Cijene stanova All about
Moderator: anex
- madner
#2901 Re: Cijene stanova All about
Tako nekako (debljina zidova da, ali je bio onaj slavonski stil) i doista je srusena, ali ismijavam ove sto tvrde da zato sto je nesto armotizovano nema vise vrijednosti. 
-
milojicabrzi
#2902 Re: Cijene stanova All about
...starost zgrade ne mora znaciti puno, ako je gradnja kvalitetna.
Ne treba ici daleko, evo u Dalmaciji ima gradnje koja je iz 17-18 stoljeca, ljudi jos uvijek zive, naravno, sve treba povremeno sanirati i odrzavati.
Neko spomenu i A-U gradnju za vrijeme ekspanzije te monarhije, koja je nas "zakacila" samo na 40-ak godina.
Cijela Budimpesta, Prag, Bec, Zagreb, su u gradskim jezgrama, gradnje stare 200 godina.
Narodno Pozoriste u SA, mislim da je radjeno u 19 stoljecu, jos uvijek nakon vise od 100 godina, je najljepsi i najstabilniji objekat u tom kvartu, slicno je i sa zgradama gdje je Predsjednistvo i MVP.
Naravno, postoji i slabija gradnja, npr. zgrade izmedju dva sv. rata u SA su cesto u dosta losem stanju....
Sve zavisi kada je i po kakvim standardima gradjeno.
Sta mislite koliko su stari Versajski dvorci, pa eno ih, zivi & zdravi
Ne treba ici daleko, evo u Dalmaciji ima gradnje koja je iz 17-18 stoljeca, ljudi jos uvijek zive, naravno, sve treba povremeno sanirati i odrzavati.
Neko spomenu i A-U gradnju za vrijeme ekspanzije te monarhije, koja je nas "zakacila" samo na 40-ak godina.
Cijela Budimpesta, Prag, Bec, Zagreb, su u gradskim jezgrama, gradnje stare 200 godina.
Narodno Pozoriste u SA, mislim da je radjeno u 19 stoljecu, jos uvijek nakon vise od 100 godina, je najljepsi i najstabilniji objekat u tom kvartu, slicno je i sa zgradama gdje je Predsjednistvo i MVP.
Naravno, postoji i slabija gradnja, npr. zgrade izmedju dva sv. rata u SA su cesto u dosta losem stanju....
-
Jay Gatsby
#2903 Re: Cijene stanova All about
Priča je krenula od konkretnog stana u zgradi koja, sudeći po slikama, nije dirnuta od 1910. godine kad je izgrađena.milojicabrzi wrote:...starost zgrade ne mora znaciti puno, ako je gradnja kvalitetna.
Historijski objekti, palače i dvorci su druga priča, ali bez održavanja i obnavljanja, i oni će propasti.
-
ismb
#2904 Re: Cijene stanova All about
[quote="illuminated"
Bice na Mojmilu stanova jos malo za 1000KM/m2.
Cijene padaju li padaju.
[/quote]
Osmijesi ipak, pogotovu smiley, nisu toliko interesantni osobama s preko 100 IQ. Ti sigurno imaš stan u Sarajevu, pa znaš kako se kreću cijene, ili samo pokušavaš imati broj postova debilnim opservacijama? Da li si spreman(na) na opkladu da se na Malti može dobiti za stan više od 2290 KM po m2? Ili si samo lažov, petljanac i ublehaš? Evo, javno, reci, po 1000 KM opklade, da se ne može dobiti 140.000 za 61m2 na Malti? Smiješno je, koga to ti pokušavaš ismijati? Ljude koji cijene svoje nekretnine?
P.S.
Ako si spreman(na) na opkladu, postavi javno odgovor, pa ćemo se na PP dogovoriti, te vidjeti sve papire. Ili ćeš čekati "još malo"...
P.P.S.
Levat me upali bez veze....
LP
Cijene padaju li padaju.
Osmijesi ipak, pogotovu smiley, nisu toliko interesantni osobama s preko 100 IQ. Ti sigurno imaš stan u Sarajevu, pa znaš kako se kreću cijene, ili samo pokušavaš imati broj postova debilnim opservacijama? Da li si spreman(na) na opkladu da se na Malti može dobiti za stan više od 2290 KM po m2? Ili si samo lažov, petljanac i ublehaš? Evo, javno, reci, po 1000 KM opklade, da se ne može dobiti 140.000 za 61m2 na Malti? Smiješno je, koga to ti pokušavaš ismijati? Ljude koji cijene svoje nekretnine?
