Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
neki

#2901 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Incerum Canabea wrote:Ovo sad što se radi na Stupu:
uredu, pravi se joše jedan most, petlja... Mene interesuje ostatak puta. Gdje počinje to, a dje završava i kada su kontali to završiti? Hoće li cesta (4 trake) ići kroz Rajlovac, sve do autoputa, ili samo do skretanja za Boljakov? I na drugu stranu, naravno, dokle to ide?
Trenutno se grade 4 trake od Lampera, preko petlje do buduceg kruznog u Brijescu,tj do drugog zeljeznickog nadvoznjaka. Odatle ce se preko kruznog penjati na brzu cestu koja ce se petljom u Butilama povezivati s autoputem. Dalje prema Rajlovcu se 4 trake ne grade niti su planirane. Sve to bi trebalo biti gotovo do iduceg septembra, tj do izbora :-)
S druge strane 4 trake ce se jednog dana graditi do aerodroma i eventualno dalje prema granici entiteta..
sema911s

#2902 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
sema911s wrote:drugacije je nekoga pretec uz karaulu kada vozis malom brzinom, 30 do40kmh nego prema mostaru gdje sleperi i raznorazni pjanic autoprevoznici voze svoje autobuse preko 90kmh i vise,.,,
sigurnije je pretec nekoga ko vozi manjom brzinom nego kada juri,.,.,.,
Izvini, a zašto bi ti preticao auto koje vozi 90 km/h !?
pa zato sto je mnogima trkacim profesionalnim vozacima koji saobracaju nasim cestama to mala brzina,., svaki dan se susrecem sa takvim pacijentima,,.,
ja nesto ne preticem volim polako vozikat i uzivat,.,koliko je ogranicenje,.,dosta mi vise placanja ovoj drzavii,.,
madner

#2903 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

madner wrote:Zato sto se moze stici na more za dva sahata ako se pritisne ona papuca za gas. :evil: :D
Žurba je šejtanski posao. Bolje je krenuti pola sahata ranije. ;-)
Btw, fino idu radovi na Stupu čini se...
Ko je rekao da se nekome zuri?
Treba samo znati uzivati u putu.
:D
udrch

#2904 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

madner wrote:
madner wrote:Zato sto se moze stici na more za dva sahata ako se pritisne ona papuca za gas. :evil: :D
Žurba je šejtanski posao. Bolje je krenuti pola sahata ranije. ;-)
Btw, fino idu radovi na Stupu čini se...
Ko je rekao da se nekome zuri?
Treba samo znati uzivati u putu.
ja uživam da pretičem..posebno ako su kolone..ono naiđeš na kolonu gdje su sve pomirili sa sudbinom..i onda u 2,3 puta ih sve pretekneš..naočigled bez ikakvog rizika..
VjecitiStudent

#2905 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Promet veći od očekivanja

Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Kada iduće godine budemo imali 100 km izgrađenog autoputa vjerovatno ćemo više privući transporta. Nažalost promet teretnim vozilima je ispod 5 posto, što dovoljno govori o našem realnom sektoru, istakao je Karić.
http://www.indikator.ba/index.php/ekono ... -izgradnja

I tako nam je direktor definitivno slagao.
Evo zvaničnog podatka o prometu kroz Jošanicu izračunatog na osnovu šest i po mjeseci 2012. sa uključenim ljetnim mjesecima, koji su popravili prosjek, tako da je vjerovatno 2012. na izgrađenom dijelu auto-ceste čak i lošija od 2011.
Ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS) za period od uvođenja zatvorenog sistema naplate, odnosno od 14.06.2012. do 31.12.2012., iznosi 11 149 vozila.
http://www.jpautoceste.ba/web/pit28.php
Ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS – naplatno mjesto Jošanica) za 2011. godinu iznosi 10 465 vozila, što ukupno čini 3.819.895 vozila.
Inače, broj vozila na M17 je u 2012. opao, u odnosu na 2011., na skoro svim segmentima.
http://www.jpdcfbh.ba/ba/aktivnosti/pub ... H_2012.pdf strana 253.
respo

#2906 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by respo »

ti bi to student mogao promijeniti u pesimista ili kontras
pa da ti nick bude vjeciti kontras ili vjeciti pesimista ili nesto slicno
Hajvan

