Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#2901 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Zapravo, meni, recimo, uopste nije tesko shvatiti nekoga ko se "skine" s vjere.
To znaci da je covjek poceo razmisljati vlatitim mozgom, i da je u tom procesu skontao da je logika zivota, znanja i nauke, ipak, danas daleko jaca od dogmi iz vjerskih knjiga.

To i nema neke veze sa "ateistickim" shvatanjem zivota, nego daleko vise s naucnim dokazima i prostom logikom zasnovanom na onome sto vidimo i cujemo. Vjernici ce to nazvati "ateistickim pogledima i shvatanjima", ali - nije to to.

Ja licno poznajem 10-ak ljudi koji su prvo bili "vjernici" (ala ono M92), pa su onda postali zaista pravi vjernici (ono - 5 vakata, dzume, sve po propisima), da bi se nakon tog putesestvija koje je trajalo max. 3 godine (kako kod koga), konvertovali u totalne ateiste.

Svi do jednog kao razloge toga navode nebuloze hodza (i popova), neslaganje s tim nekim principima zivota i gledanja na zivot, i odstupanje svega toga od zdravorazumske logike.
Last edited by Dozer on 21/09/2015 13:48, edited 2 times in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2902 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by W0rM »

asurbanipal wrote:
W0rM wrote: Kolike su sanse da su naucnici fulili o postojanju Zemlje i kad je ona nastala? Zar nije npr. moguce da ljudski mozak nesto ne moze pojmiti, jer je to van njegovog dometa, jer je ogranicen? Zasto su sve tri monoteisticke religije imaju neke zajednicke korijene, sve priznaju Adema a.s., Nuha a.s., Ibrahima a.s. itd. Sumnjam da su to izmisljeni likovi. Mnogo njih imaju i slične priče. Prekopirano? Jedan Muhammed a.s. koji nije mrdnuo iz Mekke, koji nije znao čitati ni pisati.

Koliko je tebi godina ? 15-16 ?
Pitanje je offtopic, posalji na pp.
perfekcionista1

#2903 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by perfekcionista1 »

vjernici koji postaju ateisti su najcesce nezadovoljni svojim zivotom i ljuti na Boga sto ih je cura ostavila, kuca izgorila, izgubili bogatstvo na kocki, ruzni su, bolesni i slicno...
Plavo-bijeli

#2904 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

perfekcionista1 wrote:
Plavo-bijeli wrote: Ne znam za ostale znam za sebe. Do prošle godine sam redovno klanjao namaze u džamiji. Počeo sam preispitivati islam i gledati debate kako bi što bolje mogao braniti islam, a ne obrnuto. Nakon određenog vremena sam shvatio da ono što ateisti pričaju i objašnjavjau je dosta logičnije od onog što nas vjere uče. Prelazak je bio težak. Gdje tačno provociram i šta izmišljam?
ama lazes bolan i prestani to raditi, takve kao ti dobro poznajem, upoznao sam takvih more, svi imate istu spiku i svi ste vrlo agresivni a pricate da su religiozni ljudi agresivni.

Nemas ti pojma o islamu. Da imas nebi palamudio tu na forumu, zastidio bi se svojih rijeci i pokajao prije nego bude kasno za kajanje.

To jel? Ma nemam se šta tebi pravdati, tebi je neshvatljivo da neko ko uđe dubinski u Islam da može da ga napusti i onda piše protiv vjere, a ja da nisam ušao tako duboko u vjeru nikad ne bi ni izašao iz nje. Inače ima par članova foruma sa kojima sam redovno išao na džumu i mogu se pogledati neki moji stariji postovi, vjerovatno sam pisao u korist Islama, ništa čudno. Doduše gade mi se ljudi koji neće da preispituju svoje vjerovanje, bili ateisti, ili muslimani. Vjerovati da je njihovo vjerovanje jedino ispravno bez dosta istraživanja i traženja istine je vrlo ružno.
Plavo-bijeli

#2905 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

perfekcionista1 wrote:vjernici koji postaju ateisti su najcesce nezadovoljni svojim zivotom i ljuti na Boga sto ih je cura ostavila, kuca izgorila, izgubili bogatstvo na kocki, ruzni su, bolesni i slicno...
:lol:

Stvarno ko danas sve predstavlja Islam po forumima, sramota :-) :roll:
perfekcionista1

#2906 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote:
perfekcionista1 wrote:vjernici koji postaju ateisti su najcesce nezadovoljni svojim zivotom i ljuti na Boga sto ih je cura ostavila, kuca izgorila, izgubili bogatstvo na kocki, ruzni su, bolesni i slicno...

