Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NIN

#2901 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

iceman2010 wrote:
NIN wrote: Nego, sto se pitanja tice, ima veze sa zenkom/zenom ali nije vezano za njen ciklus. Napomenuo bih i to da se gustina/kolicina sperme u testisima moze vise puta mijenjati u toku jednog dana.

Volio bih da vidim kako bi ovaj problem rijesili oponenti evolucije.
A kako je to argument za evoluciju?
Ja ne rekoh da je ovo bilo kakav argument. Barem, ne za sada.

Probaj razmisliti i naci zadovoljavajuci odgovor sa svog aspekta pa cemo dalje.
ljekar

#2902 Re: EVOLUCIJA

Post by ljekar »

nema nema dokaza
statix

#2903 Re: EVOLUCIJA

Post by statix »

ljekar wrote:nema nema dokaza
Image

Image
Bušman

#2904 Re: EVOLUCIJA

Post by Bušman »

statix wrote:
ljekar wrote:nema nema dokaza
Image

Image
Sto je najgore, liku je nick "ljekar" :D :D :D ajroni ov sort
ljekar

#2905 Re: EVOLUCIJA

Post by ljekar »

mrsko m i pisati sve o toj farsi iako sam bio prisiljen to da ucim,nasli se masinski tehnicari da raspravljaju o evoluciji

ovaj neki fosil iznad kaze kolicina sperma da ima veze sa evolucijom :? :shock: :shock: :shock:
chengaba

#2906 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

ljekar wrote:ovaj neki fosil iznad kaze kolicina sperma da ima veze sa evolucijom :? :shock: :shock: :shock:
Ma stipu njega, kako će čovjek nastati od majmuna, pa što danas ne siđu sa drveta... :dance:
GAU 8

#2907 Re: EVOLUCIJA

Post by GAU 8 »

ljekar wrote:mrsko m i pisati sve o toj farsi iako sam bio prisiljen to da ucim,nasli se masinski tehnicari da raspravljaju o evoluciji

ovaj neki fosil iznad kaze kolicina sperma da ima veze sa evolucijom :? :shock: :shock: :shock:
tebi je ekrem moto : nista ne znaam a dže da znam
brance

#2908 Re: EVOLUCIJA

Post by brance »

Sta ba vi sad diskutujete jel ovo sve nastalo po nekim scientific zakonima ili je kao bog stvorio ovo?
ja71

#2909 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

brance wrote:Sta ba vi sad diskutujete jel ovo sve nastalo po nekim scientific zakonima ili je kao bog stvorio ovo?
a ko je stvorio "scientific zakonime" :D
brance

#2910 Re: EVOLUCIJA

Post by brance »

ja71 wrote:
brance wrote:Sta ba vi sad diskutujete jel ovo sve nastalo po nekim scientific zakonima ili je kao bog stvorio ovo?
a ko je stvorio "scientific zakonime" :D
cuj ko je stvorio? Kako mozes reci stvoriti - to je malo komplikovana rijec za objasniti ako se bolje pogleda.

Scientific zakoni su tu zbog okoline u kojoj se nalazis i zbog drugih fizikalnih i etc etc zakona. Nisam neki fizicar, al znam da ovaj svemir, i mi koji se nalazimo njemu nije samo tako prije milion godina stvoren, nego prije milijardu godina. I sta sad trazis kako je nastao zivot i sve oko nas? Pa sta mi znamo sta se desilo prije milijardu godina, odnosno sta se desilo u 'pocetku'. Zasto bi to ikako previse interesovalo, kad imamo drugih stvari o kojima bi se mogli brinuti i glavu lomiti. Ja licno ne vjerujem u nikakve religijske teze o stvaranju svijeta, sta treba da znaci da je nas neko stvorio i zemlju i vodu i planine i zivotinje i sve oko nas?! Pa nije ovo igra neka da nas neko stvara..

