Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2901 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Ljakan wrote:
Zviz wrote: To sto je on odlucio, da ako je istina, izvrsi na taj nacin samoubistvo, je njegova dobra volja i na to je on imao legitimno pravo. Sad mi mozemo pricato o tome, sto se nije bacio u bunar ili sta vec. On je izabrao ovaj nacin odnosno izabrao da se ubije na radnom mjestu, a to sto njegovo radno mjesto je da iza ima x broj ljudi dok radi je problem firme, jer mu je takvo radno mjesto dala na povjerenje. Ne, sad firma pere ruke on bio budala, ono ovo, a hajd da vidimo ko je budalu zaposlio.
niko od nas nema legitimno pravo da nekom oduzme zivot.sa svojim radi sta hoces druge ne diraj.
To je vise moralno pitanje, jer on je imao legitimno pravo da oduzme sebi zivot na radnom mjestu u toku rada, a to sto njegovo rad snosi posljedice ovog kalibra te da je x broj ljudi ukljucen direktno u njegov rad, jer sasvim druga prica. I najvaznije on sam sebi nije dodjelio radno mjesto vec ga je tu postavila firma. Meni je glavni krivac u ovoj prici firma a ne on. Kako su uvedeni brojni testovi za razno razne radnike u raznim strukama tako treba isto uvesti testove da mozes biti direktor firme, dzaba sto imas kapital, ako nisi sposoban dobijes cvreni pecat i nemozes satoravt firmu ili biti direktor. Ja bi kao drzavni tuzitelj pokreno tuzbu protiv firme i glavni ljudi koji po mojoj ocjeni snose 99% odgovornosti u ovom slucaju. Ja ne negiram da bi to znacilo pa ko ce se pod tavkim uslovima usuditi da ima firmu ili sta vec, ili avio prevoz, pa dobro ukidamo sve i sjedi gdje i jesi i druzi se sa komsijom do prirodno ne umres. Ovo je prvi slucaj gdje se zna 100% da je neko srusio u avion svojesno. Onaj sa Egipat Air se nikada nije moglo dokazati. Onaj u Aziji iz 90ih je isto bilo nagadjanje. Znaci svaki polot je bomba koja moze da otkaci. Sta je alternativa, duplo vise pilota i da ih je na avionu po dva tima. Duplo vece plate da imaju laksi zivot i duplo manje sati rada. Znaci povecanje avionskih karto za 200-300%. Ko ima para nek izvoli i leti koje firme prezive nek lete.

Gledaj ti ovo, ja platim sa kupovim kater brdo plata razlicitih radnika naravno i mikro kolicini, da svoj zivot dam u necije ruke za servis koji mogu i sam da opravim. Tj samog sebe autom da prebacim od a do b. Poslje ovog slucaja, bi avio kompanije trebala da me plate da se pustim u ovo hajmo reci kockanje.
Tomi110

#2902 Re: Avionske nesrece

Post by Tomi110 »

Avionu slomit ću ti krila, da ne letiš ona bi tu bila joj ako ti ufatim pilota rješit ću ga njegovog života......tako je pjevao Bora Čorba.
A sad o ovome navodnome pilotu/kopilotu manijaku i ostalim činjenicama i to kroz nekoliko pitanja
1)Kako se zaposlio? i ko ga je zaposlio?
2) Da li je imao prethodno iskustvo kao vojni pilot?
3)Ko provjerava pilotov background, obavještajne službe, MUP, liječnička komora?
4)Kako je postao pilot ako prije toga nije bio vojni pilot
5)Kako može Bruce Dickenson, pjevač Iron Maidena biti pilot i voziti svoj bend okolo, da li mogu i ja ako skupim dovoljno para, odn ako imam bogate roditelje iako neki mi nekad znaju reci da sam malo "udaren u glavu".
6)Zašto u posljednjih godinu dana imam osjećaj da avioni padaju kao kruške sa stabla i to sve pilotovom "namjernom" greškom.
7)Zamor "materijala" kod pilota civilnog zrakoplovstva?
8)Zamor "materijala" kod pilota vojnog zraklopovstva?
9)Zašto piloti nakon aktivne vojne karijere mogu priječi u civilno zraklopovstvo a ne i obrnuto?
10)Da li je poželjno da pilot civilnog zraklopovstva prođe malo vojni drill (od par godina) i da ga vojska evaluira (ocjeni) i da ima "military service records" prije nego dobije upravljačku palicu aviona u ruke i sudbine stotine života?
11)Zašto se ne mogu sjetiti niti jednog incindenta da je vojnog pilota spizdila supruga/draga/djevojka i da je sjeo u lovac i bacio napalm ili raketirao ili se zabio sa lovcem u naseljeno mjesto. Da li su vojni piloti "ubermenchen" ili je možda posrijedi rigorozna selekcija i evaluacija kadra za vojno zrakoplovstvo.
Last edited by Tomi110 on 28/03/2015 11:39, edited 3 times in total.
agnostic_front

