BH vojna industrija i naoruzanje
- Streptokok
#2901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to za nasu vojsku nego za izvoz. Uostalom doci ce vrijeme da se one iz magacina zamijene.
- mirsek
#2902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bolje je tu lovu uloziti u proizvodnju,razvoj ili moderniziranje artiljerije, municije ili nabavku najmodernijih oklopnih transportera i protivoklopnih vodjenih raketa.
Puske se najlakse nabave kad je rat a i iz proslog rata haman svaka kuca ima nesto zakopano u basti ili na tavanu.
Po meni bacanje para.
Puske se najlakse nabave kad je rat a i iz proslog rata haman svaka kuca ima nesto zakopano u basti ili na tavanu.
Po meni bacanje para.
-
155_mm
#2903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma nece niko nista dizajnirati. radi se o proizvodnji gotovog dizajna. e sad da li licenca ili neko partnerstvo to nije trenutno jasno.prog321 wrote:Glupost je dizajnirati pusku za vojsku od 10 000 aktivnih.
To je bacanje para. Uostalom mi nemamo know-how za to.
Lakse je kupiti licensu i pravi koliko ti je volja.
pogresno je shvatanje da se radi o samo 10.000 komada pusaka mislim da ti fali jedna nula kada se radi o domacim potrebama. ono sto je najbitnije da princip bud kao u kalasnjikova. da to znaci da je lako nauciti rukovati sa njom. mislim da to potencijalne kupce interesuje. jer vjerujem da poencijalni kupci trenutno koriste kalasnjikov pa bi im zamjena lakse pala.
inace zanimljiv tekst kako su crnogorci dosli do vlastite proizvodnje pusaka.
MOJKOVAC - Iz grada junaka koji su na daleki Božić 1916, snagu „svijetlog oružja“ dokazali na superiornijoj vojsci Austrougarske monarhije, odnevši veličanstvenu pobedu, uskoro će u kasarne i policijske stanice u Crnoj Gori stići proizvodi vrhunske tehnologije i domaće pameti - NATO jurišna puška TM-4 i pištolj TM-9.
- Gotovo je sigurno da serijska proizvodnja puške i pištolja, koji su kod nas konstruisani i proizvedeni u potpunosti, počinje u prvom kvartalu 2012. godine - ekskluzivno za „Novosti“ saopštava direktor „vojnog dela“ fabrike „Tara“ Dejan Marković.
- Naša puška je rađena po uzoru na američku pušku M-64. Napravljena je po NATO standardima iz oblasti jurišnih pušaka, kalibra 5,56 milimetara. Izmenili smo dosta stvari na toj pušci, i to onih najvažnijih. Tako je naša puška lakša od „uzora“ za par stotina grama. Ugradili smo takozvane pikatine šina sa svih strana puške i tako je svaki vojnik u mogućnosti da montira na njoj potcevni lanser granata, razna taktička svetla, laserske nišane, obeležavač ciljeva, prednji rukohvat, odnosno sve one dodatke koje vojnici prepoznaju kao sredstva neophodna u borbi - priča Marković. Naš sagovornik pojašnjava da je licencnu proizvodnju ove puške nekada imao „Kolt“, ali da sada nema nikakvih ograničenja, tako da je isporučuje nekoliko proizvođača.
- Mi smo na našoj pušci razvili čak i sopstveni unutrašnji sistem rada, koji je drugačiji nego kod američke. Naše rešenje je novi kratki gasni sistem sa kratkim klipom „lou risiver“. Deo rukohvata izgrađen je od polimera, što je poboljšanje u odnosu na metalni. Poboljšan je i iznova dizajniran naslon, a mi smo rešili i regulator paljbe, zadržač magazina - nabraja domete inženjera iz Mojkovca direktor Marković, i s ponosom ističe da se najkomplikovaniji deo posla, proizvodnja cevi puške obavlja u „Tari“.
- To je jedna od linija koju je doneo vlasnik iz Švajcarske. Imamo dve mašine za proizvodnju hladno kovane cevi, što je najbolji način proizvodnje. Nabavljamo najbolji čelik koji se ovde obrađuje i pretvara u cevi vrhunskog kvaliteta. Svi najvažniji delovi oružja proizvode se u Mojkovcu, a u ovom gradu se obavlja i kontrola kvaliteta. Tako i kod pištolja - cev, navlaka i udarna igla rade se u „Tari“ - ponosan je Marković.
