Novi rat

Locked
Alfons Kauders

#2901 Re: Novi rat

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:
Alfons Kauders"

A gledaj stari, zavisi kako na to gledas. Ako se ostane po strani, to ce se odraziti u buducnosti. Zamisli Srbi krenu u rat, odrade otcjepljenje, a Hrvati u BiH ostaju s Bosnjama - kojim nisu pomogli da sacuvaju drzavu. Mislis da bi tada Hrvatima bilo bolje ili gore?

Drugo, sta zapravo znaci ostati po strani? Ako se budu proglasavale kojekakve samouprave, blokirale ceste ili na neki drugi nacin ometale funckije drzave, to nije ostajanje po strani, vec ratovanje za srpsku stvar. Jebo takvu neutralnost.

Vecina Hrvata danas podrzava Dodika, valjda bi onda i uzeli pusku u ruke za njega?

To da ostanemo s Bošnajcima u FBIH nakon što se RS-a uspjesno odcjepi nije nešto strašno. Šta bi Bošnjaci po tebi uradili?? Napali, protjerali Hrvate, nasilna asimiliacija??? Birali im političke predstavnike??? :D :D :D Isključili struju, ukinuli TV kanal, zabranili obrazovanje na maternjem jeziku??
A pa, zavisi od stava Hrvata za vrijeme sukoba. More bit da se vezu zastave, a more bit i da se vezu zavoji. Kao sto rekoh, nema neutralnosti - dva tima - ili igrade za RS ili za BiH. Sudija nam ne treba, ima Hag.
Odbijanje sudjelovanja u ratu na strani jedne od zaraćenih strana i traženje rasporedjivanja međunarodnih snaga u općinama u kojima većina stanovnika ne želi ratovati na strani nijedne od agresivnih nacionalističkih politika :-) To nije ometanje države niti ratovanje za srpsku stvar...
Ratovanje za Dodika je glupost. Simpatija za njega svakako ima jer 2011. spriječio nametanje Platforme i na državnoj razini ali generalno je štetočina jer Hrvatima paše pristupanje EU i NATO bezuvjetno a Mile kenja nemilice
A ne zeli ratovati, ali eto, ipak bi da se "rasporede" snage druge drzave na taj teritorij. Da li bi se, onako pitam, tim teritorijem moglo slobodno kretati? Ili bi se opet malo otimalo, malo ubijali putnici, malo zabranjivao prolazak naoruzanja i logistike? Mislim da svi znamo kako bi to zapravo izgledalo, barem mi koji se toga sjecamo.

A za Milu ima "simpatija", ali eto ne bi se ratovalo za njega. Dobro, recimo da imamo najgori scenarij - da se Srbija direktno ukljuci u rat, da se BiH pregazi za nekoliko dana, milion izbjeglih, stotinjak hiljada mrtvih, i par stotina hiljada onih koji nekako ostanu na toj teritoriji (a da nisu Srbi). Onako, sta mislis da li bi se onda Srbi zaustavili kod starog mosta, ili bi im malo zinula guzica za nekim gradicima koje su izgubili 1995? Ili mozda za djelicima Posavine koji im fale, mozda izlazom na more?

No nema veze, neutralni :D
palermo

#2902 Re: Novi rat

Post by palermo »

Kikibombona wrote:
Probosanske snage se trebaju uvlaciti u guzove Amerima, Zidovima, Anglosaksoncima... kao sto su se uvukli kosovski Albanci. Dakle, uvjeravati Rusiju da su Srbi ruski igrac, iako to oni vec znaju, te da su Bosnjaci spremni ucniti bilo sta da zaustave jacanje ruskog uticaja u BiH. Uvjeriti zapad da su za NATO i EU, da su odani partner za svaku akciju koju isti pokrenu. Ako treba napraviti simulaciju Kipa slobode u BiH.... Sve u svemu, sadaka i potpuno vazalstvo. To ne ukljucuje solidarisanje sa Palestinom i gazenje izraelske zastave. E to je lobi za koji smo sposobni. Prijetnja ratom to sigurno nije. Mogu nam se samo uvaliti od smijeha i reci 'budale, ne pomisljate na bilo kakav rat'. Evropa je u belaju sa Grckom, ne treba im kriza u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Madjarskoj, Sloveniji itd... Od rata u BiH nema nikakve koristi. Sve sto se moze uraditi u ratu moze i u miru!
Slažem se, ma potpuno.