#2903 Re: Avionske nesrece

Post by agnostic_front »

Tomi110 wrote: 5)Kako može Bruce Dickenson, pjevač Iron Maidena biti pilot i voziti svoj bend okolo, da li mogu i ja ako skupim dovoljno para, odn ako imam bogate roditelje iako neki mi nekad znaju reci da sam malo "udaren u glavu".
Dickinson također vozi za neku aviokompaniju, ne znam tačno ime, i sigurno je da ima uredne papire, licenca i to.
Ridjobrki

#2904 Re: Avionske nesrece

Post by Ridjobrki »

agnostic_front wrote:
Tomi110 wrote: 5)Kako može Bruce Dickenson, pjevač Iron Maidena biti pilot i voziti svoj bend okolo, da li mogu i ja ako skupim dovoljno para, odn ako imam bogate roditelje iako neki mi nekad znaju reci da sam malo "udaren u glavu".
Dickinson također vozi za neku aviokompaniju, ne znam tačno ime, i sigurno je da ima uredne papire, licenca i to.
Mislim da je vozio za Virgin ali ne znam je li to samo u marketinške svrhe.
Ljakan

#2905 Re: Avionske nesrece

Post by Ljakan »

Zviz wrote: To je vise moralno pitanje, jer on je imao legitimno pravo da oduzme sebi zivot na radnom mjestu u toku rada, a to sto njegovo rad snosi posljedice ovog kalibra te da je x broj ljudi ukljucen direktno u njegov rad, jer sasvim druga prica. I najvaznije on sam sebi nije dodjelio radno mjesto vec ga je tu postavila firma. Meni je glavni krivac u ovoj prici firma a ne on.
Znaci ja sad odem na pijacu i raznesem se,pobijem 20-30 ljudi iz zezancije i to je moje legitimno pravo,kriv je neko sto nije ustanovio da sam dijagnoza i sto me nije smjestio u ludaru?Vazda drugi kriv.
Mea_parvitas

#2906 Re: Avionske nesrece

Post by Mea_parvitas »

Joj Zviz al' i ti mozes da laprdas... :-)

Po tebi, ko god se odluci da se ubije npr. autom, kriva je firma jer je napravila takvo auto, kriva je komisija jer ga je pustila da polozi vozacki ispit, krivi su svi, samo ne on. Avionske nesrece su rijetke, sistem je dobar, ali svako pravilo ima izuzetak. Od njih se ne moze pobjeci, nema sanse, ali su svedeni na najmanju mogucu mjeru (10 padova aviona u zadnjih meni se cini 13 godina). Sta je sa covjekom koji radi u nekom rudniku npr. on moze donijeti eksploziv i zatrpati i ubiti 100 ljudi odmah sada ako to zeli, radnik u termoelektrani npr. moze isto tako postaviti eksploziv, itd. itd. Po tebi je tu odgovorna firma jer on takav radi. Shvati da tako rigorozan sistem ne moze i nece nikada postojati jer bi onda imao ogroman broj gresaka u tom sprovodjenju nekakve sile nad radnicima, tj. konstantnog izivljavanja i zadiranja u njegovu glavu. Time gubis dobrog radnika, stvaras masu nezadovoljnih i neodgovornih koji ce onda prije puci iako su normala bili, dakle stvaras kontraefekat...
hrusta