Ja licno vjerujem u naucne teze kako je zivot zapoceo, mislim ne interesuje me to previse ali eto. Trazimo kako je covjek nastao? Pa ima teza, od majmuna od ovoga od onoga. Ko zna, mozda smo i postali slucajem, kad su se neke zivotinje milionima godina prije parili medjusobno i mi 'mutanti' nastanemo. Kako su zivotinje nastale? Ko je njih stvorio? Jel i oni trebaju vjerovati u to da ih je neko stvorio?

Ali najjaca mi je teorija, adam i eva. Aha znaci oni su poceli stvarati covjecanstvo, ako sam to tacno razumio?
ja71

#2911 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

brance wrote: Ja licno ne vjerujem u nikakve religijske teze o stvaranju svijeta, ...
...
Ja licno vjerujem u naucne teze kako je zivot zapoceo, ...
Ovo nije podforum "Religija".
ja71

#2912 Re: EVOLUCIJA

Post by ja71 »

@Nin
mislim da dzaba dalje cekamo.
De nam to u vezi periode sperme rastabiri pa da idemo dalje.
ionako smo u offtopicu
brance

#2913 Re: EVOLUCIJA

Post by brance »

ja71 wrote:
brance wrote: Ja licno ne vjerujem u nikakve religijske teze o stvaranju svijeta, ...
...
Ja licno vjerujem u naucne teze kako je zivot zapoceo, ...
Ovo nije podforum "Religija".
Znam da nije, al doticni/a je u prvim stranicama teme odmah poceo/la spominjati religiju i masu nekih tekstova copy paste na temu o tome kako je bog stvorio svijet i svemir i sta ja znam sta sve vise.
vice-zamjenik

#2914 Re: Evolucija

Post by vice-zamjenik »

Zašto potežeš pitanje gustoće sperme a nemaš objašnjenje za to, i ne znaš da li ima ikakve veze sa evolucijom. :? :roll:
Mogu i ja tako nać neku pojavu i pitat za objašnjenje a da to nema veze sa evolucijom.
Npr. zašto neki ljudi ćelave a neki ne, de ti meni to objasni?! :-)

Ovaj gore našo sliku nekog fosila i misli nešto riješio. :thumbup: :lol: :lol: :lol: :run:
iceman2010

#2915 Re: Evolucija

Post by iceman2010 »

vice-zamjenik wrote:Zašto potežeš pitanje gustoće sperme a nemaš objašnjenje za to, i ne znaš da li ima ikakve veze sa evolucijom. :? :roll:
Mogu i ja tako nać neku pojavu i pitat za objašnjenje a da to nema veze sa evolucijom.
Npr. zašto neki ljudi ćelave a neki ne, de ti meni to objasni?! :-)

Ovaj gore našo sliku nekog fosila i misli nešto riješio. :thumbup: :lol: :lol: :lol: :run:

Ma ja to ono fosil sam po sebi dokaz za nesto :lol: Ima iskopina i starih gradjevina, pa ipak niko normalan ne tvrdi da je neboder evoluirao iz tih gradjevina. Covjek je ovdje, na 19 strani pitao za objasnjenje kako su to sisavci nastali od gmazova, kako ptice od gmazova, kako gmazovi od vodozemaca, kako vodozemci od riba itd sa nizom nemogucih "postepenih" promjena u respiratornom, reproduktivnom itd mehanizmu. Jedini odgovor na to je bio da je to kao komplikovano i tesko za objasniti. Ustvari je nemoguce. Mozes misliti ti mlataras rukama i tvoji potomci narednih milion godina mlataraju rukama i onda gle cuda pojave se krila i ti poletis. Ima samo jos niz "malih" problemcica poput respiratornog sistema, ali skontace se to samo od sebe. Koja bajka. Pardon basna. Treba stvarno puno vjere za nesto ovako. Kakvi bolan naucni metodi, cinjenice i sl. Samo vjera u evoluciju. Ustvari evoluciju bi iz domena nauke trebalo prebaciti u domen religija :lol:
minjonja

