Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drug_profi

#29001 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

neki wrote: 17/01/2024 15:49
drug_profi wrote: 17/01/2024 15:47
Dzontra_Volta wrote: 17/01/2024 15:35 ja ne vidim ništa "prirodno" u kopanju 11 km dugog tunela
Upravo tako. zaprvo mislim da ce ovo biti na kraju daleko skuplja varijanta od 18 km duze trase sa 3 tunela od oko 3 km.
18km duža trasa je podrazumijevala i tunel od 6km, a sa ostalim tunelima ukupno dosta duže od 10km..
Ne znam tačno tu trasu jer mislim da nije objavljena nigdje javno.
I sam sam bio za skraćivanje kroz Prenj, ali kako vrijeme odmiče sve sam sigurniji da od tog ništa neće biti, ili će biti na kraju neka katastrofa.
So What!

#29002 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dzontra_Volta wrote: 17/01/2024 15:35Ja sam samo rekao da je nekad tako bilo planirano (čak mislim da i dalje stoji u prijedlogu Prostornog plana FBiH).
Vjerovatno se razmišljalo, s obzirom da treba brzom cestom spojiti i Donji Vakuf sa Jajcem, da je onda bolje dvije muhe jednim udarcem.
Što se tiče tunela Prenj, ja ne vidim ništa "prirodno" u kopanju 11 km dugog tunela, sa neizvjesnim rezultatom, ali eto... Ko doživi, pričaće.
Pogledaj mapu jos jednom i vidjet ces da je prirodnije kanjonom Bijele povezati Mostar i Konjic i tako izbjeci Jablanicu, nego vijugati oko Jablanice, kao sto cesta trenutno radi.

Tehnicka izvedba jeste komplikovana, ali svakako i oko Jablanice bi imali visece vrtove, ako ne i teze nego oko Zenice. Dakle tehnicka izvedba, na stranu, ali po meni je prirodnije provuci tunel kroz Prenj, nego obici ga.
Dzontra_Volta

#29003 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

So What! wrote: 17/01/2024 17:08
Dzontra_Volta wrote: 17/01/2024 15:35Ja sam samo rekao da je nekad tako bilo planirano (čak mislim da i dalje stoji u prijedlogu Prostornog plana FBiH).
Vjerovatno se razmišljalo, s obzirom da treba brzom cestom spojiti i Donji Vakuf sa Jajcem, da je onda bolje dvije muhe jednim udarcem.
Što se tiče tunela Prenj, ja ne vidim ništa "prirodno" u kopanju 11 km dugog tunela, sa neizvjesnim rezultatom, ali eto... Ko doživi, pričaće.
Pogledaj mapu jos jednom i vidjet ces da je prirodnije kanjonom Bijele povezati Mostar i Konjic i tako izbjeci Jablanicu, nego vijugati oko Jablanice, kao sto cesta trenutno radi.

Tehnicka izvedba jeste komplikovana, ali svakako i oko Jablanice bi imali visece vrtove, ako ne i teze nego oko Zenice. Dakle tehnicka izvedba, na stranu, ali po meni je prirodnije provuci tunel kroz Prenj, nego obici ga.
Usko gledano možda jeste.
Gledajući šire, koridor Vc se preko petlje u Jablanici mogao povezati sa srednjom Bosnom i sa sjevernom Hercegovinom.
I vjerujem da bi dosad jedna dionica između Konjica i Mostar sjever već bila u najmanju ruku tenderisana.
So What!

#29004 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dzontra_Volta wrote: 17/01/2024 18:05Usko gledano možda jeste.
Gledajući šire, koridor Vc se preko petlje u Jablanici mogao povezati sa srednjom Bosnom i sa sjevernom Hercegovinom.
I vjerujem da bi dosad jedna dionica između Konjica i Mostar sjever već bila u najmanju ruku tenderisana.
Veza na Srednju Bosnu ide preko petlje Lepenica, za sjevernu Hercegovinu, veza ce biti u Konjicu sto nije pretjerano daleko.

Tunel Prenj je tenderisan, poznate su i kompanije koje su prosle predkvalifikaciju te cijeli projekat ima dobar dio finansijske konstrukcije sklopljen.

