Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chloe
Photo mod

#2901 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Chloe »

dgL_ wrote: 08/02/2024 23:30 Imal neko od forumaša da se osjeća potrošeno nakon 6-7 godina rada? Onako da nema puno volje.. a kad pomisliš da promjeniš posao nemaš elana da se dokazuješ negdje drugo da bi bio primjećen? Ja sam u tom raspoloženju zadnjih par mjeseci pa reko da vidim jesam li sam :D
Nakon 6-7 godina ne smiješ biti potrošen, samo trenutno umoran. :-D Život je pred tobom, kakav crni nedostatak elena, cccc. :-D

Pa nakon 28. godina plus još nešto radnog staža, ne mogu reći da nisam potrošena, al ne i da se predajem. Unazad godinu i nešto došlo je do promjena unutar firme, dobro mi je došlo, ama bilo neophodno manje dinamike i stresa jer sam usljed raznih dešavanja kao i izgaranja na poslu bila loše ( takav period prvi put u životu doživjela), unazad par mjeseci već mi je sve postalo monotono i ne odgovara mi laganica i mrtvilo, povremena dinamika me digne al nije to to. Nekom bi na mom mjestu bilo odlično, uhodan posao, u malom prstu sve imam, al mene umara. :mrgreen:

Ukazala mi se prilika da mijenjam posao ( ne firmu), al svakako bi bila velika promjena od sredine do samog kolektiva, bila bih na neki način "početnik", sigurna sam da bi bilo teško na početku i da bih se morala dokazivati, al to osjećam kao izazov za koji sam potpuno sposobna i spremna. Fakat, moje poslovna energija i sposobnost su mi najmanja briga. :-D
Kiki_Musampa

#2902 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Kiki_Musampa »

zippoo87 wrote: 09/02/2024 13:54
Kiki_Musampa wrote: 09/02/2024 13:37
dgL_ wrote: 08/02/2024 23:30 Imal neko od forumaša da se osjeća potrošeno nakon 6-7 godina rada? Onako da nema puno volje.. a kad pomisliš da promjeniš posao nemaš elana da se dokazuješ negdje drugo da bi bio primjećen? Ja sam u tom raspoloženju zadnjih par mjeseci pa reko da vidim jesam li sam :D
Itekako. 15 godina sam na ovom poslu,sve se oko mene mijenja,a ja ko zabetoniran. Nije mi loše,mogao sam i napredovati, al djavo ne da mira.
Srećom imam ogromne fiksne troškove,koje me odvraćaju od eksperimentisanja... :D
Ti si gazdi idealan radnik,prototip. 😁
Dugo u firmi,zavaljen u dugogodisnji kredit i bez mogucnosti/ambicija za trazenjem novih izazova 🤣
A polako sagorijevas u sebi dok ne izbije negdje...ili na zivce ili na cir na zelucu 😁

Istrazivanja kazu da je max 5 godina koliko covjek bude zadovoljan i sretan na jednoj poziciji i nakon toga dolazi do zasicenja i zelje za promjenom.
Kod mene licno je i manje od 5 godina 😁
Kredit 0 malaka :-D Sa djecom,pogotovo više njih , čovjek prestaje gledati sebe, nego djecu. A to što bih se ja kofrčio, ne trebaju moja djeca da ispaštaju. Trenutno im mogu većinu želja ispuniti. Napustio bih zbog nepoštivanja prava,plate i mobinga. Sobzirom, da sve od toga imam, moj mozak je problem.
medvjed23

#2903 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by medvjed23 »

Teško se oteti tom nekom praznom osjećaju kad pomisliš da imaš jedan jedini život, da taj život traje svega par desetljeća i da dobar dio tog vremena, jedinog vremena koje imaš, moraš provesti rintajući. Nije to rijedak osjećaj. O njemu su pričali i pisali mnogi, između ostalih i Bukovski:
Kako, jebi ga, može čoveku prijati da ga u pola sedam ujutru probudi budilnik, da skače iz kreveta, oblači se, na silu se najede, sere, piša, pere zube i češlja se, i onda se probija kroz saobraćaj da bi stigao do mesta gde u suštini pravi grdne pare za nekog drugog, i gde još traže da bude zahvalan što mu je pružena prilika za tako nešto?
Doduše, kod njega su često prisutne simplifikacije. Stvarnost je složenija, sa više nijansi. Ima divnih firmi, ima divnih kolega. Al opet, skoro svaki posao, bio ružan ili lijep, te odvlači od stvari koje zaista voliš. Na stranu oni sretnici koji su "dobili na lutriji" i za novac rade ono što vole. Njih je jako malo, a i pitanje je: može li potrajati ljubav koju si stopio sa profesijom?
zippoo87

