SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- madner
#2901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
A da se bacila naglavacke dok se ne onesvijesti prije nego sto je krenula na posao isto nista ne bi bilo...
Kakve gluposti. Likovi upali naoruzani. I to je za mene kraj price o odgovornosti.
Kakve gluposti. Likovi upali naoruzani. I to je za mene kraj price o odgovornosti.
-
delightful
#2902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
za humanitarne teme postoji poseban podforum. vratite se na temu, sto je crna hronika. ko je vise kriv, ko manje nije tema. hvala.
-
kv99
#2903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Opet ti svaljujes krivicu ali samo na apstraktne i nedefinisane ..."drustvo"..."policija"..."prasinari"...svi su krivi samo nije vlasnik koji je radnicu ostavio nezasticenu u sredini gdje je velika opasnost od pljacke i inspekcija koja mu je dopustila da to radi bez dozvole i ikakvog osiguranjasnaga_znanja wrote:@kv99
Pa zivota ti kad me zbode neko na ulici za to nije kriva policija? Koji si ti fanatik? Mani se te suplje. A kad si kod Londona nije smjenjen direktor tvornice nozeva sto proizvodi ostre nozeve vec je pokrenuta akcija koja je prvo rezultirala smjenama u POLICIJI jer su oni odgovorni zasto se naslo toliko oruzija na cesti. Kad vec lupetas po londonu onda isto tako moras znati da je proces naoruzavanja bandi, maloljetnika i svog zivog sljama pokrenula jedna jamacanska banda koja nije fermala njihove kodekse u gradu. A oruzije su vjerovao ili ne uvozili sa Haitija. Prvi u lancu korumpiranusti su upravo bili policija i granciari koji su dozvolilo. E odatle krece sve nizbrdo.
Nadalje gdje ima vise novca u kladionici ili u Merkatoru na kasi? Pa ne vidim da teta u Merkatoru sjedi iza kase koja je blindirana.
Iskreno mi se *ebe za Derby kladionicu i sto se mene tice mogu ih sve zatvoriti. I sto se tice direktora nek snosi svoj dio odgovornosti. A eto uslovno receno hocemo li kad se kladionice zatvore postare automatskim oruzijem naoruzati?
Zasto kazem da si i ti jedan od onih koji zive od prasinarske plate. Zato sto imas taj sistem razmisljanja koji razmislja kako sprijeciti posljedicu, a ne eliminisati uzrok koji dovodi do te posljedice.
Vidis da polcija adekvatno radi svoj posao strah bi te bilo izaci napolje sa cackalico, a ne sa pistoljem ili kalasnjikovom.
A kad si kod tuziteljstva, da li si ikad bio u kontaktu sa nekim iz tuziteljstva? Pa da priupitas koji je to kvalitet dokaza koje policija prikupi?
Pa pitas li se mozda zasto svjedoci dozivljavaju kolektivnu amneziju kad vide krivicno djelo. Slucaj Denisa Mrnjavca? Gdje pun tramvaj nista nije vidio? Sigurno nije zato sto im je tesko doci na posao vec NEMAJU POVJERENJA U POLICIJU da ih adekvatno moze stiti kad dodje sudjenje.
A to je najbolji primjer koliko zajednica ima povjerenja u policiju i njen rad.
Da li si ikad cuo da je policija na osnovu svojih prikupljenih podataka sprijecila izvrsenje krivicnog djela? Ako i uspiju uhvate koju kilu heroina, a i ptice na grani znaju da je to kap u moru.
Pitas li se ikad kad policija uhapsi dilera, koji zivi ekstravagantno, rasipa se novcem itd itd. da zapljeni drogu, a nikad eto nisu nasli novac. Ili ako ga nadju nadju nesto sitno.??? Vjerovatno zato sto ga natrpaju u svoje gladne dzepove....
