Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- jasko_ba
#29026 Re: Zeničani
Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
- Casual's
#29027 Re: Zeničani
Tokom dana postoji period kada se od Banloza do kružnog putuje 1h. Ovi nisu normalni.jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
- jasko_ba
#29028 Re: Zeničani
Kad se dodje do Nemile, komotno mogu pustiti da auta skrenu lijevo prije prvog tunela, nek ih policija usmjerava. A ovu obilaznicu nek koriste autobusi i kamioni. Inace ce postati nevidjen problem. Poznanici koji putuju na posao svaki dan kasne svaki put najmanje 40 minuta.Casual's wrote:Tokom dana postoji period kada se od Banloza do kružnog putuje 1h. Ovi nisu normalni.jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
- kamen spoticanja
#29029 Re: Zeničani
ma i na tu stranu je cesta komedija...a navodno ce to biti zaobilaznica iz pravca Zenice kad u potpunosti zatvore tunelejasko_ba wrote:Kad se dodje do Nemile, komotno mogu pustiti da auta skrenu lijevo prije prvog tunela, nek ih policija usmjerava. A ovu obilaznicu nek koriste autobusi i kamioni. Inace ce postati nevidjen problem. Poznanici koji putuju na posao svaki dan kasne svaki put najmanje 40 minuta.Casual's wrote:Tokom dana postoji period kada se od Banloza do kružnog putuje 1h. Ovi nisu normalni.jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
-
kakavdanakneiskustvu
#29030 Re: Zeničani
jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
onaj dio iznad tunela je kritican da ne moze biti kriticniji kad bude snijega
-
kakavdanakneiskustvu
#29031 Re: Zeničani
jasko_ba wrote:Kad se dodje do Nemile, komotno mogu pustiti da auta skrenu lijevo prije prvog tunela, nek ih policija usmjerava. A ovu obilaznicu nek koriste autobusi i kamioni. Inace ce postati nevidjen problem. Poznanici koji putuju na posao svaki dan kasne svaki put najmanje 40 minuta.Casual's wrote:Tokom dana postoji period kada se od Banloza do kružnog putuje 1h. Ovi nisu normalni.jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
ma ja,ne znam zbog cega ne pustaju auta i tim dijelom
- kamen spoticanja
#29032 Re: Zeničani
a grad smrdi ko cenifa
-
channel10
#29033 Re: Zeničani
A zamisli kako tek smrde podbrijezje, Tetovo.kamen spoticanja wrote:a grad smrdi ko cenifa
- kamen spoticanja
#29034 Re: Zeničani
mogu zamislitichannel10 wrote:A zamisli kako tek smrde podbrijezje, Tetovo.kamen spoticanja wrote:a grad smrdi ko cenifa
- Norm
#29035 Re: Zeničani
Pa nek krenu 40 min. ranije...jasko_ba wrote:Kad se dodje do Nemile, komotno mogu pustiti da auta skrenu lijevo prije prvog tunela, nek ih policija usmjerava. A ovu obilaznicu nek koriste autobusi i kamioni. Inace ce postati nevidjen problem. Poznanici koji putuju na posao svaki dan kasne svaki put najmanje 40 minuta.Casual's wrote:Tokom dana postoji period kada se od Banloza do kružnog putuje 1h. Ovi nisu normalni.jasko_ba wrote:Zavidovici - Zenica sa autobusom... SAT I PEDESET MINUTA! Kako ce izgledati kad pocne snijeg padati, ovo je nehumano.
- jasko_ba
#29037 Re: Zeničani
Jebeno je kad moras pratiti autobuske linije, nije do njih.
- kamen spoticanja
#29038 Re: Zeničani
jimmy mi naumpao odmah
vjerovatno je vec slom zivaca dobio

vjerovatno je vec slom zivaca dobio
-
moet-perignon
#29039 Re: Zeničani
Drago mi je da ste pokrenuli temu o dionici M17, jer je postalo nepodnosljivo. Ulazimo u nepunih 5 dana zaista problem saobracaja postaje ozbiljan.
Stoga vas sve ljubazno molim da na ovu temu diskutujete sa idejama, prijedlozima i sa ciljem da se ova sitacija rijesi. Vizualizirajte sto se
sve stvarno moze zbiti u sljedecih par mjeseci kada ovo postane 'rutina'.
Znam da smo dosta pasivni, u tome smo sampioni.
