Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Perich
#2901 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moze li mi netko objasniti zasto je FUJITSU NOCRIA povucena sa trzista?
-
epeco
#2902 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zato što su u Europi rekli da im ne treba samočišćenje filteraPerich wrote:Moze li mi netko objasniti zasto je FUJITSU NOCRIA povucena sa trzista?
- Haris.ba
#2903 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta mi je najbolje uzeti za grijanje zatvorenog balkona od 2m kvadratna?
Znači, treba mi neko grijno tijelo na struju da bi mogao da ga koristim samo kad ima veša, naravno sa termostatom. Gledao sam neki uljni radijator od oko 30-40 cm visine, ali ne znam valja li to. Prije nekoliko godina jedan koji sam koristio puštao je uljni miris. Koristio se možda 7 dana, pa ne znam je li to neko "odgorjevanje". A sad da mi veš danfa po ulju - neću. I to je opcija koja će potrošiti najviše struje?
Ima li neki konvektor za tako male površine? One puhalice, što liče na fen, možda i nisu loša opcija? Samo nešta mi je strah ostaviti da radi npr. čitavu noć. Razmišljao sam i o onim "starim" grijalicama za banje što se montiraju pri plafonu, ali ne znam koliko mi je sigurno to ostaviti da radi ipak relativno blizu veša.
Nekako mi najbolje da je grijno tijelo "pri podu" nego da je pri plafonu?
---
Ovo sam našao:
http://www.ekupi.ba/ELIT-Grijalica-HAL-09-207856.aspx
http://www.ekupi.ba/ELIT-Grijalica-CON-11-207860.aspx
http://www.ekupi.ba/ELIT-Grijalica-PAT- ... 07862.aspx
http://www.ekupi.ba/VIVAX-HOME-kalorife ... 15825.aspx - ovaj kalorifer imam, stoji negdje u krevetu, nisam probao, dok dovedem struju na balkon
http://www.ekupi.ba/Keramicka-grijalica-218660.aspx
Hvala
Znači, treba mi neko grijno tijelo na struju da bi mogao da ga koristim samo kad ima veša, naravno sa termostatom. Gledao sam neki uljni radijator od oko 30-40 cm visine, ali ne znam valja li to. Prije nekoliko godina jedan koji sam koristio puštao je uljni miris. Koristio se možda 7 dana, pa ne znam je li to neko "odgorjevanje". A sad da mi veš danfa po ulju - neću. I to je opcija koja će potrošiti najviše struje?
Ima li neki konvektor za tako male površine? One puhalice, što liče na fen, možda i nisu loša opcija? Samo nešta mi je strah ostaviti da radi npr. čitavu noć. Razmišljao sam i o onim "starim" grijalicama za banje što se montiraju pri plafonu, ali ne znam koliko mi je sigurno to ostaviti da radi ipak relativno blizu veša.
---
Ovo sam našao:
http://www.ekupi.ba/VIVAX-HOME-kalorife ... 15825.aspx - ovaj kalorifer imam, stoji negdje u krevetu, nisam probao, dok dovedem struju na balkon
Hvala
- rovac13
#2904 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaci slazem se sa ovim samo bih dodao jos da sa klimom mora ici jos dole.epeco wrote:Za Nisrina matematika računica: 0,340m3/h*300h = 102m3 (cca otprilike potrošnja m3 plin s tim da smo uzeli 10h rada na mjesec dana) i sad cijena 102m3*0,952KM = 97,104KMNisrin wrote:epeco wrote: pošto je m3 plina sad u Sarajevu?
0.952KM sa PDVom
E sad za tu kvadraturu ja bi preporučio AWYZ14LB 6kw klima računica : 1,35kw*300kwh = 405kwh * 0,14KM = 56,7KM (mislim da je skuplja tarifa toliko ako se varam neka me neko ispravi)
Znači konstantno smo računali punu snagu klime max opterećenje i najskuplju tarifu konstanto i dobili skoro upola manje KM ,s tim da u klimi imamo i ljeti hlađenje..., pa nek neko kaže da je plin isplativ!!! Cijena klime može biti problem
Kuci imam awyz14lbc spojena na mjerac potrosnje struje,grije vise od 40m2 i konstantna potrosnja se krece od 250-300 w kad nije dobro hladno vani do 500-700w kad je najhladnije.
