LIBIJA

Post Reply
Arteta

#2901 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Nebula wrote: Naravno da je bio. Ko da mu se suprostavi kad je imao svo moguće naoružanje, tenkove i avione. NATO mu je oduzeo tu premoć u tenkovima i avionima a to je narodu dalo samopouzdanja da se suprostavi krvniku. Međutim kao vosjka ne valjaju jadu crnom. Da nemaju podršku naroda nigdje ih ne bi bilo.

Nisi mogao porediti ni JNA i ARBIH pa smo se uspjeli odbraniti...a pobunjenici kao sto smo vidjeli nisu mogli...
Nebula

#2902 Re: LIBIJA

Post by Nebula »

nosara wrote:
Nebula wrote:
nosara wrote: Meni je bilo bolje u SFRJ nego danas, u ovoj banana drzavi...
E šta ćeš. Sad treba malo zagrijat stolicu ili se uhvatit lopate. Nema više đaba ovo i đaba ono za lezihljeboviće. I nek nema :oops:
:lol:

Danas IMA za nehljebovice, ali NEMA za one koji rade... Gdje ti zivis, na Jupiteru...? Jebo te, koji karakter... :lol:
Idemo krupnim koracima u off topic. Žao mi je ako si nesretan i žališ za vremenima Titove socijale. Ja ti ne mogu pomoći. Angažuje se brate u nekoj stranci i popni se na vlast. Ha ja
poštarica

#2903 Re: LIBIJA

Post by poštarica »

[quote="Nebula"][quote="poštarica"][quote="Nebula"][quote="nosara"]
dobro sam,kako ti,vani sunce,cuko maše repom,a i muha pije mlijeko
nosara

#2904 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Nebula wrote:
poštarica wrote:
Nebula wrote:
E šta ćeš. Sad treba malo zagrijat stolicu ili se uhvatit lopate. Nema više đaba ovo i đaba ono za lezihljeboviće. I nek nema :oops:
--------------------------
bogami se par familija prihvatilo i samo lopata đa marke,đa eure :D
Naravno. Tako je svuda u svijetu. Pa i u SFRJ je bilo tako.
:lol:

Dobar si ti... Barem znas za sta si se borio... :wink:
Nebula

#2905 Re: LIBIJA

Post by Nebula »

Arteta wrote:
Nebula wrote: Naravno da je bio. Ko da mu se suprostavi kad je imao svo moguće naoružanje, tenkove i avione. NATO mu je oduzeo tu premoć u tenkovima i avionima a to je narodu dalo samopouzdanja da se suprostavi krvniku. Međutim kao vosjka ne valjaju jadu crnom. Da nemaju podršku naroda nigdje ih ne bi bilo.

Nisi mogao porediti ni JNA i ARBIH pa smo se uspjeli odbraniti...a pobunjenici kao sto smo vidjeli nisu mogli...
Šta smo vidjeli? Koliko ja vidim pobunjenici pobjediše? A to šta bi bilo kad bi bilo ostavi za neki drugi put.
poštarica

#2906 Re: LIBIJA

Post by poštarica »

niti se zna šta je sa lipicanerom ni nazivom vakufa ,moj@nebula
Arteta

#2907 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Nebula wrote:
Arteta wrote:

Šta smo vidjeli? Koliko ja vidim pobunjenici pobjediše? A to šta bi bilo kad bi bilo ostavi za neki drugi put.
Pobjedise,kada se NATO umijesao...ali dok se NATO nije mijesao Gadafi je bio pred Bengazijem...
Nebula

#2908 Re: LIBIJA

Post by Nebula »

Arteta wrote:Pobjedise,kada se NATO umijesao...ali dok se NATO nije mijesao Gadafi je bio pred Bengazijem...
"pred" nije isto što i "u". Pobunjenici su U Tripoliju.

Da bi bio "U" moraš savladat otpor građana. Ako građani pružaju otpor. Lako je pustinjom tenkovima dofurat "PRED"

U >>>>>> PRED
Arteta

#2909 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Nebula wrote:
Arteta wrote:Pobjedise,kada se NATO umijesao...ali dok se NATO nije mijesao Gadafi je bio pred Bengazijem...
"pred" nije isto što i "u". Pobunjenici su U Tripoliju.

