dale cooper wrote: ↑02/03/2025 22:56
jeza u ledja wrote: ↑02/03/2025 21:35
dale cooper wrote: ↑02/03/2025 17:50
Jebi ti onda i Ameriku, a bome i Amere...ako je tako kako kažeš. Ako će se najjača i najrazvijenija demokratija svijeta, kako često sebi tepaju, raspasti zbog Trumpa, onda to i nikada nije bilo to što su mislili.
A sta ti ocekujes od Amera? Pa oni su glasali za ovog kretena. Dva put.
Sad ga mogu samo dudlat. Kad dodje vrijeme za nove izbore bice hvatanje za glavu ovih sto su glasali za jaja.
Ne znam koliko puta je dokazano do sada da demokratija ima fatalnu falinku u svom sistemu - funkcionise samo ako tako i dalje zele njeni gradjani.
A ne mora se nista raspasti, nije se ni Madjarska raspala. Samo izmjenis sistem i skuhas zabu i i dalje mozes imati izbore. Koliko ce oni biti slobodni to je drugo pitanje.
Pa čekaj malo, ako se za četiri godine promijeni mišljenje dovoljnog dijela amerikanaca, a izbori ne budu održani na fer i pošten način, šta
će uraditi? Mislim da Amerikanci u ime sistema koji su gradili sve ove godine imaju malo veće obaveze od pukog glasanja, barem se to
uvijek naglašavalo. Ako slobodni i fer izbori zaista budu ugroženi i upitni, i ako se samo pokrijete ušima nakon toga, onda i ne zaslužujete
puno bolje. Mislim da se u kontekstu razvijene demokratije, Mađarska i Amerika ne bi trebale porediti...ili ipak trebaju?
Lol, sta znaci “fer i korektan nacin”? Ko je arbitar toga? Trumpovi Sudovi? Trumpov Kongres? Trumpov Twitter?
Naravno da Amerikanci imaju vece obaveze, ali sta s tim? Naravno da gradjani koji dozvole da se tako nesto desi ne zasluzuju bolje? Koja je korist od te konstatacije?
U scenariju Madjarske mozes vidjeti kako se to moze odvijati. Znaci ne moraju to biti horde smedjekosuljasa na ulicama, ili veliki osvajacki ratovi. Jednostavno pojede vuk magarca i cao djaci. Ovce su zadovoljne dok je hljeba i igara.
U Madjarskoj ljudi normalno zive i rade i glasaju za Orbana. U Rusiji su bar do “specijalne vojne operacije” ljudi zaradjivali i zajebavali se, a mescini da nema velike razlike ni sad.
Jasno mi je da su to drukcije zemlje. Konstatujem kako to funkcionise.
I Hico bi ja mislim jos decenijama harao Njemackom da nije odlucio napasti Poljsku.
Helem…naravno da bi se narod “uzdigao” kad bi postojala neka drasticna razlika u podrsci. Recimo 65-35%. Problem je ako bude i dalje fifti-fifti, kao sto je vec decenijama. A onda je dovoljno poslati nekakve Proud Boyse da to malo urede. Pa onda kad neminovno eskalira poslati i vojsku.
I rjesen problem.
Lako je zamisljati neki klasicni diktatorski scenario, gdje je lik decenijama na vlasti i potpuno odsjecen od realnosti. Ima podrsku cca 20% ljudi i tako.
Ja govorim o necemu realnijem.