S tim sto povlaci maximum kratko kad se tek upali ili poslije defrosta kad startuje.Tad kratko povlaci 2500w ili na vecem minusu cak 3000w odnosno ako je ukljucen economy onda kratko povuce max oko 1800w.
Kod mene grije vise od 40m2 uvijek je na economy modu cijelu zimu.
Uglavnom potrosnja je sica.
-
golman
#2905 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbolji ti je uljni radijator.On ima termostat,pa ga pojačaš samo malo iznad nule i on grije stalno i održava toplotu.Ako je baš hladno onda pojačaš i upališ i drugi grijač.A ovo sve ostalo,puhalice i te gluposti,to samo privremeno zagrije prostoriju i ona se opet ishladi.Haris.ba wrote:Šta mi je najbolje uzeti za grijanje zatvorenog balkona od 2m kvadratna?
---
Ovo sam našao:
Hvala
Ulje u njemu uopšte ne utiče na okolinu,zacvrči samo ako je skroz hladno,pa se upali na najjače.
- rovac13
#2906 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto ljudi nece da shvate vrlo jednostavnu stvar ???
Sve grijalice imaju grijac koji za 5kw toplote moraju izvuc iz uticnice 5 kw struje.Ne bitno jel radijator ili grijalica ili konvektor.I nema razlike u potrosnji medju njima.
Ako neki od tih uredjaja imaju termostate sta to znaci ? To znaci da kad se ugrije soba da termostat ugasi taj uredjaj.Cim se uredjaj ugasi toplota se vise ne proizvodi zar ne.
Termostat moze da pomogne da se precizno odrzava temperatura da nema oscilacija toplo hladno,a ne moze da od manje struje proizvede vise toplote.
Gubici u vasem stanu odredjuju kolko toplote mora da se ubaci u taj prostor da se odrzava zeljena temperatura.A sto se tice termostata danas i najjeftinije grijalice imaju termostat pa ne trose manje zbog njeg.
Sve grijalice imaju grijac koji za 5kw toplote moraju izvuc iz uticnice 5 kw struje.Ne bitno jel radijator ili grijalica ili konvektor.I nema razlike u potrosnji medju njima.
Ako neki od tih uredjaja imaju termostate sta to znaci ? To znaci da kad se ugrije soba da termostat ugasi taj uredjaj.Cim se uredjaj ugasi toplota se vise ne proizvodi zar ne.
Termostat moze da pomogne da se precizno odrzava temperatura da nema oscilacija toplo hladno,a ne moze da od manje struje proizvede vise toplote.
Gubici u vasem stanu odredjuju kolko toplote mora da se ubaci u taj prostor da se odrzava zeljena temperatura.A sto se tice termostata danas i najjeftinije grijalice imaju termostat pa ne trose manje zbog njeg.
-
golman
#2907 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jeste,ali radijator kad se ugrije i kad ga termostat isključi,nastavi da održava toplotu.Sporo se hladi i čim padne temperatura u sobi,termostat se ponovo uključi.A grijalica ili klima,čim prestane da duva,gotovo je...rovac13 wrote:Zasto ljudi nece da shvate vrlo jednostavnu stvar ???
Na primjer TA (termoakumulaciona) peć,ona u sebi sadrži cigle,koje kad se ugriju akumuliraju toplotu još dugo vremena nakon što se peć ugasi.Ako ne uključuješ izduvavanje,može čak i cijeli dan da bude topla.Samo ona mnogo troši...
- rovac13
#2908 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trebas nabavit jedno i drugo pa spojit na mjerac potrosnje struje pa sabrat.Tek tad ces shvatit da je to isto.Ono sto sporije hladi isto tako se sporije i grije.Ako uljni radijator sporije hladi onda isto tako duze radi u njemu grijac da bi ga zagrijao.
