Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#2901 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

zahson wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
zahson wrote: Sto se tice tvoje zene, brate, i njenog posta, ispravno je postupila, i po jednom misljenju koje sam ja naveo, i po misljenju koje si ti naveo. Ista su misljenja. Osim kod napostavanja, se malo razlikuju, a na isto se svode subhanAllah, ovolika rasprava.
Da li to znaci,da njegvoa surpuga nije postila,ti bi je vjerovatno kritkovao?
Ne bih seko, jer ima misljenje uleme da ne mora postiti. Boldirao sam ti ga gore!!

Ali sam na stavu, iz ovog klipa..

https://www.youtube.com/watch?v=WGA23iGjuh4
aha,ali,opet,podvlacis da je ispravniji stav :D :lol:
Fudo Bosna

#2902 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Fudo Bosna »

Fudo Bosna wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Problem je rizikovanje vlasitog zdravlja i zdravlja dejteta! Trudne zene ne moraju postitij tokom ramazana. Postiti nije isto na pocetku sredinom ili u zadnjem peridou trudnoc,kao i postiti tokom kratkih dana zimi ili jako dgh dana ljeti. Meni je drago da je sve proslo OK,ali to ne znaci da se nisu mogle desiti komplikacije,uzrokovane postom!

Nisu hvala Bogu i to zamisli ni kod nas ni kod velikog broja drugih parova, i zamisli ni kod djece koja od najranijeg djetinjstva poste, a istovremeno, što je meni baš "interesantno" , znam neke trudnice koje su imale problem cijeli ramazan iako nisu postile, što li, (a inače poste)? I činjenica je da ni zdravlje djeteta nije ničim narušeno što posti od malih nogu , i ne trebate vi koji ne praktikujete post ili vjeru nimalo da se "sekirate" , brinite se vi za sebe !!!
Ma ne brinem se za tebe,ali se divim tom ekstremnom gestu vjernika i vjernica,koji su sprmeni rizikovati vlasitito zdrvavlje,kao i zdravlje nerodjenog djeteta! Post tokom dugih toplih ljetnih dana za trudnice jeste opasniji jer se lakse moze dehidrirati i immati problem sa hipoglikemijom.

Post djece ne bih mogla iskljucivo defnisiati kako njihova dobovoljna volja,vec djeca jednsotavno prate i uce odrasle. To je opet vezano za fenomenom prkaticiranja necega sto nije neophodno!

Nevjernici misle da je nepotrebno, ali ovaj dunjalučki žiovot je kratak i valja sijati za ahiretsku njivu, a to je za logiku nevjernika, ("use , nase i podase"),misle logikom, ( nema direktne ovosvjetske koristi, znači , po njima, "nepotrebno"), pa zato kada dođu na druge svijet vidječe u kojoj i koliko su zabludi bili, jer Bog sve što propiše ne propisuje da bi nam naštetio već naprotiv, za naše dunjalučko i ahiretsko dobro !!!
Last edited by Fudo Bosna on 31/05/2016 16:04, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#2903 Re: Islam - pitanja i odgovori

Fudo Bosna wrote:
Fudo Bosna wrote:
Nisu hvala Bogu i to zamisli ni kod nas ni kod velikog broja drugih parova, i zamisli ni kod djece koja od najranijeg djetinjstva poste, a istovremeno, što je meni baš "interesantno" , znam neke trudnice koje su imale problem cijeli ramazan iako nisu postile, što li, (a inače poste)? I činjenica je da ni zdravlje djeteta nije ničim narušeno što posti od malih nogu , i ne trebate vi koji ne praktikujete post ili vjeru nimalo da se "sekirate" , brinite se vi za sebe !!!
Ma ne brinem se za tebe,ali se divim tom ekstremnom gestu vjernika i vjernica,koji su sprmeni rizikovati vlasitito zdrvavlje,kao i zdravlje nerodjenog djeteta! Post tokom dugih toplih ljetnih dana za trudnice jeste opasniji jer se lakse moze dehidrirati i immati problem sa hipoglikemijom.