Ali sada, neka svi oni koji za sebe drze intelektualcima, probaju da se uozbilje i ne tjeraju sale i tako skrecu s teme.
Na centar72 su vec dvije prijave izasle, i probajte da svi pojedinacno pisete o ovom problemu, kako bi se izvrsio pritisak na gradsku, opcinsku, federalu vlast. Za 18 miliona se mogao novi tunel napraviti, a ne da se rekonstrukcija radi 18 mjeseci.
http://centar72.ba/zenica/prijave
Ljubazno vas molim da ovo zajednicki rijesimo, jer to je vazno za sve nas.
Bata je spomenuo, da li cinicno ili ne (ili je samo bilo vezano za zgradu Snova), da se zalimo kada se grad obnavlja. Pozitivno je da se gradi i obnavlja,
ali za mnoge stvari nacin na koji se gradi i rekonstruira - nije nacin, i dosta je beskrupulozan.
Ako smo pasivni da se stvari promjene za Mittal, onda molim vas da za ovaj slucaj "obilaznice" M17 izvrsimo pritisak i ako neko ima prijedloge, neka ih izlozi ovdje.
Hvala.
Stoga vas sve ljubazno molim da na ovu temu diskutujete sa idejama, prijedlozima i sa ciljem da se ova sitacija rijesi. Vizualizirajte sto se
sve stvarno moze zbiti u sljedecih par mjeseci kada ovo postane 'rutina'.
Znam da smo dosta pasivni, u tome smo sampioni.
Ali sada, neka svi oni koji za sebe drze intelektualcima, probaju da se uozbilje i ne tjeraju sale i tako skrecu s teme.
Na centar72 su vec dvije prijave izasle, i probajte da svi pojedinacno pisete o ovom problemu, kako bi se izvrsio pritisak na gradsku, opcinsku, federalu vlast. Za 18 miliona se mogao novi tunel napraviti, a ne da se rekonstrukcija radi 18 mjeseci.
http://centar72.ba/zenica/prijave
Ljubazno vas molim da ovo zajednicki rijesimo, jer to je vazno za sve nas.
Bata je spomenuo, da li cinicno ili ne (ili je samo bilo vezano za zgradu Snova), da se zalimo kada se grad obnavlja. Pozitivno je da se gradi i obnavlja,
ali za mnoge stvari nacin na koji se gradi i rekonstruira - nije nacin, i dosta je beskrupulozan.
Ako smo pasivni da se stvari promjene za Mittal, onda molim vas da za ovaj slucaj "obilaznice" M17 izvrsimo pritisak i ako neko ima prijedloge, neka ih izlozi ovdje.
Hvala.
-
macchiato
#29040 Re: Zeničani
zrak je katastrofa, dođoh kući uguših se od kašlja.
ali fascinantno kako je u masarikovoj ili tamo kod zeničanke gori zrak, ne znam na koju foru se ondje zadržava smrdljivi zrak.
recimo tamo kod pošte je ok, ali kako ideš prema naprijed postaje sve gore i gore, ubi smrad.
ali fascinantno kako je u masarikovoj ili tamo kod zeničanke gori zrak, ne znam na koju foru se ondje zadržava smrdljivi zrak.
recimo tamo kod pošte je ok, ali kako ideš prema naprijed postaje sve gore i gore, ubi smrad.
-
moet-perignon
#29041 Re: Zeničani
"Poštovani, obraćam vam se kao građanin i u ime svih građana Zenice i njene okolice, koji se od početka ove nedjelje suočavaju sa saobraćajnim kolapsom zbog rekonstrukcije tunela i mosta na M17. S obzirom da često koristim ovu dionicu, mogu reći da je saobraćaj dosta otežan iz pravca Nemile i putovanje traje značajno duže. Neshvatljivo je da je taj jednosmjerni trenutno zamjena za magistralni put. U slučaju vanrednih situacija na dionici Nemila-Banlozi saobraćaj je otežan za sanitetska, vatrogasna ili bilo koja druga službena vozila, čija je pomoć neophodna u ovakvim slučajevima. Nije fer da su mještani nekih naselja, npr. Vranduk, privilegovaniji odn. rasterećeniji protokom saobraćaja od mještana Nemile, Tetova, Gradišća, Banloza i drugih udaljenijih mjesta, koji moraju podnositi saobraćajnu gužvu. Takođe, nije praktično da spomenuta jednosmjerna cesta bude frekventna i za teretna vozila. Nema smisla da vozači koji nemaju namjeru stati u Zenici prolaze kroz grad, jer zbog toga su troškovi održavanja gradskih ulica veći, što na kraju građani moraju plaćati. Osim toga su veliki i troškovi za vozače koji su primorani proći kroz grad, koji takođe pri tom gube i vrijeme. Npr. da biste ušli u grad, prosječno se izgubi 30 minuta. Djeca koja putuju u školu iz pravca Orahovice, Nemile, Gradišća i Tetova takođe gube vrijeme, koje bi inače mogli iskoristiti za školske obaveze. Mnogo je primjera koji pokazuju da trenutačno rješenje nije efikasno i građani ce cijeniti da odgovorite da li je ovaj kolaps planiran za period od 18 mjeseci? Ako da, onda morate da napravite bolju organizaciju saobraćanja vozila iz pravca Nemile. Iskreno se nadam da ćete se potruditi da riješite ovaj problem."