TA pec je najbolja medju njima.Isto trosi koliko struje toliko toplote.Ali je prednost sto moze puno toplote akumulirat.Pa potrosis te kw dok je jeftina a kasnije te grije.
A klime nema smisla uopce spominjat u tu pricu.Jer klima dok upumpa u prostorije 4-5 kw toplote ona izvuce iz uticnice samo 1 kw struje.I klime rade non stop ne hladi se prostorija.Stalno radi samo se potrosnja mijenja zavisno od potrebe.Kad tek upalis klimu povuce npr 1800w i kako se podize temperatura potrosnja spada i onda trosi npr 200-300 w non stop.
TA pec je najbolja medju njima.Isto trosi koliko struje toliko toplote.Ali je prednost sto moze puno toplote akumulirat.Pa potrosis te kw dok je jeftina a kasnije te grije.
A klime nema smisla uopce spominjat u tu pricu.Jer klima dok upumpa u prostorije 4-5 kw toplote ona izvuce iz uticnice samo 1 kw struje.I klime rade non stop ne hladi se prostorija.Stalno radi samo se potrosnja mijenja zavisno od potrebe.Kad tek upalis klimu povuce npr 1800w i kako se podize temperatura potrosnja spada i onda trosi npr 200-300 w non stop.
-
seiko
#2909 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dosta zabune unose ljudi sto su uradili fasadu na kuci pa predju recimo na konvektore i kazu konvektori ne trose puno a zanemaruju to sto su uradili fasadu. kad nemas velike gubitke onda i grijanje na grijallice nije skupo.
-
seiko
#2910 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
sto se tice TA peci to si u pravu moze se reci da TA pec trosi mozda 30 40% manje struje od obicne grijalice al ne zato sto trosi manje struje nego zato sto trosi jeftiniju strujurovac13 wrote:Trebas nabavit jedno i drugo pa spojit na mjerac potrosnje struje pa sabrat.Tek tad ces shvatit da je to isto.Ono sto sporije hladi isto tako se sporije i grije.Ako uljni radijator sporije hladi onda isto tako duze radi u njemu grijac da bi ga zagrijao.
- Hajlac
#2911 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klime više klase, dakle od 2000+KM, posjeduju elektrostatički filter koji odstranjuje najsitnije čestice prašine, polena, čađi/smoga itd.Lalena wrote:Alergija na prasinu (plus bronhitis)...
Nemam neko strucno objasnjenje, ali isprobala sam, i pokazalo se da su u pravu oni koji su mi to isto rekli, na osnovu svoga iskustva...
E sada, ne znam jesu li bas ove klime bile vrhunske? Pretpostavljam da je do toga, ili odrzavanja?!
Puno djelotvornijim su se pokazali individualni preciscivaci i ovlazivaci vazduha...
Čisto sumnjam da su te 'testne' imale ovo gore.
- Hajlac
#2912 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Euro Parliament ratifies F-gas ban - 'huge gain for climate'
The new measures include ...
A cap on the amount of HFCs which can be placed on the European market, gradually reducing over time the amount to 21 per cent by 2030. Their use currently accounts for about 2% of European emissions and this is growing rapidly.
From 2020 very high global warming potential HFCs (over 2,500 times more potent that CO2) will no longer be used to service and maintain refrigeration equipment.
Bans on placing certain HFC-based equipment on the European market in key sectors, including larger commercial refrigeration systems, smaller air-conditioning, foams and aerosols:
Alongside the cap and phase-down, the EU has now agreed to ban the use of HFCs in new equipment in a number of sectors, most notably in commercial refrigeration by 2022.
A prohibition on placing HFC chemicals on the European market unless chemical producers can prove the destruction of HFC-23 by-product emissions has occurred regardless where production facilities are located.
Mandatory review of the financial burden to manage HFC chemicals that HFC producers and importers, mostly multinational companies, pass on to national authorities, European companies and European consumers in Member States.
http://www.theecologist.org/News/news_r ... imate.html
Ovo će nadam se potaći "industriju" da poradi na manje štetnim gasovima a mislim da je osnovni problem u nestručnom rukovanju HFC gasovima (fušeraj zbog kog dolazi do curenja gasa iz sistema) nego u samoj upotrebi istog.
