Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#2901 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

drunken tiger wrote:
530i wrote:U ovome je problem - ne vidiš stvarno stanje auta i samim time on uvaljuje. Nisu svi ljudi dovoljno stručni i iskusni da primjete sve ono o čemu je ovdje pisano i što je nedvojbeno dokazano...
Otkud tebi dokazi da tvrdiš da ga nije niko prebijao i uopšte ulazio sa dotičnim u konflikt?
Ne kupuješ jabuke pa da ideš sam u kupovinu. Povedeš stručnu osobu, platiš pregled. Ne vidim problem.Ne uvaljuje on, on ima uvijek po 10auta najmanje na placu i ti odabereš auto u onoj cijeni koliko imaš. Tu sve stoji, ti izabereš. A da je toliki prevarant koliko vi govorite do sada bi ga neko odležao. Iskreno nigdje i niodkoga nisam čuo loše za njega osim ovdje na ovom forumu. Ne branim ga nego samo,ponavljam, govorim iz vlastitog iskustva. Ali eto da ne bih dalje temu kvario završit ću na ovome. Prije će ti uvaliti auto klošar iz begovske porodice nego on.
Dragi Juro, skroz si se pogubio. Kakve veze imaju begovske porodice sa bilo čim?
Ko određuje s kim ideš u kupovinu? Ima li neko pravilo? Nema.
Poenta je da on (tj. ti Juro), taman da dođeš sve sa Lujom Renoom prešuti popravke na vozilu koje nisu vidljive. Prešuti skidanje kilometraže. Prešuti presvlačenje volana u kožu, ako sam ne skontaš. Ti, Jurkane, imaš i stotinu vozila i svako je popravljano u fušu sa najjeftinijim ležajevima, vraćaš stare dihtunge i ulje, eventualno staviš diht mase. Ne boj se, Jurkane, neće te niko odležati za 5 hiljada, male su to pare za ležanje, čak i u Bosni, al ti može dohakat ako nekome staneš na žulj, zato uvijek budi spreman...i spavaj sa jednim okom otvorenim. Laku noć, Jure. :-)
drunken tiger

#2902 Re: Renault Megane all about

Post by drunken tiger »

530i wrote:Dragi Juro, skroz si se pogubio. Kakve veze imaju begovske porodice sa bilo čim?
Ko određuje s kim ideš u kupovinu? Ima li neko pravilo? Nema.
Poenta je da on (tj. ti Juro), taman da dođeš sve sa Lujom Renoom prešuti popravke na vozilu koje nisu vidljive. Prešuti skidanje kilometraže. Prešuti presvlačenje volana u kožu, ako sam ne skontaš. Ti, Jurkane, imaš i stotinu vozila i svako je popravljano u fušu sa najjeftinijim ležajevima, vraćaš stare dihtunge i ulje, eventualno staviš diht mase. Ne boj se, Jurkane, neće te niko odležati za 5 hiljada, male su to pare za ležanje, čak i u Bosni, al ti može dohakat ako nekome staneš na žulj, zato uvijek budi spreman...i spavaj sa jednim okom otvorenim. Laku noć, Jure. :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
citroen xm

#2903 Re: Renault Megane all about

Post by citroen xm »

Pa ko da je taj Jure jedini u BiH koji prodaje Megana, šta ste se uhvatili njega. Velika je Bosna, a Megana na svakom ćošku.
Better Man

#2904 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

Zvao danas Gumu m da vidim koliko košta servis na 60 hiljada za Megane 3 1,6 16v 110 KS i šta se mjenja. Kažu oni meni mjenjaju se filteri ulje, filter klime, filter zraka kabine i neki remen alternatora i to sve košta oko 250 KM. Vidi rekoh sebi, nisu spomenuli svječice i rekoh kad krenem kući svratiću do Bunje da vidim šta će mi oni kazati. Kod Bunje su mi rekli za sve te filtere i spomenuli su svječice. Kad sam im rekao za taj remen što su mi rekli iz Gume m, oni mi kažu da mi je bacanje para da mjenjam taj remen sad, već da se to radi na 100 hiljada zajedno sa zubčastim remenom. Oni djelove nabavljaju od Gume m, koji je glavni za Renault u Sarajevu. Kakvo je vaše mišljenje o ovom što su mi rekli i jedni i drugi, a vezano šta se mijenja na servisu. Kod bunje bih svakako mogao dobti popust na servis kao njihova stara mušterija.
Ned071

