Republika Turska

HarTar

#29201 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Turska radio-televizija (TRT) po prvi put je prikazala kako izgleda najmodernija mornarička jedinica iz vazduha, avion “P-72”, poznatiji kao “lovac na podmornice”.

Kako je navedeno Turske oružane snage (TSK) i dalje obučavaju svoje iskusno osoblje sa najmodernijom opremom za lovac na podmornicu P-72, koji je nedavno ušao u inventar Mornaričke komande, a TRT Haber je po prvi put iznutra snimio P-72 tokom dužnosti na moru – “Plavoj domovini”. https://www.snews.rs/pokazano-tursko-ok ... nice-p-72/
HarTar

#29202 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom, javlja Anadolu Agency (AA).

"Izražavam veliko poštovanje i ljubav prema braći i sestrama s Downovim sindromom i njihovim cijenjenim porodicama na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom", rekao je Erdogan u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.❤️ LJUDINA :thumbup:

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29203 Re: Republika Turska

Post by Truba »

https://avaz.ba/globus/svijet/639215/li ... nera-banke

Oslabila lira nakon smjene guvernera banke
Hakiz

#29204 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Sve ima cijenu. Pa i rast.
HarTar

#29205 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 22/03/2021 12:18 Sve ima cijenu. Pa i rast.
Đe si Haki, si dobar?
ultima_palabra

#29206 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

HarTar wrote: 20/03/2021 19:56 Neutralizirano je 12 terorista PKK / YPG koji su pokušali napasti regiju Baris Pinari i 2 terorista iz PKK / YPG koji su pokušali napasti regiju Firat Kalkani.
💪🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷💪

Image
Neutralisan i cetvrti guverner Centralne banke u 7 godina :mrgreen:
Tito_i_Partija

#29207 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

A ko zna koliko je zena neutralisano za Brkin vakat. Al' tako im i treba, kad hoce da izadju iz kuhinje i da traze nekakve feminizme i lgbt-ove.
HarTar

#29208 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Broj terorista iz PKK / YPG koji su neutralizirani u područjima operacija Bans Pinari, Zeytin Dali i Firat Shield u Siriji prešao je 50 u posljednja tri dana.

Image
HarTar

#29209 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

ultima_palabra wrote: 22/03/2021 16:11
HarTar wrote: 20/03/2021 19:56 Neutralizirano je 12 terorista PKK / YPG koji su pokušali napasti regiju Baris Pinari i 2 terorista iz PKK / YPG koji su pokušali napasti regiju Firat Kalkani.
💪🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷💪

Image
Neutralisan i cetvrti guverner Centralne banke u 7 godina :mrgreen:
Tako i treba dok skroz ne ukinu kamate :-D
ultima_palabra

#29210 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

Ma najbolje sve ekonomiste neutralisati preventivno, nek Sultan i tu funkciju preuzme.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29211 Re: Republika Turska

Post by Truba »

Hakiz wrote: 22/03/2021 12:18 Sve ima cijenu. Pa i rast.
A razumijem
U moje doba turska je bila sprdnja...svaki dan puc

A danas je za respekta

Mada i tu se krije crv sumnje

Gdje mladi zele? Gdje idu skolovani? Apoliticni?
U njemacku..

Znaci sjeme se primilo.
.dobro raste...ali ima neka sjena
Bloo
Globalna šefica

#29212 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HarTar wrote: 20/03/2021 23:22 Karikatura koja najbolje opisuje tzv. Istanbulsku konvenciju, kao i fotografija ko najviše protestvuje protiv te odluke...
Prije nego postaš nešto, možda da promisliš?
Konvenciju pretpostavljam da nisi pročitao, te ti istu ovdje postam u linkovima, te najbitnije stavke. Otpor orem IK u određenim državama, te religijskim institucijama ima korijen u definiciji roda i dolje navedenim stavkama. Rod su morali definisati jer se IK bavi i RODNO zasnovanim nasiljem.
Takođe, ako se neko rodno izjašnjava kao žena, iako možda biološki nije, ili pak nije prema "standardima" društva, ta osoba takođe ima pravo na zaštitu od rodno uvjetovanog nasilja i zlostavljanja.
Ali bitno je biti zlurad i ciničan i dijeliti pogrešne informacije. Iako si možda otac, suprug, sin jesi sigurno...

