Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Co0l

#2901 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:
Co0l wrote:
madner wrote:Bez posla, ali bome i slobode. Sto i Sisonja sada radi, koristi sudove za obracun sa neistomisljenicima. Istina ne puca, ali uglavnom zato sto ne moze. Neki dan Redzep donjeo zakon da hitna pomoc ne smije pomoc povrijedjenim ako vlada to ne dozvoli, krivo im bilo sto su pruzali prvu pomoc demonstrantima. :roll:

Inace, ovi isti tuzioci i inspektori su mu bili odlicni prije 6 godina, stubovi odbrane Turske od "vojnog udara".
Logican slijed dogadjaja za vojnu elitu koja je odlucivala o svemu i pravila puceve kad im je onoj stvari bio cejf je da zavrsi u zatvoru.Barem u jednoj zemlji poput Turske koja je pokazala da je dovoljno zrela da raskrsti sa vojnim diktaturama.Egipat,s druge strane,izgleda jos zadugo nece biti na tom nivou.Da je Sisonja bio na mjestu Tayipa zavrsili bi dva metra pod zemljom.Ili da je Sisonja bio na mjestu turskog vojnog vrha Tayip bi zavrsio kao Mursi.Sva slicnost izmedju doticnog dvojca je slucajna u smislu da se uvijek moze naci nekih slicnosti izmedju bilo koga ako dovoljno duboko zagrebes.Ali to ne znaci a ih se moze poistovjecivati.Erdogan je daleko od savrsenog lidera ali stavljat ga u istu ravan sa jednim zlocincem i ubicom kakav je Sisonja po bilo kojem osnovu je suludo.
Sto se tice toga da su Tayipu prije valjali oni koji su mu sada protivnici isto vazi i za njih-i njima nije Tayip smetao sve ove godine i znali su sve o njemu kao i on o njima a odjednom sad Tayip ne valja.
Opet, ni jedan argument u cijelom pasusu.
Da li to radis namjerno?
To su opstepoznate stvari,ako ti to nije poznato nemoj o tome ni raspravljati.
madner

#2902 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Pa ne bas, ali znam da nisi u stanju argumentirati ni puno krace recenice. Sasvim je ok, prenosis misljenje koje si negdje cuo i nemas mogucnost artikulacije vlastitog stava.
Co0l

#2903 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Cek, dakle vi znate da je Redzep i ranije krao na veliko? :shock:

Nisam to znao, ja mislio da je dosad vazio za covjeka koji se bori protiv korupcije.
Opet malo sofizma,a :lol: Ja ne kazem da je krao nego da su ga hizmecari znali godinama pa ako im je tad valjo postavlja se pitanje zasto im odjednom sad ne valja.
Co0l

#2904 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Pa ne bas, ali znam da nisi u stanju argumentirati ni puno krace recenice. Sasvim je ok, prenosis misljenje koje si negdje cuo i nemas mogucnost artikulacije vlastitog stava.
Ja sam jasno artikulisao ono sto sam htio da kazem,ako ti nisi u stanju da to razumijes ne krivi druge za svoju nemoc.
madner

#2905 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Co0l wrote:

Nisam to znao, ja mislio da je dosad vazio za covjeka koji se bori protiv korupcije.
Opet malo sofizma,a :lol: Ja ne kazem da je krao nego da su ga hizmecari znali godinama pa ako im je tad valjo postavlja se pitanje zasto im odjednom sad ne valja.
Pa kada je poceo krasti?
Mozda je tuziocima valjao dok nije poceo krasti?
Co0l

#2906 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:
Co0l wrote:

Pa kada je poceo krasti?
Mozda je tuziocima valjao dok nije poceo krasti?
Jel ti samo mislis da je krao ili imas neke dokaze?Ili samo prenosis tudje misljenje?

Btw,ako mislis o Tayipu pricat onda je krajnje vrijeme da se prebacis na adekvatnu temu.
madner

#2907 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Pa to ste vi rekli. Ako je sada izbila afera zbog kartona sa lovom gdje mu je i sin umjesan, a vi kazete da su i prije znali kakav je, onda ispade da ste vi i ranije znali da je krao.

Znam, neugodno je koristiti logiku, ali to je ono sto tvrdite.

Nema potrebe, moze komotno biti jedna tema. Inace, kako prodje Sisi na referendumu? :D
Co0l

#2908 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Pa to ste vi rekli. Ako je sada izbila afera zbog kartona sa lovom gdje mu je i sin umjesan, a vi kazete da su i prije znali kakav je, onda ispade da ste vi i ranije znali da je krao.

Znam, neugodno je koristiti logiku, ali to je ono sto tvrdite.

