Ma dok si bila napisala nisam sigurno oprezno citala. Ali svakako nije smetalo da se sva pojede.dalmatinka wrote:Vjerujem i meni se učinilo malo previše vode, ja sam ti rekla da sam sav šećer prebacila u sirup i bio je gust jer sam stavila da iskuhava dok nisam postigla zadovoljavajuću gustoću. Zato moja baklava nije bila "mokra", ali najbolje se naučiš na vlastitim greškama.Soul_Sista wrote:Ja sam se dalmatinki zaboravila zahvaliti za recept baklave sa makovimamogu samo reci da je sva baklava pukla za dva dana
cak je i jedna profesionalna kuharica pohvalila
imam samo jednu primjedbu na nju a to je da je ispala previse `mokra` za moj ukus
iduci put cu je zaliti sa sirupom ali malo manje, bas zato sto volim da je malo hrskava kad se jede..
![]()
..eto, do iduceg kolaca!!
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Soul_Sista
#2901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
- burek_in_space
#2902 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Tema je
i samo tako nastavite.
Jes' da sam pogled donosi bar 1000 kalorija
,ali vrijedi. 
- shipak
#2903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
treba mi recept za piletinu u soja umaku. ako neko ima isproban molim vas da napišete
probala sam neki sa soja umakom i kikiriki puterom, ali mi je tu kikiriki preuzeo aromu, voljela bih da probam sa samim soja umakom, tako da on preuzme.
hvala
probala sam neki sa soja umakom i kikiriki puterom, ali mi je tu kikiriki preuzeo aromu, voljela bih da probam sa samim soja umakom, tako da on preuzme.
hvala
- dalmatinka
-
d2
#2905 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

pomfrit, riza (kari, vita zacin, bosilja, origano, puter, maslinovo ulje), gljive sa paprikom, mladi luk i crni hljeb - povrtni dan un dijete
piletina od prije par dana, pajcovao sam je sa zacinima u maslinovom ulju itd - ludnica od okusa nakon sto sam je ispekao

-
d2
#2906 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
peksimetishipak wrote:Napraviću ponovo ovaj vikend pa ću pribilježiti tačne mjere.
Sad sam zakuhala odokativno pa ne znam.
Inače ide:
oko 500 gr brašna
so
jedan prašak za pecivo
malo ulja
zakuhati kiselom vodom
obećavam tačnije mjere nakon vikenda![]()
haj zivota ti i mene jako zanima, hvala !
-
RenaTTa
#2907 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kabbalat Shabbat 
Svake veceri cetvrtka na petak kod mene je ista prica
Prosli put su bila mlijecno-neutralna jela, ovaj put ce to biti mesno-neutralna jela.
Buduci da imam vishe gostiju vishe sam i spremila.
Kao uvod, jedna od osnovnih namirnica bliskog istoka - patlidzan.
Sto za filovani patlidzan sa fasiranim mesom (recept je porijeklom sirijski)
tako i za baba-ganooush (ili hummus) s tim da u baba ganoosh ja uvijek dodam,
pa barem 3-4 kasike kvalitetnog domaceg tahinija, osim toga, u baba ganoosh ide
maslinovo ulje, za razliku od tradicionalnog hummusa.
Vecher je bila poprilicno prijatna u Rehovotu, te sam se dala u obilazak vrta.
Za veceru sutrasnju sam pobrala sve sto mi je bilo potrebno

Domaca piletina u biljnoj marinadi. Pola limuna sam koristila za mazanje (naime limunska kiselina
potpomaze hrskavicavosti kozice kasnije) a pola sam stavila da se sok iscjedi, te prilikom pecenja,
formira prirodni umak bez dodatka ojacivacha.

