Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zateznistub

#2901 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

SHTEVELEC wrote:
Najbolje usvojiti - ja sam svog bukvalno izvadio iz kontejnera, sada mu je nekih 9 mjeseci, tada je imao oko 2... Kada sam ga pokupio prvo je bilo kupanje i ciscenje od buha, onda je dosao veterinar, pregled'o, ocistio parazite i to je to... Kod mene je sam isao na pijesak iako je ulicar, nisam ga nista ucio. Jes' mu se nekoliko puta desilo u prvih par mjeseci da "fuli" (zaboravi gdje je pijesak, ne stigne...) al' kasnije je sve ok... Sto se tice hrane ja mu dajem kombinaciju suhe hrane i konzervica, kako god saberem nekako mi najjeftinije (izadje me sada, kada najvise jede, nekih 1.5km dnevno, kada jos malo poraste kolicina hrane se smanjuje). I jako ti je bitno naci dobrog i pouzdanog veterinara (da ti rijesi problem a ne samo gleda da te kutarise i uzme pare), ako ti bude trebalo javi se na pp, ovaj "moj" je jako dobar
Imam nesto manje od dva mjeseca za odabir. Ovo za veterinara cu te kontaktirati sigurno kad dođe vrijeme. Sto se spola tice, ima li neke razlike il je totalno nebitno?
...i da, koja starost mace je nabolja za udomljavanje/nabavku
VenomousV

#2902 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Po mom misljenju negdje oko 2,5 mjeseca. Dovoljno su stari da odu od mame a dovoljno mladi da se brzo naviknu na nove stvari =)
Zenkice su ti inace umiljatije (tako kazu, ova moja nije :D ljubomorna je i ters).
U svakom slucaju sterilizacija/kastracija ti je obavezna, pogotovo ako zivite u stanu jer muzjaci znaju zapisavati da oznace teritoriju...
SHTEVELEC

#2903 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SHTEVELEC »

Ja nekako vise volim muske, dovoljno je i umiljat i divlji... Elem, sta god uzmes kastracija/sterilizacija obavezno ili u proljece nema spavanja... Mene je strah bilo da se poslije kastracije previse ne promjeni ali nista, ost'o je isto lud i zivahan, mozda se maaaalo smirio i malo vise hoce da se mazi, al' promjena u ponasanju je bila jako jako mala... Znaci ha ugrije lagano kreni oko zgrada i ganjaj stagod
VenomousV

#2904 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

Ja imam dva macka i macku. Ona je sterilisana, oni nisu kastrirani. Obojica su umiljatiji od nje, ona je prava vjestica :D
escobar__

#2905 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by escobar__ »

VenomousV wrote:Ja imam dva macka i macku. Ona je sterilisana, oni nisu kastrirani. Obojica su umiljatiji od nje, ona je prava vjestica :D
I kod mene je sličan slučaj (doduše sterilisana mačka je kućna, mačori su avlijaneri). Vještica je ters žešći, a s ova dva đuturuma bukvalno možeš radit šta hoćeš, ništa. :-D
VenomousV

#2906 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

escobar__ wrote:
VenomousV wrote:Ja imam dva macka i macku. Ona je sterilisana, oni nisu kastrirani. Obojica su umiljatiji od nje, ona je prava vjestica :D
I kod mene je sličan slučaj (doduše sterilisana mačka je kućna, mačori su avlijaneri). Vještica je ters žešći, a s ova dva đuturuma bukvalno možeš radit šta hoćeš, ništa. :-D
Evo je lezi pored mojih nogu... ne daj Boze da se malo pomjerim... tersuša moja lijepa :D
Garo dusa je toliko mio da imam osjecaj kad bi ga neko dijete gnjavilo on bi kulirao :D
A Zucko mi ne da da ga ljubim :D uzmem ga u narucje i hocu da ljubim njuskicu on mi gura lice sapama :D

<3 glupave macke :D
VenomousV

#2907 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

I sad prosto moram da podijelim divne fotke by Alen Duspara =)

Zucko
Image
Image

Nera vjestica kod komsije :D
Image
Image

Dok su oni pozirali Garo je, nazalost, spavao u kuci :) (I on je crn, sa bijelom masnicom na vratu ^^)
ciza_bliza

#2908 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ciza_bliza »

A gdje sterilisati, cijena?
SmokingMan

#2909 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SmokingMan »

pumica wrote:
SmokingMan wrote:Save je to ok,nije bilo potrebe,nogica kao da nikada nije bila otkinuta,nigjde crvenila,gnoja i slično tome.
Treba odvesti veterinaru.

