Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamen spoticanja

#29177 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

konacno
hoce li glavni dobavljac u prdekanu makar
moet-perignon

#29178 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

ni trunke gradjanske inicijative. centar72 ne odgovara, skroz ostavljaju po strani i valjda cekaju odgovor od JP Ceste.
posto me put navodi na toj relaciji, i sticem utisak da ritam kojim se radovi u tunelu obavljaju nije tako intenzivan.
moguce je da grijesim, jer nisam od te struke. no obzirom da se radi o vrlo aktivnoj magistrali, trebalo bi to ici dosta intenzivnije.
s obzirom da su dobili 18 miliona, trebalo je da Hering angazuje sve inzinjere i radnike koje imaju.

mislim da nas je MIttal skroz srozao. cak nam se i direktor njihov u brk smije, tako sto vidi kako mu se mnogi dodvoravaju.
potpuno smo apaticni.
kakavdanakneiskustvu

#29179 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sto li samo na tom mjestu,sto nisu citav grad zaredali
Gray

#29180 Re: Zeničani

Post by Gray »

Jučer sam prolazio ovim putem, i nije toliko strašno koliko sam mislio, ali je daleko od idealnog.

U Nemili gdje je skretanje za obilaznicu je stajala policija, tako da bi vjerovatno zaustavili nekoga ko bi krenuo pravo i nastavio prema tunelu i išao na put za lokalno stanovništvo.

Oko 15 minuta traje da se obiđe tunel od skretanja u Nemili pa do dolaska sa druge strane tunela (tj. do prolaska kroz onaj mali tunel). Prije toga je na mostu za lokalno stanovništvo stajala policija i vidio sam da su zaustavili dva auta koja su tu skrenula da bi se uključili na M17 odmah iza tunela.

Prvi dio obilaznice je ok, vozilo se oko 50-60 km/h, još su ispred mene bila dva kamiona, ali ima dosta uspona i nizbrdica, tako da bi mogao biti problem ako padne veći snijeg. Cesta je manje više ok, na početku obilaznice je bio jedan ogroman krater, koji mislim da bi odvalio pola auta da brzo naletiš na njega.

Dugo se vozi pored Bosne, i bilo je oitprilike OK do Tetova, gdje usporava na oko 30-40 km/h i onda iza Konzuma u Tetovu je nastala kolona, u kojoj sam bio još 15-ak minuta.

Sve u svemu, trebalo mi je tačno 42 minute kako sam sišao sa M17 u Nemili dok sam se ponovo vratio na M17. Ovo je bilo između 4 i 5 popodne, ali nije bila neka velika gužva.

Mislim da je najveći dio problema to što se mora ići kroz Tetovo, da bi puno bolje bilo da puste da se odmah poslije tunela uključi na M17, tj. da smjer iz Doboja ide kao sada ali da se iza tunela pređe preko mosta za lokalno stanovništvo i izađe na M17, a iz pravca Zenice kada se zatvori da se siđe sa prije tunela i ide okolo i uključi odmah poslije tunela. Tu bi se nekih par stotina metara oba smjera morala mimoilaziti, ali možda tu samo da prošire malo cestu ako treba, jer bi se tako gubilo samo 10-15 minuta, a ovako se iz pravca doboja gubi minimalno pola sata.

ovako nekako:

Image
Last edited by Gray on 28/11/2018 17:21, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#29181 Re: Zeničani

kako li neko ko iz zepca hoce doci u vranduk ako policija to zaustavlja i kontrolise
Gray

#29182 Re: Zeničani

Post by Gray »

kakavdanakneiskustvu wrote:kako li neko ko iz zepca hoce doci u vranduk ako policija to zaustavlja i kontrolise

Mojma nemam, ali kod skretanja u nemili sam vidio znak zabrane i iznad policija da stoji, a na mostu u vranduku policiju i dva auta zaustavljena.
moet-perignon

#29183 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Gray wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kako li neko ko iz zepca hoce doci u vranduk ako policija to zaustavlja i kontrolise

Mojma nemam, ali kod skretanja u nemili sam vidio znak zabrane i iznad policija da stoji, a na mostu u vranduku policiju i dva auta zaustavljena.
Poenta je da se gubi 40 minuta. Ako uletis u guzvu moze trajati i duze. Nije dobro osmisljen koncept, i put koji prolazi kroz Jel'nu je fantastican kada se
ne koristi kao alternativa za magistralu.

Kad se ide kroz Nemilu ima na par mjesta nekih ludi rupa, i ima tih, kako ih ti opisujes, kratera. Iznad Jel'ne takodjer rade na nekakvom putu koji
ide uz brdo. Totalni je haos i nesigurnost. Ne znam kako ce sve to biti izvodljivo kada bude snijeg.
Mislim da JP Ceste duguju dobro objasnjenje i mnogo bolje rijesenje za sve koji koriste M17, a i gradjanima Zenice i mjesnim zajednicama oko nje.