Pecheno pile. Naime, obicno kada ovako spremam, pecem ga ili ispod sacha vani, ili ispod folije nekih 60min,
da se arome sjedine, nakon toga otkrijem, i pustim istiha da se peche dok ne porumeni. Obavezan sastojak je
bijelo vino, koje vezhe arome i stvara gustinu umaka

Idemo dalje
Fasirano meso je jako bitan sastojak u mojoj kuhinji, pa tako i u regionalnoj, no posebnu aromu tek dobija
u kombinaciji sa svejzhe kosanim listom persuna, ko voli intenzivnije moze i korijander. Pinjoli u middle-eastern
kuhinji se upotrebljavaju u biti ogranicheno, ali itekako sluze kao vezivna komponenta svih tih zachina.
Dakle, najprije prepolovimo patlidzane (koristiti plavi patlidzan)
Nasolimo ih pa bar nekih 30 min posushimo, pouljimo maslinovim (ja koristim kanola ulje)
i pechemo na 220C cca 25 min. Izvadimo ih da se potpuno ohlade.

Za nadjev je potrebno mljeveno meso (ovisno od kolicine patlidzana toliko i mesa, na jednu polovicu dosta je 80-100g mesa),
koristim varijantu 2 vrste mesa - uvijek! to je 50/50 junecheg (od buta, snicla) + teleche (lopatica a moze but). Dosta ksoanog
pershuna (za prosjechan rucak ja potrosim blizu 500 g persunovog lista
) sjeckani bijeli luk, malo limunovog soka, pinjoli te zachini
po zelji.

To je sto se tiche glavnih jela
Uz ovo naravno, nezaobilazno je svaki put milion dipova, umaka, prismakalica
itd.
Pa krechem redom,
Tabuleh (salata od pershuna) (Libanon)

Tabuleh je stvarno meni najdrazha salata, iz razloga sto...bukvalno osvjezhi, moj savjet je da
se ne stavlja pretjerano maslinovog ulja prilikom zacinjavanja i mjesto sircheta da se koristi limunov sok,
po zelji moze se dodati suhog hljeba malo (a la crouttons) eventualno 3-4 kasike sjeckanih oraha ili pinjola.
Paradajz u salati je varijacija na temu, tabuleh se izvorno sastoji od cistog persunovog lista.
Baba ganooush (Jordan/Saudijska Arabija/Izrael)
Ah ta divna kombinacija pershuna, pecenog patlidzana, bijelog luka i tahinija
Zaista za prste polizati.
Postupak je u biti isti kao i kod drugih bliskoistochnih dipova, osim sto se za ovaj sastojci ne "gnjave/melju" sa stapnim
mikserom, vec se najprije sok iz patlidzana cijedi, zatim se dodaju svi sastojci i ona kraju se mutilicom rucno izmuti, da se
malo patlidzan osjeti. Naravno, ide uz mesna jela, u Izraelu tradicionalno uz ovcija srca punjena celerom (mada ne volim iznutricu) ali eto
cisto informacije radi

Standardni humus (Libanon/Izrael/Egipat)
Ah, sto su cevapi bez luka ili kajmaka? Nista!
Eh pa, ovdje bilo sta bez humusa? Nista!
Osnovni sastojci za humus su kuhani slanutak/nahut (leblebije bla bla kako se vech ne zovu:) ), tahini, pershun, maslinovo ulje,
bijeli luk, kumin, crveni biber i korijander

E pa evo ga, servirana mala porcija (za mene za vecheras)

jede se kao i svi ostali dipovi uz arapski/pita hljeb! To je kod nas umjesto beshteka

And, last but not least
Kalamanta Masline - Humus (Izrael)
Oh, obozavam crne masline
dakle, varijacija na temu Humus:)

