Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#2901 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

seoBIH wrote:Treba nama razumijevanja, ali i poštivanja drugih.
Tebi je ocito krivo sto za motore nema guzve, dok ti sjedis u autu u koloni i jedes se od muke. ;-)
Za tebe i gorana. Gdje molim te piše da je motor superiornij u odnosu na auto? Gdje piše da se ti možeš provlaćiti kroz 50 cm prostora? Gdje piše da me ti možeš ometat u saobraćaju? Gdje piše da ti smiješ PREĆI PREKO HEBENE CRTE, PUNE?!

Zašto se opravdava nakaradno ponašanje motorista? Motor, kao i auto mora poštivati saobraćajne propise, stoga, svaki je papak koji se naklati ispred mene, na skoro pola pješačkog.

Toliko.
Pitanje cisto reda radi, da li za motocikle i automobile vaze isti propisi za prestrojavanje?
zdruzdjo

#2902 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Tebi je ocito krivo sto za motore nema guzve, dok ti sjedis u autu u koloni i jedes se od muke. ;-)
Za tebe i gorana. Gdje molim te piše da je motor superiornij u odnosu na auto? Gdje piše da se ti možeš provlaćiti kroz 50 cm prostora? Gdje piše da me ti možeš ometat u saobraćaju? Gdje piše da ti smiješ PREĆI PREKO HEBENE CRTE, PUNE?!

Zašto se opravdava nakaradno ponašanje motorista? Motor, kao i auto mora poštivati saobraćajne propise, stoga, svaki je papak koji se naklati ispred mene, na skoro pola pješačkog.

Toliko.
ovo postujem maksimalno. juce sam vozio od otoke do stupa iza dvojice na motorima sa Ita registracijama.
Oba motora su bila zvijeri. jedan je bio ducatti a drugo honda. uzivao sam vozeci iza ljudi. ponasali su se kao da idu dva auta. kolovozna traka, nema sveranja izmedju auta, stajanje na semafor iza 3-4 auta....maksimalno kulturno. proletili su dvojica nasih zujavaca kod rtv doma. mogu misliti kako su se sjebali ova dvojica kad su ih vidjeli.

Iako sam i ja protiv tih krtenluka sa motorima, ja im uvijek napravim prostor kad vidim nekog da od njih u retrovizoru. razlog: on ako je namjerio da prodje izmedju mene i nekoga do mene, on ce i pokusati. a ako nema mjesta vrlo lako moze okresati od moj retrovizor i eto ga pod tockovima (mojim ili necijim nevazno).
ne bih volio da nosim nekoga na dusi sa svojih 30 i kusur godina. bez obzira kreten ili ne.
goran16v

#2903 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

Danas vjerovatno neka pizdarija na uglu Tesanjske i Kranjeviceve, jedno 4-5 motora ITA registracija i murija (neko sjedi u autu), ali nisam vidio ostecenje ni na jednom.
RLewis

#2904 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by RLewis »

Kod fisa u vitezu pstavljen kruzni tok. E sad on bi trebao sluziti skretanju prema fisu, i tako ja pokusam. Udjem u kruzni i naravno imam prednost ( da nisam znao sta me ceka izginuo bi) kad ce prvo sleper ulikece uzima prednost i za njim bar jos 10 automobila za njim i svi se cude zasto ja trubim masem i pomalo ludim. Da sam imao kalad sjeo bih na krov i redom jednog po jednog porokao. Pa mamu vam zar neznate sta je kruzni tok i znak za isti.
Sunculish

#2905 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sunculish »

