Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29001 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: Jel to postajete metropola ko Sarajevo? :mrgreen:
:run:
Halo mala ne vrijedjaj :oops:
kamen spoticanja

#29002 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: moras
osim.ako neces pjeske relacijom orahovica-lisac-vrselje-zenica :mrgreen:
Znaci pola saobracaja najprometnije saobracajnice u drzavi ce nam dvije godine pargati kroz grad :shock:
i tako 18 mjeseci najavljeno
dakle minimalno 2 goodine
Bloo
Globalna šefica

#29003 Re: Zeničani

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote:
Bloo wrote: Jel to postajete metropola ko Sarajevo? :mrgreen:
:run:
Halo mala ne vrijedjaj :oops:
Pa Bake je od sarajevske kasabe napravio metropolu, kako SDA tvrdi, a nedavno je bio j kod vas...
Slucajnost? Mozda.
Usud? Ko zna. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29004 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: Pa Bake je od sarajevske kasabe napravio metropolu, kako SDA tvrdi, a nedavno je bio j kod vas...
Slucajnost? Mozda.
Usud? Ko zna. :mrgreen:
E moja ti nama je sreca pa imamo Baketa, on je izgovor za sve (generalno).

Apropo i nevezano skroz za Baketa:

covjek zenicki ne voli da ga se "bihuzuri" (uznemirava), cak prema legendi nije svojevremeno htio ni da mu se pruga napravi....jer mu poremeti učmalost i uspavanost...Zaobidji me, to je nasa definicija.

Ovdje sta god se zapocne u startu odmah ne valja. Tako da se bojim sta bi bilo da nas umjesto Baketa zapadne bosanski Juscelino Kubitschek :run:
macchiato

#29005 Re: Zeničani

Post by macchiato »

Pa vidim ja da konstantno auta furaju iz pravca Tetova :lol:

Ne znam kako će se riješiti problem, uska cesta, uopšte nije ni predviđena za veliki protok automobila. To što će narod kasniti na posao ili djeca u školu zbog autobusa i što će morati mjenjati čitav raspored radi toga, to je tek posebna priča.
Najgore što će se sjebati cesta koja je ionako loša, a nije baš mala dionica, vjerovatno će godinama morati moliti da im ponovo asfaltiraju. :roll:

Isto kao u Peharama zbog izgradnje onog autoputa, prođe trilion kamiona dnevno, sva cesta otišla u klinac.
kakavdanakneiskustvu

#29006 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
Cekaj to sad kad dolazis u grad iz pravca Doboja moras ici kroz Tetovo?

mislim da se moze proci m-17 do skretanje lijevo prije prvog tunela,iz pravca žepča prema zenici i kroz vranduk se opet ukljuciti na m- 17
Norm

#29007 Re: Zeničani

Post by Norm »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
kamen spoticanja wrote: moras
osim.ako neces pjeske relacijom orahovica-lisac-vrselje-zenica :mrgreen:
Znaci pola saobracaja najprometnije saobracajnice u drzavi ce nam dvije godine pargati kroz grad :shock:
i tako 18 mjeseci najavljeno
dakle minimalno 2 goodine

Tako je to 'unas' kad se struka upetlja... :lol: :lol: :lol:
A sad ozbiljno, rekonstrukcija bi trebala obuhvatiti i rjesavanje vode sa stropa (prokisnjavanje) kao i odvode...kojom metodom ce to rijesiti neznam ali treba vremena...
A mi, moramo se strpit, za dobrobit svih nas... :D Tetovljani i Vranducani pogotovo...a Babinjcima se zivo yebe za sve :lol: :lol: :lol:
Norm

#29008 Re: Zeničani

Post by Norm »

kakavdanakneiskustvu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

mislim da se moze proci m-17 do skretanje lijevo prije prvog tunela,iz pravca žepča prema zenici i kroz vranduk se opet ukljuciti na m- 17
Iz Doboja se skrece u Nemilu pa kroz Vranduk kroz onaj mali tuLen pa 'vamo kroza BanloGe a iz Zenice prije tunela desno kroz Koprivnu...
kakavdanakneiskustvu

