Mislim da je prof. Trnka u pravu kad kaze da nece biti konkretne kazne (zbog veta Rusije) nego ce samo izraziti zabrinutost...Srbi ce to proglasiti jos jednom istorijskom pobjedom, a Dodik ce biti u prvom planu i na gostovanju svake emisije....House wrote:PIC će zabraniti referendum
Referendum(i) u RS-u
- GeeTnT
#2901 Re: Referendum(i) u RS-u
- mO k3
#2902 Re: Referendum(i) u RS-u
Mogu reci zapazanje ovih dana , a to je da je na ulicama banjaluke vise polcije nego inace
- stakasa
#2903 Re: Referendum(i) u RS-u
I ja mislim da je evropski strah od Islama najveci garant opstojnosti BiH kao drzave u sadasnjim granicama. Nece Srbi nigdje. Ako previse zakuhaju natjerace ih da prihvate BiH kao najrodeniju. A nece zakuhat puno. Ovde svak kuha s mjeromdaddy-kool wrote:Valjda smo se i mi nešto pitali, pa osta Bosna cijela?Banksy wrote:
Neovisno o ovoj, konkretnoj situaciji, teško je oteti se dojmu da je jedini razlog što svijet drži Bosnu cjelovitom taj strah od male islamske države u srcu Evrope.
Koliko sam ja uspio zaključiti, što iz raznoraznih knjiga, memoara, objavljenih dokumenata koji se tiču vremena rata, prije svega je nedostajala saglasnost Bošnjaka da prihvate podjelu. Onda kada je bilo priče o podjeli i kada su koketirali sa tom idejom, teritorija koja je trebala činiti bošnjačku državu jednostavno nije bila održiva.
Bilo je priča da Evropa, tj Francuska i Engleska, strahuju od neke male države sa muslimanskim stanovništvom koja bi bila budući poligon za terorističke napade na Evropu, ali realno gledano to je više bila propaganda i opravdanje za njihov odnos prema BiH nego stvarna opasnost. Medjutim, da Evropa uvijek doživljavala Islam kao vječnog neprijatelja, to stoji.
-
daddy-kool
#2904 Re: Referendum(i) u RS-u
Referendum mi u BiH ne možemo i ne trebamo sprečavati, to je posao MZ.
Ako MZ nije zainteresovana da ovdje nameće mir i stabilnost, za očekivati je da će Srbi nametati nestabilnost.
Zato opet ponavljam, ako ovo prođe i skupština RS pogazi ustavni sud BiH, preostaje nam samo da se prilagodimo novoj situaciji i pripremimo za drugo poluvrijeme.
Ako MZ nije zainteresovana da ovdje nameće mir i stabilnost, za očekivati je da će Srbi nametati nestabilnost.
Zato opet ponavljam, ako ovo prođe i skupština RS pogazi ustavni sud BiH, preostaje nam samo da se prilagodimo novoj situaciji i pripremimo za drugo poluvrijeme.
- Banksy
#2905 Re: Referendum(i) u RS-u
Nisam uopće govorila o nama, niti mi je bila namjera ozbiljnije pisati o tome i širiti priču o razlozima uspjeha održavanja Bosna cjelovitom. Dakle, govorim o stranim intervencijama i utjecajima u Bosni.daddy-kool wrote:Valjda smo se i mi nešto pitali, pa osta Bosna cijela?Banksy wrote:
Neovisno o ovoj, konkretnoj situaciji, teško je oteti se dojmu da je jedini razlog što svijet drži Bosnu cjelovitom taj strah od male islamske države u srcu Evrope.
Koliko sam ja uspio zaključiti, što iz raznoraznih knjiga, memoara, objavljenih dokumenata koji se tiču vremena rata, prije svega je nedostajala saglasnost Bošnjaka da prihvate podjelu. Onda kada je bilo priče o podjeli i kada su koketirali sa tom idejom, teritorija koja je trebala činiti bošnjačku državu jednostavno nije bila održiva.
Bilo je priča da Evropa, tj Francuska i Engleska, strahuju od neke male države sa muslimanskim stanovništvom koja bi bila budući poligon za terorističke napade na Evropu, ali realno gledano to je više bila propaganda i opravdanje za njihov odnos prema BiH nego stvarna opasnost. Medjutim, da Evropa uvijek doživljavala Islam kao vječnog neprijatelja, to stoji.