P.S.
Ako si spreman(na) na opkladu, postavi javno odgovor, pa ćemo se na PP dogovoriti, te vidjeti sve papire. Ili ćeš čekati "još malo"...
P.P.S.
LP
- simonese
#2905 Re: Cijene stanova All about
Osmijesi ipak, pogotovu smiley, nisu toliko interesantni osobama s preko 100 IQ. Ti sigurno imaš stan u Sarajevu, pa znaš kako se kreću cijene, ili samo pokušavaš imati broj postova debilnim opservacijama? Da li si spreman(na) na opkladu da se na Malti može dobiti za stan više od 2290 KM po m2? Ili si samo lažov, petljanac i ublehaš? Evo, javno, reci, po 1000 KM opklade, da se ne može dobiti 140.000 za 61m2 na Malti? Smiješno je, koga to ti pokušavaš ismijati? Ljude koji cijene svoje nekretnine?ismb wrote:[quote="illuminated"
Cijene padaju li padaju.
![]()
P.S.
P.P.S.
LP[/quote]
opklade nisu toliko interesantne osobama sa IQ preko 100
- illuminated
#2906 Re: Cijene stanova All about
ismb wrote:...Ti sigurno imaš stan u Sarajevu, pa znaš kako se kreću cijene, ili samo pokušavaš imati broj postova debilnim opservacijama? ....
Moras nauciti quotati, pod hitno. Molim moderaciju da odrade svoj dio posla.
Ugodan dan.
PS Sve opservacije koje dajem su moj subjektivni stav.
-
gidra
#2907 Re: Cijene stanova All about
danas na kafi onako brzinski preletim preko oglasa i vidim Alipasino stan 62 m² = 59k KM. To je nekih 950 maraka po kvadratu, zar su toliko cijene pale 
-
milojicabrzi
#2908 Re: Cijene stanova All about
Nisu, cim je tako niska cijena, obicno ima caka-ili je stan sav za renoviranje, ili je prizemlje ili zadnji sprat itd.gidra wrote:danas na kafi onako brzinski preletim preko oglasa i vidim Alipasino stan 62 m² = 59k KM. To je nekih 950 maraka po kvadratu, zar su toliko cijene pale
Uglavom, Alipasino nije cijenom daleko, mislim da se i ispod 1500 KM/m2 moze uzeti stan, ali ispod 1000 KM, ne moze ni u Ilijasu
- jalle
#2909 Re: Cijene stanova All about
jebo flekeP308 wrote:
Jesi li primijetio-la fleku na plafonu pored prozora na prvoj slici,to je problem potkrovlja,ali sredjen je svaka cast.
da imam pare sad bih ga uzeo
obožavam potkrovlja
Jbt, koji stan
Vidi sta je s tom flekom i kupuj odmah
U eventualnom blažem zemljotresu tvoj stan bi prvi otišao u prah ui pepeo.
Nisu mi jasni vlasnici koji uopšte renoviraju stanove u ovakvim zgradama.....fuj
- basicm
#2910 Re: Cijene stanova All about
Heh, ta fleka moze skupo kostati...
-
talić
#2911 Re: Cijene stanova All about
Ja u potkrovlje ne bi ni mrtav. Jer imam osjećaj tjeskobe, ( subjektivno i objektivno) tu nedostaje zraka. Teško je rješiti problem toplotne i hidroizolacije pa je većina potkrovlja zimi hladna a ljeti prevruća.
Ono što bi prihvatio je penthaus sa ogromnom terasom. Tad bi se isplatilo investirati i rješiti spomenute probleme.
Ono što bi prihvatio je penthaus sa ogromnom terasom. Tad bi se isplatilo investirati i rješiti spomenute probleme.
- drndalo
#2912 Re: Cijene stanova All about
Ni ti ne znas sta valja...? 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2913 Re: Cijene stanova All about
potkrovlje
lamperija
prozor koji gleda ka nebu
uključeno grijanje = kamin
ima li šta ljepše
lamperija
ima li šta ljepše
- VenomousV
-
talić
#2915 Re: Cijene stanova All about
ugođaj ko u šatoru.Black swan wrote:potkrovlje
lamperija
ima li šta ljepše
Bolje široka baklonska vrata,.... terasa 100 m2,... puno svjetla,... ne previše namještaja,..... dnevni boravak bar 50 m2,.....na terasi bilja i intime,....... i jedan jacuzzi......
