Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
mirza_15

#29076 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Pa ne znamo koliko su skuplji. Evo znamo koliko kosta EPL za 3 godine, ali ne znamo koliko kosta italija, spanija, francuska, liga prvaka, evropa liga. Ako je tacno ovo sto su ovi napisali, tj da je razlika u cijeni ovolika, to nema sanse da se moze opravdati.
The Realist

#29077 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by The Realist »

mirza_15 wrote:A onda se postavlja pitanje zasto bi to neko radio? Pa lakse bi onda bilo u saradnji sa nekim kupiti prava na EPL i la ligu i jos zaraditi prodajom u cijelom regionu. Pa nije niko lud.
Pa to sam vec pitao, zasto ne kupe ovi drugi prava i rijesen problem? Pokriva se veliko podrucje. Doduse, to je samo jedan sadrzaj, a ne kompletan, koji se dobije u SK programskoj semi. No eto, nacin da se zaradi, neka se BHTelecom i Telekom Srbije ujedine.

Mada, sada ce vjerovatno oko 50-60mio KM kostati, kurs neodgovara bas firmama sa naseg podrucja, ako kupuju.

Ovu cijenu treba uzeti pri ponudi koju daje SK sada, jer ova prava jos za ovu sezonu traju, ne znamo koliko iznose za sljedece tri.

Mada postoji jedna glupost u zahtjevu da se svima ponudi pod istim uslovima. Za Eltu se zna da su lagali kod broja korisnika, kao i HS i Eronet i kako njima dozvoliti pakete da prave (pa na sudu su jos radi toga) i iste uslove davati Telecomu, koji ima svoje kriminalce, ali se drugim kriminalom bave i nema ovakvu istoriju (mada, ako je istina ono za Arene i F1, nije im trebalo, ali ne znam sta je tacno tu bilo)?

Bi li ti njima dozvolio da prave pakete, a zmas da ce lagati i dalje nedozvoljavaju eksternu kontrolu i slicno?

Znamo da je prica iza svega puno komplikovanija, mada na kraju mi najgore prodjosmo.
The Realist

#29078 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by The Realist »

mirza_15 wrote:Pa ne znamo koliko su skuplji. Evo znamo koliko kosta EPL za 3 godine, ali ne znamo koliko kosta italija, spanija, francuska, liga prvaka, evropa liga. Ako je tacno ovo sto su ovi napisali, tj da je razlika u cijeni ovolika, to nema sanse da se moze opravdati.
Uslovljavanje da sve ide u osnovni paket niko nece prihvatiti, to je jasno, ali kao sto napisah, ako oni moraju i Elti i Telecomu iste uslove postaviti, imamo problem, jer znamo sta su prvi radili (i ne samo oni).

Bilo bi cak jednostavnije da traze 4-5KM po korisniku, ali da ide u pakete.

Ali kao sto rekoh, stvar je komplikovanija, nego sto se nama servira, a nevinih skoro da i nema. Mada mislim da je jasno da taj sukob izmedju vlasnika SK i Arena (zar nisu vlasnici MTela i vlasnici Arena?) najveci problem pravi, ali niko ne govori o Arenama i zasto ih korisnici Telemacha nemaju. I siguran sam da se ovo mora u isto vrijeme podijeliti, jer nikada Telemah nece dati SK nekome ko ima Arene, a da nema on sam Arene. Pa gotovi bi bili.
miralemmi4

#29079 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

The Realist wrote:
mirza_15 wrote:A onda se postavlja pitanje zasto bi to neko radio? Pa lakse bi onda bilo u saradnji sa nekim kupiti prava na EPL i la ligu i jos zaraditi prodajom u cijelom regionu. Pa nije niko lud.
Pa to sam vec pitao, zasto ne kupe ovi drugi prava i rijesen problem? Pokriva se veliko podrucje. Doduse, to je samo jedan sadrzaj, a ne kompletan, koji se dobije u SK programskoj semi. No eto, nacin da se zaradi, neka se BHTelecom i Telekom Srbije ujedine.