Kako moze biti otkinuta pa onda kao da nikada nije bila otkinuta :?
Nema nikakvog crvenila,gnojne kese na rani,apsolutno nitšta,a rana na tom mjestu je jako brzo zarasla.Mačić jede,nikad si uvijek glada,ko i preostalih 4.
VenomousV

#2910 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

ciza_bliza wrote:A gdje sterilisati, cijena?
u svim veterinarskim klinikama i kod pojedinih privatnih veterinara
zenke 60-70KM, mislim da je za muzjake nesto jeftinije
clio_dci120

#2911 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by clio_dci120 »

Evo unaprijed da zahvalim na odgovorima i odvojenom vremenu. Ovo mi je prvi ljubimac tako da nemam pojma o njima nista. Naime, rijec je o macku starom oko 7 mjeseci, nedavno sam na njemu vidio krpelja, dva sam skinuo, ne znam imal ih jos..i pravac odem u pet shop pitam sta imate za rjesenje mog problema. i dadnu mi neki preparat neostomoson, kao na litar vode da razblazim, i da pospricam po macki.i ogrlicu sam isto uzeo za njega. medjutim, udjem maloprije na net prije nego sam ga htio naspricati da vidim za svaki slucaj taj preparat sta je to, kada procita svasta. da je za pse, da je toksican, da macke uginu od njega.
Nije mi krivo ako su prodali pogresan prozivod, nego ako je fakat tako, mogao sam macka otrovati, barem tako ispada.

Stoga, pitanje je da li smijem sa tim macka pospricati, i ako da, kada ga pospricam, da li da ga sapiram. nisam ga kupao do sada, svaki pokusaj kupanja prolazio je ganjanjem kroz kucu, njegovim kostrijesenjem i uzasnim mjaukanjem, cim se priblizi vodi odmah se otima, koliko god ga mazio prije toga, ma rasiri sape, i bjezi..zavuce se iza ormara, ili u cosak se skupi u bude mi ga zao...stoga, ako napsircam neostomoson, kako da ga skinem sa njega da se ne bi lizanjem otrovao..Inace, generalno je problem sto je macak prvo zivio vani, neka macka se u dvoristu omacila, malo po malo sam ga sve vise prihvatao, na kraju kad je zima bila primim ga skroz u kucu...i navece spava u kuci, i pola dana zna provesti,ali sad cim je ljepse vrijeme poludi hoce vani, skace na prozore, mjauce uzasno, pa ga moram ispustiti.. problem je to sto moze meni sad krpelje unijeti u kucu.

i jos jedno pitanje, ima li igdje kupiti kakvih miseva na daljinski da se upravlja, poludio je za igrackom misa koji sam mu kupio, medjutim navece kada odmaram ne mogu vise ni tv-a pogledati, skace na mene hoce da mu bacam misa a da on trci za njim..pa veca bi sega bila da ga zezam sa nekakvim daljinskim misem na baterije, ali to nisam uspio naci nigdje. sta jos vole za igru?

Zahvaljuem na odgovorima, i nadam se da ce te mi pomoci. Srdacan pozdrav;)
luna09

#2912 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

clio_dci120 wrote:Evo unaprijed da zahvalim na odgovorima i odvojenom vremenu. Ovo mi je prvi ljubimac tako da nemam pojma o njima nista. Naime, rijec je o macku starom oko 7 mjeseci, nedavno sam na njemu vidio krpelja, dva sam skinuo, ne znam imal ih jos..i pravac odem u pet shop pitam sta imate za rjesenje mog problema. i dadnu mi neki preparat neostomoson, kao na litar vode da razblazim, i da pospricam po macki.i ogrlicu sam isto uzeo za njega. medjutim, udjem maloprije na net prije nego sam ga htio naspricati da vidim za svaki slucaj taj preparat sta je to, kada procita svasta. da je za pse, da je toksican, da macke uginu od njega.
Nije mi krivo ako su prodali pogresan prozivod, nego ako je fakat tako, mogao sam macka otrovati, barem tako ispada.