-
talić
#2916 Re: Cijene stanova All about
nažalost preskupo.......drndalo wrote:Ni ti ne znas sta valja...?
- sema911s
#2917 Re: Cijene stanova All about
navrati nekada na dobrinju kod nass samo nemamo kamin al tv docara i taj ugodjajBlack swan wrote:potkrovlje
lamperija
ima li šta ljepše
-
ismb
#2918 Re: Cijene stanova All about
za @illuminated
Znači, jedini je komentar kako je neko "quote" tvoj post, te je to dokaz... čega???
Get a life... neko živi i van interneta (zamisli, postoji i to)
Evo, ponavljam - da li si, o ti sveznajući liku, spreman na ponuđenu opkladu?
Ako nisi - zaveži i budi shut up?
Javi se, ili ne pričaj gluposti!
Da li opklada stoji, o vrli trgovče?
Znači, jedini je komentar kako je neko "quote" tvoj post, te je to dokaz... čega???
Get a life... neko živi i van interneta (zamisli, postoji i to)
Evo, ponavljam - da li si, o ti sveznajući liku, spreman na ponuđenu opkladu?
Ako nisi - zaveži i budi shut up?
Javi se, ili ne pričaj gluposti!
Da li opklada stoji, o vrli trgovče?
-
ismb
#2919 Re: Cijene stanova All about
Naravno, ovim putem se izvinjavam ostali vrlim forumašima, ali me je "veliki stručnjak" povukao za ...slovo.
@on topic
Cijena je, zaista, u posljednjih dvije do tri godine stabilna, a izgleda da će takva i ostati (nakon toga, kako mi kažu - možda od kraja 2014, možda i počne ponovo rasti). Naravno, mislim da, bar u periodu koji nas interesira (narednih 10-tak godina) neće doći do onog nivoa koji je bio do prije 5 godina (nadam se, barem zbog onih koji žele prodati, da griješim
). Mislim, stvarno, VRTOVI SUNCA po 2100 KM/m2 (a bilo po 3000 + PDV)? Ili sada, 2350 novogradnja na Kromolju (s garažom)? Ili novi stan po oko 1500 (a može i niže) u Tibri (znam, znam, Tibra ovo, ono, ali ipak..)?
Po mom skromnom mišljenju cijene su sada više nego prihvatljive (ja sam prodao po enormnoj cijeni - evo čekam da mi se stručnjak javi pa da postujem), i neće ići nešto puno niže.
Jedina (pardon, realna) šansa za one koji tek kupuju - ponuditi barem 80% u kešu, i dobiti ćete tu cijenu. S kreditom, hm, spustiti ćete cijenu (bar za 5-100000 KM) bez problema. (Naravno, ako se nekome žuri - iiiih).
Eto, kome treba savjet (a vjerujte, "doktorirali" smo problematiku posljednjih 6 mjeseci), pitajte
@on topic
Cijena je, zaista, u posljednjih dvije do tri godine stabilna, a izgleda da će takva i ostati (nakon toga, kako mi kažu - možda od kraja 2014, možda i počne ponovo rasti). Naravno, mislim da, bar u periodu koji nas interesira (narednih 10-tak godina) neće doći do onog nivoa koji je bio do prije 5 godina (nadam se, barem zbog onih koji žele prodati, da griješim
Po mom skromnom mišljenju cijene su sada više nego prihvatljive (ja sam prodao po enormnoj cijeni - evo čekam da mi se stručnjak javi pa da postujem), i neće ići nešto puno niže.
Jedina (pardon, realna) šansa za one koji tek kupuju - ponuditi barem 80% u kešu, i dobiti ćete tu cijenu. S kreditom, hm, spustiti ćete cijenu (bar za 5-100000 KM) bez problema. (Naravno, ako se nekome žuri - iiiih).
Eto, kome treba savjet (a vjerujte, "doktorirali" smo problematiku posljednjih 6 mjeseci), pitajte
- VenomousV
#2920 Re: Cijene stanova All about
koja bi bila realna cijena za jednosoban stan na dobrinji 2?