Mada, sada ce vjerovatno oko 50-60mio KM kostati, kurs neodgovara bas firmama sa naseg podrucja, ako kupuju.

Ovu cijenu treba uzeti pri ponudi koju daje SK sada, jer ova prava jos za ovu sezonu traju, ne znamo koliko iznose za sljedece tri.

Mada postoji jedna glupost u zahtjevu da se svima ponudi pod istim uslovima. Za Eltu se zna da su lagali kod broja korisnika, kao i HS i Eronet i kako njima dozvoliti pakete da prave (pa na sudu su jos radi toga) i iste uslove davati Telecomu, koji ima svoje kriminalce, ali se drugim kriminalom bave i nema ovakvu istoriju (mada, ako je istina ono za Arene i F1, nije im trebalo, ali ne znam sta je tacno tu bilo)?

Bi li ti njima dozvolio da prave pakete, a zmas da ce lagati i dalje nedozvoljavaju eksternu kontrolu i slicno?

Znamo da je prica iza svega puno komplikovanija, mada na kraju mi najgore prodjosmo.
HS lagao o broju korisnika, jel to Enes?

Prica nije nista komplikovana, naprotiv sve je jasno. Dok je bio vlasnik Sport Klub kanala neka strana madjarska kompanija sve je bilo ok, dok nije SK kupio Dragan Solak. Tad je Solak kupovao BH Cable net u Sarajevu i zasmetao mu je najveci operater tada Elta Kabel, koji nije zelio da se proda Telemachu. Zato je Solak naredio da se ugasi SK Elti Kabel, a kako je Elta emitovala i dalje po ugovoru tad je krenula jedina prica sto je mogla kako je Elta lagala kao o broju korisnika, a broj korisnika potvrdio sam SK, znaci samo izgovor. Bili su na Sudu SK i Elta i sve je SK izgubio. Telemach je kaznjen 2 puta za nelegalno uskracivanje kanala SK i Elti i svim drugim operaterima i tu nema sta. SK moraju dati Elti Kabel jer Elta ima potvrdjenu sudsku odluku da mora dobiti kanal kao i svi ostali, sto je i logicno. Sto se tice da Solak pravi internu kontrolu BH Telekomu, Mtelu ili Elta Kabel mislim da je to dovoljno smijesno samo po sebi, steta trositi rijeci. Ako SK smatra da je neko nesto lagao neka to dokaze na Sudu, neznam sta ceka Telemach, sto nije odmah tada podnio tuzbu nego je cekao 4 godine bar kako je pisalo u saoptenju Telemach-a? :-D Pitanje je dana kada ce SK biti na BH Telekomu.Telemach je pokazao svoje lice, nisu postovali pravni poredak BIH i osramotili se pred svim gradjanima BIH.
mirza_15

#29080 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

A Telemach sigurno transparentan sa prijavljivanjem broja korisnika vlasnicima programa :mrgreen:

Za formulu1 nemam pojma o cemu pricaju. Ako sam dobro skontao arena hr je otkupila prava za podrucje hrvatske za ovu sezonu (vozena samo jedna utrka). Ne znam da li je to islo na areni, ali ponovo pitam: kako telemach zatamnjuje programske sadrzaje? Neko mu posalje dopis. Taman ce sada neko iz BH Telecoma gledati programe svih 180 programa i kontati ide li nesto na njima na sta neko drugi ima pravo. Klasicno spinovanje Telemacha jer nema sta drugo da nadje BH Telecomu. BH Telecom je uvijek transparentan i postuje zakone ove drzave. Ja sam siguran da ce svaka sljedeca utrka (ako bude isla na areni) biti zatamnjena, a da li je isla ta prva stvarno ne znam niti mogu provjeriti. U svakom slucaju nije krivica BH Telecoma. Ocigledno je glavnima u Telemachu krivo sto ih BH Telecom proziva za nelojalnu konkurenciju, zbog nacina izrade mreze, koristenje stubova elektrodistribucije, neadekvatno ukopavanje kablova, sto trazi da se konacno brisu iz alternativnih operatera i da se vode kao dominantni (imaju vise korisnika fiksne od HT-a koji je dominantni sa svim obavezama, a oni su kao alternativni) pa pokusavaju da BH Telecomu nadju bilo sta.
miralemmi4