#2904 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Kiki_Musampa wrote: 09/02/2024 14:43

Itekako. 15 godina sam na ovom poslu,sve se oko mene mijenja,a ja ko zabetoniran. Nije mi loše,mogao sam i napredovati, al djavo ne da mira.
Srećom imam ogromne fiksne troškove,koje me odvraćaju od eksperimentisanja... :D
Dugo u firmi,zavaljen u dugogodisnji kredit i bez mogucnosti/ambicija za trazenjem novih izazova 🤣
A polako sagorijevas u sebi dok ne izbije negdje...ili na zivce ili na cir na zelucu 😁

Istrazivanja kazu da je max 5 godina koliko covjek bude zadovoljan i sretan na jednoj poziciji i nakon toga dolazi do zasicenja i zelje za promjenom.
Kredit 0 malaka :-D Sa djecom,pogotovo više njih , čovjek prestaje gledati sebe, nego djecu. A to što bih se ja kofrčio, ne trebaju moja djeca da ispaštaju. Trenutno im mogu većinu želja ispuniti. Napustio bih zbog nepoštivanja prava,plate i mobinga. Sobzirom, da sve od toga imam, moj mozak je problem.
Pa to i jeste najveci problem,sto te lome na sve nacine i ne postuju,ma koliko dobar bio a znaju da si ti u nekoj situaciji gdje moras trpiti.Onda se to odrazi na covjekovo zdravlje i psihu i pojavi se ona zeravica u zeludcu koja tinja .

Ali vjeruj iz licnog iskustva,nijedan posao nije vrijedan zdravlja i da psihicki izgoris...poslije se sve poslozi,ne treba trpiti nista.
Evo ja vise ne trpim i u svemu mi je bolje,od finansija,zivota,spavam kao beba,nema stresa i nerovoze .
Kiki_Musampa

#2905 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Kiki_Musampa »

zippoo87 wrote: 09/02/2024 15:22
Kiki_Musampa wrote: 09/02/2024 14:43

Pa to i jeste najveci problem,sto te lome na sve nacine i ne postuju,ma koliko dobar bio a znaju da si ti u nekoj situaciji gdje moras trpiti.Onda se to odrazi na covjekovo zdravlje i psihu i pojavi se ona zeravica u zeludcu koja tinja .

Ali vjeruj iz licnog iskustva,nijedan posao nije vrijedan zdravlja i da psihicki izgoris...poslije se sve poslozi,ne treba trpiti nista.
Evo ja vise ne trpim i u svemu mi je bolje,od finansija,zivota,spavam kao beba,nema stresa i nerovoze .
Pogrešno sam se izrazio,nemam problema sa pravima,mobingom i platom,izvinjavam se...
zippoo87

#2906 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

E to je onda drugo 😁
Lijepo je vidjeti i da je ljudima dobro na poslu.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2907 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hame_ »

zippoo87 wrote: 09/02/2024 15:22 Ali vjeruj iz licnog iskustva,nijedan posao nije vrijedan zdravlja i da psihicki izgoris...poslije se sve poslozi,ne treba trpiti nista.
To neka "haiku" poezija, dormeo, delimano,... tava koja ne zagorijeva :mrgreen:

O.K. bez zajebancije. Moj posao kako god da posložiš moraš trpiti inspektore, radnike, gazde,... i hajdi spavaj "kao beba" nakon X godina. Odnosno nakon 1998. pa ratovanja, pa privatizacije, pa "za sebe" radio 20 godina,... Bosaurin 5 mg.
zippoo87

#2908 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Hame_ wrote: 09/02/2024 16:51
zippoo87 wrote: 09/02/2024 15:22 Ali vjeruj iz licnog iskustva,nijedan posao nije vrijedan zdravlja i da psihicki izgoris...poslije se sve poslozi,ne treba trpiti nista.
To neka "haiku" poezija, dormeo, delimano,... tava koja ne zagorijeva :mrgreen:

