IRAN
-
The 51st State
#29151 Re: IRAN
https://www.haaretz.com/amp/1.5160224#c ... spemjudhks
Zanimljiv clanak, po vremepolovu kako se situacija odvijala ima logike.
Zanimljiv clanak, po vremepolovu kako se situacija odvijala ima logike.
-
Novosti
#29152 Re: IRAN
Pa zar nije Iran bio #1 zemlja po isporuci oružja Armiji BiH? Mislim znam da ima intersaa, idealizma ovog onog.jeza u ledja wrote: ↑16/02/2020 18:57Iranci odlucili prosiriti uticaj na Balkan, slali oruzje, otvaraju kojekakve centre, kulturne manifestacije, govore, ti ovdje danonocno pises njihovu propagandu i drasticno preuvelicavas i kolicinu i karatker njihove uloge ovdje, na Bliskom Istoku, komicno idealizirajuci tu zemlju, i onda te ljudi naravno s pravom prozivaju i dovode u pitanje tvoje motive, a bogami i motive Irana na Balkanu. Prakticno se pisas po braniocima ove zemlje preuvelicavajuci ulogu stranih zemalja.
I onda ti pricas o haosu i smutnji? Pa upravo ti unosis haos i smutnju sa svojim alternativnim verzijama bliske historije, kao da pricamo o nekoj trecoj zemlji, a ne o zemlji u kojoj smo rodjeni i odrasli, dozivjeli i prezivjeli rat.
Niko, doslovce niko, nijednom, nije pisao o ulozi Amerike na Balkanu kao necem altruisticnom, benevolentnom, humanom. Ne, Ameri, kao i svi ostali, su imali svoje interese. Jedino se kroz tu prizmu promatra njihova uloga ovdje, kao i uloga svih ostalih aktera.
JEDINO TI ovdje upravo o Iranu pricas na taj nacin - samo u superlativima.
Ti si ovdje najveci smutljivac.
- jeza u ledja
-
Novosti
#29154 Re: IRAN
Pa većina jest, mislim. Ako imaš neke druge podatke postav ih ovdje.
- jeza u ledja
#29155 Re: IRAN
Zasto bih ja postavljao podatke? Nisam ja to izjavio. Cuj napises da nesto mislis i onda ja trebam postavljati podatke da to sto ti mislis opovrgavam.
70%, cega, kad, u kojem periodu, i u cemu se to tacno ogleda? I prije svega, kako je to bilo presudno za odbranu BiH?
-
Novosti
#29156 Re: IRAN
Znam da je to on izjavio al ako ima kakvi drugi info. o tome postav. Forum je za raspravu, a ne za utvrđivanje tko je pametniji, tko više zna il ko će koga "obort" u argumentima.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2020 02:44Zasto bih ja postavljao podatke? Nisam ja to izjavio. Cuj napises da nesto mislis i onda ja trebam postavljati podatke da to sto ti mislis opovrgavam.![]()
70%, cega, kad, u kojem periodu, i u cemu se to tacno ogleda? I prije svega, kako je to bilo presudno za odbranu BiH?
Sad na drugi dio...
Ne znam dal je 70% naoružanja bilo iz Irana, sve je moguće. Znam da je Iran poslo tone i tone oružja u BiH, jedan dio se naravno zadržo se u Hrvatskoj. Period ne znam kad je počeo točno al znam da je oružje stizalo preko Hrvatske sve do oktobra '92 kad je SAD zabranio Tuđmanu. Poslje prestanka sukoba HVO-ARBiH krenlo je ponovo stizat i trajalo je do kraja rata tako. Opet isto preko RH s time da HV ima pravo zadržati 1/3-1/2 naoružanja (negdje piše 1/3 negdje 1/2). To je počelo u maju '94.-e.
Koliko je presudno to je teško reć al bez iranske pomoći bi bilo teže.
