photo wrote:MUNAFIK wrote: Ja ne vidim da ovdje neki muslimani nekome NAMECU nesto, osim svoga prava da svoju djecu odgajaju onako kako oni zele i da NIKO njihovoj djeci ne namece jelke, svete nikole itd... ako je to pogresno onda recite odmah...
De, Munafik, zavezi slobode ti. mojoj zeni trojica vehabija dobacuju pred knjizarom svjetlosti zasto nosi mini suknju (koja je bila do koljena, nije bila kraca od toga) govoreci da se zena ne bi tako smjela oblaciti da je to grijeh i slicno. majke ti, sta bi bilo da ja odem nekom vehabiji i pocnem pricati da se tako ne oblace ljudi u sarajevu, pridjem nekoj pokrivenoj djevojci i pocnem pricati kako to nije za ovaj grad i ovo podrucje? da li me onda prozvao nekim ko namece svoje? a sada govoris da muslimani ne namecu svoje.
cinjenica je da djeca u vrticima ne bi smjela da uopste razmisljaju o vjeri, naciji i slicno, djeca u vrticima bi trebali da razmisljaju o tome kako da kopcaju kosulju, oblace hlace i idu na tutu, da se igraju sa drugom DJECOM bez obzira na vjeru, naciju i slicno.
meni je djeda mraz bio pojam dobre zabave i poklona, kolaca i soka sa drustvom. i znas sta, muanafik, NIKADA NISAM vidio ni cuo nista vjersko ni religiozno ni na jednoj zabavi gdje je bio djeda mraz - a tebi za informaciju bozic bata je hriscanska stvar, djeda mraza je izmislila koka-kola pocetkom 20 vijeka pa sada nemoj, slobode ti, pricati da je to kapitalisticko ideoloski virus da zatruje malu djecu.
Juce sam bio na podjeli paketica gdje je organizovana mala predstava u kojoj vjera ni nacija nije bila ni na mapi. da vidis samo kako su se djeca radovala predstavi i igri, da si samo vidio koliko su se djeca obradovala djeda mrazu i zvala ga tokom citave predstave a da si samo vidio koliko su se djeca radovala slikanju sa djeda mrazom poklopio bi se po usima i zavezao za sva vremena. i jos jedna stvar, od 50 djece koja su juce bila na predstavi, samo TROJE nisu imali, na zalost sto ovo moram reci, muslimanska imena. sve ostalo su bili muslimani. a sva su se djeca radovala istom liku. ti i takvi kao sto su reis i arzija truju djecu i ne daju im da se raduju DJECIJIM stvarima. umjesto da ih uce socijalnim stvarima vi im drobite o vjeri i naciji i o djeci koja
nisu nasa. radi to u svojoj kuci ali na ulici to nemas pravo.
zato, munafik, zavezi, slobode ti, zavezi.
nek si ti meni rekao da zavezem, svaka ti dala... a o vehabijama nemoj slobode ti
Cinjenica je da me ne mozes natjerati na to niti mi zabraniti i to je ocito problem tebi i slicnima. Sada oni tj. mi (po vama primitivni, nazadni koji bi trebali da jasu kamlije u nekoj pustinji) imamo pravo da kazemo sta zelimo i sta mislimo i da nas NACIN zivota iznesemo javno.E naravno to Vama smeta i ja razumijem to. Neznanje je veliko uvjerio sam se 1000 puta, ali neka polahko ove diskusije ce ipak nauciti nekoga nesto.
Stvari su vrlo jednostavne:
1-Djeda mraz je sasvim OK ali na ceremoniji koja ce se organizovati tako da ce roditelji moci odlciti koja ce djeca doci na tu ceremoniju, bez nametanja drgoj djeci istog.
2-Vjeronauka je organizovanja i nema nametanja nego postoji izbor. kada bi bila NAMETNUTA svima ja bi bio prvi protiv toga, ali posto je vjeronauka ostavljena na izbor roditeljima onda ja ne vidim problem a isto tako ne vidim kakve to veze ima sa ONIM roditeljima koje vjeronauka ne znaima. Mislim ludo je da se bunis protiv necega sto te ne zanima i sto ne zelis da tvoje dijete ide, a posto se neki bude onda naravno da se javljaju sumnje u njihove motive jer mora postojati neki razlog, ja mislim d aje azlog u neznanju i ne razumjevanju a bogme i u ne toleranciji.
Dakle treba ostaviti na izbor roditeljima da izaberu sta svojoj djeci zele. Ako zele djeda mraza OK neka dovedu djecu djeda mrazu i neka kite jelke itd... Ako zele da im djeca idu na vjeronauku onda neka njihova djeca imaju taj cas vjeronauke. i svi zadovoljni.
Vidis ja necu da saljem djecu djeda mrazu, ali mi ne smeta da on bude u obdanistu tvojoj djeci, i podrzavam da bude. Ali ocekujem od tebe da ti ako ne zelis svojoj djeci da idu na vjeronauku da pustis moju djecu kojima ja to zelim da slobodno idu...