Nema potrebe, moze komotno biti jedna tema. Inace, kako prodje Sisi na referendumu? :D
Ja nisam rekao da je krao.A jebo te,pa ti stvarno mislis da je sva frka zbog mita i korupcije :roll:

A kako ce proc na referendumu,ko i svi diktatori :)
madner

#2909 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Nije sva, dio je zbog mita i korupcija a najveci dio je zbog pokusaja da se ostane na vlasti i to prikaze kao zavjera ustacko dzihadska.
Doveo si sebe u logicki sukob, ako nisu znali da je krao prije, da li bi onda bilo logicno da tek nakon tog saznanja nesto urade protiv njega?

Slazem se, narod voli diktatore.
Co0l

#2910 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Nije sva, dio je zbog mita i korupcija a najveci dio je zbog pokusaja da se ostane na vlasti i to prikaze kao zavjera ustacko dzihadska.
Doveo si sebe u logicki sukob, ako nisu znali da je krao prije, da li bi onda bilo logicno da tek nakon tog saznanja nesto urade protiv njega?

Slazem se, narod voli diktatore.
Jebo te zivot,tebi izgleda sve treba po nekoliko puta ponavljat-nisam se doveo ni u kakav sukob jer nisam ni rekao da je krao,ni sad ni prije,to ti tvrdis.I ne,ne radi se ni o kakvim izmisljenim zavjerama,nastojanja da se Erdogan otjera sa vlasti,ili u najmanju ruku da se ugrozi izborni rezultat njegove partije na narednim izborima,su itekako stvarna,i sada i za vrijeme desavanja oko Gezi parka.Prica o korupciji,bila ona stvarna ili ne,je tu samo povod,nikako stvarni razlog.
madner

#2911 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Pa sta ti je znacilo znali su kakav je bio ranije pa im je valjao u kontekstu najvece afere za korupciju u historiji Turske? Kako da to tumacim?

Inace teorija da je ovi anti AKP zavjera je malo klimava, i jedni i drugi su dio te stranke. :roll:
Co0l

#2912 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Pa sta ti je znacilo znali su kakav je bio ranije pa im je valjao u kontekstu najvece afere za korupciju u historiji Turske? Kako da to tumacim?

Inace teorija da je ovi anti AKP zavjera je malo klimava, i jedni i drugi su dio te stranke. :roll:
Vrlo je jednostavno-ako je Erdogan lopov sigurno to nije odjednom postao,krao je odavno.U tom slucaju su ga i Gulenovci kao takvog odavno poznavali a posto im je ranije valjao pa nisu nista poduzimali po tom pitanju jasno je da je njihovo zalaganje za borbu protiv korupcije lazno i samo izgovor za uklanjanje Erdogana cime se i njihov kredibilitet rusi.Ako pak nije lopov a ovi mu pokusavaju natovarit korupcijski skandal-tu se bar ne mora ni tebi dalje objasnjavat.Treca opcija,koja tebi haman izgleda tacna,da je Erdogan prije bio posten i da su tad Gulenovci bili dobro sa njim a cim je poceo krast da su se pobunili protiv njega zbog toga,je toliko naivna da je ne vrijedi ni komentarisati.

Nije bas tacno da su gulenovci neki znacajan dio AKP-a,cini mi se da prvi Gulen to nije.Ima ih i u AKP-u ali ne toliko da ovo ne bi moglo biti upereno protiv te stranke zbog tog manjeg broja Gulenovaca unutar nje.
madner

#2913 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Naravno da postaje lopov od trenutka kada pocne krasti. Moguce da prije nije imao mogucnosti, jer mu je visila zabrana partije nad glavom i zatvor.

Gulenovci su ti treci stub AKP-a, samo zbog njih je AKP prezivio 2007. De malo poradi na teoriji zavjere, ispade da se AKP bori da AKP prodje losije na izborima. :roll:
Co0l

#2914 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

madner wrote:Naravno da postaje lopov od trenutka kada pocne krasti. Moguce da prije nije imao mogucnosti, jer mu je visila zabrana partije nad glavom i zatvor.

Gulenovci su ti treci stub AKP-a, samo zbog njih je AKP prezivio 2007. De malo poradi na teoriji zavjere, ispade da se AKP bori da AKP prodje losije na izborima. :roll:
Svasta je nesto moguce ali obzirom da nema snikakvih dokaza da je lopov besmisleno je i raspravljati na tu temu.
Hizmecari su prije svega hizmecari pa tek onda AKP-ovci,tako da nije nista neobicno ako rovare protiv AKP-a.Pogotovo sto ne bi bilo prvi put da odredjene grupe u nekoj stranci namjerno sabotiraju stranku nadajuci se njenom losem rezultatu da bi je nakon izbora preuzeli.
Challenger__

#2915 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Image

Image

:lol:
Kikibombona

#2916 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

:D :lol:

Lukavi Turcin je pametno savjetovao Mursija, govorio mu da ne srlja i ne pokusava uspostaviti vjersku drzavu...
jastuk1

#2917 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote::D :lol:

Lukavi Turcin je pametno savjetovao Mursija, govorio mu da ne srlja i ne pokusava uspostaviti vjersku drzavu...
Hogwash. I to za one extra big hogs.