- jeza u ledja
#29157 Re: IRAN
Naravno da bi bez iranske pomoci bilo teze. I zato im zahvaljujemNovosti wrote: ↑18/02/2020 15:14Znam da je to on izjavio al ako ima kakvi drugi info. o tome postav. Forum je za raspravu, a ne za utvrđivanje tko je pametniji, tko više zna il ko će koga "obort" u argumentima.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2020 02:44Zasto bih ja postavljao podatke? Nisam ja to izjavio. Cuj napises da nesto mislis i onda ja trebam postavljati podatke da to sto ti mislis opovrgavam.![]()
Sad na drugi dio...
Ne znam dal je 70% naoružanja bilo iz Irana, sve je moguće. Znam da je Iran poslo tone i tone oružja u BiH, jedan dio se naravno zadržo se u Hrvatskoj. Period ne znam kad je počeo točno al znam da je oružje stizalo preko Hrvatske sve do oktobra '92 kad je SAD zabranio Tuđmanu. Poslje prestanka sukoba HVO-ARBiH krenlo je ponovo stizat i trajalo je do kraja rata tako. Opet isto preko RH s time da HV ima pravo zadržati 1/3-1/2 naoružanja (negdje piše 1/3 negdje 1/2). To je počelo u maju '94.-e.
Koliko je presudno to je teško reć al bez iranske pomoći bi bilo teže.
A ovo za 70%, naravno, nisam ja duzan opovrgavati podacima sto neko iz guzice izvadi. Ne znam odakle ti to "do oktobra 92-e"?? Mislim da je tek od tada pocelo pomalo stizati. Velika vecina je stigla od 94-e pa nadalje.
U svakom slucaju, sve se to desilo nakon krucijalnih prvih 6 mjeseci rata. Interesantno, tad nekad i pocinje pravljenje bosnjacke armije od ARBiH.
-
The 51st State
#29158 Re: IRAN
To bi znacilo da je od sto hiljada granata 70 doslo iz irana, nema nikakve logike i uporista da je covjek reko 70 ppsto krucijjalmog naoruzanja u vidu protivoklopnih sredstava pa eto onda mozda i da se vrijedi pomuciti debatirati ali on je rekao da je 70 posto cjelokupnog naoruzanja arbih doslo iz irana sto je narsvno besmislica.
-
Novosti
#29159 Re: IRAN
Negdje sam pročito do oktibra 92.e, kako god, SAD je imo podatke da su 92. postojal krijumčarski putevi. Kako misliš "bošnjačke" ARBiH? ARBiH je i bila bošnjačka u samom startu jer su Tuđman, Slobo i Alija igral na nacionalnu kartu. Možda si htio reći da se dogodila islamizacija ARBiH-e? To da, al nema Iran s tim veze, Alija je i sam bio islamist.Naravno da bi bez iranske pomoci bilo teze. I zato im zahvaljujem![]()
A ovo za 70%, naravno, nisam ja duzan opovrgavati podacima sto neko iz guzice izvadi. Ne znam odakle ti to "do oktobra 92-e"?? Mislim da je tek od tada pocelo pomalo stizati. Velika vecina je stigla od 94-e pa nadalje.
U svakom slucaju, sve se to desilo nakon krucijalnih prvih 6 mjeseci rata. Interesantno, tad nekad i pocinje pravljenje bosnjacke armije od ARBiH.![]()
- jeza u ledja
#29160 Re: IRAN
Mislio sam reci bosnjacka, i ne, ARBiH nije u samom startu bila bosnjacka. Govorimo o njenom karakteru, ne procentima. Poslije je to ostala samo na papiru.Novosti wrote: ↑18/02/2020 19:09 Negdje sam pročito do oktibra 92.e, kako god, SAD je imo podatke da su 92. postojal krijumčarski putevi. Kako misliš "bošnjačke" ARBiH? ARBiH je i bila bošnjačka u samom startu jer su Tuđman, Slobo i Alija igral na nacionalnu kartu. Možda si htio reći da se dogodila islamizacija ARBiH-e? To da, al nema Iran s tim veze, Alija je i sam bio islamist.