Kako objašnjava direktor, svaka nabavka naoružanja od VCG i MUP Crne Gore biće regresirana 50 odsto. S obzirom na to da „Tara“ proizvodi sve glavne elemente ove dve vrste naoružanja, u svakom momentu su spremni da ponude generalni remont te puške vojsci i policiji.
- Nema nikakve sumnje, napravljen je dobar proizvod koji ne zaostaje nimalo za sličnim proizvođačima koji su već stekli ime u svetu. Ne krijemo da očekujemo uspeh na svetskom tržištu naoružanja, pre svega zbog visokog kvaliteta naše puške i ostalih proizvoda. Naša fabrika je u NATO kodifikacionom sistemu dobila svoju oznaku, a naš pištolj je prvi kodifikovan po NATO standardu. To znači da ćemo zahvaljujući tome biti prepoznati među zemljama članicama NATO i Partnerstva za mir u svakom trenutku - zaključuje Marković.
VEĆ NA TESTIRANjU
BUDUĆI vlasnik naše fabrike je na promociji naših proizvoda dao donaciju Vojsci i specijalnim jedinicama. Specijalna kopnena jedinica dobila ja tako 100 pištolja i 20 pušaka, kao i SAJ MUP Crne Gore. Pomorski odred je dobio donaciju od 30 pištolja i 10 pušaka - kaže Marković, koji je u novembru sa saradnicima trebalo da proizvode svoje firme predstavi na velikom azijskom sajmu naoružanja i vojne opreme u Bangkoku
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... cka-a-NATO
-
155_mm
#2904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa taj dio sa artiljerijom je vec odradjen sudeci po internetu. proizvodnja samohodne haubice velikog dometa u kalibru 155 mm je vec usvojena u BNT-u. ono jest da je niko do danas nije vidio.mirsek wrote:Bolje je tu lovu uloziti u proizvodnju,razvoj ili moderniziranje artiljerije, municije ili nabavku najmodernijih oklopnih transportera i protivoklopnih vodjenih raketa.
Po meni bacanje para.
sto se tice nabavke bilo cega to mozes zaboraviti dok god je ovako uredjena drzava. neki rade da ukinu OS BiH a ti bi nabavljo transportere. ni puske kupiti ne mozes u nekim vecim kolicinama kamo li sta drugo. tako da preostaje samo proizvodnja. jer u ovom urdjenju vlada federacije moze usvojiti i proizvodnju atomske bobmbe tu se ona troglava azdaha od presjednistva nista ne pita.
ono pohabano iz rata jeste dobro ako nemas nista bolje. mislim da je kvalitet pjesadijskog naoruzanja i municije itekako bitan faktor u sukobu.
za protivoklopne vodjene rakete si u potpuno u pravu. one su prijeko potrebne. tu bi licenca za proizvodnju itekako dobro dosla.
-
prog321
#2905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mirsek je u pravu .
Pravljenje vlastite puške je bacanje para.
155mm samohotke su budućnost.
Pravljenje vlastite puške je bacanje para.
155mm samohotke su budućnost.
-
155_mm
#2906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo kako to izgleda u srbiji. posao sa pjesadijskim oruzjem cvjeta kao i sa municijom.
mislim da bi pored vojne verzije trebala postojati i poluautomatska verzija za americko civilno trziste.
prednost neke verzije kalasa za BiH je sto trenutno ima veliki broj obucenih za tu vrstu puske i sto je obuka za nove takodje vrlo jednostavna i kratka.
mislim da ima smisla uci na to trziste sa nekim poznatim dizajnom. hrvati i crnogorci su pokusali da udju sa novim dizajnom pa im ne ide bas najbolje. mislim da malo dotjerana verzija kalasa ima prodju na trzistu sa odgovarajucom cijenom. izraelci i danas prodaju svoju verziju kalasa po africi koji su razvili prije vise od 40 godina.FABRIKA "Zastava oružje" već je obezbedila izvozne ugovore vredne oko sto miliona dolara i na inostranom tržištu ugovorila plasman gotovo kompletne proizvodnju za ovu i narednu godinu.
Ovo je, prema računici poslovodstva, možda najveći poslovni uspeh ove fabrike poslednjih decenija. Cifre, odnosno vrednost izvoza, kažu, možda su i manje važne od poverenja koje su stekli među poslovnim partnerima zahvaljujući kvalitetu i poštovanjem rokova isporuke.
