Koji je fax zavrsio i kolika mu je bila plata ?seoBIH wrote:Sto se tice mog primjera, momak je radio na prodaji, ALI JE U ISTO VRIJEME TRAŽIO DRUGI POSAO. Znači radiš i tražiš bolji posao. Lakše i bolje je tako, nego ništa ne raditi i tražiti posao.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- mirsek
#2901 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
mali_balon
#2902 Re: Jadi nas nezaposlenih
TRazim i vani i unutra a svaki dosadasnji poso mi je bio blizu struke....a imam 20ak godina staza.....a radis onaj posao za koji ti se isplati ici na posao...ako nemas para radit ces i u pekari ali ako ti taj posao en moze pokriti osnonve troskove tj da ti pokrije ratu kredita, prevoz, hranu i rezije onda jebat ga a mahala ce rec "vidi ga ance da radi hoce hljeba orako pogace"...U-zap wrote:Vi sto ste nezaposleni, da li ganjate poslove vani ili van struke?
- mirsek
#2903 Re: Jadi nas nezaposlenih
mali_balon wrote:TRazim i vani i unutra a svaki dosadasnji poso mi je bio blizu struke....a imam 20ak godina staza.....a radis onaj posao za koji ti se isplati ici na posao...ako nemas para radit ces i u pekari ali ako ti taj posao en moze pokriti osnonve troskove tj da ti pokrije ratu kredita, prevoz, hranu i rezije onda jebat ga a mahala ce rec "vidi ga ance da radi hoce hljeba orako pogace"...U-zap wrote:Vi sto ste nezaposleni, da li ganjate poslove vani ili van struke?
A da bi pokrio te osnovne troskove plata ti ni u kom slucaju ne smije biti manja od 600 KM jer samo za rezije i hranu trebas izdvojiti mjesecno 450 KM ako zivis sam u vlastitom jednosobnom stanu .
Ako sam rentas stan onda bez minimum 800 KM se ne isplati poceti raditi.
Kredit ne smijem ni pomisliti da ubacim u racunicu.
- lavorpunvode
#2904 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
- perfect_guy
#2905 Re: Jadi nas nezaposlenih
da, kao i kod ostalih ugovoralavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
-
modem33
#2906 Re: Jadi nas nezaposlenih
mirsek wrote:Hahahaha, odlican opis nasih mahalskih kriterija ocjenjivanja radno-strucnih sposobnosti.Hendrix wrote:U Bosni jarane kad faks zavrsis (u prevodu mahale, presto se zajebavati i ljencariti pa trazi poso) onda da bi dokazao da si stvarno vrijedan lokalnim ekspertima iz kladionice (iako bi sama diploma trebala biti dokaz toga) moras kopati kanale par godina.
Onda mahala kaze jao jest onaj mali vrijedan, zavrsio faks landaro 5 godina ali hoce radit, ali zao mi ga faks zavrsio a kanale kopa, jadni mu majka i babo.
Ne do Bog u struci posla trazit, to je kurcenje i lijenost, prvo ti fizikaneri par godina da dobijes i diplomu mahale koja cvjeta kad vidi nekog s faksom bez posla jer to opravdava njihovu hibernaciju mozga poslije srednje skole, pa onda ako sta bude.![]()
Ima i onih uglavnom uvaljenih preko stele kako supljiraju kako se ne znas "snaci" na trzistu i da treba da ides od vrata do vrata da molis da te prime bilo sta da radis jer te posao ne ceka sa faksom.
Valjda tako peru savjest za svoj nacin zaposljavanja jer pobogu, do tebe je, nije do njihovih stela.
I treba dodati jos da "ovi" sa stelama sa SSS-om su dobili prirucnike od svojih mentora: "1001 nacin kako zajebavati ljude bez stele od strane drzavnih parazita" + "trojansko lazno cinkarenje i trcanje do svojih sefova da se nanese steta kolegama" ....
Sve sto ste naveli gore nalazi se u njihovm prirucnicima.
I ako ti ovi ne pomognu sa stelama oni peru savjest tako sto ti daju SADAKU od 1 KM da operu svoje grijehe ili idu po laznim humanitarnim donacijama .... to i hodze furaju tu fintu.
Tako da sam ja prije 10 godina prestao vjerovati u Bog-a. To je mit.
-
modem33
#2907 Re: Jadi nas nezaposlenih
lavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
imas pravilnik na web site-u biro-a , tamo sve pise kad imas pravo na zdravstveno, naknadu kao i novcanu kaznu ako neovlasteno primas novcanu naknadu kao i njeno vracanje biro-u kesh-a.
