Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Desnik

#2901 Re: Pravni fakultet

Post by Desnik »

disi.h wrote:Da li neko zna postoji li mogućnost da te prilikom upisa odbiju sa redovnih i prebace odmah na samofinansirajuće, a ne na vandredne. Mislim meni to i logično nekako dođe, ali vidjeh da su neki pisali da prebacuju na vandredne odmah -.- Pozz. :o
Ne kaže se vanDredni :lol:
Student prava dupe glava :mrgreen:
disi.h

#2902 Re: Pravni fakultet

Post by disi.h »

Desnik wrote:
disi.h wrote:Da li neko zna postoji li mogućnost da te prilikom upisa odbiju sa redovnih i prebace odmah na samofinansirajuće, a ne na vandredne. Mislim meni to i logično nekako dođe, ali vidjeh da su neki pisali da prebacuju na vandredne odmah -.- Pozz. :o

vooov, sada si ti furač ;) bravo majmune, evo ti bananaaa :D
gnjev

#2903 Re: Pravni fakultet

Post by gnjev »

disi.h wrote:
Desnik wrote:

vooov, sada si ti furač ;) bravo majmune, evo ti bananaaa :D
On topic moras napisati molbu .

Sent from my ST21i using Tapatalk 4 Beta
jihad

#2904 Re: Pravni fakultet

Post by jihad »

Sta znaci ISSU ? :mrgreen: Ma ja sam iz masinske, svakako nisam planirao ici na ta predavanja. Ono, vidjecu kakva je raja i isplati li se ici. A sto se ucenja tice, najbolje je sam u tisini kuci uzeti knjigu i deri. Zapravo i ne kontam kakva su predavanja iz Prava. Kako ti mogu pojasniti materiju, nije to medicina ili fizika pa da ti treba mozganje. Brate sjedi fino nauci, ne treba ti nikakva logika. Eto kazu da je samo to Rimsko pravo zajebano...
gnjev

#2905 Re: Pravni fakultet

Post by gnjev »

jihad wrote:Sta znaci ISSU ? :mrgreen: Ma ja sam iz masinske, svakako nisam planirao ici na ta predavanja. Ono, vidjecu kakva je raja i isplati li se ici. A sto se ucenja tice, najbolje je sam u tisini kuci uzeti knjigu i deri. Zapravo i ne kontam kakva su predavanja iz Prava. Kako ti mogu pojasniti materiju, nije to medicina ili fizika pa da ti treba mozganje. Brate sjedi fino nauci, ne treba ti nikakva logika. Eto kazu da je samo to Rimsko pravo zajebano...
Otidji upoznaj raju valjat ce ti to kasnije . Da ne mislis na ISSS?

Sent from my ST21i using Tapatalk 4 Beta
Eborg

#2906 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Pravo je živa materija, treba tu shvatiti neke principe i mehanizme a ne slovo zakona interpretirati direktno iz knjige/dokumenta. Zato i jeste suhoparno i dosadno kada se prepusti suhoj interpretaciji iz knjige kao kod nas. Na normalnim univerzitetima to je jedan od najzanimljivijih i najkompleksnijih naučnih pravaca, ovako djeluje kao malo duži kurs kojeg trpiš do diplome. Rijetki profesori/ce i asistenti/ce će dopustiti zdravu diskusiju iz koje se mnogo nauči, gdje god primijetite takav vid nastave gledajte da se uključite. Ne zbog ljubljenja guzova nastavnom kadru niti zbog nekakvih "pluseva" (koji su bitni možda kod 1-2 profesora) već zbog toga što ćete tako lakše naučiti sve te stvari.

Preporuka svim brucošima - gledajte da se specijalizirate za jednu granu/segment prava i da to gurate i obrazujete se u tom smjeru. Nijedan pravnik ne može pokriti sve grane prava kao što nijedan doktor ne može pokriti sve specijalizacije. Ali vidite šta vam leži nakon godinu-dvije-tri pa se usmjerite na to. Možda ćete opet završiti obračunavajući plate u kakvoj samoposluzi ili u porodičnoj firmi ali na duže staze se isplati.

I vrlo bitno - ne znam da li više prof. Neđo Miličević predaje na PFSA ali on bi svim novim generacijama običavao još prvi dan reći: "Zapamtite - pravo nije pravda!" To kažem samo da ne bi došlo do nekih iluzija i rušenja istih kada vas ukućani počnu zapitkivati kako može ovo a ne može ono i nije fer što je sistem kakav jeste.

I još nešto - vidjet ćete kroz te predmete da mi imamo prilično dobre zakone ali provedba istih je kao i učinak naših klubova u Evropi - katastrofalna. Dakle, učite i usvajajte znanja da ih znate primijeniti, a ne da imate položen ispit a da ste pojam studenta prava/političkih nauka: "Nisam imao gdje drugo pa eto malo, da mi ne propada vrijeme, diploma je diploma."