Više puta sam čuo za slučajeve klima postavljenih prije više od 10 godina koje i dan danas rade bez problema s nedostatkom gasa.
S obzirom na to kolike su uštede u struji(fosilna goriva) grijanjem na toplotne pumpe, mislim da pozitivni efekti višestruko nadmašuju negativne nuspojave. Lično mislim da je slično i u vezi priče o solarnim panelima - pozitivni efekti stvaranja struje od sunčeve energije umjesto fosilnih goriva mislim da su jači od negativnih nuspojava same proizvodnje i odlaganja panela i baterija.
Obaška, obzirom da se pokazalo kolika je korupcija("lobiranje") u EU (npr. oko GMO dozvola), ne bi me čudilo da u ovoj zabrani imaju prste i energetske corporacije. Smanjenje potrošnje struje grijanjem klimama za 3/4 (4x veći COP od klasičnih el. grijalica) nije mala stvar. Umjesto 100% energije iz elektrane, u toplotnim pumpama cca 75% topl. en. dolazi iz samog zraka/okoline.
Licemjerni su samo tako - na jednoj strani forsiraju prljave projekte TE i HE po EU periferiji (ala BiH) za jeftinu struju i uveliko guraju ekocidnu eksploataciju plina iz škriljaca a na drugoj se kao brinu za ozonski omotač. Ili budite dosljedni ili budite go*na ko SAD, Kina...
A cap on the amount of HFCs which can be placed on the European market, gradually reducing over time the amount to 21 per cent by 2030. Their use currently accounts for about 2% of European emissions and this is growing rapidly.
From 2020 very high global warming potential HFCs (over 2,500 times more potent that CO2) will no longer be used to service and maintain refrigeration equipment.
Bans on placing certain HFC-based equipment on the European market in key sectors, including larger commercial refrigeration systems, smaller air-conditioning, foams and aerosols:
Alongside the cap and phase-down, the EU has now agreed to ban the use of HFCs in new equipment in a number of sectors, most notably in commercial refrigeration by 2022.
A prohibition on placing HFC chemicals on the European market unless chemical producers can prove the destruction of HFC-23 by-product emissions has occurred regardless where production facilities are located.
Mandatory review of the financial burden to manage HFC chemicals that HFC producers and importers, mostly multinational companies, pass on to national authorities, European companies and European consumers in Member States.
Ovo će nadam se potaći "industriju" da poradi na manje štetnim gasovima a mislim da je osnovni problem u nestručnom rukovanju HFC gasovima (fušeraj zbog kog dolazi do curenja gasa iz sistema) nego u samoj upotrebi istog.
Više puta sam čuo za slučajeve klima postavljenih prije više od 10 godina koje i dan danas rade bez problema s nedostatkom gasa.
S obzirom na to kolike su uštede u struji(fosilna goriva) grijanjem na toplotne pumpe, mislim da pozitivni efekti višestruko nadmašuju negativne nuspojave. Lično mislim da je slično i u vezi priče o solarnim panelima - pozitivni efekti stvaranja struje od sunčeve energije umjesto fosilnih goriva mislim da su jači od negativnih nuspojava same proizvodnje i odlaganja panela i baterija.
Obaška, obzirom da se pokazalo kolika je korupcija("lobiranje") u EU (npr. oko GMO dozvola), ne bi me čudilo da u ovoj zabrani imaju prste i energetske corporacije. Smanjenje potrošnje struje grijanjem klimama za 3/4 (4x veći COP od klasičnih el. grijalica) nije mala stvar. Umjesto 100% energije iz elektrane, u toplotnim pumpama cca 75% topl. en. dolazi iz samog zraka/okoline.
Licemjerni su samo tako - na jednoj strani forsiraju prljave projekte TE i HE po EU periferiji (ala BiH) za jeftinu struju i uveliko guraju ekocidnu eksploataciju plina iz škriljaca a na drugoj se kao brinu za ozonski omotač. Ili budite dosljedni ili budite go*na ko SAD, Kina...