#2916 Re: Evolucija

Post by minjonja »

iceman, to kako ti evoluciju zamisljas je zamisljao i lamark davnih dana cija je teorija davna pobijena. smijesan si. ja se ne razumijem u masinstvo, pa se ne javljam na te teme, ne gledam ni OBN, pa se ne javljam na te teme, a ti veze nemas o evoluciji a pokusavas nesto pametno reci. pa, ne ide ti. ako hoces da te iko za ozbiljno uzme, idi uzmi neku knjigu procitaj o evoluciji koju su napisali strucnjaci, pa ako ima nesto nejasno, postavi pitanje. kad kazem strucnjak, mislim na autore koji su to studirali, a ne filozofa haruna jahju.
ružmarin-a

#2917 Re: Evolucija

Post by ružmarin-a »

@NIN, može li pitanje?

ako su ljudi nastali od majmuna, kako to da današnji majmuni ne evoluiraju ka čovjeku, već čovjek evoluira ka njima ?

i zašto sada nemamo armiju malih ljudi nastalih od majmuna, evolucijo...neke nove klince...već su na istom stadijumu razvoja...

koliko to treba vremena da jedan majmun postane čovekom? (ne znam gde da nađem tu informaciju)

i kako su neki ostali u životinjskoj rasi a neki u ljudskoj...
nešto mi tu ne štima
po kojim zaslugama su se razdvojili jedni u jedan a drugi u drugi tabor...

Hvala na odgovoru

P.S. edit: morala sam samo ispoštovati princip kongruencije, te sam stoga ispravila zamjenicu ličnu, i maći zelenog smajlija, jer sam postavila ozbiljno pitanje...
brance

#2918 Re: Evolucija

Post by brance »

ružmarin-a wrote:@NIN, može li pitanje?

ako su ljudi nastali od majmuna, kako to da današnji majmuni ne evoluiraju ka čovjeku, već čovjek evoluira ka njima ?

i zašto sada nemamo armiju malih ljudi nastalih od majmuna, evolucijo...neke nove klince...već su na istom stadijumu razvoja...

koliko to treba vremena da jedan majmun postane čovekom? (ne znam gde da nađem tu informaciju)

nešto mi tu ne štima

Hvala na odgovoru

P.S. edit: morala sam samo ispoštovati princip kongruencije, te sam stoga ispravila zamjenicu ličnu, i maći zelenog smajlija, jer sam postavila ozbiljno pitanje...
Cuj kako ne evoluria vise danasnji majmun do covjeka?! Pa sta ti mislis to traje sa danas na sutra ili?

Evo ti banalan primjer:
Majmuni, stariji od covjeka (kako to evolucija govori), parili se parili i jednom slucaju se desi da dodje do anomalije (kao sto je imamo danas u ljudskom rodu). Znaci rodjen majmun sa nekom anomalijom i sta ce majmuni nisu doktori da ga lijece, nego nastavi da zivi nekako, i cak pocne da se pari. Nisu toliko bili inteligenti da znaju da ako se budu parili sa bolesnim majmunom da ce mozda i njegov potomak imati isti problem, kao sto ljudi kada je npr. covjek patuljak, ima 50:50 sansu da mu potomci budu patuljci. I sta ti sad znas da li su, kada su majmuni nastavili da se pare sa majmunom koji ima anomaliju, da iz tog parenja nije nastala neka skroz druga vrsta zivotinje po karakterisitkama, mozda cak i covjek u ranim fazama? Mozda zvuci apsurdno i cudno, ali nikad se ne zna. I da ljudi kao ljudi nemaju dovoljan stepen inteligencije, da ne shvate da ako se ljudi patuljci pare sa normalnim covjekom, da moze nastati djete patuljak, mozda bismo sad imali i dvije 'vrste' covjeka, normalne i patuljke u ogromnom broju!

