Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Gile Kugulager

#2901 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?
Kako?!
Gile Kugulager

#2902 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

moderator wrote:razvodnajvas je ti pricom o RSu samo i perfidnim provlacenjem "postivanja volje jednog naroda" tj pricom o separaciji izmedju redova.
Separacija (mada je uopste nism ni spomenuo, slucajno) nije legitimna tema? Ne razumem
seln

#2903 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Gile Kugulager wrote:
seln wrote: ...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Nametanje, nadmoc, zakonodava i izvrsna vlast.....? A onda zajednicka drzava, pravda, poverenje?
Kako?!
Otvori temu, pa cemo jegleniti o tome. Ova tema je o NS.
Gile Kugulager

#2904 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

seln wrote:
Gile Kugulager wrote:
Kako?!
Otvori temu, pa cemo jegleniti o tome. Ova tema je o NS.
Ok slazem se. Ali radi istine: vi ste razvodnili temu, a tvoj doprinos je primecen
@moderator,
ol rajt in lajf tu bi
hercegovac_pravi

#2905 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hercegovac_pravi »

buzzer wrote:
hercegovac_pravi wrote:
buzzer wrote: sto znaci da ero ne sudi o stanovnicima "boljeg" entiteta na osnovu 50+% glasova na izborima, nego zna cak i sta misle apstinenti.
Kad već banaliziramo
Eto ja imam bar jedan primjer na osnovu čega formiram mišljnje. A na osnovu čega ti formiraš mišljenje?
na osnovu izbornih rezultata, poznavanja ljudi (ja sam iz "boljeg" entiteta) i nade da nije tako crno kao sto ljudi skloni generaliziranju tvrde. nije mnogo, ali se radije drzim mojih parametara, nego karadziceve teorije o nemogucnosti zajednickog zivota i neminovnosti etnickog razdvajanja.
hercegovac_pravi je napisao
A 50+% je sasvim dovoljan reprezentativni uzorak mada niti u jednom svome postu nisam tvrdio da se iz 50+% vidi kako diše 100%. Ali u svakom slučaju promjijenit ću mišljenje onog momenta kada ovih tvojih 49+% prerastu u 50+%.
I tu se onda vraćamo na ovo iznad..A na koje izborne rezultate se ti pozivaš? Da li na SNSD-a ili SDS-a ili Radikala ili ...koje konkretne političke opcije u "boljem" entitetu?
A o karađžićevoj teoriji si se trebao misliti 92 kada je izglasana od strane predstavnika srpskog naroda...nešto se ne sjećam protesta i kolona ljudi koji su demonstrirali protiv takvih parimetara.
Da se vratimo u "realu"
Pošto izborni rezultati ne podržavaju tvoju teoriju o želji za suživotom stanovnika "boljeg" entiteta, ti dakle formiraš svoje mišljenje na osnovu čega konkretno!? Poznavanja ljudi i nade? :? Dakle nemaš ništa konkretno osim ličnog osjećaja da bi moglo biti bolje!? Relano gledano ....nemaš ništa konkretno a pozivaš se na nekakvu političku viziju koju ujedno pokušavaš "prodati" na forumu kao pobjedonosnu kombinaciju za sve nas :shock: !? E to ti se moj jarane zove "politički populizam" na koji toliko mnogo učesnika ove rasprave skreće pažnju.
buzzer