-
ibizza
#2908 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dalavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
- lavorpunvode
#2909 Re: Jadi nas nezaposlenih
nasla sve sve. Hvala svimamodem33 wrote:lavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
imas pravilnik na web site-u biro-a , tamo sve pise kad imas pravo na zdravstveno, naknadu kao i novcanu kaznu ako neovlasteno primas novcanu naknadu kao i njeno vracanje biro-u kesh-a.
-
dezurni_ucenik
#2910 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hendrix wrote:U Bosni jarane kad faks zavrsis (u prevodu mahale, presto se zajebavati i ljencariti pa trazi poso) onda da bi dokazao da si stvarno vrijedan lokalnim ekspertima iz kladionice (iako bi sama diploma trebala biti dokaz toga) moras kopati kanale par godina.
Onda mahala kaze jao jest onaj mali vrijedan, zavrsio faks landaro 5 godina ali hoce radit, ali zao mi ga faks zavrsio a kanale kopa, jadni mu majka i babo.
Ne do Bog u struci posla trazit, to je kurcenje i lijenost, prvo ti fizikaneri par godina da dobijes i diplomu mahale koja cvjeta kad vidi nekog s faksom bez posla jer to opravdava njihovu hibernaciju mozga poslije srednje skole, pa onda ako sta bude.
"I dalje knjigu ganjas" sto bi rekao jedan drug iz osnovne, mahalac po struci.
Ne nasladjuje se samo mahala, ima tu i rodbine, "jarana", komsija - svega pomalo uz onaj obavezni komentar " Ne dao Bog nikom njegove/njene sudbine" ili "Ne bih mu ja u kozi bio". A satro svi ti dobro zele. Koji smo mi dusmani .
- Mea_parvitas
#2911 Re: Jadi nas nezaposlenih
Posto vidim nesto da se gleda 8 mjeseci, moze li se ovo dobiti retroaktivno? I moze li mi neko otkad je na snazi ovaj zakon? Meni ova nije nista spominjala kada sam donio rijesenje o prestanku radnog odnosa nakon obavljenog pripravnickog staza. Mozda zato jer se isti vodio samo kao radno iskustvo, bez uplate doprinosa na placu?perfect_guy wrote:da, kao i kod ostalih ugovoralavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
P.S. A sad vidim da moras podnijeti zahtjev u roku od 30 dana, ili poslije ali ti primanja teku od dana podnosenje zahtjeva do kraja onog vremena za koje je predvidjeno da dobijas naknadu. Zar ne bi to trebalo i moralo ici po automatizmu da ti oni ponude to kad se ponovo prijavis na biro.
- lavorpunvode
#2912 Re: Jadi nas nezaposlenih
jasta. gdje si kod nas vidio da ti neko sam od sebe nudi neku pomoc. jedino kada je sta za platit dobijes sve moguce upute i smjernice.Mea_parvitas wrote:Posto vidim nesto da se gleda 8 mjeseci, moze li se ovo dobiti retroaktivno? I moze li mi neko otkad je na snazi ovaj zakon? Meni ova nije nista spominjala kada sam donio rijesenje o prestanku radnog odnosa nakon obavljenog pripravnickog staza. Mozda zato jer se isti vodio samo kao radno iskustvo, bez uplate doprinosa na placu?perfect_guy wrote:da, kao i kod ostalih ugovoralavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
P.S. A sad vidim da moras podnijeti zahtjev u roku od 30 dana, ili poslije ali ti primanja teku od dana podnosenje zahtjeva do kraja onog vremena za koje je predvidjeno da dobijas naknadu. Zar ne bi to trebalo i moralo ici po automatizmu da ti oni ponude to kad se ponovo prijavis na biro.
-
kaluđerica1
#2913 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pozz ljudi
Zna li neko sta je ovim pozivom fzza ( http://www.fzzz.ba/vijesti/uredba-subve ... poljavanja ) odavno je trebao početi???
-
jefferson
#2914 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nakon studija, postdiplomskih studija, dobrog posla koji radim, sjedim tako u jednom kaficu tokom posjete BiH i ejdan "kolega" rece: i sta sad ti ko fol zavrsio sve to pa si kao uspio?dezurni_ucenik wrote:Hendrix wrote:U Bosni jarane kad faks zavrsis (u prevodu mahale, presto se zajebavati i ljencariti pa trazi poso) onda da bi dokazao da si stvarno vrijedan lokalnim ekspertima iz kladionice (iako bi sama diploma trebala biti dokaz toga) moras kopati kanale par godina.