-
seiko
#2913 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pa skontaj samo koliko se samo para obrce oko TE. filteri,odlaganje otpada,porezi na zagadjenje okoline itd. sve se vrti oko toga da se obrcu pare jer tu se moze zaraditi. sta ce on zaraditi ako instalira solarnu elektranu koju ne treba dotaknuti 25 godina.Hajlac wrote:Euro Parliament ratifies F-gas ban - 'huge gain for climate'
-
MMM1977
#2914 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trebam grijati kancelariju površine cca 30 m2, visina stropa 2,50 m, izolacija tvrdi stiropor 8 cm. U kompenzaciju imam LG E12EK http://www.lg.com/hr/klima-uredaji/lg-E12EK. Zadovoljava li potrebe, nisam mogao naći da ste pisali išta o ovom modelu.
-
epeco
#2915 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po matematici sa tvojim parametrima ispada oko 3400W da je potrebno minimum za grijanje!!!MMM1977 wrote:Trebam grijati kancelariju površine cca 30 m2, visina stropa 2,50 m, izolacija tvrdi stiropor 8 cm. U kompenzaciju imam LG E12EK http://www.lg.com/hr/klima-uredaji/lg-E12EK. Zadovoljava li potrebe, nisam mogao naći da ste pisali išta o ovom modelu.
Još šta je bitno u tim slučajevima je koliko staklene površine imaš i jeli od sjevera strana ili npr.zapada,ali po ovom što si dao ,ovaj model može osvojit ,s tim da vani nije baš ogromna zima
-
MMM1977
#2916 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zahvaljujem. Ako bude potrebe uvijek se može dodati jedan konvektor.
- propalismo
#2917 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
iz iskustva NE 
- rovac13
#2918 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svaki inverter ce fino i jeftino grijat dok ne opali minus vani.Kad bas zazimi onda takvo jeftini inverteri nisu bas dobri ali zato par dana potjeras konvekor i to je to.
Evo npr ove zime je svaki ispravan inverter odradio cijelu zimu.
Iako ne kontam zasto bi neko platio taj najjeftiniji LG 1000KM kad moze kupit nesto od japanaca za 1200KM npr fujitsu 12 leca.Radi 200KM ustede ja nebi uzeo toliko losiju klimu.
Evo npr ove zime je svaki ispravan inverter odradio cijelu zimu.
Iako ne kontam zasto bi neko platio taj najjeftiniji LG 1000KM kad moze kupit nesto od japanaca za 1200KM npr fujitsu 12 leca.Radi 200KM ustede ja nebi uzeo toliko losiju klimu.
-
Soraya1402
#2919 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
eluna wrote:Soraya1402 wrote::khm:Soraya1402 wrote:Lijep pozdrav za sve
Nova sam ovdje i vidim čak 67 (ili više) stranica na ovu temu. Pročitala sam posljednjih 5-6 i ne bih da se dalje "samozbunjujem"
Naime, imam pitanje - veliki sam laik i svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao:
Sutra mi u stari stan od 42m2 ugrađuju nove, jake prozore. Stan se inače nalazi na 1. spratu, debeli zidovi (stara gradnja), ALI ispod njega su isključivo garaže () ... Dakle, pitanje je - koja inverter klima bi bila ZAISTA dobra za ovoliki stan (da ne koristim ništa drugo osim nje i po najvećim hladnoćama u BiH), a da nije preskupa O:) ?
Hvala vam unaprijed za svaki odgovor
koliko sam ja upratila, a HAMAN sam eto kao nešto upratila, bilo koji mitsubiši snage 3,5 ili 4 kw, mada za tako mali stan može i neki jači LG
Hvala ti, draga eluna
Model je:
FTXN35LV1B i RXN35LV1B.
