Sirija vol. 2

Locked
Opetja033

#29201 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Naslovnica wrote:
Opetja033 wrote:
Ironmen wrote:po nekim izvorima SAA je vratila sve a po nekim jedno ili dva sela su donji medjutim zanimljiva je cinjenica kako nusra i isil rade u koordinaciji cim je SAA pomakla elitne snage prema Raki i Palmiri odma su teroristi krenuli u kontru na jugu Alepa.
Assadove trupe + njihovi teroristicki saveznici nisu povratili ama bas nista na jugu Halepa. Bila je prica da su ponovo zauzeli selo al Qarassi, sto naravno nije bila istina. Danasnji napad pobunjenika dolazi upravo iz pravca tog sela.
Assad nista, nijedno jedino selo koje je u zadnjih mjesec izgubio na jugu Halepa, nije uspio ponovo zauzeti uz pomoc Iranaca, Iracana i Hazara.

Jedino je doduse juce bio neuspio napad pobunjenika na jugu Halepa, ali nisu izgubili nista.

Na jugu Halepa Assad konstantno gubi teritoriju, na sjeveru Halepa ima na stotine mrtvih nakon 181845. neuspjelog napada na al Mallah farme.

Uz duzno postovanje ali ne znam kako te nije stid pominjati nekakve navodne koordinacije sa Daeshom.
Nakon sto su prije par mjeseci istovremeno i koordirano zlocinac Assad, teroristi iz Hizba i teroristi iz Daesha napali pobunjenike na Zap. Kalemunu.
Nakon sto su konstantno zadnjih mjeseci teroristicki YPG, zlocinac Assad, teroristi iz Hizba i Daesha sjeverno od grada Halepa napadali pobunjeniko: koordinirano, istovremeno. A da jedni druge nisu dirali.

Jbt pa valjda je logicno da ce ih pobunjenici napasti ako vide da su ovi poslali "najbolje" sto imaju na Daesh. Cista vojna logika.
Nakon svih "koordiniranih" i "zajednickih" napada koje sam pomenuo, licemjerno je, zlonamjerno i smijesno prozivati pobunjenike.
Zar su i YPG teroristi?
PKK je teroristicka organizacija. YPG je maltene njihov sirijski ogranak.
Naslovnica

#29202 Re: Sirija vol. 2

Post by Naslovnica »

PKK jeste teroristički, ali nešto se ne sjećam da je bilo ko svrstao YPG u terorističke organizacije, koliko god oni bili blizu ili daleko od YPG (osim Turske).
Dapače, cijeli svijet gleda na YPG blagonaklono.
Ne znam, možda je i do mene...
Opetja033

#29203 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

U aprilu prosle godine Assad je ubio Rustema Ghazalaha, sada je ubio i njegovog nasljednika na toj poziciji:
The killing of the Political Security Chief in Syria in Mysterious Circumstances

Mohammad Mansoura, head of the Political Security branch in Syria and the Chairman of the Military Security branch in Qamishli was killed in mysterious circumstances.
Media loyal to the al-Assad regime has been published, that the Major General was killed out of wounds he suffered in a fall from a high building, was moved to “Othman” hospital in Latakia.
On the other hand ,the accounts on social networking sites known for its loyalty to the al-Assad regime accused that “Mansoura” was killed at the hands of the intelligence like the leaders who preceded him before (Rustom Ghazaleh and Ghazi Kanaan).
It is noteworthy that " Mansoura " has had a prominent role in supporting the separatist Kurdish parties and armed factions affiliated in al-Hasakah province.
dječak sa šibicama

#29204 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Ironmen wrote:http://prntscr.com/bgg3tf

Slucajno naletim na ovu sliku :roll:
Ja kakve sam baklave jucer ispekla, jelde Taibe... jesi vala hanuma, jesi, i peksimete i one one hurmasice i...
cbrt

#29205 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

Nusra se povukla iz Zintana kojeg je zauzela sinoć...žestoka bitka za Khalsah još uvek traje
Opetja033

#29206 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ist Ghouta: Prvog dana operacije koja ima za cilj ponovu uspostavu kontrole na teritoriji koju su Assadove falange zauzele proslog mjeseca pobunjenici su uspjeli zauzeti selo Hetita Jarash, blizu grada Mleha.

