Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- partybrakerica
#2901 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nemojte zaboraviti cilibarske ogrlice kupiti radi smanjenja simptoma prilikom rasta zubica.Mojoj je maloj bas pomoglo,nikli su bez problema ikakvih,samo sto je malo vise svrbi,ali nema temperature,niti proljeva,niti bilo kakvih drugih slicnih pojava. I druge mame kazu da, ako nista, suzbije temperaturu i pojaca bebin imunitet.Imate u apotekama,ja mislim,oko 30 KM su 
-
zodi36
#2902 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hallo.evo jos par pitanja za mamice sa iskustvom.jeli se beba svaki puta treba ono dizati na ramena da podrigne poslije jela?jeli se moze davati bebi od 20 dana caj od kamilice i kako se daje?vec dva dana bebac nam nema stolicu,do tada je imao redovno,znam da je to normalno ali se bas zacrveni,vidi se da hoce da kaki ali nemoze da potisne sto se kaze.imali kakav nacin ili ti ga sistem da se to pokrene.hvala jos jednom
-
zodi36
#2903 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i jos da pitam mozel se maloj bebi davati voda i koliko dnevno?
- partybrakerica
#2904 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zodi,ako dojite bebu,nema potrebe za cajem,iako nece stetiti malo rijetke kamilice ako joj date
. A preporucljivo je dizati svaki put poslije jela,jer ako je spustite u lezeci polozaj a da nije podrignula,moze vrlo brzo vratiti sadrzaj,i zagrcnuti se...Probajte malo da masirate bebin stomacic,bebe to vole,pomaze i ako nije imala stolicu. Sa lijeva na desno lagano rukom pravite kruzne pokrete,-ja sam to radila maslinovim uljem,poslije kupanja redovno i beba je bas uzivala. 
-
radenska
#2905 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam za vodu i caj pratila iskljucivo bebine potrebe. kad je bio zedan pio je po par gutljaja, kad nije samo izbaci vodu iz usta. 
-
zodi36
#2906 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zna li ko kad se prelazi sa aptamil pre na aptamil 1.ovaj nas malisa hvala Bogu jede kao veliki,svako 1,5-2 90 ml pa kontamo mozda mu ova hrana nije kaloricna ili kako se to vec kaze.mozda mu kontam treba ova aptamil 1,mozda u njemu ima nekih hranjivijih materija.danas mu je tacno 3 sedmice.pozdrav
-
zodi36
#2907 Re: Bebe - ALL ABOUT!
i imali koja druga hrana osim ovog aptamila.necete vjerovati u njmeackoj nemozes vise kupiti aptamill skoro nigdje.nestalo ga,kao sve kinezi pokupovali.juce sam citav grad obisao da ga nadjem.sta je jos preporucljivo od hrane za bebe
-
safran
#2908 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma rano je za aptamil 1 - sadrži skrob pa ja ne bih dok ima grčeve. A to 90 ml na 1,5 - 2 sata je OK, mogli biste probati i sa malo većom dozom. Osim aptamila postoji Hipp, bebimil, nestle, laktovit ...... i još puno nekih drugih formula. Ne znam šta je u ponudi u Njemačkoj ali sigurno je da postoji alternativa aptamilu.zodi36 wrote:i imali koja druga hrana osim ovog aptamila.necete vjerovati u njmeackoj nemozes vise kupiti aptamill skoro nigdje.nestalo ga,kao sve kinezi pokupovali.juce sam citav grad obisao da ga nadjem.sta je jos preporucljivo od hrane za bebe
-
zodi36
#2909 Re: Bebe - ALL ABOUT!
oki.hvala puno.ovi kinezi su cudo:)).znam da ima tih vrsta hrane ali kontam koja se pokazala kao najbolja alternativa.ovaj aptamil pre nije nista ovde skuplji od nestlei.aptamil kosta 11 i 75 € 800 grama a nestle kosta 10€ 600 g..skoro pa isto ali stvarno nestasica ovog aptamila.morat cemo probati drugu taktiku jer ova ocito od 90ml svako dva sata nije dobra.safran wrote:Ma rano je za aptamil 1 - sadrži skrob pa ja ne bih dok ima grčeve. A to 90 ml na 1,5 - 2 sata je OK, mogli biste probati i sa malo većom dozom. Osim aptamila postoji Hipp, bebimil, nestle, laktovit ...... i još puno nekih drugih formula. Ne znam šta je u ponudi u Njemačkoj ali sigurno je da postoji alternativa aptamilu.zodi36 wrote:i imali koja druga hrana osim ovog aptamila.necete vjerovati u njmeackoj nemozes vise kupiti aptamill skoro nigdje.nestalo ga,kao sve kinezi pokupovali.juce sam citav grad obisao da ga nadjem.sta je jos preporucljivo od hrane za bebe
-
radenska
#2910 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moj tarik je u tom periodu pio po 60 ml a nekad kad je jos gladan pravili smo + 30 ml. i ta kutija nam je na pocetku trajala i po 10 dana. A mi smo kupovali nestle nan ha 1, on je kao protiv tih alergijskih reakcija, nama se pokazao kao dobar a beba svakako nije imala nesto grceva. A prelazak na drugu hapu kod bebe izaziva zatvor, nadimanje, ma mi smo se bas napatili prvih 7 dana.