Spominjes Merkator pa reci meni kad si cuo da je neko Merkator opljackao a kad si cuo da je neko kockarnicu opljackao ? Kad si cuo da je radnica u Merkatoru morala od svojih para nekoliko puta da nadoknadi opljackani pazar a kad je to morala u kockarnici ? Ne branim Merkator ali kad vec pravi poredzenje onda objasni sto je razlika raditi za kasaom tu ili u kockarnici . Objasni sto je veci rizik da ce neko biti opljackan u kockarnici ? Ako vlasnik kockarnice zna da je velika mogucnost da se dogodi pljacka a on radi bez dozvole, bez ikakvog osiguranja i gdje radnice ostavlja same u kockarnici do kasnih sati i jos ako se dogodi pljacka svu stetu svaljiva bas njih da li su za to krivi prasinari ili vlasnici ? Samo ti koristi znanje da branis vlasnike , ipak oni bolje placaju nego prasinari zar ne
- mrtva kokoš
#2904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
sta bi bilo kad bi bilo, kako ne kontate ja samo kazem da nije uredu nosati pistolje...madner wrote:A da se bacila naglavacke dok se ne onesvijesti prije nego sto je krenula na posao isto nista ne bi bilo...
normalno da je ona vrijednija od te dvojice delikvenata, da mene pitas ja bih je odmah oslobodio krivicne odgovornosti.
ali kazem da je "mozda" moglo proci bez svega ovoga, jer je sad njen vlastiti zivot u pitanju a na kraju krajeva i djeteta.
- ultima_palabra
#2905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Splinter, slažem se da je za nju bilo bolje da je postupila kao što si ti rekao. Ali, kad već jeste, mislim da zaslužuje pomoć i podršku, jer je se na neki način žrtvovala za ostale poštene građane - sad će ovakav ološ malo bolje razmisliti prije nego što krene u oružanu pljačku. A i jedan je manje 
- madner
#2906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
I sljedeci put i sljedeci put i sljedeci put. Dok neko od njih ne bi odlucio da ide malo dalje...Splinter wrote:sta bi bilo kad bi bilo, kako ne kontate ja samo kazem da nije uredu nosati pistolje...madner wrote:A da se bacila naglavacke dok se ne onesvijesti prije nego sto je krenula na posao isto nista ne bi bilo...
normalno da je ona vrijednija od te dvojice delikvenata, da mene pitas ja bih je odmah oslobodio krivicne odgovornosti.
ali kazem da je "mozda" moglo proci bez svega ovoga, jer je sad njen vlastiti zivot u pitanju a na kraju krajeva i djeteta.
Ko njoj garantuje da ce ostati nepovrijedjena kad im da pare?
Da je lik usao sa nozem imala je pravo da se brani.
Slazem se naravno da ne valja sto svako ima pistolj, jer umjesto da se gluposti u kafani zavrse tucom potezat ce se cesce, ali to nema veze sa ovim.
-
saabsa
#2907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ja samo da javim je Amela izasla iz zivotne opasnosti 
- Asana
#2908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Recenica bi bila tacnija kada bi pisalo: mi gradjani moramoSta uraditi? Po meni gradjani pod hitno moraju nesto preduzeti i traziti reorganizaciju ovih domova i institucija za nezbrinutu djecu, jer u protivnom nam samo preostaje da cekamo nekog novog "Alena" i neku novu "Amelu".
Dokle god su ti gradjani neka apstraktna grupa, neko tijelo izvan nas koje treba da se brine za nase probleme, nece biti rjesenja problema ! Dead Man, mozes li i ti kao gradjanin nesto preduzeti? Ukljuciti se u postojeca nastojanja...? Inicirati ih?
- Asana
#2909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
http://365x2.akcijagradjana.org/poslacu ... ti-pitati/
Sve dok se gradjani ne budu masovno pridruzili ovakvim pozivima, dok ne budu bili spremni vrsiti i individualni pritisak na odgovorne - pa makar slanjem mailova, nazivanjem, ako vec ne slanjem dopisa na adrese koje smatraju odgvornim - nista se nece promijeniti. Pritisak mora biti masovan.