Image

Halep: Na jugu Halepa pobunjenici borbe traju u juznom dijelu sela Khalsah. Od sinoc je kompletan sjeverni dio sela pod kontrolom pobunjenika. Borbe u Birnahu jos uvijek traju.
Zbog neprestanih zracnih napada pobunjenici su se povukli iz grada Zintan nakon sto su ga sinoc bili zauzeli.
Opetja033

#29207 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ovo je samo jedan od dron snimaka jucerasnjih i sinocnjih borbi sirijskih pobunjenika i Assadovih stranih placenika:

https://www.youtube.com/watch?v=kCGii9WJrLM
sarajevoxxxx

#29208 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

cbrt wrote:Nusra se povukla iz Zintana kojeg je zauzela sinoć...žestoka bitka za Khalsah još uvek traje
Stara Khalsah je u potpunosti u rukama opozicije. Stigle su još dvije grupe gomilaju tenkove, u toku je čišćenje ostatka Khalsah u južnoj okolini.

Na ovom linku ima frišak video snimak od jutros sa Khalsh.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 1768378883
sumirprimus

#29209 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

ovaj zintan ako nije u libiji jebiga onda. :D
Opetja033

#29210 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Jos snimaka:

Ode tenk - https://www.youtube.com/watch?v=kCGii9WJrLM

Ode grupa sitskih terorista (cini mi se da je zastava Hizba) u zrak: https://www.youtube.com/watch?v=TYlJjLBstQI

https://www.youtube.com/watch?v=1mwKE82q1jk

Ist Ghouta:
East Ghouta: Rebels capture Maleha Farms, Ghouta main road, Hatita Al Jersh Farms, amusement park, Jisrin road & Kansoura Factory
Maystor

#29211 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Opetja033 wrote:
Ironmen wrote:po nekim izvorima SAA je vratila sve a po nekim jedno ili dva sela su donji medjutim zanimljiva je cinjenica kako nusra i isil rade u koordinaciji cim je SAA pomakla elitne snage prema Raki i Palmiri odma su teroristi krenuli u kontru na jugu Alepa.
Assadove trupe + njihovi teroristicki saveznici nisu povratili ama bas nista na jugu Halepa. Bila je prica da su ponovo zauzeli selo al Qarassi, sto naravno nije bila istina. Danasnji napad pobunjenika dolazi upravo iz pravca tog sela.
Assad nista, nijedno jedino selo koje je u zadnjih mjesec izgubio na jugu Halepa, nije uspio ponovo zauzeti uz pomoc Iranaca, Iracana i Hazara.

Jedino je doduse juce bio neuspio napad pobunjenika na jugu Halepa, ali nisu izgubili nista.

Na jugu Halepa Assad konstantno gubi teritoriju, na sjeveru Halepa ima na stotine mrtvih nakon 181845. neuspjelog napada na al Mallah farme.

Uz duzno postovanje ali ne znam kako te nije stid pominjati nekakve navodne koordinacije sa Daeshom.
Nakon sto su prije par mjeseci istovremeno i koordirano zlocinac Assad, teroristi iz Hizba i teroristi iz Daesha napali pobunjenike na Zap. Kalemunu.
Nakon sto su konstantno zadnjih mjeseci teroristicki YPG, zlocinac Assad, teroristi iz Hizba i Daesha sjeverno od grada Halepa napadali pobunjeniko: koordinirano, istovremeno. A da jedni druge nisu dirali.

Jbt pa valjda je logicno da ce ih pobunjenici napasti ako vide da su ovi poslali "najbolje" sto imaju na Daesh. Cista vojna logika.
Nakon svih "koordiniranih" i "zajednickih" napada koje sam pomenuo, licemjerno je, zlonamjerno i smijesno prozivati pobunjenike.
Smanji doživljaj :wink:

Sve što su teroristi nusre i sličnih organizacija povratili u Alepu od potpisivanja primirja, samo je jedan djelić onoga što je oslobođeno u posljednjoj velikoj ofanzivi SAA i saveznika. Čak i letimičan pogled na ratnu mapu pokazuje ogromnu promjenu koja se desila od početka ruske intervencije. SAA je ušla u provinciju Raka, napreduju prema Deiru, lome teroriste Gute, Darije (tj. osiguravaju Damask) itd.

btw, Alep, 2013.
Image

Alep, 2016.
Image
Last edited by Maystor on 15/06/2016 10:35, edited 1 time in total.
sumirprimus