-Nerviraju me ovi auslenderi koji su gori od najgorih nepoštivalaca saobraćajnih propisa i koji su ponašaju kao da su superiorna rasa nad Bosancima. Većini njih bahatih treba oporezovati prilikom ulaska u BiH, na granici i za svaki slučaj opaliti toljagom po glavi da se malo uhavizaju kad signu u šeher.
-Isto tako, sve mi je teže izaći sa parkinga i uključiti se na glavnu ulicu jer apsolutno niko neće da stane i da propusti pa sam primorana da se ubacujem ili trubim da me lik iz susjednog auta primjeti pa da ga zamolim da me propusti. Ako ja propustim dav-tri automobila, oni iza mene legnu na sirenu i imam osjećaj da bi me odmah :fazlija:
-Nekorištenje migavaca prilikom skretanja pa trebaš biti vidovita Džemila da skontaš hoće li levat lijevo, desno ili zadržava svoj pravac kretanja.
- Nervira me kada se ubaci "za dlaku" ispred mene i "piči" 40km/h gdje je ograničenje 60.
-Kada se ubaci ispred mene i odmah skrene.
-...
-...
sparky

#2906 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

goran16v wrote:

Toliko.
Pitanje cisto reda radi, da li za motocikle i automobile vaze isti propisi za prestrojavanje?
1. Motor mora da ide DESNOM STRANOM TRAKE, odnosno da prati desni trag točkova automobila u svakom trenutku.
2. Prilikom prestrojavanja, obavezno treba da se pogleda iza sebe OKRETOM GLAVE, prije nego što se da žmigavac.
3. UKOLIKO SE IZVRŠI PRESTROJAVANjE PREKO PUNE LINIJE, NA PJEŠAČKOM PRELAZU I NA RASKRSNICI, odmah se pada.

Ovako se polaze, tako da ne vidim razlog cemu rasprava oko toga smiju li ili ne smiju motoristi koristiti provlacenje.
To mi dodje isto ko kad bi neko sa ficom pokusao da se provuce izmedju auta jer eto ima prostora.
Sodom1

#2907 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

sparky wrote:
530i wrote:Ozbiljno kažem, ostavi se mjesto u sredini, ako je cesta sa dvije trake ili između srednje i krajnje lijeve trake...jednosmjerno sve, naravno. U više gradova po Evropi primjetio taj "fol", još mi i ljudi rekoše da obratim pažnju na to...nepisano pravilo.
Kazna za to u Austriji je do 500€, zavisi jesi li nekog ugrozio ili slicno. Vrlo rijetko vidjam da neko seta izmedju auta, cak ni biciklima. Ja se motorima inace pomjerim malo udesno, ali vrlo rijetko ce neko proci. Nema ni potrebe, ako je ogranicenje 30, vrijedi za svakog. Ako je crveno, vrijedi za svakog.
Totalno netocan navod
Bilki

#2908 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bilki »

sparky wrote:
530i wrote:Ozbiljno kažem, ostavi se mjesto u sredini, ako je cesta sa dvije trake ili između srednje i krajnje lijeve trake...jednosmjerno sve, naravno. U više gradova po Evropi primjetio taj "fol", još mi i ljudi rekoše da obratim pažnju na to...nepisano pravilo.
Kazna za to u Austriji je do 500€, zavisi jesi li nekog ugrozio ili slicno. Vrlo rijetko vidjam da neko seta izmedju auta, cak ni biciklima. Ja se motorima inace pomjerim malo udesno, ali vrlo rijetko ce neko proci. Nema ni potrebe, ako je ogranicenje 30, vrijedi za svakog. Ako je crveno, vrijedi za svakog.
u austriskom zakonu to nije kaznjivo i to svi rade ako ima mjesta da se provuce, to gledam svakodnevno, cak se sjecam i iz auto skole da se to spominjalo, pitanje je bilo dozvoljeno ili ne, odgovor je glasio dozvoljeno, time stimulises vise ljudi da koriste motorice po gradu i smanjivas guzve
530i

#2909 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

sparky wrote: Kazna za to u Austriji je do 500€, zavisi jesi li nekog ugrozio ili slicno. Vrlo rijetko vidjam da neko seta izmedju auta, cak ni biciklima. Ja se motorima inace pomjerim malo udesno, ali vrlo rijetko ce neko proci. Nema ni potrebe, ako je ogranicenje 30, vrijedi za svakog. Ako je crveno, vrijedi za svakog.
Nisam čuo za takve kazne, ali ne radi se ni o bržoj vožnji ni prolasku kroz crveno, nego kad se čeka u koloni, kad je gužva...motoristi prolaze, mi čekamo...
sparky