Stoga, pitanje je da li smijem sa tim macka pospricati, i ako da, kada ga pospricam, da li da ga sapiram. nisam ga kupao do sada, svaki pokusaj kupanja prolazio je ganjanjem kroz kucu, njegovim kostrijesenjem i uzasnim mjaukanjem, cim se priblizi vodi odmah se otima, koliko god ga mazio prije toga, ma rasiri sape, i bjezi..zavuce se iza ormara, ili u cosak se skupi u bude mi ga zao...stoga, ako napsircam neostomoson, kako da ga skinem sa njega da se ne bi lizanjem otrovao..Inace, generalno je problem sto je macak prvo zivio vani, neka macka se u dvoristu omacila, malo po malo sam ga sve vise prihvatao, na kraju kad je zima bila primim ga skroz u kucu...i navece spava u kuci, i pola dana zna provesti,ali sad cim je ljepse vrijeme poludi hoce vani, skace na prozore, mjauce uzasno, pa ga moram ispustiti.. problem je to sto moze meni sad krpelje unijeti u kucu.

i jos jedno pitanje, ima li igdje kupiti kakvih miseva na daljinski da se upravlja, poludio je za igrackom misa koji sam mu kupio, medjutim navece kada odmaram ne mogu vise ni tv-a pogledati, skace na mene hoce da mu bacam misa a da on trci za njim..pa veca bi sega bila da ga zezam sa nekakvim daljinskim misem na baterije, ali to nisam uspio naci nigdje. sta jos vole za igru?

Ne znam gdje si kupio neostomosan, on je dobar ono za stan da napršćeš.Za macu Frontline . Kupiš ampulicu(oko 15KM) i staviš macici negdje između glave i leđa tako da ne može lizati i problem riješen. A miš na daljinski je beze kupi radije kakav laser, da vidiš tek ludnice
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2913 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

danaske mi je Tiki kastriran :( ...duša moja...cijena 35 KM na slatini, inaće mi rekli 50 KM...ženku sam prije dvije godine sterilisao 50 KM isto na slatini, stariji veterinar izuzetno sposoban i ljubazan, inaće svo osoblje je OK :thumbup:
pumica

#2914 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pumica »

pici wrote:danaske mi je Tiki kastriran :( ...duša moja...cijena 35 KM na slatini, inaće mi rekli 50 KM...ženku sam prije dvije godine sterilisao 50 KM isto na slatini, stariji veterinar izuzetno sposoban i ljubazan, inaće svo osoblje je OK :thumbup:
:nija: 35 KM !!! hvala sto si napisao :)

Tiki :maca:
Reisova

#2915 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Reisova »

volim mačke ali mi je baš problem sa dlakama ima li neka koja se ne linja ? vidjela sam neku englesku pasminu kratkodlaku kontam ta se nema šta linjati :D
kakav nered

#2916 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

clio_dci120 wrote:Evo unaprijed da zahvalim na odgovorima i odvojenom vremenu. Ovo mi je prvi ljubimac tako da nemam pojma o njima nista. Naime, rijec je o macku starom oko 7 mjeseci, nedavno sam na njemu vidio krpelja, dva sam skinuo, ne znam imal ih jos..i pravac odem u pet shop pitam sta imate za rjesenje mog problema. i dadnu mi neki preparat neostomoson, kao na litar vode da razblazim, i da pospricam po macki.i ogrlicu sam isto uzeo za njega. medjutim, udjem maloprije na net prije nego sam ga htio naspricati da vidim za svaki slucaj taj preparat sta je to, kada procita svasta. da je za pse, da je toksican, da macke uginu od njega.

