GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2901 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

fidoremilienko wrote:Gradnja metroa je jako skupa. Opste je poznato da su tuneli najskuplji objekti u gradjevinskoj bransi. Nemojte bulazniti bezveze. Nisu u stanju uraditi remont cijele pruge, a ne metro da ti napravi :-)
Nisam ni mislila da će "oni" to uraditi. Niti "oni" niti njihovi vlasnici nisu u stanju da tačno izračunaju koliko gube novca mjesečno ("pretpostavljaju" milion) a kamo li da nešto infrastrukturno izgrade.
Samo sam htjela reći da se dobrom i kvalitetnom privatizacijom može učiniti sve. Pa i taj famozni "bauk" tunel i metro a kao veliki fan zelenila i ekologije , to bi bilo za mene - savršeno. I ne mislim da je neizvodljivo.
The Realist

#2902 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

goran16v wrote:
The Realist wrote:
Jako su skupi, čak za njihove standarde. Nigdje gradski saobraćaj nije jeftin, no, prednost mu je što je puno bolje uređene, što je naplata ogromna i nema puno "zezanja" sa revizorima.
Pusti se cijena godisnjih karata jer je gradski prevoz Londona tj ono sto pruza, svjetlosnim godinama ispred naseg. Uporedi cijenu pojedinacne karte.
U Spaniji cijena karte za bus (autobus je u poredjenju sa nasim SF) i metro na trafici je 1,00 EUR, a kod vozaca mislim 1,10 EUR (donedavno je bio 1,00 EUR). Koliko se sjecam i u Becu je nesto slicno. E sad ti meni dokazi kako, s obzirom na rashode, gradski prevoz Madrida ili Beca, uz haman istu cijenu karte, moze bi rentabilan i 100% ispravan i 100% u funkciji, a u Sarajevi ne moze.
U Londonu ti je karta funtu i nešto ako ovako kupuješ, mislim 1,8, ali ako tri puta platiš preko kartice (kartica koja se puni i koristi za prevoz), onda se računa da je dnevna tarifa u pitanju i to je to. Ali ako ne ideš preko kartice, onda je mislim do 10.60, s tim da zavisi opet od zona. Ovo je za četvrtu.

Na kraju, pitao si za cijenu, ne kontam šta je odgovor problem :? ?

A kod njih može biti rentabilan, jer imaju puno, puno, puno više putnika, samim time ti je potreban manji "profit po karti", uz naravno puno bolje vođenje firme, koje jesta najveći problem GRAS-a.
goran16v

#2903 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

tvsabina wrote:
fidoremilienko wrote:Gradnja metroa je jako skupa. Opste je poznato da su tuneli najskuplji objekti u gradjevinskoj bransi. Nemojte bulazniti bezveze. Nisu u stanju uraditi remont cijele pruge, a ne metro da ti napravi :-)
Nisam ni mislila da će "oni" to uraditi. Niti "oni" niti njihovi vlasnici nisu u stanju da tačno izračunaju koliko gube novca mjesečno ("pretpostavljaju" milion) a kamo li da nešto infrastrukturno izgrade.
Samo sam htjela reći da se dobrom i kvalitetnom privatizacijom može učiniti sve. Pa i taj famozni "bauk" tunel i metro a kao veliki fan zelenila i ekologije , to bi bilo za mene - savršeno. I ne mislim da je neizvodljivo.
To ima smisla, ali na tvoju i moju zalost, Sarajevo je jos uvijek daleko od stadija razvijenih gradova koji su fazu mega proizvodnje novca i mega generariranja prihoda gdje je sve bilo poredjeno iskljucivo tom cilju i gdje je sve bilo zaliveno betonom i asfaltom zamjenili ekoloskom fazom u kojom se cijena novog kvadratnog metra zelene povrsine placa basnosolovno. Mi smo cak daleko od toga da grad bude samoodrziv, a kamo li da generise neki kapital. Poredeci sa onim "prvo materijalna baza pa tek onda duhovna nadgradnja" stvaranje zelenih povrsina na nacin na koji opisujes je vrh "duhovne nadgradnje", a mi ni smo daleko od stvaranja "materijalne baze".
The Realist

#2904 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Ma kakav metro, to bi koštalo stotine miliona, ako ne bi i u milijardu otišlo. Trebalo im je oko 6miliona za postavljanje šina na onako malom dijelu. Nije teško zamisliti o kojim bi se ciframa radilo kada bi se metro počeo raditi.