Ali ovo što si ti boldirao, zna i Dodik, i svi velikosrpski igrači. A rekoh ti, kad dođeš do zida, onda već nije do tebe.
Ali Kemal

#2903 Re: Novi rat

Post by Ali Kemal »

Kikibombona wrote:Od rata u BiH nema nikakve koristi. Sve sto se moze uraditi u ratu moze i u miru!
Bravo. :thumbup:
Svako ko podrzava rat, planira neke akcije, crta linije i slicno je neopisivo glup, jer nije nista naucio iz ovog poslijednjeg rata i koliko je bilo vazno da se rat izbjegne po svaku cijenu.
cekek

#2904 Re: Novi rat

Post by cekek »

channel10 wrote:Na Kosovu ulazili u pjesadijsku borbu??? Mozda su glumili liniju razdvajanja bas kao sto su to i kod nas radili recimo u Srebrenici i rezultati se vide. Ili u Vogosci u kojem ono hotelu, Sonja ili tako nesto.

Ko se uzda u medjunarodnu zajednicu i Nato pakt, taj nije sav svoj. Ovo govorim zato sto vidim da gore neki spominju hrvate u nato paktu i neko trcanje sa bugarima ovim ili onim. Ako bugari dodju, mogu biti samo na strani svoje brace gancija i nikog vise.
Spominjem ja.
Kosovo, Afganistan, na kraju krajeva IFOR / SFOR su bile misije branja cvijeća za sestrin herbarij - loma trasu.
Ne, nije direktba pješadijska borba, ali je dovoljno da se sigurno ne osjećaš dobro kako te lokalne lole posmatraju.
A naravno, zna se ko je najjeftiniji za takve cirkuse.
Alfons Kauders

#2905 Re: Novi rat

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tebi opet nije jasno da neutralnost te vrste ne postoji. Ne moze se stati po strani, nakon sto se godinama igralo kako Dodik svira, i onda zvati Zagreb da okupira dio teritorija susjedne drzave, cisto nako, cak i kada bi tu funkcionisale drzavne institucije. Da sad neko granatira Dubrovnik ili Slavonski Brod, pa onda ok, ali da se udje na teritorij "gdje je najtanje" kako bi se osiguralo da se ne siri sukob, to je vec smijesno.

Pretpostavljam da bi se radilo o sigurnosnom pojasu u granicama rahmetli HRHB? :D Jer nesto ne vjerujem da bi se taj sigurnosni pojas pravio oko Brckog, Laktasa ili Bijeljine.
bola normalno da postoji neutralnost...vidis kako izgledaju ovi proksi ratovi...ukrajina 46 milijuna stanovnika, povrsina ko pola evrope a kefa se 10 000 huligana....ako se tebi juriša na Vojkoviće na čelu s generalom Hatićem bujrum...
Nitko nije igrao kako Dodik svira. Čisto uvažavanje kad je stao protiv Zlatkovih kombinacija u VM 2011. Evo sad oko Srebrenice imas primjer autonomne Hrvatske politike. Dragan u Potočarima korektan kamen bi rasplako...
Ja te fino pitam kako bi se manifestovala ta "neutralnost"

Recimo da u pomoc Bihacu krenu jedinice iz Tuzle i Sarajeva. Da li bi im mogle proci Hercegovinom? :D Jer ako bi, onda to nije neutralnost. Ako ne bi, onda je to odmetnuti teritorij, tj. to je opet rat, samo s drugim.

Jednostavno pitanje, ali odgovora nema. Dakle?
Hafis

#2906 Re: Novi rat

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:Đes'te salonci :)

Bolje vam je prihvatiti se pravljenja kakvog novog svjetskog rekorda...pravljenje najvećeg pirijana, ćimbura, bureka ili kako već ono ide...a ovo će se nekako riješiti i bez vas.
Dok se vi naguzite s kim ćete i iz kojeg ćete pravca na te Vojnoviće ili kako već, nestaće nafake..a onda je belaj. Ne kaže džaba ona stara alžirska: ''Bolje je sitom kopati nego gladnom plakati''
Doktore, jes to i ti neutralan? :D Ili bi pak opet za srbeke ratovao kao i prosli put? :D
Jebat ga. Netko je morao i ratovati. Nije bilo foruma tada.
seln

#2907 Re: Novi rat

Post by seln »

Bolje vam je prihvatiti se pravljenja kakvog novog svjetskog rekorda...pravljenje najvećeg pirijana, ćimbura, bureka ili kako već ono ide...a ovo će se nekako riješiti i bez vas.
Dok se vi naguzite s kim ćete i iz kojeg ćete pravca na te Vojnoviće ili kako već, nestaće nafake..a onda je belaj. Ne kaže džaba ona stara alžirska: ''Bolje je sitom kopati nego gladnom plakati''
Jah :D