https://rm.coe.int/1680464e6e

Integralni
https://rm.coe.int/168008482e
https://www.coe.int/en/web/conventions/ ... 168008482e

KONVENCIJA VIJEĆA EVROPE O SPRJEČAVANJU I BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I NASILJA U PORODICI

Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici je najdalekosežniji međunarodni sporazum koji se bavi ovom ozbiljnom povredom ljudskih prava. Cilj joj je nulta tolerancija na ovaj oblik nasilja i kao takva predstavlja veliki korak prema
sigurnijoj Evropi i šire.
Okosnicu ove konvencije čine sprječavanje nasilja, zaštita žrtava i krivično gonjenje
prijestupnika. Konvencijom se takođe pokušava promijeniti način razmišljanja pojedinaca tako
što bi svi članovi društva, a posebno muškarci i dječaci, promijenili svoje stavove. U suštini,
to je ponovni poziv na veću jednakost između žena i muškaraca jer nasilje nad ženama vuče
korijene iz nejednakosti između žena i muškaraca u društvu, a opstaje zbog tolerancije i poricanja.

SPREČAVANJE
promjena stavova, rodnih uloga i stereotipa po
kojima je nasilje nad ženama prihvatljivo;

obuka stručnjaka koji rade sa žrtvama;
podizanje svijesti o različitim oblicima nasilja i njihovim traumatičnim posljedicama;
uvođenje nastavnih materijala o jednakosti u nastavni plan i program na svim nivoima obrazovanja;
saradnja sa nevladinim organizacijama, sredstvima javnog informisanja i privatnim sektorom kako bi se dosegla javnost.
ZAŠTITA
osigurati da sve mjere u osnovi uzimaju u obzir potrebe i sigurnost žrtve;
ustanoviti posebne službe za podršku koje će pružati zdravstvenu pomoć, kao i psihološko i
pravno savjetovanje žrtvama i njihovoj djeci;
otvoriti dovoljan broj sigurnih kuća i uvesti besplatnu telefonsku liniju za pomoć koja je otvorena 24 sata.
KRIVIČNO GONJENJE
osigurati da se nasilje nad ženama kriminalizuje i adekvatno kazni;
osigurati da se kultura, običaji, vjera ili takozvana “čast“ ne smatraju opravdanjem za bilo koje nasilno djelo;
osigurati da žrtve imaju pristup posebnim mjeram zaštite tokom istrage i sudskog postupka;
osigurati da agencije za provedbu zakona pravovremeno djeluju po pozivima za pomoć, te da adekvatno upravljaju opasnim situacijama.
INTEGRISANJE POLITIKA
osigurati da sve gore navedene mjere čine sastavni dio sveobuhvatne i koordinirane politike, te da ponude holistički
odgovor na nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

■Konvencijom se od zemalja članica očekuje da kriminalizuju ili na drugi način sankcionišu
sljedeće oblike ponašanja:
nasilje u porodici (fizičko, seksualno, psihičko ili ekonomsko nasilje);
proganjanje;
seksualno nasilje, uključujući silovanje;
seksualno uznemiravanje;
prinudni brak;
genitalno sakaćenje žena;
prinudni pobačaj i prinudnu sterilizaciju

Dalje, dokument daje definiciju roda: Konvencija također sadrži definiciju roda: u smislu Konvencije, rod je definiran u članku 3 (c) kao "društveno izgrađene uloge, ponašanja, aktivnosti i atributi koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce".