- Deo poslova ugovoren je i za 2018. godinu - kaže Milojko Brzaković, generalni direktor "Zastava oružja". -Nama je najvažnije da smo se vratili na "stara", ali i proširili na druga svetska tržišta gde su naši proizvodi cenjeni i traženi.
Kragujevačko vojno i sportsko oružje izvozi se na tržišta SAD, centralne Afrike, Azije, Kanade, Australije... Prilikom nedavne posete Kragujevcu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će država podržati i pomoći preduzeća koja donose devize. Jedno od najznačajnijih je i "Zastava oružje", koja izvozi 98 odsto proizvodnje, a uvozi samo specijalni čelik, što je gotovo zanemarljivo. Sve ostalo su ruke vrsnih majstora i poverenje u kvalitet oružja iz Kragujevca.
DOBRA SARADNjA KLjUČ USPEHA U fabrici kažu da imaju dobru saradnju sa Ministarstvom odbrane i firmom "Jugoimport SDPR". Spremni su, kažu, da im pomognu i u prevazilaženju problema oko dugova koje ova fabrika ima iz ranijih godina.
- Oružje je specifična roba i ta saradnja je neophodna. Važno je, međutim, da imaju razumevanja i za naše potrebe i poteškoće. To daje i dobre rezultate - kaže direktor Brzaković.
U ovoj fabrici ne kriju da su im potrebni dobri glodači, brusači, bravari, ali i visokoobrazovani kadrovi. Za njih je konkurs stalno otvoren. Međutim, nema ih na tržištu, pa su u fabrici prinuđeni da sami ulažu u dodatnu obuku ovih kadrova.
- Ulaganje u dobre majstore nije trošak, već investicija koja se brzo vraća. Na tome ćemo insistirati i primati nove radnike. Prema planu poslovanja, ove godine primićemo u radni odnos stotinak novih radnika - kaže Brzaković.
On kaže da ovu fabriku trenutno znatno opterećuje upravo nedostatak dobrih majstora i inženjera u čije su dodatno obrazovanje i obuku spremni da ulože, ali i nova oprema i za to adekvatan prostor. Mogli su, kaže, na osnovu tražnje stranih partnera da ugovore i veće izvozne poslove, ali svesni su da trenutno za to nemaju dovoljno kapaciteta, ni ljudskih, ni tehničko-tehnoloških.
Ovoj firmi je potrebna i nova, dobro opremljena hala.Prostor imaju, mašine kupuju. Već su izdvojili oko 2,5 miliona evra, a 17 novih mašina će biti instalirano već u julu ove godine. Reč je o najsavremenijim američkim strugovima, obradnim centrima i drugoj tehnologiji. Samo u ovoj godini planirana su ulaganja od još oko 2,5 miliona evra.
mislim da bi pored vojne verzije trebala postojati i poluautomatska verzija za americko civilno trziste.
prednost neke verzije kalasa za BiH je sto trenutno ima veliki broj obucenih za tu vrstu puske i sto je obuka za nove takodje vrlo jednostavna i kratka.
-
krater
#2907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
hoce to cvjetanje pred izbore
Bio sam na razgovoru za posao pre 11 dana sa jos 40 nas..i kazu svima morate raditi 12 meseci bez zdravstvene knjizice,osiguranja i staza...15000 mesecno sa biroa i posle toga nije garancija da ce te biti primeljeni...bice strucni ispit a sve ovo se zove strucna praksa...
Наједном свега пред изборе, све ради, све цвета, ма милина.
Najsavremeniji? 17 Masina za 2,5 miliona evra, to lici na neke polovne masine, ili je kvalitet namenjen samo za Srbiju. Za takve poslove se kupuju masine kao sto su: Nemacki INDEX ili TRAUB, Svajcarski SAUBLIN, eventualno Japanski MAZAK, a ne americki otpad. To vam je kao da kupite americkog Forada umesto BMW ili Porsea.
Tasicu, sugradjanine. Puna je berza rada profila koji njima trebaju u vojnoj industriji ali posla nema. Ljudi po 10 godina cekaju posao u struci .. ja sam jedan od tih ... pusti prazne novinarske price ..
