Arteta wrote:Nebula wrote:Arteta wrote:Sirt je gotov,ne moze se jos dugo drzati...koliko god bili vjerni Gadafiju...
To ja rekoh maloprije. Ali su se držali mjesecima njih 75.000. Tripoli ima 2 miliona stanovnika a nije pružio otpor ni dva dana.
Zasto se onda NATO mijesao kad pobunjenici imaju volju naroda...ti kazes da volju naroda ne moze niko da srusi...
Zato sto ih je Gadafi ravnao artiljerijom i avijacijom, a u pustinji ne pomaze volja naroda, nego kalibar i cijev. Tako je moglo potrajati unedogled, kao kod nas. Gadafi nebi mogao uci u Bengazi, ovi nebi mogli iz Bengazija, a zrtve bi se redale.
Kada se prednost u oklopu i avijaciji istopila, ostalo je da se mjeri volja naroda. Tako padose Tripoli i 90% Libije, a tamo gdje je Gadafi imao STVARNU podrsku, jos uvjek stoje lojalisti (Bani Walid i Sirt).
3000 km od Libije sam mislio da Gadafi ima nesto vise podrske, da se samo takticki povlaci, da armiju sklanja iz pustinje... Tripoli je bio nesto sto sam mislio da ce Gadafi poturiti da stekne simpatije, a da pobunjenike prikaze krvozednim, kao sto su njega optuzivali. Osuda svjetske javnosti bi bila mocan saveznik Gadafiju.
Kontraintuitivno, Tripoli pade cim su pobunjenici dosli do njega, a drze se dva sela za koje se, nazalost, niko nece ni pocesati.