Htjela sam reći, ukratko, da nam je zapadni svijet u ta ratna doba bio jako naklonjen, iako s određenom distancom, Engleske i Francuske prije svega, što zbog nepoznavanja islama, što zbog njihovih tradicionalno dobrih veza sa Srbijom. Ideja o maloj muslimanskoj državi usred Evrope sigurno im nije bila draga, ali je nisu doživljavali kao ozbiljnu prijetnju.
Nakon 9/11 odnos i prema islamu i prema Bosni se mijenja, a nakon Al-Qaede i ISILA takva ideja o mini muslimanskoj državi u srcu Evrope sigurno im je nepodnošljiva. Stoga, mislim da je to jedini razlog zbog kojeg bi u budućnosti mogli djelovati u našu korist održavanja Bosne cjelovitom. Da toga nema - zaboravljeni i napušteni, a jesmo takvi - s ovako razjedinjenom Evropom, izbjegličkom krizom, ojačanom Rusijom, Hillary/Tumpovom Amerikom i akutnim haosom u arapskom svijetu, šanse bi nam bile daleko manje.
Mogli bi o ovome duže, ali drugom prilikom.
Last edited by Banksy on 23/08/2016 09:23, edited 1 time in total.
- stakasa
#2906 Re: Referendum(i) u RS-u
Moze se desiti da MZ tacnije EU ovo ne sankcionisu jer su se zabavili sobom. Ne bi im bilo prvi putdaddy-kool wrote:Referendum mi u BiH ne možemo i ne trebamo sprečavati, to je posao MZ.
- Alfons Kauders
#2907 Re: Referendum(i) u RS-u
Da, sve je izglednije da ce i oni krenuti tim putem, jer vise bas i nemaju izbora... Niti imaju neke politicke snage koje bi skrenule s postojeceg kursa i pokusale... I pozicija i opozicija su ujedinjene kada je u pitanju povlacenje iz mirovnog sporazuma.
Drugim rijecima, nama ne ostaje previse izbora, zapravo ne ostaje nista - vec se spremati za novi rat... Za godinu, tri, pet... Nebitno kada, bitno je da postane ocito da su se Srbi odlucili da pokrenu novi rat. Tada vec ulazimo u novu i dosta opasniju fazu, ali sta je tu je. Bolje je biti spreman (a svi znamo da to SDA nije jaca strana, tako da sve opet ostaje na narodu)
Drugim rijecima, nama ne ostaje previse izbora, zapravo ne ostaje nista - vec se spremati za novi rat... Za godinu, tri, pet... Nebitno kada, bitno je da postane ocito da su se Srbi odlucili da pokrenu novi rat. Tada vec ulazimo u novu i dosta opasniju fazu, ali sta je tu je. Bolje je biti spreman (a svi znamo da to SDA nije jaca strana, tako da sve opet ostaje na narodu)
-
emmir1
#2908 Re: Referendum(i) u RS-u
Ovaj referendum nema veliki značaj, opasan je samo kao probni balon.
Poslije 25.09. bit će 26.09.
Niko zbog ovog referenduma neće ići u rat.
Možda nije loše ni da prođe ovaj referendum pa neka MZ vidi u kojem smjeru sve ide i da je vrijeme da se napravi zaokret u BIH ako ne žele novi haos.
Možda nije loše ni da prođe ovaj referendum pa neka MZ vidi u kojem smjeru sve ide i da je vrijeme da se napravi zaokret u BIH ako ne žele novi haos.
-
hizo ramidovic
#2909 Re: Referendum(i) u RS-u
srbi imaju demokratsko pravo da namecu muslimanima svoju volju gde god je to moguce. a ako muslimani opet napadnu kao i 92., sa ciljem da sprovedu alijinu islamsku deklaraciju, junacko srce srbske vojske odgovorice na te napade kao sto je odgovorilo i 92.
- Alfons Kauders
#2910 Re: Referendum(i) u RS-u
To stoji.emmir1 wrote:Ovaj referendum nema veliki značaj, opasan je samo kao probni balon.
Jebiga, ako su se vec odlucili na rat, da imamo crno na bijelo. Ha ja...
