Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
mostarac1905

#2901 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mostarac1905 »

spreca wrote:
Novak20 wrote:
Niko ne traži odcjepljenje ni treći entitet ali se traži izborna jedinica ili neko drugo rješenje koje će osigurati da Hrvati biraju svoje predstavnike taman oni bili Romi ili Jevreji.

Onaj koji prijeti da će Hrvatima oduzeti konstitutivnost kao i onaj koji ne prijeti ali otvoreno radi na tome ili zadržava status quo svakako ima ulogu u razgradnji BiH.

O sporazumu sa IZ imaš forumsku temu sa postavljenim linkovima pa se nadam da si pročitala ili ćeš pročitati i potvrditi ili formirati svoje mišljenje o Ugovoru sa IZ.
Nema od ovoga nista...zaboravi...imal jos sta
a vi ste, bakir izetbegovic? :lol: :lol:

hdz, da podnese malo žrtve skupa s svojom vojskom uhljeba, može isposlovati mnogo toga. skoro sve. ali.. pare i privilegije su draže.
mostarac1905

#2902 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mostarac1905 »

The 51st State wrote:oporezivanje kladara, forimiranje jedinstvene elektroprivrede fbih i telekoma, smanjenje ovlasti doma naroda, proporcionalno zastupanje u federalnim organima uprave i tako te sitnice za pocetak, ok je onda o nekim posebnim izbornim aranzmanima razgovarati gdje bi volja hrvatskog birackog tijela rezultirala izborom clana predsjednistva.
sve racionalni prijedlozi na dobrobit gradjana i naroda fbih.
pisao sam na drugoj temi, kladare se oporezuju i te kako. ako si se ikad kladio, vidio si da se za svaku uplaćenu marku isprinta fiskalni račun. ako se kladare ne oporezuju, zašto vi u sarajevu ne otvorite 10 istih pa tamo ne ostavljate pare. a ne u ove iz hercegovine ili viteza.

kod kladara je problem druge prirode, to je raspodjela poreza koji se prikupi.
The 51st State

#2903 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The 51st State »

mostarac1905 wrote:
The 51st State wrote:oporezivanje kladara, forimiranje jedinstvene elektroprivrede fbih i telekoma, smanjenje ovlasti doma naroda, proporcionalno zastupanje u federalnim organima uprave i tako te sitnice za pocetak, ok je onda o nekim posebnim izbornim aranzmanima razgovarati gdje bi volja hrvatskog birackog tijela rezultirala izborom clana predsjednistva.
pisao sam na drugoj temi, kladare se oporezuju i te kako. ako si se ikad kladio, vidio si da se za svaku uplaćenu marku isprinta fiskalni račun. ako se kladare ne oporezuju, zašto vi u sarajevu ne otvorite 10 istih pa tamo ne ostavljate pare. a ne u ove iz hercegovine ili viteza.

ne oporezujue se dobitak do 100 km sto je gro dobitaka cime je budzet zakinut za 200-300 mil maraka.
sta je problem sa raspodjelom?
_Scarlett_

#2904 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by _Scarlett_ »

...
Last edited by _Scarlett_ on 13/10/2018 01:23, edited 1 time in total.
palermo

#2905 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by palermo »

mostarac1905 wrote:

hdz, da podnese malo žrtve skupa s svojom vojskom uhljeba, može isposlovati mnogo toga. skoro sve. ali.. pare i privilegije su draže.

hmm, ne bi se složio sa tobom. Ova priča o uhljebima je onako forumska priča, iza riječi uhljeb stoje ljudi sa svojim porodicama,sa djecom, ti uhljebi su i doktori i rpofesori i policija, objektivno mislim da kad bi se na taj način počela voditi politika da ova bošnjačka strana ima više argumenata.....ne mogu nigdje (ovi mogu) prag trpljenja kod Bošnjaka je veći (opet ulvljen prošlošću).....s druge strane Hrvatska niej više u mogućnosti da pomaže, odnosno daje pojas za spašavanje........