BTW, ISSS je online sistem za prijavu ispita. Dobit ćete password i tu ćete prijavljivati ispite i imati pregled položenih ispita.
Revolucionar ★

#2907 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

Kao sto kolege vec rekose, mogu samo da potvrdim, predavanja krajnje nepotrebna i dosadna. Istina, nije da nema odredjenih dobitaka kada se ide na predavanja, u dosta slucajeva profesori prave odredjene evidencije i boduju iste , kao dodatak na finalni ispit, odnosno ocjenu. Ali da se mora i da je potrebno, ne mora. Ja recimo rijetko idem na predavanja, a treca sam godina, u roku . Vazno je sjesti, nauciti i razumjeti to sto se nauci, a to neki profesori cijene vise od suhoparne interpretacije. Mada ima i nekih koji traze bas to strebanje, vidjet cete na drugoj godini, med od predmeta Ustavno pravo :D
jihad

#2908 Re: Pravni fakultet

Post by jihad »

@Eborg

Hvala.

A glede tih smjerova. Kada se to bira ? Eto ja i ne znam da li imaju gore smjerovi,i ako imaju kako se zovu. Ono logicno mi je da ne mogu pokriti lupam ubistva i pravne probleme imovine.
Eborg

#2909 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ma sve ćeš to učiti ali ono u osnovama, od druge godine uglavnom. Znat ćeš krivično i stvarno pravo sasvim fino (pogotovo stvarno, tu je profesorica relativno OK i ima interaktivnu nastavu), kasnije dolazi i obligiciono pravo tako da ima toga. Prva godina je priprema za većinu pravih pravnih predmeta, ako napravite dobru podlogu odmah lakše će biti shvatiti gradivo kasnije. Imaš na 4. godini kao izbornu grupu predmeta ali to ti je potpuno nebitno, tj. šta god da uzmeš ne dobijaš puno time niti gubiš onim što nisi uzeo.

Isto tako, master je potpuno nepotreban, ljudi ga upisuju iz dosade, tj. jer ionako neće raditi a ništa bitno neće naučiti. Ako ikako možete ganjajte vani šta, ovdje je to trošenje i vremena i živaca i novca. Pravo kao pravo u BiH ne zahtijeva master i može se i bez njega mada nikad nije viška tog (polu)znanja. Možda za nijansu da je bolje od dodiplomskog studija ali nažalost i dalje jedan od najgorih akademskih pravaca na UNSA.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2910 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

jihad wrote:Kako ti mogu pojasniti materiju, nije to medicina ili fizika pa da ti treba mozganje. Brate sjedi fino nauci, ne treba ti nikakva logika. Eto kazu da je samo to Rimsko pravo zajebano...
Nije, rimsko pravo je najlaksi predmet u usporedbi sa onim sto te ceka narednih godina.
Vazno je iz razloga jer ti je podloga za kasnije predmete. Najvazniji i najtezi ispiti su uglavnom vezani za rimsko. Ovdje ne mislim na razne hajvane koji naprave od svog bezveznog predmeta predmet koji je teze poloziti nego obligacije.

I pricekaj dok dodjes na drugu godinu pa kad kod Melihe budes imao tri predmeta pa ces vidjeti kako pravo nije mozganje, pa kad dodjes na trecu kod Abedina itd...najveca zabluda je "odoh ja na pravo lagano je samo se uci napamet"

Predavanja jesu vazna, vjezbe jos vaznije, doduse iz malog broja predmeta ali vazna. A to se iskristalise nakon sto odes na svako predavanje 2,3 puta na pocetku i vec se tada formira slika o vaznosti predmeta i o tome koliko je profesor dobar predavac.
lavorpunvode

#2911 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

ladyblue18 wrote:
jihad wrote:Kako ti mogu pojasniti materiju, nije to medicina ili fizika pa da ti treba mozganje. Brate sjedi fino nauci, ne treba ti nikakva logika. Eto kazu da je samo to Rimsko pravo zajebano...
Nije, rimsko pravo je najlaksi predmet u usporedbi sa onim sto te ceka narednih godina.
Vazno je iz razloga jer ti je podloga za kasnije predmete. Najvazniji i najtezi ispiti su uglavnom vezani za rimsko. Ovdje ne mislim na razne hajvane koji naprave od svog bezveznog predmeta predmet koji je teze poloziti nego obligacije.

I pricekaj dok dodjes na drugu godinu pa kad kod Melihe budes imao tri predmeta pa ces vidjeti kako pravo nije mozganje, pa kad dodjes na trecu kod Abedina itd...najveca zabluda je "odoh ja na pravo lagano je samo se uci napamet"

Predavanja jesu vazna, vjezbe jos vaznije, doduse iz malog broja predmeta ali vazna. A to se iskristalise nakon sto odes na svako predavanje 2,3 puta na pocetku i vec se tada formira slika o vaznosti predmeta i o tome koliko je profesor dobar predavac.
a tek na cetvrtoj kad ga se Misita docepa. Evo me, i evo nas na desetine koji krv propi*asmo zbog njegovih predmeta.... Abedin, Meliha, ko su oni? Male mace, vjeruj mi.
ladyblue18

#2912 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Mene je Misita i previse kostao i njegova EU tako da... :cry: :D
Ali njega nisam spomenula jer kod njega moras samo nabubati napamet a neko mozganje i nije pretjerano potrebno :-)

