Ali nista protiv poreza, samo da se dobiju prava.
Freelancing....all about
Moderator: anex
- madner
#2901 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cuj masovni exodus
- 512MB
#2902 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Gledaju djeca po cjeli dan u onaj komfjutor, umjesto da idu vani u kladare i druze seAlfons Kauders wrote:Uništiše nam omladinu, navukoše ih na tehnologiju mjesto na hors ili kladionicu.bluesjunior wrote: e dobro si...tačno ko dileri...
I to na JS... Da makar hoće Python naučit, pa i nekako
-
toh_loh
#2903 Re: Porez na dohodak na freelancing?
60% priznatih odbitaka u ceskoj za freelancere. Ima nade za egzodusExNihilo wrote:Ma i to je pošuplja priča, realno. Dakle, među freelancerima koji su dobili kovertu, prosječna zarada je cca 14k maraka godišnje. Gdje ćeš živjeti s tim? S tim novcima se jedva preživi i u Bosni.Velkoski wrote:Bit će i egzodus kad bude 50%
S druge strane, ko se može fulltime zaposliti vani, uglavnom je uradio to već. Freelancao ili ne. S porezima ovakvim ili onakvim. Ko ne može, pjevat će borbene i plaćati 50%.
-
Melo15
#2904 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi se ustvari svo vrijeme zale kako im je malo ovih 14% i hoce da placaju vise, a svi ih ovde napadaju kako nece da placaju porez...Dobit cete pravo da placate koliko i ostali i da "koristite" ta pravamadner wrote:Cuj masovni exodus![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2905 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ko zarađuje samo 14k godišnje i bude morao vratiti 50% ni njemu se neće isplatiti da freelancea jer većina nema "dupli" posao i radi isto k'o da je full-time job.ExNihilo wrote:Ma i to je pošuplja priča, realno. Dakle, među freelancerima koji su dobili kovertu, prosječna zarada je cca 14k maraka godišnje. Gdje ćeš živjeti s tim? S tim novcima se jedva preživi i u Bosni.Velkoski wrote:Bit će i egzodus kad bude 50%
S druge strane, ko se može fulltime zaposliti vani, uglavnom je uradio to već. Freelancao ili ne. S porezima ovakvim ili onakvim. Ko ne može, pjevat će borbene i plaćati 50%.
S druge strane ja sam spreman prodati nekretnine, udružiti se s ljudima s kojim već radim i imat ćemo i viška novca za kupovinu vize u nekoj drugoj državi koja je ~10%, više nije ni bitno koja je... U Bosni sam cijeli život, tu i tamo mi je dobro, ali 50% neću davati sigurno.
Naravno, ovo nije svima opcija i svjestan sam da mnogi šupljiraju svakako.
Pa ja bih za avgust po tih 50% trebao pola mjeseca rada izdvojiti za državu, helou, nisam na heroinu
Last edited by Velkoski on 01/08/2018 16:55, edited 1 time in total.
- ExNihilo
#2906 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U Češkoj kao freelancer plaćaš sam sebi pune doprinose na penziono i zdravstveno, koji su obavezni, pored poreza na dohodak od 15%.toh_loh wrote:60% priznatih odbitaka u ceskoj za freelancere. Ima nade za egzodusExNihilo wrote:Ma i to je pošuplja priča, realno. Dakle, među freelancerima koji su dobili kovertu, prosječna zarada je cca 14k maraka godišnje. Gdje ćeš živjeti s tim? S tim novcima se jedva preživi i u Bosni.Velkoski wrote:Bit će i egzodus kad bude 50%
- 512MB
#2907 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ee da drzava znade koju kletu paru mi pythonci tucemo oporezovali bi nas sa 80% minimum... pogotovo sad kad svaka mraka od klijenta nesto sa machine learning zeli (TensorFlow)bluesjunior wrote:Pythonce bi ja pustio neko vrijeme, tu ko ima još neke svijesti i šanse za rehabilitaciju...al ovo drugo...