Konvencija na više mjesta koristi termin "rod", a u čl. 3. daje i definiciju tog termina, kao i definiciju termina "rodno uvjetovano nasilje nad ženama". U toč. 43. Pojašnjavajućeg izvješća se pojašnjava: "...priređivači Nacrta smatrali su da je važno definirati termin “rod”. U kontekstu ove Konvencije termin rod, temeljen na dvama spolovima, muškom i ženskom, pojašnjava da postoje i društveno konstruirane uloge, ponašanja, aktivnosti i atributi koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce. Istraživanja su pokazala da određene uloge ili stereotipi proizvode neželjene ili štetne prakse i pridonose da se nasilje nad ženama smatra prihvatljivim. Kako bi se prevladale takve rodne uloge, članak 12 (1) uokviruje iskorjenjivanje predrasuda, običaja, tradicija i ostalih praksi koje se temelje na ideji inferiornosti žena ili na stereotipnim rodnim ulogama... Termin “rod” prema ovoj definiciji nije zamišljen kao zamjena za termine 'žena' i 'muškarac' koji se rabe u Konvenciji."[19]
HarTar

#29213 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

@Bloo ja nisam ni za kakvo nasilje, ali sam protiv promoviranja LGBT i gender vrijednosti. Što se tiče Turske, Erdoğan je rekao da oni imaju svoje zakone i sudstvo i da im nisu potrebne strane konvencije. Također mnogim muškarcima smeta što im feministice nameću da ne mogu biti niti se ponašati kao muškaraci, tzv. mačizam, ali da žene mogu i biti i moraju biti žene, što je nonsens. Također iz ličnog iskustva znam kako je kada te neko seksualno uznemirava, mene je jedna kolegica proganjala, čekala me poslije posla da ide sa mnom i da imamo seksualne odnose, iako je i ona udata, a ja oženjen, ukratko, jedva se riješio budale. Da skratim, ja sam za apsolutnu ravnopravnost, a ne onu koja odgovara jednom polu što zagovaraju feministice. Uostalom nek rade na zapadu šta hoće, ali neka ne nameću ostatku svijeta. Pozdrav
Bloo
Globalna šefica

#29214 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HarTar wrote: 22/03/2021 19:59 @Bloo ja nisam ni za kakvo nasilje, ali sam protiv promoviranja LGBT i gender vrijednosti. Što se tiče Turske, Erdoğan je rekao da oni imaju svoje zakone i sudstvo i da im nisu potrebne strane konvencije. Također mnogim muškarcima smeta što im feministice nameću da ne mogu biti niti se ponašati kao muškaraci, tzv. mačizam, ali da žene mogu i biti i moraju biti žene, što je nonsens. Također iz ličnog iskustva znam kako je kada te neko seksualno uznemirava, mene je jedna kolegica proganjala, čekala me poslije posla da ide sa mnom i da imamo seksualne odnose, iako je i ona udata, a ja oženjen, ukratko, jedva se riješio budale. Da skratim, ja sam za apsolutnu ravnopravnost, a ne onu koja odgovara jednom polu što zagovaraju feministice. Uostalom nek rade na zapadu šta hoće, ali neka ne nameću ostatku svijeta. Pozdrav
Opet ponavljam, procitaj Konvenciju.
Sve drzave imaju svoje zakone, ne samo Turska. Zasto postoje i druge Konvencije?
nisi za nasilje, ALI... tako pocinju sve dobre ideje :) Tvoj post je klasicni primjer nerazumijevanja suštine i Konvencije i puno drugih stvari.
Mi smo takođe ostatak svijeta.
Koncenvije, ne samo ova, pokušavaju da uvedu standard - od tretiranja djece, odnosa prema ženama, maloljetnicima, osobama sa poteškoćama jer države imaju različite pristupe djelomično zasnovane i na tradiciji i religijskim ideologijama koje preovladavaju u toj državi.
Iz tog razloga i postoje Konvencije. Da budu neutralne, a ne zasnovane na tradicijama i religijskim ideologijama.
Iz toga razloga i:
RIVIČNO GONJENJE
osigurati da se kultura, običaji, vjera ili takozvana “čast“ ne smatraju opravdanjem za bilo koje nasilno djelo;
osigurati da žrtve imaju pristup posebnim mjeram zaštite tokom istrage i sudskog postupka;
osigurati da agencije za provedbu zakona pravovremeno djeluju po pozivima za pomoć, te da adekvatno upravljaju opasnim situacijama.
U prošloj godini u Bosni i Hercegovini (BiH) ubijeno je 12 žena, a od 2015. godine 56. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni pratneri. Međutim, djela se ne kvalificiraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definisan u pravosuđu BiH.

