Jedete li svinjetinu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2901 Re: Jedete li svinjetinu?
jel pravilnije krmenadle ili kremenadle
-
hAZNADAR
#2902 Re: Jedete li svinjetinu?
Meni je stres, vjecita trka, manjak sna,.... dao povisen kolesterol a ne konzumacija zivotinjskih masnoca i sl.Nastasia wrote:U vezi čega sam rekla da nisu upravu, osim za debljanje??LBVIEW wrote:Znaci ako nisu bili u pravu u vezi faktora koji uticu na debljanje, nisu u pravu i u vezi neceg drugog, nadasve zanimljivo razmisljanje.Nastasia wrote:
Ma isto k'o što su ljudi godinama mislili da se od masnoće deblja, što je mit i podvala čista.
Nisam pitala za holesterol, nego onako reko ako si nutricionista da probam džabe dobit informacije o jednoj dijeti koja me zanima, ali pošto samo pričaš o "sveopštem gugl znanju", ništa.
Naravno da ljudi koji svakako imaju povišen holesterol trebaju paziti na masnoću u namirnicama, mislim da ostali mogu jesti životinjsku masnoću bez straha od holesterola. Naravno, ovdje pričamo o normalnoj konzumaciji a ne prežderavanju.
Ljudi koji zive opustenijim stilom zivota bez stresa konzumiraju sve i nemaju problema sa kolesterolom.
- Zejnep
#2903 Re: Jedete li svinjetinu?
Black swan wrote:jel pravilnije krmenadle ili kremenadle
kreme, kakvo krme
- arzuhal
#2904 Re: Jedete li svinjetinu?
Ova tema se opet vratila u okvire priče o svinjetini, mesu, masnoći i to? Pih, uvijek se neko nađe da pokvari sve i zatrola...
-
hAZNADAR
#2905 Re: Jedete li svinjetinu?
Malo je tema otisla na stil zivota, prehranu opcenito, zdravlje,..... - a kod nas sam naslov aludira vise na politiku, pripadnost, identitet, busanje,.....
Smijesno mi je cuti kako neko ne jede svinjetinu - ono samo malo ponekad neku virslu, kobasicu, picu,.... gdje ima neki mali postotak svinjetine ili emulgatora koji se pravi od svinjetine. Ono jedem ALI,.... cim se upotrijebi ALI u smislu ublazavanja - to preraste u pravdanje i glumu.
Ili je konzumiras ili ne kunzumiras - nema ALI. Licno i sam poput vecine sa muslimanskim backgroundom - ne konzumiram cvarke, svinjsku glavusu u rerni, uho svinje u grahu, narezan špek,.... - ne zbog ublazavanja efekta vec iz navike, ukusa, inercije kulture iz koje poticem,.... I naravno ono osnovno - konzumiram sve sto mi se svidja. Ali sam ipak u grupi onih koji konzumiraju svinjetinu i iz nekog kulturoloskopolitickocivilizacijskog razloga nema razlika konzumirao svinjsku glavusu svaki dan i svinjsku mast ili samo ponekad neki frankfurter na rostilju. Isto ko nisam pusac - samo ponekad kad je festa. Ili jesi ili nisi. Ili ne pijem alkohol - ponekad pivo, nikad zestu i nikad pijan,... ma nista to - ili konzumiras ili ne.
Pa onda neko dokazivanje kroz to. Neko dokazuje nesto nekonzumiranjem a neko maksuz konzumiranjem. Jedni se prodaju ko muslimani samo kroz nekonzumiranje klempe a neki drugi kao moderni i emancipovani kroz konzumiranje.
Ludilo
Ovakva tema ustvari otvara neka mnogo bitnija i dublja pitanja.
Smijesno mi je cuti kako neko ne jede svinjetinu - ono samo malo ponekad neku virslu, kobasicu, picu,.... gdje ima neki mali postotak svinjetine ili emulgatora koji se pravi od svinjetine. Ono jedem ALI,.... cim se upotrijebi ALI u smislu ublazavanja - to preraste u pravdanje i glumu.