-
l33t
#2908 Re: Porez na dohodak na freelancing?
hajmo u češkuVelkoski wrote:Pa ko zarađuje samo 14k godišnje i bude morao vratiti 50% ni njemu se neće isplatiti da freelancea jer većina nema "dupli" posao i radi isto k'o da je full-time job.ExNihilo wrote:Ma i to je pošuplja priča, realno. Dakle, među freelancerima koji su dobili kovertu, prosječna zarada je cca 14k maraka godišnje. Gdje ćeš živjeti s tim? S tim novcima se jedva preživi i u Bosni.Velkoski wrote:Bit će i egzodus kad bude 50%
S druge strane ja sam spreman prodati nekretnine, udružiti se s ljudima s kojim već radim i imat ćemo i viška novca za kupovinu vize u nekoj drugoj državi koja je ~10%, više nije ni bitno koja je... U Bosni sam cijeli život, tu i tamo mi je dobro, ali 50% neću davati sigurno.
Naravno, ovo nije svima opcija i svjestan sam da mnogi šupljiraju svakako.
Pa ja bih za avgust po tih 50% trebao pola mjeseca rada izdvojiti za državu, helou, nisam na heroinu
- madner
#2909 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ili da otvorite jedan doo, djelite tako troskove i imate pravo na odbitke. 
- DuckZz
#2910 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako oni znaju porijeklo novca.
Oni kazu to je tvoja plata.
Ja kazem nije, salje mi tetka
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2911 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sofia brt, idealnal33t wrote:
hajmo u češku![]()
Ne.madner wrote:Ili da otvorite jedan doo, djelite tako troskove i imate pravo na odbitke.
DOO ovdje više nikad.
Piše u izvodu ko ti šalje.DuckZz wrote:Kako oni znaju porijeklo novca.
-
mirage77
#2912 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sta mislis kad ce formirati vlast nakon izbora, ali realno? A kad ce poceti da raspravljaju o tom novom zakonu? I kako ce uopce izgledati ti parlamenti ako se uopce budu mogli sklepati usljed svih ovih problema oko izbornih jedinica itd.?ExNihilo wrote:Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2913 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Čekaj, prvo već deset godina kontaju mogu l' Hrvati praviti mostmirage77 wrote:Sta mislis kad ce formirati vlast nakon izbora, ali realno? A kad ce poceti da raspravljaju o tom novom zakonu? I kako ce uopce izgledati ti parlamenti ako se uopce budu mogli sklepati usljed svih ovih problema oko izbornih jedinica itd.?ExNihilo wrote:Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda.
- ExNihilo
#2914 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Velika je vjerovatnoća da se usvoji prije izbora, a onda samo stupa na snagu 1.1.2019.mirage77 wrote:Sta mislis kad ce formirati vlast nakon izbora, ali realno? A kad ce poceti da raspravljaju o tom novom zakonu? I kako ce uopce izgledati ti parlamenti ako se uopce budu mogli sklepati usljed svih ovih problema oko izbornih jedinica itd.?ExNihilo wrote:Nažalost, ali tako je. Za koji mjesec ćemo moliti da platimo 14%. I to bez 20% rashoda.
-
toh_loh
#2915 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, ali kako sam shvatio, tih 15% se placa nakon odbitka od 60%, sto mu dode 6% poreza. I to samo ako zaradujes preko 15k. Posto je freelancing definisan, placas zza sebe ponziono i zdravstveno. Mislim da je to odlican model.ExNihilo wrote:
U Češkoj kao freelancer plaćaš sam sebi pune doprinose na penziono i zdravstveno, koji su obavezni, pored poreza na dohodak od 15%.
- 512MB
#2916 Re: Porez na dohodak na freelancing?
More i bolje od Cehe (za freelancere vazi desna tabela)l33t wrote: hajmo u češku![]()

-
mirage77
#2917 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo Madjarska obecana zemlja. 
-
mirage77
#2918 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bolje platiti Madjarskoj 16% nego ovim ciganima 14%.
-
free_too
-
toh_loh
#2920 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vjerujem da u svim drzavama imas pravo na odbitke, pa tek onda placas porez. Zanm da se moze i dio kirije, ako je posao prijavljen da se obavlja u stanu, uvrstiti u odbitke. Pored toga clanovi porodice koji se izdrzavaju.512MB wrote:More i bolje od Cehe (za freelancere vazi desna tabela)l33t wrote: hajmo u češku![]()
-
she+
#2921 Re: Porez na dohodak na freelancing?
zar te ovo ogranicava da radis po ugovoru o djelu, il na neki drugi nacin?DaffyDuck wrote: član 36. Zakona o radu FBiH
(1) Ugovor o radu može se zaključiti za rad sa punim ili nepunim radnim vremenom.
(2) Puno radno vrijeme traje 40 sati sedmično, ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.
