E nece, to mozemo traziti tek kad se iduci put bude mijenjao Zakon. Nego, kod mene se komsije uobrazile, posto nam Zakon o zastiti licnih podataka ne dozvoljava da okacimo na oglasnu plocu analiticku karticu uplata, nece da placaju, evo ovaj mjesec, jedva je neko platio, ostali kazu "Ko ce znati da bas ja nisam platio kad su na izvjestaju vidljive samo sifre?" I upravu je, mozda i ja prestanem placati, ko ce znati da bas ja nisam platila, kad pored imena moje mame stoji samo jedna sifra od 6 brojevaPipiDugaDevetka wrote:Hoće li povećati naknadu PEV-ovima?Bellica wrote:Uskoro nam se vraca Ministar![]()
Red bi bio.
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#2901 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2902 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zar to nije riješeno? Da ponovim šta je @poznanik napisao:Bellica wrote:E nece, to mozemo traziti tek kad se iduci put bude mijenjao Zakon. Nego, kod mene se komsije uobrazile, posto nam Zakon o zastiti licnih podataka ne dozvoljava da okacimo na oglasnu plocu analiticku karticu uplata, nece da placaju, evo ovaj mjesec, jedva je neko platio, ostali kazu "Ko ce znati da bas ja nisam platio kad su na izvjestaju vidljive samo sifre?" I upravu je, mozda i ja prestanem placati, ko ce znati da bas ja nisam platila, kad pored imena moje mame stoji samo jedna sifra od 6 brojevaPipiDugaDevetka wrote:Hoće li povećati naknadu PEV-ovima?Bellica wrote:Uskoro nam se vraca Ministar![]()
Red bi bio.
"Upozorenje predstavniku etažnih vlasnika:
Objavljivanje ličnih podataka korisnika usluga na oglasnim pločama u stambenim zgradama, zakonita je i dozovoljena samo uz postojanje pismene saglasnosti korisnika usluga u smislu člana 5. Zakona o zaštiti ličnih podataka."
Zvao OKI da mi protumače. Kažu, sve piše.
Ja čitam da više ove kartice ne smijemo stavljati na oglasne ploče. VI?
poznanik wrote: Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.
Obrada analitičkih kartica i postavljanje spiska stanara na oglasnu ploču unutar zgrade, ako to čini povjerenik ulaza, po mom mišljenju, je obrada u privatne svrhe, jer podatke ne koristi javnost i podaci nemaju svrhu upoznavanja javnosti, već stanara zgrade - prostora koji se ne smatra javnom površinom.
-
Bellica
#2903 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eh moj Pipi, nije rijeseno, zabrana i dan danas stoji, evo ko je dao pisanu saglasnost (ukupno 8 od 28 EV) njegovo ime stoji, ostali su cenzurisani. Valjda to treba sud da rijesi obzirom da je nas zakon o odrzavanju kantonalni, a ovoaj o licnim podacima na drzavnom nivou, ne moram ti ni govoriti koji je jaci, nazalost.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2904 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Predati na sud, pa neka sude i prosuđuju sudije sa platom od 5 000KM.

- poznanik
#2905 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Iz Zakona:
Po mom mišljenju, Zakon bi trebalo dopuniti kreiranjem specifikacije svih mogućih radova na zgradi, kreiranjem jedinstvene cijena radova podizvođača koja bi bila dostupna svima, a podizvođači radova bi morali biti birani javnim pozivom i tenderskim odlučivanjem, i to od strane Ministarstva, ne od strane upravitelja, što je sadašnja praksa. Morala bi biti propisana dodatna odgovornost upravitelja za radove podizvođača, propisani rokovi i obaveze svih strana, itd.Održavanje zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom je javni interes, u cilju zaštite života i sigurnosti ljudi i imovine.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrade je skup aktivnosti kojim se u javnom interesu građana održavaju projektovane osobine objekta, dijelova objekta i opreme u smislu sigurnosti, funkcionalnosti i upotrebne vrijednosti na nivou važečih normativa i standarda.
Obaveze upravitelja, između ostalih, su i da sačini i dostavi cjenovnik radova-usluga predstavniku etažnih vlasnika, koji je sastavni dio zajedničkog ugovora.
Kad upravitelj za određene radove održavanja zajedničkih dijelova zgrade angažuje podizvođača, račun upravitelja prema etažnim vlasnicima mora glasiti na isti iznos kao račun podizvođača prema upravitelju.