#29081 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

mirza_15 wrote:A Telemach sigurno transparentan sa prijavljivanjem broja korisnika vlasnicima programa :mrgreen:

Za formulu1 nemam pojma o cemu pricaju. Ako sam dobro skontao arena hr je otkupila prava za podrucje hrvatske za ovu sezonu (vozena samo jedna utrka). Ne znam da li je to islo na areni, ali ponovo pitam: kako telemach zatamnjuje programske sadrzaje? Neko mu posalje dopis. Taman ce sada neko iz BH Telecoma gledati programe svih 180 programa i kontati ide li nesto na njima na sta neko drugi ima pravo. Klasicno spinovanje Telemacha jer nema sta drugo da nadje BH Telecomu. BH Telecom je uvijek transparentan i postuje zakone ove drzave. Ja sam siguran da ce svaka sljedeca utrka (ako bude isla na areni) biti zatamnjena, a da li je isla ta prva stvarno ne znam niti mogu provjeriti. U svakom slucaju nije krivica BH Telecoma. Ocigledno je glavnima u Telemachu krivo sto ih BH Telecom proziva za nelojalnu konkurenciju, zbog nacina izrade mreze, koristenje stubova elektrodistribucije, neadekvatno ukopavanje kablova, sto trazi da se konacno brisu iz alternativnih operatera i da se vode kao dominantni (imaju vise korisnika fiksne od HT-a koji je dominantni sa svim obavezama, a oni su kao alternativni) pa pokusavaju da BH Telecomu nadju bilo sta.

Nasao se Telemach pricati o postenju i to Bh Telekomu koji placa elektro stubove, tv prava i ne kaci kablove po krovovima kuca. Telemach ne postuje nikakav pravni poredak nista i oni se nasli pricati o BH Telekomu.Telemach prijavljeuje samo 40% korisnika tv kucama, a BH Telekom 100%.
mirza_15

#29082 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

A i to sto kazes moj miraleme. Tragikomicno. Znas ko u prici vice: "drzite lopova" :mrgreen:

Mislim da cak BH Telecom i ne koristi elektrostubove. Sva nova mreza ide pod zemlju, a ono stare sto ima je na stubovima koji su vlasnistvo BH Telecoma.
miralemmi4

#29083 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

mirza_15 wrote:A i to sto kazes moj miraleme. Tragikomicno. Znas ko u prici vice: "drzite lopova" :mrgreen:

Mislim da cak BH Telecom i ne koristi elektrostubove. Sva nova mreza ide pod zemlju, a ono stare sto ima je na stubovima koji su vlasnistvo BH Telecoma.
Slazem se :wink:
smartXL

#29084 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by smartXL »

Telekom itekako razvodi s krova na krov kablove kod individualnih stambenih objekata. Kod mene na kuci im je kutija a sa krova pruzaju dalje kablove. Marke nikad nisu dali. Toliko o postenju. Nismo nikad pravili frku zbog toga, al ocito da treba
ElRe

#29085 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

mirza_15 wrote:Mene zanima priblizna vrijednost koju operateri placaju za region.
SK je za EPL platio 15 miliona funti za period 2013-2016. Nova cijena je preko 20 miliona funti (2016-2019).
rizibizi

#29086 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by rizibizi »

Nasli se Kabanica i uposlenik BHT na Telemach temi pa bacaju lovacke price za malu djecu u sitne sate. :skoljka: :run:
ElRe

