nesvrstan wrote:Kao i uvjek i ova diskusija dolazi do tačke fajronta i gubi smisao. Uključuju se nake budaletine sa bolesnim komentarima ("srbi su protiv naše bosanske piramide" - Isuse & velahavle!!!), a vi koji ste činili okosnicu, po meni uspješnog foruma, padate u klopku te im odgovarate.
Ja bih predložio da se ovaj beskonačni forum napusti od strane vas koji ste zaista uspješno raskrinkali ovu prevaru i nas koji smo stali na tu stranu, jer su argumenti zaista drastični u korist teze o zavjeri.
Sviđa mi se ideja o izlasku sa ovog foruma, ali nisam za peticiju već za ovu drugu ideju o distribuciji ZAKLJUČAKA sa ovog forum na više adresa i sa našim nick potpisima.
Eto ja sam za takav završetak ove diskusije.
Historija nas uči da bijeg od vandala uvijek rezultira u potpunoj pobjedi vandalizma u području njihovog prodora.
Umjesto bijega bolje je ostati i tući vandale najefikasnijim (shodno vrsti bitke) oružjem s kojim raspolažemo. U ovom slučaju to znači ignorisanjem vandala na ovoj temi i koncentrisanjem na
akciju:
kako spriječiti daljnje skrnavljenje arheološkog nalazišta nulte kategtorije Visočica?
Slažem se da peticija možda i ne bi bila idealno rješenje - usljed praktičnih problema, npr. anonimnost potpisnika nespojiva je sa formom građanske peticije... Nasuprot tome, zakonom dopuštena anonimna
krivična prijava (npr. na telefon Krimolovaca, ili na Tužilaštvo BiH) sa tekstom koji bismo zajedno usaglasili na ovom forumu, mislim da bi u potpunosti odgovarala situaciji.
Takva anonimna prijava morala bi kao minimum sadržavati sljedeće:
- listu imena uglednih naučnika koji su do sada javno ustali protiv projekta, sa njihovim izjavama u medijima
- samooptužujuće fotografije S. Osmanagića na kojima se jasno vidi skrnavljenje nekropole i drugih vrijednosti od nacionalnog značaja
- tekst samooptužujućih izvještaja fondacije koji sadrže detalje o nađenim ljudskim kosturima, i dr.
- tekst dokumenta Parlamenta BiH kojim se Visočica proglašava zaštićenom zonom za potrebe projekta, sa datumom ulaska u parlamentarnu proceduru i datumom izglasavanja, imenima/strankama predlagača kao i rezultatima glasanja po zastupnicima odnosno strankama. Prema novom Zakonu o slobodi pristupa informacijama koji je EU nedavno nametnula u BiH, svaki građanin ima pravo na ovu informaciju koju dobija na pismeni upit bez navođenja razloga. To su
naši zakoni!
- itd. (dodati prijedloge)
Paralelno, jedna elektronska peticija bi mogla ići prema uglednim stranim arheolozima u cilju prikupljanja njihove podrške akciji spašavanja nekropole. Ako je neko dobar u brzom dizajniranju Web siteova ovo bi se moglo postići na nekom od besplatnih hostova...