#2905 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

Ako to nije preskupo zamijeni...
530i

#2906 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Šta ti piše u servisnoj? I koliko je auto staro?
Dzontra_Volta

#2907 Re: Renault Megane all about

Post by Dzontra_Volta »

Ma ja ne bih mijenjao remen alternatora, ako su ti već rekli da se mijenja na 100 kkm.
U najgorem slučaju ti se može desiti da ti taj remen pukne, ali ne može napraviti nikakvu štetu na motoru. Ako pukne, zamijeniš ga.
Osim toga, taj remen je lako dostupan i može se onako "odoka" provjeriti u kakvim je stanju.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2908 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

ako pukne podleti pod zupcasti i bude super ,ventili udare klipove po celu ....
Better Man

#2909 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

530i wrote:Šta ti piše u servisnoj? I koliko je auto staro?
Auto je staro 3 godine i nepunih 5 mjeseci. U servisnoj spominju neke remene (remen za pogon dodatni agregata i napinjači) da se mjenjaju na 60 hiljada. I ima napomena da se neki remeni na određenim motorima (ne piše kojim) moraju zamjeniti na 60 hiljada. Nije meni problem zamjeniti ako treba, nego u Gumi nisu uopšte spomenuli svječice i da ih treba mjenjati, a piše u servisnoj da treba i to su mi rekli kod Bunje za svječice i mjenjanje, a oni ne bi dirali taj remen prije 100 hiljada. Na Cliu su mi na 60 hiljada mjenjali svječice, a remen alternatora zajedno sa zubčastim su trebali tek na 100 hiljada, ali kako sam radio staro za novo nisam to uradio, jer su mi rekli da to ne radim, već da će to oni uraditi kad budu auto pripremili za dalju prodaju.
Last edited by Better Man on 11/01/2016 23:41, edited 1 time in total.
530i

#2910 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Mora pisati u servisnoj jasno šta se i kada mijenja.
Mislim (dakle nisam 100% siguran, a to neka potvrde direstraits ili Schlauf) da reno propisuje interval za veliki servis na 60 hiljada ili 4 godine. Dakle zamjena remenja sa pripadajućim španerima, vodene pumpe i antifriza.
Ako tako piše ja se ne bih zezao do 100 hiljada, osim ako ti Bunjo ne da pismenu garanciju do 100.000 km.
I za svjećice sigurno piše u servisnoj interval zamjene, moguće da je i on 60 hiljada, ali kao što rekoh nisam sasvim siguran.
Better Man

#2911 Re: Renault Megane all about

Post by Better Man »

530i wrote:Mora pisati u servisnoj jasno šta se i kada mijenja.
Mislim (dakle nisam 100% siguran, a to neka potvrde direstraits ili Schlauf) da reno propisuje interval za veliki servis na 60 hiljada ili 4 godine. Dakle zamjena remenja sa pripadajućim španerima, vodene pumpe i antifriza.
Ako tako piše ja se ne bih zezao do 100 hiljada, osim ako ti Bunjo ne da pismenu garanciju do 100.000 km.
I za svjećice sigurno piše u servisnoj interval zamjene, moguće da je i on 60 hiljada, ali kao što rekoh nisam sasvim siguran.
Veliki servis je 100 hiljada ili 5 godina, a ovo je zamjena samo jednog remena, s tim što kod Gume uopće ne spominju zamjenu svječica da treba, a po servisnoj one su na 60 hiljada i kod Bunje su ih spomenuli da se mjenjaju.
530i