Da bi se to nekome isplatilo, treboa bi čekati, jako, jako dugo, a pitanje je bi li i tada bilo isplativo. Ako treba više od 10 godina čekati, privatnicima se to ne isplati.

To bi moglo proći da od Ilidže do "centra" vozi samo metro, da se izbace svi busevi i trolejbusi, a i tada bi bilo diskutabilno, te znamo da to nikada neće proći.
Last edited by The Realist on 30/06/2012 17:46, edited 1 time in total.
mahalas505

#2905 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

tvsabina wrote:Vidi mahalaš - vrlo jednostavno. Napišem da je mljeko bijelo a ti mene pitaš zašto umjesto vode u našim česmama ne poteče coca-cola. I još staviš par upitnika da kao naglasiš ozbiljnost pitanja. Rasprava s tobom o pitanjima u kojima se uopšte ne vežeš za prethodni odgovor je apsurdna i besmislena. Jedino gdje si bio konkretan je da se protiviš uklanjanju tramvaja i da smatraš da je metro preskup.

Reći ću slijedeće. London , New York i Moskva su izgradili metro od početka dvadesetog vijeka do početka Drugog Svjetskog Rata. U zavisnosti od grada do grada. Sarajevo jeste maleno , ali bi metro linija bila funkcionalna s obzirom da bi se s njom osim tramvajske pokrile i brojne autobuske odnosno trolejbuske linije a na površini bi konačno mogli graditi prijeko potrebno zelenilo koji ovaj grad nema.
Svaka ozbiljnija međunardona korporacija ima više novca nego BiH država za stotinjak godina i sa kvalitetnom koncesijom ne samo da bi se takav metro mogao izgraditi , nego bi bio izgrađen u rekordno brzom roku a ove kante od tramvaja i autobusa bi mogle poslužiti kao relikvija turistima. Naravno , ukoliko neko izradi ekspertsku studiju da bi sa metroom stanje bilo puno bolje. Očito si zanemario post da se u Bostonu za 15 mjeseci u strogom centru promijeni opis centra grada do neprepoznatljivosti na bolje naravno. Svjež kapital može sve.
Beograd je glavni grad jedne tranzicione balkanske države kao i Sarajevo i njihov je problem što sami sebi prave problem oko izgradnje istog. Ne poznajem situaciju tamo ali sam prilično sigurna da izgradnja tok njihovog metroa nije zbog nedostatka privatnog kapitala ili nemogućnosti izrade istog već zbog mućki njihovih funkcionera i njihovog GRASA.
Sarajevo može da radi šta hoće. Da napravi perfektan saobraćajni sistem. Naša država NEMA PARA za to a nikako nemamo vremena da čekamo neke "promjene" kako bi naša država "imala para". Svjež kapital i mogućnost zarade čine čuda.
Ako ja sam dobro svatio tvoju argumentaciju, ti zelis da vlast, izvrsi potpuno transparetno privatizaciju Gras-a, a sa druge strane dovela Gras u situaciju kakva je sada. Ti stvarno mislis da je to moguce, ili samo ovako tersas po forumu?

Onda predlazes metro, pa idemo malo argumentacije. Tunel Vijenac koji se gradi sada na autoputu 5c bi trebao da bude dug 3km, a cijena se procjenjuje negdje oko 140 miliona KM.
E sada ako se spustis malo "nize", u tunele koji trebaju za metroe, studije izvodljivosti metroa u Beogradu pokazuju da bi jedan kilometar metroa kostao 120 miliona km, procjenjuje se da treba izgraditi 36 kilometara. Pa ako moze da pomnozimo ova da broja i ispade 4,32 milijarde KM. Ovo znaci procjena, stvarna cijena u pravilu bude visa.
U Becu kad se gradio metro pola para je dala drzava, a pola grad. A cijena po kilometru kod ovog mentroa kostala je 14o miliona km, iznad zemelje i do 250 miliona km ispod zemlje.
Zbog konfiguracije terena u Sarajevu cijena nema sanse da bude jeftinija od bilo kojeg gore navedenog.