#29212 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

oo koj uranijo zoru prevarijo,to potrosio banovicki cumur? :D
Maystor

#29213 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

sumirprimus wrote:oo koj uranijo zoru prevarijo,to potrosio banovicki cumur? :D
Ja koristim ruski plin, a ćumur ostavljam tebi :wink:

Bolje bi ti bilo da se malo angažuješ u lokalnoj sredini, da vam baja iz Banovića ne preuzme i samu Tuzlu 8-)
sumirprimus

#29214 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Maystor wrote:
sumirprimus wrote:oo koj uranijo zoru prevarijo,to potrosio banovicki cumur? :D
Ja koristim ruski plin, a ćumur ostavljam tebi :wink:

Bolje bi ti bilo da se malo angažuješ u lokalnoj sredini, da vam baja iz Banovića ne preuzme i samu Tuzlu 8-)
da nije cumura, ne bi ni vi plin imali cim nabavit... :D
a sto se tice banovicana,nema veze,mi smo sdvakako navikli partizanski ko kikijevi :D
Opetja033

#29215 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

@Maystore,

ne sporim uspjehe Assadovih lojalista + placenika nakon ruske intervencije. Medjutim daleko od toga da su napravili bilo sta veliko na frontu protiv pobunjenika. Realno gledajuci najveci uspjeh im je uzimanje onog juznog dzepa u Ist Ghouti, sjeveroistok Latakije i spajanje sa siitskim enklavama na sjeveru Halepa. A i uspjeh u Ist. Ghouti omogucen im je nakon idiotskih okrsaja pobunjenickih frakcija u kojima su izgubili preko 400 boraca. Da Assadove falange nisu zapocele napad i da narod Ist. Ghoute nije izvrsio strahovit pritisak na njih krvili bi se jos uvijek. Medjutim evo jucer je tamo pokrenuta zajednicka ofanziva pobunjenika i vec su povratili dio teritorije. Koliko ce moci na kraju uraditi ne znam, ali nisam bas optimista da ce uspjeti vratiti sve ili barem vecinu.

Na jugu Halepa pobunjenici su na najboljem putu da anuliraju sve sto su Assadove falange i njihovi strani teroristi i placenici uradili odmah nakon ruske intervencije. Na sjeveru Halepa konstantno lome zube na Mallah farmama. Na ist. Kalemunu pobunjenici uzimaju teritorije i njima i Daeshu. U Deiru i Dari stalemate.

Dakle apsolutno nista sustinski nisu uradili kontra pobunjenika od pocetka ruske intervencije. Sa Daeshom je vec druga prica, to ne sporim. Nemoj samo reci kako su jedni prioritet a drugi nisu. :)
Maystor

#29216 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Opetja033 wrote:@Maystore,

ne sporim uspjehe Assadovih lojalista + placenika nakon ruske intervencije. Medjutim daleko od toga da su napravili bilo sta veliko na frontu protiv pobunjenika. Realno gledajuci najveci uspjeh im je uzimanje onog juznog dzepa u Ist Ghouti, sjeveroistok Latakije i spajanje sa siitskim enklavama na sjeveru Halepa. A i uspjeh u Ist. Ghouti omogucen im je nakon idiotskih okrsaja pobunjenickih frakcija u kojima su izgubili preko 400 boraca. Da Assadove falange nisu zapocele napad i da narod Ist. Ghoute nije izvrsio strahovit pritisak na njih krvili bi se jos uvijek. Medjutim evo jucer je tamo pokrenuta zajednicka ofanziva pobunjenika i vec su povratili dio teritorije. Koliko ce moci na kraju uraditi ne znam, ali nisam bas optimista da ce uspjeti vratiti sve ili barem vecinu.

Na jugu Halepa pobunjenici su na najboljem putu da anuliraju sve sto su Assadove falange i njihovi strani teroristi i placenici uradili odmah nakon ruske intervencije. Na sjeveru Halepa konstantno lome zube na Mallah farmama. Na ist. Kalemunu pobunjenici uzimaju teritorije i njima i Daeshu. U Deiru i Dari stalemate.

