madner wrote:Mislim mozemo mi nastaviti, ti sa teorijama bez pokrica, ja sa brojkama.

madner wrote:Nisi dao ni jednu brojku. Samo pogresne predpostavke i upitnu logiku. Ovo za Dresden je minus na kvadrat.
Nisam?
jeza u ledja wrote: u zemlji koja je u svojoj kratkoj historiji od 4 decenije uspjela smanjiti broj za 15%
---->>>
Brojka 1
Koliko vidim I. Berlin se sastojao od 8 od 20 sektora, tj naselja, sto je 40%.
---->>>
Brojka 2
Danasnji broj stanovnistva tih 8 sektora iznosi 45% stanovnistva grada
---->>>
Brojka 3
Junkers (44.015) i Heinkel (18.297
---->>>
Brojke 4 i 5
Daimler-Benz (47.095 radnika), pa Opel (27.000) pa Audi (22.673), te BMW (16.968).
---->>>
Brojke 6, 7, 8, i 9
Sta je tek onda bila Bavarska, koja je skoro pa iste velicine ko sto je bio DDR i koja je cinila 30% cijele Z. Njemacke?
---->>>
Brojka 10
Vec 1910 Njemacka je bila najurbanizovanija zemlja na svijetu poslije V. Britanije (69.2%), Belgije (56.6%) i Holandije (50.5%).
---->>>
Brojke 11,12, i 13
Pola njenog stanovnistva (48.8%) je zivjelo u gradovima vecim od 5000 stanovnika.
---->>>
Brojka 14
Dakle, veca urbanizacija nego u SAD ili Kanadi (41.6%) i veca nego u Francuskoj (38.5%).
---->>>
Brojke 14 i 15
O ostalim zemljama da ne govorimo. Ah da, jos u 19om vijeku je Njemacka bila najveci proizvodjac celika u svijetu. Njemacka ekonomija je pred sam pocetak rata bila 3 puta veca od Francuske.
Sto se tice I. Evrope - Cehoslovacka je 1938e bila deseta zemlja u svijetu po industrijskoj proizvodnji.
---->>>
Jos malo brojki...
Vidi vidi sta je brojki!
Hoces izvore?
Citati koji potvrdjuju moje navode:
U vezi mijenjanja granica Berlina:
To eliminate this threat and alleviate this enormous inconvenience to the residents of Steinstücken, a road connecting the settlement to Kohlhasenbrück in West Berlin was built in 1972. This required an exchange of territory between East Germany and West Berlin, which in turn required the approval of the four occupation powers: the Soviet Union, United States, United Kingdom, and France. Following meetings of the Allied Commission, the four powers signed the Four Power Agreement on Berlin[1] on September 3, 1971, which led to a klix sliver of land connecting West Berlin to Steinstücken becoming part of West Berlin territory.
In return West Berlin ceded six uninhabited exclaves to East Germany and paid four million West German Deutsche Marks. The connecting road, Bernhard-Beyer-Straße, was then built on this sliver, allowing Steinstücken residents to cross unimpeded to West Berlin. As the new border enclosed the road on both of its sides, so did the Berlin Wall after East Germany extended it accordingly.
http://en.wikipedia.org/wiki/Steinst%C3%BCcken
U vezi ceske industrije:
In 1938 Czechoslovakia held a 10th place in the world industrial production.[37]
http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Repu ... hoslovakia
Tatra is the third oldest car maker in the world after Daimler and Peugeot.[1]
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatra_(company)
U vezi njemacke i francuske ekonomije:
In 1873......The French economy, which was approximately the same size as Germany's at the beginning of the period was just one-third as large by 1939.
http://www.rand.org/pubs/monograph_reports/MR1112.html - stranice 19 do 21. (populacija Njemacke je bila 79 miliona, a Francuske 45 miliona)
Sto se tice vaznosti Dresdena kao industrijskog centra:
...an official 1942 guide described the German city as "one of the foremost industrial locations of the Reich" and in 1944, the German Army High Command's Weapons Office listed 127 medium-to-large factories and workshops which supplied the army with materiel.[29] Dresden was the seventh largest German city and by far the largest unbombed built-up area left and thus was contributing to the defence of Germany itself.[126]
According to the USAFHD, there were 110 factories and 50,000 workers supporting the German war effort in Dresden at the time of the raid.[6] These factories manufactured fuses and bombsights (at Zeiss Ikon A.G.),[127] aircraft components, anti-aircraft guns, field guns, and small arms, poison gas, gears and differentials, electrical and X-ray apparatus, electric gauges, gas masks, Junkers aircraft engines, and Messerschmitt fighter cockpit parts.[6]
http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of ... rld_War_II
A zasto nisu bombardovani prije, evo za Leipzig, koji je btw bio sesti po velicini grad u Rajhu.
Prior to 1942, Leipzig had been considered relatively safe from potential aerial assaults because of the long flight route from Britain.
Sto se tice liste najvecih firmi u Rajhu:
Kao sto vidis, industrija vozila je zaposljavala najmanje stotinu hiljada ljudi (ti si rekao 4000