Ja ne predstavljam islam. Moja djela su moja djela i niposto se ne pripisuju mojoj religiji. Mnogo ste agresivni vi ateisti. Najvece masovne ubice u historiji covjecanstva su bile ateisti. Kina najveca komunisticka drzava je zemlja sa najvecim brojem zvjerstava svih vrsta na cijelom svijetu.
Plavo-bijeli

#2907 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

perfekcionista1 wrote:
Plavo-bijeli wrote:

Ja ne predstavljam islam. Moja djela su moja djela i niposto se ne pripisuju mojoj religiji. Mnogo ste agresivni vi ateisti. Najvece masovne ubice u historiji covjecanstva su bile ateisti. Kina najveca komunisticka drzava je zemlja sa najvecim brojem zvjerstava svih vrsta na cijelom svijetu.
:lol: :lol: :lol: sam sebe demantiraš
perfekcionista1

#2908 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote: :lol: :lol: :lol: sam sebe demantiraš
Mao Ce Tung, Staljin, Hitler, itd itd.
Nevjerovatno koliki ste provokatori vi ateisti, i svi ste isti. Bio sam dugo na forum.hr i raspravljao sa vama apsolutno ste isti, hrpa lazi i uvreda, nikakvo postovanje sagovornika i kamara tih smajlija keslajucih kojima trolate i ponizavate sugovornika. Iskreno rado bi te isprasio u raspravi ali iz iskustva znam da sa takvima kao ti ne treba pricati, vama je nemoguce objasniti, cak i kad vam se dokaze da niste upravu samo ce te preci na slijedecu stvar kao da vam nista nikad nije ni objasnjeno.
Nezadovoljstvo zivotom labilnu osobu pretvori u ateistu u velikom broju slucajeva.
Savjetujem svim religioznim ljudima bez obzira koje vjere da ne raspravljaju sa tipovima poput ovoga.
Dozer

#2909 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

perfekcionista1 wrote: Ja ne predstavljam islam. Moja djela su moja djela i niposto se ne pripisuju mojoj religiji. Mnogo ste agresivni vi ateisti. Najvece masovne ubice u historiji covjecanstva su bile ateisti. Kina najveca komunisticka drzava je zemlja sa najvecim brojem zvjerstava svih vrsta na cijelom svijetu.
:roll:
Katolicka inkvizicija...
Krstaski ratovi...
Osmanska osvajanja...

Mozemo i "blize" - 1992-1995... S vjerom u boga, popovsko blagosiljanje koljaca, vazovi hodza, itd., sve pod okriljem "mi pravoslavci/katolici/muslimani"...
I, bez namjere ad hominema - "će mo" se pise sastavljeno - ćemo.
Ovo je nesto sto meni uvijek pokazuje iz kojih generacija dolazi "govornik", a samim tim mi je odmah i jasan njegov mentalni sklop - BHS matrica.
Last edited by Dozer on 21/09/2015 14:22, edited 1 time in total.
perfekcionista1

#2910 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote: Katolicka inkvizicija...
Krstaski ratovi...
Osmanska osvajanja...
Ejs sad, ako ja pocnem se vracati tako daleko u historiju nece valjati...
perfekcionista1

#2911 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote:
Mozemo i "blize" - 1992-1995... S vjerom u boga, popovsko blagosiljanje koljaca, vazovi hodza, itd., sve pod okriljem "mi pravoslavci/katolici/muslimani"...
Sta ba vazovi hodza, o cemu ti pricas. Ne izjednacaj ucescve pravoslavnih srpskih popova i njihovu ulogu u ratu sa hodzama koje nisu imale nikakvu ulogu niti uticaj na armiju bih koja je generalno gledajuci cistog obraza
Dozer