....femicid kao takav nije pravno definisan u pravosuđu Bosne i Hercegovine ni na jednom nivou, pa se počiniocima ovakvih zločina izriču blaže kazne.

"Kada je u pitanju teško ubistvo, odnosno femicid-ubistvo supruge, koje je nastalo u najvećem broju slučajeva kao rezultat dugotrajnog trpljenja nasilja, tu imamo situacije da sudovi to kvalificiraju kao nasilje u porodici jer je blaža kazna, a ne kao teško ubistvo, za šta je moguća kazna zatvora i do 45 godina. Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, takozvana Istanbulska konvencija, čiji je potpisnik i BiH, Femicid definiše kao teži oblik ubistva koji se uzima kao dodatna otežavajuća okolnost prilikom izricanje kazne za počinioca", smatra Jajčević

Elmir Ibralić, psihoterapeut u Centru za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene iz Tuzle, kaže da je femicid zadnji stadijum zlostavljanja, kada počinilac ima osjećaj da gubi kontrolu nad žrtvom što daje posebnu težinu ovom djelu.

"Žrtva nasilja je u najvećem riziku onda kada zaista odluči da prekine nasilje i napusti nasilnika ili kada nasilnik misli da će ga ona zaista napustiti. U tom momentu se kod nasilnika javlja strah i on ne može da prihvati napuštanje, i kada misli da je iscrpio sve svoje metode kontrole koje je do tada imao nad žrtvom odlučuje se da je jedini način da je zadrži, odnosno spriječi da ona ode da je ubije. U tim momentima zaista žrtve bi trebale imati najveći mogući stepen zaštite i posebnu protekciju", smatra Ibralić

Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice, kaže da zakoni u BiH na papiru nude dobre mjere zaštite ženama žrtvama nasilja, ali se oni ne sprovode u praksi.

"Kada bi se procedure i procesi zaštite ženama koje prijave nasilje sprovodili onako kako je napisano ne bi bilo problema. Međutim, nasilnici nasilje ponavljaju, žene ostaju u nasilnoj zajednici iz raznih razloga, i onda tu imamo jedan začarani krug gdje država pokazuje svoj stav da je nasilje nad ženama neki marginalizovani problem", navodi Sendić.

ON TOPIC:
http://www.kadincinayetlerinidurduracag ... or-english
Borba Turkinja :) naročito Gülsüm Kave i Gurbet Gozde Engin
Takode, dosta femicida je prikazano kao samoubistvo u Turskoj.
https://www.dw.com/en/women-in-istanbul ... v-51584292

Protestuju žene, ne samo pripadnici LGBTQIA zajednice :)

Takode, mozes pogledati i film A Regular Woman - praksa protiv koje se i treba boriti. Praksa koja i pokusava da se ukine IK, odnosno ako drvaza koja je ratificirala Konvenciju implementira načelka u vlastito zakonodavstvo. Priča pokriva honor killing Hatun Aynur Sürücü.
Born in Berlin in 1982 to Kurdish Sunni parents from Turkey's East Anatolian Erzurum province, Aynur was one of nine children. Her family took her out of school when she was 16, and married her off to a cousin in Turkey.

She left her abusive husband, however, and returned to Berlin, pregnant.