Ne do Bog u struci posla trazit, to je kurcenje i lijenost, prvo ti fizikaneri par godina da dobijes i diplomu mahale koja cvjeta kad vidi nekog s faksom bez posla jer to opravdava njihovu hibernaciju mozga poslije srednje skole, pa onda ako sta bude.
![]()
![]()
![]()
"I dalje knjigu ganjas" sto bi rekao jedan drug iz osnovne, mahalac po struci.
Ne nasladjuje se samo mahala, ima tu i rodbine, "jarana", komsija - svega pomalo uz onaj obavezni komentar " Ne dao Bog nikom njegove/njene sudbine" ili "Ne bih mu ja u kozi bio". A satro svi ti dobro zele. Koji smo mi dusmani .
Ali to nije fenomen samo u BiH. Ovdje u SAD sam x puta sjedio s ljudima koji su djelili savjete tipa: Sto ganjas skolu, polozi za kamion ja cu te zaposliti. Kolikoc es zaradjivati? pa ti odgovoris kako se krecu palte, a oni ce: i sve to zbog tih para? i slicno. Nas covjek je fakat misaoni dragulj ove planete.
- ExNihilo
#2915 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bez doprinosa, nema ni naknade.Mea_parvitas wrote:Posto vidim nesto da se gleda 8 mjeseci, moze li se ovo dobiti retroaktivno? I moze li mi neko otkad je na snazi ovaj zakon? Meni ova nije nista spominjala kada sam donio rijesenje o prestanku radnog odnosa nakon obavljenog pripravnickog staza. Mozda zato jer se isti vodio samo kao radno iskustvo, bez uplate doprinosa na placu?perfect_guy wrote:da, kao i kod ostalih ugovoralavorpunvode wrote:Zna li neko je li moguće da se ostvaruje pravo na naknadu s biroa nakon godinu dana rada po osnovu Ugovora o radu (s pripravnikom), bez obzira sto je riječ ujedno o pripravničkom stažu..?
-
Drinski
#2916 Re: Jadi nas nezaposlenih
uslovljavanje naknade prethodno uplaćenim doprinosima je protivustavno, i mislim da imaju neke odluke u tom pravcu, a mislim da cak ima i postupak pred US FBIH kod uslovljavanja penzionisanja prethodnom uplatom doprinosa za ZO.
- ExNihilo
#2917 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bilo kako bilo, u praksi neće isplatiti bez uplaćenih doprinosa. Kome se ganja po sudu, sretno.
- KB9
#2918 Re: Jadi nas nezaposlenih
takvi su odgovori jer je kriminal u ovoj drzavi legalan, sve dok je tako nauka i svaki vid bavljenja istom ima manju vrijednost od polaganja za kamion, kamion i prikolica su vec jaci i od magisterija, mozda cak i doktorata
-
profesorica1
#2919 Re: Jadi nas nezaposlenih
I mene zanima. Poslodavci vrše već na nas par pritisak i prijete otkazom ukoliko ništa uskoro od ovog ne bude. Preko ovog poziva, u moju firmu, zaposlilo se nas 8 i kako još ovo nije počelo troše novac firme koji je budžetom bio predviđen za neke druge stavke. Uskoro će nestati novca za nas i dobit ćemo otkaz.kaluđerica1 wrote:Pozz ljudiZna li neko sta je ovim pozivom fzza ( http://www.fzzz.ba/vijesti/uredba-subve ... poljavanja ) odavno je trebao početi???
MOLIM VAS ukoliko bilo ko zna nešto da nam napiše. Držim fige za dobre vijesti.
-
123magija
#2920 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa nije jos realizovan ni kantonalni program sufinansiranja za 2015.godinu...niko nista ne zna.
- sarock
#2921 Re: Jadi nas nezaposlenih
Centar za društvena istraživanja Analitika je nezavisna organizacija iz Sarajeva koja se primarno bavi istraživanjem i razvojem javnih politika u oblastima vladavine prava, reforme javne uprave, socijalne politike, i javnih komunikacija. Svojim radom nastojimo poboljšati procese donošenja javnih politika pomoću društveno relevantnih istraživanja, sarađujući pritom sa širokim krugom istraživačkih organizacija i univerziteta, javnih institucija, i organizacija civilnog društva iz BiH, regiona i svijeta. Iako svi naši projekti imaju snažnu istraživačku komponentu, oni uključuju i niz drugih aktivnosti, poput različitih edukativnih programa, izgradnje kapaciteta javnih institucija, organizovanja konferencija i javnih debata, te objavljivanja stručnih i naučnih publikacija.
