Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#2901 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Slušam neki dan Jasnu Bajraktarević kod Amira Zukića na Pressingu.

I kaže ona, svako može sebe pronaći i biti sretan uz određenu prekvalifikaciju, i ne mora se ići put Njemačke. I fakat, kad čujem "nemam posao u struci", naježim se. A ovamo završio komparativnu književnost i rumunski jezik. Sad na to samo odgovaram sa "jebala te struka".
Radio Sarajevo

#2902 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

HAVANA wrote:
muha_sa wrote:mene jedno zanima

da li gastarbajteri iliti useljenici iz drugih država pljuju po svojoj državi iz koje su otišli kao što mi pljujemo po BiH
To je odlika nesposobnog i iskompleksiranog supka koji bi da je nesto sto nije.Bjezi citav zivot,od problema,posla,od sebe samog...a nikad pobjec.Mrzim te ljude.Kritika je jedno i pozeljna je,a pljuvanje nesto sasvim drugo.
Tako je Havana. I ja ih zaobilazim u širokom luku, a ako se nađemo nekad u istom društvu, bude mi baš drago održati im bukvicu.
muha_sa

#2903 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

idite ljudi--sretno vam bilo i dabogda uspjeli i stvorili bogatstvo što ovdje ne biste za 7 života. idite i bježite odavde i razrahatite se i uživajte u rahatluku :thumbup:

dignute glave furajte kroz život i nemojte pljuvat u lonac iz kojeg ste do juce klopali :-) ako mislite da ce vas neki Švedo jal Njemac il šta ti ja znam koji zapadnjak više cjenit ako pljujete po svojoj zemlji grdno se varate :-)
komsinica_s_drugog

#2904 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

muha_sa wrote:
komsinica_s_drugog wrote:Iscitah par stranica, pa sjedim i kontam, jbt, sto ja dodjoh u ovu Njemacku, jos da perem guzice(fuj :D ), daleko od moje djece, mucim se s jezikom.Evo ljudi fino kazu u Bosni je super, bolje nego ovdje.To ja hocu hljeba preko pogace.Ode komsinica pakovat kofer, javi se umrak :mrgreen: iz Bosanskog Broda.
cekam te u 10 da pojedemo cevape na carsiji :D

Image

:kiss:
'naci pravo u Saraj'vo.Ali ko zove on casti.Tesko je eur zaradit :lol:

Sretna Nova godina :kiss:
muha_sa

#2905 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

komsinica_s_drugog wrote:
muha_sa wrote:
komsinica_s_drugog wrote:Iscitah par stranica, pa sjedim i kontam, jbt, sto ja dodjoh u ovu Njemacku, jos da perem guzice(fuj :D ), daleko od moje djece, mucim se s jezikom.Evo ljudi fino kazu u Bosni je super, bolje nego ovdje.To ja hocu hljeba preko pogace.Ode komsinica pakovat kofer, javi se umrak :mrgreen: iz Bosanskog Broda.
cekam te u 10 da pojedemo cevape na carsiji :D

Image

:kiss:
'naci pravo u Saraj'vo.Ali ko zove on casti.Tesko je eur zaradit :lol:

Sretna Nova godina :kiss:
pošto sam ja stara garda nisam se modernizovo :lol: u moj vakat žensko se nikad za novcanik nije smjelo uhvatit, kavaljerstvo par ekselans :D
komsinica_s_drugog

#2906 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

muha_sa wrote:[
pošto sam ja stara garda nisam se modernizovo :lol: u moj vakat žensko se nikad za novcanik nije smjelo uhvatit, kavaljerstvo par ekselans :D
:dada: Pripremi cenera :lol:
kamberovica polje

#2907 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kamberovica polje »

Radio Sarajevo wrote:
ibizza wrote:
Radio Sarajevo wrote:Dakle, koliko sam shvatio, ljudi kojima Bosna ne valja žele sljedeće...

1. Besplatno visoko obrazovanje
2. Iste uslove za dobre i loše učenike pri upisu na fakultet
3. Fenomenalne učionice, kompjutere i sve što je potrebno za studij
4. Posao u struci nakon završenog fakulteta, s platom kao tri prosječne
5. Besplatno zdravstvo
6. Nečekanje u redu kod doktora
7. Najbolju opremu i stručnjake

Dragi moji, ovo nema nigdje. Ali nigdje :)
A koji je razlog tvog odlaska iz ove ljepote? :)
To nema nikakve veze s mojim postom, ali evo reći ću ti. Ja sam u zadnjih 16 godina živio u nekoliko država, i razlozi su uvijek bili poslovne prirode ili studij. Volim vidjeti svijet, ali to ne znači da se neću vratiti i da nisam spoznao da mi ipak nismo rupa kakva mislimo da jesmo.