Dakle apsolutno nista sustinski nisu uradili kontra pobunjenika od pocetka ruske intervencije. Sa Daeshom je vec druga prica, to ne sporim. Nemoj samo reci kako su jedni prioritet a drugi nisu. :)
U principu si u pravu (mada, deblokada Nubola i Zahre, ogromna teritorija u Latakiji, te Šejh Miskin u Deri nisu za potcijeniti, ali da ne vagamo sad...). Ono što ti nećeš da priznaš je sljedeće: "pobunjenici" (uključujući nusru) su sateliti amerike (cionista) i njihovih sluga. Oni neće biti poraženi, jer bi to bio poraz amerike. Da imaju imalo pameti, shvatili bi da ni SAA neće biti poražena (jer bi to bio poraz Rusije). Trebaju sjesti i dogovorit se, ali "tvoja" strana to ne želi, jer misle da će Klintonka biti agresivnija od Obume i da će moći izvući više. Da nema stranog faktora, isil bi pomeo "pobunjenike" dok si reko keks. Sjećam se da si prije nekoliko sedmica pisao (totalno pogrešne) prognoze za džep oko Azaza do el-Raija, pa si onda nestao ... a ispalo je da ih je isil anihiliro.
madner

#29217 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Kako nisu napravili nista veliko, zatvorili su jedan prolaz do Turske. Da bi spasili situaciju, USA je prihvatila ustupke kod pregovora sa Asadom. Alep pobunjenicima visi.

To sto su nasli snage da urade ove ofanzive prema ISILu je takodje znacajno, jer kada poraze ISIL, ide rikevela.

Ljudi nasjedaju na rusku propagandu, no puno je bitniji Iranska pomoc od tih par udara koje trenutno vrse.
Opetja033

#29218 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Maystor wrote:
Opetja033 wrote:@Maystore,

U principu si u pravu (mada, deblokada Nubola i Zahre, ogromna teritorija u Latakiji, te Šejh Miskin u Deri nisu za potcijeniti, ali da ne vagamo sad...). Ono što ti nećeš da priznaš je sljedeće: "pobunjenici" (uključujući nusru) su sateliti amerike (cionista) i njihovih sluga. Oni neće biti poraženi, jer bi to bio poraz amerike. Da imaju imalo pameti, shvatili bi da ni SAA neće biti poražena (jer bi to bio poraz Rusije). Trebaju sjesti i dogovorit se, ali "tvoja" strana to ne želi, jer misle da će Klintonka biti agresivnija od Obume i da će moći izvući više. Da nema stranog faktora, isil bi pomeo "pobunjenike" dok si reko keks. Sjećam se da si prije nekoliko sedmica pisao (totalno pogrešne) prognoze za džep oko Azaza do el-Raija, pa si onda nestao ... a ispalo je da ih je isil anihiliro.
Nije podcjenjivanje - samo kazem da nista prijelomno nisu napravili. Poput recimo Qusayra i ciscenja Damaska na jednoj strani, te Idliba i ciscenja kompletne provincije na drugoj.

Tu pricu o cionistima i mracnim planovima fakat ne pusim. Mnogi forumasi na ovoj temi na ovaj sukob gledaju monolitno. Priznajem da nisi jedan od njih, medju prvima si pisao o razlikama u ruskoj i iranskoj strategiji pa i samim ciljevima. Irancima je bitan Assad, Rusima je bitan rezim. Sa druge strane SAD, UK i Francuska te Turska, Saudija i Katar takodje nemaju isti cilj. Znaci unutar samih zaracenih strana i njihovih mentora ne postoji jedan put i jedan cilj.

Slazem se da ni Assadove trupe nece biti porazene. Medju prvima na ovom forumu, kada je propobunjenicka strana u pitanju, sam to tvrdio. Mozda cak i prvi.

Medjutim ne mozes prebacivati na pobunjenike odgovornost za rat i tvrditi kako oni ne zele mir iz razloga sto su stava da nema mira dok Assad ne odstupi. To je sasvim logican, sasvim ispravan zahtjev. Nakon svega ovoga sto se desilo, nakon svog krvoprolica i nakon cinjenice da od svih aktera u ovom sukobu Assad ima najkrvavije ruke - ne mozes ocekivati da ce neko sa druge strane pristati na njegov ostanak. Pa to je prihvatanje kapitulacije i poraza, a kao sto si i sam indirektno napisao - nema potrebe za tim. Odlazak Assada je crvena linija ispod koje niko ne zeli ici. Meni licno je to sasvim logicno.
Sa druge strane slazem se tobom da ima i kalkulisanja o pristupu Hillary nakon predsjednickih izbora. Sasvim je sigurno da ce ona zauzeti radikalniji i ostriji kurs od Obame, na kraju krajeva to je i sama rekla.