39 kvadrata, uredni papiri
-
ismb
#2921 Re: Cijene stanova All about
60000 bi trebali tražiti, i to je to (ovisno o stanju stana - ako je renoviran). Ako nije - 1350 TOP po m2VenomousV wrote:koja bi bila realna cijena za jednosoban stan na dobrinji 2?
- VenomousV
#2922 Re: Cijene stanova All about
'nako ja pitam
jer vidim da su cijene stanova drasticno opale (barem po ovim stranicama agencija na koje zavirujem, stalno stavljaju "nova cijena" )
stanje je odlicno, ja bih isla zivjeti dolje da mi nije daleko
stanje je odlicno, ja bih isla zivjeti dolje da mi nije daleko
- illuminated
#2923 Re: Cijene stanova All about
ismb wrote: Cijena je, zaista, u posljednjih dvije do tri godine stabilna, a izgleda da će takva i ostati (nakon toga, kako mi kažu - možda od kraja 2014, možda i počne ponovo rasti).
Nemoj više ti analizirati, smiluj se.
Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu su manje za 5% što pokazuju istraživanja S real nekretnina.
Tržište Kantona Sarajevo je najznačajnije tržište na području Bosne i Hercegovine, cijene nekretnina na mjesečnom nivou nisu se značajnije mjenjale, dok su na godišnjem nivou manje za 5%.
Nedim Džafić direktor S – Real nekretnina zaključuje da će kretanja u 2012. godini biti slična kretanjima iz 2011. godine i da će vjerojatno nastaviti ista kretanja do momenta zaustavljanja otpuštanja radnika i dok se u Bosni i Hercegovini ne pokrene privredni rast .
http://sparkassenekretnine.ba/vijesti/c ... 012-godini
SARAJEVO – Cijene stanova u glavnom gradu BiH ranije su bile prenapuhane i past će još 10-20 posto, istakao je u razgovoru za Sarajevo-x.com direktor i suvlasnik agencije “Sant”, Asim Vražalica.“U jednom periodu kvadrat stana u ulici Ferhadija koštao je nevjerovatnih 6.000 KM, sad je 4.000 KM po kvadratu. Cijene su, generalno, pale više od 30 posto i padat će još”, tvrdi Vražalica.
http://www.nekretnine365.com/blog/2010/ ... os-padati/
I na kraju ...
Nakon svojevrsnog “buma” od prije nekoliko godina kada su cijene stanova išle “u nebo”, kriza i recesija te pooštravanje bankarskih uslova za dodjelu kredita, uticali su na veliki pad cijena stanova u Bosni i Hercegovini.
Sve je manje građana Bosne i Hercegovine koji se odlučuje investirati u kupovinu stana. Promet u agencijama za nekretnine opao je za oko 30 posto, a broj pozajmica u bankama za tu namjenu smanjen je za petinu. Na tržištu nekretnina cijene u ovoj godini, u odnosu na isti period lani, pale su za oko 25 posto – piše Dnevni avaz.
Direktor i vlasnik agencije “Sigenx” iz Sarajeva Spaho Ljajić tvrdi da je posljednjih nekoliko mjeseci situacija na tržištu nekretnina u glavnom gradu BiH vrlo loša.
- Analize koje radimo još ne mogu definitivno pokazati hoće li se trend pada kupovine nekretnina nastaviti. Na ovako lošu situaciju najviše utječe politički ambijent, ali i cijene nekretnina u okruženju, u zemljama regije, koje su, također, u padu – kaže Ljajić, kako ga citira spomenuti list, i dodaje da su banke glavni kamen spoticanja kada je riječ o ovako lošem tržištu nekretnina.
Prema riječima agenata prodaje, nema pouzdanih podataka o tome koliko je u ovoj godini prodano stanova, ali i one jeftine nema ko da kupi.
- Prema mojim procjenama, godišnje budu prodate 3.000 do 4.000 stanova – tvrdi agent prodaje u “Sigenxu”.
Resmija Mujčić, direktor agencije za nekretnine “BiHhome” iz Zenice, istakao je da je obim prodaje stanova manji nego ranijih godina i dodao da je zanimljivo da se u posljednje vrijeme porodice sve češće odlučuju zamijenjiti stan za kuću, što ranije nije bio slučaj.
