Ako je tačno da su kod Baroša oko 600 KM leće i otopina koji u ostalim prodavnicama koštaju oko 300 KM i da su pacijenti ucijenjeni da moraju kupovati kod Baroša, onda u ovom slučaju nema nevinih. Baroš je kriv koliko i klinika. A ako NS želi imati veze sa tom situacijom, imaju pravo na to. Sa svim posljedicama po imidž.criticos wrote:Ajde da promatramo u okviru našeg zakona.Hakiz wrote:U mnogim zemljama u kojima je prostitucija zabranjena, ne kažnjavaju samo prostitutke. Kažnjavaju se i klijenti. A u nekim zemjama se prostitutke ne kažnjavaju uopšte, kažnjavaju se samo klijenti.criticos wrote:
Posljednji tko bi trebao kritizirati ovu priču je SDA mladež i bilo ko iz stranaka sa predznakom SDx. Interesantno je kako su mediji nanišanili ovu priču ka Našoj stranci i njihovom članu. Po meni je u ovoj priči krivac Nakaš i rukovodstvo bolnice, a ne Baroš. Dotični Baroš je poduzetnik koji gleda kako da profitira i ugovori sebi najpovoljnije uslove. Problem bi po meni bio kada bi se dokazalo da je on podmitio, darovao ili prebacio sredstva na lične račune da isposluje sebi ovako poželjan ugovor. Krivica je na Nakašu i upravnim odborima koji se bahate novcima građana i potpisuju štetne ugovore. Da ovdje raspravljamo o etičnosti Baroša, pa bih i rekao nešto po tomu pitanju.
I davalac i primalac mita su krivi.
Itd.
Doduše, Baroš ima pravo naplaćivati ono šta prodaje koliko hoće. Ali nema pravo vršiti uticaj na kliniku (koja, usput, nije privatna) da pacijenti te klinike samo kod njih mogu kupovati te leće i otopine.
Znaš kako se mjeri stepen percepcije korupcije, dakle koliko se misli da korupcije ima, ne koliko je stvarno ima. Percepcija, imidž, su bitni.
Bilo tu krivične odgovornosti ili ne bilo (a mislim da je ima), stvar je percepcije.
Ako neka politička stranka, u ovom slučaju NS, misli da je za njen imidž i uticaj na glasače dobro da bude povezana sa tom, etički diskutabilnom situacijom, to je njihova stvar.