-
daddy-kool
#2911 Re: Referendum(i) u RS-u
U principu se slažem, ali ideja da mi svojim potezima možemo uticati na politiku velikih sila je neozbiljna. Mi smo tu gdje jesmo, i to smo šta smo, i to određuje našu dinamiku i sudbinu.Banksy wrote:
Nisam uopće govorila o nama, niti mi je bila namjera ozbiljnije pisati o tome i širiti priču o razlozima uspjeha održavanja Bosna cjelovitom. Dakle, govorim o stranim intervencijama i utjecajima u Bosni.
Htjela sam reći, ukratko, da nam je zapadni svijet u ta ratna doba bio jako naklonjen, iako s određenom distancom, Engleske i Francuske prije svega, što zbog nepoznavanja islama, što zbog njihovih tradicionalno dobrih veza sa Srbijom. Ideja o maloj muslimanskoj državi usred Evrope sigurno im nije bila draga, ali je nisu doživljavali kao ozbiljnu prijetnju.
Nakon 9/11 odnos i prema islamu i prema Bosni se mijenja, a nakon Al-Qaede i ISILA takva ideja o mini muslimanskoj državi u srcu Evrope sigurno im je nepodnošljiva. Stoga, mislim da je to jedini razlog zbog kojeg bi u budućnosti mogli djelovati u našu korist održavanja Bosne cjelovitom. Da toga nema - zaboravljeni i napušteni, a jesmo takvi - s ovako razjedinjenom Evropom, izbjegličkom krizom, ojačanom Rusijom, Hillary/Tumpovom Amerikom i akutnim haosom u arapskom svijetu, šanse bi nam bile daleko manje.
U se i u svoje kljuse.
Od Evrope se ne može ništa očekivati, sa Amerikom treba tražiti dogovor.
- mO k3
#2912 Re: Referendum(i) u RS-u
U koliko sati inzko stupa na scenu danas ?
-
daddy-kool
#2913 Re: Referendum(i) u RS-u
Ko će ih znati, jer politika EU je konsezus vanjskih politika velikih evropskih sila.stakasa wrote:
Moze se desiti da MZ tacnije EU ovo ne sankcionisu jer su se zabavili sobom. Ne bi im bilo prvi put
Možda bi bilo dobro da imamo jasan stav Njemačke po ovom pitanju.
Možemo mi ostati u nadanju da je ovo prolazna faza nakon koje će MZ opet biti efikasna, ili bar onda kada bude referendum o otcjepljenju. A možemo se i pripremiti neovisno od njih, pa ih to možda i potakne na akciju.
-
daddy-kool
#2914 Re: Referendum(i) u RS-u
Usputbudirečeno, odavno zagovaram drugačiji pristup ovoj Dodikovoj politici ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_(game) ): tj suočavanje, nepopuštanje, pozivanje njegovog blefa i stalno eskaliranje.
-
emmir1
#2915 Re: Referendum(i) u RS-u
Inače pročitam nekad pišu Srbi kao samo treba izaći na enitetske linije sa oružjem
Meni bude smješno
Kontaju Srbi da su to 90 te i da bi Bošnje nosali Titine slike i piseve te spuštali roletne krijući se u stanovima
Zaista bih volio da vidim tu facu koja će izaći recimo na Dobrinji na liniju sa puškom
Da vidimo to mudo
Meni bude smješno
Kontaju Srbi da su to 90 te i da bi Bošnje nosali Titine slike i piseve te spuštali roletne krijući se u stanovima
Zaista bih volio da vidim tu facu koja će izaći recimo na Dobrinji na liniju sa puškom
Da vidimo to mudo
-
emmir1
#2916 Re: Referendum(i) u RS-u
daddy-kool wrote:Ko će ih znati, jer politika EU je konsezus vanjskih politika velikih evropskih sila.stakasa wrote:
Moze se desiti da MZ tacnije EU ovo ne sankcionisu jer su se zabavili sobom. Ne bi im bilo prvi put
Možda bi bilo dobro da imamo jasan stav Njemačke po ovom pitanju.
Možemo mi ostati u nadanju da je ovo prolazna faza nakon koje će MZ opet biti efikasna, ili bar onda kada bude referendum o otcjepljenju. A možemo se i pripremiti neovisno od njih, pa ih to možda i potakne na akciju.
Naravno da se treba pripremat
Kada USA i EU pita Bakira šta radite
On samo treba da kaže, ovaj narod je preživio genocid i mi ne smijemo dopustit ni najmanji rizik da nam se to ponovi.