O.K. bez zajebancije. Moj posao kako god da posložiš moraš trpiti inspektore, radnike, gazde,... i hajdi spavaj "kao beba" nakon X godina. Odnosno nakon 1998. pa ratovanja, pa privatizacije, pa "za sebe" radio 20 godina,... Bosaurin 5 mg.
Zivot da je lagan,zvao bi se poezija a ne zivot. :D
Ja sam svasta i radio i mijenjao poslove i zanimanja i gazde i jednostavno,svi su isti u mom gradu.Vise tu i ne trazim posao...radim vani nekoliko mjeseci a ostalo radim za sebe i dobro mi.
Ako sam nesto naucio za zivota,to je da se ljudi ne mijenjaju i seljak ostaje seljak do kraja zivota,gazda seronja je isti i sa milion KM prometa i sa 50 mil. prometa,bahat je bahat i kada je kokuz i bogatas,lazov uvijek laze i petlja,ma koliko firmi promijenio.

Neke stvari se mogu trpiti ali kada predje u mobing i zeravica kada treperi u stomaku,treba bjezati i misliti na sebe.Sve se to poslozi poslije,samo ako zdravlje ode,onda nisi dobar ni sebi,ni porodici,ni drustvu i postajes i ti teret,tj.problem a ne rjesenje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2909 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Truba »

medvjed23 wrote: 09/02/2024 14:59 Teško se oteti tom nekom praznom osjećaju kad pomisliš da imaš jedan jedini život, da taj život traje svega par desetljeća i da dobar dio tog vremena, jedinog vremena koje imaš, moraš provesti rintajući. Nije to rijedak osjećaj. O njemu su pričali i pisali mnogi, između ostalih i Bukovski:
Kako, jebi ga, može čoveku prijati da ga u pola sedam ujutru probudi budilnik, da skače iz kreveta, oblači se, na silu se najede, sere, piša, pere zube i češlja se, i onda se probija kroz saobraćaj da bi stigao do mesta gde u suštini pravi grdne pare za nekog drugog, i gde još traže da bude zahvalan što mu je pružena prilika za tako nešto?
Doduše, kod njega su često prisutne simplifikacije. Stvarnost je složenija, sa više nijansi. Ima divnih firmi, ima divnih kolega. Al opet, skoro svaki posao, bio ružan ili lijep, te odvlači od stvari koje zaista voliš. Na stranu oni sretnici koji su "dobili na lutriji" i za novac rade ono što vole. Njih je jako malo, a i pitanje je: može li potrajati ljubav koju si stopio sa profesijom?
Treba vidjeti sto je alternativa i kakvi su oni koji nemaju posla

Takodjer...meni kao nocnoj ptici bilo kakav poso od 9 do 17 je garant da cu biti normalno ljudsko bice a ne sova
Svi imamo jednog u raji koji je zamijenio dan i noc ili ima nesanicu :D jer spava danju
Nema to veze s parama ...posao je i kao vojska sto je prizivaju...dajte ti red...osjecaj pripadnoati
Ja sve svoje obveze zavrsim za 2 3 slobodna dana onda pocinje djavolji um da radi
Beapolsne pop i jarice krsti
bavi

#2910 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by bavi »

bavi wrote: 09/02/2024 13:55
....
dgL_

#2911 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by dgL_ »

Nije više poenta ni mobinga, ni uslova, ni ničega .. zasitiš se raditi da bi mogao preživljavati... A toliko se osjećaš potrošeno da nemaš volje opšte pomislit da mjenjaš posao, da kao neko sa iskustvom ideš negdje biti početnik... A znaš šta te sve čeka... Dobrog truda i rada da bi napredovao, a i kad napreduješ sa platom, opet preživljavaš... Jer da nebi preživljavao trebaš krasti... A krasti nisi naučen... Ma čudna stvar skroz
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2912 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hame_ »

Klimaks?
dgL_

#2913 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by dgL_ »

Hame_ wrote: 10/02/2024 01:55Klimaks?
30 mi je godina...
n+1

#2914 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by n+1 »