KOliko god izgledalo nerealno, ali za Hrvate je najbolja poiltika, politika kontruktivnosti........ona čak nekad može biti i na simboličkoj razini,ali daj nešto........posebno s toga što Hrvati BiH imaju svoje komparativne prednosti ....ovako, ići u naduravnje sa Bošnjacima, mislim da tu nisu velike šanse
BAK-eV

#2906 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote:
Niko ne traži odcjepljenje ni treći entitet ali se traži izborna jedinica ili neko drugo rješenje koje će osigurati da Hrvati biraju svoje predstavnike taman oni bili Romi ili Jevreji.

Onaj koji prijeti da će Hrvatima oduzeti konstitutivnost kao i onaj koji ne prijeti ali otvoreno radi na tome ili zadržava status quo svakako ima ulogu u razgradnji BiH.

O sporazumu sa IZ imaš forumsku temu sa postavljenim linkovima pa se nadam da si pročitala ili ćeš pročitati i potvrditi ili formirati svoje mišljenje o Ugovoru sa IZ.

Sta nudis zauzvrat?

Ili smatras da Bosnjaci nemaju sta zeljeti i traziti.
spreca

#2907 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

mostarac1905 wrote: a vi ste, bakir izetbegovic? :lol: :lol:

ma ko :izet: Bakira...nije on bitan...on vam je i previse dao...zato bi prvi visio na bandjeri
seln

#2908 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Novak20 wrote:
channel10 wrote: Nikad vi to nećete dobiti jer je ljudima pun k. hrvatske politike, pogotovo zadnje 2-3 godine i ne žele da cijeli život provedu u vašim sranjima.

Kako ne shvatate da se ide sad na vaše uništavanje i svođenje na minorni objekat važnosti., jer ste davno pretjerali sa svim.
:lol:

Ništa novo. Tako nam je od 1463. :D

:run:
Jooj, patetike. :lol: :lol:
Hoce li biti 500-godisnjica Krbavske bitke?
Hoce li Kobilinda poruciti "opet su pred nama bitke..."
channel10

#2909 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by channel10 »

Novak20 wrote:
The 51st State wrote:za takvo nesto moraju dati kojecega zauzvrat, a nisu nikad to ponudili.
Slažem se samo šta je to zauzvrat ? I je li neko tražio to zauzvrat ?

Slabo će ko šta ponuditi ako ne znaš šta tražiš. :D
Neka daju pola.dalmacije i možda dobiju svoju izbornu jedinicu. Eto,pa.bujrum :thumbup:
Point.

#2910 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Stvaranje nacionalnih izbornih jedinica vodi ka apartheidu i ne znam je li sukladno sa EU zakonima, kojoj težimo.
klosar pravi

#2911 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by klosar pravi »

Point. wrote:Stvaranje nacionalnih izbornih jedinica vodi ka apartheidu i ne znam je li sukladno sa EU zakonima, kojoj težimo.
Ma kakva crna EU ja i ti cemo biti pojedeni od strane crva prije nego se to desi.
Novak20

#2912 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Point. wrote:Stvaranje nacionalnih izbornih jedinica vodi ka apartheidu i ne znam je li sukladno sa EU zakonima, kojoj težimo.
Pa imaš i sada izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu BiH i F BiH + RS, Distrikt....
Seyfo

#2913 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Seyfo »

Ma dobro je ovo sve, sam nek ne puca.

Na lokalnim, prije 2g, skoro da se pripucalo.
decembar2017

#2914 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Novak20 wrote:
Pa imaš i sada izborne jedinice za Parlamentarnu skupštinu BiH i F BiH + RS, Distrikt....
Pa u cemu je poblem onda ? Sto nema neki sistem da se bijelom trakom na rukavu oznacavaju Bosnjaci na izborima pa da se zna za koga im hdz dozvoljava da glasaju ?
decembar2017

#2915 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Onoj EU u kojoj nas prvi vodi covic i hdz :lol:
Haris.ba

#2916 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote:
Mislim da znam o čemu pričaš ali će se zbog presude US BiH ići u dalje apelacije vezane za Ustav F BiH. Što se IZ tiče, CIK treba omogučiti primjenu popisa iz 2013. što odgovara H/S politikama, a ujedno je prilika je za preispitivanje Anexa VII.