- PipiDugaDevetka
#2906 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa, ja, ovako neko može otvoriti upraviteljsku firmu, a sve mu odrađuju podizvođači.poznanik wrote:Iz Zakona:Po mom mišljenju, Zakon bi trebalo dopuniti kreiranjem specifikacije svih mogućih radova na zgradi, kreiranjem jedinstvene cijena radova podizvođača koja bi bila dostupna svima, a podizvođači radova bi morali biti birani javnim pozivom i tenderskim odlučivanjem, i to od strane Ministarstva, ne od strane upravitelja, što je sadašnja praksa. Morala bi biti propisana dodatna odgovornost upravitelja za radove podizvođača, propisani rokovi i obaveze svih strana, itd.Održavanje zajedničkih dijelova zgrade i upravljanje zgradom je javni interes, u cilju zaštite života i sigurnosti ljudi i imovine.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrade je skup aktivnosti kojim se u javnom interesu građana održavaju projektovane osobine objekta, dijelova objekta i opreme u smislu sigurnosti, funkcionalnosti i upotrebne vrijednosti na nivou važečih normativa i standarda.
Obaveze upravitelja, između ostalih, su i da sačini i dostavi cjenovnik radova-usluga predstavniku etažnih vlasnika, koji je sastavni dio zajedničkog ugovora.
Kad upravitelj za određene radove održavanja zajedničkih dijelova zgrade angažuje podizvođača, račun upravitelja prema etažnim vlasnicima mora glasiti na isti iznos kao račun podizvođača prema upravitelju.
On je tu samo da naplati, kao npr. FAMOS-GRADNJA što je u mojoj zgradi ušićarila na ugradnji interfona otprilike 500 KM. (Mala zgrada-pa mali iznosi)
Skuplje ugovorili ugradnju interfona sa butmirskom firmom MIKRON-ČIP, nego što sam ja kasnije dogovorio sa njima.
FG gazduje stotinama ulaza, pa se isplati podizvođaču da spusti cijenu.
- poznanik
#2907 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Od 14 Upravitelja u Kantonu Sarajevo, nabrojite one koji imaju svoju servisnu službu i svoje "majstore"...PipiDugaDevetka wrote:Pa, ja, ovako neko može otvoriti upraviteljsku firmu, a sve mu odrađuju podizvođači...
- PipiDugaDevetka
#2908 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja pretpostavljam da je tu OKI najbolji. Ulaže u savremeni način poslovanja. Pretpostavljam da izuzetno ažurno vode sve račune po zgradama. Imaju svoje majstore za svašta. Samo ponekada angažuju podizvođače.poznanik wrote:Od 14 Upravitelja u Kantonu Sarajevo, nabrojite one koji imaju svoju servisnu službu i svoje "majstore"...PipiDugaDevetka wrote:Pa, ja, ovako neko može otvoriti upraviteljsku firmu, a sve mu odrađuju podizvođači...
-
HALO.BA
#2909 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa ako centralna banka moze javno objaviti imena firmi kojima su racuni blokirani, zasto mi ne bi mogli da obajvimo na privatnoj imovini imena platisa i neplatisa?Bellica wrote:
E nece, to mozemo traziti tek kad se iduci put bude mijenjao Zakon. Nego, kod mene se komsije uobrazile, posto nam Zakon o zastiti licnih podataka ne dozvoljava da okacimo na oglasnu plocu analiticku karticu uplata, nece da placaju, evo ovaj mjesec, jedva je neko platio, ostali kazu "Ko ce znati da bas ja nisam platio kad su na izvjestaju vidljive samo sifre?" I upravu je, mozda i ja prestanem placati, ko ce znati da bas ja nisam platila, kad pored imena moje mame stoji samo jedna sifra od 6 brojeva
Mislim da se upravitelji vise zalazu za ukidanje objavljivanja ovih spiskova jer su im odmah smanjeni troskovi, a imaju vise prostora za malverzacije.
- PipiDugaDevetka
#2910 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To sa objavljivanjem imena neplatiša je riješeno:
poznanik wrote: Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.
Obrada analitičkih kartica i postavljanje spiska stanara na oglasnu ploču unutar zgrade, ako to čini povjerenik ulaza, po mom mišljenju, je obrada u privatne svrhe, jer podatke ne koristi javnost i podaci nemaju svrhu upoznavanja javnosti, već stanara zgrade - prostora koji se ne smatra javnom površinom.