Kao i obechano, evo recept za famozni tahin/tahini/tehina itd kako li se vech neche zvati
Mozete ga kupiti u Sarajevu na dosta mjesta, i to dobrog tahinija, ali domache je domache
Potrebno je :
1200 ml susamovih kospica (ima u skoro svakom supermarketu)
350-400 ml maslinovog ulja.
Postupak je sljedeci, susam rasporediti u dvije grupe, pechi u plehovima, povremeno mijeshajuci nekih
15 min na 220 C dok fino ne pozlate. prebaciti u multipraktik ili stapni mikser, te dodati kolicinu ulja.
Izradjivati krem masu, dok ne dobijete gustinu punomasnog jogurta, po potrebi dodavati ulja ako je
smjesa pregusta.
Ovakav tahini skladistiti u staklenkama u frizideru, moze do 4 mjeseca da stoji.
U slast 
Svake veceri cetvrtka na petak kod mene je ista prica
Prosli put su bila mlijecno-neutralna jela, ovaj put ce to biti mesno-neutralna jela.
Buduci da imam vishe gostiju vishe sam i spremila.
Kao uvod, jedna od osnovnih namirnica bliskog istoka - patlidzan.
Sto za filovani patlidzan sa fasiranim mesom (recept je porijeklom sirijski)
tako i za baba-ganooush (ili hummus) s tim da u baba ganoosh ja uvijek dodam,
pa barem 3-4 kasike kvalitetnog domaceg tahinija, osim toga, u baba ganoosh ide
maslinovo ulje, za razliku od tradicionalnog hummusa.
Vecher je bila poprilicno prijatna u Rehovotu, te sam se dala u obilazak vrta.
Za veceru sutrasnju sam pobrala sve sto mi je bilo potrebno

Domaca piletina u biljnoj marinadi. Pola limuna sam koristila za mazanje (naime limunska kiselina
potpomaze hrskavicavosti kozice kasnije) a pola sam stavila da se sok iscjedi, te prilikom pecenja,
formira prirodni umak bez dodatka ojacivacha.

Pecheno pile. Naime, obicno kada ovako spremam, pecem ga ili ispod sacha vani, ili ispod folije nekih 60min,
da se arome sjedine, nakon toga otkrijem, i pustim istiha da se peche dok ne porumeni. Obavezan sastojak je
bijelo vino, koje vezhe arome i stvara gustinu umaka

Idemo dalje
Fasirano meso je jako bitan sastojak u mojoj kuhinji, pa tako i u regionalnoj, no posebnu aromu tek dobija
u kombinaciji sa svejzhe kosanim listom persuna, ko voli intenzivnije moze i korijander. Pinjoli u middle-eastern
kuhinji se upotrebljavaju u biti ogranicheno, ali itekako sluze kao vezivna komponenta svih tih zachina.
Dakle, najprije prepolovimo patlidzane (koristiti plavi patlidzan)
Nasolimo ih pa bar nekih 30 min posushimo, pouljimo maslinovim (ja koristim kanola ulje)
i pechemo na 220C cca 25 min. Izvadimo ih da se potpuno ohlade.

Za nadjev je potrebno mljeveno meso (ovisno od kolicine patlidzana toliko i mesa, na jednu polovicu dosta je 80-100g mesa),
koristim varijantu 2 vrste mesa - uvijek! to je 50/50 junecheg (od buta, snicla) + teleche (lopatica a moze but). Dosta ksoanog
pershuna (za prosjechan rucak ja potrosim blizu 500 g persunovog lista
po zelji.

To je sto se tiche glavnih jela
Uz ovo naravno, nezaobilazno je svaki put milion dipova, umaka, prismakalica
Pa krechem redom,
Tabuleh (salata od pershuna) (Libanon)

Tabuleh je stvarno meni najdrazha salata, iz razloga sto...bukvalno osvjezhi, moj savjet je da
se ne stavlja pretjerano maslinovog ulja prilikom zacinjavanja i mjesto sircheta da se koristi limunov sok,
po zelji moze se dodati suhog hljeba malo (a la crouttons) eventualno 3-4 kasike sjeckanih oraha ili pinjola.
Paradajz u salati je varijacija na temu, tabuleh se izvorno sastoji od cistog persunovog lista.
Baba ganooush (Jordan/Saudijska Arabija/Izrael)
Ah ta divna kombinacija pershuna, pecenog patlidzana, bijelog luka i tahinija
Postupak je u biti isti kao i kod drugih bliskoistochnih dipova, osim sto se za ovaj sastojci ne "gnjave/melju" sa stapnim
mikserom, vec se najprije sok iz patlidzana cijedi, zatim se dodaju svi sastojci i ona kraju se mutilicom rucno izmuti, da se
malo patlidzan osjeti. Naravno, ide uz mesna jela, u Izraelu tradicionalno uz ovcija srca punjena celerom (mada ne volim iznutricu) ali eto
cisto informacije radi