#2912 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

perfekcionista1 wrote: Ejs sad, ako ja pocnem se vracati tako daleko u historiju nece valjati...
Slobodno...sto dalje ides, samo se sve vise mozes ukopati u neke religijske nebuloze, ili vjerske.
perfekcionista1 wrote:Sta ba vazovi hodza, o cemu ti pricas. Ne izjednacaj ucescve pravoslavnih srpskih popova i njihovu ulogu u ratu sa hodzama koje nisu imale nikakvu ulogu niti uticaj na armiju bih koja je generalno gledajuci cistog obraza
Sta cemo s onim mudzahedinima, dekapitacijama, i hodzama koje su to aminovale?
Generalno, ABiH jeste cistog obraza u odnosu na one druge i trece, ali nije bas da nije bilo nebuloza. Medjutim, to nije tema ovdje.
perfekcionista1

#2913 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote: Sta cemo s onim mudzahedinima, dekapitacijama, i hodzama koje su to aminovale?
Generalno, ABiH jeste cistog obraza u odnosu na one druge i trece, ali nije bas da nije bilo nebuloza. Medjutim, to nije tema ovdje.
ama ti mudzahedini su bili na nivou najsamilosnije cetnicke formacije i ti njih nasao stavljati u isto kos sa cetnicima, nije te sramota to raditi. 0,1% zlocina u ovdasnjem ratu su pocinili mudzahedini.
A hajde nabroji mi kojim hodzaba, koje hodze su to aminovale, moras znati imena kad tako hrabro iznosis tu tvrdnju. Cekam,
Dozer

#2914 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Nacekaces se. Ne pada mi na pamet traziti kako su se te hodze tamo zvale. A ni ne zanima me.

Samo ti kazem da prilicno grijesis kada kazes da su najvece zlocine u istoriji pocinili ateisti. To sto su ti ateisti uradili (Hitler, Staljin, bla, bla), a sto je takodjer istorija, mila je majka u poredjenju s onim sta su uradile religije kroz vijekove. A rade i danas.

Samo pogledaj sta se radi dole u Palestini - Izrael (jevreji) i Palestinci (muslimani). Ili, sta radi NATO (90% katolici i pravoslavci) po Bliskom Istoku (90% muslimani).
Danas se samo stvari drugacije nazivaju, a pozadina je ista - vjekovni sukob religija.
Last edited by Dozer on 21/09/2015 15:00, edited 2 times in total.
perfekcionista1

#2915 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote::lol: :lol: :lol:
Nacekaces se. Ne pada mi na pamet traziti kako su se te hodze tamo zvale. A ni ne zanima me.
Zato sto lazes!Upravo si uhvacen u lazi! Navedi mi argumentovano jedno ime hodze koji je podstrekivao na neke zlocine ili bilo sta slicno. Ako ne navedes smatrat cu te lazovom.
Dozer

#2916 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Dijete drago...valja li starijima govoriti da lazu...?

Evo, prvo na sta naletih (4:50).

Nadalje, sam taj snimak je bas, onako, cool... A da ne pricamo o onoj jedinic koja je imala naziv "Hodze". Sta mislis, zasto se tako zvala? :roll:
I, ja nisam ni rekao da su "podstrekavali", nego samo davali "blagoslov".

Btw, prije nego me pocnes nazivati cetnikom i sl., prvo se malo edukuj ;)
I, prestani njatike i lupetati o necemu o cemu nemas pojma ;)
perfekcionista1

#2917 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote:Dijete drago...valja li starijima govoriti da lazu...?

Evo, prvo na sta naletih (4:50).

Nadalje, sam taj snimak je bas, onako, cool... A da ne pricamo o onoj jedinic koja je imala naziv "Hodze". Sta mislis, zasto se tako zvala? :roll:
I, ja nisam ni rekao da su "podstrekavali", nego samo davali "blagoslov".

