju koliko god je to moguće."

-Ja nisam nikada bio uobičajeni investitor, nego sam kupovao dionice ruskih kompanija. S vremenom sam shvatio da vladajući i oligarsi potkradaju profit iz tih istih kompanija. Kao jedini način da radim profitabilan, a moralan posao vidio sam da ih u tome pokušam zaustaviti. U principu smo istraživali kako kradu i zatim smo imena tih tvrtki dijelili s međunarodnim medijima, što je oko četiri godine funkcioniralo zato što su mi se interesi poklapali s Putinovima.

On se tada borio protiv istih kradljivaca kao i ja. Oligarsi su mu oduzimali moć i krali su nam novac. Svaki put kada bih objavio neki skandal, Putin bi uskočio i popravio stvari, što bi povećavalo i moju zaradu. Osjećao sam se kao dobar čovjek jer sam istovremeno radio dobru stvar i zarađivao novac - opisuje Browder.

S vremenom je Putin počeo sklapati dogovore s istim tim oligarsima, što je promijenilo situaciju i za ovog investitora.

-Uhapsio je najbogatije oligarhe u zemlji, i upozorio ostale da ih čeka ista sudbina ako ne počnu dijeliti novac s njim - opisuje Browder.

Browderov "aktivizam" u pogledu razotkrivanja tvrtki koje su krale novac postao je od tog trenutka neprimjeren, i više nije uključivao borbu protiv oligarha već protiv Putinovih financijskih interesa.

Kada je u novembru 2005. godine stigao na aerodrom Sheremetyevo zaustavljen je od zaštitara i zamoljen da im se pridruži u VIP loži. Tamo je zadržan 15 sati na ispitivanju, nakon čega je deportiran iz zemlje kao "prijetnja nacionalnoj sigurnosti".

Browder je odmah shvatio da iza svega stoji Putin i da je upravo ruski predsjednik najveći oligarh od svih.

Rekao je za CNN kako vjeruje da je Putin jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, i da njegovo bogatstvo procjenjuje na dvjesto milijardi eura.

-Uvjeren sam da je tako i procjene donosim nakon 14 godina Putinove vladavine nad Rusijom, i količine novca koji je ta zemlja ostvarila, kao i novca koji je potrošen na škole i infrastrukturu, te računajući sav njegov novac na bankovnim računima, dionice, te "švicarske" račune koje vode njegovi bliski prijatelji."

Rekao je i kako su upravo Putinovi bliski suradnici ubili Sergeja Magnitskyija, Browderovog odvjetnika, a da je motiv bio ogroman novac kojim su svi raspolagali.

Ispričao je i svoje viđenje moći u Rusiji.

-Pitanje moći u Rusiji je vrlo jednostavno - ko god može narediti hapšenja drugih, taj se smatra moćnim. Dakle, Putin se ustvari okružuje ljudima koji imaju takvu moć lišenja slobode. Nije bitno koliko ste bogati. Onaj koji vas može uhapsiti, strpati u zatvor i oduzeti vam sav novac je najmoćnija osoba u Rusiji - zaključuje Browder, prenosi Index.hr.
Image
Captain Ahab

#2935 Re: RUSIJA

Post by Captain Ahab »

Odlican clanak "Guardiana" o pokusajima Rusije da pridobije i razdijeli pojedine evropske drzave i o vezama Rusije s ekstremnim desnim i lijevim evropskim strankama, te Syrizom, Orbanom i Balkanom.

http://www.theguardian.com/world/2015/f ... oss-europe
Captain Ahab

#2936 Re: RUSIJA

Post by Captain Ahab »

U svjetlu zaostravanja odnosa izmedju zapada i Rusije, jedan vrlo zanimljiv, poucan i mislim korektan clanak o tome kako Putin vidi Ameriku. Citiram samo uvod.
The American Education of Vladimir Putin

"The problem you Americans have in dealing with us is that you think you understand us, but you don't. You look at the Chinese and you think: 'They're not like us.' You look at us Russians, and you think, 'They’re like us.' But you're wrong. We are not like you."

Over the past few years, top-ranking Russians have repeatedly delivered versions of the admonition above to American interlocutors. We’ve been told that it comes originally from Vladimir Putin. That makes sense. Putin is a former intelligence officer. And what the warning expresses, with typically Putin-esque bluntness and political incorrectness, is a maxim shared by U.S. intelligence officers: Beware of seeing false mirror images. Do not assume your adversary will think and act the same way you would in similar circumstances. You will likely misread him if you do.

Despite a new ceasefire, Russia and the West remain at risk of uncontrolled escalation over Ukraine, and in such situations little can be more dangerous than misreading your adversary. So Putin is right: Washington shouldn’t “mirror-image” him, and U.S. leaders shouldn’t assume that he will interpret events and words as they might. But one neglected question is that of how Putin interprets the United States. Has he followed his own advice—or does he assume Americans, including President Obama, will act and react as he would? Does he even care about how Americans think, what their motives and values are, how their system works? What does Vladimir Putin actually know about the U.S. and about Americans?
...
http://m.theatlantic.com/international/ ... in/385517/
haos1

#2937 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

svakog dana nafta poskupljuje za 1 dolar. juče 52$ sad je već 53$.

http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2938 Re: RUSIJA

Post by pici »

deste liliputanCi krme vas ubolo...neg put pod noge i spašavaj maticu nad maticama :oops:
KRIZA Svaki peti Rus štedi na hrani
Beta | 19. 02. 2015. - 17:13h

Svaki peti građanin Rusije tvrdi da je poslednjih meseci prinuđen da kupuje jeftinije prehrambene proizvode ili da sasvim odustane od nekih drugih proizvoda, rezultati su ankete provladinog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

Image
Nekadašnja bogata trpeza: Najgore je imati, pa nemati...

