Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zna li neko koji je iznos na koji se obračunava carina prilikom unošenja nekih artikala u BiH?
Negdje sam vidio da građani BiH imaju pravo unijeti do 200KM vrijednosti bez carinjenja, ali mi je ono što sam pročitao dosta kontradiktorno i nejasno.
Da li se ovaj iznos, recimo 200KM, odnosi na vrijednost pojedinačnog artikla ili na ukupan fiskalni račun sa svim stavkama?
I ovi na granici su čudni, nekad kažu ovako, nekad onako
A sta je sa polovnom robom??? Rijec je o par komada alata koje mislim poslati za Bosnu u manjem paketu. Da li da ubacim racune koliko je to prije kostalo ili ce carinici da odrede vrijednost robe? Koji je "najbezbolniji" nacin?
Pozdrav!
Mogao bih nabaviti dobar televizor poprilično povoljno. Radi se o televizoru iz Švajcarske. Sad me interesuje, šta da uradim kako bih što bolje prošao na carini.
Televizor košta 599 Franaka, što je oko 550 Evra. Mene zanima, koji su to koraci koje moram ispoštovati.
1. Da l se trebam obratiti prodavaču ili carini u Švajcarskoj za određene papire?
2. Televizor je Samsung, ne znam da l je u EU proizveden. Je l ima na njega neka olakšica ako je iz EU? Je l treba da tražim neki papir kao dokaz?
3. Formula je 10% carine + 10 KM taksa + 17% PDV-a, ili slično...Ako je iz EU, je l onda otpada onih 10% carine?
bvcx wrote:Pozdrav!
Mogao bih nabaviti dobar televizor poprilično povoljno. Radi se o televizoru iz Švajcarske. Sad me interesuje, šta da uradim kako bih što bolje prošao na carini.
Televizor košta 599 Franaka, što je oko 550 Evra. Mene zanima, koji su to koraci koje moram ispoštovati.
1. Da l se trebam obratiti prodavaču ili carini u Švajcarskoj za određene papire?
2. Televizor je Samsung, ne znam da l je u EU proizveden. Je l ima na njega neka olakšica ako je iz EU? Je l treba da tražim neki papir kao dokaz?
3. Formula je 10% carine + 10 KM taksa + 17% PDV-a, ili slično...Ako je iz EU, je l onda otpada onih 10% carine?
Samsung nije iz EU,99 posto.
Ono sto mozes jeste da trazis tamo u Svici povrat njihovog PDV-a.
bvcx wrote:Pozdrav!
probaj ga prebacit autobusom za Bosnu. Daj soferu nesto para nek ga sakrije, i neces platit nista
seoBIH wrote:Ne računa se prema paketu, već prema vrijednosti.
Pa znaš li detaljnije, do koje vrijednosti, šta, kako... ako DHL dostavlja kako to ide i sl...
LP
ako dhl dostavlja spremi se na deranje...bez obzira na vrijednost oni ce ti naplatiti i svoje posredovanje... ako ide preko poste onda vrijednost do 50km moze proci bez placanja dazbina ali isto tako moze znaciti 3.5km za carinski pregled
Znači granica je 50 KM, to me zanimalo. Vrijednost pošiljke je 21.5 Eura, što je manje od 50 KM. Carina nek otvara u pitanju je poklon obični, nikakva eletronika i slično, mogli bi znači uzeti 3 markice za carinu.
Jel ko imao slučaj da mu se desilo da mu je DHL dostavljao pošiljku i onda kada dođe u našu državu onda BH Pošta?
studiorum_tuzlaensis wrote:Znači granica je 50 KM, to me zanimalo. Vrijednost pošiljke je 21.5 Eura, što je manje od 50 KM. Carina nek otvara u pitanju je poklon obični, nikakva eletronika i slično, mogli bi znači uzeti 3 markice za carinu.
Jel ko imao slučaj da mu se desilo da mu je DHL dostavljao pošiljku i onda kada dođe u našu državu onda BH Pošta?
to je onda posiljka iz njemacke jer oni imaju neku jeftinu dhl verziju gdje to dodje do nase poste pa postar donese... u tom slucaju ne placas dhl harac
studiorum_tuzlaensis wrote:Znači granica je 50 KM, to me zanimalo. Vrijednost pošiljke je 21.5 Eura, što je manje od 50 KM. Carina nek otvara u pitanju je poklon obični, nikakva eletronika i slično, mogli bi znači uzeti 3 markice za carinu.
to je onda posiljka iz njemacke jer oni imaju neku jeftinu dhl verziju gdje to dodje do nase poste pa postar donese... u tom slucaju ne placas dhl harac
Ma necu im nista platit sve da mi donese njihov covjek na vrata, platio je posiljaoc poštarinu šta onda više hoće da kenjaju. Samo ću mu reć, zapali tu kovertu i popisaj se na nju ugasi plamen. Čuj DHL harač, ma mrš..