I dalje kazem, moguce je da ce se sve razvuci na 10-15-20 godina, ali tender za Prenj je u proceduri i domace kompanije uopste nisu u igri.
neki

#29005 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

drug_profi wrote: 17/01/2024 15:51
neki wrote: 17/01/2024 15:49
drug_profi wrote: 17/01/2024 15:47

Upravo tako. zaprvo mislim da ce ovo biti na kraju daleko skuplja varijanta od 18 km duze trase sa 3 tunela od oko 3 km.
18km duža trasa je podrazumijevala i tunel od 6km, a sa ostalim tunelima ukupno dosta duže od 10km..
Ne znam tačno tu trasu jer mislim da nije objavljena nigdje javno.
I sam sam bio za skraćivanje kroz Prenj, ali kako vrijeme odmiče sve sam sigurniji da od tog ništa neće biti, ili će biti na kraju neka katastrofa.
Naravno da je objavljena, još prije 20 godina, ali se zabodavlja...urađen je idejni projekat, po kojem je bio predviđen tunel Glogošnica - Bijela dužine malo preko 6km. Jedno vrijeme se razmatralo i produženje tunela na 7,5KM zbog zaštite prirode
drug_profi

#29006 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

neki wrote: 18/01/2024 08:15 Naravno da je objavljena, još prije 20 godina, ali se zabodavlja...urađen je idejni projekat, po kojem je bio predviđen tunel Glogošnica - Bijela dužine malo preko 6km. Jedno vrijeme se razmatralo i produženje tunela na 7,5KM zbog zaštite prirode
Teško je to pronaći u bespućima interneta. Zapravo nalazio sam bar dvije varijante koje se nisu poklapale previše. Tako da je moja pretpostavka da su netačne obje.
neki

#29007 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

drug_profi wrote: 18/01/2024 08:21
neki wrote: 18/01/2024 08:15 Naravno da je objavljena, još prije 20 godina, ali se zabodavlja...urađen je idejni projekat, po kojem je bio predviđen tunel Glogošnica - Bijela dužine malo preko 6km. Jedno vrijeme se razmatralo i produženje tunela na 7,5KM zbog zaštite prirode
Teško je to pronaći u bespućima interneta. Zapravo nalazio sam bar dvije varijante koje se nisu poklapale previše. Tako da je moja pretpostavka da su netačne obje.
Nije teško pronaći na google, ali evo pomoći ću ti..
Izvod iz studije uticaja na okoliš:

Dionica 2 – od Jablaničkog jezera do doline rijeke Bijele (km 24+500 – km 47+650)
Od stacionaže km 24+500, autoput nastavlja prema Jablanici u pravcu jugozapada. Do Jablanice
predviđaju se dva dugačka tunela. Prvi je dug 2.300 m, a drugi 3.600 m.
Trasa dolazi do Jablanice na
stacionaži km 36+000.
Predloženo je da petlja za Jablanicu bude u dolini rijeke Glogošnice, oko 5 km daleko od grada
Jablanice, a pripadajući lokalni prključni putevi će biti detaljno prostudirani u sljedećoj fazi Projekta.
Nakon jablaničke petlje, trasa se penje u pravcu juga, prateći dolinu rijeke Suhave. Dugački tunel
(6.400 m) kroz planinu Prenj
počinje na ~km 40, a završava na stacionaži km 46+400, u dolini rijeke
Bijela, koja je pritoka rijeke Neretve.
Ukupna dužina ove dionice je 33,15 km, od čega su 8,45 km krivine. Minimalni radijus krivine za ovu
dionicu je 1.000 m a ukupna razlika nadmorske visine je 43 m (maksimalni nagib i=3,95%).
Dionica 3 – od doline rijeke Bijele do Mostara sjever (km 47+650 – km 60+400)
Posljednja dionica prati dolinu rijeke Bijele približno 3 km, a onda nastavlja u pravcu jugoistoka,
slijedom mostova i tunela da bi na stacionaži km 60+400 dosegla završnu tačku.
Najvažnije obilježje u ovoj dionici je veoma duboka dolina na stacionaži km 51+700. Rješenje
tunel/visoki most/tunel je neophodno radi iznalaženja odgovarajućeg kompromisa između visine i
dužine mostova i dužine dva tunela . Tako:
• Ako trasa ide prema sjeveru, most je kraći, ali se povećava dužina trase i tunela,
• Ako je uzdužni profil niže, most je kraći i niži, ali su tuneli duži
Izvođenje lučnoga mosta preporučuje se radi smanjenja poteškoća uzrokovanih visinom mosta. Čini
se da je najbolje rješenje izvođenje 420 m dugog luka ili sličnog “specijalnog” mosta sa tunelima
dugim 2.150 m-i 1.050 m.