Ma PARA IMA samo treba naci kakvog privatnika da ovo podrzi :-) .
I jos nesto, ako nije problema, samo malo vise argumenata s tvoje strane.
sabina1

#2906 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

mahalas505 wrote:
tvsabina wrote:Vidi mahalaš - vrlo jednostavno. Napišem da je mljeko bijelo a ti mene pitaš zašto umjesto vode u našim česmama ne poteče coca-cola. I još staviš par upitnika da kao naglasiš ozbiljnost pitanja. Rasprava s tobom o pitanjima u kojima se uopšte ne vežeš za prethodni odgovor je apsurdna i besmislena. Jedino gdje si bio konkretan je da se protiviš uklanjanju tramvaja i da smatraš da je metro preskup.

Reći ću slijedeće. London , New York i Moskva su izgradili metro od početka dvadesetog vijeka do početka Drugog Svjetskog Rata. U zavisnosti od grada do grada. Sarajevo jeste maleno , ali bi metro linija bila funkcionalna s obzirom da bi se s njom osim tramvajske pokrile i brojne autobuske odnosno trolejbuske linije a na površini bi konačno mogli graditi prijeko potrebno zelenilo koji ovaj grad nema.
Svaka ozbiljnija međunardona korporacija ima više novca nego BiH država za stotinjak godina i sa kvalitetnom koncesijom ne samo da bi se takav metro mogao izgraditi , nego bi bio izgrađen u rekordno brzom roku a ove kante od tramvaja i autobusa bi mogle poslužiti kao relikvija turistima. Naravno , ukoliko neko izradi ekspertsku studiju da bi sa metroom stanje bilo puno bolje. Očito si zanemario post da se u Bostonu za 15 mjeseci u strogom centru promijeni opis centra grada do neprepoznatljivosti na bolje naravno. Svjež kapital može sve.
Beograd je glavni grad jedne tranzicione balkanske države kao i Sarajevo i njihov je problem što sami sebi prave problem oko izgradnje istog. Ne poznajem situaciju tamo ali sam prilično sigurna da izgradnja tok njihovog metroa nije zbog nedostatka privatnog kapitala ili nemogućnosti izrade istog već zbog mućki njihovih funkcionera i njihovog GRASA.
Sarajevo može da radi šta hoće. Da napravi perfektan saobraćajni sistem. Naša država NEMA PARA za to a nikako nemamo vremena da čekamo neke "promjene" kako bi naša država "imala para". Svjež kapital i mogućnost zarade čine čuda.
Ako ja sam dobro svatio tvoju argumentaciju, ti zelis da vlast, izvrsi potpuno transparetno privatizaciju Gras-a, a sa druge strane dovela Gras u situaciju kakva je sada. Ti stvarno mislis da je to moguce, ili samo ovako tersas po forumu?

Onda predlazes metro, pa idemo malo argumentacije. Tunel Vijenac koji se gradi sada na autoputu 5c bi trebao da bude dug 3km, a cijena se procjenjuje negdje oko 140 miliona KM.
E sada ako se spustis malo "nize", u tunele koji trebaju za metroe, studije izvodljivosti metroa u Beogradu pokazuju da bi jedan kilometar metroa kostao 120 miliona km, procjenjuje se da treba izgraditi 36 kilometara. Pa ako moze da pomnozimo ova da broja i ispade 4,32 milijarde KM. Ovo znaci procjena, stvarna cijena u pravilu bude visa.
U Becu kad se gradio metro pola para je dala drzava, a pola grad. A cijena po kilometru kod ovog mentroa kostala je 14o miliona km, iznad zemelje i do 250 miliona km ispod zemlje.
Zbog konfiguracije terena u Sarajevu cijena nema sanse da bude jeftinija od bilo kojeg gore navedenog.