At first, the young, independent and strong woman lived with her family, but in hopes of a self-determined life, she moved with her son to a hostel for single mothers, despite great resistance from her family. The young mother moved on to an apartment, she consulted a therapist, went back to school to finish her degree, took off her headscarf and began an apprenticeship as an electrician.

At the age of 23, almost done with her training and ready to move to Freiburg to continue her education, one of her brothers shot her in the head three times at a Berlin bus stop.
erentedia

#29215 Re: Republika Turska

Post by erentedia »

Najjače je "ubio ženu pa sebe" znači ipak smo mi slabiji.

A nek ne mlate Erdogan je od Turske napravio jaku i stabilnu državu.
deogest

#29216 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

Imal sadake kakve s astrazenekom.
deogest

#29217 Re: Republika Turska

Post by deogest »

turgut wrote: 22/03/2021 21:46
deogest wrote: 22/03/2021 21:43 Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

a gdje bi ti pare uložio i sa kim bi pokrenuo posao, sa iole ozbiljnijim likom sa kojim ti postoji neka šansa da zaradiš koji ti je usput komšija, ili sa bratom levatom i džabalebarošem koji čeka samo guzovače od tebe koji očekuje od tebe da ga hraniš i pojiš samo jer si mu brat?
Pa dobar odgovor, sve se slazem, ali to govori samo onda o nama. To je i bila moja poenta zapravo.
Sanjarko

#29218 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

HarTar wrote: 22/03/2021 19:59 @Bloo ja nisam ni za kakvo nasilje, ali sam protiv promoviranja LGBT i gender vrijednosti. Što se tiče Turske, Erdoğan je rekao da oni imaju svoje zakone i sudstvo i da im nisu potrebne strane konvencije. Također mnogim muškarcima smeta što im feministice nameću da ne mogu biti niti se ponašati kao muškaraci, tzv. mačizam, ali da žene mogu i biti i moraju biti žene, što je nonsens. Također iz ličnog iskustva znam kako je kada te neko seksualno uznemirava, mene je jedna kolegica proganjala, čekala me poslije posla da ide sa mnom i da imamo seksualne odnose, iako je i ona udata, a ja oženjen, ukratko, jedva se riješio budale. Da skratim, ja sam za apsolutnu ravnopravnost, a ne onu koja odgovara jednom polu što zagovaraju feministice. Uostalom nek rade na zapadu šta hoće, ali neka ne nameću ostatku svijeta. Pozdrav
LGBTi, trebaju imat svoja prava ko i svi ljudi. Da su mnogi iz tih grupa, pogotovo iz NVO sektora pretjerali, jesu. Sam ja kao mozda i sam pripadnik LGBTi, grupe i ljudi, se s njima u mnogo cemu neslazem. Da se zna ja sam ono "i" iz naziva te grupe mozda, znaci interseks mozda, samo nisam siguran, jer nemam nacina niti para da uradim genetski ili mozda hormonalni test, niti se imam kome obratit u vezi toga.

Interseks je kad ima nekih gena viska osoba ili kad imaju rjedze hormonalni poremecaj.
HarTar

#29219 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Bloo wrote: 22/03/2021 20:39
Opet ponavljam, procitaj Konvenciju.
Sve drzave imaju svoje zakone, ne samo Turska. Zasto postoje i druge Konvencije?
nisi za nasilje, ALI... tako pocinju sve dobre ideje :) Tvoj post je klasicni primjer nerazumijevanja suštine i Konvencije i puno drugih stvari.
Mi smo takođe ostatak svijeta.
Koncenvije, ne samo ova, pokušavaju da uvedu standard - od tretiranja djece, odnosa prema ženama, maloljetnicima, osobama sa poteškoćama jer države imaju različite pristupe djelomično zasnovane i na tradiciji i religijskim ideologijama koje preovladavaju u toj državi.
Iz tog razloga i postoje Konvencije. Da budu neutralne, a ne zasnovane na tradicijama i religijskim ideologijama.
Iz toga razloga i:
RIVIČNO GONJENJE
U prošloj godini u Bosni i Hercegovini (BiH) ubijeno je 12 žena, a od 2015. godine 56. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni pratneri. Međutim, djela se ne kvalificiraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definisan u pravosuđu BiH.