Posiljka je iz Holandije, ali preko track&trace pratim je trenutno bila je u dva DHL Njemačka carga približava se Austriji lagano...
meni je dolazio dhl paket preko bhpošte otvarali su glodari i naplatili 3,5KM to je bilo nekad prošle godine iz njemačke
meni je dolazio dhl paket preko bhpošte otvarali su glodari i naplatili 3,5KM to je bilo nekad prošle godine iz njemačke
pa zar nemaju kakav rentgen ili nesto, sto moraju snjuhat po svemu sto se posalje... ccc
danas sam dobio dvije posiljke... ebay, kina, naravno... obje isle na carinu, 3,5km po posiljci... 3,5km za selotejp... posiljke nisu uopste otvarane, onakve su kako su ih selleri zapakovali, samo je preko njih nalijepljen carinski selotejp... i to je naplaceno... znaci nisu se potrudili ni da bar malo pocijepaju originalno pakovanje
holowey wrote:danas sam dobio dvije posiljke... ebay, kina, naravno... obje isle na carinu, 3,5km po posiljci... 3,5km za selotejp... posiljke nisu uopste otvarane, onakve su kako su ih selleri zapakovali, samo je preko njih nalijepljen carinski selotejp... i to je naplaceno... znaci nisu se potrudili ni da bar malo pocijepaju originalno pakovanje
I ja sam jednom imao istu takvu situaciju, na pošiljku samo zalijepili carinski selotejp i naplatili 3.50KM
Stigao mi rucni sat iz Engleske, poslijalac napisao da je vrijednost 50 funti i lagano 50 maca mi opalili
Prije 3-4 godine kada sam intenzivno kupovao preko e-baya, nikad mi nista nije naplaceno, a znao sam naruciti kaput i koznu jaknu iz koreje, original fudbalske dresove s Tajlanda, pafreme iz Amerike, satove iz Hong Konga, manje auto dijelove iz Italije i Engleske
Kupila planinarske cipele iz Njemačke.
Cijena: 33,06 €
Postarina DHL: 13,90 €
Total : 46,96 €.
Trenutno stanje: Sarajevo, carina, otprema za uvoz.
Pitanje:
1. pošto je Salomon francuska firma, da li se primjenjuje pravilo porijekla iz EU (iako su vjerojatno made in China)?
Ako ne, ja plaćam 46,96€*1.1*1.17+__________?
2. Koliko će me oderati supci iz DHL-a i da li se mogu žaliti prodavcu, pošto sam platila postarinu od 13,90€ i tome se stvarno nadala nisam, a ne vraćaju mi se baš?
Tabijat wrote:Kupila planinarske cipele iz Njemačke.
Cijena: 33,06 €
Postarina DHL: 13,90 €
Total : 46,96 €.
Trenutno stanje: Sarajevo, carina, otprema za uvoz.
Pitanje:
1. pošto je Salomon francuska firma, da li se primjenjuje pravilo porijekla iz EU (iako su vjerojatno made in China)?
Ako ne, ja plaćam 46,96€*1.1*1.17+__________?
2. Koliko će me oderati supci iz DHL-a i da li se mogu žaliti prodavcu, pošto sam platila postarinu od 13,90€ i tome se stvarno nadala nisam, a ne vraćaju mi se baš?
jesu li te kontaktirali iz dhl-a? iz njemacke ima neka jeftinija dhl varijanta koja dodje u nasu postu pa postar donese
Nisu još, ali pazi ovo (sa stranice DHL track and trace):
"Sat, 19.09.2015 04:05 h Regensburg, Germany
The shipment will be transported to the destination country and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: http://www.posta.ba/track/1/0/36.html)"
Jel to sad znači da nema više DHL-a nego pošta BIH?
na izlazu iz hrvatske udarem je stembilj da su stvari izvedene iz EU , na ulazu nije placena carina jer se radilo o banalnih 50 euro .
po povratku u njemacku je predan racun da bi se povratio porez , sada firma trazi da je roba uvezena u bih ... ali to nemam
sta ciniti??