#2912 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Onda ne mijenjaš nikakav remen do 5 godina ili 100 hiljada km. Svjećice na 60 hiljada. Ulje i filteri standardno...nema tu neke pameti, nego gledaš u servisnu pa šta kaže. U gumi očito nisu upućeni, ali možda nisu znali preko telefona...
shlauf

#2913 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

Da dodam još u vezi velikog servisa u Njemačkoj i cijeloj Evropi kod Reno-a prvi veliki servis je na 120.000 km ili 6 godina za benzince.
Za dizele je 160.000 km ili 6 godina .
shlauf

#2914 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

shlauf wrote:Da dodam još u vezi velikog servisa u Njemačkoj i cijeloj Evropi kod Reno-a prvi veliki servis je na 120.000 km ili 6 godina za benzince.
Za dizele je 160.000 km ili 6 godina .
The sparkplugs and air and diesel filters only need changing every
60,000km, while the timing belt and accessories of petrol and diesel
versions only have to be changed every 120,000km or 160,000km
respectively, although the timing chain of the 2.0 16V petrol and 2.0 dCi
diesel versions is covered by a lifetime warranty.
milojicabrzi

#2915 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

Meni u servisnoj za Megana 3, 1,5 dci, pise da je veliki servis i zamjena remena na 60 000 km.

Ima tacna specifikacija dinamike mijenjanja dijelova, od filtera pa nadalje.

Inace, puno je pametovanja i improvizacija kod odrzavanja, pa cak i kod ovlastenih...

Kada sam vidio sa mi ni na 40 000 km, nije u ovlastenim servisima promijenjen filter goriva, na slijedecem malom servisu sam na 50 000 km, zahtijevao da mi majstor van ovlastenog to promijeni i pitam ga, je li moguce da ovi izvikani Renault ovlasteni, nisu to promijenili na najvise 30 000.

Kaze mi on da je ovaj filter goriva dosta komplikovano zamijeniti, skida se desni tocak i oplata, pa da je ovima na ovlastenom servisu to mrsko mijenjati :?

Kaze da i Peugeot ima neki filter koji je skroz negdje dole ispod kvacila, pa kad dodju na servis, vidi da su rijetko mijenjani, jer se majstorima mrsko zavlaciti... :D

Tacno mi dodje da nekad napisem u Renault centralu sta se radi...
530i

#2916 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Nije im toliko mrsko koliko žele da smanje cijenu servisa pa da odradiš kod njih barem ono najjednostavnije - ulje, filter ulja, zraka i klime. Filter goriva nije jeftin i treba im možda još jedan radni sat za zamjenu. Ljudi im dovezu auto i kažu "servis redovan", bez da preciziraju šta tačno i kako. A i kad hoćeš precizno reći šta i kako - sa njima se možeš dogovarati, bez obzira šta piše u servisnoj, posebno ako auto ne prelazi puno.
milojicabrzi

#2917 Re: Renault Megane all about

Post by milojicabrzi »

530i wrote:Nije im toliko mrsko koliko žele da smanje cijenu servisa pa da odradiš kod njih barem ono najjednostavnije - ulje, filter ulja, zraka i klime. Filter goriva nije jeftin i treba im možda još jedan radni sat za zamjenu.
Ne znam, ne bi se bas slozio... ako hoce da smanje cijenu, neka mijenjaju svaki drugi put onaj filter kabine, njega su mi uredno svaki put mijenjali a skuplji je od filtera goriva (svakako su kod Renaulta u redovnim uvjetima eksploatacije servisni intervali na 20 000 km).

Filter goriva nije jeftin, nije ni nesto skup (oko 50-60 KM), mijenja se na 30 000, dakle svaki treci mali servis.

U svakom slucaju, njihovo je da napomenu, pa ako se ja slozim -mijenjaj.

Dakle, vozio sam 20 000 vise, nego sto je predvidjeno sa starim filterom, koji je dosao kao prva ugradnja.

Sta bi bilo da mi je auto negdje stao zbog zacepljenog filtera....