U jucerasnjoj voznji od strane gdje je Koprivnica ili donji dio Vranduka, moje kolege i ja smo vidjeli kako veliki teretni kamioni, kamioni sa "labudicama", odlaze u smijeru tunela koji vodi prema Vranduckoj tvrdjavi. Prizor je bio nehuman, i ne znamo kako ce to izgledati kada bude snijeg. Ozbiljne posljedice mogu nastati po ljudske zivote, a s druge strane unistava se kulturno nasljedje. I u ovom tekstu se spominje kako je dionica ceste od tog dijela do ulaza u grad jednosmijerna, u slucaju neke vanredne situacije trebali bi imati helikoptere ili da zipliningom dodju do druge strane vatrogasci ili urgentna pomoc.
Strasno je nelogicno ovo rasporedjeno, i kao da uopste marili za ove posljedice.
Ne smijemo mi u sebi traziti 'alternativu', vec mi trebamo da vidimo sve pravne stavke kojima bismo mogli da ih urazumimo. Dovoljno su bahati da
ovo 'presute' i cekaju da se 'narod smiri'.
U jucerasnjoj voznji od strane gdje je Koprivnica ili donji dio Vranduka, moje kolege i ja smo vidjeli kako veliki teretni kamioni, kamioni sa "labudicama", odlaze u smijeru tunela koji vodi prema Vranduckoj tvrdjavi. Prizor je bio nehuman, i ne znamo kako ce to izgledati kada bude snijeg. Ozbiljne posljedice mogu nastati po ljudske zivote, a s druge strane unistava se kulturno nasljedje. I u ovom tekstu se spominje kako je dionica ceste od tog dijela do ulaza u grad jednosmijerna, u slucaju neke vanredne situacije trebali bi imati helikoptere ili da zipliningom dodju do druge strane vatrogasci ili urgentna pomoc.
Strasno je nelogicno ovo rasporedjeno, i kao da uopste marili za ove posljedice.
Ne smijemo mi u sebi traziti 'alternativu', vec mi trebamo da vidimo sve pravne stavke kojima bismo mogli da ih urazumimo. Dovoljno su bahati da
ovo 'presute' i cekaju da se 'narod smiri'.
-
moet-perignon
#29042 Re: Zeničani
"Poštovani, obraćam vam se kao građanin i u ime svih građana Zenice i njene okolice, koji se od početka ove nedjelje suočavaju sa saobraćajnim kolapsom zbog rekonstrukcije tunela i mosta na M17. S obzirom da često koristim ovu dionicu, mogu reći da je saobraćaj dosta otežan iz pravca Nemile i putovanje traje značajno duže. Neshvatljivo je da je taj jednosmjerni trenutno zamjena za magistralni put. U slučaju vanrednih situacija na dionici Nemila-Banlozi saobraćaj je otežan za sanitetska, vatrogasna ili bilo koja druga službena vozila, čija je pomoć neophodna u ovakvim slučajevima. Nije fer da su mještani nekih naselja, npr. Vranduk, privilegovaniji odn. rasterećeniji protokom saobraćaja od mještana Nemile, Tetova, Gradišća, Banloza i drugih udaljenijih mjesta, koji moraju podnositi saobraćajnu gužvu. Takođe, nije praktično da spomenuta jednosmjerna cesta bude frekventna i za teretna vozila. Nema smisla da vozači koji nemaju namjeru stati u Zenici prolaze kroz grad, jer zbog toga su troškovi održavanja gradskih ulica veći, što na kraju građani moraju plaćati. Osim toga su veliki i troškovi za vozače koji su primorani proći kroz grad, koji takođe pri tom gube i vrijeme. Npr. da biste ušli u grad, prosječno se izgubi 30 minuta. Djeca koja putuju u školu iz pravca Orahovice, Nemile, Gradišća i Tetova takođe gube vrijeme, koje bi inače mogli iskoristiti za školske obaveze. Mnogo je primjera koji pokazuju da trenutačno rješenje nije efikasno i građani ce cijeniti da odgovorite da li je ovaj kolaps planiran za period od 18 mjeseci? Ako da, onda morate da napravite bolju organizaciju saobraćanja vozila iz pravca Nemile. Iskreno se nadam da ćete se potruditi da riješite ovaj problem."