Ili je konzumiras ili ne kunzumiras - nema ALI. Licno i sam poput vecine sa muslimanskim backgroundom - ne konzumiram cvarke, svinjsku glavusu u rerni, uho svinje u grahu, narezan špek,.... - ne zbog ublazavanja efekta vec iz navike, ukusa, inercije kulture iz koje poticem,.... I naravno ono osnovno - konzumiram sve sto mi se svidja. Ali sam ipak u grupi onih koji konzumiraju svinjetinu i iz nekog kulturoloskopolitickocivilizacijskog razloga nema razlika konzumirao svinjsku glavusu svaki dan i svinjsku mast ili samo ponekad neki frankfurter na rostilju. Isto ko nisam pusac - samo ponekad kad je festa. Ili jesi ili nisi. Ili ne pijem alkohol - ponekad pivo, nikad zestu i nikad pijan,... ma nista to - ili konzumiras ili ne.
Pa onda neko dokazivanje kroz to. Neko dokazuje nesto nekonzumiranjem a neko maksuz konzumiranjem. Jedni se prodaju ko muslimani samo kroz nekonzumiranje klempe a neki drugi kao moderni i emancipovani kroz konzumiranje.
Ovakva tema ustvari otvara neka mnogo bitnija i dublja pitanja.
- Nastasia
#2906 Re: Jedete li svinjetinu?
To definitivno, holesterol i dijabetes mi se čini imaju vrlo malo veze sa ishranom. Mislim ishranom kao uzročnikom bolesti, već kad oboliš onda moraš paziti šta i kad jedeš.hAZNADAR wrote: Meni je stres, vjecita trka, manjak sna,.... dao povisen kolesterol a ne konzumacija zivotinjskih masnoca i sl.![]()
Ljudi koji zive opustenijim stilom zivota bez stresa konzumiraju sve i nemaju problema sa kolesterolom.
Ne poznajem većeg biljojeda od moje mame, žena je faktički vegan, samo što ona te termine ne razumije najbolje. Znači samo zelenilo, sve uzgajamo u svojoj bašti, ona redovno kuha, ne hrani se po fast foodovima, a ima holesterol 14.
- dječak sa šibicama
#2907 Re: Jedete li svinjetinu?
u svakom slucaju bolje je pojesti pola kile slanine, nego pola kile baklaveNastasia wrote:Ugljikohidrati, šećer. A šećer ti apsolutno nije potreban organizmu, masnoća prirodnog porijekla jeste.Connaisseur Karlin wrote:a od cega se deblja ?Nastasia wrote:
Ma isto k'o što su ljudi godinama mislili da se od masnoće deblja, što je mit i podvala čista.
Neke masnoće su izvrsne, neke su samo ok, neke su loše za organizam, ali su opet bolje od šećera.
U suštini, prostom matematikom, ako pojedeš više nego što potrošiš debljaš se.
Možeš ti na dan jesti samo palačinke a ne debljat se, ako kalorijski pojedeš manje nego što trošiš.
To je ono što sam ja godinama čitanja o hrani i ishrani naučila, a opet da se ogradim, možda je i to, poput industrije šećera, podvala od strane industrije mesa, who knows.
a u jos svakijem slucaju, bolje je pojesti 100 grama slanine nego 500 grama slanine
ljudi ne kuze da secer ne samo da deblja, on je otrov, najveci 'kiselitelj' organizma i krvi... dok su carbohidrati glavni uzrocnik debljanja, posebno kad se kombinuju sa mesom... zato, jesti umjereno mesa sa povrcem, nista krompir, riza, tijesto, kruh, i neces se debljati
- Nastasia
#2908 Re: Jedete li svinjetinu?
Da. A posebno zato što ti šećer nije potreban organizmu, jednostavno ga ni za što ne trebaš. Poznato je da šećer stvara ovisnost, što ga više jedeš, sve ti se više jede.dječak sa šibicama wrote:
u svakom slucaju bolje je pojesti pola kile slanine, nego pola kile baklave
a u jos svakijem slucaju, bolje je pojesti 100 grama slanine nego 500 grama slanine
ljudi ne kuze da secer ne samo da deblja, on je otrov, najveci 'kiselitelj' organizma i krvi... dok su carbohidrati glavni uzrocnik debljanja, posebno kad se kombinuju sa mesom... zato, jesti umjereno mesa sa povrcem, nista krompir, riza, tijesto, kruh, i neces se debljati
Ja sam tip koji će uvijek radije pojest tulumbu nego najbolji teleći odrezak, ali sam svjesna koliko je to pogrešno.