Živio sam u Budimpešti, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Vilnjusu i evo sad u Amsterdamu, i svugdje sam našao dobre i loše strane, te sam shvatio da je do mene, a ne do grada, države, uređenja, i ostalih stvari koje sam ne mogu promijeniti. Pored toga sam proputovao skoro sve kontinente, i posebno sam se uvjerio da smo mi izmislili svijet za većinu zemalja u kojima sam bio. Ako ti sebi napraviš da ti bude dobro, nije uopšte bitno gdje si.

Kad sam 2006. bio u Budimpešti, beskućnike sam bukvalno preskakao po metro stanicama, a ni danas nije bolje, preko 10.000 ljudi tamo živi tako. I onda mi kažu "svugdje je bolje nego kod nas", a to uglavnom govore ljudi koji nikad nigdje nisu bili.

Svi moji prijatelji i poznanici koji se žale na Bosnu su isključivi krivci za situaciju u kojoj se nalaze. Većina ih je tražila posao, a Boga mole da ga ne nađu. Većina je davala cvaju policajcu kad ih zaustavi bez pojasa. Većina je radila sve ono što u Njemačkoj ne bi smjeli. I onda kažu Bosna ne valja...
Ova izjava stoji sve dok ti za vrat ne sjedne neki lokalni kabadahija kojeg sistem ne želi obuzdati ili dok ti neko drag ne umre na operacijskom stolu kod nekog babinog sina. Individua može prerasti sistem, ali i dalje pliva u blatu i govnima tog sistema, o tome većina i piše.
Radio Sarajevo

#2908 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

kamberovica polje wrote: Ova izjava stoji sve dok ti za vrat ne sjedne neki lokalni kabadahija kojeg sistem ne želi obuzdati ili dok ti neko drag ne umre na operacijskom stolu kod nekog babinog sina. Individua može prerasti sistem, ali i dalje pliva u blatu i govnima tog sistema, o tome većina i piše.
To ti se može desiti svugdje, ali to shvatiš tek kad odeš.
nepoznati988

#2909 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

Radio Sarajevo wrote:Slušam neki dan Jasnu Bajraktarević kod Amira Zukića na Pressingu.

I kaže ona, svako može sebe pronaći i biti sretan uz određenu prekvalifikaciju, i ne mora se ići put Njemačke. I fakat, kad čujem "nemam posao u struci", naježim se. A ovamo završio komparativnu književnost i rumunski jezik. Sad na to samo odgovaram sa "jebala te struka".
Nije on otvorio taj ublehaski fakultet nego opet ova drzava koju nije briga za omladinu u njoj. Jer da je briga ovo smece bi prvo zatvorila jer ti kadrovi ne trebaju nikome.
nepoznati988

#2910 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

Radio Sarajevo wrote:
kamberovica polje wrote: Ova izjava stoji sve dok ti za vrat ne sjedne neki lokalni kabadahija kojeg sistem ne želi obuzdati ili dok ti neko drag ne umre na operacijskom stolu kod nekog babinog sina. Individua može prerasti sistem, ali i dalje pliva u blatu i govnima tog sistema, o tome većina i piše.
Moze ali su drugdje sanse za to 1% a ovdje 60%. E pa druze jos neki su putovali po svijetu. Bio sam i ja i u americi, aziji, africi, evropi.... I to na malo duzi period....
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2911 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

nepoznati988 wrote:
Radio Sarajevo wrote:Slušam neki dan Jasnu Bajraktarević kod Amira Zukića na Pressingu.

Nije on otvorio taj ublehaski fakultet nego opet ova drzava koju nije briga za omladinu u njoj. Jer da je briga ovo smece bi prvo zatvorila jer ti kadrovi ne trebaju nikome.
Pisao sam strqnicu prije sta rade roditelji cija djeca ne mogu upasti unutar OGRANICENE kvote u gimnaziji... koji se pritisak pravi

Tako i na fakultete, svi moraju studirati

Da se nedaj boze ovo desilo u BiH a ne u jednoj od uređenijih i bogatijih država EU, kakvi bi komentari bili

null - Via Euronews: https://www.euronews.com/2019/01/02/sev ... cal-police

Posteno reci...
stakasa

#2912 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Matijevic_Vlado wrote:Moli se dijaspora da smanji ribu.
:D
Radio Sarajevo

#2913 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

nepoznati988 wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Moze ali su drugdje sanse za to 1% a ovdje 60%. E pa druze jos neki su putovali po svijetu. Bio sam i ja i u americi, aziji, africi, evropi.... I to na malo duzi period....
Šanse da ti se to desi drugdje su iste, ili čak i veće.