Strasno je nelogicno ovo rasporedjeno, i kao da uopste nisu marili za ove posljedice koje mogu nastati.
Ne smijemo mi u sebi traziti 'alternativu' i da otkrivamo preko foruma improvizirane puteve, vec mi trebamo da vidimo sve pravne stavke kojima bismo mogli da ih urazumimo. Dovoljno su bahati da ovo 'presute' i cekaju da se 'narod smiri'.
Strasno je nelogicno ovo rasporedjeno, i kao da uopste nisu marili za ove posljedice koje mogu nastati.
Ne smijemo mi u sebi traziti 'alternativu' i da otkrivamo preko foruma improvizirane puteve, vec mi trebamo da vidimo sve pravne stavke kojima bismo mogli da ih urazumimo. Dovoljno su bahati da ovo 'presute' i cekaju da se 'narod smiri'.
-
kakavdanakneiskustvu
#29043 Re: Zeničani
pa koliko ce tek ljudi koji idu za jug zalutati u nasem gradu trazeci izlaz iz grada
-
Nivelacija
#29044 Re: Zeničani
Ima li kakva gradjanska inicijativa u Zenici da pokrene proteste i blokira vozila ?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#29045 Re: Zeničani
Blokirat ćemo mi u Tetovu ubrzo.Nivelacija wrote:Ima li kakva gradjanska inicijativa u Zenici da pokrene proteste i blokira vozila ?
Danas sam do grada (3.3 km) išao ravno 55 minuta.kamen spoticanja wrote:jimmy mi naumpao odmah
vjerovatno je vec slom zivaca dobio![]()
Gužva je još najmanji problem...buka je nenormalna, hitna pomoć putuje predugo, ljudi i djeca kasne na posao, nervozni vozači pretiču šlepere na nepreglednim mjestima, a djeca od Podbrežja do Banloza pješke moraju u školu, a nema trotoara od Banloza do škole.
-
moet-perignon
#29046 Re: Zeničani
Svi se bune sa razlicitih strana, ali niko da skoncentrise sve u jednu inicijativu. Problem je sto se bunimo pojedinacno, a ne kolektivno i mislim
da bi trebalo ovo pokrenuti.
Evo odgovora od grada na pitanje korisnika centar72:
PITANJE KORISNIKA
Poštovani, ovim putem apelujem na gradske vlasti da pod hitno zabrane presumjeravanje saobraćaja sa puta M17 kroz gradsku zonu Zenice. Naime, preusmjeravanje se vrši putem koji objektivno ne odgovara količini i namjeni saobraćaja sa puta M17. Već nakon 48 sati primjetno je oštećenje saobraćajnica. Sam saobraćaj je značajno usporen, što otežava svakodnevni život svih onih koji koriste tu dionicu puta, a i ugrožava živote svih onih koji su prinuđeni koristiti usluge hitne medicinske pomoći ili vatrogasaca. Dolazi do povećanog zagađenja okoliša s čime ionako "kuburimo". Prije nego što tzv. obilaznica kroz grad Zenicu bude u potpunosti uništena i prije nego što neko umre, jer hitna ili vatrogasci zapnu u gužvi, apelujem da se poduzmu konkretne mjere zabrane.
ODGOVOR IZ GRADA
Poštovani,
U vezi s pitanjem broj: 1950, Stručna služba Gradskog vijeća ističe sljedeće:
Tokom ove sedmice, Odsjek za poslove mjesnih zajednica pri Stručnoj službi Gradskog vijeća obradio je više zahtjeva mjesnih zajednica, koje su se istom obratile povodom predmetnog preusmjeravanja saobraćaja.