Nadam se da ce mi neko od strucnjaka za klime znati reci da li sam dobro odabrala... Imam garanciju od 5 godina na klimu, a kostala je nevjerovatnih 1106KM. Eto... Za neke 2-3 sedmice cu je dati ugraditi, do tad racunam na vase savjete - na sta da skrenem paznju majstoru koji to bude ugradjivao
- Hajlac
#2920 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne upratih ovaj prvi post, sad je već kasnoSoraya1402 wrote:Hvala ti, draga elunaSoraya1402 wrote:Lijep pozdrav za sve
Nova sam ovdje i vidim čak 67 (ili više) stranica na ovu temu. Pročitala sam posljednjih 5-6 i ne bih da se dalje "samozbunjujem"
Naime, imam pitanje - veliki sam laik i svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao:
Sutra mi u stari stan od 42m2 ugrađuju nove, jake prozore. Stan se inače nalazi na 1. spratu, debeli zidovi (stara gradnja), ALI ispod njega su isključivo garaže () ... Dakle, pitanje je - koja inverter klima bi bila ZAISTA dobra za ovoliki stan (da ne koristim ništa drugo osim nje i po najvećim hladnoćama u BiH), a da nije preskupa O:) ?
Hvala vam unaprijed za svaki odgovorDuugo mi niko nije odgovorio, pa sam cak bila prestala dolaziti na forum
Hajde dobro... Po tvom ce biti da nisam pogrijesila, jer - upravo danas sam kupila DAIKIN inverter klimu koja mi prvenstveno mora sluziti za grijanje mog stana od 40 kvadrata
![]()
Model je:
FTXN35LV1B i RXN35LV1B.
Nadam se da ce mi neko od strucnjaka za klime znati reci da li sam dobro odabrala... Imam garanciju od 5 godina na klimu, a kostala je nevjerovatnih 1106KM. Eto... Za neke 2-3 sedmice cu je dati ugraditi, do tad racunam na vase savjete - na sta da skrenem paznju majstoru koji to bude ugradjivaoHvala vam svima unaprijed
Ako su ispod stana garaže, tu je optimalna jedino podna klima + konvektor, i to ne Haier već bolja poput Fujitsu ili Mitsubishi (dakle oko 2000KM).
Daikin FTXN35LV1B je za tu cijenu OK, ali objektivno vrlo slaba klima(u rangu LG-a) - raspon grijanja @+7C je svega do 4kW (1,3 - 4), uz slabu iskoristivost/efikasnost. Na minusima je to još puno manje.
http://www.daikineurope.com/products/sp ... 0/%20RXN-L
Sigurno će trebati barem jedan konvektor dodati u taj stan, a olakšavajuća okolnost je ako podovi nisu goli već prekriveni itisonima/ćilimima zbog tih garaža ispod.
Značajno jača za slične pare je Fujitsu ASYG12LU (0.9-5.6kW).
Olakšavajuća okolnost za takvu slabu klimu je to što mijenjamo klimu planete tako da će sve manje biti žestokih zima.
-
Soraya1402
#2921 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajlac wrote:Ne upratih ovaj prvi post, sad je već kasnoSoraya1402 wrote:Hvala ti, draga elunaSoraya1402 wrote:Lijep pozdrav za sve
Hvala vam unaprijed za svaki odgovorDuugo mi niko nije odgovorio, pa sam cak bila prestala dolaziti na forum
Hajde dobro... Po tvom ce biti da nisam pogrijesila, jer - upravo danas sam kupila DAIKIN inverter klimu koja mi prvenstveno mora sluziti za grijanje mog stana od 40 kvadrata
![]()
Model je:
FTXN35LV1B i RXN35LV1B.
Nadam se da ce mi neko od strucnjaka za klime znati reci da li sam dobro odabrala... Imam garanciju od 5 godina na klimu, a kostala je nevjerovatnih 1106KM. Eto... Za neke 2-3 sedmice cu je dati ugraditi, do tad racunam na vase savjete - na sta da skrenem paznju majstoru koji to bude ugradjivaoHvala vam svima unaprijed
Ako su ispod stana garaže, tu je optimalna jedino podna klima + konvektor, i to ne Haier već bolja poput Fujitsu ili Mitsubishi (dakle oko 2000KM).