Paralelno sa povecanjem pomoci iz islamskih zemalja povecala se i etnicka homogenost armije. Iran je tu samo jedan od niza faktora.
Govoris o ovim dogadjajima kao da ih nisi dozivio?
-
Novosti
#29161 Re: IRAN
Mislim da je nesreća ARBiH to što je bila pod komandom ljudi koji su bili za podjelu, tako da i njen karakter nije bio za cjelovitu multietničku BiH nego za Alijnu muslimansku fildžan-državu, dovoljno mi je da pogledam teritorije koje je držala do 94.e dok se nije izmirila s HVO. Otprilike to je bio Alijin san ko i Tuđmanove halucinacije o Banovini Hrvatskoj tj. ono što je držo HVO otprilike.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2020 19:50Mislio sam reci bosnjacka, i ne, ARBiH nije u samom startu bila bosnjacka. Govorimo o njenom karakteru, ne procentima. Poslije je to ostala samo na papiru.Novosti wrote: ↑18/02/2020 19:09 Negdje sam pročito do oktibra 92.e, kako god, SAD je imo podatke da su 92. postojal krijumčarski putevi. Kako misliš "bošnjačke" ARBiH? ARBiH je i bila bošnjačka u samom startu jer su Tuđman, Slobo i Alija igral na nacionalnu kartu. Možda si htio reći da se dogodila islamizacija ARBiH-e? To da, al nema Iran s tim veze, Alija je i sam bio islamist.
Paralelno sa povecanjem pomoci iz islamskih zemalja povecala se i etnicka homogenost armije. Iran je tu samo jedan od niza faktora.
Govoris o ovim dogadjajima kao da ih nisi dozivio?
Znam bilo je u ARBiH dobri ljudi, Srba i Hrvata, Hrvat su čak imal i svoje hrvatske formacije (iako većina ustaški, što nije pohvalno) izuzev one iz Sarajeva.
Čudno mi to što je dosta stvari stizalo iz Hrvatske s ciljem naoružanja ARBiH i to za vrijeme sukoba HVO-ARBiH.
- basar
#29162 Re: IRAN
U Bosni postoje tri ekstremna krila koja uništavaju Bosnu kao državu, a po mom ličnom sudu to su:
- vehabo-cionisti
- srbo-cionisti
- hrvato-cionisti
Ove tri stuje zapravo imaju isti način rada i djelovanja. Ja sam godinama upozoravao na vehabo-cioniste, a izgleda da je došlo vrijeme da se počne otvoreno govoriti i o ova dva druga, a trenutno o srbo-cionistima.
Srbo-cionistička propaganda (kao i hrvato-cionistička) želi da princip građanske države BiH u kojoj će svi građani imati jednaka prava zlonamjerno predstavi kao "islamsku republiku, džamahiriju itd. - svi ostali zlonamjerni izrazi koje koriste.
Bivši general ARBIH, Sefer Halilović kaže: "Iran nam je rekao da podržava princip građanske države, sa suživotom svih naroda- te su također dodali- da je to jedini način da muslimanski dio građana BiH opstane na ovom prostoru (neprijateljski nastrojenom nažalost).
Pomoć Irana nipošto ne znači mržnju prema nekom dijelu građana BiH, nego znači suprotno. JASNO, PRECIZNO i ČVRSTO podžavanje SUVERENITETA, CJELOVITOSTI, TERITORIJALNOG INTEGRITETA I NEOVISNOSTI REPUBLIKE BIH.
Nešto kao zakletva ARBIH: "Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati".
Iran ima dobre odnose sa Srbijom, i ima dosljedan stav po pitanju međunarodnog prava, tako da je državnost, neovisnost i suverenost BiH (onakva kakva jeste- multi-religijska i multi-etnička) crvena linija Islamske Republike po pitanju BiH.