Sto se vanjskog faktora tice.. Ah cuj, da nema vanjskog faktora Assad bi bio pometen, da nema vanjskog faktora Kurdi bi bili pometeni. Da nema vanjskog faktora nijednoj strani mislim da bi opet manje-vise sve bilo isto. Ovi ili oni bi kontrolisali manje teritorije nego sto kontrolisu sada ali sustinski ne bi bilo neke velike razlike.

Hm, fakat se ne mogu sjetiti da sam bilo sta prognozirao oko Azaza i el Raija. Ono sto sam pisao jeste da je el Rai od izuzetne vaznosti za pobunjenike - sto je cinjenica. I da ce sve biti drugacije nakon sto ga zauzmu - sto je opet istina. Sada je sasvim drugi par cipela sto je pod kontrolom pobunjenika bio oko 48 sati cini mi se.
Opetja033

#29219 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

madner wrote:Kako nisu napravili nista veliko, zatvorili su jedan prolaz do Turske. Da bi spasili situaciju, USA je prihvatila ustupke kod pregovora sa Asadom. Alep pobunjenicima visi.

To sto su nasli snage da urade ove ofanzive prema ISILu je takodje znacajno, jer kada poraze ISIL, ide rikevela.

Ljudi nasjedaju na rusku propagandu, no puno je bitniji Iranska pomoc od tih par udara koje trenutno vrse.
Da, zatvorili jedan prolaz i to je to. Ne budi siguran da se u narednom periodu drugi prilaz nece otvoriti.

Prica o tome kako pobunjenicima visi Halep se prica jos od 2013. godine. Sjecam se kada su @Klavi i @Kiki unaprijed slavili pad pobunjenickog dijela Halepa. Kako je @Kiki dolazio sa onim svojim famoznim "bez sumnje", "sasvim sigurno", "zasigurno", itd - po pitanju pada pobunjenickog dijela Halepa. I sta je bilo? Apsolutno nista. Zadnji koji su imali bilo kakvo napredovanje u samom gradu (ma kako malo i mizerno to bilo) su bili pobunjenici. Haman pa tri godine prodjose od te njihove proslave. Halep je najveci grad u Siriji, ko njega zauzme dobio je rat. Evo ja ovdje kategoricno tvrdim, u opkladu po dozivotni ban, da ce prije doci do mirovnog rijesenja nego sto ce jedna strana poraziti drugu u Halepu. Osim ako se nesto bas radikalno ne desi na medjunarodnom planu. U tolikoj mjeri radikalno da bi ruska intervencija izgledela kao gusenje neke demonstracije u Omsku. Dakle radikalno na toj razini.

Vidjecemo sta ce biti sa njihovom ofanzivom prema Rakki. Ne mislim da ce uspjeti uraditi nesto sto bi moglo preokrenuti tog rata niti mislim da mogu uci u Rakku. Moje je misljenje da ce zapeti negdje i to je to. Otimanje Daeshove teritorije na sjeveru Sirije tek treba da pocne, ima tu vise igraca. Pobunjenici tek treba da udju u trku i to ce se desiti u najskorije vrijeme.

Ne slazem se sa tobom po pitanju znacaja Rusa i Iranaca u Siriji, ali nikako. Ovi salju svoje fanatike i afganistansku fukaru da ratuje po Siriji. Salje topovsko meso. Rusi ravnaju. Iranci su bili direktno umijesani u sukob i prije ruske intervencije pa smo vidjeli koliko je to pomoglu Assad pred sami dolazak Rusa.

EDIT: zaboravih dodati dio koji se odnosi na samog Assada. Ni tu se nista sustinski nije promijenilo. Pa Kerry je bezbroj puta ponovio da Assad nema nikakvu buducnost u Siriji i da se uopce ne moze razgovarati o mirovnom rijesenju koje bi podrazumijevalo njegov ostanak na vlasti. Dat je i rok pocetka tranzicije. Po prvi put od samog pocetka rata. A rok je dat NAKON ruske invazije. Toliko o njegovom jacanju medjunarodne pozicije.
madner

#29220 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Pa Rusima vise odgovara da visi, jer tako zele doci do Sirijskog Deytona. Njima bi to odgovaralo, jer onda bi imalo potpuno ovisnog clienta u Asadu.