Apsolutno i 100% se slažem se s tobom. To je preskupo i neka ostane samo "fantazija". Napisao si vrlo jasno , koncizno i arugmentirano. Hvala što sam nešto naučila.

Ono gdje se nećemo složiti je privatizacija. U potpunosti sam za što bržu privatizaciju GRAS-a da što prije skinemo taj neproduktivni balast sa državnih jasli.
kojeime

#2907 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kojeime »

tvsabina wrote:Ono gdje se nećemo složiti je privatizacija. U potpunosti sam za što bržu privatizaciju GRAS-a da što prije skinemo taj neproduktivni balast sa državnih jasli.
I onda privatnik dodje u monopolisticki polozaj. Tramvaj i trolejbus. Autobus moze imati konkurenciju, ali tramvaj i trolejbus? I zamisli privatnika sa monopolistickom pozicijom. Mislis da bi bilo bolje nego sto je sada? Ja ne mislim.
sabina1

#2908 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

kojeime wrote:
tvsabina wrote:Ono gdje se nećemo složiti je privatizacija. U potpunosti sam za što bržu privatizaciju GRAS-a da što prije skinemo taj neproduktivni balast sa državnih jasli.
I onda privatnik dodje u monopolisticki polozaj. Tramvaj i trolejbus. Autobus moze imati konkurenciju, ali tramvaj i trolejbus? I zamisli privatnika sa monopolistickom pozicijom. Mislis da bi bilo bolje nego sto je sada? Ja ne mislim.
Ne znam da li bi bilo bolje. Znam da ne bi bilo gore nego sada a ti i ja to ne bismo plaćali.
The Realist

#2909 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

tvsabina wrote: Ne znam da li bi bilo bolje. Znam da ne bi bilo gore nego sada a ti i ja to ne bismo plaćali.
Ali je pitanje kako bi bilo korisnicima tog prevoza, koliko bi oni morali plaćati. Za "rekonstrukciju" GRAS-a sam definitivno, jer na kraju i ovako građani plaćaju, ali nisam za privatnika, jer mislim da ne znam nijednog, koji ne bi dobro podigao cijene.
The Realist

#2910 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

mahalas505 wrote: Onda predlazes metro, pa idemo malo argumentacije. Tunel Vijenac koji se gradi sada na autoputu 5c bi trebao da bude dug 3km, a cijena se procjenjuje negdje oko 140 miliona KM.

Znači, kako sam i mislio. Ušlo bi se u milijarde.
poznanik

#2911 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

kojeime wrote:
U nekim davnim vizijama urbanističkog razvoja Sarajeva spajano je sarajevsko područje sa zeničkim, i u tako prostranom području realno bi bilo i potrebno izgraditi podzemnu saobraćajnicu za javni prevoz putnika. Do tada nije, najprije zbog visokih troškova i relativno niske isplativosti uloženog kapitala.

Međutim, sarajevski javni prevoz putnika, organiziran na dosadašnji način nije funkcionalan, ne zadovoljava potrebe stanovništva, a i nije ekonomski isplativ, nije rentabilan, što znači i da je štetan. Ko još normalan pokriva troškove gubitašu, zašto bi društvo pokrivalo stalne gubitke, i konačno - gdje se stvara gubitak, ko ga stvara... :?

Ne mora privatizacija donijeti monopolistički odnos, zašto tramvajski saobraćaj ne bi mogle održavati dvije ili tri "firme", pod istim uslovima poslovanja koje bi propisala Vlada KS? Ili trolejbusni saobraćaj, i ostali...