-
Bellica
#2911 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PipiDugaDevetka wrote:Ja pretpostavljam da je tu OKI najbolji. Ulaže u savremeni način poslovanja. Pretpostavljam da izuzetno ažurno vode sve račune po zgradama. Imaju svoje majstore za svašta. Samo ponekada angažuju podizvođače.poznanik wrote:Od 14 Upravitelja u Kantonu Sarajevo, nabrojite one koji imaju svoju servisnu službu i svoje "majstore"...PipiDugaDevetka wrote:Pa, ja, ovako neko može otvoriti upraviteljsku firmu, a sve mu odrađuju podizvođači...
Potpisujem Pipi, imaju sve majstore, samo podizvodjaca za popravke krova koji je takodjer jako dobar i ja sam prezadovoljna suradnjom koju imam s njim.
Last edited by Bellica on 12/11/2012 09:01, edited 1 time in total.
-
Bellica
#2912 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kako upravitelju mogu biti smanjeni troskovi ako na izvjestaju ne pisu imena platisa i neplatisa? To je ogroman problem i nama i njima, izvjestaj, kao izvjestaj, ali imena i prezimena nema. Jedino poslovni prostori smiju biti vidljivi jer pise npr. STR " xxx" nema licnih podataka, samo ime firme. Zato i centralna banka smije objaviti imena firmi duznika, a imena i prezimena ne smije, a ako ipak objavi, moze platiti kaznu koju ce da propise i sprovede inspekcijski nadzor Agencija za zastitu licnih podataka.HALO.BA wrote:Pa ako centralna banka moze javno objaviti imena firmi kojima su racuni blokirani, zasto mi ne bi mogli da obajvimo na privatnoj imovini imena platisa i neplatisa?Bellica wrote:
E nece, to mozemo traziti tek kad se iduci put bude mijenjao Zakon. Nego, kod mene se komsije uobrazile, posto nam Zakon o zastiti licnih podataka ne dozvoljava da okacimo na oglasnu plocu analiticku karticu uplata, nece da placaju, evo ovaj mjesec, jedva je neko platio, ostali kazu "Ko ce znati da bas ja nisam platio kad su na izvjestaju vidljive samo sifre?" I upravu je, mozda i ja prestanem placati, ko ce znati da bas ja nisam platila, kad pored imena moje mame stoji samo jedna sifra od 6 brojeva
Mislim da se upravitelji vise zalazu za ukidanje objavljivanja ovih spiskova jer su im odmah smanjeni troskovi, a imaju vise prostora za malverzacije.
Eh, da bar ima neke koristi od ovoga sto su uveli, ali nema, zapetljano do mile majke, da ne povjerujes. Ja sada imam izvjestaj ipak sa imenima, ali sam morala cenzurisati crnim flomasterom EV koji mi nisu dali pisanu saglasnost da smijem njihovo ime koristiti u ove svrhe, za sada imam 8 necenzurisanih EV
-
Bellica
#2913 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A odakle je ovo preuzeto? Posto ja ima ovaj Zakon, ali na ovaj clan nisa naisla.PipiDugaDevetka wrote:To sa objavljivanjem imena neplatiša je riješeno:poznanik wrote: Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.
- rimac
#2914 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica, ajde mi molim te odgovori. Trebas npr. neku stazu za brisanje nogu. Zovneš OKI i za koliko dana ćeš to dobiti? KOliko puta ih trebaš zvati i podsjećati?Bellica wrote: Od 14 Upravitelja u Kantonu Sarajevo, nabrojite one koji imaju svoju servisnu službu i svoje "majstore"...
Ja pretpostavljam da je tu OKI najbolji. Ulaže u savremeni način poslovanja. Pretpostavljam da izuzetno ažurno vode sve račune po zgradama. Imaju svoje majstore za svašta. Samo ponekada angažuju podizvođače.
![]()
Potpisujem Pipi, imaju sve majstore, samo podizvodjaca za popravke krova koji je takodjer jako dobar i ja sam prezadovoljna suradnjom koju imam s njim.
Kako je regulirano da ti nešto za zgradu kupiš u prodavnici i račun ispostaviš OKI-u a oni tebi novac na račun!