Ono sto fali Asadu nije vatrena moc, nego fukara da drzi linije. Ovi Tigrici se polomise da vrate polozaje koje je neko slabo motivisana grupa izgubila. Sa ili bez minornog ruskog ravnanja, SAA jos moze uzeti bilo koju tacku u Siriji. Bez fukare ne moze braniti sve moguce tacke.

Ofanziva prema Rakki je ofanziva prema Tabki. Nakon sto tu zatvore bok, ice prema Al Babu. Sve u cilju da oslobode ljudstvo za bitku za Alepo tako sto ce skratiti front. Osim ako ISIL od "Kurda" ne kolabira, onda bi oslobodili jos vise ljudstva.

Recimo Rusi su od 24 do 29 imali ukupno 10 udara. Ovi Kikijevi bez toliko udara dnevno ne napadaju ni selo. :D
Opetja033

#29221 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

madner wrote:Pa Rusima vise odgovara da visi, jer tako zele doci do Sirijskog Deytona. Njima bi to odgovaralo, jer onda bi imalo potpuno ovisnog clienta u Asadu.

Ono sto fali Asadu nije vatrena moc, nego fukara da drzi linije. Ovi Tigrici se polomise da vrate polozaje koje je neko slabo motivisana grupa izgubila. Sa ili bez minornog ruskog ravnanja, SAA jos moze uzeti bilo koju tacku u Siriji. Bez fukare ne moze braniti sve moguce tacke.

Ofanziva prema Rakki je ofanziva prema Tabki. Nakon sto tu zatvore bok, ice prema Al Babu. Sve u cilju da oslobode ljudstvo za bitku za Alepo tako sto ce skratiti front. Osim ako ISIL od "Kurda" ne kolabira, onda bi oslobodili jos vise ljudstva.

Recimo Rusi su od 24 do 29 imali ukupno 10 udara. Ovi Kikijevi bez toliko udara dnevno ne napadaju ni selo. :D

Za sirijski Dayton se u potpunosti slazem. Mada mislim da su i Ameri na istom fonu. Regionalni saveznici jednih i drugih i ne bas. To je neko moje vidjenje. Samo sto je prica o tome kako pobunjenicima "visi" Halep krenula mnogo, mnogo ranije. Par godina, Assad jednostavno nema ljudstva kojim bi mogao zauzeti tako veliki dio grada. Nemaju ni pobunjenici. Sta god da se desi sa Daeshom na sjeveru, Assad nece moci uzeti Halep. Za to sam spreman popiti permanentni, apsolutni i dozivotni ban.

Vezano za ofanzivu - i tu se slazem. Samo sto tvrdim da ce Assad mozda doci do Tabke (a i u to cisto sumnjam), ali do al Baba nece sigurno. Vece su sanse da taj grad pobunjenici zauzmu nego Assad. Mada je najmanja kvota na SDF-u, realno. Evo za al Bab sam spreman odlezati dvije hefte u Banovicima ukoliko ga Assadovi uzmu. :mrgreen: Mislim da ce po pitanju sjevera sve biti jasnije za 10-tak dana najdalje. Zivi bili pa vidjeli.

Boldirano: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kikibombona

#29222 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Vidjecemo sta ce biti sa njihovom ofanzivom prema Rakki. Ne mislim da ce uspjeti uraditi nesto sto bi moglo preokrenuti tog rata niti mislim da mogu uci u Rakku. Moje je misljenje da ce zapeti negdje i to je to. Otimanje Daeshove teritorije na sjeveru Sirije tek treba da pocne, ima tu vise igraca. Pobunjenici tek treba da udju u trku i to ce se desiti u najskorije vrijeme.

:lol: :lol:

Ovaj navod ima nekakvog smisla jedino ako 'pobunjenicima' smatras casne arapske jedinice poput Al Sanadid ili Dzjes Suvar. Ako mislis na umjerene dzihadiste, onda si se zajebao. Oni jadnici u Azazu su zatvoreni, nemaju gdje... SAA je zauzela Palmiru i drze pola Dier ez Zora. Dakle, umejerni dzihadisti nemaju mogucnost napredovati ka Eufratu. Mogu jedino zauzimati pustinju oko Damaska. Dalje od Palmire ne mogu!