Da bi bio "U" moraš savladat otpor građana. Ako građani pružaju otpor. Lako je pustinjom tenkovima dofurat "PRED"

U >>>>>> PRED
Pa bili bi u...da se nije NATO mijesao...
Nebula

#2910 Re: LIBIJA

Post by Nebula »

I kao što sam najavio ulazimo u područje "šta bi bilo kad bi bilo". Da to nisi vidio u kašikama?

Evo ja recimo tvrdim da Bengazi ne bi pao bez otpora kao što je Tripoli pao. Čak i da se NATO nije uključio. Ljudi bi se borili zadnjim naporima snage za svoj grad jer bi to bila borba za goli život. Zgradu po zgradu do zadnje kapi krvi.

Upravo to imaš u Sirtu sada gdje vidimo kako to zaista izgleda kad narod ne da svoj grad (slično smo vidjeli i u Sarajevu ali hajde da se ne vraćamo). U Sirtu je Gadafijevo pleme i oni će radije umrijet svi nego se predati. To je lojalnost.

Tripoli? Pa eto u najmanju ruku možemo reći da im je bilo svejedno. Ali da su podržavali Gadafija? Please
Arteta

#2911 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Nebula wrote:I kao što sam najavio ulazimo u područje "šta bi bilo kad bi bilo". Da to nisi vidio u kašikama?

Evo ja recimo tvrdim da Bengazi ne bi pao bez otpora kao što je Tripoli pao. Čak i da se NATO nije uključio. Ljudi bi se borili zadnjim naporima snage za svoj grad jer bi to bila borba za goli život. Zgradu po zgradu do zadnje kapi krvi.

Upravo to imaš u Sirtu sada gdje vidimo kako to zaista izgleda kad narod ne da svoj grad (slično smo vidjeli i u Sarajevu ali hajde da se ne vraćamo). U Sirtu je Gadafijevo pleme i oni će radije umrijet svi nego se predati. To je lojalnost.

Tripoli? Pa eto u najmanju ruku možemo reći da im je bilo svejedno. Ali da su podržavali Gadafija? Please
Sirt je gotov,ne moze se jos dugo drzati...koliko god bili vjerni Gadafiju...
Nebula

#2912 Re: LIBIJA

Post by Nebula »

Arteta wrote:Sirt je gotov,ne moze se jos dugo drzati...koliko god bili vjerni Gadafiju...
To ja rekoh maloprije. Ali su se držali mjesecima njih 75.000. Tripoli ima 2 miliona stanovnika a nije pružio otpor ni dva dana.
Erzsebet

#2913 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Nebula wrote:
Arteta wrote:Sirt je gotov,ne moze se jos dugo drzati...koliko god bili vjerni Gadafiju...
To ja rekoh maloprije. Ali su se držali mjesecima njih 75.000. Tripoli ima 2 miliona stanovnika a nije pružio otpor ni dva dana.
Četiri noge dobre, dvije noge loše...
Arteta

#2914 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Nebula wrote:
Zasto se onda NATO mijesao kad pobunjenici imaju volju naroda...ti kazes da volju naroda ne moze niko da srusi...
vivaldi

#2915 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

Pobunjenici pojacavaju ofanzivu hi tech oruzjem :lol: :lol: :lol:

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2916 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Erzsebet wrote: Četiri noge dobre, dvije noge loše...
... pokradenim parama voze mercedes i porše
zilog

#2917 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Arteta wrote:
Nebula wrote:
Zasto se onda NATO mijesao kad pobunjenici imaju volju naroda...ti kazes da volju naroda ne moze niko da srusi...
Zato sto ih je Gadafi ravnao artiljerijom i avijacijom, a u pustinji ne pomaze volja naroda, nego kalibar i cijev. Tako je moglo potrajati unedogled, kao kod nas. Gadafi nebi mogao uci u Bengazi, ovi nebi mogli iz Bengazija, a zrtve bi se redale.

Kada se prednost u oklopu i avijaciji istopila, ostalo je da se mjeri volja naroda. Tako padose Tripoli i 90% Libije, a tamo gdje je Gadafi imao STVARNU podrsku, jos uvjek stoje lojalisti (Bani Walid i Sirt).