Procesi su to koji idu u nizu kad se pokrenu.
Ne može se preispitivati Aneks VII. Može se samo vidjeti je li sproveden, ili nije. Po snazi i izvoru, taj aneks je međunarodni ugovor. Nema tu preispitivanja bez stranaka tog ugovora. A to je u praksi očito nemoguće, jer ne postoji saglasnost stranaka da se to preispituje.

Namjerno se nije dirao ustav FBiH kod presude Ustavnog suda BiH. A član 8. ustava FBiH očito je sasvim ok, a zašto je u izbornom zakonu bila neustavna odredba je nešta za posebne priče (a nije moralo biti, samo je trebalo prepisati odredbu iz ustava FBiH).

Primjena popisa iz 2013. je nešta drugo. Odvojeno od onoga što je tema odluke Ustavnog suda BiH kojim je brisan dio člana izbornog zakona koji je vezan za popunu Doma naroda FBiH.
stakasa

#2917 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by stakasa »

channel10 wrote:
Novak20 wrote:
channel10 wrote: Nikad vi to nećete dobiti jer je ljudima pun k. hrvatske politike, pogotovo zadnje 2-3 godine i ne žele da cijeli život provedu u vašim sranjima.

Kako ne shvatate da se ide sad na vaše uništavanje i svođenje na minorni objekat važnosti., jer ste davno pretjerali sa svim.
:lol:

Ništa novo. Tako nam je od 1463. :D

:run:
Novo je buraz, itekako je novo. Vidiš da imaš problem u shvatanju cjelokupne situacije.
Dosad vam se išlo niz dlaku i nikad niste dobili ni približan odgovor na vaša sranja koja ste činili od rata na ovamo. Tek ste sad počeli dobijati prave odgovore i ovo sto kmecite nije ništa, kako ćete tek kmecati.
Svaki put kad im se je povukla crta stali su. Ama bas svaki put. U pravu je channel ovde
stakasa

#2918 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by stakasa »

Od ovoga RIP Demokracy jedino je simpaticnija kuknjava oko Aluminija - ne daju Bosnjaci struju po cjeni kao sto daju Zeljezari u Zenici, eto u kakvoj mi drzavi zivimo, ma treba bjezat odavde... :D
The 51st State

#2919 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The 51st State »

stakasa wrote:Od ovoga RIP Demokracy jedino je simpaticnija kuknjava oko Aluminija - ne daju Bosnjaci struju po cjeni kao sto daju Zeljezari u Zenici, eto u kakvoj mi drzavi zivimo, ma treba bjezat odavde... :D
jeli to? pa sto im ep hzhb ne da struju po toj cijeni?
mostarac1905

#2920 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mostarac1905 »

The 51st State wrote:
mostarac1905 wrote:

ne oporezujue se dobitak do 100 km sto je gro dobitaka cime je budzet zakinut za 200-300 mil maraka.
sta je problem sa raspodjelom?
upravu si, ne oporezuje se do 100 KM, medjutim postoji porez na uplatu, pa porez na vece dobitke, porez na dobit kladionica i to su ogromne svote. bio sam na seminarima s ljudima iz kladionica, vjeruj da svi oni imaju 100% osigurano radnika na vece iznose od prosjeka (vecina ovdasnjih firmi drze ljude na minimalcu), placaju sve dadzbine drzavi sto po zakonu moraju.

place nisu 'aman' ali ja ne znam ni jednu radnicu da se poazalia da im dan zakasne.

osnovni problem je raspodjela tog poreza, hdz se zalaze da se porez placa tamo gdje su sjedista kladionica (znaci hercegovina i srednja bosna mahom), dok 'federalni partneri' traze da se porez placa na mjestu gdje je nastala uplata svakog pojedinog tiketa (znaci svaka poslovnica posebno). logicno, jer masa je kladionica van opcina pod kontrolom hdz.a gdje bi i ostali imali svoju korist.
tandmand

#2921 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by tandmand »

Ma kako da ne. Čović bi da ga biraju Hrvati iz jedne izborne jedinice a da zagorčava život Bošnjacima u drugoj izbornoj jedinici. :run:
mO k3

#2922 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

HDZeu suknuti gdje se može ....
Point.