Recimo u Belgiji i Francuskoj možeš zaginuti od budale koja te pregazi na korzu, ili počne pucati po ljudima, dok ovdje to ipak nije slučaj. Ne znam gdje si bio po Africi, ali čak i najrazvijenije afričke zemlje su goli kurac u odnosu na Bosnu.
Da se nedaj boze ovo desilo u BiH a ne u jednoj od uređenijih i bogatijih država EU, kakvi bi komentari bili

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-46029852
Бивши медицински техничар који је оптужен за убиство преко 100 пацијената требало би да се појави на суђењу у Олденбургу - граду на северу Немачке.

Детективи тврде да је Нилс Хогел (41) давао смртоносне дозе лекова људима о којима је бринуо у две болнице на северу Немачке.

Његов мотив, тврде истражитељи, био је да импресионира колеге покушавајући да их оживи након напада.

Хогел већ служи доживотну казну због убиства људи о којима је бринуо.

Последње суђење одржаће се после добијања токсиколошких налаза са ексхумираних остатака осталих људи.

Сада се верује да је Хогел убио 36 пацијената у Олденбургу и 64 у оближњем Делменхортсу између 1999. и 2005. године.

Репортерка ББЦ-а Џени Хил из Берлина јавља да је случај осетљиво питање за званичнике из области здравља јер их породице жртава оптужују да су жмурили на Хогелова убиства.

Ако буде осуђен за све смрти, постаће најгори серијски убица у Немачкој после рата.

Инспектори кажу да постоји могућност да је убио и више људи али да су потенцијалне жртве кремиране.

„Надам се да ће бити осуђен по свим тачкама како би породице жртава могле да нађу мир", рекла је Петра Клај која води групу за подршку жртвама.

Очекује се да породице наводних жртава испуне судницу.

Хогел је први пут ухваћен 2005. године - када је без рецепта инјектовао лек пацијенту у Делменхорсту. Године 2008. је осуђен на седам година затвора због покушаја убиства.

Током 2014-15, на другом суђену осуђен је за два убиства и два покушаја убиства, када је добио максималну казну.

Рeкао је да му је „искрено жао" и да се нада да ће породице пронаћи мир. Рекао је и да је одлуке о томе да почини злочине донео „релативно спонтано".

Ипак, током суђења је психијатру признао да је убио и до 30 људи.sychiatrist that he had killed up to 30 people.

Инспектори су тада проширили истрагу, ексхумирали 130 бивших пацијената и тражили трагове лекова који би могли да изазову срчани напад.

Такође, пролазили су кроз записе болница у којима је радио.

Записи из болнице у Олденбуру показали су да се број смрти и покушаја оживљавања повећавао када је Хогел био у смени, јавили су немачки медији.
Ili ovo, da se desilo u Bosni, tri godine bi se o tome pričalo. Ali Njemačka je zemlja reda i zakona... Jest, al' u kurcu!
Last edited by Radio Sarajevo on 02/01/2019 10:20, edited 1 time in total.
nepoznati988

#2914 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

mk ultra wrote:
nepoznati988 wrote:

Pisao sam strqnicu prije sta rade roditelji cija djeca ne mogu upasti unutar OGRANICENE kvote u gimnaziji... koji se pritisak pravi

Tako i na fakultete, svi moraju studirati

Posteno reci...
Mozda za gimnaziju ali na ovaj cirkus od komparativne sigurno nema navale. Evo, zadnja u nizu ubleha je onaj zdravstveni fakultet. Zamisli dr. Medicinska sestra. Prije toga nekakav fakultet za javnu upravu. Kome, sta, cega? Ali nisu studenti krivi nego opet ova drzava.
Radio Sarajevo

#2915 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

nepoznati988 wrote:
Mozda za gimnaziju ali na ovaj cirkus od komparativne sigurno nema navale. Evo, zadnja u nizu ubleha je onaj zdravstveni fakultet. Zamisli dr. Medicinska sestra. Prije toga nekakav fakultet za javnu upravu. Kome, sta, cega? Ali nisu studenti krivi nego opet ova drzava.
Kako nisu studenti krivi? Pa je li ih država mlati ako ne upišu sranje od fakulteta? To je svačiji slobodan izbor, a o privatnim fakultetima i da ne pričam. Kapitalizam braco, ako ima ljudi koji kupuju, ima i onih koji će prodavati.
1GB

