Sirija

Locked
Co0l

#29001 Re: Sirija

Post by Co0l »

sargon wrote:
sarajevoxxxx wrote:
sargon wrote:E sada nedaju kurdskim dobrovoljcima da dodju u grad i da se bore, Pesmergama ne daju da udju sa oruzjem, a da dopuste da udje 1200 boraca FSA? Nema logike nikako...
Pa ima ako se sve vrti oko podjele Sirije.Akidi ne vjerujem da je sam ovo smislio, vjerovatno je ovo turski odgovor na potez međunarodne zajednice o slanju Peshmergi.Sirija ostaje nepodijeljena, svejedno sa IS-om ili sa FSA.
Mislim da te snage uopšte ne bi mogle doći u Kobani da se bore bez dozvole kurdskih boraca. Ako bi se grad i odbranio od ISIL-a, FSA bi se morala povući sa tog područja jer bi u suprotnom izbio sukom između njih i kurda... Turska izgleda lovi u mutnom, znači ako Kobani padne u ruke ISIL-a rizikuje još veće nemire na svom tlu a možda čak i preljevanje ISIL-ovih terorističkih akcija na sjever, sa druge strane ako se Kobani odbrani bez Turske pomoći to bi značilo jačanje PKK i njene podružnice u Siriji, opet na štetu Turske... Mislim da od dolaska FSA boraca nema ništa, vjerovatno je i to kupovanje vremena pregovorima i obećanjima u nadi da če ISIl što prije završiti posao...
Ne obavezno.FSA je u Kobaniju od samog pocetka ofanzive na grad i brani ga zajedno sa Kurdima a i vec je postavljen snimak ulaska FSA u Kobani iz Turske.Tkodjer,u ovakvoj situaciji,kad im zivoti vise o koncu,cisto sumnjam da bi Kurdi postavljali uslove nekom ko bi bio spreman da ih braniMada,ponavljam,pitanje je koliko je vijest tacna.
insomnia78

#29002 Sirija

Post by insomnia78 »

Navodno
Syrie :le colonel Okaydi de l'ASL prend le commandement d'une campagne militaire contre l'EI pour soutenir Kobane
Pukovnik FSA-e Okaydi
Image
preuzeo je komandovanjem nad vojnom kampanjom protiv IS u cilju posrske Kobaniju
General War

#29003 Re: Sirija

Post by General War »

Kaa booom :D
sarajevoxxxx

#29004 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Water has been cut off in Al-Yarmouk camp, located in southern Damascus, for forty five days in a row.

Image
Laprdan

#29005 Re: Sirija

Post by Laprdan »

Last edited by Laprdan on 24/10/2014 00:16, edited 2 times in total.
Novak20

#29006 Re: Sirija

Post by Novak20 »

Evo još malo šege o ISIS Air Force.

Image
Challenger__

#29007 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Evo demanta od one grupe:
A group of FSA Jahshul Mujahidin refuted news about sending their fighters to Kobane #twitterkurds @mela_ehmed
curdistani ‏@curdistani 11m
insomnia78

#29008 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kad smo vec kod kaa booom, navodno ISIL izveo pogolem samoubilacki napad u Kobaneu
Co0l

#29009 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
sargon wrote:E sada nedaju kurdskim dobrovoljcima da dodju u grad i da se bore, Pesmergama ne daju da udju sa oruzjem, a da dopuste da udje 1200 boraca FSA? Nema logike nikako...
Od svih nabrojanih FSA jedina ima otvorenu podrsku Turske.Tako da ima logike.Mada je pitanje koliko je vijest uopste tacna.Ako jest,kako je krenulo,vise ce u Kobaniju bit FSA nego Kurda :-D
Pa zar nije upravo Erdogan izjavio da je 'teskom mukom' ubijedio Ameriku da umjesto PKK u Kobani udju Pesmerge. :D

Koji podlac, Kurde voli kao Milosevic Bosnjake. Rabi slicnu taktiku kao spomenuta lesina.
Ne znam sta je izjavio ali ne sumnjam da ako bi mogao da bira koga da pusti u Kobani,FSA bi bila njegov prvi izbor.Pa i Peshmerge prje nego PKK.Sto je i logicno.Nema potrebe obrazlagati to.