-
zodi36
#2911 Re: Bebe - ALL ABOUT!
help ljudi.vec dva dana na dijete uzasno place cim se spusti na krevet.cim se uzme u ruke i nosa,tacno lik uziva i folira nas.uopste se negci,bas uziva i razgleda,smjesi se.jel ga spustis ma neprodje minut-dva ma to je salva placa i tersanja.mislim znamo da nas malo levati,ali jednostavno ga nemozes gledati da place a brate odvali ruke iako mu je 25 dana
-
safran
#2912 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imala isti problem. Bila u tom periodu sama sa djetetom i morala ga riješiti (bila sam toliko umorna da je postojala realna šansa da zaspim sjedeći i da mi ispadne iz ruku). Riješila tako što sam ga ostavljala da plače. Grozno, znam, ali nisam imala izbora, bila sam na kraju snaga. Dakle, nahranim, presvučem, uninam, poljubim i spustim u krevetić i pobjegnem iz sobe. On plače, ja sjedim i gledam sekundaru na satu. Prvi put izdržim 3 minute. Vratim se u sobu, uzimam u ruke, nosam, mazim, uspavam, spustim, bježim iz sobe. Drugi put izdržm malo duže. Ponovim postupak nekoliko puta dok jednom nije plakao samo 2 minute i zaspao. Sutradan, obavim sve potrebne radnje, spustim na krevet i legnem pored njega. Pjevam, pričam, mazim, radim sve samo ne uzimam u ruke. Navečer opet ista procedura. Trajalo je do 7 dana ali smo se skinuli sa ruku. Sretno!zodi36 wrote:help ljudi.vec dva dana na dijete uzasno place cim se spusti na krevet.cim se uzme u ruke i nosa,tacno lik uziva i folira nas.uopste se negci,bas uziva i razgleda,smjesi se.jel ga spustis ma neprodje minut-dva ma to je salva placa i tersanja.mislim znamo da nas malo levati,ali jednostavno ga nemozes gledati da place a brate odvali ruke iako mu je 25 dana
-
zodi36
#2913 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala.pratim te od sutra.neznam samo od kud frajeru tolika snaga,pa danas od 13 sati nije zaspao 5 minuta u komadu.evo i sada oci ko fildjani.ccccsafran wrote:Imala isti problem. Bila u tom periodu sama sa djetetom i morala ga riješiti (bila sam toliko umorna da je postojala realna šansa da zaspim sjedeći i da mi ispadne iz ruku). Riješila tako što sam ga ostavljala da plače. Grozno, znam, ali nisam imala izbora, bila sam na kraju snaga. Dakle, nahranim, presvučem, uninam, poljubim i spustim u krevetić i pobjegnem iz sobe. On plače, ja sjedim i gledam sekundaru na satu. Prvi put izdržim 3 minute. Vratim se u sobu, uzimam u ruke, nosam, mazim, uspavam, spustim, bježim iz sobe. Drugi put izdržm malo duže. Ponovim postupak nekoliko puta dok jednom nije plakao samo 2 minute i zaspao. Sutradan, obavim sve potrebne radnje, spustim na krevet i legnem pored njega. Pjevam, pričam, mazim, radim sve samo ne uzimam u ruke. Navečer opet ista procedura. Trajalo je do 7 dana ali smo se skinuli sa ruku. Sretno!zodi36 wrote:help ljudi.vec dva dana na dijete uzasno place cim se spusti na krevet.cim se uzme u ruke i nosa,tacno lik uziva i folira nas.uopste se negci,bas uziva i razgleda,smjesi se.jel ga spustis ma neprodje minut-dva ma to je salva placa i tersanja.mislim znamo da nas malo levati,ali jednostavno ga nemozes gledati da place a brate odvali ruke iako mu je 25 dana
-
radenska
#2914 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Gdjecu kupiti finu jaknicu za svog malca, ovo vrijeme se nema namjeru proljepsati
-
Sunculish
#2915 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jaknice imas u Azel France-u. Ja gledala neki dan, ima super stvari za djecu za sve uzraste a nisu bezobrazno skupi. Jaknice sam vidjela u njihovoj radnji na Ilidži.