- Potražnja je još prisutna, ali ne u mjeri kao nekada. Ljudi teže posežu za većim kreditima, pozitivno je to što su prisutne moguće kompenzacije i zamjene stanova – kaže Mujčić za Avaz.
Za isti list, Fahrudin Baluković, direktor lanca nekretnina “Aktido”, istakao je da se u skorijoj budućnosti može očekivati porast cijena nekretnina. No njegove riječi više zvuče kao neutemljeni optimizam:
- Bh. građani sve teže se odlučuju na kupovinu nekretnina, kupovna moć je vrlo niska, mogućnosti kreditnog zaduženja prosječnog zaposlenika su između 70.000 i 80.000 maraka. Ipak, očekujem brz oporavak cijena nekretnina.
Kada je riječ o Sarajevu, zainteresirani putem agencija uglavnom kupuju stare stanove, a najskuplji stanovi u Sarajevu su u Starom Gradu, dok su najjeftinij na Dobrinji i Ilidži. Po riječima Ljajića, vrijednost stanova jeste pala, pa u novogradnji kvadrat košta više od 2.000 KM. Na Dobrinji i u Istočnom Sarajevu u novogradnji stana sa PDV-om može se kupiti za 1.300 maraka po kvadratu.
Neki procjenjuju da će cijene kvadrata stanova i puno bliže centru grada uskoro pasti na 600-700 eura o kvadratu.
U agencijama već razmišljaju i o akcijama kojima bi privukli kupce – recimo da se uz novi stan dobije kuhinja, spavaća soba i slično.
(Doznajemo.com)
http://doznajemo.com/2012/12/11/cijena- ... ne-kupuje/
-
filter74
#2924 Re: Cijene stanova All about
Agencijama je važno da prodaja ide, pa makar upola cijene. Njima ide procenat, i važno da je da lova stalno pristiže. To znači da nisu realni i da siluju prodavače da prodaju po niskim cijenama, da agencije ne bi propale. Ima ih nekoliko puta više nego što treba tržištu. Što ih bude manje, to bolje...Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu su manje za 5% što pokazuju istraživanja S real nekretnina.
Tržište Kantona Sarajevo je najznačajnije tržište na području Bosne i Hercegovine, cijene nekretnina na mjesečnom nivou nisu se značajnije mjenjale, dok su na godišnjem nivou manje za 5%.
Nedim Džafić direktor S – Real nekretnina zaključuje da će kretanja u 2012. godini biti slična kretanjima iz 2011. godine i da će vjerojatno nastaviti ista kretanja do momenta zaustavljanja otpuštanja radnika i dok se u Bosni i Hercegovini ne pokrene privredni rast .
http://sparkassenekretnine.ba/vijesti/c ... 012-godini
SARAJEVO – Cijene stanova u glavnom gradu BiH ranije su bile prenapuhane i past će još 10-20 posto, istakao je u razgovoru za Sarajevo-x.com direktor i suvlasnik agencije “Sant”, Asim Vražalica.“U jednom periodu kvadrat stana u ulici Ferhadija koštao je nevjerovatnih 6.000 KM, sad je 4.000 KM po kvadratu. Cijene su, generalno, pale više od 30 posto i padat će još”, tvrdi Vražalica.
http://www.nekretnine365.com/blog/2010/ ... os-padati/
I na kraju ...
Nakon svojevrsnog “buma” od prije nekoliko godina kada su cijene stanova išle “u nebo”, kriza i recesija te pooštravanje bankarskih uslova za dodjelu kredita, uticali su na veliki pad cijena stanova u Bosni i Hercegovini.
Sve je manje građana Bosne i Hercegovine koji se odlučuje investirati u kupovinu stana. Promet u agencijama za nekretnine opao je za oko 30 posto, a broj pozajmica u bankama za tu namjenu smanjen je za petinu. Na tržištu nekretnina cijene u ovoj godini, u odnosu na isti period lani, pale su za oko 25 posto – piše Dnevni avaz.
Direktor i vlasnik agencije “Sigenx” iz Sarajeva Spaho Ljajić tvrdi da je posljednjih nekoliko mjeseci situacija na tržištu nekretnina u glavnom gradu BiH vrlo loša.