#29009 Re: Zeničani

Norm wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:[quote="_BataZiv_0809"
http://zenicainfo.ba/2018/11/20/saobrac ... a-vranduk/

mislim da se moze proci m-17 do skretanje lijevo prije prvog tunela,iz pravca žepča prema zenici i kroz vranduk se opet ukljuciti na m- 17[/quote]

Iz Doboja se skrece u Nemilu pa kroz Vranduk kroz onaj mali tuLen pa 'vamo kroza BanloGe a iz Zenice prije tunela desno kroz Koprivnu...[/quote]

ali moze se mag. putem proci mimo nemile sve do pred onaj prvi tunel i tu skrenuti lijevo i ici kroz vranduk i izaci opet na m-17,istina ima tabla na m-17 u nemili kao smije dalje samo lokalno stanovnistvo
Norm

#29010 Re: Zeničani

Post by Norm »

...al bigaje nisam lokalac pa ja po prav'lima... ;-)
kamen spoticanja

#29011 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

a kao.slag na tortu dvije zime ce sve nase krntije ekoloskih oznaka <1 prolaziti kroz Zenicu...
da nam.malo pojacaju koncentracije malignih cestica u zraku
kakavdanakneiskustvu

#29012 Re: Zeničani

kako li ce se tek cistiti snijeg i led na onoj obilaznici strah me je i pomisliti
Norm

#29013 Re: Zeničani

Post by Norm »

kamen spoticanja wrote:a kao.slag na tortu dvije zime ce sve nase krntije ekoloskih oznaka <1 prolaziti kroz Zenicu...
da nam.malo pojacaju koncentracije malignih cestica u zraku
Otkud sad Oto? Zar nisu iZgasili oni semafor jer nam zrak cisci neg na Vlasicu? U zadnje vrijeme pokazivo haman pa nula...samo dzaba struju trosiJo... :lol: :lol: :lol:
notsure

#29014 Re: Zeničani

Post by notsure »

Norm wrote:...al bigaje nisam lokalac pa ja po prav'lima... ;-)
Od svega su najbolja neoznačena 3 čučeća policajca ispod tvrđave, ne mogu reći ležeća jer su dovoljno visoki da razvališ amortizere i ko zna šta još čak i sa 10 km/h. Po mraku, horor.
kakavdanakneiskustvu

#29015 Re: Zeničani

notsure wrote:
Od svega su najbolja neoznačena 3 čučeća policajca ispod tvrđave, ne mogu reći ležeća jer su dovoljno visoki da razvališ amortizere i ko zna šta još čak i sa 10 km/h. Po mraku, horor.
da,strahota
studiorum_tuzlaensis

#29016 Re: Zeničani

Post by studiorum_tuzlaensis »

Tunel Vranduk I (onaj bliži Zenici) i njegovu drenažu nisu mogli riješiti ni najbolji inženjeri ŽGPa i Hidrogradnje koje je iznjedrila SFRJ, tako da pretpostavljam se ide ka konačnom rješenju upotrebom najsavremenijih metoda prikupljanja vode i hidroizolacije unutrašnje stijenke.

Tunel kada je prokopan nekad oko 1978. nije bilo ovih modernih radarskih i ultrazvučnih tehnologija koje su mogle lako detektovati vodu i propusne šupljine, već se sondažom pokušavala steći kakva takva slika o terenu ispod.

Napravljen kako jeste, od prvog dana je curio i puštao vodu. Nekad iza rata se sjećam kao dječak da kada sam prolazio da je bio pun vode. Onda su napravili neku rekonstrukciju, ali to nije pomoglo, jer je opet propišao.

1,5-2 godine je nedopustivo za rekonstrukciju tunela. Za to vjireme se može napraviti novi tunel. Koliko je para, zna li neko?
Norm

#29017 Re: Zeničani

Post by Norm »

notsure wrote:
...ma ko ga yebe sluzbeno je... :D
Nivelacija

#29018 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

studiorum_tuzlaensis wrote:Tunel Vranduk I (onaj bliži Zenici) i njegovu drenažu nisu mogli riješiti ni najbolji inženjeri ŽGPa i Hidrogradnje koje je iznjedrila SFRJ, tako da pretpostavljam se ide ka konačnom rješenju upotrebom najsavremenijih metoda prikupljanja vode i hidroizolacije unutrašnje stijenke.