#2906 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

hercegovac_pravi wrote: I tu se onda vraćamo na ovo iznad..A na koje izborne rezultate se ti pozivaš? Da li na SNSD-a ili SDS-a ili Radikala ili ...koje konkretne političke opcije u "boljem" entitetu?
A o karađžićevoj teoriji si se trebao misliti 92 kada je izglasana od strane predstavnika srpskog naroda...nešto se ne sjećam protesta i kolona ljudi koji su demonstrirali protiv takvih parimetara.
Da se vratimo u "realu"
Pošto izborni rezultati ne podržavaju tvoju teoriju o želji za suživotom stanovnika "boljeg" entiteta, ti dakle formiraš svoje mišljenje na osnovu čega konkretno!? Poznavanja ljudi i nade? :? Dakle nemaš ništa konkretno osim ličnog osjećaja da bi moglo biti bolje!? Relano gledano ....nemaš ništa konkretno a pozivaš se na nekakvu političku viziju koju ujedno pokušavaš "prodati" na forumu kao pobjedonosnu kombinaciju za sve nas :shock: !? E to ti se moj jarane zove "politički populizam" na koji toliko mnogo učesnika ove rasprave skreće pažnju.
haj dobro sto ti meni kao pridiku drzis sta sam ja trebao misliti 92., ima nas svakakvih, pristojnijih i manje pristojnih. no, kao ni karadzic '92., tako niti njegovi nasljednici sa srpskog krila nacionalisticke koalicije nisu i nemaju natpolovicnu vecinu. stranke koje spominjes su na proslim opstim izborima osvojile 64,5% od ukupnog broja biraca u rs koji su iskoristili svoje pravo, a bilo ih je, cini mi se, oko 55%. eto to je ta tajna, dakle, postoji skoro pola stanovnistva za koje ne znamo kako misle jer apstiniraju (potvrdjeno izbornim rezultatima). ti, iz tebi znanih razloga (a ja tu vidim zelju) tvrdis da su svi anam' oni isti. tvoje pravo, samo ja ne vidim mogucnost nastavka diskusije.
a sto se tice "politickog populizma" ponovo ti mene prosvijetli. :) a ja mislio ovako nesto http://www.camo.ch/populizam.htm
Suti i trpi

#2907 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

seln wrote:
Suti i trpi wrote:
Automatski se postavlja pitanje da li ova drzava ima smisla ako je svako iz Federacije glup ako koalira sa nekim iz RS. Sasvim je izvjesno da ce Srbi jos dugo ostat ovakvi kakvi jesu (kako god vi to nazivali), tako da se postavlja pitanje hoce li ova drzava ikada naprijed ako neko ne ucini prvi korak i pocne radit na priblizavanju dvi suprostavljene strane!?

Jedno pitanje za vas dvojicu... Sta je alternativa ovome sto pokusava NS (stvaranje prirodne koalicije, a ne koalicije na silu)?

Vidjeli smo kako drzava funkcionise kada su na vlasti zaracene stranke... Prosto je nemoguce ocekivat nesto pozitivno od vjestacki stvorene koalicije. Ali, izgleda da vama puno vise pase to, nego da se sklapa bilo kakav prijateljski sporazum sa 'anamo onim'. Takav stav ni malo ne obecava.
Njemacka je bila podijeljena 45 godina, ali zapadna njemacka nikad nije priznala DDR. Imali su kontakte, posjecivali se, ali za zapadnu njemacku je DDR bila i ostala prisilno i privremeno odvojena teritorija.
Isto tako, za mene ( i svakog sa 2 grama obraza) je RS prisilno i privremeno odvojena teritorija, stvorena kamom i vatrom i ja je nikad necu prihvatiti kao "vekovnu teznju srpskog naroda", jer dobro znamo da je RS samo utjesna nagrada nacistima iz Beograda i da su se kola slomila na najslabijima, tj. bosanskim muslimanima.
Dakle, mozemo mi saradjivati, posjecivati se, pisati ustavne amandmane...ali za mene je RS okupirana teritorija, toliko dugo dok se teritorijano ne reorganizira ili promijeni ime i zakonske prerogative.
Opet poredjenje sa Njemackom :roll: . BiH sa Njemackom nema nikakve dodirne tacke. ZNJ i INJ su bile dvi odvojene drzave, svaka je zasebno djelovala. Zapadna Njemacka se neometano razvijala i postala najjaca ekonomija u Evropi. Kad su postali toliko jaki, bilo im je lako vratit Istocnu Njemacku u svoj sastav, ciji su gradjani, mozes misli, jedva cekali da se to desi. Dakle, neuporedivo sa BiH.

