Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Kako?!
Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Separacija (mada je uopste nism ni spomenuo, slucajno) nije legitimna tema? Ne razumemmoderator wrote:razvodnajvas je ti pricom o RSu samo i perfidnim provlacenjem "postivanja volje jednog naroda" tj pricom o separaciji izmedju redova.
Otvori temu, pa cemo jegleniti o tome. Ova tema je o NS.Gile Kugulager wrote:Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Kako?!
Ok slazem se. Ali radi istine: vi ste razvodnili temu, a tvoj doprinos je primecenseln wrote:Otvori temu, pa cemo jegleniti o tome. Ova tema je o NS.Gile Kugulager wrote:Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Kako?!
buzzer wrote:na osnovu izbornih rezultata, poznavanja ljudi (ja sam iz "boljeg" entiteta) i nade da nije tako crno kao sto ljudi skloni generaliziranju tvrde. nije mnogo, ali se radije drzim mojih parametara, nego karadziceve teorije o nemogucnosti zajednickog zivota i neminovnosti etnickog razdvajanja.hercegovac_pravi wrote:Kad već banaliziramobuzzer wrote: sto znaci da ero ne sudi o stanovnicima "boljeg" entiteta na osnovu 50+% glasova na izborima, nego zna cak i sta misle apstinenti.
Eto ja imam bar jedan primjer na osnovu čega formiram mišljnje. A na osnovu čega ti formiraš mišljenje?
I tu se onda vraćamo na ovo iznad..A na koje izborne rezultate se ti pozivaš? Da li na SNSD-a ili SDS-a ili Radikala ili ...koje konkretne političke opcije u "boljem" entitetu?hercegovac_pravi je napisao
A 50+% je sasvim dovoljan reprezentativni uzorak mada niti u jednom svome postu nisam tvrdio da se iz 50+% vidi kako diše 100%. Ali u svakom slučaju promjijenit ću mišljenje onog momenta kada ovih tvojih 49+% prerastu u 50+%.
haj dobro sto ti meni kao pridiku drzis sta sam ja trebao misliti 92., ima nas svakakvih, pristojnijih i manje pristojnih. no, kao ni karadzic '92., tako niti njegovi nasljednici sa srpskog krila nacionalisticke koalicije nisu i nemaju natpolovicnu vecinu. stranke koje spominjes su na proslim opstim izborima osvojile 64,5% od ukupnog broja biraca u rs koji su iskoristili svoje pravo, a bilo ih je, cini mi se, oko 55%. eto to je ta tajna, dakle, postoji skoro pola stanovnistva za koje ne znamo kako misle jer apstiniraju (potvrdjeno izbornim rezultatima). ti, iz tebi znanih razloga (a ja tu vidim zelju) tvrdis da su svi anam' oni isti. tvoje pravo, samo ja ne vidim mogucnost nastavka diskusije.hercegovac_pravi wrote: I tu se onda vraćamo na ovo iznad..A na koje izborne rezultate se ti pozivaš? Da li na SNSD-a ili SDS-a ili Radikala ili ...koje konkretne političke opcije u "boljem" entitetu?
A o karađžićevoj teoriji si se trebao misliti 92 kada je izglasana od strane predstavnika srpskog naroda...nešto se ne sjećam protesta i kolona ljudi koji su demonstrirali protiv takvih parimetara.
Da se vratimo u "realu"
Pošto izborni rezultati ne podržavaju tvoju teoriju o želji za suživotom stanovnika "boljeg" entiteta, ti dakle formiraš svoje mišljenje na osnovu čega konkretno!? Poznavanja ljudi i nade?Dakle nemaš ništa konkretno osim ličnog osjećaja da bi moglo biti bolje!? Relano gledano ....nemaš ništa konkretno a pozivaš se na nekakvu političku viziju koju ujedno pokušavaš "prodati" na forumu kao pobjedonosnu kombinaciju za sve nas
!? E to ti se moj jarane zove "politički populizam" na koji toliko mnogo učesnika ove rasprave skreće pažnju.