#2916 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

HAVANA wrote:
japin_mutapi wrote:kad skontas da je ta i takva propala i raspala grcka bolja od bih tek onda vidis koja smo rupa
Kako za koga.I ovde i tamo.Dodji,probaj.Ostani.Il ces se valjat sa ovim po ulici, ili uspjeti.Ja ne bi ostao, da mi ovaj hotel sad na mene prepise.Ne znas dok ne probas.Super ljubazna curica na recepciji me uputi ka divnom trgu gdje mi super ljubazna curica uze 15 eura za 3 wafla i 8.5 eura za 3 kafe.U super uredjenih 25 m2 i prometom u tih sat sto sam bio ,brat bratu 500 eura...A to je najeftinije sto sam pojeo u ovih par dana.Fascinantno mi je gledati kako ljudi prave pricu i novac u trgovini,usluzi...Ne samo ovde,uvijek te stvari gledam.I primjenio sam vidjeno na 3 posla u bih.Funkcionise.Toliko kod nas ima stvari koje se mogu razviti,pokrenuti,unaprijediti,poboljsati...Nekretnine, turizam, ugostiteljstvo,uredjenje unutrasnje i vanjsko,odnos prema musteriji...uvijek ima nesto za vidjeti i nauciti...Ko gleda.I proba,radi,namuci se...Neko ubode,neko propadne.Nema veze.Haj opet.Sta ti znaci to sto kazes da smo rupa? Jel ti lakse il sta? Hajmo pravit rupu,svako komadic po komadic,kako zna i umije...Il brate idite,sto moje dijete da cita i slusa crnjake,citav zivot ih ucim da se moze kad se hoce,i kad nece,pokusavaj...Crkni al pokusaj nesto napraviti od zivota.Samo ne kukaj.I bjezi ako smatras da je bijeg rijesenje problema.Samo mi nemoj crnjaka i ubijat me u pojam.Sutra da odluce i jedna i druga da odu,ne bi mi bilo pravo.Al zalio bi lavor vode za njima. :D Radi sta god,pokusavaj...al radi.Meni ga lezat neces.
Sto ides u grcku ako ti je skupo :lol:
nepoznati988

#2917 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

Radio Sarajevo wrote:
nepoznati988 wrote:
Kako nisu studenti krivi? Pa je li ih država mlati ako ne upišu sranje od fakulteta? To je svačiji slobodan izbor, a o privatnim fakultetima i da ne pričam. Kapitalizam braco, ako ima ljudi koji kupuju, ima i onih koji će prodavati.
E pa drzava nije privatni sektor i ona uopce ne bi smjela tako funkcionisati.
1GB

#2918 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Radio Sarajevo wrote:Živio sam u Budimpešti, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Vilnjusu i evo sad u Amsterdamu, i svugdje sam našao dobre i loše strane
Radio Sarajevo wrote: Nikad, ali apsolutno nikad nisam čuo Švabu kako pljuje po svojoj zemlji.
:lol:
zforumas

#2919 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

Pa de ima Svaba i u Amsterdamu.
1GB

#2920 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

zforumas wrote:Pa de ima Svaba i u Amsterdamu.
Ima pokoji u pravu si :mrgreen:

Inace Radio Sarajevo je muljator Zviz.
pirmin

#2921 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pirmin »

Pa ne mozes ga ni cuti ako ne znas njemacki. :D

A malo ih je koji ne pljuju.
triconja

#2922 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

duminjo wrote:Pričam ja sa drugom da posadimo oraha. Malo vise. Da ulozimo i doci će vrijeme kad će se od tih oraha covjek "obogatiti".
Kaze valja to cekati, kad će to, hocel ili nece uspjeti.. Hiljadu nekih izgovora i prenemaganja. Jebiga druze, ne moras, nemoj. Ja ću ih ove godine zasadit pa nek Idu svi u vraziju mater
Nece ti imat od tih oraha fajde jer to raja masivno radi :mrgreen: , jest da ces imat oraha kolko hoces za med i oras :lol:
nepoznati988

#2923 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nepoznati988 »

1GB wrote:

Nebesa, pa sto mi to odmah ne rece. Hrkljus
Radio Sarajevo

#2924 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

nepoznati988 wrote:
1GB wrote:

Nebesa, pa sto mi to odmah ne rece. Hrkljus
Ovo je super. Pa Zviz je samo pljuvao po Balkanu, ne mogu da vjerujem da ste me povezali s njim :lol: :lol: :lol:

:sax: :sax: :sax:
1GB

#2925 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

pirmin wrote:Pa ne mozes ga ni cuti ako ne znas njemacki. :D

A malo ih je koji ne pljuju.
Jarane ja u zivotu nisam Japanca cuo da je reko da je u njiha skolovanje besplatno :lol:
Post Reply