S obzirom na široki spektar aktivosti koje implementira, Analitika stalno radi na širenju kruga svojih saradnika i saradnica. S tim u vezi, od septembra 2016. godine pokrećemo program četvoromjesečnog internshipa/stažiranja za studente postdiplomskih studija sa fakulteta društvenih nauka u BiH bez radnog iskustva.
Tokom četiri mjeseca internshipa u Analitici stažisti će imati priliku raditi na različitim poslovima, od organizacije događaja, preko učešća u izdavačkom procesu, do upravljanja projektima i rada na istraživanjima. Pripravnik će dobiti mentorsku podršku i edukaciju kako bi se osposobio za samostalnije obavljanje preuzetih poslova.
Pripravnički staž traje 4 mjeseca, od 1.9.2016. do 31.12.2016. i podrazumijeva angažman od najmanje 20 sati rada sedmično.
USLOVI:
Za poziciju pripravnika mogu se prijaviti sve osobe koje ispunjavaju sljedeće oslove:
- Studenti magistarskih programa bez radnog iskustva (sa posebnim fokusom na pravo, političke nauke, sociologiju, ekonomiju, te javnu upravu)
- Zainteresovanost za pitanja iz neke od oblasti kojima se bavi Analitika: vladavina prava, javna uprava, socijalna politika ili javne komunikacije;
- Opšta kultura, informisanost i upućenost u politička dešavanja;
- Izvrsno znanje jednog od zvaničnih jezika BiH (govor, čitanje i pisanje);
- Izvrsno znanje engleskog jezika (govor, čitanje i pisanje);
- Kompjuterska pismenost;
- Motiviranost i proaktivnost;
KAKO SE PRIJAVITI:
Sve osobe koje zadovoljavaju navedene kriterije svoje prijave treba da pošalju isključivo na email adresu: [email protected] (link sends e-mail)
Prijave slati sa naznakom u naslovu emaila: “Prijava za pripravnika”.
POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA PRIJAVU:
Svi kandidati i kandidatkinje u svojoj prijavi trebaju dostaviti sljedeće dokumente i materijale:
- Motivaciono pismo u kojem ćete navesti: zašto se prijavljujete za stažiranje u Analitici, šta očekujete da ćete iz toga dobiti, i šta vi donosite Analitici;
- Detaljan CV;
- Kontakt informacije za dvije osobe koje su upoznate sa kandidatovim ličnim i profesionalnim karakteristikama;
- Jedan primjerak pisanog rada (esej sa fakulteta, stručni tekst, i slično) koji na najbolji način demonstrira vaše analitičke sposobnosti
ROK ZA PRIJAVU
Rok za prijavu je 30.6.2016. do kraja radnog dana (do 17:00h).
Zakašnjele i nepotpune prijave nećemo razmatrati.
KONTAKT INFORMACIJE
Molimo Vas da sva pitanja šaljete isključivo na email: [email protected] (link sends e-mail).
Na telefonske i druge upite nećemo odgovarati.
NAPOMENA
Prijave sa nekompletnom dokumentacijom i kandidati i kandidatkinje koji ne ispunjavaju formalne uslove neće biti uzeti u obzir.
Samo oni kandidati/kinje koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju.
DODATNE INFORMACIJE
Sve informacije o Analitici možete naći na web stranici www.analitika.ba.
S obzirom na široki spektar aktivosti koje implementira, Analitika stalno radi na širenju kruga svojih saradnika i saradnica. S tim u vezi, od septembra 2016. godine pokrećemo program četvoromjesečnog internshipa/stažiranja za studente postdiplomskih studija sa fakulteta društvenih nauka u BiH bez radnog iskustva.
Tokom četiri mjeseca internshipa u Analitici stažisti će imati priliku raditi na različitim poslovima, od organizacije događaja, preko učešća u izdavačkom procesu, do upravljanja projektima i rada na istraživanjima. Pripravnik će dobiti mentorsku podršku i edukaciju kako bi se osposobio za samostalnije obavljanje preuzetih poslova.
Pripravnički staž traje 4 mjeseca, od 1.9.2016. do 31.12.2016. i podrazumijeva angažman od najmanje 20 sati rada sedmično.