#2923 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Novak20 wrote:
Ono što HDZ želi je da se sa trakama glasa, ja kao Bošnjak sa zelenom da glasam za svoje, ti kao Hrvat sa plavom za svoje itd. Jebiga, mene to asocira na predratnu Njemačku.
spreca

#2924 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

mO k3 wrote:HDZeu suknuti gdje se može ....
:thumbup:
pomoci hda90 ,da covicev haz i hns sjebu ....neznam sta je sa onim slavoncem koji je osnovao svoju stranku..nesto ka slavonska stranka ..nisam siguran unaziv
Point.

#2925 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Sveučilišni profesor iz Zagreba Zoran Pusuć, mudro zbori. :thumbup:

Profesor Pusić kaže kako je sasvim jasno da je Komšić izabran po Ustavu, ali i da su za njega glasali građani iz cijele FBiH.
- Meni se čini da nema nikakvih dokaza da su samo Bošnjaci izabrali Komšića, za njega su definitivno glasali mnogi ljudi - dodaje Pusić.

Napominje kako u HDZ-u BiH žele promijeniti Ustav BiH na način da od 10 kantona u FBiH hrvatskog člana biraju Hrvati iz tri kantona, za koja u HDZ-u vjeruju da bi odnijeli pobjedu.
- Međutim, prešućuju da, kad bi se to dogodilo, više od pola Hrvata u BiH zapravo ne bi ni imalo pravo da bira svog člana Predsjedništva - navodi Pusić.

Osvrnuvši se na negativne komentare zvaničnog Zagreba o Komšićevoj pobjedi, Pusić kaže kako to i ne treba da čudi, imajući u vidu činjenicu da je tamo na vlasti HDZ, koji je pokrovitelj HDZ-a BiH.
- Mislim da te izjave koje je dao zvanični Zagreb nisu dobre. Mislim da je to miješanje u unutrašnje poslove susjedne zemlje na jedan pokroviteljski način koji nikome nije simpatičan - tvrdi Pusić.

Za dejtonski Ustav ocjenjuje da je izrazito loše rješenje, jer je nastalo kao rezultat velikog truda međunarodne zajendice da se u BiH uspostavi mir.
- Ali to je bilo prije 20 i kusur godina i tada se vjerovatno i nije moglo napraviti više. No, to ne znači da se stvari ne trebaju mijenjati prema jednoj građanskoj BiH koja neće biti rob nekakvih naslijeđa rata iz 90-ih, niti ljudi koji svoj politički položaj baziraju na širenju etničkih netrpeljivosti. Mislim da je vrlo važno da BiH izađe iz toga, jer je to zapravo i njen najveći problem - mišljenja je Pusić.

Govoreći o novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, naš sagovornik naglašava kako Komšića poznaje, mada ne baš naročito dobro.
- Sreli smo se nekoliko puta na sastancima "Igmanske inicijative" i meni je uvijek ostavljao dojam poštenog čovjeka i patriote kojem je domovina BiH i koji će pokušati nešto da napravi. Šefika Džaferovića ne poznajem dobro, ali zato odlično znam sve šta je govorio Milorad Dodik - poručuje Pusić.

Prokomentarisao je i izjavu predsjednika "Mosta" Bože Petrova, koji je putem Facebooka poručio da "Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata".
- On je opozicija, prema tome ja mislim da će tu pragmatičnost ipak prevladati. Ako su se mogli predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Srbije Aleksandar Vučić tako srdačno sastati, a znamo kakve napetosti i izjave postoje, mislim da će tu ipak pragmatičnost prevladati. Meni se barem čini da premijer Andrej Plenković nije čovjek koji je u tom smislu zadrt, iako je na čelu HDZ-a - zaključuje Pusić.
Post Reply