....femicid kao takav nije pravno definisan u pravosuđu Bosne i Hercegovine ni na jednom nivou, pa se počiniocima ovakvih zločina izriču blaže kazne.

"Kada je u pitanju teško ubistvo, odnosno femicid-ubistvo supruge, koje je nastalo u najvećem broju slučajeva kao rezultat dugotrajnog trpljenja nasilja, tu imamo situacije da sudovi to kvalificiraju kao nasilje u porodici jer je blaža kazna, a ne kao teško ubistvo, za šta je moguća kazna zatvora i do 45 godina. Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, takozvana Istanbulska konvencija, čiji je potpisnik i BiH, Femicid definiše kao teži oblik ubistva koji se uzima kao dodatna otežavajuća okolnost prilikom izricanje kazne za počinioca", smatra Jajčević

Elmir Ibralić, psihoterapeut u Centru za terapiju i rehabilitaciju Vive Žene iz Tuzle, kaže da je femicid zadnji stadijum zlostavljanja, kada počinilac ima osjećaj da gubi kontrolu nad žrtvom što daje posebnu težinu ovom djelu.

"Žrtva nasilja je u najvećem riziku onda kada zaista odluči da prekine nasilje i napusti nasilnika ili kada nasilnik misli da će ga ona zaista napustiti. U tom momentu se kod nasilnika javlja strah i on ne može da prihvati napuštanje, i kada misli da je iscrpio sve svoje metode kontrole koje je do tada imao nad žrtvom odlučuje se da je jedini način da je zadrži, odnosno spriječi da ona ode da je ubije. U tim momentima zaista žrtve bi trebale imati najveći mogući stepen zaštite i posebnu protekciju", smatra Ibralić

Meliha Sendić, predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice, kaže da zakoni u BiH na papiru nude dobre mjere zaštite ženama žrtvama nasilja, ali se oni ne sprovode u praksi.

"Kada bi se procedure i procesi zaštite ženama koje prijave nasilje sprovodili onako kako je napisano ne bi bilo problema. Međutim, nasilnici nasilje ponavljaju, žene ostaju u nasilnoj zajednici iz raznih razloga, i onda tu imamo jedan začarani krug gdje država pokazuje svoj stav da je nasilje nad ženama neki marginalizovani problem", navodi Sendić.

ON TOPIC:
http://www.kadincinayetlerinidurduracag ... or-english
Borba Turkinja :) naročito Gülsüm Kave i Gurbet Gozde Engin
Takode, dosta femicida je prikazano kao samoubistvo u Turskoj.
https://www.dw.com/en/women-in-istanbul ... v-51584292

Protestuju žene, ne samo pripadnici LGBTQIA zajednice :)

Takode, mozes pogledati i film A Regular Woman - praksa protiv koje se i treba boriti. Praksa koja i pokusava da se ukine IK, odnosno ako drvaza koja je ratificirala Konvenciju implementira načelka u vlastito zakonodavstvo. Priča pokriva honor killing Hatun Aynur Sürücü.
Born in Berlin in 1982 to Kurdish Sunni parents from Turkey's East Anatolian Erzurum province, Aynur was one of nine children. Her family took her out of school when she was 16, and married her off to a cousin in Turkey.

She left her abusive husband, however, and returned to Berlin, pregnant.

At first, the young, independent and strong woman lived with her family, but in hopes of a self-determined life, she moved with her son to a hostel for single mothers, despite great resistance from her family. The young mother moved on to an apartment, she consulted a therapist, went back to school to finish her degree, took off her headscarf and began an apprenticeship as an electrician.