- Analize koje radimo još ne mogu definitivno pokazati hoće li se trend pada kupovine nekretnina nastaviti. Na ovako lošu situaciju najviše utječe politički ambijent, ali i cijene nekretnina u okruženju, u zemljama regije, koje su, također, u padu – kaže Ljajić, kako ga citira spomenuti list, i dodaje da su banke glavni kamen spoticanja kada je riječ o ovako lošem tržištu nekretnina.
Prema riječima agenata prodaje, nema pouzdanih podataka o tome koliko je u ovoj godini prodano stanova, ali i one jeftine nema ko da kupi.
- Prema mojim procjenama, godišnje budu prodate 3.000 do 4.000 stanova – tvrdi agent prodaje u “Sigenxu”.
Resmija Mujčić, direktor agencije za nekretnine “BiHhome” iz Zenice, istakao je da je obim prodaje stanova manji nego ranijih godina i dodao da je zanimljivo da se u posljednje vrijeme porodice sve češće odlučuju zamijenjiti stan za kuću, što ranije nije bio slučaj.
- Potražnja je još prisutna, ali ne u mjeri kao nekada. Ljudi teže posežu za većim kreditima, pozitivno je to što su prisutne moguće kompenzacije i zamjene stanova – kaže Mujčić za Avaz.
Za isti list, Fahrudin Baluković, direktor lanca nekretnina “Aktido”, istakao je da se u skorijoj budućnosti može očekivati porast cijena nekretnina. No njegove riječi više zvuče kao neutemljeni optimizam:
- Bh. građani sve teže se odlučuju na kupovinu nekretnina, kupovna moć je vrlo niska, mogućnosti kreditnog zaduženja prosječnog zaposlenika su između 70.000 i 80.000 maraka. Ipak, očekujem brz oporavak cijena nekretnina.
Kada je riječ o Sarajevu, zainteresirani putem agencija uglavnom kupuju stare stanove, a najskuplji stanovi u Sarajevu su u Starom Gradu, dok su najjeftinij na Dobrinji i Ilidži. Po riječima Ljajića, vrijednost stanova jeste pala, pa u novogradnji kvadrat košta više od 2.000 KM. Na Dobrinji i u Istočnom Sarajevu u novogradnji stana sa PDV-om može se kupiti za 1.300 maraka po kvadratu.
Neki procjenjuju da će cijene kvadrata stanova i puno bliže centru grada uskoro pasti na 600-700 eura o kvadratu.
U agencijama već razmišljaju i o akcijama kojima bi privukli kupce – recimo da se uz novi stan dobije kuhinja, spavaća soba i slično.
(Doznajemo.com)
Oni nisu objektivni, jer imaju INTERES da prodaja ide. Čim je interes u pitanju, gubi se objektivnost i počinje lopovluk.
Prodavcima i kupcima stanova savjetujem da izbjegavaju posrednike, i da kupovine i prodaje obavljaju DIREKTNO bez posrednika. Ako nas slučaj agencije PELAK nije pameti naučio, neće ništa ...
Što se cijena nekretnina tiče, ona ovdje zavisi od politike. Građani su puni kao brod, 7 milijardi KM leži na bankama, još duplo ili troduplo toliko po slamaricama. Tržni centri su puni, voze se luksuzna auta, a lafo nema se para za stan ...
Ko god ima stan ili kuću na prodaju u Sarajevu, a ne žuri mu se, neka drži cijenu, doći će bolja vremena, cijena nekretnina se od 1995 - 2000 uduplala u najgorem slučaju, dobiju se duple pare nego kad si kupovao tada.
U svim zemljama svijeta nekretnine vrijede puno, a pare malo, pa će i to vrijeme doći kod nas.
Ako vas u međuvremenu neko prevari i potcijeni vam nekretninu, sami ste krivi...
- illuminated
#2925 Re: Cijene stanova All about
Ja se ne bih slozio da su gradjani puni kao brod, na 4,5mil ljudi imamo 7 milijardi ustedjenih, to dodje oko 1500KM po stanovniku sto realno je sica. Ekonomski pokazatelji su takodje porazni (nezaposlenost, GDP..)filter74 wrote:
Agencijama je važno da prodaja ide, pa makar upola cijene. Njima ide procenat, i važno da je da lova stalno pristiže. To znači da nisu realni i da siluju prodavače da prodaju po niskim cijenama, da agencije ne bi propale. Ima ih nekoliko puta više nego što treba tržištu. Što ih bude manje, to bolje...