#2907 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

respo wrote:ti bi to student mogao promijeniti u pesimista ili kontras
pa da ti nick bude vjeciti kontras ili vjeciti pesimista ili nesto slicno
:thumbup:
:-D :D :mrgreen:
tec

#2908 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote: :thumbup:
:-) :lol:
Kao sto sam ti prije napisao, lako uzeti cifre koje tebi odgovaraju i odbaciti koje ti ne odgovaraju da bi opravdao tvoje mišljenje. Prvi je komentar o izgrađenoj autocesti kao cjelini. Drugi je 6 mjeseci na naplatnom mjestu Jošanica od uvođenja zatvorenog sistema naplate do 31.12.2012. A treći je cijela godina (2011) na naplatnom mjestu Jošanica.
:lol:
VjecitiStudent

#2909 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote: :thumbup:
:-) :lol:
Kao sto sam ti prije napisao, lako uzeti cifre koje tebi odgovaraju i odbaciti koje ti ne odgovaraju da bi opravdao tvoje mišljenje. Prvi je komentar o izgrađenoj autocesti kao cjelini. Drugi je 6 mjeseci na naplatnom mjestu Jošanica od uvođenja zatvorenog sistema naplate do 31.12.2012. A treći je cijela godina (2011) na naplatnom mjestu Jošanica.
:lol:
To nisu nikakve cifre koje sam "ja uzeo" već zvanični podaci koje su objavile direkcija Autocesta FBiH i Cesta FBiH (reference su uredno priložene, ko i obično).
I to nikakvi smajliji promijeniti ne mogu.

Inače, PGDS = prosječni godišnji dnevni saobraćaj.
Izračunava se tako što se ukupan broj vozila koji su prometovali određenom dionicom podijeli sa brojem dana u godini u kojima je mjerenje vršeno.

Naravno, tačnost je potpuna ukoliko se mjerenje obavljalo tokom cijele godine, no ukoliko iz nekog razloga podaci nedostaju (kvar uređaja i sl.) prilično dobre aproksimacije se mogu dobiti i iz mjerenja obavljenih u dijelu godine i poređenjem sa trendovima zabilježenim u godinama kada su obavljana potpuna mjerenja, što je čest slučaj u citiranim izvještajima o gustoći prometa u FBiH.
Gospodče

#2910 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

udrch wrote:
johntra wrote:Jah, najlakše se čuditi, a za obaranje teze nema argumenata...bar za ovaj dio puta od Konjica ka Jablanici...put prema MO je samo u prednosti tri trake uz Ivan i Bradinu, ali, evo sad se i Karaula probija na pravi način...i da, prema Mostaru dolinom Neretve ima dosta ravnih dijelova puta, ali i prema TZ ima ravnih dionica od Semizovca, Srednjeg, pa sve do Đurđevika, Živinica i dalje...
puno lakši put za voziti sigurno je prema Tuzli..prema Mostaru je većina dionica vrlo rizična..
govorim iz iskustva, prešao sam Karaulu blizu 1000 puta ako računamo obadva pravca..
ako poznaješ Karaulu dobro, ne postoje kolone, ja nikad ne čekam, osim kad mi je porodica u autu, a baš se zagužvalo..ako se nije zagužvalo i supruga i dijete su navikli da ja kamione odmah rješavam, bez obzira kakvi su..
međutim ne vjerujem da će se ikad moći stizati za 1,5 sahat..prošla su ta vremena..prevelike su kazne da bih neke naseljene dijelove išao puno iznad ograničenja..
pih, gdje li si ti vozio :-)
zar se može išta upoređivat sa najgorim putem na Balkanu TZ-SA, toliko sjebanim da ja lično rađem odem na Zenicu iako je 60 km duže
upoređivanje i tvrđenje da je bolji od puta SA-Mostar je čista glupost,
dole uz Neretvu su sami pravci gdje se komotno, bez ikakvog napora, laganini vozi 100tka
dok na degenskom putu TZ-SA (jebo mater debilnu onaj ko ga projektova) skoro nigdje nema takvih dionica, osim nešto pravca na Nikšićkoj visoravni
po meni je magistralni put za Mostar tako dobar da uopšte ne vidim potrebu gradnje dionice auto-puta na tom pravcu, pogotov što je najzahtjevniji, najskuplji a najmanji promet i bit će totalno nerentabilan
udrch

#2911 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

valja doći dole do Neretve i pravce..
neki

#2912 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
Promet veći od očekivanja

Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Kada iduće godine budemo imali 100 km izgrađenog autoputa vjerovatno ćemo više privući transporta. Nažalost promet teretnim vozilima je ispod 5 posto, što dovoljno govori o našem realnom sektoru, istakao je Karić.