-
155_mm
#2908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
meni ova prica za bosansku jurisnu pusku vise lici na predizbornu patku nego vijest o uspjehu kragujevacke zastave. mozda su ih na ovu pricu natjerale ovo jacanje policije u manjem entitetu. mislim na ovo opremanje i uvodjenje rezervnog sastava koje trebaju obucavati elitni ruski vojni specijalci. a posto iz federacije nikakvog odgovora na to oni onda ni manje ni vise nego pravit ce mo mi sami sebi puske. i za to su kao spremni izdvojiti 100 - 200 mio. eura. pa te pare kad bi ulozili u tvornice namjenske industrije pretekli bi srbiju u izvozu oruzja i municije.krater wrote:hoce to cvjetanje pred izbore![]()
a da stvarno ozbiljno razmisljaju o proizvodnji pjesadijskog oruzja za domace potrebe i za izvoz to bi mogli organizovati u vec postojecim tvornicama namjenske industrije uz minimalna ulaganja i rizik.
na primjer:
-u BNT-u bi se mogla organizovati proizvodnja cijevi. najmanji kalibar cijevi koji trenutno rade je 20 mm za PAT. da li bi vec sad mogli da rade cijevi kalibra 5.56 i 7.62 ne znam ali uz odgovarajuce masine sigurno da bi jer vec imaju neko znanje izrade cijevi.
-BEKTO bi mogao da radi kundak, rukohvat i ostale plasticne dijelove. kad imaju kvalitet koji zadovoljava porse valjda mogu i kundak napraviti.
-ZRAK bi mogao da radi ove preciznije metalne dijelov kao mehanicki nisan, zatvarac, picatinny sinu i ostale metalne dijelove jer imaju iskustva za preciznom obradom metala. vjerovatno bi se morale dokupiti neke masine ali sigurno ne bi trebalo 100 mio. eura.
i na kraju bi se zavrsno sklapanje moglo obaviti u nekoj hali u TRZ u hadzicima ili cak u ZRAK-u.
a sto se tice okvira oni se u zadovoljavajucoj kvaliteti vec prave u banjaluckom KOSMOS-u za americko trziste. tako da bi to bila prava puska "made in BiH".
a ako bi posao propao ove firme bi nastavile da rade to sto su i do tada i masine bi im ostale. a ako bi projekat bio uspijesan ove bi firme imale dodatni posao sto bi im omogucio jos jedan izvor zarade i vecu stabilnost poslovanja.
-
155_mm
#2909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovaj se vucic pravo zajebava sa bosnom i bosnjacima. 'alal mu vera.Govoreći o fabrici municije u Uzićima, Vučić je naveo da je Srbija pokušala da ostvari saradnju po pitanju proizvodnje municije od 12,7 milimetara sa BiH, odnosno sa Konjicom.
“Ali, došli smo do zaključka da je najbolje da mi to uradimo ovde /u Srbiji/, a ova fabrika imaće dvostruko veći kapacitet, nego ona u Konjicu”, rekao je Vučić, koji očekuje najmanje 500 zaposlenik u fabrici u Uzićima, koja će prvi metak proizvesti prije kraja ove godine.
-
krater
#2910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:ovaj se vucic pravo zajebava sa bosnom i bosnjacima. 'alal mu vera.Govoreći o fabrici municije u Uzićima, Vučić je naveo da je Srbija pokušala da ostvari saradnju po pitanju proizvodnje municije od 12,7 milimetara sa BiH, odnosno sa Konjicom.
“Ali, došli smo do zaključka da je najbolje da mi to uradimo ovde /u Srbiji/, a ova fabrika imaće dvostruko veći kapacitet, nego ona u Konjicu”, rekao je Vučić, koji očekuje najmanje 500 zaposlenik u fabrici u Uzićima, koja će prvi metak proizvesti prije kraja ove godine.