Ako se ogluse, ako budu rekli 'koga briga sta gradjani hoce i pitaju', onda smo okruzeni bahatim ljudima.

Sto je sa Eko forumom? Postoji li neka rasprava na facebooku, a da mi je promakla?

Sto je sa Tetovom, planirali su nekakve proteste?
kakavdanakneiskustvu

#29184 Re: Zeničani

Gray wrote:

Znam,zato i pitam
Bloo
Globalna šefica

#29185 Re: Zeničani

Post by Bloo »

Ne znam što se žalite. Avantura.
Baš je uzbudljivo kad se prođe Tetovo.
Tanki sloj asfalta. Mrak. Širina ceste ko Svitava :mrgreen: zapravo princip je isti...pošto svi idu prema Zenici, onima koji idu u suprotnom smjeru ( i koji se stalno pitaju da li idu uopšte u dobrom smjeru jer niko ne ide u tom smjeru) ostaje mali pojas posut kamencicima i širina Bosne da se maknu.
U mraku se nadziru samo mašine Almija.
Tunel u Vranduku prahistorijski se ubi za nesreća u kombinaciji putničko vozilo i veći teretni kamion.
Teretna vozila i vikendom piče tuda.
moet-perignon

#29186 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Bloo wrote:Ne znam što se žalite. Avantura.
Tanki sloj asfalta. Mrak. Širina ceste ko Svitava :mrgreen: zapravo princip je isti...pošto svi idu prema Zenici, onima koji idu u suprotnom smjeru ( i koji se stalno pitaju da li idu uopšte u dobrom smjeru jer niko ne ide u tom smjeru) ostaje mali pojas posut kamencicima i širina Bosne da se maknu.
Tunel u Vranduku prahistorijski se ubi za nesreća u kombinaciji putničko vozilo i veći teretni kamion.

sjajan post. :)

samo sto ne bi bilo super na tome ostane. da nadlezni koji citaju ove postove, a citaju ih, ne pomisle (kako Bakir I. voli izjaviti) da se sitacija relaksirala.
Bloo
Globalna šefica

#29187 Re: Zeničani

Post by Bloo »

moet-perignon wrote:
Bloo wrote:Ne znam što se žalite. Avantura.

sjajan post. :)

samo sto ne bi bilo super na tome ostane. da nadlezni koji citaju ove postove, a citaju ih, ne pomisle (kako Bakir I. voli izjaviti) da se sitacija relaksirala.
Ovo je kritika jednog Sarajlije.
Ako ste pratili dešavanja po Sarajevu, građanske akcije (park Hastahana, sječa drveća oko vrtića itd.) mogu uroditi plodom samo aktivnim djelovanjem samih stanovnika Zenice i stanovnika okolnih naselja.. Vidljivim djelovanjem, žalbama, prisustvovanjem na javnim raspravama...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#29188 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Kad je bio sastanak predsjednika mjesnih zajednica rečeno je da je blokada puta zadnja opcija. Poslati su dopisi Gradu, JP Autocestama i svakome ko je umiješan, rekli su da će ostaviti dovoljno vremena njima da odgovore i saslušaju zahtjeve mještana i prijedloge kako da se ovaj teror zaustavi, tek ako se ne nađe zajednički jezik onda blokada. Je li se otad šta promijenilo - ne znam.
Bloo
Globalna šefica

#29190 Re: Zeničani

Post by Bloo »

Jimmy McNulty wrote:Kad je bio sastanak predsjednika mjesnih zajednica rečeno je da je blokada puta zadnja opcija. Poslati su dopisi Gradu, JP Autocestama i svakome ko je umiješan, rekli su da će ostaviti dovoljno vremena njima da odgovore i saslušaju zahtjeve mještana i prijedloge kako da se ovaj teror zaustavi, tek ako se ne nađe zajednički jezik onda blokada. Je li se otad šta promijenilo - ne znam.
Znaš i sam da u Bosni tako ne fercera.
Npr. situacija sa Hastahanom/parkom je dobar primjer. Došli su obični građani u velikom broju i to u toku radnog dana :) i nadamo se sjebali plan da se promjeni namjena parka.
Koliko su presjednici mjesnih zajednica u talu sa nekim, aktivni i spmreni da dižu frkue je pitanje. I dalje je tozatvoreni krug malog broja pojedinaca.
moet-perignon