Znaci, tvoje je rjesenje da se mi mrcvarimo u umiremo od gladi 45 godina dok se nesto ne rjesi?
Gile Kugulager

#2908 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

Tema je za sta se uvatimo :lol:
Dozer

#2909 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

:)
Da malo pokusamo pogledati situaciju u BiH, a izbaciti i par cinjenica.

Prvo, tvrdnje pojedinih koje indirektno sugerisu da u RS bar 90% ljudi (Srba) ima mentalni sklop koji ce etnicarima i separatistima dati (ili daje) glas, jednostavno nisu tacne. Mozda 90% onih koji izadju na izbore, ali to je i dalje samo 90% od 50-ak% onih koji izadju na izbore.
Cinjenica je da u tom entitetu, koliko god to nekome smetalo, nisu samo "opancari' i "rakijasi' bez dovoljno vijuga u mozgu, nego ima dosta vrlo svjesnih i pametnih ljudi. Cinjenica je, takodjer, da i tamo, kao i u FBiH, vecina tih pametnih godinama ne glasaju radi totalnog razocarenja ili jos totalnijeg neslaganja sa etnickarskim politikama SNSD-a, SDS-a, PDP-a i sl.

Drugo, bez obzira na inteligenciju i lokaciju zivljenja bilo kojeg pojedinca u okviru BiH, sasvim je vidljivo da je ljudima nakon 20 godina vladavine etnicara postalo sasvim jasno ko su oni, sta su oni i da s njima napretka nema.

Trece, ko god misli da ogromna vecina ljudi u RS zeli da se otcijepi od BiH, taj je u zabludi. 90% ljudi tamo su rodjeni ovdje, i koliko god im politicke vodje trpale u usta i mozak da imaju neku "rezervnu drzavu" (Srbiju), ljudi znaju da to nije tacno jer u toj "rezervnoj drzavi", osim ljudi iste narodnosti, nemaju ama bas nista. Eventualno ponekog rodjaka i sl. A znaju i da ih tamo niko ziv nece docekati rasirenih ruku. Uostalom, davno je i Slobo rekao da RS kao nezavisna nema nikakve sanse za opstanak, cime je jasno stavio do znanja BH Srbima da ih on ne zeli u Srbiji, ali da preko njih i RS zeli imati uticaj u BiH ;). Ta politika i stav se nisu promijenili ni danas. Nije Tadic sisao vesla pa da sebi na vrat natovari jos 1,5 milion socijalnih slucajeva, a ne zna sta ce ni sa svojima tamo.

NS, sama ili zajedno sa istoprofilnim strankama iz cijele drzave, ovu kampanju mora osmisliti, pripremiti i voditi tako da svim ljudima u BiH jasno i glasno pokaze (ako treba i da im nacrta) sta je to uradjeno u proteklih 20 godina od dolaska enticara na vlast. Puno toga je dostupno i poznato, ali narod ovdje je kratke memorije i svako malo ga treba podsjecati.
Podrazumijeva se da uporedo s tim moraju prezentirati i jasne planove kojima misle unaprijediti stanje.

Jos jedna bitna napomena iz koje ce pametni izvuci zakljucak - Drzava je, po definicji, a i praksi, monopol fizicke sile svugdje na planeti. Onaj ko je na vlasti raspolaze tom silom. Onaj ko je protiv ustavnog i zakonskog poretka, dolazi na udar te sile.
Suti i trpi

#2910 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Dozer, potpisujem od rijeci do rijeci, svaka cast na komentaru.