Mislim sad da neko prica o evoluciji, ovdje na forumu mi je malo... Imaju ljudi koji se cijelog zivota bave time, sta mi mozemo kao najveci lajici pricati i pametovati o nekim tezama evolucije!
NIN

#2919 Re: Evolucija

Post by NIN »

ružmarin-a wrote:@NIN, može li pitanje?

nešto mi tu ne štima

Hvala na odgovoru

Vidis, ljudi NISU nastali od majmuna! Nisam bas siguran zasto je ova dezinformacija toliko rasirena mada bih pretpostavio da se ista namjerno potura s ciljem da a priori izazove nevjericu. Istina je malo drugacija i, kako rekoh, covjek NIJE nastao od majmuna nego su danasnji covjek i danasnja cimpanza imali zajednicke pretke, prije nekih 5-6 mil. godina. Druga jako bitna stvar da bioloski (fizioloski i fizionomski) spadamo u istu porodicu sa ostalim visim (bezrepim) majmunima koju nazivamo nazivamo hominidima. Iz cega bi se moglo reci da smo mi zapravo i dalje majmuni, sto i jeste bioloska cinjenica (recimo, kada gladan lav ugleda covjeka on zapravo kao da je vidio cimpanzu ili gorilu, slicno kao sto je nama normalno pojmiti da su lav i tigar u bliskom srodstvu i jako lice jedan drugom, ako zanemarimo tigrove sare).

Kako imamo situaciju da iz jednog zajednickog pretka (zapravo, radi se o vrsti, a ne jedinki, mada je optimalno koristiti se ovim sinomimom u jednini na temama kao sto je ova) danas imamo dvije zasebne vrste onda mozemo zakljuciti da su obje novonastale vrste evoluirale u razlicitim smjerovima - zauzele su razlicite ekoloske nise. Kako je covjek imao 6 miliona godina da evoluira iz prahominida u danasnjeg golog majmuna tako je i cimpanza imala tih 6 miliona godina da evoluira iz istog nam zajednickog prahominida u danasnju ratobornu cimpanzu. Dakle, pogresno je postaviti pitanje zasto danasnji majmuni ne evoluiraju u covjeka. Cimpanza i ostali majmuni, kao i ostale vrste, nemaju tendenciju da evoluiraju u vec evoluirane oblike zivota iz jednostavnog razloga jer se, izmedju ostalog, pod evolucijom podrazumjeva i zauzetost vec spomenute ekoloske nise koja biva popunjena vrstom koja je imala sansu da se prva adaptira na istu (kao kad udjes u pun tramvaj i nemas gdje sjesti jer su sva sjedista vec zauzeta). Cimpanze su savrseno adaptirane za okolinu u kojoj zive kao sto su to i ljudi za svoju okolinu (za ljude vise generalno jer smo tek nedavno izumili civilizaciju i gradove koji fakticki i nisu nas prirodni habitat). Tendencije dalje evolucije su u smjerovima koje determinira habitat (ekoloske promjene, geografske barijere, promjene u omjeru lovine i predatora, itd). Da budem malo konkretniji reci cu i to da je jedan od presudnih faktora zasluznih za evoluciju covjeka i daljeg udaljavanja od danasnjih cimpanzi bila upravo promjena klime gdje je dio Afrike (danasnja Etiopija) postao dosta suh u relativno kratkom periodu. Posljedice su bile i to da se broj rastinja smanjio gdje su ljudi bili primorani traziti hranu na sve vecim i brojnijim otvorenim savanama. Pri samom prijelazu u savanu prirodna selekcija je automatski favorizirala jedinke (praljude) koje su bile bolje adaptirane na novi nacin zivota koje ce kasnije karakterizirati, izmedju ostalog, uspravan hod radi toplotne regulacije sto je opet posljedica duzoj izlozenosti suncu, smanjenje maljavosti iz istog razloga, produzeno djetinjstvo radi smanjenja otvora zdjelicne kosti (pelvic index) koje je bila posljedica bipedalnosti, itd.