Daikin FTXN35LV1B je za tu cijenu OK, ali objektivno vrlo slaba klima(u rangu LG-a) - raspon grijanja @+7C je svega do 4kW (1,3 - 4), uz slabu iskoristivost/efikasnost. Na minusima je to još puno manje.
Sigurno će trebati barem jedan konvektor dodati u taj stan, a olakšavajuća okolnost je ako podovi nisu goli već prekriveni itisonima/ćilimima zbog tih garaža ispod.
Olakšavajuća okolnost za takvu slabu klimu je to što mijenjamo klimu planete tako da će sve manje biti žestokih zima.
Hvala ti na odgovoru, Hajlac
Nazalost, kao sto vec kazes, sad je kasno.
Stan mi je napravljen u obliku slova U, tj, s desne strane hodnika su i dnevna i spavaca, a pravo iz hodnika je kupatilo. Srecom, nije velik stan, pa se nece toliko osjetiti to sto je klima slabija, bar se nadam...
- Hajlac
#2922 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pričali smo puno puta na temi o tome - pravilno vakumiranje, poželjno barem 2m duge instalacije, unutrašnja ne previsoko uz plafon tj. ne manje od 20ak cm, antivibranti na nosaču vanjske jedinice, dobar položaj unutrašnje kako bi što bolje prema otvorenom dijelu poda puhala kad grije, regularni utikač na utičnicu(ništa spajanje žica), razmišljati o vodi od odmrzavanja vanjske koja zimi curi ispod prozora itd.Soraya1402 wrote:Hajlac wrote: Ne upratih ovaj prvi post, sad je već kasno
Hvala ti na odgovoru, Hajlac![]()
Nazalost, kao sto vec kazes, sad je kasno.Ja vec imam uljni radijator kojim sam grijala jednu prostoriju, pa ako bas-bas zahladni, nadam se da ce biti dovoljno koristiti njega uz klimu. Ima li nesto posebno da obratim paznju kad majstor bude ugradjivao klimu? Mozda neki minimalan razmak izmedju vanjske i unutarnje jedinice, potreban da bi funkcionisala kako treba? Planirala sam vanjsku jedinicu na zid zgrade, znaci ne na balkon, nego pored prozora u dnevnoj (a taj prozor je neka 2,5m udaljen od balkona...
Stan mi je napravljen u obliku slova U, tj, s desne strane hodnika su i dnevna i spavaca, a pravo iz hodnika je kupatilo. Srecom, nije velik stan, pa se nece toliko osjetiti to sto je klima slabija, bar se nadam...
-
Soraya1402
#2923 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajlac, svaka ti cast na brzom odgovoru i hvala ti puno
Zapisala sam sve sto si naveo, pa cu usmjeriti majstora
Zapisala sam sve sto si naveo, pa cu usmjeriti majstora
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2924 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nego, gdje nabavljate proizvode za čišćenje unutrašnjih jedinica, koje preporučujete?
Uradio sam prvo čišćenje saća unutrašnje jedinice, te dezinfekciju iste, rezultati su nevjerovatni.
Znam da u režimu grijanja nema prostora za stvaranje bakterija i gljivica, ali za prašinu itekako ima.
Uradio sam prvo čišćenje saća unutrašnje jedinice, te dezinfekciju iste, rezultati su nevjerovatni.
Znam da u režimu grijanja nema prostora za stvaranje bakterija i gljivica, ali za prašinu itekako ima.
- rovac13
#2925 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam donosio pjenu iz austrije,a slicnu stvar sam vidio u bingu kosta manje od 10km.
Pjena se naprsce na isparivac unutrasnje ceka se 10 min pa se upali ventilator 5 min da jos bolje zadje unutra pa se ostavi sat vremena da radi.
Rezultati odlicni osjeca se svjezina i dobar protok zraka.super
Jedna pjena mi bude dva dobra generalna ciscenja.
Pjena se naprsce na isparivac unutrasnje ceka se 10 min pa se upali ventilator 5 min da jos bolje zadje unutra pa se ostavi sat vremena da radi.
Rezultati odlicni osjeca se svjezina i dobar protok zraka.super
Jedna pjena mi bude dva dobra generalna ciscenja.