Ukupna dužina ove dionice je je 20,50 km, od čega je 3,47 km krivina. Minimalni radijus krivine za ovu
dionicu je 1.000 m, a ukupna razlika visine 141 m (max. nagib i=3,95%).

Dakle, tom vašom idealnom trasom imali bi od konjica do mostara ukupno preko 15km tunela...
drug_profi

#29008 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ali koji bi se mogli lakse iskopati. Tunel od 3 km kopa se danas za dvije godine.
I uglavnom mozes prilicno dobro znati sta te ocekuje unutra.

Vodilja promjene trase je bila skracivanje i nizi troskovi.
Meni je u startu bilo nejasno kako znaju da ce 10,5 km tunel kostati tacno toliko koliko su napisali, tj. da ce biti toliko jeftiniji od prvobitne trase.
Pretpostavio sam da je podrucje vec geoloski istrazeno i da je sve poznato.

Ali gledaj vraga, niko nema pojma sta je unutra i koliko ce zapravo da kosta na kraju. I para i ljudskih zivota.
dr_Evil

#29009 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Opet raspisali Tunel Kvanj Buna tender, sad opet zagrnuti rukave da se obori, i da se trasa vrati kuda je i originalno trebala biti. Prosli se ponistio.
neki

#29010 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

drug_profi wrote: 18/01/2024 08:58 Ali koji bi se mogli lakse iskopati. Tunel od 3 km kopa se danas za dvije godine.

Meni je u startu bilo nejasno kako znaju da ce 10,5 km tunel kostati tacno toliko koliko su napisali, tj. da ce biti toliko jeftiniji od prvobitne trase.

Ali gledaj vraga, niko nema pojma sta je unutra i koliko ce zapravo da kosta na kraju. I para i ljudskih zivota.
preskaćeš ovaj tunel od 6,400m koji prolazi kroz isti masiv kao i aktuelni od 10km
drug_profi

#29011 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

neki wrote: 18/01/2024 09:00
drug_profi wrote: 18/01/2024 08:58 Ali koji bi se mogli lakse iskopati. Tunel od 3 km kopa se danas za dvije godine.

preskaćeš ovaj tunel od 6,400m koji prolazi kroz isti masiv kao i aktuelni od 10km
Pa ne preskačem. Ipak je 40% kraći, pa samim tim i izvjesniji. Drugim riječima 40% manje problema može biti.
drug_profi

#29012 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ono što želim reći, da me neko pogrešno ne shvati.
Podržavao sam, i možda i dalje podržavam kraću trasu, jer sam vjerovao da to struka radi i planira.

Međutim vremenom sam stekao dojam da su sve preuzeli ljudi koji nisu baš velikog znanja i raznorazni uhljebi koji ne znaju jesul pošli ili su došli.

Uz iskustva sa Zeničkom obilaznicom, mostom Počitelj, pa sad i ovim neizvedivim projektom kod Nemile, pitam se šta će biti sa Prenjom.
Jer nije zajebancija rupa od 10 km. Smrtonosna klopka za sve koji uđu u nju.
dr_Evil

#29013 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 18/01/2024 09:08 Ono što želim reći, da me neko pogrešno ne shvati.
Podržavao sam, i možda i dalje podržavam kraću trasu, jer sam vjerovao da to struka radi i planira.

Međutim vremenom sam stekao dojam da su sve preuzeli ljudi koji nisu baš velikog znanja i raznorazni uhljebi koji ne znaju jesul pošli ili su došli.