Izvolite!
Sve dok se gradjani ne budu masovno pridruzili ovakvim pozivima, dok ne budu bili spremni vrsiti i individualni pritisak na odgovorne - pa makar slanjem mailova, nazivanjem, ako vec ne slanjem dopisa na adrese koje smatraju odgvornim - nista se nece promijeniti. Pritisak mora biti masovan.
Izvolite!
- chuchumbamayumbe
#2910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Hvala Bogu!saabsa wrote:Ja samo da javim je Amela izasla iz zivotne opasnosti
- negativ
#2911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ko je sljedeći?
-da sve kladionice imaju potrebne dozvole za rad (ovo se odnosi i na sve ostale firme) na svim lokacijama gdje su otvorene morale bi ispunjavati propisane uslove zaštite
-da su kladionice opremljene propisno sigurno bi oni koji žele da ih opljačkaju morali planirati cijeli poduhvat, a ne samo upadati kao kauboji i prijetiti oružjem
-da su radnici kladionica uredno prijavljeni morali bi potpisati ugovor o radu sa kladionicom u kojem bi sigurno bilo naznačeno ko je i na koji način odgovoran za novac ako se dogodi pljačka ili tome slično i ako bi svojim potpisom pristali da oni nadoknade ono što je opljačkano onda su oni krivi, a ako ne onda ih vlasnik nebi ni zaposlio jer ne pristaju na ove robovlasničke odnose i pitanje je da li bi bilo ovoliko kladionica koliko ih je sada
-da službe pri nadležnim državnim (općinskim, kantonalnim, federalnim) organima rade kako treba ove gore tri prve tačke ne bi ni bile napisane
-da dom na Humu radi kako treba štićenik doma nebi mogao ni usniti, a ne izvršavati krivična djela
-da tužilaštvo radi kako treba sva krivična djela za koja je štićenik odgovoran bila bi procesuirana, a on bi bio tamo gdje mu je mjesto
-da su vlasti uradile svoj posao kako treba otvorile bi ustanovu gdje bi štićenik bio nakon što su ga procesuirale nadležne policijske i sudske institucije, a ne u kladionici sa uperenim pištoljem u Amelu
-da je ovo gore navedeno sve kako treba Amela bi razmišljala o posljedicama i lijepo bi kriminalcima predala pazar, a pljačku odmah prijavila i policiji i gazdi pa neka oni dalje deveraju šta i kako, a ona bi se kući vratila živa i zdrava
-da je društvo u kojem živimo uređenije Amela nebi imala potrebe da nosi pištolj
-da se Amela osjećala sigurnom nebi pištolj uzela, od koga ga je već uzela
-da ovo sve napisano u Ameli nije proizvelo frustracije već ranije ona sigurno nebi pucala
-ko je od nas sljedeći ko će povući obarač jer ne vidi drugi izlaz za rješenje stvari koje su same po sebi trebale biti riješene sistemom ili da kažem jasnije, ko je sljedeća žrtva ovog 'nazovi' sistema?
-Amela je pucala u pogrešnu metu!!!