Da je Mursi radio to što mu se imputira, pa ni po jada. ALI NIJE. Nikakvu MB vjersku državu, u onom smislu u kojem su to mediji i protivnici MB-a sa političkog lijeva i desna prikazivali, nisu uspostavljali, niti čak imali u planu uspostavljati. Pa više je sada "vjerske države" progurano u novom ustavu preko Nur partije i selafija i obfuskativnog jezika. Al haj ti to vapidnim forumašima sa komunističkim, davno zahrđalim banderama u glavi objasni. MB je smijenjn s vlasti jer su predložili veće poreze za bogate, pa im se preko medija imputuralo mnogo što šta što nije istina. I naravn zbog cilja Saudije da salafizira stanovništvo što više, a kud ćeš bolji način pojačane neizbježne salafizacije, već maksimalnom diskreditacijom privih konkuranata - MB-a, pa se onda pojavi narodu kao spasilac.

Nemam ništa protiv selafija ili MB-a, ali komentari nekih Egipatskih liberala na twitteru i blogovima čija su usta puna hvale kako je Nur mudra stranka me nagone na povraćanje od oprtunizma i pljuvanja po samome sebi. Izgleda da dole vrijedi ona da si više cijenjen što si prepredeniji, lukaviji, podliji i okrutniji.

Evo malo o novom ustavu koji je u principu gori po civilno društvo i sekularizam od prošlog:
http://www.gatestoneinstitute.org/4105/ ... nstitution

I naravo da ponovim. Egipćani NIKAKO ALI NIKAKO ne zaslužuju neku umjerenu stranku kao što je bila MB-ova stranka. Njima treba novi okrutni vojni diktator. To je ono što žele i to će i dobiti. Isprazni nacionalisti. FUJ.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2918 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

upravo se nur stranka prosaudijska tačnije 100% saudijska zalaže za "vjersku" državu ali po mjeri ibn saud plemena koje vlada teritorijom zvanom saudijska arabija
ista ta nur stranka je najveći neprijatelj MB i najveći saveznik egipatske vojne hunte

egipat je postao vazalska država plemena ibn saud koji če preko nur stranke i milijadri dolara upravljati egipatskom politikom
malo podsječanje : saudija je podržala mubaraka i stala iza njega 100%, povukla je svog ambasadora i konzule iz egipta nakon dolaska MB na vlast i opet podržala egipatsku vojnu huntu ne sto posto nego 20 milijardi dolara posto

biti na strani diktatora i zločinca sisija znači biti na strani nur stranke i plemena ibn saud
madner

#2919 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

To ona pro Asadovska spika.

Dakle problem je bio porez za bogate, niposto pokusaj mjenjanja ustava i stavljanja Mursija iznad drugih institucija. :D
Co0l

#2920 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

jastuk1 wrote:
Evo malo o novom ustavu koji je u principu gori po civilno društvo i sekularizam od prošlog:
http://www.gatestoneinstitute.org/4105/ ... nstitution
Dakle,po novom Ustavu Islam je drzavna religija,Šerijat je osnova Ustava,oni koji nisu Suniti,Krscani ili Jevreji su obespravljeni (cime su i Šije izbacene iz Ustava),MB je zabranjena dok su vehabije iz Nur stranke uzdanica vlade,zabranjene su stranke zasnovane na religiji (MB) ali su dozvoljene one koje su zasnovane na 'islamskim principima' (Nur),wtf!?,ko se zakaci sa pumpadžijom na benzinskoj,iz bilo kojeg razloga,sudice mu se na vojnom sudu jer su benzinske,pored ostale brojne vojne imovine,u vlasnistvu vojske pa pumpadzije imaju isti status kao i oficiri,itd.,i sl.

Para vrti gdje burgija ne moze,genijalno odigrano maestro Abdulah bin Abdulaziz :lol:
jastuk1

#2921 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

madner wrote:To ona pro Asadovska spika.

Dakle problem je bio porez za bogate, niposto pokusaj mjenjanja ustava i stavljanja Mursija iznad drugih institucija. :D
To je bila jedna u nizu medijskih podvala radi diskreditovanja MB-a. Stavljanje Mursija iznad drugih institucija nije bilo moguće, sve i da su neki u MB-u to i htjeli jer je išlo kontra osnova na kojima počiva MB. Ali nepismenim ljudima (Egipćani koji kroz podršku vojnom puču skidoše legalno izabranu vlast, a koja pri tome ustvari od vremena kada je izabrana u godini dana nije ni preuzela vlast, jer interesne sfere nisu dale da je preuzme) je jako lako upravljat, jer su tragično lakovjerni.