Uz iskustva sa Zeničkom obilaznicom, mostom Počitelj, pa sad i ovim neizvedivim projektom kod Nemile, pitam se šta će biti sa Prenjom.
Potpuno su neozbiljni, mislim da vise nije ni neznanje koliko je kriminal i politika. Putevi se prave sa namjerom da bude sto je navodno govorio Tito "sto duze i sto uze", ali sada ne zbog odbrane nego zbog kriminala, a druga stavka je usmjerava se tako da se ne pravi put za BiH, nego da se drugarski raspodijeli za fildzan i herceg bosnu. Pogledaj samo sta rade sa autoputem oko Mostara, ovo je za plakat.
So What!

#29014 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

drug_profi wrote: 18/01/2024 09:08 Ono što želim reći, da me neko pogrešno ne shvati.

Nikada nismo imali problema s tunelom, sada bi neko rekao, a sta je sa Hranjenom, ali Hranjen nije imao tehnickih problema vec finansijskih, jednostavno niko ga ne bi iskopao za onaj novac koji je prvobitno alociran.

Niko ne zna sta nas ceka ispod Prenja, ali nije neizvodivo. U ovom dijelu Evrope doduse ne postoji takav tunel, ali po ostatku Evrope i svijeta postoji i ja vjerujem da smo i mi u stanju napraviti takav tunel.

U roku da bude, to ne vjerujem, problema ce sigurno biti, novinskih naslova, afera, belaja, ali u konacnici vjerujem da se to moze iskopati.

Razlika izmedju mene i drugih je sto ja na to gledam kao na nesto sto vrijedi cekati, jer realno, cekamo svakako cijeli svoj zivot da BiH dobije autoput nije da ga je ikada imala, dok drugi vjerovatno vide da nece dozivjeti kraj ili ako ga dozive bice u dubokoj starosti. Nemam licno neke sebicne razloge, meni ce biti zanimljiv i sam iskop, pa makar i ne dozivio da se provozam istim, bice mi drago da ce nove generacije dobiti tako znacajno, kao sto je i moja generacija dobila hidroelektrane, termoelektrane, sadasnje puteve, prugu, skole, bolnice itd ...
neki

#29015 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

So What! wrote: 18/01/2024 10:33

Nikada nismo imali problema s tunelom, sada bi neko rekao, a sta je sa Hranjenom, ali Hranjen nije imao tehnickih problema vec finansijskih, jednostavno niko ga ne bi iskopao za onaj novac koji je prvobitno alociran.

Niko ne zna sta nas ceka ispod Prenja, ali nije neizvodivo. U ovom dijelu Evrope doduse ne postoji takav tunel, ali po ostatku Evrope i svijeta postoji i ja vjerujem da smo i mi u stanju napraviti takav tunel.
Postoji i u ovom dijelu i to kod nas, doduše nisu cestovni ali cijeli niz hidrotehničkih tunela je prokopano bez velikih problema. Recimo najduži 17km od Trebinja do Plata je prokopan kroz sličan masiv kao što je Prenj.
So What!

#29016 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

neki wrote: 18/01/2024 10:37
Postoji i u ovom dijelu i to kod nas, doduše nisu cestovni ali cijeli niz hidrotehničkih tunela je prokopano bez velikih problema. Recimo najduži 17km od Trebinja do Plata je prokopan kroz sličan masiv kao što je Prenj.
Pa ne bih bas brojao hidrotehnicke i zeljeznicke tunele, onda recimo i ARK u blizni Konjica mozemo smatrati slicnim poduhvatom.

Kakogod, sve i da je to bas slicno, niko do sada nije probijao Prenj, a tunel bi trebao bukvalno da prodje kroz srediste masivne planine, ko zna sta ispod ima.
drug_profi

#29017 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Vjerovatno vodotokova i klanaca, a biće velika sreća ako se ne udari u neki rezervoar koji bi se izlio i potopio rupu i sve koji su u njoj.
So What!

#29018 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Pogledao sam nekoliko puta ovaj kratki dokumentarac, ne mogu da vjerujem da je napravljen prije vise od 30 godina.