Opet poredjenje sa Njemackomseln wrote:Njemacka je bila podijeljena 45 godina, ali zapadna njemacka nikad nije priznala DDR. Imali su kontakte, posjecivali se, ali za zapadnu njemacku je DDR bila i ostala prisilno i privremeno odvojena teritorija.Suti i trpi wrote:
Automatski se postavlja pitanje da li ova drzava ima smisla ako je svako iz Federacije glup ako koalira sa nekim iz RS. Sasvim je izvjesno da ce Srbi jos dugo ostat ovakvi kakvi jesu (kako god vi to nazivali), tako da se postavlja pitanje hoce li ova drzava ikada naprijed ako neko ne ucini prvi korak i pocne radit na priblizavanju dvi suprostavljene strane!?
Jedno pitanje za vas dvojicu... Sta je alternativa ovome sto pokusava NS (stvaranje prirodne koalicije, a ne koalicije na silu)?
Vidjeli smo kako drzava funkcionise kada su na vlasti zaracene stranke... Prosto je nemoguce ocekivat nesto pozitivno od vjestacki stvorene koalicije. Ali, izgleda da vama puno vise pase to, nego da se sklapa bilo kakav prijateljski sporazum sa 'anamo onim'. Takav stav ni malo ne obecava.
Isto tako, za mene ( i svakog sa 2 grama obraza) je RS prisilno i privremeno odvojena teritorija, stvorena kamom i vatrom i ja je nikad necu prihvatiti kao "vekovnu teznju srpskog naroda", jer dobro znamo da je RS samo utjesna nagrada nacistima iz Beograda i da su se kola slomila na najslabijima, tj. bosanskim muslimanima.
Dakle, mozemo mi saradjivati, posjecivati se, pisati ustavne amandmane...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Plasim se da Pedjina partija bas ne shvata za medaljuSuti i trpi wrote: Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Ja se plasim da prelazis u dosadu... Otvoreno reci sta ti je na srcu, a ne da nam iznosis hipoteze i dvosmislene teze. Sta ti konkretno smeta kod NS?Gile Kugulager wrote:Plasim se da Pedjina partija bas ne shvata za medaljuSuti i trpi wrote: Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
NistaSuti i trpi wrote:Ja se plasim da prelazis u dosadu... Otvoreno reci sta ti je na srcu, a ne da nam iznosis hipoteze i dvosmislene teze. Sta ti konkretno smeta kod NS?Gile Kugulager wrote:Plasim se da Pedjina partija bas ne shvata za medaljuSuti i trpi wrote: Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Naravno, radi se u stvari o netoleranciji i nerazumjevanju drugog drugacijeg. Za svaku osudu je i izraz radikalizacije i nacionalizma da Bosnjaci generalno imaju nekih problema da s empatijom prihvatiepoziciju recimo 90% postotnog srpskog glasacakog tijela u entitetu i u Srbiji koje pljesce i demokratski glasa za npr. Milosevica, generala Mladica i 'osvetu turcima' ili recimo za Karadzica i kompaniju. Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.Suti i trpi wrote:Dozer, potpisujem od rijeci do rijeci, svaka cast na komentaru.
Srbe u RS puno vise radikalizuje Silajdzic nego Dodik, kao i Bosnjake Dodik vise nego Silajdzic. To je nepobitna cinjenica. Nagore u cijeloj prici je sto su se ljudi udaljili jedni od drugih, sto nekomunicraju, pa se samim tim i ne razumiju. Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Bas tako, spektakl....Prvo gore podvuceno je ironija (toliko si nadam se shvatio). Drugo gore podvuceno je tvoje misljenje - ni do kakvog prihvatanja sopstvenog zlocina od strane Srba nece doci (mislim na Srbe u entitetu, u samoj Srbiji ce to ici sporo ali puno lakse nego u entitetu, jer nemaju nista da izgube), jer bi to znacilo da se uzalud ratovalo, da ne govorim o ostalim retorickim glupostima tipa zastita 'srpskog identiteta' (koji niko sebi ne bi uzeo ni besplatno) i ostalo. Posto su Srbi bili dovoljno odlucni zadnjih 20 godina da sami sebe izoluju od svijeta i jos uz sve to sebi nabace zvono genocida i potpuno osiromase u procesu (svi su resursi potroseni i masovna bijeda ce biti konstanta za narednih par decenija medju Srbima), a jos i posalju par stotina hiljada talentovanih omladinaca i omladinki na neograniceno dugi privremeni rad bilo u Srbiji ili inostranstvu, zasto sad odustati, pa makar se na kraju od BiH ukralo samo ono 50km oko Banja Luke? Naravno buduci da sami znaju svoje slabosti, sad cisto sumnjam da ce doci do nekog zaklinjanja u "Evropu i kompromis", prije da ce biti masa poziva na mirno i demokratsko razdruzivanje do kojeg ce doci otprilike nikad - nisu Srbi ostali u BiH dobrovljno nego pod prisilom i jedino silom mogu izaci, ali sad im se to koristenje 'sile' ne dopada jer Srbi postaju pacifisti cim se susretnu s naoruzanim protivnikom.Dozer wrote:Ti bas opali u spektakl...