#2910 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Bilki wrote:
sparky wrote:
u austriskom zakonu to nije kaznjivo i to svi rade ako ima mjesta da se provuce, to gledam svakodnevno, cak se sjecam i iz auto skole da se to spominjalo, pitanje je bilo dozvoljeno ili ne, odgovor je glasio dozvoljeno, time stimulises vise ljudi da koriste motorice po gradu i smanjivas guzve
Gdje si ti polagao?
Dok budem imao priliku, a nemam cesto jer stalno pada kisa, slikacu te sto "smanjuju" guzvu kako stoje u kolonama. Cak je i biciklistima zabranjeno da koriste te pogodnosti. Taj manevar se smatra svugdje u svijetu osim kod nas opasnim. Strpi se dok kolona krene, a onda po propisu ispretici ako mozes dvije hiljade auta.
Bilki

#2911 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bilki »

ako bas hoces da znas polagao sam u Beču, kazem da nije zakonom zabranjeno provlacenje izmedju auta, a to vidjam svakodnevno, naravno da se nece provlaciti ako nema mjesta nego ce cekati, nemoj da mlatis bezveze, daj mi nadji u kojoj kaznenoj odredbi stoji da je to zakonom kaznjivo?
goran16v

#2912 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

sparky wrote:Taj manevar se smatra svugdje u svijetu osim kod nas opasnim.
Nema potrebe da putujes, nadji na youtubeu klip saobracaja u Rimu, MIlanu, Madridu ili Parizu pa ces se jako inznenaditi. Jugoistocnu Aziju uopste ne zelim da pominjem...
sparky

#2913 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Bilki wrote:ako bas hoces da znas polagao sam u Beču, kazem da nije zakonom zabranjeno provlacenje izmedju auta, a to vidjam svakodnevno, naravno da se nece provlaciti ako nema mjesta nego ce cekati, nemoj da mlatis bezveze, daj mi nadji u kojoj kaznenoj odredbi stoji da je to zakonom kaznjivo?
mislio sam traziti, ali posto ocito znate najbolje, onda ok. slobodno vozite izmedju auta pred raskrsnicama, provlacite se, gdje god mozete, sretno.
insomnia78

#2914 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

sparky wrote:
Bilki wrote:ako bas hoces da znas polagao sam u Beču, kazem da nije zakonom zabranjeno provlacenje izmedju auta, a to vidjam svakodnevno, naravno da se nece provlaciti ako nema mjesta nego ce cekati, nemoj da mlatis bezveze, daj mi nadji u kojoj kaznenoj odredbi stoji da je to zakonom kaznjivo?
mislio sam traziti, ali posto ocito znate najbolje, onda ok. slobodno vozite izmedju auta pred raskrsnicama, provlacite se, gdje god mozete, sretno.
Ni u Fr to nije zabranjeno, u stvari mislim da nije posto svi motoristi to rade

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Bilki

#2915 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bilki »

evo da rijesimo stvar bar sto se austrije tice
http://prntscr.com/4flc5z
http://prntscr.com/4flc0g
Sodom1

#2916 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

sparky wrote:
Da li je kaznjivo ne znam ali sigurno znam da se raja provlaci izmedju redova kako motorima tako i biciklima
sparky

#2917 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Prolaze ljudi i kad je crveno svjetlo pa to ne znaci da nije kaznjivo :)
Posto me bas zainteresovalo, pa sam malo rovio. Nadjoh da je u Srbiji za provlacenje nagrada sedam kaznenih bodova, u Hrvatskoj je takodjer zabranjeno, ali nisam uspio naci nesto vise. U Austriji clan 12. stavka. 20. kaze da nije dozvoljeno. Nas ZOBS to fino rjesava clanovima 236,237,238 u razlicitim stavkama koje se odnose na kazne za pojedine nedozvoljene radnje u saobracaju. Ko ima volje moze proroviti i posebne clanove.
Ne tvrdim da sam upravu, niti pokusavam ikome da nesto namecem. Svjestan sam da ljudi rade mnogo toga, a znamo da prekrsaja nema ako nema milicije. Prvi ja krsim neke propise, ali takodjer ponekad i platim.