Poredjenje sa Milosevicem ti je deplasirano kao i vecina upisa vezana za turski odnos prema Kurdima.Niko,pa cak ni ova koalicija koja je do sada odbranila Kobani,nije ucinila toliko koliko je ucinila Turska da pruzi utociste svima koji su htjeli da se sklone iz Kobanija u Tursku.200 hiljada ih je primila,cak i ranjene borce su primili u svoje bolnice.Dok drugi pricaju,oni su bar nesto ucinili.E sad,sto to nije dovoljno onima koji tako glupo ocekuju od Turske da zrtvuju svoje vojnike u nekakvoj intervenciju u drugoj drzavi zarad necijih ciljeva ili da propustaju i naoruzavaju grupu koju smatraju teroristickom i protiv koje ratuju decenijama i koja je pobila vise Turaka nego bila koja druga vojna formacija u Siriji osim Asadove-to je vec problem onih koji misle tako.
Challenger__

#29010 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Navodno
Syrie :le colonel Okaydi de l'ASL prend le commandement d'une campagne militaire contre l'EI pour soutenir Kobane
Pukovnik FSA-e Okaydi
Image
preuzeo je komandovanjem nad vojnom kampanjom protiv IS u cilju posrske Kobaniju
Ako je taj majmun preuzeo "kampanju" od tog posla nema ništa:

Kikibombona

#29011 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Ne znam sta je izjavio ali ne sumnjam da ako bi mogao da bira koga da pusti u Kobani,FSA bi bila njegov prvi izbor.Pa i Peshmerge prje nego PKK.Sto je i logicno.Nema potrebe obrazlagati to.

Poredjenje sa Milosevicem ti je deplasirano kao i vecina upisa vezana za turski odnos prema Kurdima.Niko,pa cak ni ova koalicija koja je do sada odbranila Kobani,nije ucinila toliko koliko je ucinila Turska da pruzi utociste svima koji su htjeli da se sklone iz Kobanija u Tursku.200 hiljada ih je primila,cak i ranjene borce su primili u svoje bolnice.Dok drugi pricaju,oni su bar nesto ucinili.E sad,sto to nije dovoljno onima koji tako glupo ocekuju od Turske da zrtvuju svoje vojnike u nekakvoj intervenciju u drugoj drzavi zarad necijih ciljeva ili da propustaju i naoruzavaju grupu koju smatraju teroristickom i protiv koje ratuju decenijama i koja je pobila vise Turaka nego bila koja druga vojna formacija u Siriji osim Asadove-to je vec problem onih koji misle tako.
Primit ce njih Erdo sve u Tursku, samo da Rojava nestane. Par stotina hiljada Kurda u Turskoj nista ne moze promijeniti, ali propast i nestajanje Kurda u srijskom Kurdistanu svakako moze. To bi bio veliki uspjeh sa stanovnistva turskog nacionalizma. Kurdi se od gubitka Rojave zadugo ne bi oporavili.

Sve sto radi Erdo, radi sa ciljem slabljenja irackog Kurdistana. Sve cini da Kobani padne, koliko je u njegovoj moci. Cak napada Ameriku zato sto dostavljaju oruzje za branitelja grada.... Kmeci i lafo se pita zasto je Kobani tako bitan.... More izjava i odluka koje jasno pokazuju da zeli devastaciju Kurda u Siriji.

I svoje 'prijatelje' Pesmerge zavlaci, iscekujuci pad Kobanija.

Agitovanje da tzv., fantomska FSA udje u grad je jos jedan od lukavih poteza. Erdo zeli da 'umjereni islamisti' dobiju rat da on sa njima upravlja u miru. Naravno, to bi znacilo da Kurdi mogu sanjati o autonomiji, a o nezavisnosti da ne govorimo.

Za Kurde je sreca da Ameri imaju drugacije interese i vizije, koje se direktno suprostavljaju turskim. Eto, i Ameri ponekad urade pravu stvar.
bvcx

#29012 Re: Sirija

Post by bvcx »

Vidim ja nešto mi poznat. :lol:
Laprdan

#29013 Re: Sirija

Post by Laprdan »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:Navodno
Pukovnik FSA-e Okaydi
Image
Ako je taj majmun preuzeo "kampanju" od tog posla nema ništa:

A možda su mislili da će povesti 1200 boraca da se bori protiv Kurda. Ionako je besmisleno govoriti da ti vojnici pređu preko turske granice. Možda se ovi FSA borci zajedno sa Kurdima bore na svoju ruku...
insomnia78

#29014 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Amerikanci izjavljuju kako nema opasnosti da grad padne u ruke ISIL-a
Bgm da sam Kurd ja bih se sad zabrin'o :D
Laprdan

#29015 Re: Sirija

Post by Laprdan »

Istina boli - Ahmed Deedat

dječak sa šibicama

#29016 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

A kao "Amerika i saveznici" nemaju transportne helikoptere kojima mogu u Kobane spustiti Pashmerge.