3000 km od Libije sam mislio da Gadafi ima nesto vise podrske, da se samo takticki povlaci, da armiju sklanja iz pustinje... Tripoli je bio nesto sto sam mislio da ce Gadafi poturiti da stekne simpatije, a da pobunjenike prikaze krvozednim, kao sto su njega optuzivali. Osuda svjetske javnosti bi bila mocan saveznik Gadafiju.
Kontraintuitivno, Tripoli pade cim su pobunjenici dosli do njega, a drze se dva sela za koje se, nazalost, niko nece ni pocesati.
zilog

#2918 Re: LIBIJA

Post by zilog »

vivaldi wrote:Pobunjenici pojacavaju ofanzivu hi tech oruzjem :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Ove bi i HVO rasturio.

E, moj Gadafi, ko ti dodje glave. :roll:
macan prvi

#2919 Re: LIBIJA

Post by macan prvi »

Izvinjavam se za offtopic... Libija nije jedina...
Regarding the suppression of pro-democracy and peaceful protest in Bahrain by the government along with neighboring Arab countries and due to extreme news censorship by the world media Bahrain Freedom coalition was formed to support Bahraini movement. We are a group of Bahraini activists who try as hard as we can to help people to reach their demands and to show the world how brutal can a Kingdom like Bahrain could be when people as for freedom and democracy. We are presenting the latest developments about Bahraini revolution from different sources coming with videos and photos. Please join us to help the desperate armless demonstrators to stand Al Khalifa tyranny.
http://www.bahrainfreedom.org/
Arteta

#2920 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

zilog wrote:
Zato sto ih je Gadafi ravnao artiljerijom i avijacijom, a u pustinji ne pomaze volja naroda, nego kalibar i cijev. Tako je moglo potrajati unedogled, kao kod nas. Gadafi nebi mogao uci u Bengazi, ovi nebi mogli iz Bengazija, a zrtve bi se redale.

Kada se prednost u oklopu i avijaciji istopila, ostalo je da se mjeri volja naroda. Tako padose Tripoli i 90% Libije, a tamo gdje je Gadafi imao STVARNU podrsku, jos uvjek stoje lojalisti (Bani Walid i Sirt).

3000 km od Libije sam mislio da Gadafi ima nesto vise podrske, da se samo takticki povlaci, da armiju sklanja iz pustinje... Tripoli je bio nesto sto sam mislio da ce Gadafi poturiti da stekne simpatije, a da pobunjenike prikaze krvozednim, kao sto su njega optuzivali. Osuda svjetske javnosti bi bila mocan saveznik Gadafiju.
Kontraintuitivno, Tripoli pade cim su pobunjenici dosli do njega, a drze se dva sela za koje se, nazalost, niko nece ni pocesati.
Otkud znas da nebi usao u Benghazi...kao u Tripoliju,pola Bengazija su bili strani radnici...koji su se vratili kucama i ostala je velika praznina...kolika god lojalnost bila takvi se gradovi ne mogu odbraniti...

Da se NATO nije mijesao Gadafi bi pomeo pobunjenike...
Bodkin

#2921 Re: LIBIJA

Post by Bodkin »

Arteta wrote:
zilog wrote:

Otkud znas da nebi usao u Benghazi...kao u Tripoliju,pola Bengazija su bili strani radnici...koji su se vratili kucama i ostala je velika praznina...kolika god lojalnost bila takvi se gradovi ne mogu odbraniti...

Da se NATO nije mijesao Gadafi bi pomeo pobunjenike...
pa bio je uzeo pola bengazija vec i onda je krenulo
Arteta

#2922 Re: LIBIJA

Post by Arteta »

Žestoke borbe u Sirtu, stanovništvo evakuisano
Kolone vozila od jutarnjih sati izlaze iz grada iznad kojeg se uzdiže crni dim od granatiranja i požara

Borbe libijskih pobunjenika protiv snaga lojalnih Moameru Gadafiju nastavljene su u petak u Sirtu, a mnogi od 100.000 civila pokušavaju da napuste ovaj primorski grad u kojem vlada nestašica osnovnih sredstava za život.