Post djece ne bih mogla iskljucivo defnisiati kako njihova dobovoljna volja,vec djeca jednsotavno prate i uce odrasle. To je opet vezano za fenomenom prkaticiranja necega sto nije neophodno!

Nevjernici misle da je nepotrebno, ali ovaj dunjalučki žiovot je kratak i valja sijati za ahiretsku njivu, a to je za logiku nevjernika, ("use , nase i podase"),misle " nepotrebno", pa zato kada dođu na druge svijet vidječe u kojoj i koliko su zabludi bili, jer Bog sve što propiše ne propisuje da bi nam naštetio već naprotiv, za naše dunjalučko i ahiretsko dobro !!!
Pa nema zlatne sredine,o tome pisem. Bog ne trazi od njegovih vjernika da idu u krajnosti,a to kosntatno rade! :)
Fudo Bosna

#2904 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Fudo Bosna »

Pa nema zlatne sredine,o tome pisem. Bog ne trazi od njegovih vjernika da idu u krajnosti,a to kosntatno rade! :)

Po tebi je i ono , što kao, "nije krajnost", "nepotrebno", jer ne vidiš koristi, pa samo nastavi tako :D , sve če nam se kasti kada umremo, da ne bude malkice razočarenja, ili ono, da mi je da se vratim na ovaj svijet da činim Bogougodna dijela, ali biće dockan, nažalost ?
zahson

#2905 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zahson »

Connaisseur Karlin wrote:[aha,ali,opet,podvlacis da je ispravniji stav :D :lol:
Ne podvlacim nista, i skontah da ne pitas jer ti treba, vec jer zelis da se raspravljas, i kontas da si pametna.
Radi sta hoces, svako ce za sebe odgovarati. Vozdra
Connaisseur Karlin

#2906 Re: Islam - pitanja i odgovori

Fudo Bosna wrote:

Po tebi je i ono , što kao, "nije krajnost", "nepotrebno", jer ne vidiš koristi, pa samo nastavi tako :D , sve če nam se kasti kada umremo, da ne bude malkice razočarenja, ili ono, da mi je da se vratim na ovaj svijet da činim Bogougodna dijela, ali biće dockan, nažalost ?
Pa naravno da je krajnost nepotrebna,a poznata je i kod vjernika i kod nevjernika. :-D

Post je djelo koje iskljucivo prakticiras radi sebe i tvog odnosa ka Bogu,i nema nikakve veze sa drugim dobrim djelima na ovom svijetu,a koje rade i nevjernici.

Ali post trudnica i malodobne djece ukljucuje faktore rizika!
_someone

#2907 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by _someone »

Je li po islamu obicaj ovo da se na dzenazama ovoliko kuha i ovoliko razlicitih jela sluzi :? Nedavno jedan poznanik porodice preminuo pa smo naravno otisli na dzenazu, i prije sam znao da je kod nas obicaj neki da rucak bude u kuci umrlog ali ovo kao da je kakvo slavlje bilo, 2,3 janjeta se pekla, kuhalo se svasta, sokova kakvih hoces, iskreno malo mi je to nidje veze, pa nije Bajram.Pa eto da pitam ovdje kakav je stav islama po pitanju ovoga?
Drogo_rooq

#2908 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Drogo_rooq »

_someone wrote:Je li po islamu obicaj ovo da se na dzenazama ovoliko kuha i ovoliko razlicitih jela sluzi :? Nedavno jedan poznanik porodice preminuo pa smo naravno otisli na dzenazu, i prije sam znao da je kod nas obicaj neki da rucak bude u kuci umrlog ali ovo kao da je kakvo slavlje bilo, 2,3 janjeta se pekla, kuhalo se svasta, sokova kakvih hoces, iskreno malo mi je to nidje veze, pa nije Bajram.Pa eto da pitam ovdje kakav je stav islama po pitanju ovoga?
To je obicaj koji sam vidio u sandzaku i preuzet je od srba. Nema osnova u islamu.
_someone