#2907 Re: Avionske nesrece

Post by hrusta »

ko ce znati mozda je frajer letio i za SA, mogo je vako roknuti na Igman/Bjelasnicu nedo bog,nepolazem nesto nade u ove nase spacioce, tj. sistema kordinacije spasavanja (samim spasiocima/alpinistima i GSS skidam kapu), nedo bog da se vako slicno desi na prostoru BiH, vidjeli smo kako su bili azurni oko poplava.

evo citam na Daily Mail-u da je bivsa treba rekla kako je on govorio da ce napraviti neki belaj i da ga ce se svi sjecati :shock:
uglavnomja

#2908 Re: Avionske nesrece

Post by uglavnomja »

Ridjobrki wrote:
uglavnomja wrote:
Ridjobrki wrote:
Niti najmanje.
dapace :razz:
Ne berem je li sarkastičan komentar ili se slažemo ali ne vidim zašto bih se plašio.

Sad bih sjeo u avion, što se mene tiče - pa nije kiša aviona sa nebesa da pada, majku mu... :-)
sitno se broji, koferi spakovani :) , kakvi lubitzi i ostele cvake :zzzz:

vise me je strah preci preko pjesackog u sarajevu nego sjesti u 'ticu
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2909 Re: Avionske nesrece

Post by Zviz »

Ljakan wrote:
Zviz wrote: To je vise moralno pitanje, jer on je imao legitimno pravo da oduzme sebi zivot na radnom mjestu u toku rada, a to sto njegovo rad snosi posljedice ovog kalibra te da je x broj ljudi ukljucen direktno u njegov rad, jer sasvim druga prica. I najvaznije on sam sebi nije dodjelio radno mjesto vec ga je tu postavila firma. Meni je glavni krivac u ovoj prici firma a ne on.
Znaci ja sad odem na pijacu i raznesem se,pobijem 20-30 ljudi iz zezancije i to je moje legitimno pravo,kriv je neko sto nije ustanovio da sam dijagnoza i sto me nije smjestio u ludaru?Vazda drugi kriv.
Isto vazi i za budalu koja se razne negde u okruzenju ljudi, tu je kriva drzava sto nije sprijecila takav razvoj budale. Naravno "kriv" si i ti koji to zelis uciniti ali kao sto sam napisao mrtvom covjeku se nemoze suditi. Moramo se suociti sa cinjenicom da covjek ima legitimno pravo nad svojim ponasanjem nebitno koje to konsekvence imalo za druge. I samo zesci totalirizam u drazvi moze tu "slobodu" legitimnog razmisljana da u jednu ruku sprijeci. Sistemi gdje covjek nema vrijednosti a ipak mu pruza zivot su bolji od sistema gdje se covjeku prodaje ideaj o nekoj njegovoj vrijednosti na nekom trzistu a na kraju je iluzija. Ljubomora i zavist su direktno povezane sa ubistvim (odmazdom/osvetaom) i samoubistvom.

Jedna budala je dobolja da odvede 149 ljudi u smrt plus sebe ali kriva je organizacija (drzava, firma ili institucija) sto omoguci takvoj budali da buden na toj funkciji.