Jos jednom bih te napomenuo da pitati zasto danasnji majmun ne evoluira u covjeka jeste isto kao i pitati zasto danas zirafa ne evoluira u jelena ili zasto kokos ne evoluira u jastreba, ako znamo da su nekada imali zajednicke pretke.

U nadi da ce pomoci u razumjevanju, valja napomenuti i to da su jedno odredjeno vrijeme na planeti bile dvije vrste ljudi - Homo sapiensi i Homo neandertalensisi (ljudi i neandertalci). Jedno vrijeme zivjeli smo skupa na podrucju danasnje Evrope ali su isti nedugo potom izumrli jer smo mi imali pogodnije predispozicije i samim tim adekvatniju adaptaciju na novonastalu klimu (kraj ledenog doba) i novi kontinent. Nije to bilo istrebljenje u okrutnom smislu kako ga danas percipiramo nego jednostavno popunjavanje jedne ekoloske nise jednom oportunistickom vrstom i diskvalificiranjem druge, bez obzira sto su neandertalci bili tu vec stotinama hiljada godina (sturim jezikom, nasa genetska kombinacija se prirodnoj selekciji pokazala kao dobitna kombinacija izmedju nase dvije vrste). Dakle, u jedno odredjeno vrijeme bili smo svjedoci armije drugih i drugacijih ljudi sa kojima smo imali zajednicke pretke samo, s obzirom na nas oportunizam i plasticnost covjeka, tesko su isti mogli s nama opstati u istom habitatu koji je polako postajao globalan - cijela planeta.

Valja mi ici, toliko za sada i nadam se da ce pomoci u razumjevanju.

P.S. Jos uvijek cekam pokusaj objasnjenja onog pitanja ticano za reproduktivnost.
Last edited by NIN on 04/09/2010 15:57, edited 1 time in total.
ružmarin-a

#2920 Re: Evolucija

Post by ružmarin-a »

ja ipak čekam štovanog @NIN-a da odgovori
a tebi se svakako zahvaljujem :)

aha sorry nin odgovorio sad ću iščitati
ružmarin-a

#2921 Re: Evolucija

Post by ružmarin-a »

zahvaljujem se @NIN

ali sve su to naravno NAGAĐANJA ali ne i ISTINA

zašto su pobili teoriju evolucije i više je ne prihvataju u obrazovnom sistemu? :-?

evoluciju kao pojam i evoluiranje prihvatam samo kad je koristim sinonimno za riječ NAPREDOVANJE
kad mi je nekako uhomilozvučnije reći da je neko "evoluirao od seljaka čoeka do uvaženog intelektualca vrijednog rešpekta" i tome slično...
a svakako nastavite sa iznošenjem observacija i tekstova, zanimljivo vas je čitati
NIN

#2922 Re: Evolucija

Post by NIN »

ružmarin-a wrote:zahvaljujem se @NIN

zašto su pobili teoriju evolucije i više je ne prihvataju u obrazovnom sistemu? :-?

evoluciju kao pojam i evoluiranje prihvatam samo kad je koristim sinonimno za riječ NAPREDOVANJE
kad mi je nekako uhomilozvučnije reći da je neko "evoluirao od seljaka čoeka do uvaženog intelektualca vrijednog rešpekta" i tome slično...
a svakako nastavite sa iznošenjem observacija i tekstova, zanimljivo vas je čitati
Ovo zapravo nisu nikakva nagadjanja nego cinjenicama potkrijepljenje naucne teorije. I prvi put cujem da je teorija evolucije pobijena? Ko su ti ljudi koji je pobise? I ko kaze da se evolucija ne prihvata u obrazovnom sistemu? Prvi put cujem. Mozda jedino ako je Saudiska Arabija u pitanju, a svi manje-vise znamo kako njihov skolski sistem funkcionira i na kojem je stupnju.