#2909 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by _someone »

Drogo_rooq wrote:
_someone wrote:Je li po islamu obicaj ovo da se na dzenazama ovoliko kuha i ovoliko razlicitih jela sluzi :? Nedavno jedan poznanik porodice preminuo pa smo naravno otisli na dzenazu, i prije sam znao da je kod nas obicaj neki da rucak bude u kuci umrlog ali ovo kao da je kakvo slavlje bilo, 2,3 janjeta se pekla, kuhalo se svasta, sokova kakvih hoces, iskreno malo mi je to nidje veze, pa nije Bajram.Pa eto da pitam ovdje kakav je stav islama po pitanju ovoga?
To je obicaj koji sam vidio u sandzaku i preuzet je od srba. Nema osnova u islamu.
I pretpostavljao sam da je tako, hvala na odgovoru :thumbup:
ABH017

#2910 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Fudo Bosna wrote:

Pa naravno da je krajnost nepotrebna,a poznata je i kod vjernika i kod nevjernika. :-D

Post je djelo koje iskljucivo prakticiras radi sebe i tvog odnosa ka Bogu,i nema nikakve veze sa drugim dobrim djelima na ovom svijetu,a koje rade i nevjernici.

A trudnice i malodobna djeca nisu obavezni da poste. Pa se postavlja pitanje (samo po sebi, jelte), zašto insistiraš na tome, kao da je to neki Islamski propis.
Connaisseur Karlin

#2911 Re: Islam - pitanja i odgovori

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa naravno da je krajnost nepotrebna,a poznata je i kod vjernika i kod nevjernika. :-D

A trudnice i malodobna djeca nisu obavezni da poste. Pa se postavlja pitanje (samo po sebi, jelte), zašto insistiraš na tome, kao da je to neki Islamski propis.
Islamki propis takodjer ne zabranjuje trudnicama post,to je poenta!

Da podvucem,islasmki propis je propis koji su pisali muksarci,zato me ne iznenadjuje nepostojanje eksluzivne zabrane!
ABH017

#2912 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa naravno da je krajnost nepotrebna,a poznata je i kod vjernika i kod nevjernika. :-D

Pa, iskreno, ne vidim razliku. Čak i da je, ponaosob, nabrojano svako ljudsko stanje i bolest, i da je strogo zabranjeno, tebi bi to, kao, nešto značilo?
Ti bi tad postavljala pitanje zašto su trudnice u istoj ravni sa nekim drugim ili nešto slično. Ja tebe razumijem. Ne vjeruješ. Nisi muslimanka i u svemu vidiš potvrdu svog nevjerovanja.
Connaisseur Karlin

#2913 Re: Islam - pitanja i odgovori

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
Pa, iskreno, ne vidim razliku. Čak i da je, ponaosob, nabrojano svako ljudsko stanje i bolest, i da je strogo zabranjeno, tebi bi to, kao, nešto značilo?
Ti bi tad postavljala pitanje zašto su trudnice u istoj ravni sa nekim drugim ili nešto slično. Ja tebe razumijem. Ne vjeruješ. Nisi muslimanka i u svemu vidiš potvrdu svog nevjerovanja.
Pa nisam ocekivala da primjetis razliku. :-D Ali vjernicima su postavljene striktno mnoge zabrane i moraju se istih pridravati,uprkos licnom vjerovanju. :) Mnogi bolesnii pokusaju postiti na vlastiti rizik,jer tako zele i osjecaju,ali kao trudnica,zena rizikuje i zivot djeteta,ne svoj zivot,a to je znacajna razlika. ;-)
ABH017

#2914 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: Da podvucem,islasmki propis je propis koji su pisali muksarci,zato me ne iznenadjuje nepostojanje eksluzivne zabrane!
Pa kad je tako, kako (već po ko zna koji put) tvrdiš, zašto taj "muški bog" ne propisa ženama, da su dužne izdržavati svoje muškarce i porodicu?
Pa da rahat spavam do podne, dok žena skrbi za mene i djecu?
ABH017