Dakle, na Vladi kantona je sav teret organizacije javnog saobraćaja, na stvaranju i propisivanju uslova pod kojima bi investitor poslovao svojom opremom i u svom interesu.
StupskaBitanga

#2912 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Sarajevo je već se počelo širiti ka Brezi, Visokom i iza Ilijaša generalno
E to je druga tema
goran16v

#2913 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

poznanik wrote:
Međutim, sarajevski javni prevoz putnika, organiziran na dosadašnji način nije funkcionalan, ne zadovoljava potrebe stanovništva, a i nije ekonomski isplativ, nije rentabilan, što znači i da je štetan. Ko još normalan pokriva troškove gubitašu, zašto bi društvo pokrivalo stalne gubitke, i konačno - gdje se stvara gubitak, ko ga stvara... :?

Ne mora privatizacija donijeti monopolistički odnos, zašto tramvajski saobraćaj ne bi mogle održavati dvije ili tri "firme", pod istim uslovima poslovanja koje bi propisala Vlada KS? Ili trolejbusni saobraćaj, i ostali...

Dakle, na Vladi kantona je sav teret organizacije javnog saobraćaja, na stvaranju i propisivanju uslova pod kojima bi investitor poslovao svojom opremom i u svom interesu.
Nema tu nikakve misterije gdje se generise gubitak i ko ga stvara. Gubitak se prije svega stvara zbog prevelikog broja zaposlenih, a zatiim zbog nerealno viskoh plata s obzirom na prihode u odnosu na ostale rashode i na kraju kraje posrednog kriminala tj sklapanja stetih ugovora zarad licnog bogacenja.
Privatizacija nije potrebna, potrebno je da KS, kao vlasnik GRAS-a, angazuje strucnjake koji bi naravili elaborat koliki je optimalan broj zaopslenih potreban GRAS-u i sa kolikim primanjima da bi bio solventna i samoodrziva firma, a istovremeno s tim da krene sa cistkom i rastjerivanjem govana iz firme.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#2914 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by grunt »

The Realist

#2915 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Kadić je jedno veliko govno. Pazite, eto, potrudit će se da se ne desi, a nadoknada štete se ne spominje.

Nisu mogli radi nastave. Zašto su onda uopšte vodili ljude gore i prodavali povratne karte, ako su znali da neće moći doći po ljude? Koja je to gamad, strašno.
goran16v

#2916 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

E moj Kadicu *ebla te tvoja firma u vrh guzice kad si spao da se vadis na jedan kombi...
O'zone
Globalni moderator

#2919 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

zlo87 wrote:
No comment !!! :shock: :shock: :shock:
Pogodila čovjeka pjesma sa radija,digao ruke sa volana i eto....
amko76

#2920 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

Hahahahaha gigant, legenda, kralj, šah :lol: :lol: :lol:
sheilak

#2921 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

juce u komercijali vozac u toku voznje razgovara mobitelom. kako je cijeli bus mogao skontati, zbog prilicno glasnog govora, radilo se o nekim privatnim stvarima izmedju vozaca i njegovog jarana.
gras-ovi vozaci su majstori multitaskinga.
trambusek88

#2922 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

O'zone wrote:
zlo87 wrote:
No comment !!! :shock: :shock: :shock:
Pogodila čovjeka pjesma sa radija,digao ruke sa volana i eto....
Nažalost vozač je doživio srčani udar u toku vožnje
sheilak wrote:juce u komercijali vozac u toku voznje razgovara mobitelom. kako je cijeli bus mogao skontati, zbog prilicno glasnog govora, radilo se o nekim privatnim stvarima izmedju vozaca i njegovog jarana.
gras-ovi vozaci su majstori multitaskinga.
hehe taj mora da je nekad bio u njemačkoj. Kad švabe pričaju u trolejbusu čitav ih trolejbus čuje, samo neznam jesu li takvi i kući ili samo kad dođu ovamo kao turisti.
dresdener78

#2923 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

tvsabina wrote:
kojeime wrote:
Ne znam da li bi bilo bolje. Znam da ne bi bilo gore nego sada a ti i ja to ne bismo plaćali.
Kada je tvsabina pristalica privatizacije po svakoj cijeni neka meni odgovori na dva pitanja:
1. misli li da ce privatizacija voditi do uspjesnog "zapadnog" modela saobracaja ili da ce biti "istocnoevropska privatizacija" sa rezultatom istim kao kod skoro svih nekad znacajnih BH firma???
2. moze li meni tvsabina navesti JEDAN civilizirani svijetski grad preko 500.000 stanovnika gdje postoji gradski saobracaj na dobrom nivou koji je cisto u privatnim rukama i djeluje cisto komercijalno (znaci svi troskovi pokriveni vlastitom zaradom i jos uz to stvara profit)? Unaprijed se radujem primjerima.

