Kolinda wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kolinda wrote:Drvosječa nisi shvatio poantu ,nisam mislio nećemo o tome nego da nam je to najjača karika pa ne bi se s tim dičili ipak su neki dali dio tijela a neki trbuhom za kruhom da bi danas uživali plodove....
Zvanični podaci iz brošure koju si citirao su drugačiji, eto vidiš prosjek plaće, tu ste negdje kao i ostali. Kako pričaš i nastupaš ja sam mislio da je najmanje dva puta veća ali vidi vraga, mršavi prosjek F.BiH.

Mršavi prosijek samo iz jednog razloga a to je jebeno mali minimalac i veliki postotak doprinosa iz plaće pa je gro uposlenika u privatnom sektoru upravo na tom minimalcu a kao što je već pojašnjenje da ZHŽ nema entitetskih ni državnih institucija na svom teritoriju a koje su na punim doprinosima. A vrlo dobro znam kolike su plaće u klasteru kom pripadam kad idem prema sjeveru države a kolike u mom okruženju...
Pa nema ni u Goraždu, Zenici, Bihaću ili Tuzli entitetskih ni državnih institucija kao ni za ZHŽ, dakle u istom su sosu. Ja nemam dileme da je situacija loša pa se zato čudim tom tvom uzdizanju ZHŽ u odnosu na ostale kada podaci govore da ste tu negdje u istim govnima. Iskreno, nećemo mi još dugo kao društvo izaći na zelenu granu sve dok budemo gledali po onoj da komšiji crkne krava. Sa druge strane bitno je napomenuti da glavno tržište privatnom sektoru iz Hercegovine je upravo Sarajevo, Tuzla, Zenica...itd. Plastičnije objašnjeno kome bi vi prodali sav taj šipak, duhan i mandarine da nije Sarajeva, Tuzle i Zenice...Singapuru sigurno ne.

Da rudar u Kaknju ne siđe u jamu i ne nakopa kantu uglja i da Tuzla ne napravi el. energiju te je distribuira po povlaštenoj tarifi Aluminiju u Mostar sigurno da bi za mjesec dana mogli staviti ključ na taj kompleks kao i pola industrije u F.BiH.