#2915 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Islamki propis takodjer ne zabranjuje trudnicama post,to je poenta!
Pa nisam ocekivala da primjetis razliku. :-D Ali vjernicima su postavljene striktno mnoge zabrane i moraju se istih pridravati,uprkos licnom vjerovanju. :) Mnogi bolesnii pokusaju postiti na vlastiti rizik,jer tako zele i osjecaju,ali kao trudnica,zena rizikuje i zivot djeteta,ne svoj zivot,a to je znacajna razlika. ;-)
Nisi skontala. Mislio sam nema razlike što se tiče tvog vjerovanja. Ti opet ne bi vjerovala i trubila bi o nečemu drugom. ;-) :D

Ono sad, kao, ja kao niže inteligentno biće ne mogu da razumijem tebe, kao nešto superiorno. A u stvari ne znaš pročitati šta sam napisao.
Connaisseur Karlin

#2916 Re: Islam - pitanja i odgovori

Vrlo dobro znam o cemu pisem,ali tvoje reakcije "nisi skontala" i slicni postovi u kojim postavljas licnu iskompleksiranost nemaju nikakve veze za temu razgovora. Cesto puta imam utisak,da ne zelis voditi jednu zdravu konverzaciju,vec prakticiras obicno forumsko nadmudrivanje kao dio licne-emoconalne-terapije. Nema potrebe da vodim daljnje besmilene debate sa tobom. :-D
Emop21

#2917 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Emop21 »

E ljudi, možete li mi objasniti te "očigledne duhovne posljedice" (izvor: Akos;članak s nazivom "10 načina da se izbjegne brak sa pogrešnom osobom") predbračnih seksualnih aktivnosti? Ako nije problem, da mi neko konkretno odgovori koje ćemo posljedice, npr. trpiti moja supruga i ja ako smo bili "aktivni" prije braka (samo jedno s drugim, nismo imali drugih partnera) ; ili, drugi primjer, jedno od bračnih drugova se čuvalo do braka, a drugo nije...
Dope_Man

#2918 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dope_Man »

Emop21 wrote:E ljudi, možete li mi objasniti te "očigledne duhovne posljedice" (izvor: Akos;članak s nazivom "10 načina da se izbjegne brak sa pogrešnom osobom") predbračnih seksualnih aktivnosti? Ako nije problem, da mi neko konkretno odgovori koje ćemo posljedice, npr. trpiti moja supruga i ja ako smo bili "aktivni" prije braka (samo jedno s drugim, nismo imali drugih partnera) ; ili, drugi primjer, jedno od bračnih drugova se čuvalo do braka, a drugo nije...
Iz aspekta nereligioznog psihologa ti mogu reci da ''duhovne posljedice'' zaista postoje, ali su zapravo produkt same religije. Uglavnom, studije o seksualnom ponasanju uglavnom pokazuju da i religiozni i nereligiozni masturbiraju jednako cesto, samo religiozni se osjecaju lose zbog toga jer ima to religija zabranjuje (studije na USA krscanskoj populaciji, ali koliko znam otprilike ista pravila su i u islamu).

Ne znam konkretno za istu studiju sa parovima, dakle seksom sa partnerom a ne sa Desankom Sakic, ali vodeci se prethodnim vjerovatno je isto. Zbog vjere koja govori da je to lose (bez stvarnog objasnjenja osim da je lose), osobe izvan braka koje isprate sasvim prirodan seksualni instinkt se mogu kasnije lose osjecati ako su religiozne, kada pocnu razmisljati o seksualnom cinu unutar konteksta svoje vjere. Just my two cents.
ABH017