Standardni humus (Libanon/Izrael/Egipat)
Ah, sto su cevapi bez luka ili kajmaka? Nista!
Osnovni sastojci za humus su kuhani slanutak/nahut (leblebije bla bla kako se vech ne zovu:) ), tahini, pershun, maslinovo ulje,
bijeli luk, kumin, crveni biber i korijander
E pa evo ga, servirana mala porcija (za mene za vecheras)
jede se kao i svi ostali dipovi uz arapski/pita hljeb! To je kod nas umjesto beshteka

And, last but not least
Kalamanta Masline - Humus (Izrael)
Oh, obozavam crne masline

Kao i obechano, evo recept za famozni tahin/tahini/tehina itd kako li se vech neche zvati
Mozete ga kupiti u Sarajevu na dosta mjesta, i to dobrog tahinija, ali domache je domache
Potrebno je :
1200 ml susamovih kospica (ima u skoro svakom supermarketu)
350-400 ml maslinovog ulja.
Postupak je sljedeci, susam rasporediti u dvije grupe, pechi u plehovima, povremeno mijeshajuci nekih
15 min na 220 C dok fino ne pozlate. prebaciti u multipraktik ili stapni mikser, te dodati kolicinu ulja.
Izradjivati krem masu, dok ne dobijete gustinu punomasnog jogurta, po potrebi dodavati ulja ako je
smjesa pregusta.
Ovakav tahini skladistiti u staklenkama u frizideru, moze do 4 mjeseca da stoji.
- neprilagodjena
#2908 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
d2 wrote:
pomfrit, riza (kari, vita zacin, bosilja, origano, puter, maslinovo ulje), gljive sa paprikom, mladi luk i crni hljeb - povrtni dan un dijete
piletina od prije par dana, pajcovao sam je sa zacinima u maslinovom ulju itd - ludnica od okusa nakon sto sam je ispekao
Ovaj tvoj tanjir i piletina dobro izgledalu ali interesuje me zasto si napravio i piletinu i pomfrit??
Zar ti nije bilo dovoljno samo riza ili samo pomfrit ili si htjeo da se moze izabrati??
- dacina_curica
#2909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
samo da te pohvalimAmela wrote:Nije od danas, ali jeste od subote, buckuris u zemljanom cupu, i samo da napomenem da se kuhalo gotovo cetiri sata, i da je 'puklo' u cetiri sekunde. Nije sto sam ja kuhala, ali je bas bilo dobro.Moram ja malo sama sebe hvaliti, mada vjerujem da ce me Daculina pohvaliti cim stigne na posao.
![]()
![]()
I nemojte da me pitate za recept - n e d a m!![]()
![]()
- shipak
#2910 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo tako dobro igledad2 wrote:
hajd mi molim te napiši, kako si spremao piletinu, detaljno, i u čemu si je pekao. uh kako sočno izgleda.
i krompir je mmmmmmmm
-
d2
#2911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo su dva jela od dva dananeprilagodjena wrote: Ovaj tvoj tanjir i piletina dobro izgledalu ali interesuje me zasto si napravio i piletinu i pomfrit??
Zar ti nije bilo dovoljno samo riza ili samo pomfrit ili si htjeo da se moze izabrati??
jedan dan je bila samo piletina a drugo ovo sto je na gornjoj slici
-
d2
#2912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
piletinu sam prvo premazao maslinovim uljem, potom vegetom, potom bijelim lukom, posuo crvenom paprikom, karijem, bosiljkom, i podravkinim zacinom za pecenu piletinu, ostavio da upije dva sata, potom je zviznuo u brasno i bacio na elektricnu teflon tavushipak wrote:hajd mi molim te napiši, kako si spremao piletinu, detaljno, i u čemu si je pekao. uh kako sočno izgleda.
i krompir je mmmmmmmm![]()
![]()
![]()
ja sam ti kuhar amater
- shipak
#2913 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo kako sam i obećala @downtoearth i @d2 ponovo ušipci - lokumi sa tačnim mjerama. Sreća da mi je muž ''vrijedan'' pa ''zaradio''
potrebno:
600 gr brašna
1 paketić praška za pecivo
1 kafena kašika soli
3 kafene kašike ulja
1 čaša od cedevite kisele vode (ili oko 400 ml)
Prvo sam stavila 450 gr brašna, prašak za pecivo i so u zdjelu i to izmješala na suho. Nakon toga u to dodala ulje i svu kiselu vodu i mixerom, sa onim spiralnim umetcima umijesila glatko tijesto. To tijesto bude rjeđe. Nakon toga sa ostalim brašnom dodavanjem pomalo mijesila tijesto rukom dok nisam dobila zadovoljavajuće tvrdo tijesto. Na kraju sam utrošila ukupno 600 grama brašna.
Tijesto ne mora stajati. Na pobrašnjen pult stavi se tijesto i razvalja tako da bude oko 0.8 do 1 cm debljine. Ja nauljim ruke i rukama pritišćem tijesto tako da ga razvučem. Evo slikica razvučenog i dijelom izrezanog tijesta

