heckler wrote:Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
1) Koja je to realna cijena kilometra autoputa na odredjenim dionicama
2) Koja je maksimalna cijena na odredjenim dionicama do koje ima smisla uopste cestu i graditi.
Slažem se u potpunosti sa tobom, s tim da se dionice mogu manje-više tipizirati, i da se prilično brzo može dati neka procjena (od strane nezaviznih stručnjaka) u recimo +-20% cijene, što je dovoljan pokazatelj da znaš jel u pitanju kriminal ili ne. Ja lično bih se zadovoljio sa procjenom koja ima odstupanje u petini cijene, čisto da se vidi ko laže. A znajući bagru koja nas godinama vuče za nos, debelo mi smrdi - ne mora biti ukradeno 400 miliona, 20-30 miliončića je sasvim fina cifra, zar ne. Pa čak i da se podijeli na recimo 10-tak riba...
Također, slažem se i sa tezom da mora postojati granica isplativosti tog famoznog autoputa. Ne mogu da vjerujem kako svi o tome pričaju kao o must-have projektu, a niko se ne zapita ko je taj ko će npr. u Tuzlu iz Sarajeva (i nazad) ići autoputem. Po mojoj nekoj računici, taj put će biti skuplji 20 KM. Radi čega - sahat vremena uštede u oba smjera...