Ali da, generalno je na prvom mjestu najmrzih profesora bio i ostao.
Eborg

#2913 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ma mislim da će on brzo i u penziju. :mrgreen: Davno je prefurao granicu ali valjda bi trebao brzo ako se ne bude previše opirao. :mrgreen:

Tako fin gospodin a tako nemilosrdan prema studentima. :-)
lavorpunvode

#2914 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

jedini profesor za kojeg znam da ima studente koji izlaske na ispit broje dvocifrenim brojevima. vjerovali ili ne.
ladyblue18

#2915 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Eborg wrote:Ma mislim da će on brzo i u penziju. :mrgreen: Davno je prefurao granicu ali valjda bi trebao brzo ako se ne bude previše opirao. :mrgreen:

Tako fin gospodin a tako nemilosrdan prema studentima. :-)
Ih koliko sam ja samo puta slusala tu pricu, isto kao onu "EU se ukida od slijedece godine" :lol:

Nekidan mi rekose kako je na studente prebacio krivicu sto zadnjih godina sve vise studenata diplomira na EU, kao njihova je krivica sta li, nesto u tom fazonu. :mrgreen:

@lavor-ja znam takvih i kod Abedina s tim sto mislim da se tu radi o neucenju uglavnom, a kod Misite...ko zna :-)
Eborg

#2916 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

To sam čuo od jedne zaposlenice fakulteta. Sad je li i njima prekipilo sa Misitom pa se nadaju - ne znam. :lol:
ladyblue18

#2917 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Eborg wrote:To sam čuo od jedne zaposlenice fakulteta. Sad je li i njima prekipilo sa Misitom pa se nadaju - ne znam. :lol:
Eki Eborga :perverzna:
lavorpunvode

#2918 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

ladyblue18 wrote: @lavor-ja znam takvih i kod Abedina s tim sto mislim da se tu radi o neucenju uglavnom, a kod Misite...ko zna :-)
nije neucenje ako sve 4 godine das u roku i mjesecima vuces jedan njegov predmet... uglavnom poznajem takve primjere jer sam i sama zaglavila. i ne ide, ni naopako.
Eborg

#2919 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

ladyblue18 wrote:
Eborg wrote:To sam čuo od jedne zaposlenice fakulteta. Sad je li i njima prekipilo sa Misitom pa se nadaju - ne znam. :lol:
Eki Eborga :perverzna:
8-)
ladyblue18

#2920 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

lavorpunvode wrote:
nije neucenje ako sve 4 godine das u roku i mjesecima vuces jedan njegov predmet... uglavnom poznajem takve primjere jer sam i sama zaglavila. i ne ide, ni naopako.
Znam, sve znam. :-)
Drzi se, bice jednom. ;-)
jihad

#2921 Re: Pravni fakultet

Post by jihad »

Ma dobro, sa pravom i jesmo ograniceni ko balkon. Mozes raditi u BiH i to je to. Ali opet ja bi prije isao na Pravo nego na Masinstvo recimo koje je trazenije. J3bo te to skolovanje gdje neces ledja ispravljati 5 godina. Ja imam u planu do notara gurati. Kazu 40 000 KM mjesecno uzimaju....

dabogda i prvi semestar da ocistim :D
Eborg

#2922 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Samo što ti je notar javni službenik, tj. ne možeš ti otvoriti notarski ured kao recimo advokaturu. :mrgreen: Dakle, računaj da će to sve pokriti djeca današnjih notara i ćao, ne računaj na to uopće kao na opciju. Jedino ako se u tvoj grad doseli jedno 150.000 ljudi pa se javi potreba za dodatnim notarima. :mrgreen:
lavorpunvode

#2923 Re: Pravni fakultet

Post by lavorpunvode »

bojim se da si malo preambicizno krenuo u ovo, i da ces tokom studiranja doci tobe.. ili jos gore nakon zavrsenog fakulteta, na birou, imat ces i previse vremena da razmislis... da je bar tako jednostavno. ne mogu sada da trazim al rado bih ti citirala post nekog od forumasa iznad... vedra buducnost ti se mozda smijesi ako si vec u tim krugovima, ako su ti jedan (ili oba roditelja) advokati, notari, pa ti mogu obezbjediti odmah neki posao po zavrsetku faxa.. a ako nisi, bjezi od prava ko djavo od krsta. nisi svjestan sta sve moras poci da dobacis do notara.
jihad

#2924 Re: Pravni fakultet

Post by jihad »

Ma ovo je zajebancija za notara :D A budem li bjezao od Prava, moracu bjezati od svakog fakulteta. Kako god okrenes ili ces dici kredit 10 000 i kupiti posao, ili ces traziti neku stelu... ili ces na biro :) Eh sad jedino da zakucas sve desetke na ETF-u pa da te odma prime, ali ne vjerujem da je ovdje bilo ko tog kalibra.
ladyblue18

#2925 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

jihad wrote:Eh sad jedino da zakucas sve desetke na ETF-u pa da te odma prime, ali ne vjerujem da je ovdje bilo ko tog kalibra.
Jok nije :D
Post Reply