Koja predstava.
Co0l

#29017 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote: Ne znam sta je izjavio ali ne sumnjam da ako bi mogao da bira koga da pusti u Kobani,FSA bi bila njegov prvi izbor.Pa i Peshmerge prje nego PKK.Sto je i logicno.Nema potrebe obrazlagati to.

Primit ce njih Erdo sve u Tursku, samo da Rojava nestane. Par stotina hiljada Kurda u Turskoj nista ne moze promijeniti, ali propast i nestajanje Kurda u srijskom Kurdistanu svakako moze. To bi bio veliki uspjeh sa stanovnistva turskog nacionalizma. Kurdi se od gubitka Rojave zadugo ne bi oporavili.

Sve sto radi Erdo, radi sa ciljem slabljenja irackog Kurdistana. Sve cini da Kobani padne, koliko je u njegovoj moci. Cak napada Ameriku zato sto dostavljaju oruzje za branitelja grada.... Kmeci i lafo se pita zasto je Kobani tako bitan.... More izjava i odluka koje jasno pokazuju da zeli devastaciju Kurda u Siriji.

I svoje 'prijatelje' Pesmerge zavlaci, iscekujuci pad Kobanija.

Agitovanje da tzv., fantomska FSA udje u grad je jos jedan od lukavih poteza. Erdo zeli da 'umjereni islamisti' dobiju rat da on sa njima upravlja u miru. Naravno, to bi znacilo da Kurdi mogu sanjati o autonomiji, a o nezavisnosti da ne govorimo.

Za Kurde je sreca da Ameri imaju drugacije interese i vizije, koje se direktno suprostavljaju turskim. Eto, i Ameri ponekad urade pravu stvar.
Potpuno pogresno gledas na to.
A sta su to trebali,zabranit im da bjeze u Tursku da se tako spasavaju da bi ti i tebi slicni onda pisali kako su ih namjerno ostavili da ih ovi ISIL-ovci pobiju!?!?Pa sjeti se samo kmecanja dezurnih dusebriznika na forumu dok su mislili da im Turska brani ulazak u zemlju,sta bi tek bilo da su im to zaista zabranili.Uostalom,Kurde niko nije natjerao da predju u Tursku,mogli su ostati u Kobaniju i borit se.Izmedju toga i odlaska u Tursku odabrali su ovo drugo i sad nevalja Turska jer im je to dopustila.
Za Tursku,iz razumnjivih razloga,jednostavno nije postojala mogucnost niti da intervenise u Kobaniju niti da pomaze onima koje smatra teroristima.Ako si u stanju da to dvoje izbacis kao mogucnost onda ces hvatiti da su ucinili jedinu mogucu stvar koju su mogli da spasu Kurde od ISIL-a a to je da ih puste da udju u Tursku.Na taj nacin su,najvjerovatnije,spasili zivote stotinama hiljada Kurda,vise nego bilo ko sto je uradio.I svi ti Kurdi,zivi,kako god da se situacija oko Kobanija odigra,barem imaju mogucnost,kad-tad,da se vrate tamo.Da su im zabranili ulazak u Tursku bili bi vjerovatno dobrim dijelom pobijeni i mogucnost povratka bi bila ravna nuli.
Ako vec zagovaras Kurdistan onda skontaj i sam sta vise ide u prilog toj Utopiji-raseljeni ali jos uvijek zivi Kurdi ili mrtvi Kurdi.
sarajevoxxxx

#29018 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Vijest je vjerovatno neistinita, možda se nešto i planira poslati, ali zanimljiva je reakcija na portalima.99 % je protiv odlaska u Kobane, žestoke kritike, psovke.Mislim IS je podobro pokupio simpatije možda i većine građana ili simpatizera sirijske opozicije.
Co0l

#29019 Re: Sirija

Post by Co0l »

Pa,ako cemo iskreno,i bila bi ludost slat iz Haleba vojnike gdje su potrebni da ginu i brane Kurde.
insomnia78