-
Bellica
#2915 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja sam ih navikla da ih zovnem jednom i da mi obave to sto ima. Eh ako je otirac u pitanju, onda im kazem, "posalji majstora kad bude usput na Grbavici" da ne dolazi maksuz radi mog otiraca.rimac wrote:Bellica, ajde mi molim te odgovori. Trebas npr. neku stazu za brisanje nogu. Zovneš OKI i za koliko dana ćeš to dobiti? KOliko puta ih trebaš zvati i podsjećati?Bellica wrote: Od 14 Upravitelja u Kantonu Sarajevo, nabrojite one koji imaju svoju servisnu službu i svoje "majstore"...
Ja pretpostavljam da je tu OKI najbolji. Ulaže u savremeni način poslovanja. Pretpostavljam da izuzetno ažurno vode sve račune po zgradama. Imaju svoje majstore za svašta. Samo ponekada angažuju podizvođače.
![]()
Kako je regulirano da ti nešto za zgradu kupiš u prodavnici i račun ispostaviš OKI-u a oni tebi novac na račun!
Lijepo, odes npr. u Penny plus kupis to sto ti treba, uzmes fiskalni racun, odneses kod blagajnika na Dobrinju i oni tebi daju novac koji si potrosio. Ja sam tako kupila staklo za zgradu, lopate i tako te neke sitnice da njih bezveze ne zamaram, a meni je svakako usput, a imam i auto. Inace, dobro funkcionisemo, oni znaju kako ja znam biti ljuta pa izbjegavaju da me naljute
- PipiDugaDevetka
#2916 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Zbog toga postoje školovani ljudi, pravnici, advokati,.... Vidi sa @poznanikom da ti on ukaže na koji član tog Zakona da se pozoveš.Bellica wrote:A odakle je ovo preuzeto? Posto ja ima ovaj Zakon, ali na ovaj clan nisa naisla.PipiDugaDevetka wrote:To sa objavljivanjem imena neplatiša je riješeno:poznanik wrote: Odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka ne primjenjuju se na lične podatke koje obrađuju fizička lica isključivo u privatne svrhe.
-
HALO.BA
#2917 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Upravitelju odgovara da nema izvjestaja jer onda ne mora da trosi: papir, toner, printer, ljude koji ce izvjestaje dostaviti pev ili licno okaciti na tablu, a ono sto je najvaznije nece se moci kontrolisati.Bellica wrote:Kako upravitelju mogu biti smanjeni troskovi ako na izvjestaju ne pisu imena platisa i neplatisa? To je ogroman problem i nama i njima, izvjestaj, kao izvjestaj, ali imena i prezimena nema. Jedino poslovni prostori smiju biti vidljivi jer pise npr. STR " xxx" nema licnih podataka, samo ime firme. Zato i centralna banka smije objaviti imena firmi duznika, a imena i prezimena ne smije, a ako ipak objavi, moze platiti kaznu koju ce da propise i sprovede inspekcijski nadzor Agencija za zastitu licnih podataka.HALO.BA wrote:Pa ako centralna banka moze javno objaviti imena firmi kojima su racuni blokirani, zasto mi ne bi mogli da obajvimo na privatnoj imovini imena platisa i neplatisa?Bellica wrote:
Eh, da bar ima neke koristi od ovoga sto su uveli, ali nema, zapetljano do mile majke, da ne povjerujes. Ja sada imam izvjestaj ipak sa imenima, ali sam morala cenzurisati crnim flomasterom EV koji mi nisu dali pisanu saglasnost da smijem njihovo ime koristiti u ove svrhe, za sada imam 8 necenzurisanih EV
Ja cu i dalje da stavljam/kacim izvjestaje na nasu imovinu tj na tablu u nasem ulazu jer je to NAŠE i nije javna povrsina.
E sad bi nam pravnik poznanik mogao pomoci, pa nam odgovoriti.... Ako placamo odrzavanje zgrade za zajednicke dijelove zgrade i ako to uplacujemo na zajednicki racun kod upravitelja, pa kako je moguce da vecina ne moze odluciti o objavljivanju analiticke kartice zgrade. To je NASE i MI kao vecina bi po nekoj logici mogli odluciti da sve bude transparento i UPLATE I ISPLATE sa racuna. Mozda grijesim, a mozda sam i u pravu....