Image
volta dzontra

#2908 Re: Novi rat

Post by volta dzontra »

"Alfons Kauders"
A ne zeli ratovati, ali eto, ipak bi da se "rasporede" snage druge drzave na taj teritorij. Da li bi se, onako pitam, tim teritorijem moglo slobodno kretati? Ili bi se opet malo otimalo, malo ubijali putnici, malo zabranjivao prolazak naoruzanja i logistike? Mislim da svi znamo kako bi to zapravo izgledalo, barem mi koji se toga sjecamo.
Ovo za snage druge države ne mora ako sarajevska "država" (ostatak zajedničkih institucija ili FBIH neustavnim odlukama) ne bi radila mobilizaciju ili neko nasilje nad neutralnim dijelovima BIH. Ovo sitnice oko logistike i oružja treba vidjeti. Uglavnom prema direktivama EU :D

A za Milu ima "simpatija", ali eto ne bi se ratovalo za njega. Dobro, recimo da imamo najgori scenarij - da se Srbija direktno ukljuci u rat, da se BiH pregazi za nekoliko dana, milion izbjeglih, stotinjak hiljada mrtvih, i par stotina hiljada onih koji nekako ostanu na toj teritoriji (a da nisu Srbi). Onako, sta mislis da li bi se onda Srbi zaustavili kod starog mosta, ili bi im malo zinula guzica za nekim gradicima koje su izgubili 1995? Ili mozda za djelicima Posavine koji im fale, mozda izlazom na more?

O tome potom. Postoji mogućnost zaokreta u politici. Nije lako predvidjeti sve dogadjaje. Šta ako Bošnjaci pregaze RS, Srbi na traktore, državni udar u Srbiji i ni krivi ni dužni Bošnjaci zauzmu Beograd!!!!!
volta dzontra

#2909 Re: Novi rat

Post by volta dzontra »

Na Bajram te odbanovićili...kako se hafizluk poštuje ..neka vala.. :D :D
DrugaGimnazija

#2910 Re: Novi rat

Post by DrugaGimnazija »

Ali Kemal wrote:
Kikibombona wrote:Od rata u BiH nema nikakve koristi. Sve sto se moze uraditi u ratu moze i u miru!
Bravo. :thumbup:
Svako ko podrzava rat, planira neke akcije, crta linije i slicno je neopisivo glup, jer nije nista naucio iz ovog poslijednjeg rata i koliko je bilo vazno da se rat izbjegne po svaku cijenu.
Da, u pravu si. Iduci put kad cetnici dodju na vrata, treba se samo mirno predati i oni ti nece nista uraditi. Na taj nacin cemo izbjeci rat po svaku cijenu. Valjda smo toliko mogli nauciti iz ovog posljednjeg rata.

Bilo kakav otpor moze pruzrokovati nezeljeni rat. :thumbup:
hizo ramidovic

#2911 Re: Novi rat

Post by hizo ramidovic »

volta dzontra wrote: O tome potom. Postoji mogućnost zaokreta u politici. Nije lako predvidjeti sve dogadjaje. Šta ako Bošnjaci pregaze RS, Srbi na traktore, državni udar u Srbiji i ni krivi ni dužni Bošnjaci zauzmu Beograd!!!!!
fulio si, strucnjak...
bosnjaci nikad nisu imali pretenzije prema teritorijama susjednih drzava...za razliku od tih istih susjeda/komsija...
Last edited by hizo ramidovic on 17/07/2015 16:26, edited 1 time in total.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2912 Re: Novi rat

Post by japin_mutapi »

Šešelj je na svjedočenju u Haagu potvrdio da je Vučić bio 'dragovoljac Srpske radikalne stranke kod Slavka Aleksića na Židovskom groblju u Sarajevu'

vučko u sarajevu 95-te godine naoružan

tomo i vučko obilaze sa vojvodom šešeljom rabre ratnike

vučko zvani tolerancija
piupiu

#2913 Re: Novi rat

Post by piupiu »

volta dzontra

#2914 Re: Novi rat

Post by volta dzontra »

hizo ramidovic wrote:
volta dzontra wrote: O tome potom. Postoji mogućnost zaokreta u politici. Nije lako predvidjeti sve dogadjaje. Šta ako Bošnjaci pregaze RS, Srbi na traktore, državni udar u Srbiji i ni krivi ni dužni Bošnjaci zauzmu Beograd!!!!!
fulio si, strucnjak...
bosnjaci nikad nisu imali pretenzije prema teritorijama susjednih drzava...za razliku od tih istih susjeda/komsija...