Neostomosan ni pod razno na mačku... tko ti je to prodao nije normalan...kupi frontline ili stronghold za mačke...to se stavi iza na sredinu vrata gdje ne može dohvatiti...svaka čast da si pogledao prije nego si pošpricao na mačku :)

Mačak ti je mlad pa je aktivan noću, ali proći će to..samo se malo strpi...dok su mlade aktivne su noću, kad odrastu smire se...moj mačak je bio čak skroz preuzeo moj ritam, legao bi kad ja legnem, ustao tek kad ja ustanem...nema ga više i strašno mi fali...a druga maca sad legne kad i ja, ali me budi ujutro da joj dam hranu...uglavnom smirit će se kad odraste...savjetujem ti i da ga kastriraš...
umjesto miša nabavi laser pa ti lezi, gledaj tv a njega uperi na zid i mrdaj...mačak će poluditi za njim a ti ćeš moći da odmaraš :)
kakav nered

#2917 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Reisova wrote:volim mačke ali mi je baš problem sa dlakama ima li neka koja se ne linja ? vidjela sam neku englesku pasminu kratkodlaku kontam ta se nema šta linjati :D
Sfinks (sphynx) mace nemaju dlaku pa se ne linjaju :) i cornish rex mace imaju skroz skroz kratku dlaku...ostale se linjaju...kao što se i mi linjamo :D
ali definitivno uzmi neku kratkodlaku i tamnije boje...bijele dlake se baš vide...i četkanje redovno :)
Reisova

#2918 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Reisova »

kakav nered wrote:
Reisova wrote:volim mačke ali mi je baš problem sa dlakama ima li neka koja se ne linja ? vidjela sam neku englesku pasminu kratkodlaku kontam ta se nema šta linjati :D
Sfinks (sphynx) mace nemaju dlaku pa se ne linjaju :) i cornish rex mace imaju skroz skroz kratku dlaku...ostale se linjaju...kao što se i mi linjamo :D
ali definitivno uzmi neku kratkodlaku i tamnije boje...bijele dlake se baš vide...i četkanje redovno :)
Kakva je to sfinks maca da to nije kakva civauva :) a ova druga ima li je kod nas
zateznistub

#2919 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

Reisova wrote:
kakav nered wrote:
Kakva je to sfinks maca da to nije kakva civauva :) a ova druga ima li je kod nas
sfinx ti je ona ko iz horor filmova!
bushido

#2920 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bushido »

Image

Sphingx,ljeti im vruce,zimi im hladno,vecinu dana provedu pod pokrivacem.Pri dodiru njene koze,svaki put se najezim,za mene vrlo neprijatan osjecaj.Vrlo su popularne momentalno i strasno su skupe.
junior3

#2921 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by junior3 »

A jest i gadna. :-)
kakav nered

#2922 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

junior3 wrote:A jest i gadna. :-)
hahahaha a meni su baš slatke, posebne :)

Cornish rex su slične, samo imaju malo dlake, valovite... meni su predivne... kažu da imaju divan karakter... ima odgajivačnica u Srbiji... a znam da ima jedna takva maca u Sarajevu...

Image
Image
Image
holowey

#2923 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by holowey »

kakav nered wrote:

Cornish rex su slične, samo imaju malo dlake, valovite... meni su predivne... kažu da imaju divan karakter... ima odgajivačnica u Srbiji... a znam da ima jedna takva maca u Sarajevu...

Image
uradila minival :lol:

izgledaju jako neobicno, ali ne mogu reci da mi se ne svidja... samo mi smeta sto izgledaju neuhranjeno :D
zateznistub

#2924 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zateznistub »

kakav nered wrote:

Image
Image
Image
Ovo nije maca, ovo je šišmiš!

Hoću onu domaću, prugastu...te su mi najljepše!
kakav nered

#2925 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

holowey wrote:
kakav nered wrote:

Image
uradila minival :lol:

izgledaju jako neobicno, ali ne mogu reci da mi se ne svidja... samo mi smeta sto izgledaju neuhranjeno :D

da, možda izgledaju neuhranjeno...ali takve su građe...tanke, vitke, male glave, velikih ušiju...
imaju neku baš neobičnu ljepotu...bar po slikama...nisam nikad ni jednu vidjela uživo...mada sam razgovarala sa vlasnikom odgajivačnice koji kaže da se ljudi zaljube u njihov karakter kad ih vide...jer na oko nisu svima lijepe...baš imam želju da ih upoznam...šteta što mi nemamo izložbe mačaka jer mi je rekao da je jednu prodao nekoj gospođi tu u Sarajevu...tako blizu a tako daleko...
za cijenu nisam ni smjela da pitam :)
Post Reply