-da sve kladionice imaju potrebne dozvole za rad (ovo se odnosi i na sve ostale firme) na svim lokacijama gdje su otvorene morale bi ispunjavati propisane uslove zaštite
-da su kladionice opremljene propisno sigurno bi oni koji žele da ih opljačkaju morali planirati cijeli poduhvat, a ne samo upadati kao kauboji i prijetiti oružjem
-da su radnici kladionica uredno prijavljeni morali bi potpisati ugovor o radu sa kladionicom u kojem bi sigurno bilo naznačeno ko je i na koji način odgovoran za novac ako se dogodi pljačka ili tome slično i ako bi svojim potpisom pristali da oni nadoknade ono što je opljačkano onda su oni krivi, a ako ne onda ih vlasnik nebi ni zaposlio jer ne pristaju na ove robovlasničke odnose i pitanje je da li bi bilo ovoliko kladionica koliko ih je sada
-da službe pri nadležnim državnim (općinskim, kantonalnim, federalnim) organima rade kako treba ove gore tri prve tačke ne bi ni bile napisane
-da dom na Humu radi kako treba štićenik doma nebi mogao ni usniti, a ne izvršavati krivična djela
-da tužilaštvo radi kako treba sva krivična djela za koja je štićenik odgovoran bila bi procesuirana, a on bi bio tamo gdje mu je mjesto
-da su vlasti uradile svoj posao kako treba otvorile bi ustanovu gdje bi štićenik bio nakon što su ga procesuirale nadležne policijske i sudske institucije, a ne u kladionici sa uperenim pištoljem u Amelu
-da je ovo gore navedeno sve kako treba Amela bi razmišljala o posljedicama i lijepo bi kriminalcima predala pazar, a pljačku odmah prijavila i policiji i gazdi pa neka oni dalje deveraju šta i kako, a ona bi se kući vratila živa i zdrava
-da je društvo u kojem živimo uređenije Amela nebi imala potrebe da nosi pištolj
-da ovo sve napisano u Ameli nije proizvelo frustracije već ranije ona sigurno nebi pucala
-ko je od nas sljedeći ko će povući obarač jer ne vidi drugi izlaz za rješenje stvari koje su same po sebi trebale biti riješene sistemom ili da kažem jasnije, ko je sljedeća žrtva ovog 'nazovi' sistema?
- Asana
#2912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pitaj (ne)nadlezneko je od nas sljedeći ko će povući obarač jer ne vidi drugi izlaz za rješenje stvari koje su same po sebi trebale biti riješene sistemom ili da kažem jasnije, ko je sljedeća žrtva ovog 'nazovi' sistema?
FEDERALNO MINISTARSTVO PRAVDE
Premijer: Feliks Vidović
Email: [email protected]
Telefon/Fax: +387 (0)33 213 155
PR: Entoni Šeperić
Telefon/Fax: +387 (0)33 226 197
Mobilni: +387 (0)63 792 131
VLADA KANTONA SARAJEVO
Premijer: Besim Mehmedić
Telefon: +387 (0)33 562 068 ; +387 (0)33 562 071
GRAD SARAJEVO
Gradonačelnik: prof. dr Alija Behmen
Telefon: +387 (0)33 443 300
- veljaca
#2913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
@ Baby Blue ,
Svaka cast na postu .....
Da je vise ovakvih ljudi i ovakvih razmisljanja - SVIMA bi nam bilo bolje .....
P.S. Ama cim je plavo - mora biti dobro ....
Svaka cast na postu .....
Da je vise ovakvih ljudi i ovakvih razmisljanja - SVIMA bi nam bilo bolje .....
P.S. Ama cim je plavo - mora biti dobro ....
- snaga_znanja
#2914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
@Baby Blue
U potpunosti se slazem sa tobom da se treba prije svega baviti uzrocima koji dovode do ovakve tragedije. Jasno je da niti jedno dijete nije rodjeno sa zeljom da bude pljackas. Nego to postane kao produkt sistema u kojem roditelji i nadlezne institucije ne vode dobru brigu.
Sve to krene od prvog nestasluka, prve tuce i prve kradje. Svi to manje vise isto prodjemo. Medjutim neka djeca kako zbog nebrige roditelja prije svega pa potom i okoline postanu kasnije okorjeli hostapleri.
Naravno neka djeca imaju ogromnu kolicinu slobodnog vremena. Pitanje je sta je drustvo u sirem smislu ponudilo toj djeci da im upotpuni to vrijeme.