Btw, prije nego me pocnes nazivati cetnikom i sl., prvo se malo edukuj ;)
I, prestani njatike i lupetati o necemu o cemu nemas pojma ;)
Sta si ba naletio, jedno je pozivati i blagosiljati borbe za odbranu od agresora a drugo je podstrekivati na zlocine i klanje neduznih kao sto su to popovi radili, jesi li ti svjestan koliko izmisljas.
I nigdje tebe nisam nazvao cetnikom.
Dozer

#2918 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Ne izvrci stvari. Poenta je da su vjerski sluzbenici bili prisutni cijelo vrijeme, na svim stranama, i ohrabrivali svoje borce. Dakle, vjera je, opet, jedan od nezaobilzanih faktora rata.
Kakve veze ateisti imaju s tim?
Dakle, i ovaj nas rat je, kao i stotine drugih prije njega, bio bazno vjerski rat.
perfekcionista1

#2919 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote:Ne izvrci stvari. Poenta je da su vjerski sluzbenici bili prisutni cijelo vrijeme, na svim stranama, i ohrabrivali svoje borce. Dakle, vjera je, opet, jedan od nezaobilzanih faktora rata.
Kakve veze ateisti imaju s tim?
Dakle, i ovaj nas rat je, kao i stotine drugih prije njega, bio bazno vjerski rat.
ako nastavis izjednacavati agresora i zrtvu prijavljivat cu te svim mogucim adminima i vrsiti pritisak dok te ne banuju. Prestani porediti zrtvu i agresora. NIjedan muslimanski vjerski sluzbenik nije podsticao na zlocine vec je podsticao i morlano ohrabrivao narod na odbranu.

i da, da ne zaboravim. Najveca ateisticka drzava Kina, prva po broju zvjerstava. Tacka.
Leo_alfa

#2920 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Leo_alfa »

@Dozer, mislim da te sagovornik ne konta uopste :lol:

Poceo sam da sa pisanjem posta koji bi me ukljucio u ovu raspravu, ali sam odustao, nemam volje, mislim da bi se razvukla prica i previse nego sto zasluzuje. U glavnom, velikim se dijelom slazem s tobom, mada jedino sto mogu napisati (ponavljam), mislim da te @perfekcionista1 ne razumije, nikako...
Dozer

#2921 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Prvo - opet lupetas. Ovo je tema o religijama, a ne o ratu, armiji, cetnicima i sl.
Drugo - nista ja ne izjednacavam, samo ti kazem da je to sve bilo isto sranje, ali u drugim pakovanjima. S religijske strane.
Trece - slobodno se zali do besvijesti.

I, da ne zaboravim - religije su najkrivlje za 90% svjetskih zrtava u zadnjih 1000 godina. Tacka.
Ramzess Veliki

#2922 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ramzess Veliki »

Papa je rekao da je staromodno vjerovanje u religije i da se ne osuđuju osobe koje vjeruju u prirodu. :thumbup:
Ramzess Veliki

#2923 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote: I, da ne zaboravim - religije su najkrivlje za 90% svjetskih zrtava u zadnjih 1000 godina. Tacka.
Podržavam. :thumbup:
RNG_25

#2924 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by RNG_25 »

Ramzess Veliki wrote:Papa je rekao da je staromodno vjerovanje u religije i da se ne osuđuju osobe koje vjeruju u prirodu. :thumbup:
Vjerovanje u prirodu, šta to znači? Priroda je očita stvar, ne treba valjda neko sad da vjeruje da priroda postoji...
Blue1

#2925 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Blue1 »

Joj plavo-bijeli kako si ti meni smijesan, isto ko da si pitar :D

Cuj isao u dzamiju i bio pravi musliman, pa onda postao ateista... Ti da si pronasao slast i zadovoljstvo u namazu i islamu nikad ti islam nebi napustio, ali ti se jednostavno nisi pronasao u tome... Niti je ateizam na dobitku, niti je islam na gubitku zbog tvoje odluke !
Post Reply