Oni to javno ističu, glasno i jasno, bez imalo uvrtanja, ulizivanja ovome i onome- I taj njihov stav (za razliku od 99% drugih- nažalost) neće se mjenjati u odnosu kako vjetar puhne-- i da se ja izrazim onako vulgarno -ako smijem: Boli ih.. šta o tome misle Rusija, Evropa ili SAD. Islamska Republika je neovisna, a isto to želi narodu i državi BiH- NAŠOJ JEDINOJ OTADŽBINI I DOMOVINI.
- vehabo-cionisti
- srbo-cionisti
- hrvato-cionisti
Ove tri stuje zapravo imaju isti način rada i djelovanja. Ja sam godinama upozoravao na vehabo-cioniste, a izgleda da je došlo vrijeme da se počne otvoreno govoriti i o ova dva druga, a trenutno o srbo-cionistima.
Srbo-cionistička propaganda (kao i hrvato-cionistička) želi da princip građanske države BiH u kojoj će svi građani imati jednaka prava zlonamjerno predstavi kao "islamsku republiku, džamahiriju itd. - svi ostali zlonamjerni izrazi koje koriste.
Bivši general ARBIH, Sefer Halilović kaže: "Iran nam je rekao da podržava princip građanske države, sa suživotom svih naroda- te su također dodali- da je to jedini način da muslimanski dio građana BiH opstane na ovom prostoru (neprijateljski nastrojenom nažalost).
Pomoć Irana nipošto ne znači mržnju prema nekom dijelu građana BiH, nego znači suprotno. JASNO, PRECIZNO i ČVRSTO podžavanje SUVERENITETA, CJELOVITOSTI, TERITORIJALNOG INTEGRITETA I NEOVISNOSTI REPUBLIKE BIH.
Nešto kao zakletva ARBIH: "Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati".
Iran ima dobre odnose sa Srbijom, i ima dosljedan stav po pitanju međunarodnog prava, tako da je državnost, neovisnost i suverenost BiH (onakva kakva jeste- multi-religijska i multi-etnička) crvena linija Islamske Republike po pitanju BiH.
Oni to javno ističu, glasno i jasno, bez imalo uvrtanja, ulizivanja ovome i onome- I taj njihov stav (za razliku od 99% drugih- nažalost) neće se mjenjati u odnosu kako vjetar puhne-- i da se ja izrazim onako vulgarno -ako smijem: Boli ih.. šta o tome misle Rusija, Evropa ili SAD. Islamska Republika je neovisna, a isto to želi narodu i državi BiH- NAŠOJ JEDINOJ OTADŽBINI I DOMOVINI.
-
sumirprimus
#29163 Re: IRAN
i bas sve cionisti?
a propos presudnosti u odbrani, za tuzlanski kraj, samim tim i za bosnu jelte, od presudnog znacaja je bila bitka 15og maja koja se odigrala bez ijednog iranskog metka, a za posljedicu je imala cca 15 hiljada dugih cijevi i svakojakog drugog mts.a
vjerovatno sad da pocnes pricu i zenici je bilo slicno, sarajevo ne znam koliko. ali presudan faktor za odbranu u pocetku je bio 100% na nasim ljudima...
kao sto je i sam tok rata usmjerila no fly zona. jest bila patnja al nije bila recimo sirija...
a propos presudnosti u odbrani, za tuzlanski kraj, samim tim i za bosnu jelte, od presudnog znacaja je bila bitka 15og maja koja se odigrala bez ijednog iranskog metka, a za posljedicu je imala cca 15 hiljada dugih cijevi i svakojakog drugog mts.a
vjerovatno sad da pocnes pricu i zenici je bilo slicno, sarajevo ne znam koliko. ali presudan faktor za odbranu u pocetku je bio 100% na nasim ljudima...
kao sto je i sam tok rata usmjerila no fly zona. jest bila patnja al nije bila recimo sirija...
