Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#2901 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Nije do slova nego do rijeci citave
Postoji valjda rijec fabrika na nasem al nebitno

Jesi li bio u fabrikama u bangladesu vijetnamu i sl? Kakvi su tamo uslovi?
detroit-mercy

#2902 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:
detroit-mercy wrote: Prvo niti jedna od ovih drzava nije bila u ratu, drugo sve ove drzave imaju manje komplikovanu strkturu od nas, udrobi tu i malo tradicije malo susjednih drzava :wink: i dobiti ces to sto imas. Kao prvo, mi nemamo jedan opsti konsenzus u drustvu, pogledaj samo na blizu istoriju. Cetiri ili pet razlicitih pogleda na rat :mrgreen: i mi bi da pricamo o nekom konsenzusu. U bivsoj Jugi nije bilo pet razlicitih tumacenja rata, mozda je bilo privatno po kucama ali izadji na ulicu sa tom pricom ima mrak da te proguta. To je samo jedna od pocetnih stvari, da ne pricamo dalje kako smo se sa tranzicijom zapetljali i petljamo vec 25 godina a neznamo ni kud smo posli ni kud smo dosli. Sve to ostavlja strasnog prostora za manipulacije, kriminal, lopovluk. Jos je previse drzavnog sto ostavlja strahovito mnogo prostora za muljanje.
znači ipak ima i još poneki faktor osim "komunističkog mentalnog sklopa" i neće zasijati sunce čim "izumru" svi koji ga se sjećaju? :mrgreen:
Dosta faktora je u igri tu ne samo taj komunisticki sklop :wink: .
Realno kad pogledas nama u Bosni se je desio "Perfect Storm" losih stvari, od propasti jednog sistema, preko rata do novog ustroja drzave. Mislim da gore nije moglo biti. Ponekad imam osjecaj da se i dobro koprcamo sta nas je sve zadesilo ali isto tako imam osjecaj da bi ipak moralo makar malo bolje.
Fudo387

#2903 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

supercali wrote:Nije do slova nego do rijeci citave

Uslovi su kao i prije 300 godina.
Katastrofalni.
No, ne treba ignorisati cinjenicu da stanovnik Bangladesa ima pravo izbora. Moze nastaviti tradiciju predaka, gledati u vazduh, ganjati zmije, komarce i...sta ja znam sta sve tamo love, ili raditi u nekoj ubijboze neuslovnoj firmi, i tako zaraditi za rucak bez da se pentra po djunglama. :D
Nije njemu Apple kriv sto se rodio u Bangladesu, i sto od svog postanka nisu uspjeli formirati drustvo koje nece drugi eksploatisati. Ma levati k'o i mi. :D
JThomas

#2904 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

detroit-mercy wrote: Dosta faktora je u igri tu ne samo taj komunisticki sklop :wink: .
Realno kad pogledas nama u Bosni se je desio "Perfect Storm" losih stvari, od propasti jednog sistema, preko rata do novog ustroja drzave. Mislim da gore nije moglo biti. Ponekad imam osjecaj da se i dobro koprcamo sta nas je sve zadesilo ali isto tako imam osjecaj da bi ipak moralo makar malo bolje.
u pravu si ti sve, nisam ja ni aludirao na tebe i što si ti pisao.
supercali

#2905 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Al zato treba ignorisati bangladeskog predsjednika koji nije rekao jabuci adidasu i ostalima da moraju postovati minimalne uslove rada
Sto njegovi u parlamentu ili cemu vec nisu izglasali sve potrebne zakone i sl
E vidia da nije bilo juge danas bi bili u rangu bangladesa vjerovatno kad bi ovi politicari bili na vlasti svo vrijeme
Fudo387

#2906 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

supercali wrote:Al zato treba ignorisati bangladeskog predsjednika koji nije rekao jabuci adidasu i ostalima da moraju postovati minimalne uslove rada
Sto njegovi u parlamentu ili cemu vec nisu izglasali sve potrebne zakone i sl
E vidia da nije bilo juge danas bi bili u rangu bangladesa vjerovatno kad bi ovi politicari bili na vlasti svo vrijeme
Da nije bilo juge danas bi bili u rangu Bangladesa?
Kakve su to sbb kbb teorije?
Isto tako ja mogu reci, da nije bilo juge danas bi bili u rangu Belgije. Bezvezno nagadjanje. :D
supercali

#2907 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Nije nagadjanje evo sada 20 godina od rata mi se priblizavamo bangladesu nikako belgiji
Sami dokaz da je juga stepenica gore bila nikako dole

Nije mi jasno zasto je tesko priznati da je juga sveukupno bila bolje mjesto za zivjeti nego bih danas

Ako idemo u pojedinacne price tu bi se svega naslo pa makar nas uporedjivao sa norveskom i luksemburgom
detroit-mercy

#2908 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:Nije do slova nego do rijeci citave