Srbe u RS puno vise radikalizuje Silajdzic nego Dodik, kao i Bosnjake Dodik vise nego Silajdzic. To je nepobitna cinjenica. Nagore u cijeloj prici je sto su se ljudi udaljili jedni od drugih, sto nekomunicraju, pa se samim tim i ne razumiju. Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Gile Kugulager

#2911 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

Suti i trpi wrote: Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Plasim se da Pedjina partija bas ne shvata za medalju
Suti i trpi

#2912 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Suti i trpi »

Gile Kugulager wrote:
Suti i trpi wrote: Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Ja se plasim da prelazis u dosadu... Otvoreno reci sta ti je na srcu, a ne da nam iznosis hipoteze i dvosmislene teze. Sta ti konkretno smeta kod NS?
Gile Kugulager

#2913 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Gile Kugulager »

Suti i trpi wrote:
Gile Kugulager wrote:
Ja se plasim da prelazis u dosadu... Otvoreno reci sta ti je na srcu, a ne da nam iznosis hipoteze i dvosmislene teze. Sta ti konkretno smeta kod NS?
Nista
Dozer

#2914 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Mislim da je ovo o nerazumijevanju zelja drugih i/ili trecih samo djelimicno tacno, a to kazem iz razloga sto je vise nego jasno da vecina ljudi u BiH, bez obzira na svoju narodnost, nacionalnost ili religiju, sve sto zeli jeste - konacni pocetak normalnog zivota.
Mi, stariji, uvijek se referisemo (i to s punim pravom) na zivot u ex-drzavi, a mladji ionako nemaju blage veze kako je bilo tada, pa se nemaju na sta ni referisati ni uporedjivati. Nazalost.

Ali, upravo su oni najveca ciljna grupa na koju su se ustrijemili etnicari, jer znaju oni da nama koji se sjecamo onog sistema ne mogu prodavati muda pod bubrege, nama ne mogu reci da onaj sistem nije valjao, da smo tlaceni i sl., ali zato ovima mladjima to i te kako mogu "prodavati".

I upravo su etnicarski politicari ti koji potenciraju pricu o nerazumijevanju, nemogucnosti suzivota (iako ih period od 45 godina prije '92 itekako demantuje), ubjedjuju svoj narod da ih druga dva mrze (sto jeste cinjenica, ali ni blizu u procentima o kojima oni pricaju), itd. itd.

Prevashodni zadatak NS, ali i svih ostalih slicnih partija, trebao bi biti da rade na razbijanju ove i ovakvih fama, pogotovo kod mladjih generacija, odnosno onih koje danas vise i nisu tako mlade, ali dovoljno da se ne sjecaju zivota prije '92.
Zalosno je, recimo, da djeca iz BiH znaju kako izgleda Bec, Prag, Milano, Egipat ili Turska i sl., a nemaju blage veze kako izgleda Zenica, Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Zvornik, Bijeljina, Bihac, u zavisnosti gdje vec trenutno zive. Drugim rijecima, nemaju pojma o svojoj rodjenoj drzavi. I ovo bi, bar po meni, trebala biti jedna zakonska regulativa koja bi svim skolama u BiH nalozila da skolske ekskurzije osnovnog skolovanja moraju biti planirane i izvedene iskljucivo u okvirima BiH. U srednjoj neka idu van drzave, ali ne prije nego upoznaju svoju drzavu.
Last edited by Dozer on 16/06/2010 14:28, edited 3 times in total.
asadaspektakl

#2915 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asadaspektakl »

Suti i trpi wrote:Dozer, potpisujem od rijeci do rijeci, svaka cast na komentaru.

Srbe u RS puno vise radikalizuje Silajdzic nego Dodik, kao i Bosnjake Dodik vise nego Silajdzic. To je nepobitna cinjenica. Nagore u cijeloj prici je sto su se ljudi udaljili jedni od drugih, sto nekomunicraju, pa se samim tim i ne razumiju. Bosnjaci ne razumiju srpske razloge, Srbi ne razumiju bosnjacke. 'Stavi se u poziciju drugog da bi ga mogo shvatit'.
Naravno, radi se u stvari o netoleranciji i nerazumjevanju drugog drugacijeg. Za svaku osudu je i izraz radikalizacije i nacionalizma da Bosnjaci generalno imaju nekih problema da s empatijom prihvatiepoziciju recimo 90% postotnog srpskog glasacakog tijela u entitetu i u Srbiji koje pljesce i demokratski glasa za npr. Milosevica, generala Mladica i 'osvetu turcima' ili recimo za Karadzica i kompaniju. Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.
Dozer