Nemoj zaboraviti da se ista formula:
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu,
i te kako moze primijeniti i na Srbe ili Hrvate, po principu -
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakav je Srpski ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvenog zlocina i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.
sa postom se uglavnom slazem....asadaspektakl wrote:Bas tako, spektakl....Prvo gore podvuceno je ironija (toliko si nadam se shvatio). Drugo gore podvuceno je tvoje misljenje - ni do kakvog prihvatanja sopstvenog zlocina od strane Srba nece doci (mislim na Srbe u entitetu, u samoj Srbiji ce to ici sporo ali puno lakse nego u entitetu, jer nemaju nista da izgube), jer bi to znacilo da se uzalud ratovalo, da ne govorim o ostalim retorickim glupostima tipa zastita 'srpskog identiteta' (koji niko sebi ne bi uzeo ni besplatno) i ostalo. Posto su Srbi bili dovoljno odlucni zadnjih 20 godina da sami sebe izoluju od svijeta i jos uz sve to sebi nabace zvono genocida i potpuno osiromase u procesu (svi su resursi potroseni i masovna bijeda ce biti konstanta za narednih par decenija medju Srbima), a jos i posalju par stotina hiljada talentovanih omladinaca i omladinki na neograniceno dugi privremeni rad bilo u Srbiji ili inostranstvu, zasto sad odustati, pa makar se na kraju od BiH ukralo samo ono 50km oko Banja Luke? Naravno buduci da sami znaju svoje slabosti, sad cisto sumnjam da ce doci do nekog zaklinjanja u "Evropu i kompromis", prije da ce biti masa poziva na mirno i demokratsko razdruzivanje do kojeg ce doci otprilike nikad - nisu Srbi ostali u BiH dobrovljno nego pod prisilom i jedino silom mogu izaci, ali sad im se to koristenje 'sile' ne dopada jer Srbi postaju pacifisti cim se susretnu s naoruzanim protivnikom.Dozer wrote:Ti bas opali u spektakl...
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu,
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakav je Srpski ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvenog zlocina i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.
Srbi moraju natjerati Bosnjake da s ushicenjem prihvate entitet ovakav kakav jest kako znaju i umiju, u nadi da ce se time kupiti neko vrijeme ' dok se okolnosti ne promjene i Srbija ne ojaca.' Posto se jacanje Srbije ne dogadja (vec slabljenje) zahvaljujuci ponajvise samim Srpski politicarima kojima je stalo do odrzavanja privida 'ili sjever Kosova ili entitet' kao i americkoj politici koja ih 'voza u krug' obecavajuci jedan dan sjever Kosova, drugi dan entitet, treci dan ulazak u EU, sve dok im se ne zavrti u glavi i ne potrose i zadnji srpski dinar koji vec nista ne vrijedi i dovedu stanovnistvo u Srbiji do ivice nervnog rastrojstva i klinicke depresije. Znaci srpskoj politici u BiH je izlaz podizati retoricke tenzije u nadi da ce neko obratiti paznju na to i shvatiti ih ozbiljno, a onda navodno pristajati na minimalni kompromis u skladu s 'Evropskim opredjeljenjem'. Ali nesto ni to ne ide, jer su Bosnjaci neocekivano jako strpljivi, a trenutno srpsko politicko vodjstvo je previse igralo kartu 'otcjepljenja', pa su svi shvatili da se iz prazne puske ne puca i ta prijetnja je otpala. Kad se tako pogleda, Tadiceva 'zaklinjanja u integritet i podrsku BiH s dva entiteta' izgledaju smijesno, jer sta bi to Tadic ucinio (cime?) sve i kad ne bi podrzavao integritet BiH - krenuo u rat s par razvaljenih aviona koji padaju po pistama u Beogradu? Tako