- jeza u ledja
#29164 Re: IRAN
basar wrote: ↑19/02/2020 09:29 U Bosni postoje tri ekstremna krila koja uništavaju Bosnu kao državu, a po mom ličnom sudu to su:
- vehabo-cionisti
- srbo-cionisti
- hrvato-cionisti
- King Theoden
#29165 Re: IRAN
Gdje je @salik79 ?
Nešto zanimljivo o rušenju ukrajinskog aviona.
Prilog o tome počinje na 1:44
- salik79
#29166 Re: IRAN
Nista me ne bi iznenadilo. Naprotiv!King Theoden wrote: ↑19/02/2020 16:48 Gdje je @salik79 ?
- MorningStar
#29167 Re: IRAN
Evo vam porukica
https://www.klix.ba/vijesti/bih/matthe ... /200221176
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik- ... /200220081
Osovina cvijeca - iran rusija sirija - sve su to zavjere vatikani cionisti rade protiv ummeta vodstvom velikog vodje hamneija.
Osovina cvijeca - iran rusija sirija - sve su to zavjere vatikani cionisti rade protiv ummeta vodstvom velikog vodje hamneija.
- salik79
#29168 Re: IRAN
Evo i tebi porukica:MorningStar wrote: ↑21/02/2020 23:04 Evo vam porukica![]()
- MorningStar
#29169 Re: IRAN
Sto nije iran pitao da smijeni
A sve u svoje vrijeme - dodik je digao nos previse sad ce ga smiriti - prije toga ne mozes smijeniti svakoga ko ima drugacije misljenje - pa nismo u iranu
E prodali bi porodicu da vam hamneji migne okom.
A sve u svoje vrijeme - dodik je digao nos previse sad ce ga smiriti - prije toga ne mozes smijeniti svakoga ko ima drugacije misljenje - pa nismo u iranu
- salik79
#29170 Re: IRAN
Aha, tada kada ga je Schwarz Schilling htio smijeniti je bilo zato sto je "imao drugacije misljenje"MorningStar wrote: ↑21/02/2020 23:13 Sto nije iran pitao da smijeni![]()
Ako do sada nije 1000 puta "naor'o" za smjene, nece ni 1001. put. Tako da, prosipaj suplju k'o i ovi tvoji Ameri nekom drugom, mojne nime.
- MorningStar
#29171 Re: IRAN
Dnevni avaz, avaz.ba
Građani glasali u petak
Na parlamentarne izbore koji su održani u petak u Iranu izašlo je tek 42,57 posto birača, rekao je ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazil.
Brojka će razočarati političko vodstvo u zemlji koje je pozvalo na izlaznost između najmanje 55 i 60 posto. Prema njihovom mišljenju, visoka izlaznost na izborima bila bi potvrda popularnosti njihovih politika i dokaz podrške islamskom režimu.
Nizak rezultat može se protumačiti kao protest protiv kompletnog iranskog vodstva.
Demokratski al koga vrhovni vodja probere... normala iranci nisu glupi.. .zasto trositi vrijeme da izaberes jednog od onih koje su ti izabrali da biras
Prije objave službenih i konačnih rezultata, glavni konzervativni kandidat Muhamed Bager Galibaf (Mohammed Bagher Ghalibaf) jasan je pobjednik izbora i mogao bi postati novi predsjednik parlamenta.
Protivnici predsjednika Hasana Rohanija bili su u vodstvu u Teheranu, gdje je izašlo tek 27 posto birača. Osim u Teheranu, dobro su prošli i u drugim pokrajinama pa mogu slaviti politički povratak. Nisu pobijedili na nacionalnim izborima od 2012.
- JohnnyS
#29172 Re: IRAN
MorningStar wrote: ↑23/02/2020 19:29Dnevni avaz, avaz.ba
Građani glasali u petak
Na parlamentarne izbore koji su održani u petak u Iranu izašlo je tek 42,57 posto birača, rekao je ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazil.