![]()
![]()
-
krater
#2911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Premijer BPK Goražde za "Avaz"
OKOVIĆ: Otvaramo nove projekte, investitori imaju podršku
http://m.avaz.ba/clanak/232924/okovic-o ... ju-podrsku

OKOVIĆ: Otvaramo nove projekte, investitori imaju podršku
Prema podacima Službe za zapošljavanje za februar i mart, imamo oko 200 novouposlenih, i to unutar realnog sektora, a znamo da je taj trend kroz „Ginex“ nastavljen i u aprilu - tvrdi premijer BPK.
http://m.avaz.ba/clanak/232924/okovic-o ... ju-podrsku
-
155_mm
#2912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako je ovo istina onda je stvar zabrinjavajuca.Profesor Ahatović otkrio: Šta rade rakete zemlja-zemlja u kasarni Kozara, morale su biti uništene
U BiH je samo prošle godine uništeno oko 1.000 tona viška naoružanja i municije, te oko 15.000 komada oružja. U proteklih sedam do deset godina uništeno je 12.000 tona viška naoružanja i municije, te više od 150.000 komada oružja. Ostalo je još da se uništi 16.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava i 40.000 komada raznog naoružanja.
Ono što je vrlo indikativno i vrlo simptomatično, upozorava za agenciju Patria profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović, je činjenica da je većina uništenog naoružanja bila u vlasništvu nekadašnje Vojske Federacije BiH.
Uništeno je, prema podacima profesora Ahatovića, 32.000 pušaka M-16A1 koje su odgovarale NATO standardima.
S druge strane u kasarnama u bh. entitetu Republika Srpska i dalje se drži naoružanje bivše JNA koje čeka na uništenje po desetak godina.
– Upravo je to slučaj sa taktičkim raketama zemlja-zemlja 9K52 LUNA /NATO kod. FROG 7/ koje se nalaze u kasarni „KOZARA“ u Banjoj Luci – upozorava profesor Ahatović.
– Radi se o nekoliko lansernih specijalizovanih kamiona ZIL-135 sa pogonom 8X8 koji nisu u voznom stanju i određen broj raketa 9K52 koji su se po mojim saznanjima do februara 2014. godine nalazilli u kasarni „KOZARA“. To oruđe jeste zastarjelo, radi se o sistemima kupljenim od SSSR-a 1970. godine za potrebe JNA koji imaju domet od 70 km, ali pošto se radi o raketama koje nemaju osjetljivih optoelektronskih sklopova za vođenje i sa kojima se gađa po balističkoj ubacnoj putanji, takvo oruđe može biti spremno za dejstvo za svega 20 minuta, ako nema nepopravljivih mehaničkih kvarova ili problema sa gorivom na samoj raketi – dodaje profesor.
Dakle, dok se perspektivno oružje u FBiH uništava kao višak dotle se u kasarnama u RS drže taktičke rakete zemlja-zemlja koje su skoro pa u operativnom stanju, piše Patria.
NAP.ba
u okruzenju naruzavanjejer im je to plan B ako prica sa EU krene po zlu da se ona ovdje problemi ponovo rijesavaju silom a u bosni razoruzavanje pogotovo u vecem entitetu.
ne bi bilo problem da paralelno sa unistavanjem ide i sirenje kapaciteta namjenske industrije. mislim da je iz teksta jasno da proizvodnja jurisne puske u BiH itekako ima smisla. nadam se u skoro vijesti o znacajnom prosirenju proizvodnih kapaciteta IGMAN-a i poboljsanje stanja u PRETIS-u inace mrka kapa ponovo za bosnu.
-
krater
#2913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tzv. "profesor" je najobicniji sarlatan, jos uz to stranacki uhljeb !
- mirsek
#2914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I to blago receno.krater wrote:Tzv. "profesor" je najobicniji sarlatan, jos uz to stranacki uhljeb !
-
155_mm
#2915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci vi odgovorno tvrdite da ovi podatci veze sa vezom nemaju? i da mozemo da mirno spavamo.mirsek wrote:I to blago receno.krater wrote:Tzv. "profesor" je najobicniji sarlatan, jos uz to stranacki uhljeb !
- mirsek
#2916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Podatke treba bar 3 puta provjeriti kao i analizu i zakljucke jer je autor teksta da tako kazem prosjecnog kredibiliteta.155_mm wrote:znaci vi odgovorno tvrdite da ovi podatci veze sa vezom nemaju? i da mozemo da mirno spavamo.mirsek wrote:I to blago receno.krater wrote:Tzv. "profesor" je najobicniji sarlatan, jos uz to stranacki uhljeb !
- Gojeni H
#2917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Streptokok wrote:Ovi sa puskama lijepo zvuci, makar i nebilo nista od toga.
A da sta od toga bude, rastopio bih se k'o maslac.