Čuj, imao je MB puno propusta, ali ne ono što im se spočitava i radi čega su svrgnuti. To što im se spočitava su im napakovali, jer su ih jedino maksimalnom diskreditacijom mogli skinuti s vlasti.

Co0l, odličan pregled glavnih karakteristika novog ustava. :thumbup: Kako sada perfidno šute svi nazovi kritičari MB-a ustvari u duši Islamomrsci. Ovaj novi ustav im ne smeta, a smetao im MB-ov. Mislili su odlaskom MB-a ode i politički Islam iz Egipta i dolazi zlatno doba gospodina sekule. A ustvari teren se pažljivo i pomno priprema za "malo žešće dase" od MB-a.
Challenger__

#2922 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Dakle,po novom Ustavu... Šerijat je osnova Ustava,oni koji nisu Suniti,Krscani ili Jevreji su obespravljeni (cime su i Šije izbacene iz Ustava)...
Da za sad ne idem dalje: na osnovu čega ovo tvrdiš?

(Na osnovu potrebe da se ideološkim obrascima falsifikuje stvarnost? Zar ne vidiš koliko ispadaš smiješan... :zzzz: Čekam odgovor.)
Kikibombona

#2923 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Co0l, odličan pregled glavnih karakteristika novog ustava. :thumbup: Kako sada perfidno šute svi nazovi kritičari MB-a ustvari u duši Islamomrsci. Ovaj novi ustav im ne smeta, a smetao im MB-ov. Mislili su odlaskom MB-a ode i politički Islam iz Egipta i dolazi zlatno doba gospodina sekule. A ustvari teren se pažljivo i pomno priprema za "malo žešće dase" od MB-a.
Ne vidim nesto proteste sekularista, krscana i drugih!? :D

Valjda oni znaju bolje od nas.

Vidim jedino vjerske fanatike iz MB koji se raznose po Kairu.
Challenger__

#2924 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

OK Cool. Imao si više od akademskih 15 min da odgovoriš, a nisi. Svaki naredni odgovor ti se neće uzeti u obzir.

:oops:

______

EDIT: Za one koji su istinski zainteresovani za Ustav Egipta, evo dva kvalitetna linka:

1. Kratak pregled sa komparacijom članova Ustava iz 2012 i ovog iz 2013 - Egypt's constitution 2013 vs. 2012: A comparison

2. Tekst nacrta Ustava iz 2013 sa prevodom na engleski jezik - The Arab Republic of Egypt, Draft Constitution, 2013
jastuk1

#2925 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:
Ne vidim nesto proteste sekularista, krscana i drugih!? :D

Valjda oni znaju bolje od nas.
Naravno da znaju bolje od nas tako da sekulama i kršćanima ne pada napamet da protestuju jer dobro znaju da neće ništa dobiti sem izglednog rastanka sa životom. Znaju da im je bolje da šute i trpe. I zato šute i trpe da im ne bi bilo još gore. Pretužno.

Challenger, citiraj nezavisne izvore za analizu novog ustava, a ne Ahram - isprazno blebetalo vojnog režima, ako si fakat zainteresovan za realno stanje stvari. Ili fakat :lol: vi i pored svih dokaza još uvijek ne vjerujete i ne vidite kako Saudija polako ali sigurno, mic po mic preuzima Egipat pod svoje u svakoj sferi života. Čak su uspjeli su da drastično smanje uticaj AlAzhara u novom ustavu. Naravo ko će drugi popuniti taj vakum nego oni. Mediji prikazuju tobožnje ustupke ako pobjedu sekularista, ali neće oni popunjavati vakum, nego selafijer jer jednostavo oni će imati pare da pomažu siromašnom narodu, a ne sekularisti. Jasno ko dan. Zato Egipatski blogeri koji se predstavljaju kao liberali za divljenjem opisuju političku prepredenost Nur partije i selafije.

MB nije imao veze za fašizmom, a protivnici MB-a su vrištali kako su MB fašisti. I sva ta maksimalna nepravednost će im se vratiti sa osvetom jer će za par godina će STVARNO imati režim koji će dobrano ličiti na fašistički, pa će se sa sjetom sjećati MB-a ili se masovno u nedostatku druge opcije obraćati u selafije kudeći sebe i svoju kratkovidnost. Tako im i treba. Rastući salafizam će im biti nešto kao zaslužena nagrada. (ovo bez sarkazma)
Post Reply