-
zodi36
#2916 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sta je ovo ljudi ,pa zadnji post na ovoj temi bio nekad davno.niko nista ne pita niti komentarise pa eto da ova divna tema nebude zapostavljena imam ja jedno pitanje.bebi nam je danas mjesec 40 dana i nekako smo primjetili da se samo okrece na jednu stranu,tako i kad spava i kad lezi i gleda.ono okrene se on i suprotno ali 10 sec i odmah se vidi da mu neodgovara i vraca se u svoj polozaj.kako to isparviti,ono cini mi se i da kad ga malo pritisnema na ramenu prema dole na toj strani na koju se okrece bas se neopire a na ovoj suprotnoj odmah malo kenka i neda se.kako to isparviti i jeli to veliki problem.pozdrav i hvala
-
zodi36
#2917 Re: Bebe - ALL ABOUT!
lapsus,mjesec i deset dana odnosno 40 dana,soryzodi36 wrote:sta je ovo ljudi ,pa zadnji post na ovoj temi bio nekad davno.niko nista ne pita niti komentarise pa eto da ova divna tema nebude zapostavljena imam ja jedno pitanje.bebi nam je danas mjesec 40 dana i nekako smo primjetili da se samo okrece na jednu stranu,tako i kad spava i kad lezi i gleda.ono okrene se on i suprotno ali 10 sec i odmah se vidi da mu neodgovara i vraca se u svoj polozaj.kako to isparviti,ono cini mi se i da kad ga malo pritisnema na ramenu prema dole na toj strani na koju se okrece bas se neopire a na ovoj suprotnoj odmah malo kenka i neda se.kako to isparviti i jeli to veliki problem.pozdrav i hvala
-
Sunculish
#2918 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovo je za mene nemoguća misija! Moja bebica je nestrpljiva i vrišti toliko da je jednom ostala bez daha, horor!!! To je bilo prije nekih 20-ak dana i od tada nesmijem da pomislim da je pustim da plače. Umjesto toga ponudim joj dudu i zvečkicu. Njoj je sada 2 mjeseca i 6 dana. Kad hoce da siki, podignem je iz krevetca i spustim na naš krevet da pripremim siku. Čim je spustim počne užasno jako da vrišti i sva se zacrveni u licu. Baš neznamo kako da se izborimo sa njenom nestrpljivošću. Neka nam je dragi Bog na pomoći...safran wrote:Imala isti problem. Bila u tom periodu sama sa djetetom i morala ga riješiti (bila sam toliko umorna da je postojala realna šansa da zaspim sjedeći i da mi ispadne iz ruku). Riješila tako što sam ga ostavljala da plače. Grozno, znam, ali nisam imala izbora, bila sam na kraju snaga. Dakle, nahranim, presvučem, uninam, poljubim i spustim u krevetić i pobjegnem iz sobe. On plače, ja sjedim i gledam sekundaru na satu. Prvi put izdržim 3 minute. Vratim se u sobu, uzimam u ruke, nosam, mazim, uspavam, spustim, bježim iz sobe. Drugi put izdržm malo duže. Ponovim postupak nekoliko puta dok jednom nije plakao samo 2 minute i zaspao. Sutradan, obavim sve potrebne radnje, spustim na krevet i legnem pored njega. Pjevam, pričam, mazim, radim sve samo ne uzimam u ruke. Navečer opet ista procedura. Trajalo je do 7 dana ali smo se skinuli sa ruku. Sretno!zodi36 wrote:help ljudi.vec dva dana na dijete uzasno place cim se spusti na krevet.cim se uzme u ruke i nosa,tacno lik uziva i folira nas.uopste se negci,bas uziva i razgleda,smjesi se.jel ga spustis ma neprodje minut-dva ma to je salva placa i tersanja.mislim znamo da nas malo levati,ali jednostavno ga nemozes gledati da place a brate odvali ruke iako mu je 25 dana
Što se tiče okretanja bebice i moja je non-stop okrenuta na desnu stranu. Nekad pomaže kad joj okrenem jastuče na kojem leži tako da su sva dešavanja na lijevoj strani i ako želi da učestvuje u njima onda mora da se okrene
-
radenska
#2919 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja beba spava na ledjima ali joj je glavica uvijk okrenuta na jednu stranu. Pedijatrica namje objasnila da u najgorem slucaju moze doci do ukljestenja nekih misica i zivaca na jednoj strani. Tako da ga ja sad okrecem jednu noc na jednu a drugu na drugu stranu. Smotam peskir ili pamucnu pelenu i potavim ispod carsafa (ne smijem ispod jastuka bojim se da ne prebaci rukicom preko glave.