Naravno kad se vec udje u adolecenciju onda su ta djeca podlozna svim negativnim stranama kao i odrasli ljudi. Narkotici, alkohol, cigarete su samo početak i kao što vidimo uvijek vode ka istom cilju. I onda kada dodju u zadnju instituciju koja treba da ih izvede na pravi put oni tu dodju na usavrsavanje gdje izadju kao jos okorjeliji kriminalci.
Sa druge strane potez Amele slavim kao potez heroja iako to dijete koje je poginulo u mojim očima nije više dijete. To dijete predstavlja u ovom momentu sav kriminal, a potez Amele predstavlja način borbe običnog čovjeka protiv takvog kriminala u trenutku kad ga država više neće da štiti.
Društvo u je u potpunosti odgovorno za ovakve slučajeve. Prije svega od svakog pojedinca koji ne zna kanalisati svoje zahtjeve prema vlasti i strankama, a onda nakon ovakvih slučajeva poziva na smjene i proteste.
U konačnoj liniji svi smo mi krivi za ovakvu situaciju, od komšije što nije malom puko šljagu kao vaspitnu mjeru kod prvog nestašluka, preko roditelja, učitelja, profesora, vaspitača u domu, policije, vlasnika ovakvih objekata itd. itd.
Nažalost otišao je još jedan mladi život za kojim se neće puno žaliti, jer taj mladi život da je nastavio živjeti nanio bi nemjerljive količine jadi i bola drugim ljudima. I to je samo jedan površni razlog zbog kojeg mi ga nije žao. Iako mi razum govori da bi trebalo...
U potpunosti se slazem sa tobom da se treba prije svega baviti uzrocima koji dovode do ovakve tragedije. Jasno je da niti jedno dijete nije rodjeno sa zeljom da bude pljackas. Nego to postane kao produkt sistema u kojem roditelji i nadlezne institucije ne vode dobru brigu.
Sve to krene od prvog nestasluka, prve tuce i prve kradje. Svi to manje vise isto prodjemo. Medjutim neka djeca kako zbog nebrige roditelja prije svega pa potom i okoline postanu kasnije okorjeli hostapleri.
Naravno neka djeca imaju ogromnu kolicinu slobodnog vremena. Pitanje je sta je drustvo u sirem smislu ponudilo toj djeci da im upotpuni to vrijeme.
Naravno kad se vec udje u adolecenciju onda su ta djeca podlozna svim negativnim stranama kao i odrasli ljudi. Narkotici, alkohol, cigarete su samo početak i kao što vidimo uvijek vode ka istom cilju. I onda kada dodju u zadnju instituciju koja treba da ih izvede na pravi put oni tu dodju na usavrsavanje gdje izadju kao jos okorjeliji kriminalci.
Sa druge strane potez Amele slavim kao potez heroja iako to dijete koje je poginulo u mojim očima nije više dijete. To dijete predstavlja u ovom momentu sav kriminal, a potez Amele predstavlja način borbe običnog čovjeka protiv takvog kriminala u trenutku kad ga država više neće da štiti.
Društvo u je u potpunosti odgovorno za ovakve slučajeve. Prije svega od svakog pojedinca koji ne zna kanalisati svoje zahtjeve prema vlasti i strankama, a onda nakon ovakvih slučajeva poziva na smjene i proteste.
U konačnoj liniji svi smo mi krivi za ovakvu situaciju, od komšije što nije malom puko šljagu kao vaspitnu mjeru kod prvog nestašluka, preko roditelja, učitelja, profesora, vaspitača u domu, policije, vlasnika ovakvih objekata itd. itd.
Nažalost otišao je još jedan mladi život za kojim se neće puno žaliti, jer taj mladi život da je nastavio živjeti nanio bi nemjerljive količine jadi i bola drugim ljudima. I to je samo jedan površni razlog zbog kojeg mi ga nije žao. Iako mi razum govori da bi trebalo...