Anketa, sprovedena 31. januara i 1. februara, pokazala je da je takvih 20, odnosno 23 odsto. Rezerve hrane kupuje 39 odsto građana, a 33 odsto se oslanja na uzgajanje sopstvenog voća i povrća.

Trećina građana traži bolje plaćeni posao, ušteđevinu troši 30 odsto, kod poznanika se zadužuje 24 odsto, a 22 odsto podiže bankarske kredite.

Samo 15 odsto štedi u devizama, a 11 odsto prodaje imovinu ili čak lične stvari, navodi VCIOM.

Prema ocenama ispitanika, za pola godine, cene robe i usluga su značajno porasle. Oni navode, pre svega, cene povrća i voća, šećer i meso (91 odsto, odnosno 90 i 89 odsto). Velika većina, takođe, navodi značajan rast cena makarona i mlečnih proizvoda (po 87 odsto).

Rusija je u avgustu prošle godine zabranila uvoz hrane iz članica EU, SAD i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini. Pad vrednosti rublje i inflacija takodje su doveli do značajnih poskupljena prehrambenih proizvoda ili njihove nestašice.
Image
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2939 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

Image

:mrgreen:
Captain Ahab

#2940 Re: RUSIJA

Post by Captain Ahab »

Hungary-Russia nuclear power deal faces Brussels roadblock

High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email [email protected].. to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/3910c846-b908 ... z3SZYNMnzb

Hungary’s deal to award up to €12bn in nuclear power contracts to a Russian state-owned company is facing a growing threat from EU regulators who have the power to block the project.
A veto or prohibitive fine from Brussels would be a bruising setback for Viktor Orban, Hungary’s prime minister, who has made the project the centrepiece of his strategy to forge deeper political and economic ties with Russia, despite the ostracising of Moscow by the west over Ukraine.
Opponents of the deal say it both carries financial risks and deepens Hungary’s energy dependence on Russia. The country already relies on Russia for 80 per cent of its oil and 60 per cent of its gas imports.
...
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3910c846 ... z3SZXZWHnX
haos1

#2941 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

Rusija razvila novu tenkovsku platformu sa robotskom kupolom, trebalo bi ih 2300 za rusku vojsku.
Njegov glavni dio čini platforma s daljinski kontroliranom kupolom na kojoj dominira top kalibra 125 milimetara. Riječ je o navodno jednom od najjačih topova na svijetu ikad montiranih na neko borbeno vozilo.
Na kupoli će se nalaziti i top od 30 milimetara koji će služiti za gađanje raznih meta poput aviona u niskom letu i helikoptera. Teški mitraljez koji je glavno oružje tenka moći će presresti dolazne projektile i neutralizirati ih čak i ako se približavaju brzinom od 3000 metara u sekundi.

e moji rusofobi da se ima para, pregazili bi ruje pola svijeta a ne europu... ;-)
muzicar_iz_parka

#2942 Re: RUSIJA

Post by muzicar_iz_parka »

To je samo maketa kako neko misli da bi trebao izgledati taj tenk, prvo pokazivanje u javnosti će biti 9. maja ove godine, do tad se samo može nagađati.

Koliko je dobar ili loš teško je reći, vrijeme će pokazati odnosno kad se bude više znalo o osobinama.
haos1

#2943 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

ja bih volio da su ovi detalji tacni, jer bi to zaista bio zvijer tenk i smjer u kojem bi i drugi isli- tesko autonomno robotsko vozilo 21. st.
Captain Ahab

#2944 Re: RUSIJA

Post by Captain Ahab »

haos1 wrote:Rusija razvila novu tenkovsku platformu sa robotskom kupolom, trebalo bi ih 2300 za rusku vojsku.
Njegov glavni dio čini platforma s daljinski kontroliranom kupolom na kojoj dominira top kalibra 125 milimetara. Riječ je o navodno jednom od najjačih topova na svijetu ikad montiranih na neko borbeno vozilo.
Na kupoli će se nalaziti i top od 30 milimetara koji će služiti za gađanje raznih meta poput aviona u niskom letu i helikoptera. Teški mitraljez koji je glavno oružje tenka moći će presresti dolazne projektile i neutralizirati ih čak i ako se približavaju brzinom od 3000 metara u sekundi.

e moji rusofobi da se ima para, pregazili bi ruje pola svijeta a ne europu... ;-)
Gdje je "da se ima para" kljucni dio recenice. Da su u babe... :D
madner

#2945 Re: RUSIJA

Post by madner »

Sjajan tenk. Jedan od najboljih 1993 godine.
Opetja033

#2946 Re: RUSIJA

Post by Opetja033 »

madner wrote:Sjajan tenk. Jedan od najboljih 1993 godine.
:mrgreen: najjaci cinik na forumu
Domaci izdajnik

#2947 Re: RUSIJA

Otkad je Abrams, Leopard i Challenger? :roll:
sumirprimus

#2948 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

Lajavikrelac wrote:
Otkad je Abrams, Leopard i Challenger? :roll:
damn,oni jenu ti tri..kontas tri brate.
madner

#2949 Re: RUSIJA

Post by madner »

Zar nije poenta napraviti novi tenk koji bi trebao biti bolji od konkurencije?

2015 smo dizajnirali tenk koji ce mozda biti u stanju da se nosi sa Njemackim tenkom iz 1972.
Domaci izdajnik

#2950 Re: RUSIJA

Po čemu to? Topu? Oklopu? Motoru? Da si rekao Merkava složio bi se on je ipak drugačiji...
Post Reply