#29020 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:Vijest je vjerovatno neistinita, možda se nešto i planira poslati, ali zanimljiva je reakcija na portalima.99 % je protiv odlaska u Kobane, žestoke kritike, psovke.Mislim IS je podobro pokupio simpatije možda i većine građana ili simpatizera sirijske opozicije.
Ne idemo ti mi na te portale
Hahaha
Challenger__

#29021 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Vijest je vjerovatno neistinita, možda se nešto i planira poslati, ali zanimljiva je reakcija na portalima.99 % je protiv odlaska u Kobane, žestoke kritike, psovke.Mislim IS je podobro pokupio simpatije možda i većine građana ili simpatizera sirijske opozicije.
da čitaš šta drugi pišu vidio bi da je upravo ta jedinica demantovala tu vijest. Ukratko - laž.
sarajevoxxxx

#29022 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
da čitaš šta drugi pišu vidio bi da je upravo ta jedinica demantovala tu vijest. Ukratko - laž.
Vidio sam demant od ''Džejš mudžahidina'', oni su jedna od 5 spomenutih vojnih formacija, drugi niti su potvrdili niti demantovali.
sarajevoxxxx

#29023 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

insomnia78 wrote:
Ne idemo ti mi na te portale
Hahaha
Ne radi se o portalima IS-a mislio sam na Haleb Today https://www.facebook.com/HalabTodayTV i na The Syrian Revolution 2011 https://www.facebook.com/Syrian.Revolution?fref=nf
Laprdan

#29024 Re: Sirija

Post by Laprdan »

Možda bi se vrijednost Islamske države koja je napadnuta od strane 50+ zemalja u svijetu (kršćanskih, jevrejskih...) mogla sagledati kroz ovu prizmu:

http://www.youtube.com/watch?v=616rqmiktDw#!
Kikibombona

#29025 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote: Potpuno pogresno gledas na to.
A sta su to trebali,zabranit im da bjeze u Tursku da se tako spasavaju da bi ti i tebi slicni onda pisali kako su ih namjerno ostavili da ih ovi ISIL-ovci pobiju!?!?Pa sjeti se samo kmecanja dezurnih dusebriznika na forumu dok su mislili da im Turska brani ulazak u zemlju,sta bi tek bilo da su im to zaista zabranili.Uostalom,Kurde niko nije natjerao da predju u Tursku,mogli su ostati u Kobaniju i borit se.Izmedju toga i odlaska u Tursku odabrali su ovo drugo i sad nevalja Turska jer im je to dopustila.
Za Tursku,iz razumnjivih razloga,jednostavno nije postojala mogucnost niti da intervenise u Kobaniju niti da pomaze onima koje smatra teroristima.Ako si u stanju da to dvoje izbacis kao mogucnost onda ces hvatiti da su ucinili jedinu mogucu stvar koju su mogli da spasu Kurde od ISIL-a a to je da ih puste da udju u Tursku.Na taj nacin su,najvjerovatnije,spasili zivote stotinama hiljada Kurda,vise nego bilo ko sto je uradio.I svi ti Kurdi,zivi,kako god da se situacija oko Kobanija odigra,barem imaju mogucnost,kad-tad,da se vrate tamo.Da su im zabranili ulazak u Tursku bili bi vjerovatno dobrim dijelom pobijeni i mogucnost povratka bi bila ravna nuli.
Ako vec zagovaras Kurdistan onda skontaj i sam sta vise ide u prilog toj Utopiji-raseljeni ali jos uvijek zivi Kurdi ili mrtvi Kurdi.
Skroz naivno razmisljas Cool, ili od turkofilije ne umijes realno sagledati.

Turci su bili prisiljeni pustiti izbjeglice u Tursku. U suprotnom bi se suocili sa sankcijama, mozda bi i iz NATOa bili uklonjeni. Amerika bi tek onda zagrizla da odbrani Kobani i Turci bi kratkorocno i dugorocno popusili.

Sve i da zanemarimo iznad napisano, Turci si nisu mogli dozvoliti hipoteku saucesnistva u genocidu nezamislivih razmjera.

Pustanje Kurda u Tursku je jedini logican potez, sve da im svima iz srca zele smrt i nestanak. Te izbjeglice Turskoj nikako ne mogu nastetiti. Uvjeren sam da bi im Erdo svima drzavljanstva podijelo samo da Rojava zauvijek nestane.

S druge strane, vise je nego ocigledno da svim srcem zele pad Kobanija i nestanak Rojave kao politickog faktora. To su pokazali na milion nacina. Vec sam pominjao neke nedvosmislene dokaze koji to potvrdjuju.
Locked