-
sarajevo63
#2918 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@PIPI
Zbog toga postoje školovani ljudi, pravnici, advokati,.... Vidi sa @poznanikom da ti on ukaže na koji član tog Zakona da se pozoveš.
Zakon ne poznaje izraz: ...po mom mišljenju...
Zakon je zakon.
Zašto bi onda PEV mogao znati ko koliko duguje - zar to nije logično?
@HALO.BA
Upravitelju odgovara da nema izvjestaja jer onda ne mora da trosi: papir, toner, printer, ljude koji ce izvjestaje dostaviti pev ili licno okaciti na tablu, a ono sto je najvaznije nece se moci kontrolisati.
Ja cu i dalje da stavljam/kacim izvjestaje na nasu imovinu tj na tablu u nasem ulazu jer je to NAŠE i nije javna povrsina.

Zbog toga postoje školovani ljudi, pravnici, advokati,.... Vidi sa @poznanikom da ti on ukaže na koji član tog Zakona da se pozoveš.
Zakon ne poznaje izraz: ...po mom mišljenju...
Zakon je zakon.
Zašto bi onda PEV mogao znati ko koliko duguje - zar to nije logično?
@HALO.BA
Upravitelju odgovara da nema izvjestaja jer onda ne mora da trosi: papir, toner, printer, ljude koji ce izvjestaje dostaviti pev ili licno okaciti na tablu, a ono sto je najvaznije nece se moci kontrolisati.
-
Bellica
#2919 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HALLO.BA
Oni daju izvjestaj i tako i onako, meni moraju izdati tri papira svaki mjesec kako tako, sva s uplatama i jedan s uslugama. Tako da neka usteda papira i tonera i nije moguca, samo eto ako moze da se ustedi na 28 imena i prezimena koja su izostavljena...
Za vise informacija uzmi ovaj Zakon i procitaj, pise da se niciji licni podaci ne smiju koristiti bez pisane saglasnosti osobe. Bez obzira sto je to zgrada EV, sto je novac zajednicki...pa isli su na sud, iskoristeni su svi moguci argumenti, ali nista nije proslo. Na kraju, u nasoj drzavi ne postoji Zakon o suvlasnistvu, ima nacrt iz RH, jako je dobar, ali kod nas nije bio ni na raspravi ni na usvajanju. Da ima ovaj Zakon, onda bi svi suvlasnici (u ovom slucaju EV) morali imati uvid u stanje racuna zgrade, u uplate ostalih suvlasnika kao i u dugovanja. Kako to kod nas nema, ovaj Zakon ti zabranjuje da kacis analiticku karticu usluga na ulaz odnosno na oglasnu plocu. Mozes ti to i postaviti, ali ako ti presudi ova Agencija ne gine ti kazna od nekoliko hiljada KM.
Oni daju izvjestaj i tako i onako, meni moraju izdati tri papira svaki mjesec kako tako, sva s uplatama i jedan s uslugama. Tako da neka usteda papira i tonera i nije moguca, samo eto ako moze da se ustedi na 28 imena i prezimena koja su izostavljena...
Za vise informacija uzmi ovaj Zakon i procitaj, pise da se niciji licni podaci ne smiju koristiti bez pisane saglasnosti osobe. Bez obzira sto je to zgrada EV, sto je novac zajednicki...pa isli su na sud, iskoristeni su svi moguci argumenti, ali nista nije proslo. Na kraju, u nasoj drzavi ne postoji Zakon o suvlasnistvu, ima nacrt iz RH, jako je dobar, ali kod nas nije bio ni na raspravi ni na usvajanju. Da ima ovaj Zakon, onda bi svi suvlasnici (u ovom slucaju EV) morali imati uvid u stanje racuna zgrade, u uplate ostalih suvlasnika kao i u dugovanja. Kako to kod nas nema, ovaj Zakon ti zabranjuje da kacis analiticku karticu usluga na ulaz odnosno na oglasnu plocu. Mozes ti to i postaviti, ali ako ti presudi ova Agencija ne gine ti kazna od nekoliko hiljada KM.