#2919 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:Vrlo dobro znam o cemu pisem,ali tvoje reakcije "nisi skontala" i slicni postovi u kojim postavljas licnu iskompleksiranost nemaju nikakve veze za temu razgovora. Cesto puta imam utisak,da ne zelis voditi jednu zdravu konverzaciju,vec prakticiras obicno forumsko nadmudrivanje kao dio licne-emoconalne-terapije. Nema potrebe da vodim daljnje besmilene debate sa tobom. :-D
ABH017 wrote: Pa, iskreno, ne vidim razliku. Čak i da je, ponaosob, nabrojano svako ljudsko stanje i bolest, i da je strogo zabranjeno, tebi bi to, kao, nešto značilo?
Evo ti dokaza. Podebljat ću ono što sam napisao i što si odgovorila.
Možeš mi prišivati šta god hoćeš, ali činjenice su ipak činjenice.
Debate nikad nisi vodila ni sa kim. Sve se svodi na tvoje ubijeđivanje nekoga u ono što ti, u svom neznanju ili ubjeđenju, smatraš ispravnim.

Ne očekujem da ćeš uvidjeti i priznati pogrešku, jer su tvoje odlike, ono što pripisuješ drugima.
Connaisseur Karlin

#2920 Re: Islam - pitanja i odgovori

ABH017 wrote:
ABH017 wrote: Pa, iskreno, ne vidim razliku. Čak i da je, ponaosob, nabrojano svako ljudsko stanje i bolest, i da je strogo zabranjeno, tebi bi to, kao, nešto značilo?
Evo ti dokaza. Podebljat ću ono što sam napisao i što si odgovorila.
Debate nikad nisi vodila ni sa kim. Sve se svodi na tvoje ubijeđivanje nekoga u ono što ti, u svom neznanju ili ubjeđenju, smatraš ispravnim.

Ne očekujem da ćeš uvidjeti i priznati pogrešku, jer su tvoje odlike, ono što pripisuješ drugima.
Debate sa tobom su besmilene,jer ne posjedujes dovoljan inteletkulani i znastveni nivo razgovora na pojedinim temama. Tvoj nivo pisanja ja baziran na prepucavanju,to je tvoj nivo. :-D
ABH017

#2921 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:Evo ti dokaza. Podebljat ću ono što sam napisao i što si odgovorila.

Debate sa tobom su besmilene,jer ne posjedujes dovoljan inteletkulani i znastveni nivo razgovora na pojedinim temama. Tvoj nivo pisanja ja baziran na prepucavanju,to je tvoj nivo. :-D
Drago mi je da si mi potvrdila ono što već odavno znam o tebi, a što sam, gle čuda, i večeras napisao. :lol:

Inteletkualci i znastvenici... :lol:
ABH017 wrote: Ono sad, kao, ja kao niže inteligentno biće ne mogu da razumijem tebe, kao nešto superiorno. A u stvari ne znaš pročitati šta sam napisao.
Connaisseur Karlin

#2922 Re: Islam - pitanja i odgovori

Drago mi je da smo se napokon sporazumjeli,i da si svjestan svojih ogranicenja. :-D Zato,si ,meni,kao sagovornik jako dosadan. :-D
ABH017

#2923 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Blago meni. :lol:
Što je neko samoljuban (samodopadan, ako ne razumiješ), rodila majka. :lol: Falite me usta moja.
Jel to znači da više neću dobijati nebulozne, gramatički neispravno napisane i besmislene odgovore od tebe? :D
aurora313

#2924 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by aurora313 »

_someone wrote:Je li po islamu obicaj ovo da se na dzenazama ovoliko kuha i ovoliko razlicitih jela sluzi :? ...
Drogo_rooq wrote:To je obicaj koji sam vidio u sandzaku i preuzet je od srba. Nema osnova u islamu.
Bullshit! To je da se familija 'pokaže' i ništa više.
mirzaaa33

#2925 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mirzaaa33 »

Može li mi neko reći više o ovom običaju, kako, gdje i zašto se razvio. Ne znam je li ovo pripada šiijama ili sunitima, prvi put vidim.

Post Reply