Kolone vozila od jutarnjih sati izlaze iz grada iznad kojeg se uzdiže crni dim od granatiranja i požara, dok NATO avioni paraju nebo, navodi se u izvještajima Reutersa s lica mjesta.

Civili koji napuštaju Sirt, rodni grad Gadafija, svjedoče o ranjenima i o umrlima od gladi, zbog nestašice hrane i lijekova ili od udara libijske artiljerije i francuske avijacije.

U gradu nema struje, a sve veći problem predstavlja pronalaženje pijaće vode.

Ujedinjene nacije (UN) pokušavaju da spriječe i ublaže humanitarnu katastrofu, ali još ne mogu da se probiju u Sirt i Bani Valid gdje se takođe vode žestoke borbe.
http://www.dnevniavaz.ba/globus/svijet/ ... isano.html
simpozijum delirijum

#2923 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

na zalost ovaj rat ce potrajati , na strani Gadafija su izgleda presli Tuarezi , najbrojnije pleme u Africi , a opcenito crni Afrikanci su na strani Gadafija , presutkuje se da je Gadafi decenijama ulagao milijarde dolara u okolne Africke zemlje i sirio ideju o Africkoj uniji i Africkoj valuti po uzoru na EU i izbacivanje kolonizatora iz USA i Evrope
ocigledno da ima vise pristalica sada izvan Libije nego unutra
ako su ove informacije tacne ?
onda postoji mogucnost da NATO cak i izgubi ovaj rat , ( ionako su vec gadno zavaljeni u Afganistanu )
koliko finansijski mogu izdrzati NATO clanice jos jednu vojnu avanturu bez kraja u doba teske krize u EU i pobuna narode i strajkova evo sada i u USA a i sirom Evrope ??
a mislili su da ce sve biti zavrseno za 72 sata sa Gadafijem ??? :lol:
link;
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=26882
ultima_palabra

#2924 Re: LIBIJA

Post by ultima_palabra »

Vijesti iz svijeta
Tripoli: Otkrivene dvije grobnice sa 900 tijela
Zvaničnik službe bezbjednosti u Tripoliju saopštio je da su otkrivene dvije grobnice sa oko 900 tijela.

U prvoj gobnici otkriveno je 200 tijela dok je u drugoj bilo 700.

"Prema informacijama dobijenim od svedoka otrkili smo dvije grobnice sa žrtvama bivšeg režima", saopštio je juče šef brigade u Tripoliju.

On je dodao da za sada nema precizinijih informacija o uslovima pod kojima su žrtve ubijene.

Mediji navode da su prema stanju u kome se pojedina tijela nalaze vidi da ima žrtava koje su skoro ubijene.

Prelazne vlasti su 25. septembra saopštile da je otkrivena masovna grobica sa tijelima 1.700 zatvorenika koji su ubijeni 1996. godine.

Grobnica je otkrivena blizu zatvora Abu Salim u prijestolnici Libije, gdje su žrtve ubijene 26. juna 1996. godine, nakon protesta zbog loših uslova u tom zatvoru.
citroen

#2925 Re: LIBIJA

Post by citroen »

simpozijum delirijum wrote:na zalost ovaj rat ce potrajati , na strani Gadafija su izgleda presli Tuarezi , najbrojnije pleme u Africi , a opcenito crni Afrikanci su na strani Gadafija , presutkuje se da je Gadafi decenijama ulagao milijarde dolara u okolne Africke zemlje i sirio ideju o Africkoj uniji i Africkoj valuti po uzoru na EU i izbacivanje kolonizatora iz USA i Evrope
ocigledno da ima vise pristalica sada izvan Libije nego unutra
ako su ove informacije tacne ?
onda postoji mogucnost da NATO cak i izgubi ovaj rat , ( ionako su vec gadno zavaljeni u Afganistanu )
koliko finansijski mogu izdrzati NATO clanice jos jednu vojnu avanturu bez kraja u doba teske krize u EU i pobuna narode i strajkova evo sada i u USA a i sirom Evrope ??
a mislili su da ce sve biti zavrseno za 72 sata sa Gadafijem ??? :lol:
link;
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=26882
Uzeli sto im je trebalo,naftna postrojenja su pod njihovom kontrolom,tako da su oni svoje odradili..., 8-)
Post Reply