#29087 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

sencobih wrote:I još svu tu zaradu preperu preko luksemburga, da ne bi platili poreza u zemljama koje gule
Zasto bi placali porez kada ne moraju i kada je sve legalno i legitimno. Poreze ne placaju ni mnogo veci giganti EU i SAD drzava (Fiat, Ferrari, KPMG, Arcelor Mittal...) jer su registrovani u Luksemburgu, na Kipru i sl.
Eto ni Šumaher nije placao poreze Njemackoj, Đokovic ne placa Srbiji itd...
Telemach

#29088 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

aladinosmic1 wrote:Jel ovaj telemach sad dostupan u Lukavcu, vidim često njihov kombi a i parkiran je ondje kod hotela?
Zdravo aladinosmic1,
hvala što se interesujete za naše usluge. Molimo Vas da u inbox dostavite Vaše adresne podatke i kontakt broj, kako bismo provjerili da li na Vašoj adresi postoje tehničke mogućnosti za priključenje naših usluga.
sencobih

#29089 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by sencobih »

ElRe wrote:
sencobih wrote:I još svu tu zaradu preperu preko luksemburga, da ne bi platili poreza u zemljama koje gule
Zasto bi placali porez kada ne moraju i kada je sve legalno i legitimno. Poreze ne placaju ni mnogo veci giganti EU i SAD drzava (Fiat, Ferrari, KPMG, Arcelor Mittal...) jer su registrovani u Luksemburgu, na Kipru i sl.
Eto ni Šumaher nije placao poreze Njemackoj, Đokovic ne placa Srbiji itd...
možda jeste legalno, i dobro za njih , zato to nije dobro za nas
traumahot

#29090 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by traumahot »

Tiger 033 wrote:
MTV wrote:Vlasnik Agikoa ili kako vec, je Aco Kabanica
NE...Aco je predsjednik AKOP-a a AGICOA je nesto drugo
Prosvjetli nas sveti čovječe
The Realist

#29091 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by The Realist »

ElRe wrote:
mirza_15 wrote:Mene zanima priblizna vrijednost koju operateri placaju za region.
SK je za EPL platio 15 miliona funti za period 2013-2016. Nova cijena je preko 20 miliona funti (2016-2019).
Znači preko 50mio KM i onda trebaju imati istu cijenu kao i Arene. Koliko je Aco platio "Slonu" (a jeste i našao televiziju) da ono objavi?

3,5-4KM i jeste realna cijena, samo naravno da ide u paketu, ne po svakom korisniku, to je već debelo pretjerano.
ElRe

#29092 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

sencobih wrote: možda jeste legalno, i dobro za njih , zato to nije dobro za nas
Sa strane vlasnika firme (gdje se ja licno uvijek stavljam) ovo je puno bolje, a nikakvih nezakonitih radnji nema.
kakaljin

#29093 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

ElRe wrote:
sencobih wrote: možda jeste legalno, i dobro za njih , zato to nije dobro za nas
Sa strane vlasnika firme (gdje se ja licno uvijek stavljam) ovo je puno bolje, a nikakvih nezakonitih radnji nema.
Evo primjer, ti imas firmu koja prodaje televizore i ja imam firmu koja isto prodaje televizore. Ti si registrovan u nekoj zemlji gdje se neplaca porez, a ja sam registrovan ovdje u BiH i placam porez. Ti sa cijenom mozes ici nize za taj porez dok ja ne mogu. Znaci odmah je kod tebe niza cijena nego kod mene. I sa konkurenckog aspekta to je nelojalna konkurencija jer nismo ravnopravni u biznisu.
mirza_15

#29094 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

The Realist wrote:
ElRe wrote:
Znači preko 50mio KM i onda trebaju imati istu cijenu kao i Arene. Koliko je Aco platio "Slonu" (a jeste i našao televiziju) da ono objavi?

3,5-4KM i jeste realna cijena, samo naravno da ide u paketu, ne po svakom korisniku, to je već debelo pretjerano.
Trenutno placaju 15 miliona funti. Ali opet nemamo cijenu koliko kostaju ostali sadrzaji sadrzaji. Cisto sumnjam da je LP ispod 10 miliona. A imas jos itanliju, francusku, evropa ligu, regionalne lige vs spanci kada je fudbal u pitanju. Zasto je onda SK 4 PUTA skuplji? Sve to samo zbog engleske premijer lige? Nema smisla.

