ružmarin-a wrote:@NIN, može li pitanje?
ako su ljudi nastali od majmuna, kako to da današnji majmuni ne evoluiraju ka čovjeku, već čovjek evoluira ka njima ?
i zašto sada nemamo armiju malih ljudi nastalih od majmuna, evolucijo...neke nove klince...već su na istom stadijumu razvoja...
koliko to treba vremena da jedan majmun postane čovekom? (ne znam gde da nađem tu informaciju)
i kako su neki ostali u životinjskoj rasi a neki u ljudskoj...
nešto mi tu ne štima
po kojim zaslugama su se razdvojili jedni u jedan a drugi u drugi tabor...
Hvala na odgovoru
P.S. edit: morala sam samo ispoštovati princip kongruencije, te sam stoga ispravila zamjenicu ličnu, i maći zelenog smajlija, jer sam postavila ozbiljno pitanje...
Vidis, ljudi NISU nastali od majmuna! Nisam bas siguran zasto je ova dezinformacija toliko rasirena mada bih pretpostavio da se ista namjerno potura s ciljem da
a priori izazove nevjericu. Istina je malo drugacija i, kako rekoh, covjek NIJE nastao od majmuna nego su danasnji covjek i danasnja cimpanza imali zajednicke pretke, prije nekih 5-6 mil. godina. Druga jako bitna stvar da bioloski (fizioloski i fizionomski) spadamo u istu porodicu sa ostalim visim (bezrepim) majmunima koju nazivamo nazivamo hominidima. Iz cega bi se moglo reci da smo mi zapravo i dalje majmuni, sto i jeste bioloska cinjenica (recimo, kada gladan lav ugleda covjeka on zapravo kao da je vidio cimpanzu ili gorilu, slicno kao sto je nama normalno pojmiti da su lav i tigar u bliskom srodstvu i jako lice jedan drugom, ako zanemarimo tigrove sare).
Kako imamo situaciju da iz jednog zajednickog pretka (zapravo, radi se o vrsti, a ne jedinki, mada je optimalno koristiti se ovim sinomimom u jednini na temama kao sto je ova) danas imamo dvije zasebne vrste onda mozemo zakljuciti da su obje novonastale vrste evoluirale u razlicitim smjerovima - zauzele su razlicite ekoloske nise. Kako je covjek imao 6 miliona godina da evoluira iz prahominida u danasnjeg golog majmuna tako je i cimpanza imala tih 6 miliona godina da evoluira iz istog nam zajednickog prahominida u danasnju ratobornu cimpanzu. Dakle, pogresno je postaviti pitanje zasto danasnji majmuni ne evoluiraju u covjeka. Cimpanza i ostali majmuni, kao i ostale vrste, nemaju tendenciju da evoluiraju u vec evoluirane oblike zivota iz jednostavnog razloga jer se, izmedju ostalog, pod evolucijom podrazumjeva i zauzetost vec spomenute ekoloske nise koja biva popunjena vrstom koja je imala sansu da se prva adaptira na istu (kao kad udjes u pun tramvaj i nemas gdje sjesti jer su sva sjedista vec zauzeta). Cimpanze su savrseno adaptirane za okolinu u kojoj zive kao sto su to i ljudi za svoju okolinu (za ljude vise generalno jer smo tek nedavno izumili civilizaciju i gradove koji fakticki i nisu nas prirodni habitat). Tendencije dalje evolucije su u smjerovima koje determinira habitat (ekoloske promjene, geografske barijere, promjene u omjeru lovine i predatora, itd). Da budem malo konkretniji reci cu i to da je jedan od presudnih faktora zasluznih za evoluciju covjeka i daljeg udaljavanja od danasnjih cimpanzi bila upravo promjena klime gdje je dio Afrike (danasnja Etiopija) postao dosta suh u relativno kratkom periodu. Posljedice su bile i to da se broj rastinja smanjio gdje su ljudi bili primorani traziti hranu na sve vecim i brojnijim otvorenim savanama. Pri samom prijelazu u savanu prirodna selekcija je automatski favorizirala jedinke (praljude) koje su bile bolje adaptirane na novi nacin zivota koje ce kasnije karakterizirati, izmedju ostalog, uspravan hod radi toplotne regulacije sto je opet posljedica duzoj izlozenosti suncu, smanjenje maljavosti iz istog razloga, produzeno djetinjstvo radi smanjenja otvora zdjelicne kosti (
pelvic index) koje je bila posljedica bipedalnosti, itd.
Jos jednom bih te napomenuo da pitati zasto danasnji majmun ne evoluira u covjeka jeste isto kao i pitati zasto danas zirafa ne evoluira u jelena ili zasto kokos ne evoluira u jastreba, ako znamo da su nekada imali zajednicke pretke.
U nadi da ce pomoci u razumjevanju, valja napomenuti i to da su jedno odredjeno vrijeme na planeti bile dvije vrste ljudi - Homo sapiensi i Homo neandertalensisi (ljudi i neandertalci). Jedno vrijeme zivjeli smo skupa na podrucju danasnje Evrope ali su isti nedugo potom izumrli jer smo mi imali pogodnije predispozicije i samim tim adekvatniju adaptaciju na novonastalu klimu (kraj ledenog doba) i novi kontinent. Nije to bilo istrebljenje u okrutnom smislu kako ga danas percipiramo nego jednostavno popunjavanje jedne ekoloske nise jednom oportunistickom vrstom i diskvalificiranjem druge, bez obzira sto su neandertalci bili tu vec stotinama hiljada godina (sturim jezikom, nasa genetska kombinacija se prirodnoj selekciji pokazala kao dobitna kombinacija izmedju nase dvije vrste). Dakle, u jedno odredjeno vrijeme bili smo svjedoci armije drugih i drugacijih ljudi sa kojima smo imali zajednicke pretke samo, s obzirom na nas oportunizam i plasticnost covjeka, tesko su isti mogli s nama opstati u istom habitatu koji je polako postajao globalan - cijela planeta.
Valja mi ici, toliko za sada i nadam se da ce pomoci u razumjevanju.
P.S. Jos uvijek cekam pokusaj objasnjenja onog pitanja ticano za reproduktivnost.