Vi sada nećete ništa da poduzmete, na streljani ste nas ostavili 90 tih i vidimo da se i ovaj put idete u tom smjeru
Dužni smo svom narodu da budemo spremni.
Na naša vrata ovaj put neće kucat
Pa neka oni onda gledaju šta će
-
tlr
#2917 Re: Referendum(i) u RS-u
Kratka historija Bosanaca i Bošnjaka
Četnik ga poklao i popalio, ustaša ga na zlo i kocku navukao i u kocki prevario, balija ga sistematski zaglupljivao, 'zastupao' i 'branio', popljačkao, zemlju rasprodao i na kraju ga u roblje prodao.
Jedini način da se Bosanac oslobodi ovog prokletstva je da sve te probleme riješi jednim rezom - odn. da se malo osvrne, presabere i onda snažno pokrene točak historije, pa u tom procesu sa drugim (koji dijele vrlo sličnu sudbinu) porazi do koljena četnike, ustaše i balije, a istovremeno u hodu osmisli i kreira novi, bolji, zajednički društveno-ekonomsko-politički okvir.
Ja mislim da je to jedini izlaz, a da je alternativa (tihi) đenosajd.
Četnik ga poklao i popalio, ustaša ga na zlo i kocku navukao i u kocki prevario, balija ga sistematski zaglupljivao, 'zastupao' i 'branio', popljačkao, zemlju rasprodao i na kraju ga u roblje prodao.
Jedini način da se Bosanac oslobodi ovog prokletstva je da sve te probleme riješi jednim rezom - odn. da se malo osvrne, presabere i onda snažno pokrene točak historije, pa u tom procesu sa drugim (koji dijele vrlo sličnu sudbinu) porazi do koljena četnike, ustaše i balije, a istovremeno u hodu osmisli i kreira novi, bolji, zajednički društveno-ekonomsko-politički okvir.
- stakasa
#2918 Re: Referendum(i) u RS-u
A de ima kupit taj carobni stapicTLR wrote:Kratka historija Bosanaca i Bošnjaka
-
tlr
#2919 Re: Referendum(i) u RS-u
Što'š kupovati? Šume nam pune ljeske.stakasa wrote: A de ima kupit taj carobni stapic
Ubere se tanja grana, ukrasi i zašilji dok ne bude po mjeri. Ja ne znam da može drugačije.
- arzuhal
#2920 Re: Referendum(i) u RS-u
Ljeska, najdraže drvo i šiblje...Pored bagrema i trešnje... 
-
tlr
#2921 Re: Referendum(i) u RS-u
Slažem se i na listu dodao još ružu i rodicu joj - jabuku divljaku.arzuhal wrote:Ljeska, najdraže drvo i šiblje...Pored bagrema i trešnje...
-
emmir1
#2922 Re: Referendum(i) u RS-u
Gledam Čovića i njegove izjave i podršku Dodiku
Kakvi Licemjeri sa velikim slovom.
Ako ništa ako nikad, vrijeme je da Bakir shvati da se apsolutno Hrvatima vjerovat ne može i da prekine svako strateško partenerstvo sa Čovićem
Neka sarađuje onoliko koliko mora i ni pedalj odstupanja ni popuštanja nema.
Zbog ovoga ih nagazit gdje god se može, ali sve lijepo upakovano kao što to oni rade
I vjerujem duboko da je bolje sa Srbima dijalog pravit, pa i sa onim hinjavim Vučićem nego sa Čovićem
Vrijeme je da znamo šta hoćemo, a ja potpisujem sada odjebavanje Hrvata i njihove licemjerne politike
Bacih pogled na njihov kamenjarski forum, kakvo ushićenje i nadanja da se pobijemo sa Srbima i onda oni kao da iskoriste gužvu
Kakvi Licemjeri sa velikim slovom.
Ako ništa ako nikad, vrijeme je da Bakir shvati da se apsolutno Hrvatima vjerovat ne može i da prekine svako strateško partenerstvo sa Čovićem
Neka sarađuje onoliko koliko mora i ni pedalj odstupanja ni popuštanja nema.