At the age of 23, almost done with her training and ready to move to Freiburg to continue her education, one of her brothers shot her in the head three times at a Berlin bus stop.
Imam osjećaj da imaš pogrešnu percepciju mene... Samo hoću reći da Turci tj. Turkinje u ovom slučaju treba sami da se izbore za svoja prava, a ne neko drugi. Što se tiče predislamskih ubistava iz časti, to zaslužuje najoštrije kazne i osudu. Ali meni je za oko zapelo ovo boldirano, nekako vuče na islamofobiju koja je veoma rasprostranjena u Njemačkoj. I još nešto, kada će licemjerni zapad podići glas za ove žene i djecu, (kao i muškarce između ostalog) u Jemenu koji su mnogostruko ugroženiji nego u Turskoj?
ImageImageImage
Last edited by HarTar on 23/03/2021 02:38, edited 2 times in total.
HarTar

#29220 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sanjarko wrote: 22/03/2021 22:20
LGBTi, trebaju imat svoja prava ko i svi ljudi. Da su mnogi iz tih grupa, pogotovo iz NVO sektora pretjerali, jesu. Sam ja kao mozda i sam pripadnik LGBTi, grupe i ljudi, se s njima u mnogo cemu neslazem. Da se zna ja sam ono "i" iz naziva te grupe mozda, znaci interseks mozda, samo nisam siguran, jer nemam nacina niti para da uradim genetski ili mozda hormonalni test, niti se imam kome obratit u vezi toga.

Interseks je kad ima nekih gena viska osoba ili kad imaju rjedze hormonalni poremecaj.
Takvi kao ti nikome i ne smetaju, samo agresivni promoteri te ideologije...
Sanjarko

#29221 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Ovo *Hare* sta se desava u Jemenu pa i drugdje je zlo, a i sam tzv., Zapad tj., razvijeni svijet ima svoga masla u tome, sto direktno, sto indirektno ili sto nehaje. Pricali ja i stara danas koliko se hrane baci. Guglo 88 miliona tona valjda samo u Europi godisnje, valjda 92 kile po osobi.

Niko nista skoro da uradi po tome. Rekla stara i ja sto nepodijele narodnim kuhinjama, beskucnicima i sl.
HarTar

#29222 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sanjarko wrote: 22/03/2021 23:39 Ovo *Hare* sta se desava u Jemenu pa i drugdje je zlo, a i sam tzv., Zapad tj., razvijeni svijet ima svoga masla u tome, sto direktno, sto indirektno ili sto nehaje. Pricali ja i stara danas koliko se hrane baci. Guglo 88 miliona tona valjda samo u Europi godisnje, valjda 92 kile po osobi.

Niko nista skoro da uradi po tome. Rekla stara i ja sto nepodijele narodnim kuhinjama, beskucnicima i sl.
:thumbup: Zapad je najviše kriv, ko im prodaje svo to silno oružje i municiju?
HarTar

#29223 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

"Istanbulska konvencija, koja je u startu imala za cilj potporu o jačanju prava žena, iskorištena je za manipulaciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti, koja nije u skladu s društvenim i porodičnim vrijednostima u Turskoj. Odluka o povlačenju iz sporazuma u Turskoj temelji se na ovim razlozima“, piše u izjavu sarajevskog Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske koju objavljujemo u cijelosti. https://stav.ba/vijest/istanbulska-konv ... EUsJ1q7ioI
Hakiz

#29224 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

deogest wrote: 22/03/2021 21:43 Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

E, al braća...
Hakiz

#29225 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 22/03/2021 23:48 "Istanbulska konvencija, koja je u startu imala za cilj potporu o jačanju prava žena, iskorištena je za manipulaciju od dijela društva koji zagovara prihvaćanje homoseksualnosti, koja nije u skladu s društvenim i porodičnim vrijednostima u Turskoj. Odluka o povlačenju iz sporazuma u Turskoj temelji se na ovim razlozima“, piše u izjavu sarajevskog Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske koju objavljujemo u cijelosti. https://stav.ba/vijest/istanbulska-konv ... EUsJ1q7ioI
Humanista...
Post Reply