Ja svaki uštipak prije nego ga stavim u tavu sa uljem (ulje dobro ugrijati) malo rukama pritisnem tako da ga rastanjim. Na kraju bude 0.4 - 0.5 cm debljine. Ovako se bolje pušu dok se peku.
Evo slikice gotovih uštipaka od jutros

Ova druga slikica pokazuje sve uštipke koji se dobiju od ove količine brašna. Dovoljno za doručak za četiri osobe.
potrebno:
600 gr brašna
1 paketić praška za pecivo
1 kafena kašika soli
3 kafene kašike ulja
1 čaša od cedevite kisele vode (ili oko 400 ml)
Prvo sam stavila 450 gr brašna, prašak za pecivo i so u zdjelu i to izmješala na suho. Nakon toga u to dodala ulje i svu kiselu vodu i mixerom, sa onim spiralnim umetcima umijesila glatko tijesto. To tijesto bude rjeđe. Nakon toga sa ostalim brašnom dodavanjem pomalo mijesila tijesto rukom dok nisam dobila zadovoljavajuće tvrdo tijesto. Na kraju sam utrošila ukupno 600 grama brašna.
Tijesto ne mora stajati. Na pobrašnjen pult stavi se tijesto i razvalja tako da bude oko 0.8 do 1 cm debljine. Ja nauljim ruke i rukama pritišćem tijesto tako da ga razvučem. Evo slikica razvučenog i dijelom izrezanog tijesta

Ja svaki uštipak prije nego ga stavim u tavu sa uljem (ulje dobro ugrijati) malo rukama pritisnem tako da ga rastanjim. Na kraju bude 0.4 - 0.5 cm debljine. Ovako se bolje pušu dok se peku.
Evo slikice gotovih uštipaka od jutros