Oni nisu objektivni, jer imaju INTERES da prodaja ide. Čim je interes u pitanju, gubi se objektivnost i počinje lopovluk.
Prodavcima i kupcima stanova savjetujem da izbjegavaju posrednike, i da kupovine i prodaje obavljaju DIREKTNO bez posrednika. Ako nas slučaj agencije PELAK nije pameti naučio, neće ništa ...
Što se cijena nekretnina tiče, ona ovdje zavisi od politike. Građani su puni kao brod, 7 milijardi KM leži na bankama, još duplo ili troduplo toliko po slamaricama. Tržni centri su puni, voze se luksuzna auta, a lafo nema se para za stan ...![]()
Ko god ima stan ili kuću na prodaju u Sarajevu, a ne žuri mu se, neka drži cijenu, doći će bolja vremena, cijena nekretnina se od 1995 - 2000 uduplala u najgorem slučaju, dobiju se duple pare nego kad si kupovao tada.
U svim zemljama svijeta nekretnine vrijede puno, a pare malo, pa će i to vrijeme doći kod nas.
Ako vas u međuvremenu neko prevari i potcijeni vam nekretninu, sami ste krivi...
Tvoji postovi o kvaliteti stanova su bili kvalitetni ali znanje o ekonomiji je nedostatno. Pogotovo o finansijama.
Evo i zasto.
Nekretnine su kao i sve drugo na trzistu, kao i zlato, kao i nafta, njihova cijena zavisi od kretanja na trzistu. Ako mislis da nekretnine uvijek vrijede ja cu te samo pitati kako je pocela posljednja velika svjetska ekonomska kriza, kada su se kuce prodavale za sitnis. Dakle nekretnine mogu da vrijede nista, a pare mogu da vrijede mnogo. Pare takodje mogu da vrijede nista (bivsi YU Dinari pred rat?) , a nekretnine mogu da vrijede mnogo. Misljenje da je nesto samo po sebi mnogo vrijedno je pogresno.
Svako moze da trazi cifru koju zeli za svoj stan. Moze i da ga prodaje 100 godina. Ono sta ti zaboravljas, je da je rok amortizacije stana 100 godina. Teoretski ako nakon 100 godina ne ulozis ni jednu marku u njega on vrijedi nula maraka.
Pa ne moze zgrada napravljena 1910 vrijediti kao novogradnja (osim ako nije zasticeno spomenik, ali to je drugi par cipela.) Svaki stan moras nakon cca 20 godina renovirati (stolarija, kupatilo, parket, instalacije, fasada...) tako da u principu nakon cca 100 godina isplatis vrijednost stana.
Ako cekas 10 godina, izgubio si 10%.
Troskovi odrzavanja nekretnine u tom periodu cekanja nisu mali. Upravitelj salje racune bio ti tu, ne bio. Toplane isto.
Na stranu to, mora neko da cisti snijeg oko kuce/zgrade, mora neko da cuva od provalnika. Sve to kosta.
Ako ne vjerujes, ostavi kucu samu, i odputuj u inostranstvo ili je nemoj obici 20 godina pa se vrati da vidis u kakvom je stanju. Mozes da ga izrentas. Koliko povrat imas na sredstva? Stan od 100.000KM izrentas za 300KM, i imas 3,6% godisnje.
Tu oduzmi 1% amortizacije godisnje i imas 2,6% (moras nesto uloziti u stan ponekad)
Jel tebi profit od 2,6% godisnje dovoljan, to je tvoje da odlucis.
Da se razumijemo, meni je sasvim ok da ti i bilo ko drugi zacijeni cifru koju zeli za stan. I ovaj kolega gore koji pjeni na moje postove. Ja uvijek mogu da unajmim stan ako mi je to skupo, a da svoj tesko zaradjeni novac ulozim u dionice, zlatne poluge, naftu, novo auto, kineske yene ili bilo koji drugi klinac, ako procjenim da mi je zarada veca.
Ako mi bude isplativo da kupim stan u odnosu na kiriju ja cu da ga kupim. Ko hoce da ceka, nek ceka. Ko hoce da kupi nek kupi. Nema razloga za nerviranje.