Okle tebe. Pricam ovdje s Alfonsom sat vremena a ti procitas samo zadnji post pa busas....vrati se tri stranice unazad ako ne mozes iz zadnjeg posta skuzit hipoteticnost
Hafis

#2915 Re: Novi rat

Post by Hafis »

volta dzontra wrote:

Na Bajram te odbanovićili...kako se hafizluk poštuje ..neka vala.. :D :D
Merhametluk him je u genima :)
hizo ramidovic

#2916 Re: Novi rat

Post by hizo ramidovic »

volta dzontra wrote: Okle tebe. Pricam ovdje s Alfonsom sat vremena a ti procitas samo zadnji post pa busas....vrati se tri stranice unazad ako ne mozes iz zadnjeg posta skuzit hipoteticnost
evo me, sljego...
trebas razlikovati fantastiku od hipoteticnosti...
Hafis

#2917 Re: Novi rat

Post by Hafis »

Vego, gdje su ovi delegati s početka teme.
nešto mi se ovo u dobra doba razvodnilo....bit će ferije im počele
Alfons Kauders

#2918 Re: Novi rat

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:"Alfons Kauders"
Ovo za snage druge države ne mora ako sarajevska "država" (ostatak zajedničkih institucija ili FBIH neustavnim odlukama) ne bi radila mobilizaciju ili neko nasilje nad neutralnim dijelovima BIH. Ovo sitnice oko logistike i oružja treba vidjeti. Uglavnom prema direktivama EU :D
Ah, dakle na tim prostorima bi se prestali postovati zakoni BiH, odnosno objavio bi se rat drzavi. Dakle, ipak bi bio Dodino topovsko meso. :D Sta reci nego bujrum... Ali ujedno pokusaj objasniti Drazenu iz Osijeka zasto treba doci da ratuje za Dodika i Covica, ili Lovri na Lapadu stavi do znanja da su mu apartmani prazni zbog viseg cilja - odbrane Trebinja od pomahnitalih Turaka. :D

O tome potom. Postoji mogućnost zaokreta u politici. Nije lako predvidjeti sve dogadjaje. Šta ako Bošnjaci pregaze RS, Srbi na traktore, državni udar u Srbiji i ni krivi ni dužni Bošnjaci zauzmu Beograd!!!!![/quote][/quote]

To za Beograd i ne bi bilo lose. Kada pogledas istoriju grada, pod nama je dozivio pravi procvat, a nakon nas barem je meni najdraza monarhija napravila Zemun (a vidi sta su sad ucinili od njega). Doduse, Beograd su vec davno zauzeli Crnogorci. :D
Alfons Kauders

#2919 Re: Novi rat

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:

Jah :D

Image
Nemoj zahebavat cojka Isusa ti. Vidis kakva je to odbrana bila. Hafisu na kraju rata komandovo cetrnaestogodisnji pukovnik iz Citluka. :D
Point.

#2920 Re: Novi rat

Post by Point. »

Ne dirajte Hafisa starog bojovnika. Ceka treci blentitet, obeco Mile pogurat'.
mO k3

#2921 Re: Novi rat

Post by mO k3 »

Point. wrote:Ne dirajte Hafisa starog bojovnika. Ceka treci blentitet, obeco Mile pogurat'.
Nije doticni los :) nemojte ga...
Zasto se druzi sa nama , nije nam zapravo ni rekao :)
Uglavnom sefica(zena) mu je bosnjakinja ... :mrgreen:
pemanapemani

#2922 Re: Novi rat

Post by pemanapemani »

Jedno pitanje za @Džontra i @Hafisa.

Zašto toliki, u najmanju ruku, respekt prema Srbima, a odbojnost prema Bošnjacima?

Zaista mi je glupo i nadasve apsurdno izjašnjavati se, samo, moram reći da govorim iz perspektive Bosanca katoličkog porijekla koji čitav život (skoro 33 g.) živi u Sarajevu.
Velika većina moje obitelji su bosanski Hrvati. Tu moju "perspektivu" Bosanca poznaje određen broj ljudi sa kojima svakodnevno kontaktiram. Svi ostali me u ogromnoj većini smatraju Hrvatom.
Znači, na svojoj koži osjećam kako je živjeti u većinski bošnjačkoj sredini, a dobro sam osjetio kako je živjeti u većinski srpskoj sredini. Komparirajući ove dvije sredine, bošnjačku i srpsku, ne mogu od stida progovarati o manjkavostima i problemima u većinski bošnjačkoj sredini u uporedbi sa segregacijskim sistemom u većinski srpskoj sredini.