Ova druga slikica pokazuje sve uštipke koji se dobiju od ove količine brašna. Dovoljno za doručak za četiri osobe.
- shipak
- shipak
- Sheikha
#2916 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
sto si nam vrijedna @shipak
mogu mislit kako je dragi zadovoljan
'ajde mi napisi recept za muffins

mogu mislit kako je dragi zadovoljan
'ajde mi napisi recept za muffins
- shipak
#2917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
znala sam da će neko tražiti recept za muffins
ja kupila gotovi prah od Dr. Oetkera i samo ubacila jaje i ulje (kako piše na kutiji).
Ništa posebno

ja kupila gotovi prah od Dr. Oetkera i samo ubacila jaje i ulje (kako piše na kutiji).
Ništa posebno
- Sheikha
#2918 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
heh i ti tako pravis... a ja se pitala sta je u onom prahu, da mi je da dobijem isti, a da ne koristim gotovo spremljenoshipak wrote:znala sam da će neko tražiti recept za muffins![]()
![]()
![]()
Ništa posebno![]()
![]()
![]()
-
budala_mahnita
#2919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Aaaaaaaaaa, vidi sto podvaljuju!dina_qa wrote:heh i ti tako pravis... a ja se pitala sta je u onom prahu, da mi je da dobijem isti, a da ne koristim gotovo spremljenoshipak wrote:znala sam da će neko tražiti recept za muffins![]()
![]()
![]()
Ništa posebno![]()
![]()
![]()
![]()
P.s. rec'u te Dzemi
- Sheikha
#2920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
e jesi
ja jednom pravila sa gotovim praskom, super ispalo doduse
-
d2
#2921 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvala šipak znas koja mi je zelja bila da znam praviti ovo !shipak wrote:evo kako sam i obećala @downtoearth i @d2 ponovo ušipci - lokumi sa tačnim mjerama. Sreća da mi je muž ''vrijedan'' pa ''zaradio''![]()
![]()
posaljem slike ha napravim prvi put !
- shipak
#2922 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Današnje krofne:
Ove su za pokazati

Ove su za jesti

Ove su za pokloniti

PS. Ove nisu iz kutije od Dr Oetkera, nego po receptu

Ove su za pokazati

Ove su za jesti

Ove su za pokloniti

PS. Ove nisu iz kutije od Dr Oetkera, nego po receptu
Last edited by shipak on 16/11/2008 16:15, edited 1 time in total.
-
brinetta
#2923 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Moze li recept krofni 
- shipak
#2924 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Može
Potrebno:
900 gr brašna
2 instant kvasca
3,5 dl toplog mlijeka
100 gr omekšanog putera
3 žumanca
1 cijelo jaje
60 gr šećera
+šećer u prahu za posipanje
Priprema
Kvasac staviti u toplo zašećereno mlijeko. Kad se digne od svih sastojaka umijesiti tijesto. Mogu se jaja prvo posebno umutiti.
Zakuhano tijesto pustiti da se digne, nakuhati i ponovo pustiti da se digne. Pobrašniti podlogu i razvaljati tijesto na 7-10 mm debljine. Modlama vaditi oblike (najbolje je šoljicom za kahvu) i pržiti u dosta vrelog ulja. Brzo se prže. Vaditi na kuhinjski papir tako da upije višak masnoće. Posuti šećerom u prahu i jesti, najbolje uz toplu čokoladu sa lješnjacima
.
Stavi nam slikice kad budeš pravila

Potrebno:
900 gr brašna
2 instant kvasca
3,5 dl toplog mlijeka
100 gr omekšanog putera
3 žumanca
1 cijelo jaje
60 gr šećera
+šećer u prahu za posipanje
Priprema
Kvasac staviti u toplo zašećereno mlijeko. Kad se digne od svih sastojaka umijesiti tijesto. Mogu se jaja prvo posebno umutiti.
Zakuhano tijesto pustiti da se digne, nakuhati i ponovo pustiti da se digne. Pobrašniti podlogu i razvaljati tijesto na 7-10 mm debljine. Modlama vaditi oblike (najbolje je šoljicom za kahvu) i pržiti u dosta vrelog ulja. Brzo se prže. Vaditi na kuhinjski papir tako da upije višak masnoće. Posuti šećerom u prahu i jesti, najbolje uz toplu čokoladu sa lješnjacima
Stavi nam slikice kad budeš pravila
-
brinetta
#2925 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvala, hvala, a slike svakako stavljam