-
Bellica
#2920 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Uplate i isplate se mogu kontrolisati jer je upravitelju vidljiv spisak odnosno izvjestaj sa imenima i prezimenima. Ja kao PEV isto mogu dobiti ovaj izvjestaj sa imenima i prezimenima, ali me ova Agencija za zastitu licnih podataka i taj zakon sprjecavaju da isti okacim na oglasnu plocu. Ne daje mi se bas nekoliko hiljada KM za kaznu. Najtuznije od svega je sto MSP nema pojma o ovome, ne mozes se ni njima obratiti za pomoc i podrsku, nego, kako je tako je, dok se ne izglasa neki Zakon u kojem ce stajati da je PEV duzan da svaki mjesec na oglasnu plocu okaci izvjestaj o uplatama na zajednicki racun zgrade.
-
sarajevo63
#2921 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:HALLO.BA
Bellice Ti jesi dobra kao PEV ali dušo draga konstatacija da neka ušteda papira i tonera i nije moguća je pomalo ishitrena. 1 upravitelj nema samo Tvoj ulaz nego ihihi ulaza, pa kad to sve pomnožiš i nije baš malo. a marka po marka = zgrada.
-
Bellica
#2922 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hajde za toner mogu shvatiti, ali PAPIR??? Mora mi dati tri papira kako-tako, na prva dva su uplate, na trecem usluge i tako svako ulazu i kako moze da ustedi papir? Ako je neka usteda tonera sto ne otkucava odnosno ne stampa 10-tak slova u jednom redu, a ostalo ostaje isto...onda eto stede toner zbog ovog zakona. Ali nemate uopste pojma kakvi problemi nastaju zbog ovoga u medjuljudskim odnosima, a i kod upravitelja. Pa nije svim upraviteljima zabranjeno izdavanje ovih izvjestaja, neko ce otici od njih kod drugog i imati te izvjestaje, je li mislis da je usteda tog tonera vrijedna gubitka nekoliko ulaza? Ja mislim da nije, vaznije je imati ulaz nego toner i to ustedjeni.sarajevo63 wrote:Bellica wrote:HALLO.BA
Bellice Ti jesi dobra kao PEV ali dušo draga konstatacija da neka ušteda papira i tonera i nije moguća je pomalo ishitrena. 1 upravitelj nema samo Tvoj ulaz nego ihihi ulaza, pa kad to sve pomnožiš i nije baš malo. a marka po marka = zgrada.
- eluna
#2923 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ljudi moji - u našoj specifičnoj državi zakon ne može NE POSTOJATI ........................... kad se zaratilo i kad se krenula upostavljati nova vlast, prva stvar što je urađeno bilo je da se proglase važećim zakoni koji su do tada postojali - osim u tom momentu bitnih zakona kao npr. vojska, ovlaštenja i ingerencije predsjednika i skupštine u šta spada i proglašenje ratnog stanja koji su prvi mijenjani ................ dakle - tim zahvatom preuzet je ili vam proglašen važećim i zakon o privatnoj imovini i zakon o svojini ............. u tim zakonima, koji su danas na snazi osim ako nisu drugim zakonom ili drugačijim aktom stavljeni van snage, mora postojati definicija sa pravima i obavezama suvlasnika.
nadalje - nije logično da imamo zakon o privatnoj imovini a da u tom zakonu nisu definisana prava i obaveze suvlasnika ..... pa suvlasništvo je podinstitut vlasništva ...... jer suvlasništvo podrazumijeva da su na jednoj stvari VLASNICI dva ili više lica .......................
@poznanik ....ispravljaj me ako griješim, nisam direktno vezana za zakone osim u oblasti trgovine i privrede i djelimično međunarodnom korporativnom pravu, a nemam vremena da se zarovim i tražim po službenim novinama, ali NEMOGUĆE je da ne postoji niti jedna odredba niti u jednom zakonu ............... na kraju krajeva, ako i ne postoji, treba je izvesti iz zakona o privatnom vlasništvu barem u ovom dijelu koji se tiče prava PRIVATNIH VLASNIKA kao trećih lica (čitaj: suvlasnika nad zajedničkim dijelovima objekta)
nadalje - nije logično da imamo zakon o privatnoj imovini a da u tom zakonu nisu definisana prava i obaveze suvlasnika ..... pa suvlasništvo je podinstitut vlasništva ...... jer suvlasništvo podrazumijeva da su na jednoj stvari VLASNICI dva ili više lica .......................