Ja sam prestao ici kod jednog ovlastenog servisera, kada mi je poceo racunati sat i po ili dva radna sata u racunu, a auto bilo kod njega fizicki manje od sat vremena :D
530i

#2918 Re: Renault Megane all about

Post by 530i »

Po propisu im je da se mijenja jednom godišnje svaki filter, osim tog za gorivo. Barem u onim servisnim knjižicama s kojima sam se ja susretao. Naplate normirani radni sat po pravilima struke, a završe za upola vremena.

Filter goriva za dizele mislim da dolazi u više varijanti (sa i bez senzora prisustva vode) i zna biti i duplo skuplji od toga, ali neka me slobodno isprave oni koji su bolje upućeni...

I meni su jednom poprskali uljem poklopac filtera zraka i to mi je bio i prvi i posljednji put u tom servisu, a također je ovlašteni.
shlauf

#2919 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

milojicabrzi wrote:Meni u servisnoj za Megana 3, 1,5 dci, pise da je veliki servis i zamjena remena na 60 000 km.

Ima tacna specifikacija dinamike mijenjanja dijelova, od filtera pa nadalje.

Inace, puno je pametovanja i improvizacija kod odrzavanja, pa cak i kod ovlastenih...

Kada sam vidio sa mi ni na 40 000 km, nije u ovlastenim servisima promijenjen filter goriva, na slijedecem malom servisu sam na 50 000 km, zahtijevao da mi majstor van ovlastenog to promijeni i pitam ga, je li moguce da ovi izvikani Renault ovlasteni, nisu to promijenili na najvise 30 000.

Kaze mi on da je ovaj filter goriva dosta komplikovano zamijeniti, skida se desni tocak i oplata, pa da je ovima na ovlastenom servisu to mrsko mijenjati :?

Kaze da i Peugeot ima neki filter koji je skroz negdje dole ispod kvacila, pa kad dodju na servis, vidi da su rijetko mijenjani, jer se majstorima mrsko zavlaciti... :D

Tacno mi dodje da nekad napisem u Renault centralu sta se radi...
I kod prethodne serije se skida unutrašnji blatobran (zaštita PVC) da bio e zamjenio filter bez obzira jeli a senzorom ili bez njega ili je samo uložak.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2920 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

E jesu ti renoli komplikovani, Boze sacuvaj. :D
johntra

#2921 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Jutros mi se, po prvi put, ove zime čuo malo solenoid kad sam upalio auto...jedno 30 sekundi, ima li razloga za brigu? :D
i neki dan jedno sekundu pri paljenju...nije nikada ranije se to dešavalo tokom ove zime, pretpostavljam da će sad stalno, barem na kratko...ulje je 5W, prema preporuci proizvođača..e sad, je li to solenoid, odnosno varijabilna remenica ili nešto drugo?
senci-071

#2922 Re: Renault Megane all about

Post by senci-071 »

Megan 1,5
Prije 2-3 dana zadnji put samo otvarao gepek, i sve je savrseno funkcionisalo.Danas nema šanse da ga otvorim.Znaci vrate se otvaraju normalno,ali gepek nema sanse da otvorim. :?
U cemu je ljudi problem. :?
shlauf

#2923 Re: Renault Megane all about

Post by shlauf »

senci-071 wrote:Megan 1,5
Prije 2-3 dana zadnji put samo otvarao gepek, i sve je savrseno funkcionisalo.Danas nema šanse da ga otvorim.Znaci vrate se otvaraju normalno,ali gepek nema sanse da otvorim. :?
U prekidač ti unišla voda pa on ne fercera
taureg71

#2924 Re: Renault Megane all about

Post by taureg71 »

Meni na Grand Scenicu 1,9 dci nemac mijenjao remenje na 113 000 km, rekao sledece na 200 000 ili 5 god...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2925 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

senci-071 wrote:Megan 1,5
Mikro prekidac, vjerovatno, a moze biti i da je zica vrisnula.
Post Reply