I da, evoluirati u bioloskom smislu nije isto kao i reci evoluirao u kolokvijalnom govoru. Evolucija je relativan pojam i bazira se na adaptaciji na ne tendenciji ka nekom konacnom naprednijem cilju koji karakterizira veca i ucinkovitija kompleksnost. Recimo, za neke vrste takodjer kazemo da su evoluirale bez obzira na cinjenicu da su stekle manju kompleksnost od svojih predaka.
harač

#2923 Re: Evolucija

Post by harač »

Nivo rasprave na ovom threadu je kao onaj koji ja vodim sa svojom nenom... Ipak, to je žena koja je završila 4 razreda osnovne i koja je uvjerena da je nekoć čovjek napravio brod u kojeg je potrpao sve životinje...
Bušman

#2924 Re: Evolucija

Post by Bušman »

ružmarin-a wrote:zahvaljujem se @NIN

Nije ni NIN u pravu. To jesu nagadjanja, ali ta nagadjanja potpuno objasnjavaju promatrane cinjenice. Tako da se ne radi o nagadjanju tipa "sutra ce padati kisa", nego "danas poslijepodne je postalo umjereno oblacno, tokom veceri je doslo jos oblaka uz osjetan pad temperature, sto znaci da bi sutra mogla padati kisa" i ako se pokaze da je kisa sutra stvarno pala onda je teorija (u ovom slucaju hipoteza, treba ih vise za teoriju) ispravna. Ja ne znam kako je kod tebe, ali ja ovakve hipoteze pravim svaki dan i pokusavam skontati vezu.

Evolucija i znaci napredovanje, ali u smislu prilagodjavanja okolini. Naravno da je nova podvrsta naprednija od neke prethodne, koja je izumrla, samim tim sto je ziva i sto se dobro snalazi u okolini.

Zadnja recenica ti je ignorantska, a najgore je sto trazis od ljudi da budu otvoreni za tvoje teorije (pretpostavljam da hoces ovo), a sam nisi otvoren za neke druge. To je problem svih kreacionista - licemjerstvo.
statix

#2925 Re: Evolucija

Post by statix »

Ukoliko pogledamo dinamiku nase planete, svi ce sloziti da su drasticne promjene obiljezile njenu historiju, sto je za posljedicu imalo promjene u izgledu okolisa i uslova za zivot, naseg ekosistema. U pitanju su velike geoloske, klimatske, ekoloske i druge promjene, obzirom na period od 4,5 milijarde godina. Danas kada posmatramo odredjeni biotip, vidimo zivotinje prilagodjene zivotu u njemu. Medjutim, obzirom da nam je poznata dinamika ekosistema, to bi znacilo da su te vrste historijski gledano, na istim podrucijima bile hendikepirane i neprilagodjene u odredjenom periodu njene historije. Prema tome, ako je sve u ekosistemu podlozno promjenama, ukljucujuci floru, da li to znaci da je Bog svaki put doradjivao vrste(sto bi nama znacilo da su evoluirale) ili su kompletne vrste izumirale usljed promjena nakon cega bi stvarao opet nove, potpuno drugacije i prilagodjene novonastalim uslovima.

Zamislite situaciju, gadja Stvoritelj planetu meteorom, i onda ceka pa spusta druge adekvatne vrste. Ili desi se gigantska vulkanska erupcija koja unisti mnoge djelove ekosistema, i onda se spustaju nove vrste koje ce obitavati u tim djelovima. Zamislite stvoritelja koji stvara virusna oboljenja i pusta ih medju zivotinje, poput npr. antraksa, ili ugradjuje im u instinkte sklonosti ka kanibalizmu. Evolucija ima dosta dobre odgovore na ovakve pojave, potkrijepljene dokazima i teorijama, ali kreacionisti jednostavno se vode teorijom "ciri-bu-ciri-ba, i bi ovo i bi ono..."
Post Reply