Burnout
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2915 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Entropio »

dgL_ wrote: 09/02/2024 22:00 Nije više poenta ni mobinga, ni uslova, ni ničega .. zasitiš se raditi da bi mogao preživljavati... A toliko se osjećaš potrošeno da nemaš volje opšte pomislit da mjenjaš posao, da kao neko sa iskustvom ideš negdje biti početnik... A znaš šta te sve čeka... Dobrog truda i rada da bi napredovao, a i kad napreduješ sa platom, opet preživljavaš... Jer da nebi preživljavao trebaš krasti... A krasti nisi naučen... Ma čudna stvar skroz
Sve te razumijem. I ja sam se tako osjecao dugo. Gledas kako direktor guzi sekretaricu, vozi Porsche, a ti radis sav posao. I pukne mi, prelomim, i otvorim svoju firmu jer sam kroz godine postao ekspert u nasoj bransi sa jakim kontaktima. Sad ja guzim sekretaricu, vozim Porsche… ali priznacu ti nesto. Sad mi i to dopizdilo lagano… sad bih jos nesto vise. Sad imam 2 sekretarice, a uzeo sam jos i Audija. Cuo sam ima platis i ides s podmornicom gledati Titanik. To bi bilo nesto novo, mozda isprobam. Javicu ti kako prodje.
Ironmen

#2916 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ironmen »

Chloe wrote: 09/02/2024 14:32
Nakon 6-7 godina ne smiješ biti potrošen, samo trenutno umoran. :-D Život je pred tobom, kakav crni nedostatak elena, cccc. :-D

Pa nakon 28. godina plus još nešto radnog staža, ne mogu reći da nisam potrošena, al ne i da se predajem. Unazad godinu i nešto došlo je do promjena unutar firme, dobro mi je došlo, ama bilo neophodno manje dinamike i stresa jer sam usljed raznih dešavanja kao i izgaranja na poslu bila loše ( takav period prvi put u životu doživjela), unazad par mjeseci već mi je sve postalo monotono i ne odgovara mi laganica i mrtvilo, povremena dinamika me digne al nije to to. Nekom bi na mom mjestu bilo odlično, uhodan posao, u malom prstu sve imam, al mene umara. :mrgreen:

Ukazala mi se prilika da mijenjam posao ( ne firmu), al svakako bi bila velika promjena od sredine do samog kolektiva, bila bih na neki način "početnik", sigurna sam da bi bilo teško na početku i da bih se morala dokazivati, al to osjećam kao izazov za koji sam potpuno sposobna i spremna. Fakat, moje poslovna energija i sposobnost su mi najmanja briga. :-D
Za rad premoren, za otkaz presiromašan, za penziju premlad.
Last edited by Ironmen on 10/02/2024 15:40, edited 1 time in total.
Ozimician

#2917 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ozimician »

BurnOut je danas ozbiljna stvar i realna.
BiBi911

#2918 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 10/02/2024 14:52 BurnOut je danas ozbiljna stvar i realna.
BurnOut je u 99% slucajeva kao Whiplash kod udesa. Prevara osiguranja klasicna.

Kakav crni BurnOut kada se radi manje od 3h na dan. Nemas vremena da se umoris. To mozda tamo negdje u kini,indiji gdje rade 24h na dan pa se ljudi umore.
n+1

#2919 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by n+1 »

Nema burnout nužno veze s brojem radnih sati i fizičkim umorom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2920 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by _BataZiv_0809 »

BiBi911 wrote: 10/02/2024 14:57

Kakav crni BurnOut kada se radi manje od 3h na dan. Nemas vremena da se umoris. To mozda tamo negdje u kini,indiji gdje rade 24h na dan pa se ljudi umore.
Whiplash?
Ozimician

#2921 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 10/02/2024 15:00 Nema burnout nužno veze s brojem radnih sati i fizičkim umorom.
:thumbup: :thumbup:
Chloe
Photo mod

#2922 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Chloe »

Ironmen wrote: 10/02/2024 14:51
Chloe wrote: 09/02/2024 14:32

Za rad premoren, za otkaz presiromašan, za penziju premlad.
I šta ćemo sad? :(
Chloe
Photo mod

#2923 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Chloe »

n+1 wrote: 10/02/2024 15:00 Nema burnout nužno veze s brojem radnih sati i fizičkim umorom.
Tačno .... :thumbup:
Ironmen

#2924 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ironmen »

Sutit i trtip, radit se mora, mora se imati neki dobar izduvni ventil da bude lakse. :mrgreen:
zippoo87

#2925 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

BiBi911 wrote: 10/02/2024 14:57

A gdje se u BiH radi manje od 3 sata dnevno?
Mislim u privatnika,ne na uhljebe.
Post Reply