#2916 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ti bas opali u spektakl...
Nemoj zaboraviti da se ista formula:
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu,
i te kako moze primijeniti i na Srbe ili Hrvate, po principu -
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakav je Srpski ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvenog zlocina i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.
asadaspektakl

#2917 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asadaspektakl »

Dozer wrote:Ti bas opali u spektakl...
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakvi su Bosnjaci ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvene smrti i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu,
Samo neobrazovan, zaostao i nedozreo narod kakav je Srpski ne moze da shvati da je prihvatanje sopstvenog zlocina i kompromis u stvari odraz Evropskog puta i nema alternativu.
Bas tako, spektakl....Prvo gore podvuceno je ironija (toliko si nadam se shvatio). Drugo gore podvuceno je tvoje misljenje - ni do kakvog prihvatanja sopstvenog zlocina od strane Srba nece doci (mislim na Srbe u entitetu, u samoj Srbiji ce to ici sporo ali puno lakse nego u entitetu, jer nemaju nista da izgube), jer bi to znacilo da se uzalud ratovalo, da ne govorim o ostalim retorickim glupostima tipa zastita 'srpskog identiteta' (koji niko sebi ne bi uzeo ni besplatno) i ostalo. Posto su Srbi bili dovoljno odlucni zadnjih 20 godina da sami sebe izoluju od svijeta i jos uz sve to sebi nabace zvono genocida i potpuno osiromase u procesu (svi su resursi potroseni i masovna bijeda ce biti konstanta za narednih par decenija medju Srbima), a jos i posalju par stotina hiljada talentovanih omladinaca i omladinki na neograniceno dugi privremeni rad bilo u Srbiji ili inostranstvu, zasto sad odustati, pa makar se na kraju od BiH ukralo samo ono 50km oko Banja Luke? Naravno buduci da sami znaju svoje slabosti, sad cisto sumnjam da ce doci do nekog zaklinjanja u "Evropu i kompromis", prije da ce biti masa poziva na mirno i demokratsko razdruzivanje do kojeg ce doci otprilike nikad - nisu Srbi ostali u BiH dobrovljno nego pod prisilom i jedino silom mogu izaci, ali sad im se to koristenje 'sile' ne dopada jer Srbi postaju pacifisti cim se susretnu s naoruzanim protivnikom.
Dozer

#2918 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Jasno, samo sam prikazao i drugu mogucu stranu "formule" :)

A oko prognoze se slazemo. Ja sada ocekujem vrlo jaku radikalizaciju Srpskog nacionalizma, koji ce biti blaze propracen Bosnjackim i Hrvatskim, i to upravo iz razloga koje si naveo.
Samo jedan dodatak, koji je moje licno misljenje - BH Srbi, kao narod, su vec poprilicno svjesni da se ratovalo ni za sta, odnosno jasno im je da dugorocno nema nikakve sanse za opstanak RS, i to ne radi genocida, zlocina i sl. nego samo i jedino radi ekonomije. Isti je osjecaj i na druge dvije strane sto se podjela tice, a najzasluzniji za takvo stanje svijesti sve veceg broja i Srba i Hrvata i Bosnjaka su upravo - etnicarski politicari i stranke. Sto bi narod rekao - sami sebi skocili u usta :D. I neka su, tako i treba biti :)

Da li ce NS i ostala opozicija biti u stanju (citaj: shvatiti proces) da se aktivno ukljuci u sve to, ali sa kontra strane i u skladu s onim potrebama razbijanja tih fama koje ranije spomenuh, ostaje da se vidi.
Ja se nadam da hoce...
Last edited by Dozer on 16/06/2010 15:12, edited 1 time in total.
zavrzlama

