tvsabina wrote:Vidi mahalaš - vrlo jednostavno. Napišem da je mljeko bijelo a ti mene pitaš zašto umjesto vode u našim česmama ne poteče coca-cola. I još staviš par upitnika da kao naglasiš ozbiljnost pitanja. Rasprava s tobom o pitanjima u kojima se uopšte ne vežeš za prethodni odgovor je apsurdna i besmislena. Jedino gdje si bio konkretan je da se protiviš uklanjanju tramvaja i da smatraš da je metro preskup.
Reći ću slijedeće. London , New York i Moskva su izgradili metro od početka dvadesetog vijeka do početka Drugog Svjetskog Rata. U zavisnosti od grada do grada. Sarajevo jeste maleno , ali bi metro linija bila funkcionalna s obzirom da bi se s njom osim tramvajske pokrile i brojne autobuske odnosno trolejbuske linije a na površini bi konačno mogli graditi prijeko potrebno zelenilo koji ovaj grad nema.
Svaka ozbiljnija međunardona korporacija ima više novca nego BiH država za stotinjak godina i sa kvalitetnom koncesijom ne samo da bi se takav metro mogao izgraditi , nego bi bio izgrađen u rekordno brzom roku a ove kante od tramvaja i autobusa bi mogle poslužiti kao relikvija turistima. Naravno , ukoliko neko izradi ekspertsku studiju da bi sa metroom stanje bilo puno bolje. Očito si zanemario post da se u Bostonu za 15 mjeseci u strogom centru promijeni opis centra grada do neprepoznatljivosti na bolje naravno. Svjež kapital može sve.
Beograd je glavni grad jedne tranzicione balkanske države kao i Sarajevo i njihov je problem što sami sebi prave problem oko izgradnje istog. Ne poznajem situaciju tamo ali sam prilično sigurna da izgradnja tok njihovog metroa nije zbog nedostatka privatnog kapitala ili nemogućnosti izrade istog već zbog mućki njihovih funkcionera i njihovog GRASA.
Sarajevo može da radi šta hoće. Da napravi perfektan saobraćajni sistem. Naša država NEMA PARA za to a nikako nemamo vremena da čekamo neke "promjene" kako bi naša država "imala para". Svjež kapital i mogućnost zarade čine čuda.
Ako ja sam dobro svatio tvoju argumentaciju, ti zelis da vlast, izvrsi potpuno transparetno privatizaciju Gras-a, a sa druge strane dovela Gras u situaciju kakva je sada. Ti stvarno mislis da je to moguce, ili samo ovako tersas po forumu?
Onda predlazes metro, pa idemo malo argumentacije. Tunel Vijenac koji se gradi sada na autoputu 5c bi trebao da bude dug 3km, a cijena se procjenjuje negdje oko 140 miliona KM.
E sada ako se spustis malo "nize", u tunele koji trebaju za metroe, studije izvodljivosti metroa u Beogradu pokazuju da bi jedan kilometar metroa kostao 120 miliona km, procjenjuje se da treba izgraditi 36 kilometara. Pa ako moze da pomnozimo ova da broja i ispade 4,32 milijarde KM. Ovo znaci procjena, stvarna cijena u pravilu bude visa.
U Becu kad se gradio metro pola para je dala drzava, a pola grad. A cijena po kilometru kod ovog mentroa kostala je 14o miliona km, iznad zemelje i do 250 miliona km ispod zemlje.
Zbog konfiguracije terena u Sarajevu cijena nema sanse da bude jeftinija od bilo kojeg gore navedenog.
Ma PARA IMA samo treba naci kakvog privatnika da ovo podrzi

.
I jos nesto, ako nije problema, samo malo vise argumenata s tvoje strane.