I niko ne bi imao problema da je SK trazio 4 KM po korisniku koji ce uzeti SK paket. SK trazi skoro tu cijenu za sve korisnike. Ne vrijedi SK paket sigurno 4 puta vise. Cak mislim da je jedva malo skuplji. Glupo je ocekivati da recimo BH Telecom i Telemach zajedno daju vise za te tri godine nego sto vrijedi engleska premier liga za citav region?!!!!!! Suludo bolan! Suludo!
ElRe

#29095 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

Porez ce platiti obje firme (PDV) i sve ostale tekuce dadzbine. Ali firma registrovana u LUX nece platiti porez na dobit i sl arače. Sergio Marchionne, Agnellievi nisu bez mozga pa da placaju nenormalne poreze Italiji, ArcelorMittal Engleskoj/Francuskoj...

Telemachu je MTS ponudio AS kanale po cijeni od cca 3KM. Koja je cijena za ostale operatore ne znam.
HT Mostar prikazuje SK kanale preko T-HTa, sto je po meni uredu, ipak je T-HT (su)vlasnik HT Mostara i ovi iz UG tu nemaju sta da se bune.
Rugafet

#29096 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Rugafet »

rizibizi wrote:Nasli se Kabanica i uposlenik BHT na Telemach temi pa bacaju lovacke price za malu djecu u sitne sate. :skoljka: :run:
A neka ih. Ako nista drugo, malo nasmiju auditorij svojim simpaticnim teorijama...
mirza_15

#29097 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

ElRe wrote:Porez ce platiti obje firme (PDV) i sve ostale tekuce dadzbine. Ali firma registrovana u LUX nece platiti porez na dobit i sl arače. Sergio Marchionne, Agnellievi nisu bez mozga pa da placaju nenormalne poreze Italiji, ArcelorMittal Engleskoj/Francuskoj...

Telemachu je MTS ponudio AS kanale po cijeni od cca 3KM. Koja je cijena za ostale operatore ne znam.
HT Mostar prikazuje SK kanale preko T-HTa, sto je po meni uredu, ipak je T-HT (su)vlasnik HT Mostara i ovi iz UG tu nemaju sta da se bune.
Covjek je ovdje tvrdio ( a imao je neke informacije i prije nego su objavljene pa mu vjerujem) da to nije tacno i da je ta cijena samo za operatere koji imaju manji broj korisnika, a da sa brojem korisnika ta cijena pada ispod 1 eura (zavisi cijena po korisniku od broja korisnika).
ElRe

#29098 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

Zasto MTS ne demantuje navedenu cijenu AS paketa prema Telemachu, ako nije tacna?

Godišnja prava za Primeru su oko 5 miliona eura. Ostale lige ne znam.
Last edited by ElRe on 23/03/2016 12:27, edited 1 time in total.
didgeridoo

#29099 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by didgeridoo »

Ici ce uskoro i demant sa te strane.
Situacija je puno komplikovanija, i ima puno jakih igraca i ucesnika iz sjene da bi se svelo na obicne demante.

Primera je kostala oko 19 mil, EPL gotovo 50.
Herr Flick

#29100 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Herr Flick »

Pa SK i treba da bude skuplji od Arene,Engleska liga,Spanska,NBA,Euroliga,najveci teniski turniri,Arena jedino sto ima je Liga Prvaka,ovo ostalo je smece..To je moje misljenje,nekom je Arena bolja jer je navijac Juveta,Milana pa prenosi Seriu A,nekom je bolja sto prenosi BHT ligu,pa imaju priliku da gledjau svoje klubove..Ja ne gledam Arenu iako imam sva 4 kanala na mojawebtv jer me ne interesuje italija,francuska,nasa liga itd...Jednostavno sve se svodi na ukus,a SK ima ono sto ja najvise pratim :D
Locked