#2919 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zavrzlama »

asadaspektakl wrote:
Bas tako, spektakl....Prvo gore podvuceno je ironija (toliko si nadam se shvatio). Drugo gore podvuceno je tvoje misljenje - ni do kakvog prihvatanja sopstvenog zlocina od strane Srba nece doci (mislim na Srbe u entitetu, u samoj Srbiji ce to ici sporo ali puno lakse nego u entitetu, jer nemaju nista da izgube), jer bi to znacilo da se uzalud ratovalo, da ne govorim o ostalim retorickim glupostima tipa zastita 'srpskog identiteta' (koji niko sebi ne bi uzeo ni besplatno) i ostalo. Posto su Srbi bili dovoljno odlucni zadnjih 20 godina da sami sebe izoluju od svijeta i jos uz sve to sebi nabace zvono genocida i potpuno osiromase u procesu (svi su resursi potroseni i masovna bijeda ce biti konstanta za narednih par decenija medju Srbima), a jos i posalju par stotina hiljada talentovanih omladinaca i omladinki na neograniceno dugi privremeni rad bilo u Srbiji ili inostranstvu, zasto sad odustati, pa makar se na kraju od BiH ukralo samo ono 50km oko Banja Luke? Naravno buduci da sami znaju svoje slabosti, sad cisto sumnjam da ce doci do nekog zaklinjanja u "Evropu i kompromis", prije da ce biti masa poziva na mirno i demokratsko razdruzivanje do kojeg ce doci otprilike nikad - nisu Srbi ostali u BiH dobrovljno nego pod prisilom i jedino silom mogu izaci, ali sad im se to koristenje 'sile' ne dopada jer Srbi postaju pacifisti cim se susretnu s naoruzanim protivnikom.
sa postom se uglavnom slazem....

samo bi dodao ovo:

vrijeme cini cuda,do 1997-e su srpski politicari nazivali BIH"bivsa BIH",pa kasnije nisu ni u snu mogli zamisliti da se na teritoriji manjeg entiteta vihori BIH zastava i postoje vojni objekti"Oruzanih Snaga Bosne i Hercegovine"...bosnjaka je pred sami rat bilo oko 44% ukupnog broja stanovnistva BIH,sad je istih oko 55%....Brcko je imalo do 1995-e godine nesrba izbrojat na prste jedne ruke,danas u gradu zivi vecinsko bosnjacko stanovnistvo i pobjedjuje SDP na izborima...svega ovog su svjesni srpski stratezi,njihovi zahtjevi su sve manji i doslo se do trenutka da se podjela BIH spominje kao neka opcija "mirnog razruzenja" i to opet kao svi pristanu na to razdruzenje...najveci domet velikosrpske politike je zadrzavanje diskriminirajuceg imena,obiljezja i krsnih slava u tom entitetu,kao potvrda da se nijer dzaba ratovalo
a na kraju krajeva i to zadrzavanje diskriminacije prema drugima (vec navedenim stvarima) je opet stvaranje situacije gdju su srbi kao narod u stalnoj konfrontaciji sa drugim,pojacanim iseljavanjem iz BIH i zivotom punim frustracija jer se zivi u drzavi koju ne volis...zato imamo NS da nadje neku formulu da srbi prihvate BIH,nesrbi rs...ALI tesko je to dvoje spojiti jer je rs negacija BIH...ali to Kojovic i slicni ne vide ili ne zele da vide..
Dozer

#2920 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Dozer »

Ja se izvinjavam ako su ovi komentari malo off-topic, iako mislim da nisu i da i te kako mogu pomoci stratezima u NS i drugim opozicijskim partijama da sagledaju siru sliku i pokusaju ponesto i uraditi po pitanjima o kojima se prica.