-
155_mm
#2918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ja bih poceo slaviti svoj rodjendan na dan pokretanja proizvodnje bosanske jurisne puske.Gojeni H wrote:Streptokok wrote:Ovi sa puskama lijepo zvuci, makar i nebilo nista od toga.+1
-
krater
#2919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:ja bih poceo slaviti svoj rodjendan na dan pokretanja proizvodnje bosanske jurisne puske.Gojeni H wrote:Streptokok wrote:Ovi sa puskama lijepo zvuci, makar i nebilo nista od toga.+1
-
prog321
#2920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ta prica sa LUNA raketama nije kredibilna jer da ih je mogla koristiti VRS bi ih ispucala vec za vrijeme rata.
Ali treba posebno gorivo za njih koji ovi naravno nisu imali.
- Bradafilozof
#2921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Suplja ti je logika. Ispade da sve sto je kraj rata docekalo u magacinu nije ispravno.prog321 wrote:Ta prica sa LUNA raketama nije kredibilna jer da ih je mogla koristiti VRS bi ih ispucala vec za vrijeme rata.
-
prog321
#2922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma pokusali su te rakete poslati na HV za vrijeme Oluje.
Sve pripremili i krenuli ho ruk dok im neki major nije vrisnuo na telefonu da ce svi izginuti jer su mazlumi stavili obicno gorivo.
Tako pricaju zene u brijacnici. Uglavnom nemaju pravo gorivo za tu igracku. I nije ga bas lako nabaviti.
Sve pripremili i krenuli ho ruk dok im neki major nije vrisnuo na telefonu da ce svi izginuti jer su mazlumi stavili obicno gorivo.
Tako pricaju zene u brijacnici. Uglavnom nemaju pravo gorivo za tu igracku. I nije ga bas lako nabaviti.
- Bradafilozof
#2923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Rado bi jednu kupio.155_mm wrote:ja bih poceo slaviti svoj rodjendan na dan pokretanja proizvodnje bosanske jurisne puske.Gojeni H wrote:Streptokok wrote:Ovi sa puskama lijepo zvuci, makar i nebilo nista od toga.+1
-
jadranom plovim
#2924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jel to sada ispada da ih nisu ni koristili ? Licno sam bio svjedok djelovanja i stete koja je nastala od takve rakete a znam da nisam jedini jer koristene su sirom Bosne i Hercegovine pa ako tvrdis da ih nisu koristili to ne bi bilo ispravno.prog321 wrote:Ta prica sa LUNA raketama nije kredibilna jer da ih je mogla koristiti VRS bi ih ispucala vec za vrijeme rata.
To sto nisu bile precizne je drugi par opanaka, da su ih koristili i da su njima ubijali, cinili stetu jesu i te kako.
Imas na netu dosta toga o njima,samo jedan od opisa :
Ma na tone se lagalo...Ima jedan događaj koji sam zapamtio a tiče se ratnih zbivanja u BiH i ovog sredstva.
Negde 94-te došla u "gostovanje" LUNA na Bihaćko ratište i ta ekipa "specijalci za rakete" ispale 3 komada prema gradu (tri rakete su valjda samo i doneli sa sobom).
Prva raketa padne direktno u srpski rov kod sela Pritoka na liniji razdvajanja. Igrom slučaja ili pukom srećom nikog u tom rovu nije bilo kao da su znali šta bi im se desilo da jesu, druga padne na neku livadu kod sela Kamenica van grada jedno 5-6 km, a treća u širem reonu sela Ličko Petrovo selo kod aerodroma Željava....
I posle svega čovek koji je bio prisutan i posmatrao kad su ovi ispaljivali rakete sa brda, uveče gleda famozni dnevnik TV-a sa Pala i valja se od smeha kad je komentator čitao izveštaje sa ratišta i pominje kako je (sad da ne spominjem onaj naziv od milošte kako smo jedni druge nazivali Wink ) HV gađala širi reon L.P.sela ali po običaju bez efekta jer oni inače nikad ništa nisu, niti znaju šta pogoditi - samo troše municiju bezveze Mr. Green
-
haos1
#2925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
e to, pa nece vise neprijatelj pucat iz kalasa, nego brale moj iz aviona.mirsek wrote:Bolje je tu lovu uloziti u proizvodnju,razvoj ili moderniziranje artiljerije, municije ili nabavku najmodernijih oklopnih transportera i protivoklopnih vodjenih raketa.
Po meni bacanje para.