USLOVI:
Za poziciju pripravnika mogu se prijaviti sve osobe koje ispunjavaju sljedeće oslove:
- Studenti magistarskih programa bez radnog iskustva (sa posebnim fokusom na pravo, političke nauke, sociologiju, ekonomiju, te javnu upravu)
- Zainteresovanost za pitanja iz neke od oblasti kojima se bavi Analitika: vladavina prava, javna uprava, socijalna politika ili javne komunikacije;
KAKO SE PRIJAVITI:
Sve osobe koje zadovoljavaju navedene kriterije svoje prijave treba da pošalju isključivo na email adresu: [email protected] (link sends e-mail)
Svi kandidati i kandidatkinje u svojoj prijavi trebaju dostaviti sljedeće dokumente i materijale:
- Motivaciono pismo u kojem ćete navesti: zašto se prijavljujete za stažiranje u Analitici, šta očekujete da ćete iz toga dobiti, i šta vi donosite Analitici;
- Detaljan CV;
- Kontakt informacije za dvije osobe koje su upoznate sa kandidatovim ličnim i profesionalnim karakteristikama;
- Jedan primjerak pisanog rada (esej sa fakulteta, stručni tekst, i slično) koji na najbolji način demonstrira vaše analitičke sposobnosti
ROK ZA PRIJAVU
KONTAKT INFORMACIJE
Molimo Vas da sva pitanja šaljete isključivo na email: [email protected] (link sends e-mail).
NAPOMENA
Prijave sa nekompletnom dokumentacijom i kandidati i kandidatkinje koji ne ispunjavaju formalne uslove neće biti uzeti u obzir.
DODATNE INFORMACIJE
Sve informacije o Analitici možete naći na web stranici www.analitika.ba.
-
promjenjivoblacno
#2922 Re: Jadi nas nezaposlenih
sarock wrote:Centar za društvena istraživanja Analitika je nezavisna organizacija iz Sarajeva koja se primarno bavi istraživanjem i razvojem javnih politika u oblastima vladavine prava, reforme javne uprave, socijalne politike, i javnih komunikacija. Svojim radom nastojimo poboljšati procese donošenja javnih politika pomoću društveno relevantnih istraživanja, sarađujući pritom sa širokim krugom istraživačkih organizacija i univerziteta, javnih institucija, i organizacija civilnog društva iz BiH, regiona i svijeta. Iako svi naši projekti imaju snažnu istraživačku komponentu, oni uključuju i niz drugih aktivnosti, poput različitih edukativnih programa, izgradnje kapaciteta javnih institucija, organizovanja konferencija i javnih debata, te objavljivanja stručnih i naučnih publikacija.
USLOVI:
KAKO SE PRIJAVITI:
- Detaljan CV;
ROK ZA PRIJAVU
KONTAKT INFORMACIJE
NAPOMENA
DODATNE INFORMACIJE
Sve informacije o Analitici možete naći na web stranici http://www.analitika.ba.
-
SSemir
#2923 Re: Jadi nas nezaposlenih
vidjo ovu temu pa se sjeti cemera kroz koji sam prolazio dok sam bio punopravni clan ove teme 
-
zippoo87
#2924 Re: Jadi nas nezaposlenih
i ja sam trenutno nezaposlen ali nisam i besposlen
jos pocetkom proljeca sam odlucio da cu uzgajati krastavce (kornisone) i poceo sam pripreme i evo za sada mi ide solidno,uskoro ce poceti i berba...koja ce trajati neka 2 mjeseca
posadio sam kornisone na nekih 900 kvadrata
isto imam i plantazu aronije koju sam posadio prije 3 godine,ove godine ocekujem i prvi pravi urod,tako da ce abd biti nesto i od toga
znam da nemaju svi uslove da se bave poljoprivredom i vocarstvom...ali moze se ie zaraditi a i onaj gori dio,istejrati iz kuce i ne sjediti samo na netu i uz tv
a dok ovo radim,usput i konkurisem i trazim posao
jos pocetkom proljeca sam odlucio da cu uzgajati krastavce (kornisone) i poceo sam pripreme i evo za sada mi ide solidno,uskoro ce poceti i berba...koja ce trajati neka 2 mjeseca
posadio sam kornisone na nekih 900 kvadrata
isto imam i plantazu aronije koju sam posadio prije 3 godine,ove godine ocekujem i prvi pravi urod,tako da ce abd biti nesto i od toga
znam da nemaju svi uslove da se bave poljoprivredom i vocarstvom...ali moze se ie zaraditi a i onaj gori dio,istejrati iz kuce i ne sjediti samo na netu i uz tv
a dok ovo radim,usput i konkurisem i trazim posao
- mobsterc
#2925 Re: Jadi nas nezaposlenih
Potreban radnik za rad u slasticarnoj na carsiji.
Nema puno usluzivanja, nije tog tipa, vise prodaja iza pulta.
Prvo probni rad a nakon uhodavanja, plata oko 600+stimulacije, poslati cv na pp
Nema puno usluzivanja, nije tog tipa, vise prodaja iza pulta.
Prvo probni rad a nakon uhodavanja, plata oko 600+stimulacije, poslati cv na pp