Pitanja nisu postavljena direktno Pedji, ali citanjem kroz redove se mogu izvuci. Sto bi neki ekonomista rekao - odlicni materijali za SWOT ;)
Last edited by Dozer on 16/06/2010 16:21, edited 1 time in total.
asadaspektakl

#2921 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by asadaspektakl »

zavrzlama wrote:
asadaspektakl wrote:
sa postom se uglavnom slazem....

samo bi dodao ovo:

vrijeme cini cuda,do 1997-e su srpski politicari nazivali BIH"bivsa BIH",pa kasnije nisu ni u snu mogli zamisliti da se na teritoriji manjeg entiteta vihori BIH zastava i postoje vojni objekti"Oruzanih Snaga Bosne i Hercegovine"...bosnjaka je pred sami rat bilo oko 44% ukupnog broja stanovnistva BIH,sad je istih oko 55%....Brcko je imalo do 1995-e godine nesrba izbrojat na prste jedne ruke,danas u gradu zivi vecinsko bosnjacko stanovnistvo i pobjedjuje SDP na izborima...svega ovog su svjesni srpski stratezi,njihovi zahtjevi su sve manji i doslo se do trenutka da se podjela BIH spominje kao neka opcija "mirnog razruzenja" i to opet kao svi pristanu na to razdruzenje...najveci domet velikosrpske politike je zadrzavanje diskriminirajuceg imena,obiljezja i krsnih slava u tom entitetu,kao potvrda da se nijer dzaba ratovalo
a na kraju krajeva i to zadrzavanje diskriminacije prema drugima (vec navedenim stvarima) je opet stvaranje situacije gdju su srbi kao narod u stalnoj konfrontaciji sa drugim,pojacanim iseljavanjem iz BIH i zivotom punim frustracija jer se zivi u drzavi koju ne volis...zato imamo NS da nadje neku formulu da srbi prihvate BIH,nesrbi rs...ALI tesko je to dvoje spojiti jer je rs negacija BIH...ali to Kojovic i slicni ne vide ili ne zele da vide..
Srbi moraju natjerati Bosnjake da s ushicenjem prihvate entitet ovakav kakav jest kako znaju i umiju, u nadi da ce se time kupiti neko vrijeme ' dok se okolnosti ne promjene i Srbija ne ojaca.' Posto se jacanje Srbije ne dogadja (vec slabljenje) zahvaljujuci ponajvise samim Srpski politicarima kojima je stalo do odrzavanja privida 'ili sjever Kosova ili entitet' kao i americkoj politici koja ih 'voza u krug' obecavajuci jedan dan sjever Kosova, drugi dan entitet, treci dan ulazak u EU, sve dok im se ne zavrti u glavi i ne potrose i zadnji srpski dinar koji vec nista ne vrijedi i dovedu stanovnistvo u Srbiji do ivice nervnog rastrojstva i klinicke depresije. Znaci srpskoj politici u BiH je izlaz podizati retoricke tenzije u nadi da ce neko obratiti paznju na to i shvatiti ih ozbiljno, a onda navodno pristajati na minimalni kompromis u skladu s 'Evropskim opredjeljenjem'. Ali nesto ni to ne ide, jer su Bosnjaci neocekivano jako strpljivi, a trenutno srpsko politicko vodjstvo je previse igralo kartu 'otcjepljenja', pa su svi shvatili da se iz prazne puske ne puca i ta prijetnja je otpala. Kad se tako pogleda, Tadiceva 'zaklinjanja u integritet i podrsku BiH s dva entiteta' izgledaju smijesno, jer sta bi to Tadic ucinio (cime?) sve i kad ne bi podrzavao integritet BiH - krenuo u rat s par razvaljenih aviona koji padaju po pistama u Beogradu? Tako isto malo smijesno izgleda i zaklinjanje Nase Stranke u floskulu 'nema otcjepljenja, nema ukidanja" - otcjepljenja svi znamo da nema bez rata (a cime ce Srbi u Bosni ratovati - prackama?), znaci floskula se u stvari svodi na 'ne damo entitet po cijenu gladi." Moto srpske politike u BiH je 'ili RS ili nestanak" a moto muslimanske "ne mozes ti s.ati koliko ja mogu vikati jah - pa ko duze izdrzi" skupa sa "i RS i ima da te nema."
Pedja Kojovic

#2922 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Samo da se prijavim da sam tu i da provjeravam ima li pitanja.

p.k.
Pedja Kojovic

#2923 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Proevropske reforme umjesto proevropske demagogije

Sa potpisivanja ugovora (Foto: BL!N)

Naša stranka i Nova socijalistička partija zajednički nastupaju na oktobarskim izborima, konačno je potvrđeno danas iz Naše stranke, te saopšteno da je Centralnoj izbornoj komisiji zvanično prijavljena koalicija.