isto malo smijesno izgleda i zaklinjanje Nase Stranke u floskulu 'nema otcjepljenja, nema ukidanja" - otcjepljenja svi znamo da nema bez rata (a cime ce Srbi u Bosni ratovati - prackama?), znaci floskula se u stvari svodi na 'ne damo entitet po cijenu gladi." Moto srpske politike u BiH je 'ili RS ili nestanak" a moto muslimanske "ne mozes ti s.ati koliko ja mogu vikati jah - pa ko duze izdrzi" skupa sa "i RS i ima da te nema."zavrzlama wrote:sa postom se uglavnom slazem....asadaspektakl wrote:Bas tako, spektakl....Prvo gore podvuceno je ironija (toliko si nadam se shvatio). Drugo gore podvuceno je tvoje misljenje - ni do kakvog prihvatanja sopstvenog zlocina od strane Srba nece doci (mislim na Srbe u entitetu, u samoj Srbiji ce to ici sporo ali puno lakse nego u entitetu, jer nemaju nista da izgube), jer bi to znacilo da se uzalud ratovalo, da ne govorim o ostalim retorickim glupostima tipa zastita 'srpskog identiteta' (koji niko sebi ne bi uzeo ni besplatno) i ostalo. Posto su Srbi bili dovoljno odlucni zadnjih 20 godina da sami sebe izoluju od svijeta i jos uz sve to sebi nabace zvono genocida i potpuno osiromase u procesu (svi su resursi potroseni i masovna bijeda ce biti konstanta za narednih par decenija medju Srbima), a jos i posalju par stotina hiljada talentovanih omladinaca i omladinki na neograniceno dugi privremeni rad bilo u Srbiji ili inostranstvu, zasto sad odustati, pa makar se na kraju od BiH ukralo samo ono 50km oko Banja Luke? Naravno buduci da sami znaju svoje slabosti, sad cisto sumnjam da ce doci do nekog zaklinjanja u "Evropu i kompromis", prije da ce biti masa poziva na mirno i demokratsko razdruzivanje do kojeg ce doci otprilike nikad - nisu Srbi ostali u BiH dobrovljno nego pod prisilom i jedino silom mogu izaci, ali sad im se to koristenje 'sile' ne dopada jer Srbi postaju pacifisti cim se susretnu s naoruzanim protivnikom.Dozer wrote:Ti bas opali u spektakl...
samo bi dodao ovo:
vrijeme cini cuda,do 1997-e su srpski politicari nazivali BIH"bivsa BIH",pa kasnije nisu ni u snu mogli zamisliti da se na teritoriji manjeg entiteta vihori BIH zastava i postoje vojni objekti"Oruzanih Snaga Bosne i Hercegovine"...bosnjaka je pred sami rat bilo oko 44% ukupnog broja stanovnistva BIH,sad je istih oko 55%....Brcko je imalo do 1995-e godine nesrba izbrojat na prste jedne ruke,danas u gradu zivi vecinsko bosnjacko stanovnistvo i pobjedjuje SDP na izborima...svega ovog su svjesni srpski stratezi,njihovi zahtjevi su sve manji i doslo se do trenutka da se podjela BIH spominje kao neka opcija "mirnog razruzenja" i to opet kao svi pristanu na to razdruzenje...najveci domet velikosrpske politike je zadrzavanje diskriminirajuceg imena,obiljezja i krsnih slava u tom entitetu,kao potvrda da se nijer dzaba ratovalo
a na kraju krajeva i to zadrzavanje diskriminacije prema drugima (vec navedenim stvarima) je opet stvaranje situacije gdju su srbi kao narod u stalnoj konfrontaciji sa drugim,pojacanim iseljavanjem iz BIH i zivotom punim frustracija jer se zivi u drzavi koju ne volis...zato imamo NS da nadje neku formulu da srbi prihvate BIH,nesrbi rs...ALI tesko je to dvoje spojiti jer je rs negacija BIH...ali to Kojovic i slicni ne vide ili ne zele da vide..
Ima pitanje: Šta mislite ko je poslao ovog našeg Gileta iz Srbije da bistri bh. politiku, ili ipak mislite da je on odavde, naš domaćiPedja Kojovic wrote:Samo da se prijavim da sam tu i da provjeravam ima li pitanja.
p.k.