@poznanik ....ispravljaj me ako griješim, nisam direktno vezana za zakone osim u oblasti trgovine i privrede i djelimično međunarodnom korporativnom pravu, a nemam vremena da se zarovim i tražim po službenim novinama, ali NEMOGUĆE je da ne postoji niti jedna odredba niti u jednom zakonu ............... na kraju krajeva, ako i ne postoji, treba je izvesti iz zakona o privatnom vlasništvu barem u ovom dijelu koji se tiče prava PRIVATNIH VLASNIKA kao trećih lica (čitaj: suvlasnika nad zajedničkim dijelovima objekta)
-
sarajevo63
#2924 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
"Hajde za toner mogu shvatiti, ali PAPIR??? Mora mi dati tri papira kako-tako, na prva dva su uplate, na trecem usluge i tako svako ulazu i kako moze da ustedi papir? Ako je neka usteda tonera sto ne otkucava odnosno ne stampa 10-tak slova u jednom redu, a ostalo ostaje isto...onda eto stede toner zbog ovog zakona. Ali nemate uopste pojma kakvi problemi nastaju zbog ovoga u medjuljudskim odnosima, a i kod upravitelja. Pa nije svim upraviteljima zabranjeno izdavanje ovih izvjestaja, neko ce otici od njih kod drugog i imati te izvjestaje, je li mislis da je usteda tog tonera vrijedna gubitka nekoliko ulaza? Ja mislim da nije, vaznije je imati ulaz nego toner i to ustedjeni."
Hajde molim Te objasni šta misliš sa ovim iznad napisanim?
Nekim Upraviteljima je zabranjeno, nekim ne?
Po Zakonu o pristupu informacijama bilo ko može tražiti što ga interesuje.
U Zakonu koje je vezan za ovu temu koju si Ti otvorila stoji i:
- dostavljanje upravitelju kopije dokaza o vlasništvu svih etažnih vlasnika radi uvođenja istih u
evidenciju, -
Zar tu nema ličnih podataka?
I da, mislim da dok ne počnemo svi misliti i poštovati i samo 1KM, nema pomaka.
- dostavljanje upravitelju kopije dokaza o vlasništvu svih etažnih vlasnika radi uvođenja istih u
evidenciju, -
-
Bellica
#2925 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Trenutno je samo upravitelju moje zgrade zabranjeno da izdaje izjestaje sa imenima i prezimenima EV.sarajevo63 wrote:"Hajde za toner mogu shvatiti, ali PAPIR??? Mora mi dati tri papira kako-tako, na prva dva su uplate, na trecem usluge i tako svako ulazu i kako moze da ustedi papir? Ako je neka usteda tonera sto ne otkucava odnosno ne stampa 10-tak slova u jednom redu, a ostalo ostaje isto...onda eto stede toner zbog ovog zakona. Ali nemate uopste pojma kakvi problemi nastaju zbog ovoga u medjuljudskim odnosima, a i kod upravitelja. Pa nije svim upraviteljima zabranjeno izdavanje ovih izvjestaja, neko ce otici od njih kod drugog i imati te izvjestaje, je li mislis da je usteda tog tonera vrijedna gubitka nekoliko ulaza? Ja mislim da nije, vaznije je imati ulaz nego toner i to ustedjeni."
evidenciju, -
Znam i za taj clan Zakona, sama sam prikupljala ta rjesenja i dostavljala ih upravitelju. Ima tu ime i prezime, ali se taj dokument NE SMIJE javno postavljati ili koristiti u bilo koje svrhe osim u one za sta je zakon odredio, dakle, popise sta mu treba sa rjesenja i arhivira ga.
Upravitelj i ja kao PEV imamo licne podatke svih EV, ali ih ne smijemo javno objavljivati na oglasne ploce, ja ne znam sta sam nejasno napisala. Da, mozemo, ali samo ako se EV izjasne pismeno da dozvoljavaju upravitelju zgrade i PEV da su saglasni da se njihovo ime i prezime pojavljuje na mjesecnom izvjestaju koji se kaci na oglasnu plocu (na javno mjesto u stubistu), jer oglasna ploca nije kod mene u stanu nego u stubistu i ko god dodje i prodje pored ploce moze vidjeti taj izvjestaj. Nadam se da je sada puno jasnije.
I ja cijenim svaku marku koju zaradim, ali nisam ni cicija da gledam da li se stedi toner jer se umjesto 70 slova u jednom redu otkucava 50, 20 je izbrisano zbog ove odredbe i ide na ime i prezime EV.