Ja predlazem absolutni totalirizam gdje se misli ljudi citaju kao bukvar, ugradjeni cipovi, i smrt na dugme kad se pomisli na tako nesto. I ako zvuci strasno. Infomacije su najkrivlje za sve uklj. i internet. Dotok raznih inspiracija utice na razvoj. Sto manje covjek zna bolje za njeg i okolinu. Mi zivimo u dobima ne tehnologije nego u raspadu sistema covjecnosti i civilizacije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2910 Re: Avionske nesrece

Post by Tomahawk11 »

Dakle, zato sto je bio pilot imao je legitimno pravo da radi sta hoce, izmedju ostalog i da zakrha avion u planinu? Imao je da ne kazem sta....kakvo crno pravo, ko to ima pravo da ubije 150 ljudi?!
Ok, firma jeste kriva sto nije povela racuna, pogotovo kad se vidi da lik ipak ima materijala koji je ostavio iza sebe, a koji ukazuje da je ova nesreca iskljucivo njegovo djelo.
Point.

#2911 Re: Avionske nesrece

Post by Point. »

I bilo je samo pitanje vremena kada ce novinari krenuti piskarati kako je ovaj svabo prije ovog zlocina presao na Islam.
soccerfan88

#2912 Re: Avionske nesrece

Post by soccerfan88 »

Nisam dosad pisao o ovom slucaju iako imam mnogo toga za reci. Kad god se desi neka avionska nesreca, ja se sjetim kroz sta sam ja prosao ne bas tako davno. Krenuli iz Frankfurta nazad kuci i trebali presjesti u Washingtonu.Tada sam sam isao u Bosnu da vidim prijatelje i tako.
Elem ni 20 minuta nakon uzlijetanja pocese uzasne turbulencije. Gledam oko sebe svi nekako uspaniceno izgledaju. Mislim sta se desava. Kad javlja pilot da moramo prinudno sletjeti u Amsterdam jer imaju neki kvar na avionu. Sletjeli, sjeli u drugi avion i nastavili put do Washingtona. Kasnije smo tek saznali da je pomocni motor na avionu bio haman pa otkazao i da smo zbog toga morali sletjeti u Amsterdam. Prepadne se covjek bas i uspanici, ali zivot ide dalje. Moras se vratiti kuci.
Sto se tice ove nesrece, ja ovdje vidim dvije logicne strane price. Ili je istina sve ovo sro mediji izjavljuju i da je fraer fakat bio puko i sa sobom odveo u smrt 150 ljudi. Takode je i moguce da je ovo prica koju je aviokompanija "sklepala" da se koliko toliko ograde od svega. Istina prava se mozda nikad nece ni saznati jer ce aviokompanija sigurno servirati onu opciju koja njima najbolje odgovara, a mrtva usta nece progovoriti. Meni je samo zao nevinih ljudi koji su svoje zivote izgubili na ovakav nacin.
A sto se tice letenja, vise u avionu provodim vremena nego u autu zbog posla koji radim. Boze moj nesrece se desavaju i desavace se. Pa i na cestama se stalno desavaju. Nidgdje danas nije sigurno. Da ove neserce zvuce bas gadno, ali ko da smo jednom vidjeli udes dva auta gdje se jedva prepoznaje koje je koje auto i gdje je bilo mrtvih? Takve stvari se jednostavno dese. Da, postoje nacini da se smanji procenat istih i da se bolje provjeravaju i avioni i oni koji upravljaju njima ali to kosta jako puno novca i samim tim bi i karte putnicima bilo mnogo skuplje. Sto znaci da bi se manje letilo i firme bi pocele gubiti novac. A nijedna firma to ne zeli.
Last edited by soccerfan88 on 28/03/2015 14:12, edited 1 time in total.
soccerfan88

#2913 Re: Avionske nesrece

Post by soccerfan88 »

Point. wrote:I bilo je samo pitanje vremena kada ce novinari krenuti piskarati kako je ovaj svabo prije ovog zlocina presao na Islam.
Ja koliko vidjeh, ni jedna bitna svjetska novina to jos nije napisala. A to sto neke male novinice piskaraju, to svako normalan zna da treba uzeti sa rezervom.
agnostic_front

#2914 Re: Avionske nesrece

Post by agnostic_front »

Meni ne ide u glavu nikako da ovdje ima forumaša koji misle da Lufthansa vodi istragu i da Lufthansa može servirati neku priču.