Razumijem da ljudi nešto rade iako znaju da je to pogrešno, to mi je sasvim jasno. Ali ne razumijem ljude koji hoće sami sebe, a i druge, ubjedit da je to ispravno. Šta li, valjda im lakše živjet sa sobom.
- dječak sa šibicama
#2909 Re: Jedete li svinjetinu?
ima puno pogresnih informacija, mnogi jos ne znaju da spinat nije najbogatiji zeljezom, da zumance jajeta ne sadrzi los kolesterol, da meso nije ubica ako se jede u normalnim kolicinama, ako ne jedes meso da moras pronaci alternativni izvor proteina i tako dalje
-
kakavdanakneiskustvu
#2910 Re: Jedete li svinjetinu?
Connaisseur Karlin wrote:da prestanete jesti mesokakavdanakneiskustvu wrote:šta nam preostaje?Connaisseur Karlin wrote:
ali su pripremali i jeli isiti dan![]()
a ne kao vi danas, jedete meso koje doslovno trune nekoliko dana u pakovanjima![]()
a sta ako ne mozemo bez mesa?
-
moonca
#2911 Re: Jedete li svinjetinu?
Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez . 
- Rugafet
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2913 Re: Jedete li svinjetinu?
nisam takav ali slično
101 kila

neki dan bilo 104
tri dana pazio da ne jedem mnogo kruha
znači udrobim u sve od juhe preko graha do mlijeka
i na kraju s biberom i vegetom kruha
101 kila
neki dan bilo 104
- triconja
#2914 Re: Jedete li svinjetinu?
Za to o ovisnosti mogu da kazem ko je sklon ovisnostima (opet sa genetske strane) da ga jebes svaki dan on ce postat ovisan i o jebanju a kamoli necemu trecemNastasia wrote:Da. A posebno zato što ti šećer nije potreban organizmu, jednostavno ga ni za što ne trebaš. Poznato je da šećer stvara ovisnost, što ga više jedeš, sve ti se više jede.dječak sa šibicama wrote:
u svakom slucaju bolje je pojesti pola kile slanine, nego pola kile baklave
Ja sam tip koji će uvijek radije pojest tulumbu nego najbolji teleći odrezak, ali sam svjesna koliko je to pogrešno.
Razumijem da ljudi nešto rade iako znaju da je to pogrešno, to mi je sasvim jasno. Ali ne razumijem ljude koji hoće sami sebe, a i druge, ubjedit da je to ispravno. Šta li, valjda im lakše živjet sa sobom.
- triconja
#2915 Re: Jedete li svinjetinu?
Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli mesomoonca wrote:Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez .
- triconja
#2916 Re: Jedete li svinjetinu?
Znaci ti si ono ko ona o focaku i sinu kad mu kae sine jedi kiflu šljebomBlack swan wrote:nisam takav ali slično
101 kila
neki dan bilo 104![]()
-
moonca
#2917 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne bih rekla. Ja to ne radim.triconja wrote:Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli mesomoonca wrote:Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez .![]()
![]()
- triconja
#2918 Re: Jedete li svinjetinu?
Eto ti si bolja nego oni prije tebe sto su zivjeli, ti mozes bez mesamoonca wrote:Ne bih rekla. Ja to ne radim.triconja wrote:Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli mesomoonca wrote:Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez .![]()
![]()
-
moonca
#2919 Re: Jedete li svinjetinu?
Mislim da je biber problem.Black swan wrote:nisam takav ali slično
101 kila
neki dan bilo 104![]()
-
moonca
#2920 Re: Jedete li svinjetinu?
Eto ti si bolja nego oni prije tebe sto su zivjeli, ti mozes bez mesatriconja wrote:Ne bih rekla. Ja to ne radim.moonca wrote:[quote="triconja]
Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli meso![]()
![]()
Nit' se hvalim nit' se zalim. Bez stosta se moze. Meni je, iz nekog razloga zgadio biftet.Par puta mi se osjetio na -svjezu dzigericiu' nije mi se svidelo i druga stvar nakon par zalogaja stane mi stomak. Ne mogu dalje jesti. Mozda je on dobar za odrzavanje neke diete, ali ja ga vise ne jedem.