Nažalost, potvrđuju me fakti. To je na kraju statistika Biskupske konferencije potvrdila, Hrvati su bukvalno etnički očišćeni i poniženi u svakom smislu, na teritoriju manjeg entiteta.
archi_a

#2923 Re: Novi rat

Post by archi_a »

channel10 wrote:Na Kosovu ulazili u pjesadijsku borbu??? Mozda su glumili liniju razdvajanja bas kao sto su to i kod nas radili recimo u Srebrenici i rezultati se vide. Ili u Vogosci u kojem ono hotelu, Sonja ili tako nesto.

Ko se uzda u medjunarodnu zajednicu i Nato pakt, taj nije sav svoj. Ovo govorim zato sto vidim da gore neki spominju hrvate u nato paktu i neko trcanje sa bugarima ovim ili onim. Ako bugari dodju, mogu biti samo na strani svoje brace gancija i nikog vise.
Još mi pred očima slika, kad pripadnici njemačkog kontigenta na Kosovu izrešetaše onu dvojicu srba u Ladi, kada su se ova dvojica oglušila na zapovijed NATO jedinice da se zaustave na check point-u, tokom povlačenja prema srbiji.

volta dzontra

#2924 Re: Novi rat

Post by volta dzontra »

pemanapemani wrote:Jedno pitanje za @Džontra i @Hafisa.

Zašto toliki, u najmanju ruku, respekt prema Srbima, a odbojnost prema Bošnjacima?

Zaista mi je glupo i nadasve apsurdno izjašnjavati se, samo, moram reći da govorim iz perspektive Bosanca katoličkog porijekla koji čitav život (skoro 33 g.) živi u Sarajevu.
Velika većina moje obitelji su bosanski Hrvati. Tu moju "perspektivu" Bosanca poznaje određen broj ljudi sa kojima svakodnevno kontaktiram. Svi ostali me u ogromnoj većini smatraju Hrvatom.
Znači, na svojoj koži osjećam kako je živjeti u većinski bošnjačkoj sredini, a dobro sam osjetio kako je živjeti u većinski srpskoj sredini. Komparirajući ove dvije sredine, bošnjačku i srpsku, ne mogu od stida progovarati o manjkavostima i problemima u većinski bošnjačkoj sredini u uporedbi sa segregacijskim sistemom u većinski srpskoj sredini.

Nažalost, potvrđuju me fakti. To je na kraju statistika Biskupske konferencije potvrdila, Hrvati su bukvalno etnički očišćeni i poniženi u svakom smislu, na teritoriju manjeg entiteta.
Ja nemam nikakvu odbojnost prema Bosnjacima. Odrastao sam doslovno s njima. Bosnjacka politika "izgradnje nacije" preko negiranja identiteta Hrvata i njihovih kolektivnih prava mi je iritantna prije kao intelektualcu nego kao Hrvatu. Kad se ovdje rugam rugam se prije svega simbolima te politike a ne narodu s kojim sam odrastao i s kojim dijelim mnostvo identitetskih elemenata.
Prema Srbima nemam posebni respekt. Protjerali oni nas gdje su stigli, posebno iz RS zbog izrazite manjinske pozicije ali uglavnim iz opcina gdje smo bili manjina ili u par glava. Potjerali i mi njih gdje smo stigli i to je neko standardno nepodnosenje. Bosnjacka mirnodopska politika prema Hrvatima je hinjska, kvazitolerantna, laznogradjanska i samim tim zasluzuje otpor i ismijavanje ovisno o mjestu vremenu.

Evo i ovdje nakon 8 godina nametanja "komsica" netko ocekuje da Hrvati ratuju za neostavarene maksimalisticke ciljeve bosnjacke politike. To sto ti iz pozicije dobrovoljno asimiliranog u vecinski nacionalizam to zelis vecini neasimiliranih ne pada na pamet
volta dzontra

#2925 Re: Novi rat

Post by volta dzontra »

pemanapemani wrote:Jedno pitanje za @Džontra i @Hafisa.

I da nezaboravim o razlici u segregacijama!
Naravno. Srpski nacinonlizam je ekskluzivisticki dok je bosnjacko-bosanski nekako inkluzivan i on prihvaca ljude drukcijih imena ukoliko se slazu s osnovim simbolima i prihvacaju dominatni pogled na noviju povijest i dogadjaje. Cak je pozeljno ako si Jovo/Ivo a velicas Aliju, Armiju itd.....
Tako da ti vjerujem da ti je lako unutar bosnjacko-bosanskog nacionalizma.
Locked