Bitno ili nebitno, toliko tudjih rijeci se upotrebljava i niko ne nalazi zamjerku.
U Bangladesu i Vijetnamu nisam bio, ali za zemlje u kojima sam bio ti mogu reci da razlike u radnim uslovima nema.
Velika je razlika u kulturi korporacija dana u odnosu na prije nekih 20-30 godina.
supercali

#2909 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Velika je razlika i u uslovima a i drzavnom uredjenju i naslijedju u meksiku bugarskoj rumuniji u odnosu na bih banglades vijetnam moldaviju turkmenistan i sl
Fudo387

#2910 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

supercali wrote:Nije nagadjanje evo sada 20 godina od rata mi se priblizavamo bangladesu nikako belgiji
Sami dokaz da je juga stepenica gore bila nikako dole

Nije mi jasno zasto je tesko priznati da je juga sveukupno bila bolje mjesto za zivjeti nego bih danas

Ako idemo u pojedinacne price tu bi se svega naslo pa makar nas uporedjivao sa norveskom i luksemburgom
Ma ima milion razloga zasto je Bosna danas bolje mjesto za zivot od sfrjota. Jedan od najvaznijih je pravo da razmisljas svojom tintarom, a ne da ti drugvi iz komiteta ispiru mozak.
Ovo sad je period tranzicije, akumulacije kapitala u rukama najsposobnijih i najpametnijih kojeg ce kasnije njihovi potomci iskoristiti za izgradnju pravednijeg drustva. Recimo, za nekih pedesetak godina, tamo neki Bajra Jr. ce imati fondaciju za stipendiranje talenata u mesnoj industriji, ili fondaciju za pomoc oboljelim od raka...isto k'o onaj Trumpov sin danas.
Ne mozes ti preko noci stvoriti moderno drustvo kad su ga komunisti decenijama mrcvarili, ubili svaki osjecaj za ideju, pa sad imas masu zombija koja ne zna sta ce i kako ce.
Eto ti Kazaz primjer, djaba sto je procitao pet slepera knjiga, on samo trubi o glupostima, umjesto da skonta nesto novo i pomogne okolini. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2911 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Pod kojim rezimom nije :wink: .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
supercali

#2912 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

E vala razmisljamo u pm
Dobro neko rece narod glup ko kurac
Bolje da jedan pametan razmislja za grupu nego glupi u grupi da preovladaju u razmisljanju
A ovo drugo akumulacija fazoni je za plakati
Znaci ja sam ti ukro u ratu pola kuce i to je akumulacija a sto ce tvoj unuk tek docekati nekakvu stipendiju od mene je tebi normalno
detroit-mercy

#2913 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pod kojim rezimom nije :wink: .
Danas je Cile sa $23k GDP po glavi stanovnika jedna od boljih svjetskih zemalja.
Samo treba znati razluciti koji sistem pociva na zlocinu, a koji na legitmnoj prisili koja proistice iz drustvenog ugovora.
Jebiga Bato :sad:
Onda tako mozes dosta toga opravdati, i sta je to drustveni ugovor.
Elita skonta povede mase za sobom i uspostave socijalisticku vlast pri tome sve koji su protiv zljk.
Zive tako, onda se pojavi druga elita povede mase za sobom i uspostave kapitalisticko uredjenje, svi koji su protiv zljk.
Koji su od njih legitimni odnosno legalni :mrgreen: .
detroit-mercy

#2914 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:E vala razmisljamo u pm
Bolje da jedan pametan razmislja za grupu nego glupi u grupi da preovladaju u razmisljanju
Znaci ja sam ti ukro u ratu pola kuce i to je akumulacija a sto ce tvoj unuk tek docekati nekakvu stipendiju od mene je tebi normalno
Da li je onda oduzimanje kuca i zemlje poslije onog rata tebi normalno, kako definisati normalno.
Fudo387

#2915 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Nije dobro da jedan razmislja za ostale, prije ili kasnije to propadne, vec vidjeno toliko puta.
Za prvobitnu akumulicaju kapitala, jbg jarane, razumijem frustraciju, al rodio si se u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu. Bice bolje, ne treba gubiti nadu. :D
supercali

#2916 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

detroit-mercy wrote:
Da li je onda oduzimanje kuca i zemlje poslije onog rata tebi normalno, kako definisati normalno.
Naravno da ne je normalno al ima jedna bitna razlika
Na zemlji mojih predaka je sada studentski dom bjelave i djeciji dom ljubica ivezic
Na zemlji onoga kojem je u ratu oduzeta zemlja je ili jos veca kuca ili kakav trzni centar bitna razlika

Ako cemo fudinom logikom oduzimanje zemlje tada je bila akumulacija kapitala
Znaci nije bilo komunizma nego najekstremniji kapitalizam
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2917 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Jebiga Bato :sad:
Elita skonta povede mase za sobom i uspostave socijalisticku vlast pri tome sve koji su protiv zljk.
Zive tako, onda se pojavi druga elita povede mase za sobom i uspostave kapitalisticko uredjenje, svi koji su protiv zljk.
Moje misljenje je da sve rezime i drustvena uredjenja treba posmatrati i razlucivati po tada vazecim standardima. Naravno da mi u 2015 mozemo naci mnogo zamjerki na npr. nacionalizaciju i agrarnu reformu u Jugi. Ali treba to posmatrati u okviru istorijsko-civilizacijskog momenta i vremena u kojem se desilo.