Dalje, ti dobro znas da imam arhiviran tvoj komentar u kojem si prognozirao ce Asad pasti za par sedmica. :D Tada su padala predgradja Damaska kao kruske. Recimo, Dzobar, koji SAA osvaja godinama, je pao za jedan dan. Isto je bilo sa Zamalkom, Harastom itd. Tvoj biser je ostao neprvazidjen do dan danas. :D

Govorio si da YPG nece preci Eufrat... al' ne bih oko toga da te ribam, previse je to bolna tema... :D

Velikodusno sam se nadao da ce doci do podjele Sirije i Iraka, da suniti nece biti totalni gubitnici. Bagdad, Damask i Bejrut moraju biti siitski. To je sada i tebi jasno. Problem je sada sto su siitima porasli apetiti. Tesko da ce suniti u Iraku ista dobiti kako sada stvari stoje. Ima jos neke nade, ali razvoj dogadjaja ne izgleda dobro... Siiti su poklopili Samaru, Tikrit, Bajidzi... sada poklalaju Anbar... tesko ce se oni icega odreci... Kurdi s druge strane uzimaju svoj dio... Totalna katastrofa za sunite u Iraku. Izvuci se mogu samo ako se napravi neki veci dogovor koji ce ukljucivati Siriju. O autonomiji za sunite u Iraku kakvu imaju Kurdi, a o cemu si ti govorio, nema ni rijeci. Dakle, nevidjen promasaj. Damask je siitski. 'Muavijin grad' i pobjeda u njemu za sije ima duhovnu i politicku vrijednost. A ima i ekonomsku, to ponajvise, jer je spona Bagdada i Bejruta. Hama, Homs, Latakija, Lalmira... sve siitsko... Koliko su apetiti porasli najbolje se vidi u Alepu. Zestoko su zagrizli za Alep. Kada se sve sagleda, ono sto sam pisao onomad, bio bi bingo za sunite u Siriji i Iraku.
Opetja033

#29223 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

@Kiki, uz duzno postovanje, tebe zaista ne smatram dostojnim sagovornikom za ovakve teme. Prije sam gubio vrijeme diskutujuci sa tobom po ovim pitanjima ali vise ne.
Ok si forumas, u jednu ruku si mi i drag, neka te, vazda se nekome treba ismijati. Ali, bez lazne skromnosti i bez zelje da te uvrijedim, uopce te ne smatram dovoljno inteligentnim, dovoljno kompetentnim i dovoljno opceobrazovanim da bih sa tobom ulazio u ovakav vid diskusija.
Tvoje tvrdnje su smijesne, tvoji stavovi su smijesni, tvoja nesposobnost da razdvojis svoje vlazne snove sa cinjenicama je tragicna i smijesna. Dakle manje-vise kompletna tvoja forumska pojava je smijesna i sluzi za podjebavanje vecini forumasa.

Obzirom da zivimo u slobodnoj zemlji i da smo na forumu i na blogu, tebe niti mogu niti zelim sprijeciti da pokusavas zapoceti ovakav vid diskusija sa mnom.
Samo ti govorim kako se ja vise u te diskusije sa tobom necu upustati. I govorim ti zasto necu.

Kad smo vec kod provala, hoces da ja tebi vadim tvoje komentare u kojima si pronicljivo bio "sasvim siguran" i "bez sumnje" tvrdio da ce pobunjenici izgubiti Halep, izgubiti rat, da ce ih Assad sve pocistiti, itd, itd? Hocemo li to vaditi?

I pod kojim si me nickom na pocetku rata u Siriji pratio? Nisam znao da si klon.
rajv0sa

#29224 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Ogorčenje u redovima navijača terorista po ko zna koji put :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
RepublikanskaGarda

#29225 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Brigadni general Issam Zahhredine, zapovjednik 104. brigade Republikanske Garde izasao iz kome, trenutno je stabilno i nalazi se u vojnoj bolnici u Deir el Zouru. Koliko je situacija bila ozbiljna govori cinjenica da zbog tezine povreda evakuacija nije dolazila u obzir. Sve njegove duznosti preuzeo je Mahmoud Khaddour, zapovjednik SAA za istocne regije.
Last edited by RepublikanskaGarda on 15/06/2016 15:02, edited 1 time in total.
Locked