Kad bi se desila recimo saobraćajna nesreća sa smrtnim slučajem u kojoj je učestvovalo dostavno vozilo neke kompanije, da li ta kompanija vodi istragu o nesreći?
Last edited by agnostic_front on 28/03/2015 14:09, edited 1 time in total.
Avetinho

#2915 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

soccerfan88 wrote:Nisam dosad pisao o ovom slucaju iako imam mnogo toga za reci. Kad god se desi neka avionska nesreca, ja se sjetim kroz sta sam ja prosao ne bas tako davno. Krenuli iz Frankfurta nazad kuci i trebali presjesti u Washingtonu.Tada sam sam isao u Bosnu da vidim prijatelje i tako. Elem ni 20 minuta nakon uzlijetanja pocese uzasne turbulencije. Gledam oko sebe svi nekako uspaniceno izgledaju. Mislim sta se desava. Kad javlja pilot da moramo prinudno sletjeti u Amsterdam jer imaju neki kvar na avionu. Sletjeli, sjeli u drugi avion i nastavili put do Washingtona. Kasnije smo tek saznali da je pomocni motor na avionu bio haman pa otkazao i da smo zbog toga morali sletjeti u Amsterdam. Elem prepadne se covjek bas i uspanici, ali zivot ide dalje. Moras se vratiti kuci. Sto se tice ove nesrece, ja ovdje vidim dvije logicne strane price. Ili je istina sve ovo sro mediji izjavljuju i da je fraer fakat bio puko i sa sobom odveo u smrt 150 ljudi. Takode je i moguce da je ovo prica koju je aviokompanija "sklepala" da se koliko toliko ograde od svega. Istina prava se mozda nikad nece ni saznati jer ce aviokompanija sigurno servirati onu opciju koja njima najbolje odgovara, a mrtva usta nece progovoriti. Meni je samo zao nevinih ljudi koji su svoje zivote izgubili na ovakav nacin. A sto se tice letenja, vise u avionu provodim vremena nego u autu zbog posla koji radim. Boze moj nesrece se desavaju i desavace se. Pa i na cestama se stalno desavaju. Nidgdje danas nije sigurno. Da ove neserce zvuce bas gadno, ali ko da smo jednom vidjeli udes dva auta gdje se jedva prepoznaje koje je koje auto i gdje je bilo mrtvih? Takve stvari se jednostavno dese. Da, postoje nacini da se smanji procenat istih i da se bolje provjeravaju i avioni i oni koji upravljaju njima ali to kosta jako puno novca i samim tim bi i karte putnicima bilo mnogo skuplje. Sto znaci da bi se manje letilo i firme bi pocele gubiti novac. A nijedna firma to ne zeli.
Jedva procitah. De bolan stavi koji paragraf u tekst, citati ovo je pravo mucenje.
Avetinho

#2916 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

agnostic_front wrote:Meni ne ide u glavi nikako da ovdje ima forumaša koji misle da Lufthansa vodi istragu i da Lufthansa može servirati neku priču.

Kad bi se desila recimo saobraćajna nesreća sa smrtnim slučajem u kojoj je učestvovalo dostavno vozilo neke kompanije, da li ta kompanija vodi istragu o nesreći?
Naravno da vodi. Sto ne znaci da istragu ne vode i drzavni organi.
soccerfan88

#2917 Re: Avionske nesrece

Post by soccerfan88 »

I da procitah komentare na ovoj temi i na fb i ostadoh :shock: :shock: Vecina je odmah potrcala da napise sto se ovo ne zove teroristicki napad? :oops: :oops: Pa ljudi moji teroristicki napad je kad individua napadne grupu ljudi u ime neke organizacije, zbog vjere ili rase. Terorizam nije samo cin napada majka mu stara. Za Terorizam mora biti i razlog zasto se naziva tako. Ovdje je po svemu sudeci momak jednostavno bio depresivan i odlucio da u smrt sebe i usput povede 150 ljudi sa sobom. Ili je bio kvar na avionu pa je avio srusen zbog toga, ali u tu verziju malo manje vjerujem jer bi u tom slucaju i on trazio pomoc a nebi samo gledao kako se avion rusi.
agnostic_front

#2918 Re: Avionske nesrece

Post by agnostic_front »

Avetinho wrote:
agnostic_front wrote:Meni ne ide u glavi nikako da ovdje ima forumaša koji misle da Lufthansa vodi istragu i da Lufthansa može servirati neku priču.