Brojka će razočarati političko vodstvo u zemlji koje je pozvalo na izlaznost između najmanje 55 i 60 posto. Prema njihovom mišljenju, visoka izlaznost na izborima bila bi potvrda popularnosti njihovih politika i dokaz podrške islamskom režimu.
Nizak rezultat može se protumačiti kao protest protiv kompletnog iranskog vodstva.Demokratski al koga vrhovni vodja probere... normala iranci nisu glupi.. .zasto trositi vrijeme da izaberes jednog od onih koje su ti izabrali da biras
Prije objave službenih i konačnih rezultata, glavni konzervativni kandidat Muhamed Bager Galibaf (Mohammed Bagher Ghalibaf) jasan je pobjednik izbora i mogao bi postati novi predsjednik parlamenta.
Protivnici predsjednika Hasana Rohanija bili su u vodstvu u Teheranu, gdje je izašlo tek 27 posto birača. Osim u Teheranu, dobro su prošli i u drugim pokrajinama pa mogu slaviti politički povratak. Nisu pobijedili na nacionalnim izborima od 2012.Doduse jest ih Bog uputio koga da proberu i daju narodu da "izabere"
![]()
Nemoj tako, kažu kriv je zapad zbog širenja histerije o korona virusu pa je ljude bilo strah izaći na izbore
-
Novosti
#29173 Re: IRAN
Pa slaba je izlaznost i u nama bližoj Bugarskoj i Rumunjskoj, a oni nemaju "Supreme Leader"
Ljudi jednostavno ne vjeruju u politiku tjt.
- salik79
#29174 Re: IRAN
De se vi prvo dogovorite s kolegom antiirancem:JohnnyS wrote: ↑23/02/2020 21:08MorningStar wrote: ↑23/02/2020 19:29Dnevni avaz, avaz.ba
Građani glasali u petak
Nizak rezultat može se protumačiti kao protest protiv kompletnog iranskog vodstva.Demokratski al koga vrhovni vodja probere... normala iranci nisu glupi.. .zasto trositi vrijeme da izaberes jednog od onih koje su ti izabrali da biras
Protivnici predsjednika Hasana Rohanija bili su u vodstvu u Teheranu, gdje je izašlo tek 27 posto birača. Osim u Teheranu, dobro su prošli i u drugim pokrajinama pa mogu slaviti politički povratak. Nisu pobijedili na nacionalnim izborima od 2012.Doduse jest ih Bog uputio koga da proberu i daju narodu da "izabere"
![]()
Nemoj tako, kažu kriv je zapad zbog širenja histerije o korona virusu pa je ljude bilo strah izaći na izbore![]()
sirija-vol-2-t139648s135875.html#p16298141
I meni i mojim kolegama u regionu je otkazan godisnji trodnevni sastanak u Austriji zbog korona virusa. Trebali su i Iranci odgoditi izbore. Koja bi onda teorija bila, bas me zanima?
Kada milioni isprate dzenazu sehida Sulejmanija, onda su natjerani, kada milioni izadju na ulice da obiljeze godisnjicu Islamske revolucije, ili godisnjicu preseljenja Imama Homeinija, opet su natjerani, jedino ih niko ne moze natjerati da izadju na izbore.
A, opet, kada je izlaznost velika, onda, vec pretpostavljate, budu natjerani
Sad se sjetih, u konacnici, pa njima je svejedno, jer mogu birati samo one koje im dozvole mule, za razliku od Amera koji biraju sve one koje im oligarhija dozvoli. Zato i imaju TruNpa&co na celu drzave.
- GandalfSivi
#29175 Re: IRAN
Opet fulas. Koliki god supak i idiot Trumo bio (a jeste) pobijedio je kontra oligarhija a ne zahvaljujuci njima...