- beautyfool
#2920 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sunlish probaj da je dojis lezeci, ne sjedeci, mozda ona to sto je uzmes u ruke povezuje s dojenjem pa se ljuti kad je pustis jer misli da nece dojiti.
Sto se lezanja tice, moja je uglavnom lezala na ledjima, glavicu sam joj samo ponekad okretala tamo vamo,
Sto se lezanja tice, moja je uglavnom lezala na ledjima, glavicu sam joj samo ponekad okretala tamo vamo,
- max07
#2921 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zodi, trebali biste s djetetom otici na pregled kod ortopeda. ne mora biti, ali mi ovo sto pises zvuci malo kao torticollis - radi se o povredi misica na jednoj strani vrata. nije nista strasno, uspjesno se tretira vjezbama.zodi36 wrote:sta je ovo ljudi ,pa zadnji post na ovoj temi bio nekad davno.niko nista ne pita niti komentarise pa eto da ova divna tema nebude zapostavljena imam ja jedno pitanje.bebi nam je danas mjesec 40 dana i nekako smo primjetili da se samo okrece na jednu stranu,tako i kad spava i kad lezi i gleda.ono okrene se on i suprotno ali 10 sec i odmah se vidi da mu neodgovara i vraca se u svoj polozaj.kako to isparviti,ono cini mi se i da kad ga malo pritisnema na ramenu prema dole na toj strani na koju se okrece bas se neopire a na ovoj suprotnoj odmah malo kenka i neda se.kako to isparviti i jeli to veliki problem.pozdrav i hvala
moj sin je vec u tom vremenu razvio omiljenu stranu - desnu i sta god da smo radili, on bi glavu uvijek okretao na desnu stranu. isli smo kod ortopeda i nije bio u pitanju torticollis nego jednostavno omiljena strana. iako smo se svojski trudili da ga okrecemo na drugu stranu (pri spavanju, hranjenju, u igri ...), on bi se uvijek vracao na svoju "prirodnu" stranu. to je nazalost za posljedicu imalo da mu je glavica dobila ulegnuce na jednoj strani. nabavila sam specijalno jastuce koje jos uvijek koristimo ali se ulegnuce jos uvijek malo primijeti. on je jako ziv i vrti se puno i u snu tako da ga je tesko zadrzati na jastucetu.
savjetujem ti da se ne igrate s tim, odvedite dijete na pregled. ako je torticollis, postoje metode za lijecenje, a ako je samo omiljena strana kao kod mog malog onda je jako bitno da sto prije ucinite nesto - okrecete ga na suprotnu stranu, uzmete jastuk ili slicno.
sretno
-
Sunculish
#2922 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zdravo drage mame i bebice.
Moja beba je stara dva mjeseca i 10 dana i prije sedmicu dana na nagovor svekrve, muža idr. sam prestala da joj stavljam široki povoj, onu tetra pelenu preko pampersa. Bili smo prije mjesec dana na snimanju kukova gdje su rekli da su kukovi hB super pa sam na njihov nagovor prestala stavljat tetra preko pampersa.
Do kojeg mjeseca ste vi svojim bebicama stavljali tetra pelenu i da li je sam pampers dovoljan od sada pa ubuduće?
Gledala sam one neke platnene i švedske pelene i nemam pojma kako i kada se koje koriste..
Bojim se da sam je prerano ostavila na pampersu i da joj to nekako ne naškodi kukovima.
Moja beba je stara dva mjeseca i 10 dana i prije sedmicu dana na nagovor svekrve, muža idr. sam prestala da joj stavljam široki povoj, onu tetra pelenu preko pampersa. Bili smo prije mjesec dana na snimanju kukova gdje su rekli da su kukovi hB super pa sam na njihov nagovor prestala stavljat tetra preko pampersa.
Do kojeg mjeseca ste vi svojim bebicama stavljali tetra pelenu i da li je sam pampers dovoljan od sada pa ubuduće?
Gledala sam one neke platnene i švedske pelene i nemam pojma kako i kada se koje koriste..
Bojim se da sam je prerano ostavila na pampersu i da joj to nekako ne naškodi kukovima.
-
safran
#2924 Re: Bebe - ALL ABOUT!
prva beba negdje do 6 mjeseci, druga beba do prvog snimanja kukova - oko 2 mjeseca a i to ne toliko redovno jer smo zaglavili u bolnici sa 40 dana, dobio je grozan proljev pa ga nisam stizala poviti između dvije stolice - kad smo utekli iz bolnice opet smo se malo povijali. Uglavnom kukovi su bili u redu
- niko_niko_kao_ja
#2925 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja svom bebcu nisam ni jedan jedini dan stavljala siroki povoj, a kukovi su ok.Sunculish wrote:Zdravo drage mame i bebice.