-
iz zadnje klupe
#2921 Re: Jedete li svinjetinu?
Nadam se da necu biti predmet ismijavanja ( bar ne puno, znam da ovo što ću napisati će izazvati reakcije) ali imam dilemu.
Cuvsi od vise ljudi kako je slanina i svinjski suhomesnati program vrh što se tiče ukusa , odlucih pojesti picu sa slaninom ( u cisto hrvatskoj pizeriji kod spomenika hrvatskim braniteljima u centru Žepča)
Nije bilo nesto, ali imao sam , hajd recimo reakciju.
Misleci da je to subjektivne prirode, ponovio sam eksperiment kroz mjesec ,dva.
I definitivno nije nesto što sam umislio.
Smrad u hali poslije, bože dragi, nešto kiselkasto ogavno da padnes u nesvjest, ne znam da li sam u zivotu gore osjetio od neke hrane, zracio sam WC poslije sat vremena, nisam smrad lako eliminirao.
Ozbiljan sam, znam da ne mogu ocekivati ozbiljan odgovor, moja teorija je nenaviklost probavnog takta na tu vrstu mesa, čak sam i guglo da vidim da li je neko drugi imao slicnu reakciju, nista.
Budite blagi koliko mozete
Cuvsi od vise ljudi kako je slanina i svinjski suhomesnati program vrh što se tiče ukusa , odlucih pojesti picu sa slaninom ( u cisto hrvatskoj pizeriji kod spomenika hrvatskim braniteljima u centru Žepča)
Smrad u hali poslije, bože dragi, nešto kiselkasto ogavno da padnes u nesvjest, ne znam da li sam u zivotu gore osjetio od neke hrane, zracio sam WC poslije sat vremena, nisam smrad lako eliminirao.
Ozbiljan sam, znam da ne mogu ocekivati ozbiljan odgovor, moja teorija je nenaviklost probavnog takta na tu vrstu mesa, čak sam i guglo da vidim da li je neko drugi imao slicnu reakciju, nista.
- irac300
#2922 Re: Jedete li svinjetinu?
Da su nam preci ostali vegani i dan danas bi visili na drveću po džunglama Tanzanije.triconja wrote:Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli mesomoonca wrote:Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez .![]()
![]()
- triconja
#2923 Re: Jedete li svinjetinu?
Eto ga i ti se posra u obraz fameliji i predcima ako si musliman zarad kiselog govnetaiz zadnje klupe wrote:Nadam se da necu biti predmet ismijavanja ( bar ne puno, znam da ovo što ću napisati će izazvati reakcije) ali imam dilemu.
- Connaisseur Karlin
#2924 Re: Jedete li svinjetinu?
naravo da su ljudi napravili buckuristriconja wrote:Ma mislim to da je taj bog umislio da moze naredit kako on hoce nama, eto staConnaisseur Karlin wrote:
da dodam: npr. u katolicizmu, katolicki biskupi i sveti Petar su "presudili" u vezi konzumiranja svinjetine , doslono Petar je rekao i Izraelitskom plemenu aka sljedebnicma judaizma da mogu jesti svinjetinu ( sanjao takav an)znaci, Isus u cijelom konpcetu nije ni vazan
.
Ma covjek ce u inat bilo sta, pa kud puklo da puklo
- Connaisseur Karlin
#2925 Re: Jedete li svinjetinu?
moonca, je dobro rekla, imas danas razne kulture u kojim nema konzumiranja mesairac300 wrote:Da su nam preci ostali vegani i dan danas bi visili na drveću po džunglama Tanzanije.triconja wrote:Tom si se izjavom posrala u obraz svim predcima koji su jeli mesomoonca wrote:Meso kao i ostale namirnice,stvar navike. Moze se bez .![]()
![]()
ljudi konzumiraju hranu povijesno u skladu sa geografskim uslovima , ali danas mozes jesti sve vrste hrane bilo gdje na Zemlji