Danas svaki student druge godine prava zna da Nimberski proces nije bio fer sudjenje po danasnjim standardima. Po standardima iz 1945 i netom zavrsenog najeveceg oruzanog konflikta u istoriji i poraza najveceg zla, stope se trebaju ljubiti sto su uopce dobili pravo na sudjenje...

Eh o tome se radi.
supercali

#2918 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Fudo387 wrote:
Nije dobro da jedan razmislja za ostale, prije ili kasnije to propadne, vec vidjeno toliko puta.
Za prvobitnu akumulicaju kapitala, jbg jarane, razumijem frustraciju, al rodio si se u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu. Bice bolje, ne treba gubiti nadu. :D
Nisam se ja rodio u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu mozda
Ja sam se za sebe izborio samo za razliku od tih akumulatora ne kradem i to nije frustracija nego ponos
Ako ciljas u tom pravcu nece mi biti bolje
Fudo387

#2919 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

supercali wrote:
Fudo387 wrote:
Nisam se ja rodio u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu mozda
Ja sam se za sebe izborio samo za razliku od tih akumulatora ne kradem i to nije frustracija nego ponos
Ako ciljas u tom pravcu nece mi biti bolje
Dobro, izborio si se, super je to. Ja ti mogu samo cestitati, pozeliti puno srece da budes jos uspjesniji i mozda kreiras nesto i za komsiluk. Znaci nema potrebe da cmizdris nad sudbinom blago upokojene drzave, glavu gore i pici kol'ko te noge nose. :D
supercali

#2920 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Cuj nemam potrebe
Ja se trudim za nesto 10 godina a ti prevarom i jer imas nekoga u opstini preko stele dobijes za mjesec
detroit-mercy

#2921 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Jebiga Bato :sad:
Moje misljenje je da sve rezime i drustvena uredjenja treba posmatrati i razlucivati po tada vazecim standardima. Naravno da mi u 2015 mozemo naci mnogo zamjerki na npr. nacionalizaciju i agrarnu reformu u Jugi. Ali treba to posmatrati u okviru istorijsko-civilizacijskog momenta i vremena u kojem se desilo.
Danas svaki student druge godine prava zna da Nimberski proces nije bio fer sudjenje po danasnjim standardima. Po standardima iz 1945 i netom zavrsenog najeveceg oruzanog konflikta u istoriji i poraza najveceg zla, stope se trebaju ljubiti sto su uopce dobili pravo na sudjenje...

Eh o tome se radi.
Naravno da sve treba posmatrati u kontekstu vremena ali onda dolazim do veoma rastegljive situacije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2922 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Naravno da sve treba posmatrati u kontekstu vremena ali onda dolazim do veoma rastegljive situacije.
Istorija kao nauka i jest takva. Nije to matematika da se zna vjecna i nepromjenjiva istina da su 2+2=4. Ali hajde barem imamo o cemu forumat :D
Leons

#2923 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:
Ali Kemal wrote:Čile se uzdigao tek sa odlaskom Pinočea i dolaskom demokratije tj sa civilizacijskim dostignućem.
Ne možeš ti ubijati ljude i očekivati ekonomski ili bilo kakav prosperitet.
:lol:

Znaci diktator je dobar sve dok vlada u ime "ispravne" ideologije. :-)
Kako si to zakljucio?
Cuj kako, pa po tvojim prijasnjim postovima.
I Cile pod Pinocheom dozivljava tzv. Cileansko ekonomsko cudo.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2924 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

šta fali litvaniji, latviji, estoniji, češkoj, slovačkoj, naročito u odnosu na nas?
U tim državama što su pobrojane je bilo tranzicione pljačkeeee i muljaže ohoho :skoljka: jedino se nije ratovalo. Imaš na temi o DDR-u izlaganje forumaša Dresdenera o tranziciji u Češkoj pa pročitaj.
Gojeni H

#2925 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote: Jah ...
A BBC investigation for Panorama has exposed poor working conditions in factories making Apple products in China.
The undercover team secretly filmed the iPhone production line and found Apple's promises to protect workers were routinely broken.
One undercover reporter - making parts for Apple computers - had to work 18 days without a day off.
Other workers were filmed falling asleep.
http://www.bbc.com/news/business-30540538
Pitam se zasto vrle perjanice svjetskog novinarstva uvijek donose ekskluzivne price iz fabrika koje drze medjunarodne (zapadne) firme, i aman-zaman radnici ugrozeni.
Pitam se zasto ne odu na barem jedan od projekata kineskih firmi u Africi, gdje je moja malenkost bila da vide silovanje africkog kontinenta 21. vijeka.
Da vide sta je robovska radna snaga, da vide kako se dovlace osudjenici da rade da bi im se upolovila duzina kazne, da vide kako se unistava okolis ...
Post Reply