U svojim obraćanjima mjesne zajednice tražile su hitan sastanak sa JP Ceste Federacije i Upravom policije I Zenica. Još uvijek očekujemo odgovore od strane JP Ceste Federacije i nadležne uprave policije, kojima smo odmah uputili zahtjeve mjesnih zajednica.
Po dobivanju odgovora od strane navedenih organa, blagovremeno ćemo dostaviti obavijest o mogućnosti rješavanja ovog problema.
S poštovanjem,
STRUČNA SLUŽBA GRADSKOG VIJEĆA
da bi trebalo ovo pokrenuti.
Evo odgovora od grada na pitanje korisnika centar72:
PITANJE KORISNIKA
Poštovani, ovim putem apelujem na gradske vlasti da pod hitno zabrane presumjeravanje saobraćaja sa puta M17 kroz gradsku zonu Zenice. Naime, preusmjeravanje se vrši putem koji objektivno ne odgovara količini i namjeni saobraćaja sa puta M17. Već nakon 48 sati primjetno je oštećenje saobraćajnica. Sam saobraćaj je značajno usporen, što otežava svakodnevni život svih onih koji koriste tu dionicu puta, a i ugrožava živote svih onih koji su prinuđeni koristiti usluge hitne medicinske pomoći ili vatrogasaca. Dolazi do povećanog zagađenja okoliša s čime ionako "kuburimo". Prije nego što tzv. obilaznica kroz grad Zenicu bude u potpunosti uništena i prije nego što neko umre, jer hitna ili vatrogasci zapnu u gužvi, apelujem da se poduzmu konkretne mjere zabrane.
ODGOVOR IZ GRADA
Poštovani,
U vezi s pitanjem broj: 1950, Stručna služba Gradskog vijeća ističe sljedeće:
Tokom ove sedmice, Odsjek za poslove mjesnih zajednica pri Stručnoj službi Gradskog vijeća obradio je više zahtjeva mjesnih zajednica, koje su se istom obratile povodom predmetnog preusmjeravanja saobraćaja.
U svojim obraćanjima mjesne zajednice tražile su hitan sastanak sa JP Ceste Federacije i Upravom policije I Zenica. Još uvijek očekujemo odgovore od strane JP Ceste Federacije i nadležne uprave policije, kojima smo odmah uputili zahtjeve mjesnih zajednica.
Po dobivanju odgovora od strane navedenih organa, blagovremeno ćemo dostaviti obavijest o mogućnosti rješavanja ovog problema.
S poštovanjem,
STRUČNA SLUŽBA GRADSKOG VIJEĆA
- kamen spoticanja
#29047 Re: Zeničani
mogu ovi sto su blokirali saobracajnice kad je frka bila s borcima i radnicima zeljezareNivelacija wrote:Ima li kakva gradjanska inicijativa u Zenici da pokrene proteste i blokira vozila ?
imaju dobrog iskustva
-
moet-perignon
#29048 Re: Zeničani
kamen spoticanja wrote:mogu ovi sto su blokirali saobracajnice kad je frka bila s borcima i radnicima zeljezareNivelacija wrote:Ima li kakva gradjanska inicijativa u Zenici da pokrene proteste i blokira vozila ?
imaju dobrog iskustva
kameni, molim te da se malo fokusiras na temu.
"Stoga vas sve ljubazno molim da na ovu temu diskutujete sa idejama, prijedlozima i sa ciljem da se ova sitacija rijesi."
-
macchiato
#29049 Re: Zeničani
Ima li uopšte neka alternativa, neki drugi pravac koji se može iskoristiti?
Jer ako nema, džabe svi protesti jer neće obustaviti sanaciju tunela, a ti gledaj odakle se vedri. Šta njih briga.
Jer ako nema, džabe svi protesti jer neće obustaviti sanaciju tunela, a ti gledaj odakle se vedri. Šta njih briga.
- kamen spoticanja
#29050 Re: Zeničani
o alternativi je trebala razmisljati gospoda ko je odlucila da zatvori tunele i gospoda koja ih je pustila u gradmacchiato wrote:Ima li uopšte neka alternativa, neki drugi pravac koji se može iskoristiti?![]()
trebali su napraviti most u vraci pa vracati saobracaj tamo..ili neki alternativni put oko tunela prije nego su ih zatvorili
ne moras biti posebno.pametan da shvatis na sta ce ovo liciti...osim ako ih je bolio k.rac
a onda treba zablokirati sve...i hebat materesinu i fudi i galetu i autocestama i vozacima kamiona i svima