I tako nam je direktor definitivno slagao.
Evo zvaničnog podatka o prometu kroz Jošanicu izračunatog na osnovu šest i po mjeseci 2012. sa uključenim ljetnim mjesecima, koji su popravili prosjek, tako da je vjerovatno 2012. na izgrađenom dijelu auto-ceste čak i lošija od 2011.
Ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS) za period od uvođenja zatvorenog sistema naplate, odnosno od 14.06.2012. do 31.12.2012., iznosi 11 149 vozila.
http://www.jpautoceste.ba/web/pit28.php
Ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS – naplatno mjesto Jošanica) za 2011. godinu iznosi 10 465 vozila, što ukupno čini 3.819.895 vozila.
Inače, broj vozila na M17 je u 2012. opao, u odnosu na 2011., na skoro svim segmentima.
Sta je slagao???
Covjek je fino rekao da promet u ljetnim mjesecima iznosi 17 000 vozila dnevno, sto je uz pgds koji si naveo sasvim moguce.
Nije slagao ni da je veci od ocekivanja jer se ocekivalo da ce vise vozila zaobilaziti autoput i ici na regionalnu cestu..
tec

#2913 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote: To nisu nikakve cifre koje sam "ja uzeo" već zvanični podaci koje su objavile direkcija Autocesta FBiH i Cesta FBiH (reference su uredno priložene, ko i obično).

Izračunava se tako što se ukupan broj vozila koji su prometovali određenom dionicom podijeli sa brojem dana u godini u kojima je mjerenje vršeno.

Naravno, tačnost je potpuna ukoliko se mjerenje obavljalo tokom cijele godine, no ukoliko iz nekog razloga podaci nedostaju (kvar uređaja i sl.) prilično dobre aproksimacije se mogu dobiti i iz mjerenja obavljenih u dijelu godine i poređenjem sa trendovima zabilježenim u godinama kada su obavljana potpuna mjerenja, što je čest slučaj u citiranim izvještajima o gustoći prometa u FBiH.

Jeli ti razumiješ razliku između PROMETA na cijeloj Izgrađenoj dionici i onog koji je prošao kroz jedno naplatno mjesto ili ti misliš da svi moraju proći kroz Jošanicu. :?
neki

#2914 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Da dodam, na dionici SA-Ze ne mora biti pravilo da je promet veci u ljetnim mjesecima, jer su tada godisnji odmori i raspusti i puno su manje dnevne migracije prema Sarajevu i nazad
Hajvan

#2915 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Gospodče wrote: pih, gdje li si ti vozio :-)
zar se može išta upoređivat sa najgorim putem na Balkanu TZ-SA, toliko sjebanim da ja lično rađem odem na Zenicu iako je 60 km duže
dole uz Neretvu su sami pravci gdje se komotno, bez ikakvog napora, laganini vozi 100tka
dok na degenskom putu TZ-SA (jebo mater debilnu onaj ko ga projektova) skoro nigdje nema takvih dionica, osim nešto pravca na Nikšićkoj visoravni
po meni je magistralni put za Mostar tako dobar da uopšte ne vidim potrebu gradnje dionice auto-puta na tom pravcu, pogotov što je najzahtjevniji, najskuplji a najmanji promet i bit će totalno nerentabilan
ti si se baš navozO po BalkOnu?
Android Knego

#2916 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Android Knego »

.
Last edited by Android Knego on 31/07/2013 16:34, edited 1 time in total.
Android Knego

#2917 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Android Knego »

Gospodče wrote:dok na degenskom putu TZ-SA (jebo mater debilnu onaj ko ga projektova) skoro nigdje nema takvih dionica, osim nešto pravca na Nikšićkoj visoravni
ima i kraci put TZ-SA, ne moras ici preko CG... :D
johntra