)
Sto se tice brojki o urbanizaciji, one su navedene ovdje, stranica 288:
http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream ... 080351.pdf
Na kraju sto se tice GDP per capita:
Od 1870e do 1939e GDP per capita u Njemackoj je bio sesti iza: GBR, Hol, Bel, USA i Sui, s tim sto su do WWI prestigli i Holandiju.
Cijelo ovo vrijeme su imali veci GDP per capita od Francuske osim u kratkom periodu za vrijeme Velike Depresije, kada su bili neznatno slabiji.
Sto se tice I. Evrope, ne samo Cehoslovacka, vec i Madjarska i Poljska su 1937e imale veci GDP per capita od recimo Spanije i Portugala, a Cesi veci i od Grcke (tj. Cehoslovaci, a kada bi se gledala samo razvijena Ceska ova bi brojka bila mnogo veca).
Danas su recimo i Spanija i Portugal ispred Madjarske i Poljske, a Spanci ispred Ceske.
Rumunija je 1937 imala GDP per capita tek neznatno manji od tadasnje Jugoslavije, a Bugari cak veci. Znamo gdje su pred nas zadnji rat bili Bugari i Rumuni, gdje mi. Zasto? Zbog toga sto su unisteni SSSRovom cizmom.
Izvor za ovo:
http://www.lse.ac.uk/economicHistory/pd ... roGDP2.pdf
(Stranice 20 i 24)
Naveo sam ti niz izvora, niz brojki. Ti jedino sto si mogao navesti je jedna knjiga koju tvrdis da si procitao a u sta pocinjem da sumnjam, jer si ocigledno ostao sa pogresnim zakljuccima. Navodis brojke bez izvora, u koje takodje pocinjem da sumnjam.
Jedino sto sam ja pogrijesio je sto sam rekao da je Berlin podjeljen pola-pola., a ne 60%-40%.
Za pricu o industriji u raznim dijelovima Njemacke si sa broja uposlenika presao na vrstu industrije kao da je poenta bila sta se proizvodilo a ne gdje se proizvodilo. Onda si se ukopavao nevjerovatnim akrobacijama tipa Njemacka nije industrijalizovana, do jeste, ali nije, ali je malo industrijalizovana, u stvari tek se industrijalizovala.

Da bi na kraju poceo bukvalno lagati i ponavljati "nisi mi dao nikakve brojke" kao odgovor na moje uzastopne postove sa mnostvom podataka.
Jednostavno trolas do besvijesti i bez jasnog cilja osim da trosis ljudima vrijeme.
Ovo ti je vrhunac:
Prvo:
Poenta je da sama Njemacka nije bila industralizirana
pa onda:
Nisam rekao da je Njemacka bila industrijski nerazvijena, niti to citati kazu.
i na kraju:
Njemacka nije industralizirana zemlja 1939
Vise puta sam se pokusao vratiti na temu ali ti nisi dozvolio.
Sovjeti jesu industrijalizovali veliki dio I. Evrope (ne racunajuci Cesku, DDR i dijelove Poljske, Slovacke i Madjarske), no industrijalizacija se desila u cijeloj Evropi nevezano za SSSR. Desila se i u Jugoslaviji, jednoj od najnazadnijih zemalja Evrope mada nije bila dio Marshall plana i nije bila dio SSSRove imperije. Znaci industrijalizacija bi se desila i bez Sovjeta, i vjerovatno na mnogo zdravijim osnovama. Primjer za to su zemlje koje su vec 70 godina ispred svih zemalja I. Evrope a bile su iza prije WWII. Primjer je i Jugoslavija, na kraju i sama BiH do 1990e za koju je Ceska prije WWII bila Svicarska, a u sovjetskom periodu bila primjer zajebancije na plazama Hrvatske. I na kraju najbolji primjer je sama Njemacka, odnosno dva njena dijela, koja se i danas muce sa komunistickom prosloscu.
To je nama dala majcica Rusija. I hvala kurcu pa ih je Tito odjebo, jer bi Bosna 90e bila na nivou Albanije.
To je moje zadnje s tobom na temu o SSSRu i njihovom uticaju na razvoj I.Evrope i DDR.