Inace ono sa "metro-om" u Sarajevu sto je naveo jedan od forumasa je lijepa masta ali apsolutno bezveze. Kao sto su drugi naveli izgradnja metro-a kosta desetine miliona EUR po kilometru. U sustini nije klasican metro isplativ za gradove sa manje nego milion stanovnika. Puno gradova u zapadnoj Evropi je u sesdesetim napravilo megalomanske tunele za tramvaje i gradsku zeljeznicu pod zemljom i danas su troskovi odrzavanja tako ogromni da gradske uprave cupaju sebi kosu sa glave...

Opet cu ponavljati sto prvi put:
1. remontovati sve postojece tramvaje jer oni mogu voziti putnike vrlo kvalitetno ako su dobro odrzavani.
2. remontovati sine od Marin Dvora do Ilidze zapadnom metodom (NE ONOM APSOLUTNO NEPROFESIONALNOM KOJU SU KORISTILI NA DIONICI BASCARSIJA-MARINDVOR i gdje ce sine opet biti unistene za 5 godina).
3. na raskrsnicama napraviti regulaciju semafora tako da tramvaj sto manje ceka i da bude sto brzi.
4. "S" krivine na Marin Dvoru bi trebale biti zamijenjene kratkim tunelima ispod kolovoza tako da tramvaj ne mora prelaziti cijelu ulicu iz sredine prema trotoaru. Tamo se uvijek dugo ceka i saobracaj je tamo spor.
5. na Obali i u Titovoj zabraniti saobracaj drugih privatnih vozila na dijelu ulice gdje idu tramvajske sine.

Tako se stvore uslovi da cisti tramvaji voze opet 50 km za sat kao sto je bilo u sesdesetim i da budu putnici zadovoljni.

Ali ovo morate vi lokalni biraci zatraziti od vasih majmuna na vlastima...
sabina1

#2924 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sabina1 »

@dresdener...Sabina se toliko ispisala na ovoj temi da je bole usta...(prsti)....nema glasa (snage)....

Danas su najavili puštanje u promet tramvaja sa američkom zastavom za 04 juli američki nacionalni praznik. Ako se već toliko "ulizujemo" SAD-u mogli smo makar tražiti od najbogatije države svijeta koji dolar za koje novo vozilo...ako se već ulizujemo da ne bude za free... :x
dresdener78

#2925 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

tvsabina wrote:@dresdener...Sabina se toliko ispisala na ovoj temi da je bole usta...(prsti)....nema glasa (snage)....

Danas su najavili puštanje u promet tramvaja sa američkom zastavom za 04 juli američki nacionalni praznik. Ako se već toliko "ulizujemo" SAD-u mogli smo makar tražiti od najbogatije države svijeta koji dolar za koje novo vozilo...ako se već ulizujemo da ne bude za free... :x
Slažem se! Ovo je nedostojno, bez obzira na činjenicu da je američka politika jedan od uzroka opcenito katastrofalne situacije u BiH. Ovako se ponaša rob prema svom gazdi. Ako je Amerika garant nečega onda hajmo gledajmo oko sebe širom Bosne i Hercegovine čega je garant. Svakako baš su mogli da to urade kao "komercijalnu" stvar i zatražiti neku lovu na ime "sponzoringa".... ne vjerujem da bi negdje u Americi osim bosnjacke dijaspore neko obiljezavao dan BiH drzavnosti.

P. S. u Češkoj se sada kaže takav vic da češka vlada ima najduži put do WC-a - jer mora zbog svakog gov** sve do Vašingtona... opet vidim da vase glavonje su iste.
Post Reply