#29191 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Bloo wrote:
Jimmy McNulty wrote:Kad je bio sastanak predsjednika mjesnih zajednica rečeno je da je blokada puta zadnja opcija. Poslati su dopisi Gradu, JP Autocestama i svakome ko je umiješan, rekli su da će ostaviti dovoljno vremena njima da odgovore i saslušaju zahtjeve mještana i prijedloge kako da se ovaj teror zaustavi, tek ako se ne nađe zajednički jezik onda blokada. Je li se otad šta promijenilo - ne znam.
Znaš i sam da u Bosni tako ne fercera.
Npr. situacija sa Hastahanom/parkom je dobar primjer. Došli su obični građani u velikom broju i to u toku radnog dana :) i nadamo se sjebali plan da se promjeni namjena parka.
Koliko su presjednici mjesnih zajednica u talu sa nekim, aktivni i spmreni da dižu frkue je pitanje. I dalje je tozatvoreni krug malog broja pojedinaca.

da, ali je to arhitektonska asocijacija, sa Vedadom Islambegovicem koji je iz Zenice a koji je tada bio presjednik, i njegovom mladom ekipom podigla javnost na noge.
aktivirali su medije, aktivirali su svoje kolege i ljude koje znaju,a onda su dosli za njima ostali.

ko je vidio srecu u predsjednicima mjesnih zajednica? oni uvijek cine da bude kontra onoga sto zelis i mislis da je bolje za zajednicu.

trebalo bi malo ozbiljnije ljude povuci da ovo poguraju. kad kazem ozbiljnije, mislim obrazovanije. ne mislim na vlasnike restorana i kafana.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#29192 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Znam, ali lično sam prisustvovao sastanku i kod pojedinih sam vidio iskrenu želju za djelovanjem, sad hoće li biti išta ne znam. Također, ako se odluče za blokade, u svakoj MZ će biti održan zbor građana na kojem će odlučiti jesu li za tu opciju.

Nažalost teško je masu pokrenuti jer smo nekoliko puta pravili proteste za zagađenje nakon kojih smo bili kažnjavani tako da i sam ne znam šta će bit.
Bloo
Globalna šefica

#29193 Re: Zeničani

Post by Bloo »

Jimmy McNulty wrote:Znam, ali lično sam prisustvovao sastanku i kod pojedinih sam vidio iskrenu želju za djelovanjem, sad hoće li biti išta ne znam. Također, ako se odluče za blokade, u svakoj MZ će biti održan zbor građana na kojem će odlučiti jesu li za tu opciju.

Nažalost teško je masu pokrenuti jer smo nekoliko puta pravili proteste za zagađenje nakon kojih smo bili kažnjavani tako da i sam ne znam šta će bit.
Kako god, sretno vam :) ono je fakat horor od puta, pogotovo kada padne mrak. :)
moet-perignon

#29194 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Jimmy McNulty wrote:Znam, ali lično sam prisustvovao sastanku i kod pojedinih sam vidio iskrenu želju za djelovanjem, sad hoće li biti išta ne znam. Također, ako se odluče za blokade, u svakoj MZ će biti održan zbor građana na kojem će odlučiti jesu li za tu opciju.

zao mi je sto ovi iz Centra misle da se taj problem i Mittala i saobracajne guzve desava negdje na drugoj planeti.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#29195 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Od škole do čaršije put je ko čvoka, mada ne znam na šta će ličiti nakon 18 mjeseci horora, a od škole pa ispod dole prema Vranduku katastrofa.
macchiato

#29196 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Ja što sam nešto čitala po fejsbuku, žale se ljudi između ostalog i što malo radnika radi u tunelu, navodno njih petorica.
Pročitam komentar nekog čovjeka koji se tu zadesio, kaže dvojica nešto rade, treći sjedi i gleda. Znači nema ih ni petoro, nego i manje.

Pa nije ni čudo što će se radovi otegnuti na dvije godine... :-) :lol:

*Ne znam doduše je li istina, ali tako pričaju*. :oops:
Throttle

#29197 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Cuj petorica :lol:
Throttle

#29198 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Fuad Kasumović o radovima u Vranduku: Ceste FBiH se stavljaju iznad države, podržat ću mještane
http://www.klix.ba/clanak/181128062
moet-perignon

#29199 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Throttle wrote:Fuad Kasumović o radovima u Vranduku: Ceste FBiH se stavljaju iznad države, podržat ću mještane

konacno neka medijska reakcija. moramo ovo zajedno gurati.
kamen spoticanja

#29200 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Throttle wrote:Fuad Kasumović o radovima u Vranduku: Ceste FBiH se stavljaju iznad države, podržat ću mještane
kakva je njegova uloga u prebacivanju saobracaja kroz grad ne znam ali ovo je glas za Fudu :thumbup:
Post Reply