Jos nesto, nasao sam u zobsu ali sam zaboravio koji clan da je zabranjeno otvaranje vrata dok se vozilo krece ili miruje, na kolovoznoj traci. Pitanje je samo ko vise krsi zakon, motociklista koji se zabije u otvorena vrata zbog povlacenja ili onaj koji ih je otvorio.
Sodom1

#2918 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sodom1 »

Svabe su pedantne prlicno, ne verujem da bi tako masovno krsili zakon. A i raja retko prolazi kroz crveno, ja nekad biciklom ujutro prodjem kad se vracam s posla ali na raskrsnici dobro pogledam okolo da nema policije :)
goran16v

#2919 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by goran16v »

sparky wrote:Prolaze ljudi i kad je crveno svjetlo pa to ne znaci da nije kaznjivo :)
Postoji nesto sto nije predvidjeno zakonom ali se precutno tolerise jer u protivnom ne bi imalo smisla. Mimo motorista koji se provlace kroz kolone drugi primjer su biciklisti na ojesackim zonama i trotoarima.
seoBIH

#2920 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ometanje saobraćaja i ugrožavanje drugih učesnika jeste provlačenje između auta. Navedeno nije dozvoljeno zakonom. Toliko.
Bilki

#2921 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bilki »

sparky wrote:Prolaze ljudi i kad je crveno svjetlo pa to ne znaci da nije kaznjivo :)
Posto me bas zainteresovalo, pa sam malo rovio. Nadjoh da je u Srbiji za provlacenje nagrada sedam kaznenih bodova, u Hrvatskoj je takodjer zabranjeno, ali nisam uspio naci nesto vise. U Austriji clan 12. stavka. 20. kaze da nije dozvoljeno. Nas ZOBS to fino rjesava clanovima 236,237,238 u razlicitim stavkama koje se odnose na kazne za pojedine nedozvoljene radnje u saobracaju. Ko ima volje moze proroviti i posebne clanove.
Ne tvrdim da sam upravu, niti pokusavam ikome da nesto namecem. Svjestan sam da ljudi rade mnogo toga, a znamo da prekrsaja nema ako nema milicije. Prvi ja krsim neke propise, ali takodjer ponekad i platim.

Jos nesto, nasao sam u zobsu ali sam zaboravio koji clan da je zabranjeno otvaranje vrata dok se vozilo krece ili miruje, na kolovoznoj traci. Pitanje je samo ko vise krsi zakon, motociklista koji se zabije u otvorena vrata zbog povlacenja ili onaj koji ih je otvorio.
moram ti reci da opet lupas kao maxum po diviziji, u austriji i ne postoji clan 12 stavka 20, dok nas zobs u clanovima koje si naveo ne pominje niti jednim slovom prolazak izmedju auta koja stoje u kolovoznoj traci, ja ti fino postavi iz auto skole iz testova ali ti i dalje lupas li lupas :run:
Bilki

#2922 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bilki »

seoBIH wrote:Ometanje saobraćaja i ugrožavanje drugih učesnika jeste provlačenje između auta. Navedeno nije dozvoljeno zakonom. Toliko.
kakvo crno ometanje kad saobracaj miruje, kakvo ugrozavanje ako neko prodje pored auta koje stoji?
sparky

#2923 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

^lan/^lanak 61.
stav 1. i stav 4.
kazna u clanu 235. opisana
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf

^lan/^lanak 62
stav 1.
kazna u clanu 238. opisana
http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf
pirpa

#2924 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by pirpa »

1000 % :lol: :lol: :lol:

Image
zdruzdjo

#2925 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

goran16v wrote: .........Mimo motorista koji se provlace kroz kolone drugi primjer su biciklisti na ojesackim zonama i trotoarima.
Hocemoooo da vozimooooo, hocemooooo da voooozimoooo...dok god ne bude jasna stavka u zakonu koja kaze drukcije. :mrgreen::mrgreen:
Nek puknu dusmani koji ne znaju voziti biciklo pa im vuna....:mrgreen::mrgreen:
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk 2
Post Reply