-
zonbirile
#2915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
------------------------------------------------------------------------negativ wrote:Ko je sljedeći?
pa idioti iz Pruda,tkz.Prudski mufloni su u jednoj od svojih putešestvija gostovali na imanju Dinka Slezaka,vlasnika kladionica.Fino se krkalo,bio prilog i na TV-u,svi su znali kod koga su u gostima.Zar to nije dovoljno,samo još da odu u Casa Grande,jebi ga da se čovjek ne nađe uvređen.
-
Omerovim_Koracima
#2916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Gdje su roditelji od ovih curicaSunrise00 wrote:meni je tuzno vala i da se jedan kriminalac naziva legendomahmed&nedzad wrote:Mislim da se mnogi zalijeću i srljaju sa komentarima. Treba malo proći da se stvari slegnu pa da shvatimo da su
svi samo žrtve. Stvari su puno dublje nego što se sad čini. Mislim da u ovom svemu niko nije heroj, i tužno je da se slavi smrt sedamnaestogodišnjeg mladića.![]()
http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 561&ref=mf
jel' mi zao mladog zivota? Jeste
a je li mi zao kriminalca ubijenog u pljacki u kojoj je vjerujem sam bio sposoban da ubije? nije![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ajmo svi klikcite na report grupe
razlog... promoviranje nasilja
razlog... promoviranje nasilja
-
jOFLA
#2918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 13:42, edited 2 times in total.
-
zonbirile
#2919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
-------------------------------------------jOFLA wrote:Uvređen ?zonbirile wrote:da se čovjek ne nađe uvređen.
Odakle si ?
pa ako politička svita ide na imanje D.Slezaka,što ne bi u Casa Grande.Očito ne znaš o kome se radi.Slezak ti je vlasnik svih kladionica,sem ovih jadnih ,malih.
- Vragolan
#2920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Omerovim_Koracima wrote:Gdje su roditelji od ovih curicaSunrise00 wrote:meni je tuzno vala i da se jedan kriminalac naziva legendomahmed&nedzad wrote:Mislim da se mnogi zalijeću i srljaju sa komentarima. Treba malo proći da se stvari slegnu pa da shvatimo da su
svi samo žrtve. Stvari su puno dublje nego što se sad čini. Mislim da u ovom svemu niko nije heroj, i tužno je da se slavi smrt sedamnaestogodišnjeg mladića.![]()
http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 561&ref=mf
jel' mi zao mladog zivota? Jeste
a je li mi zao kriminalca ubijenog u pljacki u kojoj je vjerujem sam bio sposoban da ubije? nije![]()
![]()
joooooj omere svasta bi ti na ovo napisao, ali dobio bi ban
-
jOFLA
#2921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 13:42, edited 1 time in total.
- Vragolan
#2922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
jeste jOFLA zonbrile je onaj KOS-ovsk ielement ubacen da siri islamofobiju i mrznju, da okrene brata na brata
kako si ga samo skontao, bravo
-
zonbirile
#2923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
@jOFLA
čovječe moraš potražiti pomoć,bolestan si.To je sve što si uočio u mom postu?
čovječe moraš potražiti pomoć,bolestan si.To je sve što si uočio u mom postu?
-
jOFLA
#2924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 13:42, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#2925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------jOFLA wrote:Ma ne rekoh da je KOS, nego očito se omaklo čovjeku, pa rekoh neka kaže odakle je... Gdje je išao u školu, gdje je rastao pa tako naučio istočnu varijantu do te mjere da se i omakne... Možda sam bio tamo pa eto imamo možda i nekih zajedničkih komentara o mjestu odakle je...Vragolan wrote:jeste jOFLA zonbrile je onaj KOS-ovsk ielement ubacen da siri islamofobiju i mrznju, da okrene brata na brata
ne možeš ti biti iz tog mjesta,roditelji pogotovu,a rođeni su blizu Kopelmanovog sata.