Dobro, ako državni organ kaže, krivi ste jer ste pustili pilota koji nije dobar da pilotira, kazna je ta i ta, onda će kompanija da kaže, ma pusti to, evo mi smo proveli svoju istragu, ovako je to bilo: "verzija kompanije" i ne priznajemo mi tu presudu i kaznu?
Avetinho

#2919 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

agnostic_front wrote:
Avetinho wrote:

Dobro, ako državni organ kaže, krivi ste jer ste pustili pilota koji nije dobar da pilotira, kazna je ta i ta, onda će kompanija da kaže, ma pusti to, evo mi smo proveli svoju istragu, ovako je to bilo: "verzija kompanije" i ne priznajemo mi tu presudu i kaznu?
Salis se.
soccerfan88

#2920 Re: Avionske nesrece

Post by soccerfan88 »

agnostic_front wrote:
Avetinho wrote:

Ne kompanija ima puno pravo da vodi svoju istragu cisto da istu nebi prevarili drzavni organi. Oni to rade vise za sebe i da sebe osiguraju kako nebi placali vece kazne od onih koje trebaju platiti. Medutim najvalidnija istraga i ona koja se "broji" je istraga nadleznih organa. U vecini slucajeva te istrage slicno i zavrse i dosta se podudaraju.
insomnia78

#2921 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Francuzi su glavni u istrazi
agnostic_front

#2922 Re: Avionske nesrece

Post by agnostic_front »

Postavljam pitanje, ako Lufthansa može provesti svoju istragu i zanemariti istragu države, koji je onda smisao tužilaštva i policije i ko već radi istragu?

Jer na forumu preovladava mišljenje da će Lufthansa servirati priču koja najviše odgavara njima, potpuno je nebitno šta će istraga države kazati.
insomnia78

#2923 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Naravno da ne mogu zanemariti istragu drzave
Oni vode svoju internu istragu
Avetinho

#2924 Re: Avionske nesrece

Post by Avetinho »

agnostic_front wrote:Postavljam pitanje, ako Lufthansa može provesti svoju istragu i zanemariti istragu države, koji je onda smisao tužilaštva i policije i ko već radi istragu?

Jer na forumu preovladava mišljenje da će Lufthansa servirati priču koja najviše odgavara njima, potpuno je nebitno šta će istraga države kazati.
Nemoj se bogati vise provaljivati. Lufthanza vodi svoju internu istragu, kako bi nesto iz ove nesrece naucili, i kako bi imali dokaze za odbranu kad dodje do suda. A doci ce do suda, kakvi god da su Lufthanzini nalazi.
soccerfan88

#2925 Re: Avionske nesrece

Post by soccerfan88 »

agnostic_front wrote:Postavljam pitanje, ako Lufthansa može provesti svoju istragu i zanemariti istragu države, koji je onda smisao tužilaštva i policije i ko već radi istragu?

Nemoze zanemariti istragu drzave i nadleznog organa. Niko nije ni rekao da moze. Istraga nadleznog organa je najbitnija. Medutim dok traje istraga nadleznog organa,Lufthansa ukoliko zeli ( a u ovakvim slucajevima zele sigruno) ima puno pravo da istovremeno vodi i svoju istragu. Cisto da nebi bili prevareni od strane nadleznih organa. Ali odluka o krivici na kraju ce biti ona koju donesu nadlezni organi. Kontas?
Last edited by soccerfan88 on 28/03/2015 14:29, edited 1 time in total.
Post Reply