(3) Puno radno vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od 35 sati sedmično.
(4) Puno radno vrijeme može se rasporediti na pet, odnosno šest radnih dana u skladu sakolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.
(5) Nepunim radnim vremenom smatra se radno vrijeme kraće od punog radnog vremena.
(6) Radnik koji je zaključio ugovor o radu sa nepunim radnim vremenom, može zaključiti više takvih ugovora kako bi na taj način ostvario puno radno vrijeme.
(7) Radnik koji radi sa nepunim radnim vremenom prava iz radnog odnosa ostvaruje zavisno od dužine radnog vremena u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
upratila sam otprilike to za penzionere, al evo vidim sad da nisu samo funkcioneri povlasteni.. ne kontam ko su ovi pod b) ?DaffyDuck wrote:Sto se tice Zakona o PIO:
Član 116
(Obustava isplate u slučaju sticanja statusa osiguranika u obavezom osiguranju)
Korisniku penzije koji u skladu sa ovim zakonom stekne status osiguranika u obaveznom osiguranju, izuzev osiguranika iz člana 12. tač. c), d), e) i f) ovog zakona, isplata penzije se obustavlja za period trajanja osiguranja.
A član 12 kaze:
Član 12
(Osiguranik samostalnih djelatnosti)
Osiguranik samostalnih djelatnosti je:
a) lice koje u skladu sa zakonom obavlja obrtničku djelatnost, odnosno obavlja privrednu djelatnost proizvodnjom, prometom i pružanjem usluga na tržištu, radi sticanja dobiti,
b) lice koje u skladu sa posebnim propisima, samostalno u vidu zanimanja, obavlja profesionalnu djelatnost,
c) član privrednog društva ili druge organizacije, koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu (u daljnjem tekstu: ugovorena naknada),
d) član organa upravljanja ili organa nadzora, koji za svoj rad prima ugovorenu naknadu,
e) lice koje obavlja poslove na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora i za izvršeni posao ostvaruje ugovorenu naknadu,
f) lice izabrano ili imenovano na javnu funkciju ako za obavljanje te funkcije ostvaruje naknadu,
g) vrhunski sportisti, ako nisu osigurani po drugom osnovu.
i ako svi ostali mogu raditi po ugovoru o djelu, onda ne vidim problem?
il ja tu nesto fulam
nego, zanimalo me ovo..
skroz mi cudno?Znas li da ako trebas da zaposlis radnika na jedan dan sedmicno (ukupno 4 radna dana mjesecno) moras da mu/ u budzet platis doprinose za mjesec dana? Znaci 370 KM. Vise nego plate.
- DuckZz
#2922 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Paypal je privatna kompanija.Velkoski wrote:Piše u izvodu ko ti šalje.DuckZz wrote:Kako oni znaju porijeklo novca.
Kako BiH moze od njih ista zatraziti.
- Haris.ba
#2923 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa i banke su privatne kompanije. Pa od njih moze zatraziti.DuckZz wrote:
Paypal je privatna kompanija.
Kako BiH moze od njih ista zatraziti.
Ili mislite to sto je strana kompanija pa je nedostupna? Npr. Fejsbuk salje licne podatke nasim institucijama bez problema.
Ostao sam nekome duzan. Nismo se razumjeli. Postoje pravila pristupa platnom sistemu. I u tim pravilima cak i preko paypala se vidi ko je uplatio. Na izvodu koji dobijate pise samo paypal. Ali cak i nase banke vide pojedinacne transakcije. Neovisno koristi li se dzabni paypal sa uplatom na bankovni racun mjesecno ili pro paypal. Nije paypal nacin za skrivanje novca.
I da se razumije. Banke su firme koje se bave kreditnim poslom. Negdje i investicionim. Ali platni promet je poseban dio djelatnosti koji je drzava povjerila bankama. Nekada je to radila sama preko Zavoda za platni promet. Pa ni Svicarska vise ne moze da povlaci tzv bankarsku tajnu tek tako. U biti, porezna moze da pristupa transakcijama gradjana bez nekih velikih ogranicenja.
- kica
#2924 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi, vi poredite poreze u EU drzavama ?
Jel u BiH ima neko 700-1000 EUR mjesecno ko je nezaposlen ?
Koje mi imamo privilegije od drzave ?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#2925 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vatrogasce i autoput do Zenicekica wrote:Ljudi, vi poredite poreze u EU drzavama ?