Zbog ovoga ih nagazit gdje god se može, ali sve lijepo upakovano kao što to oni rade
I vjerujem duboko da je bolje sa Srbima dijalog pravit, pa i sa onim hinjavim Vučićem nego sa Čovićem
Vrijeme je da znamo šta hoćemo, a ja potpisujem sada odjebavanje Hrvata i njihove licemjerne politike
Bacih pogled na njihov kamenjarski forum, kakvo ushićenje i nadanja da se pobijemo sa Srbima i onda oni kao da iskoriste gužvu
- arzuhal
#2923 Re: Referendum(i) u RS-u
1. Evropa se nije plašila ili bila protivna ideji 'male islamske države usred Evrope', nego se plašila cjelovite BiH u kojoj brojčano dominiraju muslimani i koji zbog toga imaju najveći utjecaj na vlast takve cjelovite, normalne Republike BiH. To je bio i ostao najveći problem Evrope, enigma, Gordijev čvor: kako učiniti da postoji ili da opstane BiH kao normalna država, ali da 'islamski faktor' bude pod nekom 'unutrašnjom kontrolom', a najbolji odgovor su bili - RS, Srbi i Hrvati, hablica-dablica...Tek nakon tih razmatranja dolazi ideja 'mini islamske države' koja bi nastala cjepanjem BiH po etničkim šavovima...Neki 'islamski' trokutistan Sarajevo-Nicaze- Tuzla...daddy-kool wrote:U principu se slažem, ali ideja da mi svojim potezima možemo uticati na politiku velikih sila je neozbiljna. Mi smo tu gdje jesmo, i to smo šta smo, i to određuje našu dinamiku i sudbinu.Banksy wrote:
Nisam uopće govorila o nama, niti mi je bila namjera ozbiljnije pisati o tome i širiti priču o razlozima uspjeha održavanja Bosna cjelovitom. Dakle, govorim o stranim intervencijama i utjecajima u Bosni.
Htjela sam reći, ukratko, da nam je zapadni svijet u ta ratna doba bio jako naklonjen, iako s određenom distancom, Engleske i Francuske prije svega, što zbog nepoznavanja islama, što zbog njihovih tradicionalno dobrih veza sa Srbijom. (1) Ideja o maloj muslimanskoj državi usred Evrope sigurno im nije bila draga, ali je nisu doživljavali kao ozbiljnu prijetnju.
U se i u svoje kljuse.
(2) Od Evrope se ne može ništa očekivati, sa Amerikom treba tražiti dogovor.
Dakle kurvu Evropu naprosto muči njeno vlastito političko-egzistencijalno pitanje: kako dopustiti i podržati jednu normalnu, cjelovitu državu, s evropskim principom jedan čovjek, jedan glas, a da je ona većinski - muslimanska!? Evropa nema odgovora...
2. To se pokazalo i u ratu i zato trebamo raditi sve da se naše veze s USA što više ojačaju, da se lobiji jačaju, da se ističe pozitivna i odlučujuća uloga USA u BiH, ali i Balkanu, da se ukazuje na snažne veze RS i Rusije, da se ukazuje kako Rusija želi da pocjepa BiH zbog NATO-a, da se udara na sva zvona i trubi iz svih truba, stalno...A kada Hilari uđe u Bijelu kuću, da je podsjećamo na velike uloge nje i njenog muža, da je posjećamo kako je Dodik govorio za nju, Olbrajtovu i Klintona tokom mandata Obame kako su "istrošeni političari koji se više ne pitaju ništa" vjerovatno vjerjući da više nikada neće biti u prilici da se opet pitaju, itd.
-
daddy-kool
#2924 Re: Referendum(i) u RS-u
Sa Amerikom treba tražiti dogovor zbog sličnih vrijednosti (values) i vizije društva, a uz to USA je jedina sila koja može projecirati moć po potrebi na ovom prostoru.arzuhal wrote:
2. To se pokazalo i u ratu i zato trebamo raditi sve da se naše veze s USA što više ojačaju, da se lobiji jačaju, da se ističe pozitivna i odlučujuća uloga USA u BiH, ali i Balkanu, da se ukazuje na snažne veze RS i Rusije, da se ukazuje kako Rusija želi da pocjepa BiH zbog NATO-a, da se udara na sva zvona i trubi iz svih truba, stalno...A kada Hilari uđe u Bijelu kuću, da je podsjećamo na velike uloge nje i njenog muža, da je posjećamo kako je Dodik govorio za nju, Olbrajtovu i Klintona tokom mandata Obame kako su "istrošeni političari koji se više ne pitaju ništa" vjerovatno vjerjući da više nikada neće biti u prilici da se opet pitaju, itd.