Tunel kada je prokopan nekad oko 1978. nije bilo ovih modernih radarskih i ultrazvučnih tehnologija koje su mogle lako detektovati vodu i propusne šupljine, već se sondažom pokušavala steći kakva takva slika o terenu ispod.

Napravljen kako jeste, od prvog dana je curio i puštao vodu. Nekad iza rata se sjećam kao dječak da kada sam prolazio da je bio pun vode. Onda su napravili neku rekonstrukciju, ali to nije pomoglo, jer je opet propišao.

1,5-2 godine je nedopustivo za rekonstrukciju tunela. Za to vjireme se može napraviti novi tunel. Koliko je para, zna li neko?
18 mil
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29019 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala bogu pa ce se zgrada gdje je Biblioteka prepakovati...ono je bilo horor...

Nekako su na ovom forumu totalno zanemareni infrastrukturni projekti u toku :roll: Samo se bavimo tračevima i negativom :(
channel10

#29020 Re: Zeničani

Post by channel10 »

_BataZiv_0809 wrote:Hvala bogu pa ce se zgrada gdje je Biblioteka prepakovati...ono je bilo horor...

Nekako su na ovom forumu totalno zanemareni infrastrukturni projekti u toku :roll: Samo se bavimo tračevima i negativom :(
Hoce li je u rozu prepakovati :mrgreen:

Hoce li biti makar boja fina?
Casual's

#29021 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote:Hvala bogu pa ce se zgrada gdje je Biblioteka prepakovati...ono je bilo horor...

ASA prodaje zgradu IK banke.
clio_dci120

#29022 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Pa bilo je i logicno ocekivati nakon premjestanja centrale u Sarajevo. Mada, mogli su mozda iskoristiti za neke kancelarije Preventa. Ne znam kome ce uspjeti prodati onu zgradu, najbolje da grad Zenica uzme i eto jos jedne zgrade opstine, rjesen problem.
Ne znam da postoji interes kod bilo koga za kupovinu takve poslovne zgrade, eventualno nekakvo preuredjenje u hotel...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29023 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Stara je to zgrada.

Počela se graditi 1958 i gradila se do 1963 ili 1965 zbog skupe staklene obloge fasade. Znači 50 i kusur godina je u pogonu i nije se u nju značajnije ulagalo.

Sa zadnje strane je poprilično oronula, to se najbolje vidi iz ulice sestara Ditrih. Ko god je kupi imat će posla oko nje. Ali lokacija je bezobrazna.

Inače arhitekta je slavni Karlo Kužatko.
clio_dci120

#29024 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Da, ima dosta ulaganja. Ali imas na skycarpercityu render iz 2009 godine, kako bi izgledala zamisljena rekonstrukcija zgrada, poprilicno moderan projekat se moze napraviti, zbog same konstrukcije zgrade mogucnosti za novu staklenu fasadu su neogranicene.
Meni su se uvijek svidjale one stepenice unutra.
Nazalost, ne vidim ko ce tu zgradu kupiti, osim prenamjene u kakav hotel...Kome to u Ze treba poslovna zgradA?
Doduse ona PC Roma je kompletna izdata, ali generalno sto se tice kancelarija kapacitet u Ze je vec sada vise nego dovoljan.
clio_dci120

#29025 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

clio_dci120 wrote:Da, ima dosta ulaganja. Ali imas na skycarpercityu render iz 2009 godine, kako bi izgledala zamisljena rekonstrukcija zgrada, poprilicno moderan projekat se moze napraviti, zbog same konstrukcije zgrade mogucnosti za novu staklenu fasadu su neogranicene.
Meni su se uvijek svidjale one stepenice unutra.
Nazalost, ne vidim ko ce tu zgradu kupiti, osim prenamjene u kakav hotel...Kome to u Ze treba poslovna zgradA?
Doduse ona PC Roma je kompletna izdata, ali generalno sto se tice kancelarija kapacitet u Ze je vec sada vise nego dovoljan.
Pade mi na pamet da bi se dobro uklopila u Agramovu filozofiju i model poslovanja, osiguranje plus moderna bolnica.
Post Reply