Nije ista duzina, ali Karavanke prolaze kroz ozbiljan masiv i svi izazovi sa kojima su se susreli u to vrijeme, plus ovaj tunel je gradila svaka od drzava do pola.

Po meni mozda najrealnije nesto sto bi nam moglo dati uvid u busenje Prenja.

Dzontra_Volta

#29019 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

neki wrote: 18/01/2024 08:33

Dakle, tom vašom idealnom trasom imali bi od konjica do mostara ukupno preko 15km tunela...
Imaš ti i na trasi Ovčari - Mostar Sjever još 4 tunela ukupne dužine cca 5,5 km, pored ovog glavnog.
neki

#29020 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Dzontra_Volta wrote: 18/01/2024 13:25
neki wrote: 18/01/2024 08:33

Imaš ti i na trasi Ovčari - Mostar Sjever još 4 tunela ukupne dužine cca 5,5 km, pored ovog glavnog.
Nemam ja :lol:
Ne izmišljaj..
Druga dionica počinje petljom Ovčari, neposredno prije grada Konjica i ide do ulaza u tunel Prenj...Na ovoj dionici će biti smještena i dva tunela od kojih će jedan biti dug 1.853, a drugi 1.740 metara.
Slično bi bilo i na dionici Ovčari - Jablaničko jezero plus kolosalni most preko jezera i željezničkog mosta
Sonron

#29021 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Sonron »

Kako ne znanu šta ih čeka ispod Prenja, aloooooo 2024 godina Eurotunel koji je 50km dug, građen od 1988 do 1994 između Engleske i Francuske bez problema prošlo. Seikan tunel u Japanu koji je građen od 1971 do 1988 i dug 53km sa tim da je 100 metara tunel ispod morskog poda, znači ukupna dubina 240 metara em još tunela širom svijeta da ne nabrajam pa ne mogu da urade geološka istraživanja tačna i precizna. Bolje i da ga ne bude, biće upsss zafalilo nam para majstori, naletili smo na pukotinu u planini eheeee treba zabetonirati... ili kakav potok isto, možda nađu i ljudsku ribicu usput.
Haris.ba

#29022 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Sonron wrote: 18/01/2024 14:19 Kako ne znanu šta ih čeka ispod Prenja, aloooooo 2024 godina Eurotunel koji je 50km dug, građen od 1988 do 1994 između Engleske i Francuske bez problema prošlo. Seikan tunel u Japanu koji je građen od 1971 do 1988 i dug 53km sa tim da je 100 metara tunel ispod morskog poda, znači ukupna dubina 240 metara em još tunela širom svijeta da ne nabrajam pa ne mogu da urade geološka istraživanja tačna i precizna. Bolje i da ga ne bude, biće upsss zafalilo nam para majstori, naletili smo na pukotinu u planini eheeee treba zabetonirati... ili kakav potok isto, možda nađu i ljudsku ribicu usput.
Zna se sta je ispod Prenja. Busotine radjene prije cca.40 godina.

Ali, sto ne uzeti ponovo lovu na pricu da se ne zna.
drug_profi

#29023 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Zna se uopsteno sta ima, a zna se klinac sta ce tacno biti na trasi.
Haris.ba

#29024 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 18/01/2024 14:24 Zna se uopsteno sta ima, a zna se klinac sta ce tacno biti na trasi.
Ima ljudi sto im je to posao i sto znaju. Upoznao sam lika sto im je za Hranjen rekao u 20 metara gdje ce naici na izvor vode dok metra nisu zakopali.
Samo, ti likovi kvare uhodane seme i semice.
neki

#29025 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

drug_profi wrote: 18/01/2024 14:24 Zna se uopsteno sta ima, a zna se klinac sta ce tacno biti na trasi.
Pa to se nikad i nigdje ne zna, takve stvari kao podzemni vodotoci ili pećine se rješavaju kad se na njih naiđe, jer ne postoji geološka analiza koja će tačno pokazati da li se takvo nešto nalazi na trasi. Za sve postoji rješenje, samo što naravno budžetom nije planirano i ide kao naknadni trošak, i tako je svugdje u svijetu.
Post Reply