Ove dvije stranke će nastupati pod zajedničkim imenom „Naša stranka – Nova socijalistička partija Zdravka Krsmanovića“ na svim nivoima vlasti osim za Predsjedništvo BiH, gdje niti jedna od ovih stranaka nema kandidata.

Naša stranka i Nova Socijalistička Partija u svom političkom djelovanju polaze od premisa da je Bosna i Hercegovina sekularna, demokratska i decentralizovana država svih njenih građana i naroda i da je njena budućnost evropska. Koalicija NS i NSP će u svojim javnim istupima promovirati dijalog i pomirenje među etničkim grupama i zalagati se za ubrzan evropski put naše zemlje, stoji u saopštenju Naše stranke.

Osnovni principi ove koalicije su ekonomski razvoj i podizanje životnog standarda uz zapošljavanje, suštinske reforme u ekonomiji, obrazovanju, pravnom sistemu…, borba protiv korupcije i oduzimanje nelegalno stečene imovine, te zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda u državi bez mržnje i straha.

„Ova koalicija znači istinsku prekretnicu u političkom životu Bosne i Hercegovine. Nakon dvadeset godina, pojavila se politička snaga koja nudi dogovor umjesto svađe, razumijevanje umjesto mržnje, proevropske reforme umjesto proevropske demagogije, jednakost pred zakonom za sve umjesto privilegija za političke elite. Uvjeren sam da će Koalicija Nove socijalističke partije i Naše stranke dobiti na predstojećim oktobarskim izborima podršku onih građana koji su za normalnu Bosnu i Hercegovinu, koji su protiv nacionalističkog raspirivanja strasti i za striktno provođenje zakona protiv kriminala i korupcije“, kaže član Izvršnog odbora NS Srđan Dizdarević.

Koalicioni partneri su saglasni da će se u „kvalifikacijama ratnih događaja i ulogama političkih lidera iz vremena 1992 - 95. koristiti isključivo onim terminima koji su prihvaćeni u Dejtonskom mirovnom sporazumu i presudama nadležnih sudova“, stoji u saopštenju.

Kao svoje političke protivnike vide ne samo stranke na vlasti nego i sve nacionalističke stranke koje vode i propagiraju politiku međuetničke podjele i mržnje.

radiosarajevo.ba
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2924 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Da li ce NS i NSP,posto nema svoje kandidate za predsjednistvo BiH,JAVNO preporuciti koga da podrze vasi glasaci od kandidata koji su u borbi za to mjesto,il' ce prepustiti da svaki glasac po svojim shvatanjima,odabiru,afinitetu :D sam odluci kome ce dati glas za tu funkciju.

Hvala.
iz dna duše

#2925 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by iz dna duše »

Pedja Kojovic wrote:Samo da se prijavim da sam tu i da provjeravam ima li pitanja.

p.k.
Ima pitanje: Šta mislite ko je poslao ovog našeg Gileta iz Srbije da bistri bh. politiku, ili ipak mislite da je on odavde, naš domaći :).
A ne mogu da odolim, jest OT, ali molim moderatora da me ne banuje, neću više:
APRIL U BEOGRADU, Moja najdraža pjesma, Gile, jesam li četnikuša zbog toga? To te pitam u kontekstu pitanja koje uporno postavljaš Peđi u vezi neke njegove izjave o zaljubljenosti u Beograd, na B92, to k'o biva hoćeš da ga diskredituješ u očima Bošnjaka. Zanimljiv si lik, malo bi da ga "ogadiš" Srbima, malo Bošnjacima :-)

Locked