#2918 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Gospodče wrote: pih, gdje li si ti vozio :-)
Ravni dijelovi ceste TZ-SA, ustvari dionice koje omogućavaju lagano preticanje drugih vozila, i to nekoliko dionica su iza Semizovca, Srednjeg, na Nišićkoj, Đurđevik, Živinice...to su samo lagane dionice i skoro su sve ravne, a da ne spominjem gdje imaš još masu mjesta za preticanje, što omogućava preticanje na skoro svakom dijelu ove ceste, dok prema Mostaru imaš dionicu od skoro 20 kilometara od prije Čelebića do Jablanice, gdje imaš samo dva mjesta za preticanje, na kojima je uvijekgužva iz suprotnog pravca i gdje uvijek guzeljaš iza nekog šlepera, koji ne mora stati sa strane jer piči solidnom brzinom za šleper...
VjecitiStudent

#2919 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote: To nisu nikakve cifre koje sam "ja uzeo" već zvanični podaci koje su objavile direkcija Autocesta FBiH i Cesta FBiH (reference su uredno priložene, ko i obično).

Jeli ti razumiješ razliku između PROMETA na cijeloj Izgrađenoj dionici i onog koji je prošao kroz jedno naplatno mjesto ili ti misliš da svi moraju proći kroz Jošanicu. :?

Itekako je jasno na koji se dio odnosi laž direktora Autocesta FBiH
Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom
periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Podaci sa M17 se u potpunosti slažu sa podacima sa Jošanice koji indiciraju smanjen promet u odnosu na 2011.

Zaključak je jasan, promet na izgrađenom dijelu koridora VC (Kakanj-Jošanica) je u 2012. niži nego u 2011.
VjecitiStudent

#2920 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

neki wrote: Sta je slagao???
Covjek je fino rekao da promet u ljetnim mjesecima iznosi 17 000 vozila dnevno, sto je uz pgds koji si naveo sasvim moguce.
Nije slagao ni da je veci od ocekivanja jer se ocekivalo da ce vise vozila zaobilaziti autoput i ici na regionalnu cestu..
neki wrote:Da dodam, na dionici SA-Ze ne mora biti pravilo da je promet veci u ljetnim mjesecima, jer su tada godisnji odmori i raspusti i puno su manje dnevne migracije prema Sarajevu i nazad
:-) Šta ti je na kraju zaključak, ima li na toj dionici ljeti više saobraćaja ili ne?

Da podsjetim samo šta su "očekivanja", prema domaćoj studiji izvodljivosti:

21897 vozila dnevno, na dionici Ilijaš - Jošanica, u 2013. godini
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf strana 71.

U stvarnosti, promet već godinama stagnira na prosjeku od oko 11000 vozila dnevno.
drugi_profil

#2921 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Mislim da uopste nije bitno da li postoji ekonomska isplativost ili ne. Svrha AP nije profit i zarada. Vec smo X puta to napomenuli. U svijetu pa i u regiji je bezbroj kilometara neisplativih dionica, ali se one grade jer je besmislen AP sa prekidima svakih 30-50 km.
tec

#2922 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote: Itekako je jasno na koji se dio odnosi laž direktora Autocesta FBiH
Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom
periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Podaci sa M17 se u potpunosti slažu sa podacima sa Jošanice koji indiciraju smanjen promet u odnosu na 2011.

Zaključak je jasan, promet na izgrađenom dijelu koridora VC (Kakanj-Jošanica) je u 2012. niži nego u 2011.
Znači tvoj odgovor je da je tebi jasno. :thumbup:
Haris033

#2923 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Radovi na Stupu

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
bennz

#2924 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bennz »

Ima li ko prezentaciju ili plan izgradnje poddionice Donja Gračanica -Banlozi...? Poznato mi je da TZI injžinjering radi na tome pa reko je li to konačno odradio ili radi još uvijek zbog pojedinaca koji misle da to samo balije rade i grade...?!!!! bennz
Gospodče

#2925 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gospodče »

radi li se št ana sjevernom ulazu 5c
dionica Svilaj-Odžak i sam most na Savi
ima li od toga šta ??
Post Reply